Naraya / Yasminelle / Lesinelle / Sidretella 20 / Teenia - wątek zbiorczy! - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-11-17, 19:16   #211
paul_inka2
Przyczajenie

Dot.: Naraya - nowy środek antykoncepcyjny

ja kupiłam tabletki w aptece na gajowickiej we Wrocławiu za 31zł niestety..
jedną z tańszych jest apteka św. Macieja i tam można je chyba dostać za mniej więcej 25zł i na joanitów zdaje się też
paul_inka2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-17, 19:51   #212
19natka88
Zakorzenienie

Dot.: Yasminelle - wątek zbiorczy cz. III

Mi się po jakimś czasie przesunęło krwawienie z 3 dnia rano na 4 dzień wieczorem - ale teraz już nie biorę Yasminelle

Dominik

Martynka
19natka88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-17, 20:11   #213
201610310857
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _wiki Pokaż wiadomość
poczekaj z 2 opakowania, w ulotce jest napisane że organizm musi się przyzwyczaić, w końcu hormony to nie nimm2 ;-)

teraz moje 2 pytania

1. w jakich cenach macie u siebie naraye? u mnie około 25 zł (gliwice)

2. jestem na 2 opakowaniu, wcześniej brałam yasminnelle kilka opakowań, zawsze tabletke brałam o godzinie 12, bo tak miałam przerwę w pracy, teraz mi się to zmienia, chciałabym brać np o 19. mogę zmienić godzinę z dnia na dzień? czy lepiej poczekać do kolejnego opakowania? w ulotce niestety nie widziałam informacji o tym
Ja płacę 30 zł.

co do drugiego pytania:
Możesz wziąć normalnie 7 h później.
Jest o tym informacja przy "pominięcie tabletki"
201610310857 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-17, 20:58   #214
Black Rainbow
Zadomowienie

Jak brałam Novynette miałam krwawienie 4 dnia przerwy (z samego rana). Przy zmianie na Yasminelle przesunęło mi się na 5 dzień (również raniutko), teraz po 9 miesiącach stosowania Yasminelle krwawienie znowu się przesunęło na 4 dzień przerwy (tym razem wieczór).

Tak czasem bywa, spokojnie.
Black Rainbow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-17, 21:20   #215
_wiki
Raczkowanie

no właśnie napisane jest :
"żeby przyjąć tabletkę (opóźnioną do 12h jak najszybciej) a pozostałe o zwykłej porze"
dlatego nie wiem jak to rozwiązać, chce na stałe zmienić porę przyjmowania tabletek o jakieś 7-8 godzin
wydaję mi się, że mogę zrobić to bez żadnych konsekwencji, w końcu nie mija mi 12h, ale może lepiej poczekać do nowego opakowania?
_wiki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-17, 21:30   #216
Aniaa_89
Zakorzenienie

Ja biorę Yasminelle od prawie 2lat i jestem bardzo zadowolona
okres dostaje zazwyczaj 4dnia przerwy, ale co jakiś czas 3dnia, więc nie ma sie co martwić jak sie czasem troche poprzestawia
Aniaa_89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-17, 21:35   #217
201610310857
Konto usunięte

Bierz normalnie, nie minie 12 h, więc luz
Stary 2010-11-18, 09:00   #218
MalaMigotka1987
Przyczajenie

Al e tu nie chodzi o to ze mi sie przesunie moze misie nawet i najutro przesunac tylko zeby byl a ja nie mam zadnych objawow zebym mial przyjsc okres.. a tabsa zadnego niepominelam..
MalaMigotka1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-18, 09:15   #219
Aniaa_89
Zakorzenienie

A brałaś w tym miesiącu jakies antybiotyki czy coś co mogłoby wpłynać na działanie tabletek?
jeśli nie, i nie pominełaś żadnej tabl, ani jakoś niedlugo po wzięciu nie miałaś jakiś wymiotów czy biegunek to powinnaś dostać okres
Stary 2010-11-18, 10:07   #220
MalaMigotka1987
Przyczajenie

bralam leki na kaszel jakis syropek, coc do psykania w gardlo, i tabletki do ssania ale zednych antybioyków to nie.. takbletki na 100% niepominelam jak juz to bralam ze 2 razy 3 godziny "po czasie" wymiotów nie mialam w miesiacu wogle a biegunke raz tzn raz bylam w WC i to tak w poludnie a tabletki biore wieczorem..
MalaMigotka1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-18, 19:53   #221
karolina011
Raczkowanie

Proszę o pomoc Ponieważ to moja pierwsza styczność z tabletkami, chciałabym wiedzieć jak zażywać. Pół roku temu ginekolog mi je przepisał więc do tej pory zdążyłam zapomnieć i mam wątpliwości. Jak dotąd zażywałam cały wrzesień jeden blister i koniec. Teraz postanowiłam zażywać troszkę dłużej. Kończę listopadowy blister... i tu moje wątpliwości. Ile dni przerwy i jak? Tzn. mój ginekolog zalecił mi zażywać od 5 dnia cyklu. I teraz się zastanawiam ile dni przerwy i kiedy zażyć. ( 27 listopada ostatnia tabletka)
karolina011 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-18, 20:51   #222
Black Rainbow
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez karolina011 Pokaż wiadomość
Proszę o pomoc Ponieważ to moja pierwsza styczność z tabletkami, chciałabym wiedzieć jak zażywać. Pół roku temu ginekolog mi je przepisał więc do tej pory zdążyłam zapomnieć i mam wątpliwości. Jak dotąd zażywałam cały wrzesień jeden blister i koniec. Teraz postanowiłam zażywać troszkę dłużej. Kończę listopadowy blister... i tu moje wątpliwości. Ile dni przerwy i jak? Tzn. mój ginekolog zalecił mi zażywać od 5 dnia cyklu. I teraz się zastanawiam ile dni przerwy i kiedy zażyć. ( 27 listopada ostatnia tabletka)
Jak to ile dni przerwy Przerwa trwa zawsze 7 dni, więc nie wiem zupełnie w czym problem.

27 listopada ostatnia tabletka, więc 28 (niedziela) to pierwszy dzień przerwy, a dalej:
29 - 2 dzień przerwy
30 - 3 dzień
1 grudzień - 4 dzień
2 - 5 dzień
3 - 6 dzień
4 - 7 dzień przerwy i ostatni
5 grudnia zaczynasz kolejne opakowanie i wybierasz 21 pigułek, potem 7 dni przerwy i ósmego dnia kolejny blister.
Stary 2010-11-18, 21:55   #223
domciatko
Zakorzenienie

GG do domciatko

hej dziewczyny. przez rok brałam yasminelle, ale z uwagi braku dostępności byłam zmuszona zmienić tabletki na yasminium. czy któraś z was miała podobny przypadek?? czy są jakieś różnice między tymi dwoma typami pigułek??

domciatko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-19, 07:18   #224
karolina011
Raczkowanie

Taki problem, że nie wiem czy uwzględnić mam rozpoczęcie tabletek od 5 dnia cyklu
karolina011 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-19, 11:55   #225
Black Rainbow
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez domciatko Pokaż wiadomość
hej dziewczyny. przez rok brałam yasminelle, ale z uwagi braku dostępności byłam zmuszona zmienić tabletki na yasminium. czy któraś z was miała podobny przypadek?? czy są jakieś różnice między tymi dwoma typami pigułek??

Nie znam takich pigułek jak "Yasminium", chodziło Ci chyba o Yasmin?
Tak, Yasminelle i Yasmin, różnią się do siebie. Yasmin ma większą dawkę hormonów.
Stary 2010-11-19, 22:06   #226
sylwiaxyz
Przyczajenie

Cześć! Mam pytanie. Na ulotce jest napisane, że przeciwskazaniem jest migrena z objawami ogniskowymi. Ja od czasu do czasu odczuwam ból głowy zawsze tylko po jednej ze stron głowy, zawsze w okolicach skroni. Nie jest on jakiś straszliwy nie mam wstrętu do światła itd. Trwa max godzine przeważnie krócej. Czasami mi się zdarza, ale też niezbyt często, że widzę przez moment przed oczami małe świecące punkciki (a to podobno obajw ogniskowy przy migrenie, ale nie zwróciłam na to uwagi kiedy one sie dokladnie pojawiają w sensie takim czy zaraz po iich pojawieniu się boli mnie głowa, teraz boli mnie głowa troche właśnie po lewej stronie przy skroni, ale świecących punkcików dziś nie widziałam). Jak myślicie czy to w ogóle jest migrena i czy te świecące punkciki moga być spowodowane np zmęczeniem oczu czy ogólnie zmęczeniem? jestem informatykiem i sporo czasu spędzam przed komputerem. Zastanawiam się teraz czy jestem w sytuacji gdy nie powinnam brać yasminelle czy raczej przesadzam? pozdrawiam i czekam na szybką odpowiedź

Edytowane przez sylwiaxyz
Czas edycji: 2010-11-19 o 22:10
sylwiaxyz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-20, 11:12   #227
mirabelka20
Przyczajenie

Ja już mam za sobą pierwszy blister i czekam na okres. Nie powiem ,ze to trochę stresujące, ze może jednak zaszłam w ciąże. Tak, trochę schizuje ... to moja pierwsza styczność z tabletkami. Mimo, ze nie zapomniałam o jakiejkolwiek tabletce i zaczęłam brać od pierwszego dnia okresu to jednak mam obawy .

Co do bolu głowy miałam przez jakis czas, ale przeszło. Jak na razie jedynym skutkiem ubocznym u mnie są plamienia.
mirabelka20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-20, 11:14   #228
edzia7217
Raczkowanie

Witam!
Mam pytanie, również biorę naraye, jest to moje pierwsze opakowanie. Wczoraj wzięłam 8 tabletkę z blistra i kochałam się z moim facetem "do końca" czy jest mozliwość zajścia w ciążę??? Podkreślam, że czytałam ulotkę nieraz i wiem, że niby nie, jednak chciałabym, żeby mi ktoś odpowiedział na to pytanie, kto być może był w takiej samej sytuacji jak ja.
edzia7217 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-20, 11:19   #229
moee
Zakorzenienie

przez 2 tygodnie mnie po nich glowa fest bolala
Ja ich zaprzestane brac bo.. strasznie chudne po nich - w ciagu miesiaca 7 kg w dol - za chwile cien ze mnie zostanie apetyt zerowy , jedzenie mi w buzi rosnie. Lacznie schudlam w ciagu dwoch miesiecy 11 kg wiec cos moj organizm sie z nimi nie lubi

A ja tylko chcialam miesiaczke przechodzic lagodnie i zyc w "te" dni.
Słodko jest nie myśleć o niczym
Się zgubić we własnej spódnicy.."
moee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-20, 14:21   #230
Black Rainbow
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez edzia7217 Pokaż wiadomość
Witam!
Mam pytanie, również biorę naraye, jest to moje pierwsze opakowanie. Wczoraj wzięłam 8 tabletkę z blistra i kochałam się z moim facetem "do końca" czy jest mozliwość zajścia w ciążę??? Podkreślam, że czytałam ulotkę nieraz i wiem, że niby nie, jednak chciałabym, żeby mi ktoś odpowiedział na to pytanie, kto być może był w takiej samej sytuacji jak ja.
A ta sytuacja, w której jesteś jest jakaś szczególna? Wybacz, ale, mnóstwo dziewczyn było w takiej sytuacji.

Ulotkę czytałaś ale panikujesz? Oj, oj...

Jeśli wzięłaś pierwszą pigułkę w pierwszym dniu miesiączki, to jest ok.
Stary 2010-11-20, 17:06   #231
edzia7217
Raczkowanie

Nie jest to sytuacja jakaś szczególna, tylko pytam, aby się upewnić, czy aby za wcześnie nie zaczęłam się kochać bez dodatkowej antykoncepcji. Chyba po to jest to forum, aby w razie jakichkolwiek wątpliwości uzyskać odpowiedż.
Stary 2010-11-20, 17:14   #232
Black Rainbow
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez edzia7217 Pokaż wiadomość
Nie jest to sytuacja jakaś szczególna, tylko pytam, aby się upewnić, czy aby za wcześnie nie zaczęłam się kochać bez dodatkowej antykoncepcji. Chyba po to jest to forum, aby w razie jakichkolwiek wątpliwości uzyskać odpowiedż.
Owszem, ale ja nie wiem jak można mieć wątpliwości, gdy ulotka mówi jasno co i jak.

