Naraya / Yasminelle / Lesinelle / Sidretella 20 / Teenia - wątek zbiorczy! - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-10-31, 10:03   #181
littlelife
Przyczajenie

Dot.: Naraya - nowy środek antykoncepcyjny

Mnie niestety zaczęło sypać potwornie. Na całej twarzy mam pełno wykwitów nie wiem co z tym zrobić bo nijak nie idzie na tym zapanować moje dotychczasowe sposoby zawodzą..pomóżcie macie jakieś pomysły co z tym zrobić?
littlelife jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-31, 11:32   #182
sisuni
Przyczajenie

Ja biore Naraye od tygodnia. Codziennie wieczorami boli mnie głowa, zauważyłam, tabletkę biorę o 18 a bóle głowy zaczynają się gdzieś tak na godzinę wcześniej. Niewiem, czy to ma jakiś związek ze sobą ale ja zauważyłam, że tak jest codziennie. Jeśli chodzi o cere, to narazie nie widzę żadnych zmian, za to apetyt zmniejszył się stanowczo
sisuni jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-31, 15:06   #183
buleeczkaa
Przyczajenie

no tak ja biore tabletke o 11 i kurcze boli mnie głowa przez tabletka i po tabletce tez, i tez sie zastanawiam bo kurcze mialam infekcje, i lekarz przepisal mi tabletki dopochowe stosowalam je wieczorami, ostatnia wzielam w czwartek wieczorem, w piatek ok poludnia dostalam okres i wzielam pierwsza w zyciu antykoncepke Naraye i zastanawiam sie czy ona mnie zabezpieczyla? poniewaz wiem ze srodki grzybiczne te hormony zwalczaja prosze o pomoc bo nie wiem czy zostalam zabezpieczona tak jak powinnam

Edytowane przez buleeczkaa
Czas edycji: 2010-10-31 o 18:57
buleeczkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-02, 07:37   #184
ViOLcIa
Raczkowanie

Dot.: Yasminelle - wątek zbiorczy cz. III

Dziewczyny mam pytanie... a więc w zeszłym tygodniu byłam w Egipcie i miałam nieszczęście przyrobić zemstę faraona byłam akurat w trakcie 1 tygodnia brania tabletek ( była to 6 tabletka ) i miałam tak ciężką biegunkę ze zabranie dodatkowej tabletki niewiele by dało.... przez 2 dni byłam tak wykończona ze z tego wszystkiego zapomniałąm zabrac kolejnej tabletki 7 dnia wzielam ja jak tylko mi sie przypomniało i od tego czasu biotre juz o zwyklej porze kazdego dnia. I w zwiazku z tym mam pytanie, moze ktoras z was miała podobna sytuacje.... Czy w ogole jejst sens sie kochac bez prezerwatywy podczas tego opakowania? Obawiam sie tez ze cos z hormonami mi sie troche poprzestawiało bo mam ciagle uczucie, ze zaraz okres dostane. Zawsze po 3 dniu bez tabletki mialam krwawienie a teraz bylo tak jakbym 2 nie zabrała.... troche sie boje czy wszystko bedzie ok. bo nie mialam jeszcze takiej sytuacji, a aktualnie sie czuje jakbym byla troche na hormonalnej huśtawce....

ViOLcIa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-02, 19:40   #185
matyska15
Przyczajenie

witam. dziś zaczęłam brać tabletki Naraya. zgodnie z ulotką wzięłam tabletkę z wtorku, jednak zastanawia mnie, co z tabletką z poniedziałku? nie znalazłam odpowiedzi na to pytanie, więc proszę o pomoc. pozdrawiam forumowiczki i z góry dziękuję za odpowiedź
matyska15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-02, 23:01   #186
201610310857
Konto usunięte

Matyska15- ręce mi opadły.
Przecież są strzałki na opakowaniu, a jak nie to sprawdź ulotkę
201610310857 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-03, 08:53   #187
highhope
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez matyska15 Pokaż wiadomość
witam. dziś zaczęłam brać tabletki Naraya. zgodnie z ulotką wzięłam tabletkę z wtorku, jednak zastanawia mnie, co z tabletką z poniedzie ?iałku? nie znalazłam odpowiedzi na to pytanie, więc proszę o pomoc. pozdrawiam forumowiczki i z góry dziękuję za odpowiedź

no jak to co ? wrocisz do niej bo to bedzie Twoja ostatnia przed orkesem . Przeciez to chyba jasne?
highhope jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-03, 16:19   #188
matyska15
Przyczajenie

ok. to już jest jasne. jednak mam kolejny problem... wczoraj, gdy byłam u ginekologa, doktor nie mogła zrobić mi badania, bo dostawałam okres. powiedziała więc, że dostanę dziś [tzn. wczoraj] okres i mam wziąć tabletkę. tabletkę wzięłam, a okresu jak nie było tak nie ma... i co dalej? mam dalej brać tabletki, czy czekać na okres i wtedy wziąć kolejną tabletkę?
matyska15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-03, 16:57   #189
ona240
Przyczajenie

Dziewczyny mam problem. Biorę Narayę już 3 miesiące od września. Tabletki biorę reguralnie; 7 dniowe przerwy w 8 dzień tableka. I wczoraj współżyłam z moim facetem i prezerwatywa się zsunęła. Nie było erekcji. Wzięłam już 4 tabletki z 3 opakowania dzisiaj będzie 5 i mam pytanie czy nie powinno być żadnych komplikacji?
A i nie piję alkoholu i nie biorę żadnych innych leków...

Proszę o odpowiedź...
ona240 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-03, 17:16   #190
Black Rainbow
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez matyska15 Pokaż wiadomość
ok. to już jest jasne. jednak mam kolejny problem... wczoraj, gdy byłam u ginekologa, doktor nie mogła zrobić mi badania, bo dostawałam okres. powiedziała więc, że dostanę dziś [tzn. wczoraj] okres i mam wziąć tabletkę. tabletkę wzięłam, a okresu jak nie było tak nie ma... i co dalej? mam dalej brać tabletki, czy czekać na okres i wtedy wziąć kolejną tabletkę?
Trzeba było poczekać aż dostaniesz miesiączkę i wtedy wziąć tabletkę. Lekarka mogła się pomylić, miesiączkę możesz dostać jutro. Teraz nie masz innego wyjścia jak brać pigułki dalej. Jest tylko jeden problem, zabezpieczenie będzie działało od następnego opakowania. Teraz musisz się dodatkowo zabezpieczać przez całe aktualne opakowanie i przerwę 7 dniową, od 1 pigułki kolejnego pudełka, wszystko będzie w porządku.

Cytat:
Napisane przez ona240 Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam problem. Biorę Narayę już 3 miesiące od września. Tabletki biorę reguralnie; 7 dniowe przerwy w 8 dzień tableka. I wczoraj współżyłam z moim facetem i prezerwatywa się zsunęła. Nie było erekcji. Wzięłam już 4 tabletki z 3 opakowania dzisiaj będzie 5 i mam pytanie czy nie powinno być żadnych komplikacji?
A i nie piję alkoholu i nie biorę żadnych innych leków...

Proszę o odpowiedź...
I czym Ty się stresujesz? Ulotkę czytałaś? Chyba nie, bo w przeciwnym razie wiedziałabyś, że same pigułki prawidłowo stosowane dają 99% pewności, że w ciążę nie zajdziesz (ten 1 procent to przypadki ich złego zażywania). Skoro bierzesz je prawidłowo to możesz kochać się do końca bez prezerwatywy. Spokojnie.
Black Rainbow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-03, 17:44   #191
ona240
Przyczajenie

Boże.. trochę mnie uspokoiłaś.. Ale wiesz jak to jest. Ulotkę dzisiaj czytałam z 5 razy... I tak czytałam i miałam wrażenie, że to jest w innym języku..
ona240 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-04, 13:17   #192
magda3532
Przyczajenie

hej dziewczyny. zaczelam brac naraye od pierwszego dnia miesiaczki, sa to moje pierwsze leki anty. jednak dzis przypada mi 21 tabletka a ja nadal krwawie.po okresie mialam plamienia (w te plamienia sie kochalam) i z dniem przeistoczyly sie one w krwiawienia, powiedzialabym ze nawet obfite. zmieniam podpaske z 2,3 razy dziennie. i tak jest wlasnie od kolo 3 tyg. niby pisze ze to normalne ze po pierwszym blistrze powinno sie uspokoic, zobaczymy.jutro 7 dni przerwy.tylko jak mi to nie przejdzie to skad bede wiedziala czy to okres czy nadal te krwawienia.gdyby to byly lekkie plamienia bym sie nie przejmowala, a jednak nie sa. noi uciazliwe miec 3 tyg okres;/
magda3532 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-05, 22:49   #193
lexie42
Zakorzenienie

Dziewczyny mam do Was takie pytanie.. od półtora roku biorę yasminelle i ostatnio zauważyłam na ciele takie czerwone plamki. Pierwsza taka gdzieś na 3 cm pojawiła się na udzie, skóra na niej jest taka suchsza od reszty. Po jakimś czasie na brzuchu zrobiły mi się dwie mniejsze i te wyglądają trochę jak takie potówki zebrane w jednym miejscu. Czy to może być od tabletek? W działaniach niepożądanych jest wspomniane o reakcji alergicznej, świądzie i o wysypkach. Miała któraś z Was taką sytuację?
lexie42 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-10, 21:45   #194
highhope
Raczkowanie

dziewczyny co jesli w okresie tej 7-dniowej przerwy nie wysąpi krwawienie? czytalam na ulotce ze powinno pojawic sie w 2 albo 3 dniu po 21 tabletkach a ja nie mam
highhope jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-10, 22:12   #195
201610310857
Konto usunięte

u mnie wystąpiło 5 dnia.
Stary 2010-11-10, 23:10   #196
MissN
Raczkowanie

a mnie tak mega wysypało po Narai, że szok Kończę drugie opakowanie i wyglądam tragicznie. W dodatku chyba nie trzyma mi cyklu, ale poczekam do końca 3 opakowania.
Stary 2010-11-11, 11:07   #197
201610310857
Konto usunięte

Ja też po Waszych opiniach myślałam, że mnie wysypie, a ogólnie mialam krosty tylko przed okresem i to kilka, ale naprawdę olbrzymich, szczególnie na nosie, co doprowadzało mnie do nerwicy, bo wyglądałam jak Rudolf Czerwononosy, bo ciągle je wyciskałam
Jestem bardzo wręcz zdziwiona, bo mam teraz przerwę między opakowaniami, a na twarzy nie mam nawet pół krostki!
co mnie bardzo cieszy
Stary 2010-11-12, 18:49   #198
tamlin111
Zakorzenienie

Witam.
Mój ginekolog ostatnio zmienił mi Novynette na Naraye twierdząc że to to samo. A tutaj czytam że to zamiennik Yasminelle. Jak w końcu z tym jest????????????? Na Novynette czułam się super. A teraz plamienia, głowa mnie ciągle boli i mam ogromny apetyt. Ja chcę moje Novynette
Stary 2010-11-12, 20:27   #199
Black Rainbow
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tamlin111 Pokaż wiadomość
Witam.
Mój ginekolog ostatnio zmienił mi Novynette na Naraye twierdząc że to to samo. A tutaj czytam że to zamiennik Yasminelle. Jak w końcu z tym jest????????????? Na Novynette czułam się super. A teraz plamienia, głowa mnie ciągle boli i mam ogromny apetyt. Ja chcę moje Novynette
Naraya jest zamiennikiem Yasminelle. To Mercilon może być zamiennikiem Novynette (droższym o kilka złotych, bodajże 5).
Stary 2010-11-12, 20:34   #200
tamlin111
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Black Rainbow Pokaż wiadomość
Naraya jest zamiennikiem Yasminelle. To Mercilon może być zamiennikiem Novynette (droższym o kilka złotych, bodajże 5).
Ja tego lekarza zatłukę. Pytałam dwa razy czy to samo. Teraz już wiem skąd moje nieprzyjemne problemy. Dzięki.
Stary 2010-11-13, 17:46   #201
201611290918
Konto usunięte

już nieaktualne

Edytowane przez 201611290918
Czas edycji: 2010-11-13 o 23:54 Powód: .
201611290918 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-14, 15:36   #202
gorzaa
Przyczajenie

Unhappy Dot.: Yasminelle - wątek zbiorczy cz. III

Cześć dziewczyny!
Popełniłam błąd w zażywaniu tabletek i teraz nie wiem co robić A więc zażyłam 16 tabletkę ok 18.40, a przed 22.30-23 wymiotowałam (nigdy mi się to zdarza ale był to niestety wynik picia alkoholu... ) . Stwierdziłam, że mam szybki metabolizm i że się pewnie wchłonęła, i kolejnego dnia zażyłam następną tabletę normalnie. Teraz jednak się martwię i powinnam chyba była zastosować jedną z metod pominięcia tabletki, ale już za późno (dzisiaj mam wziąć 18 tabletkę) Dodam, że w tym czasie kochałam się z chłopakiem ale nie skończył we mnie... Wiem, że to co zrobiłam było głupie ale już tego niestety nie zmienię i nie wiem czy dalej brać tabletki normalnie czy co robić?
Będę wdzięczna za odpowiedzi
gorzaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-14, 15:44   #203
201610310857
Konto usunięte

Gorzaa, według mnie nie masz się czym martwić, bo minęły prawie 4 godziny od wzięcia i wymiotami
Nie dajmy się zwariować.
Bierz tabletki normalnie:P
Stary 2010-11-14, 16:41   #204
gorzaa
Przyczajenie

Dzięki za odpowiedź. Oby, mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze
gorzaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-15, 15:16   #205
olinha
Przyczajenie

GG do olinha Send a message via Skype™ to olinha

Hej dziewczyny.

Biore tabletki Yasminelle od 1,5 roku i jestem naprawde zadowolona. Zadnych ubocznych skutkow.
Pozdrawiam
olinha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-15, 18:05   #206
sisuni
Przyczajenie

Zaczyna mnie martwić jeden skutek uboczny tych tabletek u mnie... Bóle głowy i plamienia mineły na szczęście ale teraz zauważam, że moje libido maleje... Zastanawiam się czy z nich nie zrezygnować... Czy może jeszcze poczekać, może to też się zmieni tak jak z tymi bólami głowy? Podpowiedzcie mi....
sisuni jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-17, 16:22   #207
_wiki
Raczkowanie

poczekaj z 2 opakowania, w ulotce jest napisane że organizm musi się przyzwyczaić, w końcu hormony to nie nimm2 ;-)

teraz moje 2 pytania

1. w jakich cenach macie u siebie naraye? u mnie około 25 zł (gliwice)

2. jestem na 2 opakowaniu, wcześniej brałam yasminnelle kilka opakowań, zawsze tabletke brałam o godzinie 12, bo tak miałam przerwę w pracy, teraz mi się to zmienia, chciałabym brać np o 19. mogę zmienić godzinę z dnia na dzień? czy lepiej poczekać do kolejnego opakowania? w ulotce niestety nie widziałam informacji o tym
_wiki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-17, 16:35   #208
mirabelka20
Przyczajenie

hej. Mam pytanie. Czy mogę stosować tabletki dopochwowe tj Gynalgin i Floragyn zarzywając jednoczescie Yasimelle i współżyjąc z partnerem? Nie zmiejszy to skuteczności antykoncepcji?
mirabelka20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-17, 17:47   #209
Black Rainbow
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mirabelka20 Pokaż wiadomość
hej. Mam pytanie. Czy mogę stosować tabletki dopochwowe tj Gynalgin i Floragyn zarzywając jednoczescie Yasimelle i współżyjąc z partnerem? Nie zmiejszy to skuteczności antykoncepcji?
Gynalgin i Floragyn nie wpływają na antykoncepcję, ale skoro je bierzesz to znaczy, że coś Ci dolega, więc może lepiej najpierw przeprowadź kurację tymi globulkami, a potem współżyj?
Stary 2010-11-17, 18:24   #210
MalaMigotka1987
Przyczajenie

Kurcze zawsze dostaje okres w 4 dzien w przerwie 7 dniowej czyli srode tzn od 3 ostatnich miesiecy jak zaczelam brac tabsy dostaje w srode a dzisiaj sroda sie konczy i nic..:/ zadych objawow poza zajadeniem czekolady tak jak zwykle przed okresem..
MalaMigotka1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości