zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy! - Strona 104 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-02-18, 13:32   #3091
MMONIKA9
Wtajemniczenie

Dot.: zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez edzia Pokaż wiadomość
Nie wiem co Ci poradzić ponieważ wszystko zależy jak Ty do tego podchodzisz i na jak długi czas chcecie odłożyć staranka o fasolkę a i najważniejsze też trzeba wziąć pod decyzje Twój stan t.z w jakim stopniu masz zdiagnozowane PCO i w jakim wieku jesteś ???Jak długo się staraliście i czy miałaś jakieś leczenie wprowadzone???
Jak mi odpowiesz na te pytania to postaram się coś więcej doradzić
ja chciałabym wogole tego nieodkadac bo mam już 27 lat o dzidzie staraliśmy się 2,5 roku niemiałam jeszcze zadnego leczenia bo ja dopier w grudniu sie dowiedziałam ze mam zespół policystycznych jajników p.ginekolog dała mi skierowanie na badania nasienia mojegoTŻ a mi przepisała CLO mialam je wziasc w 5 dniu cyklu i brac przez 5 dni i przyjechac do niej z wynikami nasienia jednak moj TŻ narazie niechce isc ich wykonać bo wpierw mam ja się uspokoic bo przez tą chorobe jestem strasznie nerwowas rozdrażniona w ciągłym napięciu i wciąż się kłociliśmy teraz staram się niewpadać w złość choć ciężko mi żaden lekarz niechce mi przepisać żadnych tabletek uspakajających a samej jest mi naprawde trudno się powstrzymać nigdy taka niebyłam niedenerwowałam się z byle p[owodu a teraz to masakra ;( ale walcze z tym.w jakim stopniu mam zdiagnozowaną chorobę to niewiem bo szczerze nic o tej chorobie niewiem tyle tylko co wyczytałam w necie mam wszystkie objawy oprocz okresu bo ja okres mam bardzo obfity i bolesny a tak mam wszystkei objawy wypadanie włosó na głowie straszne przerzedzenie nadmierne owłosienie na rękach nogach brzuchu i twarzy do tego ciągły bol plecó senność rozdrażnienie tzw przedłużone napięcie przedmiesiączkowe pełno krostek na twarzy do tego duża nadwaga ktorej za nic niemoge zrzucić no i od ponad 2 lat niemogę zajść w ciąze pare stron dalej podawałam moje wyniki AZAKOWANA już mi wyjaśniła dlaczego niektore mam podkreślone i mniej więcej wiem o co chodzi, jednak niewiem co dalej bo pani doktor nic innego mi nieprzepisała bo jak do niej szłam to szłam z problemem że niemogę zajsc w ciąze a jak już otrzymałam wyniki i wiedziałam co mi jest to moj TŻ nagle zmienił zdanie że jednak teraz niechce mieć ze mną dzidzi bo się wciąż kłocimy i nieche w takiej chorej sytuacji wychowywać dziecka rozumiem go ale mam kłopot bo niewiem co dalej ;(
MMONIKA9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-18, 13:33   #3092
azakowana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MMONIKA9 Pokaż wiadomość
odp mi ktoś ;( bo niewiem czy dobrze robię poprosić lekarza o tabletki anty by troche uspokoić jajniki czy teraz to już raczej niezabardzo??Bo niewiem czy jest sens chciałabym jakoś zapanować nad owłosieniem i wydaję mi się że na to są tabletki anty niewiem jednak czy lepiej pare miesięcy pobrać anty czy lepeij zacząc od leczenia- wydaje mi się ze niema to sensu skoro odłożyliśmy planowanie dzidzi na inny czas ;( niestety poszłam na kompromis bo ja strasznie bym chciała cały czas probować ale moj TŻ narazie niechce wpierw ja mam się uspokoić wyciszyć wszystko sobie uregulować a potem pomyślimy-jejku niewiem co mam robić mam taki mętlik w głowie-dziewczynki pomożcie bo niewiem co robić
Monika ale tu naprawdę cięzko coś doradzić. Taka decyzje powinnaś podjąć wspólnie z Tż-tem.
Edzia dbrze to napisała.

Cytat:
Napisane przez Ska Pokaż wiadomość
azakowana naprawdę nie ma płodnych dni? czyli zawsze można się kochać bez zabezpieczenia mechanicznego?
Jeżeli będziesz brała tabletki regularnie - to nie ma dni płodnych i niepłodnych.
Stary 2010-02-18, 13:49   #3093
MMONIKA9
Wtajemniczenie

Tak wiem że ciężko bo mi samej ciężko co dalej robić tylko że mi chodzi o to czy np dobrze by było teraz przez jakiś czas pobrać anty żeby uspokoić troche jajniki bo skoro narazie o dzidzie niebedziemy się starać to czy jest sens chodzić na obserwację owulacji itp??chyba niezabardzo bo teraz mi to narazie niepotrzebne a czy anty pomoga mi troche w tym żeby np zmniejszyć owłosienie i np uspokoją troszke jajniki czy... no własnie niewiem na co działają anty bo nigdy w życiu ich niebrałam a czytałam też że pomagają w zrzuceniu wagi są jakieś przepisywane dla kobiet w menopauzie i na nich podobno się chudnie a ja bym chciała choć troche zrzucić kg i pozbyć się tego okropnego owłosienia bo już mi się chce wyć od tego wszystkiego jeszcze dobrze się niezapoznałam z tą chorobą a już mam jej dosyć i jej nienawidze ;(

---------- Dopisano o 14:49 ---------- Poprzedni post napisano o 14:47 ----------

Edytowane przez MMONIKA9
Czas edycji: 2010-02-18 o 13:51
Stary 2010-02-18, 13:50   #3094
azakowana
Zakorzenienie

A może jak przestaniecie o tym myśleć to dziecko samo się pojawi nawet nie wiecie kiedy Może się nie obserwować i dać sobie na luz tak jakbyście się nie starali - kochajcie się wtedy jak macie na to ochotę - bez patrzenia na dni płodne - nie płodne
Stary 2010-02-18, 13:53   #3095
edzia
Rozeznanie

GG do edzia Send a message via Skype™ to edzia

MONIKA w takim przypadku ciężko cokolwiek doradzić
ponieważ sami z mężem musicie dojść do porozumienia w tej kwestii
Ja ze swojej strony i doświadczenia mogę Ci tylko zaproponować ,żebyś spróbowała wyluzować wiem,że jest ciężko i trudno ale musisz to zrobić bo inaczej będzie coraz gorzej na Twoim miejscu w takiej sytuacji nie odkładała bym stranek ponieważ jesteś już w takim wieku,że powinnaś poważnie pomyśleć o tym wszystkim i mąż też to powinien przemyśleć to czego on najbardziej pragnie i chce ponieważ nie wiadomo ile potrwa zanim zajdziesz w ciąże a pasowałoby jak najszybciej wdrążyć jakieś odpowiednie leczenie w tym kierunku a to wszystko trwa noi podstawą jest w tym przypadku badanie nasienia męża
Nie wiem co bym Ci mogła więcej doradzić tylko tyle chyba jeszcze,żebyś miała bardzo dobrego lekarza najlepiej endokry-ginekologa
Stary 2010-02-18, 13:55   #3096
MMONIKA9
Wtajemniczenie

ale to też nie o dzidzie chodzi chodzi też o moje samopoczucie o ciągły bol pleców o trądzik o owłosienie o nadwage to wszystko sprawia ze cały czas o tym myśle i jestem załamana popadam w coraz większą depresje jestem coraz bardziej rozdrażniona a żaden lekarz niechce mi przepisać tabletek uspakajających każdy mi wciska tylko jakieś ziołowe ktore niedziałaja na mnie zreszta ja zawsze miałam problem z tabletkami ja bardzo bardzo rzadko używam tabletki przeciwbolowe nawet jak cos mnie bardzo boli ale przeważnie podczas @ bardzo bolesnej to biore ibuprom i musze wziasc na raz odraz 6 tabletek bo jak bior 2 to niedziałaja moj mama np używa przeciw bolowych ibuprofen i jej np działa po 10-15 min mi zaczyna działać po 2 godzinach czasami dłużej wtedy musze wziąść następną by coś zadziałało i zawsze miałam taki problem nawet z silnymi tabletkami ze wolno działają wiec co mi pomogą słabe ziołowe
Stary 2010-02-18, 13:57   #3097
azakowana
Zakorzenienie