My tylko powtarzamy to, co jest w niej zawarte
Stary 2010-11-20, 17:16   #233
Aniaa_89
Zakorzenienie

sylwiaxyz najlepiej będzie jak po prostu spytasz lekarza, czy możesz je brać czy nie bardzo

mirabelka20 doskonale Cię rozumiem, ja po pierwszym opakowaniu tak panikowałam strasznie, oczywiście bezpodstawnie. Więc nie ma się co martwić, pierwszy raz jest najgorszy, potem przestaniesz się stresować
Stary 2010-11-20, 17:50   #234
edzia7217
Raczkowanie

Ok, rozumiem, jednak oczekiwałam odpowiedzi bez zbędnych komentarzy, chciałam tylko rozdmuchać swoje wątpliwości, a to chyba normalne. I jeszcze jedno inna sprawa to ulotka, a inna zycie i jak to wszystko wygląda w praktyce. Mimo wszystko dziękuję za odpowiedź.

---------- Dopisano o 17:50 ---------- Poprzedni post napisano o 17:23 ----------

Mam jeszcze jedno pytanie, czy za pierwszy dzien menstruacji nalezy uznac rowniez plamienie, czy typowe krwawienie?
Stary 2010-11-21, 10:03   #235
lininka
Przyczajenie

Witam, od kilku dni zaczęłam brać swoje pierwsze tabletki - Narayę i wiem, że mogą występować skutki uboczne typu bóle głowy czy plamienia. Jednak od czasu przyjmowania tabletek z moim organizmem zaczęły się dziać dziwne rzeczy, jednym słowem boli mnie wszystko począwszy od głowy a skończywszy na żyłach czy mięśniach. Myślałam, że to jakoś przetrzymam do końca opakowania, ale teraz w to wątpię.
Stąd moje pytanie na ile tabletki mogą powodować zmianę w organizmie?
Ps. Zaznaczam, że w mojej rodzinie są przypadki problemów z krążeniem i żylakami, a będąc na wizycie pani doktor nie dość że nie przeprowadziła żadnego wywiadu, to jeszcze nie zleciła żadnych dodatkowych badań.
Teraz jestem mądrzejsza po przeczytaniu ulotki i forum, ale chciałabym wiedzieć czy powinnam odstawić tabletki.
lininka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-21, 14:43   #236
edzia7217
Raczkowanie

Witam. Czy naprawde jest tak, ze tabletki naraya chronia kobiete przed ciaza juz od pierwszej tabletki? Czy ktoras z was wspolzyla od razu "do konca" Czy moge byc o to spokojna? Pozdrawiam.
Stary 2010-11-21, 15:19   #237
201610310857
Konto usunięte

Przeczytaj ulotkę.
Stary 2010-11-21, 18:44   #238
_wiki
Raczkowanie

lininka, po pierwsze to zmień lekarza!
jak mogła nie przeprowadzić badań, ani nawet wywiadu, w chwili przepisania hormonów??
na twoim miejscu odstawiłabym tabletki i jak najszybciej wybrała się do porządnego ginekologa

edzia7217
jeżeli wzięłaś 1 tabletke w 1 dzien okresu, jesteś chroniona
zresztą, wszystko jest opisane w ulotce
_wiki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-21, 19:07   #239
201607260936
Konto usunięte

Ja też nie miałam żadnych badań przed wypisaniem tabletek a pani dr nawet nie zapytała, czy palę - normalka :/ Nie tak łatwo zmienić lekarza, każdy dzisiaj chce ubezpieczenie, ja jestem ubezpieczona pod mamę, która mi tego nie da, bo nie jeżdzę do domu co tydzień, żeby jej to oddać. A mam pytanie - czy jeżeli zgubiła mi się jedna tabletka to mam robić przerwę 7 czy 8 dniową?? I prośba - jeżeli nikt nie wie, to prosze nie odpisywać, że mam przeczytać ulotkę, bo tyle to i ja wiem.
201607260936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-21, 19:13   #240
201610310857
Konto usunięte

zawsze siedmiodniową lub krótszą- NIGDY DŁUŻSZĄ.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości