|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3241 | |
Raczkowanie
|
Dot.: zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy!
MATUR, od razu Ci mówię, że przy PCO musisz przestać bać się lekarzy... uwierz mi, że to co ja przeżyłam z lekarzami na samą o nich myśl powinnam dosłownie rzygać dalej niż widzę ale tak nie jest bo się niepotrzebnie nie nakręcam... grunt to zacząć myśleć pozytywnie... a nie dołować się bo naprawdę nie ma takiej potrzeby... bardziej sobie tymi smutami szkodzisz... jakbyś zauważyła to żadna z nas jakoś nie wkręca sobie takich rzeczy jak Ty bo My wierzymy, że będzie dobrze a wiara potrafi czynić cuda...
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:55 ---------- Poprzedni post napisano o 17:51 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#3242 |
Raczkowanie
|
Wczoraj zaczęłam mocniej plamić od godz 17 ,wcześniej lekko plamiłam, czy mogę uznać to za pierwszy dzień cyklu, muszę to wiedzieć bo chcę zrobić badania na hormonki i nie wiem czy jutro mam iść czy w czwartek??
![]() |
#3243 |
Raczkowanie
|
wiem ze mialam wkoncu mowic optymistycznie, ale do piatku jeszcze tak dlugo a mi dalej to dokucza, najgorsze ze teraz mam jeszcze mdlosci, nie moge oddechu czesto zlapac i czuje cos jakbym krew przelykala?moze ktoras z was wie co to moze byc? i czy moze byc od lekow?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3244 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ermirka obys nie dostala okresu a w zamian II ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3245 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A i na bocianie jest dużo kobitek, które nie zdążyły nawet skończyć 1 opakowania Castagnusa i zaciążyły, więc nawet jeśli nie uda się zafasolkować w tym cyklu to zacznij brać od nast 1 dc bo może akurat pomoże ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3246 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dziewczyny a tego Castagnusa muszę brać koniecznie od 1dc czy od 3 też mogę? Bo pierwszy raz słyszę, że pomaga on przy owulacji, a do kolejnego cyklu nie chcę czekać...
Edytowane przez eliame Czas edycji: 2010-03-02 o 20:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3247 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny dziękuję
![]() Mam nadzieję, że będzie tak jak mi życzycie ![]() ![]() A jak nie to walę z produkcją w następnym cyklu i za ,,przewodnika" biorę sobie Castagnus ![]()
#3248 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3249 |
Zadomowienie
|
Dziś mama mi odebrała wyniki a ja ze wzgledu na to, że jestem znowu za granica omawiam wszystko telefonicznie.Dopiero przed chwilą sie dodzwoniłam.Ogólnie badania hormonalne wszystkie w normie, poza prolaktyną.Jednakże lekarka powiedziała mi, że PCO stwierdza sie teraz nie na podstawie biochemicznej + Usg tylko odwrotnie.Czyli jeśli mam ułożenie pęcherzyków jak w PCO a hormony ok to nie znaczy, że PCO nie ma.W ogóle zmieniły się zasady diagnozowania, nie wnikam w szczegóły bo rozmowy drogie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3250 |
Zakorzenienie
|
Tak naprawde w ulotce nie jest napisane od ktorego dnia powinno sie brac, zaleca sie branie przez 90dni dla osob do 60kg 1 tabl dziennie powyzej 60kg -2tabl dziennie. Wchodzi w interakcje z lekami zawierajacymi progesteron lub gestageny.
Edytowane przez simonee Czas edycji: 2010-03-02 o 22:00 |
![]() ![]() |
![]() |
#3251 |
Zakorzenienie
|
To znowu ja się odzywam z prośba o pomoc w jakim dniu najlepiej zrobić sobie badanie na progesteron? Azakowana napisała, ze 21-23 dc . Tylko, że ja mam nieregularne cykle bardzo. Ostatni mój cykl trwał 30 dni a przed ostatni 44. Dodam, że estradiol badałam sobie w 13 dc. Więc w jakim dniu w moim przypadku najlepiej zbadać progesteron?
![]() ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#3252 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Edytowane przez simonee Czas edycji: 2010-03-02 o 22:21 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3253 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#3254 |
Zakorzenienie
|
Azakowana, pojawiaj sie czesciej na watku, bo musze szukac Cie po stronkach zeby 2xdziennie oddac glos
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3255 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3256 |
Zakorzenienie
|
No ja jutro pojawie sie w poludnie a pozniej na chwilke wieczorem(napewno zaglosuje), bo musze pakowac walizy
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3257 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
#3258 |
Rozeznanie
|
a ja ma pytanie do bardziej doświadczonych ode mnie dziewczyn, mianowicie ok. roku temu zdiagnozowano u mnie pco (pęcherzyki, problemy hormonalne, nieregularny okres, trądzik) i od ok.7 miesięcy biorę tabletki anty (w najbliższym czasie tj. 2-3 lata nie planuje zajść w ciąże). Jednak pojawił się mały problem gdyż robiłam ostatnio badanie na krzepliwość krwi bo bardzo mnie bolały nogi i okazało się że wynik bardzo się pogorszył w porównaniu z tym, który miałam robiony przed tabletkami. Muszę w związku z tym zrezygnować z anty i nie wiem co dalej, gdyż moja gin mówi że w przypadku takich osób jak ja tzn. z pco ale nie chcących zajść w ciąże tabletki to najlepsze rozwiązanie gdyż nie tworzą się dzięki temu nowe pęcherzyki. czy zamiast tabletek mozna barc coś innego co powoduję że nie powstają pęcherzyki?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3259 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#3260 |
Zadomowienie
|
[QUOTE=simonee;17588679]Martinixxx sprobuj brac Cast. mam nadzieje, ze Ci pomoze
![]() Simonee już dzisiaj wzięłam pierwszą tabletke Castangusa.Nie chce mi sie czekać cały tydzień wiec stwierdzilam, ze zaczne teraz Castangus potem bede brała razem z tym Norprolakiem (Lekarka nie widzi przeciwwskazań) a później zobaczymy.Poza tym dziś zanotowałam skok tempki ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3261 | |
Zakorzenienie
|
Ja tez nic nie wiem na ten temat, tak sobie mysle-nie wiem czy dobrze rozumuje, ale jesli sa leki na rozrzedzanie krwi to i moze na poprawe krzepliwosci tez... moze powinnas sie skonsultowac jeszcze z innym lekarzem niz tylko z gin w tej kwestji??
---------- Dopisano o 08:47 ---------- Poprzedni post napisano o 08:44 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3262 |
Zadomowienie
|
Tyle sie naczytałam o tym Castangusie w necie, że naprawdę miałam watpliwości czy brac czy nie. babka powiedziała, że to jest zioło i moze wpłynac na te wyzszą prolaktynę, ale nie musi.Całe opakowanie lezało w szawce tydzieńn bo bałam sie wziąść bez konsultacji.Teraz to tylko bedziemy czekać.Simonee zyczę ci pieknego wykresu no i docelowo oczywiście bejbika.Wiosna idzie, moze zasieje gdzie trzeba
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3263 |
Raczkowanie
|
Jakiś czas temu wykryto u mnie PCO. Nie ukrywam, że mimo wielu uciążliwych przejawów tego schorzenia, najbardzij doskwiera mi problem ze zrzuceniem wagi. Jem tyle żeby ważyć 57 kg, a spalając więcej kalorii niż przyjmuję masa ciała pozostaje niezmienna. Czy tabletki antykoncepcyjne rozwiążą mój problem? Lekarz przypisal mi YASMIN.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3264 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Zastanawiam się jedynie co może się stac gdy nie będę brała tabletek- pomijajac już fakt że okres pewnie będę dostawac raz na pół roku- moze miec to jakieś negatywne skutki zdrowotne czy poprostu bedą mi się "tylko" tworzyly pęcherzyki na jajnikach? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3265 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:22 ---------- Poprzedni post napisano o 13:13 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:27 ---------- Poprzedni post napisano o 13:22 ---------- Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3266 |
Raczkowanie
|
Ja brałam na poprawę krzepliwości CYCLONAMINĘ ...
#3267 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3268 |
Raczkowanie
|
DROGIE DZIEWCZYNKI PROSZE O ODPOWIEDZ! Powiedzcie mi co to jest naprotechnologia? i jaki to ma zwiazek z PCOS? PROSZE to bardzo wazne odpiszcie
|
![]() ![]() |
![]() |
#3269 |
Zakorzenienie
|
Po wpisaniu w wyszukiwarkę haseł "naprotechnologia" bądź "naprotechnologia pco" wyświetla się kilkaset tematów. Wystarczy przeczytać jeden z nich.
U mnie ogólnie jako tako. Biorę sobie dalej tabsy. Tylko pojawił się niestety problem, bo ostatnio mam obolałe nogi. I właśnie obawiam się, czy przez tabletki nie pogorszyła się krzepliwość... Chociaż równie możliwe, że przyczyną jest niedobór magnezu. Kiedyś miałam podobny problem i magnez mnie "uleczył". Mhm. Może połykam sobie magnez i zobaczę. Wizytę u endo mam za miesiąc, wtedy poruszę ten problem.
![]() |
#3270 |
Wtajemniczenie
|
hej dziewczyny ja już wcześniej podawałam moje wyniki ale napisze jeszcze raz bo mnie strasznie zainteresowało to co napisała MarudexuS ja mam prolaktyne 11,70 FSH-7,84 i LH-27,90 Azakowana już mi kiedys napisała dlaczego te dwa mam podkreślone że mam za wysoki ???wynik niepamiętam w każym razie jest nieprawidłowy.U mnie tworzą się pęcherzyki ale podobno niepękają dowiem się na 100% teraz po następnej @ niestety niewiem kiedy dostanę więc czekam w 5 dniu cyklu mam wziąśc CLO brac przez 5 dni i zgłośic sie do ginka na obserwacje więc wtedy będe wiedzieć czy pękają czy nie ostatnio miałam piękny pęcherzyk 2 na 2. No i tu zaczełam czytać o tym Castagnusie może powinnam go zacząc stosować bo ja właśnie mam problem z FSH I LH
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:40.