|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#181 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Naraya - nowy środek antykoncepcyjny
Mnie niestety zaczęło sypać potwornie. Na całej twarzy mam pełno wykwitów
nie wiem co z tym zrobić bo nijak nie idzie na tym zapanować moje dotychczasowe sposoby zawodzą..pomóżcie macie jakieś pomysły co z tym zrobić?
|
|
|
|
|
#182 |
|
Przyczajenie
|
Ja biore Naraye od tygodnia. Codziennie wieczorami boli mnie głowa, zauważyłam, tabletkę biorę o 18 a bóle głowy zaczynają się gdzieś tak na godzinę wcześniej. Niewiem, czy to ma jakiś związek ze sobą ale ja zauważyłam, że tak jest codziennie. Jeśli chodzi o cere, to narazie nie widzę żadnych zmian, za to apetyt zmniejszył się stanowczo
|
|
|
|
|
#183 |
|
Przyczajenie
|
no tak ja biore tabletke o 11 i kurcze boli mnie głowa przez tabletka i po tabletce tez, i tez sie zastanawiam bo kurcze mialam infekcje, i lekarz przepisal mi tabletki dopochowe stosowalam je wieczorami, ostatnia wzielam w czwartek wieczorem, w piatek ok poludnia dostalam okres i wzielam pierwsza w zyciu antykoncepke Naraye i zastanawiam sie czy ona mnie zabezpieczyla? poniewaz wiem ze srodki grzybiczne te hormony zwalczaja prosze o pomoc bo nie wiem czy zostalam zabezpieczona tak jak powinnam
Edytowane przez buleeczkaa Czas edycji: 2010-10-31 o 18:57 |
|
|
|
|
#184 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Yasminelle - wątek zbiorczy cz. III
Dziewczyny mam pytanie... a więc w zeszłym tygodniu byłam w Egipcie i miałam nieszczęście przyrobić zemstę faraona
byłam akurat w trakcie 1 tygodnia brania tabletek ( była to 6 tabletka ) i miałam tak ciężką biegunkę ze zabranie dodatkowej tabletki niewiele by dało.... przez 2 dni byłam tak wykończona ze z tego wszystkiego zapomniałąm zabrac kolejnej tabletki 7 dnia wzielam ja jak tylko mi sie przypomniało i od tego czasu biotre juz o zwyklej porze kazdego dnia. I w zwiazku z tym mam pytanie, moze ktoras z was miała podobna sytuacje.... Czy w ogole jejst sens sie kochac bez prezerwatywy podczas tego opakowania? Obawiam sie tez ze cos z hormonami mi sie troche poprzestawiało bo mam ciagle uczucie, ze zaraz okres dostane. Zawsze po 3 dniu bez tabletki mialam krwawienie a teraz bylo tak jakbym 2 nie zabrała.... troche sie boje czy wszystko bedzie ok. bo nie mialam jeszcze takiej sytuacji, a aktualnie sie czuje jakbym byla troche na hormonalnej huśtawce....
|
|
#185 |
|
Przyczajenie
|
witam. dziś zaczęłam brać tabletki Naraya. zgodnie z ulotką wzięłam tabletkę z wtorku, jednak zastanawia mnie, co z tabletką z poniedziałku? nie znalazłam odpowiedzi na to pytanie, więc proszę o pomoc. pozdrawiam forumowiczki i z góry dziękuję za odpowiedź
|
|
|
|
|
#186 |
|
Konto usunięte
|
Matyska15- ręce mi opadły.
Przecież są strzałki na opakowaniu, a jak nie to sprawdź ulotkę
|
|
|
|
|
#187 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
no jak to co ? wrocisz do niej bo to bedzie Twoja ostatnia przed orkesem . Przeciez to chyba jasne? |
|
|
|
|
|
#188 |
|
Przyczajenie
|
ok. to już jest jasne. jednak mam kolejny problem... wczoraj, gdy byłam u ginekologa, doktor nie mogła zrobić mi badania, bo dostawałam okres. powiedziała więc, że dostanę dziś [tzn. wczoraj] okres i mam wziąć tabletkę. tabletkę wzięłam, a okresu jak nie było tak nie ma... i co dalej?
mam dalej brać tabletki, czy czekać na okres i wtedy wziąć kolejną tabletkę?
|
|
|
|
|
#189 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny mam problem. Biorę Narayę już 3 miesiące od września. Tabletki biorę reguralnie; 7 dniowe przerwy w 8 dzień tableka. I wczoraj współżyłam z moim facetem i prezerwatywa się zsunęła. Nie było erekcji. Wzięłam już 4 tabletki z 3 opakowania dzisiaj będzie 5 i mam pytanie czy nie powinno być żadnych komplikacji?
A i nie piję alkoholu i nie biorę żadnych innych leków... Proszę o odpowiedź... |
|
|
|
|
#190 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#191 |
|
Przyczajenie
|
Boże.. trochę mnie uspokoiłaś.. Ale wiesz jak to jest. Ulotkę dzisiaj czytałam z 5 razy... I tak czytałam i miałam wrażenie, że to jest w innym języku..
|
|
|
|
|
#192 |
|
Przyczajenie
|
hej dziewczyny. zaczelam brac naraye od pierwszego dnia miesiaczki, sa to moje pierwsze leki anty. jednak dzis przypada mi 21 tabletka a ja nadal krwawie.po okresie mialam plamienia (w te plamienia sie kochalam) i z dniem przeistoczyly sie one w krwiawienia, powiedzialabym ze nawet obfite. zmieniam podpaske z 2,3 razy dziennie. i tak jest wlasnie od kolo 3 tyg. niby pisze ze to normalne ze po pierwszym blistrze powinno sie uspokoic, zobaczymy.jutro 7 dni przerwy.tylko jak mi to nie przejdzie to skad bede wiedziala czy to okres czy nadal te krwawienia.gdyby to byly lekkie plamienia bym sie nie przejmowala, a jednak nie sa. noi uciazliwe miec 3 tyg okres;/
|
|
|
|
|
#193 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny mam do Was takie pytanie.. od półtora roku biorę yasminelle i ostatnio zauważyłam na ciele takie czerwone plamki. Pierwsza taka gdzieś na 3 cm pojawiła się na udzie, skóra na niej jest taka suchsza od reszty. Po jakimś czasie na brzuchu zrobiły mi się dwie mniejsze i te wyglądają trochę jak takie potówki zebrane w jednym miejscu. Czy to może być od tabletek? W działaniach niepożądanych jest wspomniane o reakcji alergicznej, świądzie i o wysypkach. Miała któraś z Was taką sytuację?
|
|
#194 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny co jesli w okresie tej 7-dniowej przerwy nie wysąpi krwawienie? czytalam na ulotce ze powinno pojawic sie w 2 albo 3 dniu po 21 tabletkach a ja nie mam
|
|
|
|
|
#195 |
|
Konto usunięte
|
u mnie wystąpiło 5 dnia.
|
|
|
|
|
#196 |
|
Raczkowanie
|
a mnie tak mega wysypało po Narai, że szok
|
|
#197 |
|
Konto usunięte
|
Ja też po Waszych opiniach myślałam, że mnie wysypie, a ogólnie mialam krosty tylko przed okresem i to kilka, ale naprawdę olbrzymich, szczególnie na nosie, co doprowadzało mnie do nerwicy, bo wyglądałam jak Rudolf Czerwononosy, bo ciągle je wyciskałam
![]() Jestem bardzo wręcz zdziwiona, bo mam teraz przerwę między opakowaniami, a na twarzy nie mam nawet pół krostki! co mnie bardzo cieszy
|
|
|
|
|
#198 |
|
Zakorzenienie
|
Witam.
Mój ginekolog ostatnio zmienił mi Novynette na Naraye twierdząc że to to samo. A tutaj czytam że to zamiennik Yasminelle. Jak w końcu z tym jest????????????? Na Novynette czułam się super. A teraz plamienia, głowa mnie ciągle boli i mam ogromny apetyt. Ja chcę moje Novynette
|
|
|
|
|
#199 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#200 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tego lekarza zatłukę. Pytałam dwa razy czy to samo. Teraz już wiem skąd moje nieprzyjemne problemy. Dzięki.
|
|
|
|
|
#201 |
|
Konto usunięte
|
już nieaktualne
Edytowane przez 201611290918 Czas edycji: 2010-11-13 o 23:54 Powód: . |
|
|
|
|
#202 |
|
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny!
Popełniłam błąd w zażywaniu tabletek i teraz nie wiem co robić A więc zażyłam 16 tabletkę ok 18.40, a przed 22.30-23 wymiotowałam (nigdy mi się to zdarza ale był to niestety wynik picia alkoholu... ) . Stwierdziłam, że mam szybki metabolizm i że się pewnie wchłonęła, i kolejnego dnia zażyłam następną tabletę normalnie. Teraz jednak się martwię i powinnam chyba była zastosować jedną z metod pominięcia tabletki, ale już za późno (dzisiaj mam wziąć 18 tabletkę) Dodam, że w tym czasie kochałam się z chłopakiem ale nie skończył we mnie... Wiem, że to co zrobiłam było głupie ale już tego niestety nie zmienię i nie wiem czy dalej brać tabletki normalnie czy co robić? Będę wdzięczna za odpowiedzi
|
|
|
|
|
#203 |
|
Konto usunięte
|
Gorzaa, według mnie nie masz się czym martwić, bo minęły prawie 4 godziny od wzięcia i wymiotami
![]() Nie dajmy się zwariować. Bierz tabletki normalnie:P |
|
|
|
|
#204 |
|
Przyczajenie
|
Dzięki za odpowiedź. Oby, mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze
|
|
|
|
|
#205 |
|
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny.
Biore tabletki Yasminelle od 1,5 roku i jestem naprawde zadowolona. Zadnych ubocznych skutkow. Pozdrawiam |
|
|
|
|
#206 |
|
Przyczajenie
|
Zaczyna mnie martwić jeden skutek uboczny tych tabletek u mnie...
Bóle głowy i plamienia mineły na szczęście ale teraz zauważam, że moje libido maleje... Zastanawiam się czy z nich nie zrezygnować... Czy może jeszcze poczekać, może to też się zmieni tak jak z tymi bólami głowy? Podpowiedzcie mi....
|
|
|
|
|
#207 |
|
Raczkowanie
|
poczekaj z 2 opakowania, w ulotce jest napisane że organizm musi się przyzwyczaić, w końcu hormony to nie nimm2 ;-)
teraz moje 2 pytania ![]() 1. w jakich cenach macie u siebie naraye? u mnie około 25 zł (gliwice) 2. jestem na 2 opakowaniu, wcześniej brałam yasminnelle kilka opakowań, zawsze tabletke brałam o godzinie 12, bo tak miałam przerwę w pracy, teraz mi się to zmienia, chciałabym brać np o 19. mogę zmienić godzinę z dnia na dzień? czy lepiej poczekać do kolejnego opakowania? w ulotce niestety nie widziałam informacji o tym
|
|
|
|
|
#208 |
|
Przyczajenie
|
hej. Mam pytanie. Czy mogę stosować tabletki dopochwowe tj Gynalgin i Floragyn zarzywając jednoczescie Yasimelle i współżyjąc z partnerem? Nie zmiejszy to skuteczności antykoncepcji?
|
|
|
|
|
#209 |
|
Zadomowienie
|
Gynalgin i Floragyn nie wpływają na antykoncepcję, ale skoro je bierzesz to znaczy, że coś Ci dolega, więc może lepiej najpierw przeprowadź kurację tymi globulkami, a potem współżyj?
|
|
|
|
|
#210 |
|
Przyczajenie
|
Kurcze zawsze dostaje okres w 4 dzien w przerwie 7 dniowej czyli srode tzn od 3 ostatnich miesiecy jak zaczelam brac tabsy dostaje w srode a dzisiaj sroda sie konczy i nic..:/ zadych objawow poza zajadeniem czekolady tak jak zwykle przed okresem..
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:31.

nie wiem co z tym zrobić bo nijak nie idzie na tym zapanować