A wiesz, ze Ibuprofen źle działa na naszą owulację?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-02-18, 13:59   #3098
MMONIKA9
Wtajemniczenie

a może teraz jakbym poszłam z moimi wynikami to by mi coś przepisal czy raczej też będą mi wciskać ziołowe a ginekolog może mi np przepisać tabletki uspakajajace czy to lekarz rodzinny tylko może?

---------- Dopisano o 14:59 ---------- Poprzedni post napisano o 14:58 ----------

niewiedziałam tzn wiem ze w ibupromie też jest ibuprofen ale mniejsza dawka ale ja naprawde bardzo bardzo rzadko używam tabletek to już naprawde musi mnie cos bardzo mocno bolec przewaznie podczas okrasu brałam gdy miałam tak bolesne że płakałam z bolu i chciałam już po pogotowie dzwonić bo czasami mi się takie straszne bolesne trafiają @
Stary 2010-02-18, 14:00   #3099
edzia
Rozeznanie

GG do edzia Send a message via Skype™ to edzia

Cytat:
ale to też nie o dzidzie chodzi chodzi też o moje samopoczucie o ciągły bol pleców o trądzik o owłosienie o nadwage to wszystko sprawia ze cały czas o tym myśle i jestem załamana popadam w coraz większą depresje jestem coraz bardziej rozdrażniona a żaden lekarz niechce mi przepisać tabletek uspakajających każdy mi wciska tylko jakieś ziołowe ktore niedziałaja na mnie zreszta ja zawsze miałam problem z tabletkami ja bardzo bardzo rzadko używam tabletki przeciwbolowe nawet jak cos mnie bardzo boli ale przeważnie podczas @ bardzo bolesnej to biore ibuprom i musze wziasc na raz odraz 6 tabletek bo jak bior 2 to niedziałaja moj mama np używa przeciw bolowych ibuprofen i jej np działa po 10-15 min mi zaczyna działać po 2 godzinach czasami dłużej wtedy musze wziąść następną by coś zadziałało i zawsze miałam taki problem nawet z silnymi tabletkami ze wolno działają wiec co mi pomogą słabe ziołowe
Kachana a czy Ty nie wiesz,że podczas starań o dziecko nie wolno zażywać IBUPROFEMU ponieważ wypływa negatywnie na płodność kobiety a nie lepiej spróbować nospe-forte tylko to musi Ci lekarz przepisać
Stary 2010-02-18, 14:00   #3100
azakowana
Zakorzenienie

Wydaje mi się, że lekarze będą się bronic przed tabletkami uspokajającymi rękami i nogami. Prędzej jakiś psychiatra.
Stary 2010-02-18, 14:05   #3101
MMONIKA9
Wtajemniczenie

to może poprostu zamiast anty kykupic tą recepte z clo i chodzic na obserwacje by poprostu wiedziec jak sie wszystko bedzie dziać a dalej co bedzie to bedzie??kurcze bo mi chodzi też o to by troche swoj wyglad poprawic bo napradw zle się czuje kiedyś byłam taka akurat niezachuda niezagruba miałam cyc miałam dupsko poprostu wyglądałam zdrowo jak prawdziwa kobieta miałam piękne gęste włosy kręcone przy wzroscie 168 ważyłam 64-65 kg teraz mam 95kg mam suche sianowate przerzedzone włosy bardzo chciałabym odzywskać dawną igurke ale jak się nieda to choziaż z 15 max 20 kg zrzucic wiem ze bedzie bardzo bardzo cięzko są na to jakies inne tabletki oprocz anty??

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-02-18, 14:07   #3102
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Uuuh, ja na @ biorę ketoprofen albo naproxen, tylko to mi pomaga. Ibuprofen i inne tan nospy mogą sobie wsadzić .. mam nadzieję, że sobie nie szkodzę ... ale inaczej zęby w ścianę i nie jestem przez 1 dzień zdatna do życia

A i dziewczynki, miałam być na czczo i zapomniałam, wypiłam herbatkę i zjadłam cukierka :/ buu mogę jechać na 17 na badnaia?
MarudexuS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-18, 14:19   #3103
azakowana
Zakorzenienie

Cytat:
to może poprostu zamiast anty kykupic tą recepte z clo i chodzic na obserwacje by poprostu wiedziec jak sie wszystko bedzie dziać a dalej co bedzie to bedzie??kurcze bo mi chodzi też o to by troche swoj wyglad poprawic bo napradw zle się czuje kiedyś byłam taka akurat niezachuda niezagruba miałam cyc miałam dupsko poprostu wyglądałam zdrowo jak prawdziwa kobieta miałam piękne gęste włosy kręcone przy wzroscie 168 ważyłam 64-65 kg teraz mam 95kg mam suche sianowate przerzedzone włosy bardzo chciałabym odzywskać dawną igurke ale jak się nieda to choziaż z 15 max 20 kg zrzucic wiem ze bedzie bardzo bardzo cięzko są na to jakies inne tabletki oprocz anty??
onika co do wagi to ja polecam Ci wizytę u jakiegoś lekarza i dietetyka. Ja się zapisałam do Centrum Leczenia otyłości i w ciągu 4 miesięcy zrzuciłam prawie 20 kg. Bez ćwiczeń żadnych

---------- Dopisano o 15:19 ---------- Poprzedni post napisano o 15:17 ----------

Marudexus nie mam zielonego pojęcia - to w końcu cukier
Stary 2010-02-18, 14:23   #3104
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Napisane przez azakowana Pokaż wiadomość

[/COLOR]Marudexus nie mam zielonego pojęcia - to w końcu cukier
Hyyh no ale czy cukier ma aż taki wpływ na hormonki? w sumie bym badała tylko 3. Sama już nie wiem ehhhh wrrrr
Stary 2010-02-18, 14:29   #3105
azakowana
Zakorzenienie

Może jedź - najwyżej jak będą podejrzane to wtedy się będziesz zamartwiać Ja tak zrobiłabym.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-02-18, 15:12   #3106
cherrry2009
Zakorzenienie

Dziewczyny ja bym chciała się starać o bobasa za jakieś 2 lata, dostałam diane 35 myślicie że po nich uda się ustabilizować hormony i zafasolkować? Czy po Diane będę musiała mieć jakieś inne leki przepisane??
Stary 2010-02-18, 15:21   #3107
denikaa
Raczkowanie

GG do denikaa

Cytat:
Po pierwsze to co te tabletki antykoncepcyjne mają Ci uspokoić i w jakim sensie? Generalnie to przy PCO najlepsze są chyba Diane 35 i pomagają głównie na cerę. Jeśli chodzi o owłosienie to muszę Cię zmartwić, jeśli już się pojawiło to szybko się nie pozbędziesz (doraźnie pomaga depilacja u kosmetyczki).

Po drugie, jeśli chcesz schudnąć to idź do dietetyka, przy PCO to najrozsądniejsze wyjście, przy czym od razu trzeba powiedzieć, że łatwo nie będzie.

Po trzecie, może Twój TŻ boi się badania nasienia (generalnie mężczyźni go nie lubią i czasami wymyślaą różne wymówki, żeby go nie zrobić) dlatego odkłada starania, ale żeby się nie przyznać to zasłania się Twoją nerwowością...? Może na spokojnie z nim porozmawiaj.

Po czwarte, to w całych staraniach się bardzo ważny jest plan. Nie rób nic chaotycznie, bo wprowadzasz tylko nerwowość. Znajdź dobrego ginekologa, ktory zna się na niepłodności, idź do niego z TŻ nich też to wszystko i usłyszy, zapytajcie o możliwe drogi leczenia. I na spokojnie przemyślcie co i kiedy chcecie zrobić. I trzymajcie się tego planu.

Masz 27 lat więc nie bardzo masz czas na odkładanie starań. Uświadom to TŻ.
Stary 2010-02-18, 15:27   #3108
simonee
Zakorzenienie

Hej głosik oddany ;]
No i znów czegoś się od was dowiedziałam! Ja jak mam bardzo bolesna @ -czyli zawsze, to biore nurofen(!) przy migrenowych bólach głowy też... a tu takie info że ma to wpływ na owu !! hmm bedzie trzeba zmienic na jakies inne...
simonee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-19, 09:06   #3109
lov
Przyczajenie

Dziewczyny!!!!

pamiętacie mój problem ze zdiagnozowaniem pco, tylko na podstawie usg przez 2 ginekologów? nie uwierzycie czego sie dowiedziałam po wizycie u specjalisty endokrynologa ginekologa w lubl. wcześniej nie robiono mi usg "dowcipnego"-tak to chyba określacie więc zrobił mi to usg i okazało się, że torbielka na lewym jajniku to ciałko żółte (czyli fizjologia), a prawy jajnik jest czyściutki i nie ma żadnych pęcherzyków!!!stwierdzil, że usg jest tak czytelne, że nie ma sensu robić badań hormonalnych i że jestem zupełnie zdrową kobietą przy okazji skomentował usg jajników zrobione wcześniej jako "niewiadomo co". za rok na wizytę kontrolną. także kończę wędrówki po ginekologach, bo jak czegoś się szuka to się zawsze znajdzie. będę obserwować cykle, żeby się utwierdzić, że wszystko jest ok. jak się nie bedą spóźniać, to tym bardziej będę spokojnadzięki za rady. życze Wam wszystkiego co najlesze:P i powodzenia w staraniach o dzieciaczki
lov jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-19, 09:52   #3110
Nais
Wtajemniczenie

Lov - to bardzo dobra wiadomość Dobrze, że trafiłaś na kompetentnego lekarza.
Nais jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-19, 11:36   #3111
lov
Przyczajenie

Naisno mam nadzieję choć wiecie, niepewność zawsze zostaję. no ale trzeba w końcu mieć zaufanie do kogoś, bo jak nie to całe życie bedę biegać od lekarzy do lekarzy i szukać potwierdzenia albo obalenia diagnozy. na razie okresy miałam regularnie, co pół roku małe opóźnienie, no ale może stres czy cuś...także dlatego ta pierwsza diagnoza była dla mnie podjerzana. póki co nie robię więcej nic w tej materii. tylko będę obserwować cykl
Stary 2010-02-19, 12:23   #3112
simonee
Zakorzenienie

lov - to naprawde dobra wiadomosc

Dziewczyny wiecie co ja wczoraj zrobiłam... wziełam do reki moje stare usg i wiecie czego sie dopatrzyłam? ze lekarz ktory robił mi oba usg w odstepie 2m-cy postawił 2 rozne diagnozy(?), zupełnie zgłupiałam, czy to mozliwe Pierwsza była syndrom LUF a druga to PCO...
Obecnie jestem na szukaniu dobrego ginekologa endokrynologa z łodzi (moj obecny gin jest ok, ale szukam endo) Słabo idzie to szukanie co lekarz to inna opinia i znajdz tu takiego ktory to wszystko ogarnie do kupy, uporzadkuje i pomoze z fasolka
Stary 2010-02-19, 12:26   #3113
azakowana
Zakorzenienie

a co to syndrom LUF?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-02-19, 12:37   #3114
simonee
Zakorzenienie

Zespół luteinizacji niepękniętego pęcherzyka jajnikowego.
...i ma to zwiazek z pco... musze poszukac wiecej info na ten temat...
sie k*$%& musiałam dopatrzec!

Jakies ostatnio mam przemyslenia odnosnie lekarzy i cos mi sie zdaje ze nie mam szczescia, no moze procz ostatniego gin, ale on nie jest endo... a ja potrzebuje 2 w 1 ... ehhh

Edytowane przez simonee
Czas edycji: 2010-02-19 o 12:42
Stary 2010-02-19, 12:43   #3115
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Napisane przez simonee Pokaż wiadomość
Obecnie jestem na szukaniu dobrego ginekologa endokrynologa z łodzi (moj obecny gin jest ok, ale szukam endo) Słabo idzie to szukanie co lekarz to inna opinia i znajdz tu takiego ktory to wszystko ogarnie do kupy, uporzadkuje i pomoze z fasolka
Simonee, ja idę 25 lutego do Gottwalda, ponoć dobry lekarz jest. Nie wiem, czy też endo, ale ponoć zna się na rzeczy, bo pracuje też w Salve chyba.
Idę na nfz, nie jest łatwo, bo mają mało miejsc, ale próbować trzeba zapisywałam się jakoś na początku lutego i 25 był najbliższym wolnym terminem.
Przyjmuje na Dąbrowskiego.
Jak coś dam znać po wizycie co i jak
Stary 2010-02-19, 13:11   #3116
simonee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość
Simonee, ja idę 25 lutego do Gottwalda, ponoć dobry lekarz jest. Nie wiem, czy też endo, ale ponoć zna się na rzeczy, bo pracuje też w Salve chyba.
Idę na nfz, nie jest łatwo, bo mają mało miejsc, ale próbować trzeba zapisywałam się jakoś na początku lutego i 25 był najbliższym wolnym terminem.
Swietnie! bede czekac na info. Tak czy inaczej potrzebuje miec endo i narazie biore pod uwage 2 lekarzy, Salate, Ćieśle. Czytam o nich opinie i tyle ile pacjentyek tyle zdan. O Gottwaldzie nic nie słyszalam. Moim obecnym lekarzem jest Wojciech Kazimierak a wczesniej Joanna Gruszczynska-Walczak(poki nie poszla na macierzynskie)
Mam mega metlik w głowie...
Stary 2010-02-19, 13:36   #3117
justico
Raczkowanie

lov u jakiego lekarza w Lbn byłaś? mam doświadczenie w tej materii, szczerze to już mi ręce opadły. Jeden mi mówi, że mam 'zaczątki PCOS', drugi że nie mam PCOS. Jeden widzi pęcherzyki, drugi mówi że 'taka moja uroda'.
justico jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-19, 19:29   #3118
lov
Przyczajenie

justico! napisałam na priv. wolę na forum publ nie podawać nazwisk. wiecie rożnie to bywa. jeśli ktoś poszukuje gin endo z lubl to proszę o pytanie na priv. wtedy podam
Stary 2010-02-19, 19:41   #3119
azakowana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość
Marudexus i co - robiłaś te badania?
Stary 2010-02-19, 20:01   #3120
Martinixxx
Zadomowienie

Dziewczyny muszę wam powiedzieć, że moja ginekolożka pozytywnie mnie zaskoczyła.Na podstawie usg stwierdziła, że obraz wskazuje na PCO i wypisała mi skierowanie na badania.Już u mnie tym zapunktowała, ponieważ poprzedni lekarz olał sobie sprawe i tylko zapisał duphaston na wyregulowanie cykli,poza tym czytając forum dziewczyny pisały, że nierzadko robią badania na własną rękę.Wypisała mi papier, wzięłam położyłam na półkę i wyjechałam.Teraz wróciłam patrze do tej kartki jakie hormony ma mi zbadać a tam skierowanie do szpitala na oddział no to poszłam zapytac sie co i jak a ona do mnie czy mam piżamke bo zostaje na 1-2 dni.Zatkało mnie bo myślałam, że raz dwa i do domu a ona mi na to, że jak już to przebadają mnie wzdłuż i wszerz i od razu wdrożą konkretne leczenie jak trzeba będzie.Niestety za wcześnie dostałam @ i musiałm przełożyć na przyszły tydzień.Ale przynajmniej będe dokładnie wiedziała co i jak..chociaż coś

Martinixxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości