|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3271 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy!
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3272 |
Zadomowienie
|
Castangus to ziółko i przy powazniejszych wahaniach poziomu hormonów raczej nie zdziała cudów.Skonsultuj sie z lekarzem, zapytaj czy jest sens brania Castangusa, po co masz bez sensu sie faszerować i kase wydawać tym bardziej, działa on przede wszystkim na obniżenie prolaktyny.Ja biore Castangus typowo na prolaktyne i czekam na norprolac, nie chcę po prostu tracic czasu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3273 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Aha , nieeee poprostu tak zapytałam bo wcześniej napisałaś że reguluje FSH i LH a ja właśnie z nimi mam problem więc myslałam że mi pomoże uregulować te hormony ale i tak z ciekawości zapytam lekarza co o tym sądzi ![]()
![]() |
#3274 |
Zakorzenienie
|
Co tam dziewczyny u was słychać? Jak badania, i fasolkowanie?
![]() Ja aktualnie jestem po 3 tabletkach diane, jajniki dają o sobie znać więc nie wiem co się tam dzieje ![]() Zastanawiam się nad zmianą lekarza, jednak nie wiem czy jest sens skoro już zaczęłam leczenie diane. |
![]() ![]() |
![]() |
#3275 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jesli masz wątpliwości co do lekarza, to sie nie zastanawiaj, tylko zmień.na pewno uwzgledni stan obecny (czyli kurację Diane 35) a może bedzie miał ciekawszy pomysł na leczenie.konsultacja nie zaszkodzi. Z autopsji wiem, że gdyby nie zmiana lekarza (de facto przypadkowa)to nie wiem jak długo bez sensu faszerowałabym sie lekami bez odpowiednich badań. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3276 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny. Problemy z okresem miałam od zawsze, bo w zasadzie to go nie miałam, no i dzisiaj lekarz zasugerował, że to może być zespół PCO. Poczytywałam ten wątek i fakt, objawy się zgadzają. Nieregularne miesiączki, małe problemy z cerą (chociaż ostatnio dzięki zabiegom jest dobrze), nadmiernie owłosienie miejsc intymnych i lekka nadwaga (mam 175 cm wzrostu i ważę 70 kg). Dostałam skierowanie na USG, dzisiaj miałam też robione badanie krwi, z glukozą.. Ja już jestem prawie pewna, że to właśnie policystyczne jajniki, chociaż szczerze mówiąc, jakoś się tym nie przejęłam. Dzieci mieć nie chcę, pozostaje kwestia po prostu leczenia tego.. Boję się faszerowania tabletkami, bo nie chcę przytyć jeszcze bardziej.. I to jest w sumie to, o czym nie mogę przestać myśleć.
W ogóle to przyzwyczaiłam się już do tego, że ten mój okres to tak raz na trzy miesiące się pojawia. A co by było, gdyby się tego nie leczyło? Pytam z ciekawości.. |
![]() ![]() |
![]() |
#3277 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#3278 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3279 |
Wtajemniczenie
|
Witam.
Przepraszam, że wcinam się w rozmowę ale mam takie pytanie: czy zespół PCO powinno się leczyć, jeżeli nie planuje się w najbliższym czasie ciąży? Czy może on zagrażać w jakimś stopniu zdrowiu i należy brać zalecane przez lekarza tabletki? Mam praktycznie zerowe informacje na temat tej przypadłości, a jestem od kilkunastu minut wręcz bombardowana smsami przez spanikowaną koleżankę ![]() Nie wiem, co jej doradzić. Na razie napisałam tylko tyle, by trzymała się zaleceń lekarza i o wszysko pytała jego. Z góry dzięki za odpowiedzi na te pytania. Wolę spytać na zaufanym Wizażu niż szukać niepewnych informajcji po innych forach.
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy." ~Lineage2 & Sigur Ros fan |
![]() ![]() |
![]() |
#3280 |
Raczkowanie
|
byłam u lekarza, mam zespol jelita drazliwego
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3281 |
Zakorzenienie
|
ja powoli podczytuje watek bo jest u mnie podejrzenie PCO. moje objawy to nieregularne miesiaczki, nadmierne owlosienie i uciazliwy, uporczywy tradzik. w sumie juz 3 lata temu gin to u mnie 'stwierdzil' ale tylko na podstawie tych objawow, bez zadnych badan, i bralam przez pewien czas Cyprest. teraz w koncu trafilam do lekarza ktory kazal zrobic badania i na tej podstawie leczyc a nie od razu z marszu dac hormonki i do widzenia.
mam skierowanie na USG TV a dzis zrobilam juz bad. hormonow (testosteron, SHBG, DHEA i DHEAS). no i zobaczymy co bedzie.. ![]()
#3282 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Myslę, że nieleczone PCO może i nie grozi smiercia ale na pewno bedzie sie pogłebiać.Chodzi tu przede wszystkim o nieregularne miesiączki (lub ich zanik) przybieranie na wadze, tradzik czy hirsutyzm.A gdy koleżanka zdecyduje, że juz czas na dziecko może miec z tym wieksze problemy niz gdyby nie zaprzestała leczenia.Moja rada:słuchać (madrego!) lekarza. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3283 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Dziękuję bardzo za odpowiedź! Ja znawcą tematu nie jestem ale uchodzę w kręgu znajomych za "znachora" ![]() Nie mam pojęcia jak jest u niej z miesiączką (nie chciałam się dopytywać) ale faktycznie ma "wąsik" i krostki. Problemem są hormony. I tu jest trochę w tym mojej winy, bo przestrzegałam przed braniem tabletek antykoncepcyjnych. Z tą jednak różnicą, że ja miałam na myśli przepisywanie przez ginekologa tabletek "na oko", bez badań hormonalnych i tylko w celach antykoncepcyjnych a nie zapisane leczniczo przez endokrynologa.
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy." ~Lineage2 & Sigur Ros fan |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3284 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ps.(bez urazy) ![]()
![]() |
#3285 |
Raczkowanie
|
MMONIKA9 ale ja wtedy nie miałam wiedzy ani pojecia o tym. pierwszy raz tak mnie złapało, a przewrazliwiona byłam bo jak torbiel mi ssie zwijała a potem pekła to pan doktor mi mówił ze powinnam sie cieszyc ze to tylko tak sie skonczylo bo normalnie moze dojsc do zapalenia otrzewnej itd. wiec blagam zrozumcie tez mnie. miedzy soba mozecie 10 razy cos pisac a jak ja spytam o cos to od razu zebym sobie gdzie indziej poczytała
![]() ![]() MMONIKA9 dziekuje ze wogole napisalas ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3286 |
Raczkowanie
|
ale numer. MMONIKA9 czy mozesz mi powiedziec jak lyka sie te tabletki na te jelitka. mam jakis duspatalin retard ale to jest jakies dziwne ta tabletka, bo w takim plastiku. prosze pomocy. ja mam to łykac z tym plastikiem, bo w ulotce nic o tym nie ma, prosze odp tylko sie nie smiejcie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3287 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() W każdym razie dziękuje dziewczyny za pomoc ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3288 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#3289 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
na którejś wizycie spytałam, co będzie, jeśli bym tego nie leczyła? odpowiedział mi, że mogę stać się bezpłodna, więc duże ryzyko. moja siostra miała to samo, skończyło się zabiegiem laparoskopowym, teraz bierze tabletki antykoncepcyjne, bo bez nich nadal nie miałaby miesiączki. mój ginekolog próbował już różnymi metodami mi pomóc, nie pomogły mi nawet plastry. jednak zawsze muszę brać Bromergon, bez tego podobno ani rusz, ale mimo 2 lat efektów nie widać ;] nie wiem co otym sądzić. poza tym każda wizyt u gin jest dla mnie okropnym przeżyciem, badanie USG robione za kazdym razem jest bolesne do tego stopnia, ze potrafię popłakać się na tym cudownym fotelu ;] ale nie ma rady, leczyć się muszę, bo nie wiadomo co z tego będzie... pozdrawiam was wszystkie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3290 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny
![]() Śledzę wątek o PCO juz od dłuższego czasu, czytam niemalże wszystkie wasze odpowiedzi. Zauważyłam, że jesteście bardzo doświadczone i dużo wiecie o tej chorobie. Ja również niestety cierpię na tę przypadłość i w sumie to nie wiem co robić, bardzo chciałabym mieć w przyszłości dzieci. Na szczście mój ginekolog mnie pociesza i mówi, że będzie ok. Ale ja się bardzo martwię ![]() ![]() ![]() ![]() W sumie to nie wiem czy dobrze robię, że nie biorę tych anty ale ginekolog powiedział, że nie chce mnie narazie truć... no i ja w sumie też już nie chciałam brać ale z tego co tutaj wyczytałam to może i powinnam brać... sama nie wiem... pozdrawiam cieplutko bo zimno na polu... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3291 |
Raczkowanie
|
Waleria 89, możliwe jest aby torbiele wchłonęły się od tabletek antykoncepcyjnych?! Pierwszy raz o czymś takim słyszę... Mi lekarz powiedział, że w ten sposób się hibernuje a nie leczy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3292 |
Zakorzenienie
|
Widzę, że wątek cieszy się coraz większym powodzeniem i coraz więcej nowych 'twarzy' się pojawiło
![]() Waleria dziękuję bardzo za wsparcie i doping ![]() ![]() A co do anty to właśnie w naszym przypadku to chyba jedyne dobre rozwiązanie i na pewno pomaga w późniejszych problemach z zajściem w ciążę. Jeżeli są odpowiednio dobrane to wydaje mi się, że nie ma tu mowy o "truciu".
#3293 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny zdecydowałam się na zmiane moich tabletek. Od 4 lat używam cilest który jest tabletką dwuskładnikową i zawiera 0,250 mg Norgestimatum i
0,035 mg Ethinyloestradiolum. do tej pory nie miałam z nimi problemu, ale ostatnimi czasy cera mi sie strasznie pogorszyla, wypadają włosy i zdarzaja sie plamienia podczas brania tabletek. No i tu mam pytanie do was, na jakie tabletki powinnam zmienic, i czy my z pco stosujemy sie do jakichkolwiek regół? Mam 22 lata i nie wiem czy lepsze by byly tabletki z mniejsza czy z wieksza iloscą hormonow jak np diane? Co do kwalifikacji mojego lekarza w tym temacie mam powazne watpliwości ponieważ nie od dzisiaj jest mi wiadome ze ma on pokatne uklady z firmami farmaceutycznymi i potem hurtowo przepisuje wszystkim pacjetkom te same pigułki, robiąc z nich króliki doświadczalne. Zależy mi także na tym aby nie były one zbyt drogie gdzies do 25 zł góra. ---------- Dopisano o 12:59 ---------- Poprzedni post napisano o 12:58 ---------- Będze wdzieczna za każdą rade ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3294 |
Raczkowanie
|
Radze Ci zmienić lekarza.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3295 |
Przyczajenie
|
ja sie dołączę.. 22.02 wykryto u mnie PCO :/ obydwa jajniki zbombardowane przez pęcherzyki.. niestety. Prolaktyne i Testosteron mam w normie. Mimo wszystko dostałam na 6 m-cy Diane 35 :/ czy rzeczywiscie musze aż tyle czekać? Skoro do sierpnia 09 bralam przez 2,5 roku tabletki (Stediril, Microgynon)i odrazu po odstawieniu nie zaszliśmy to jaka jest szansa, że po Diane odrazu zajdziemy :| ta diagnoza to prawqie jak wyrok.. wiem, ze to sie leczy, ale w czasie kiedy wszyscy wokół pytają się kiedy bedziecie mieli dzidziusia, bo wszyscy (jak na złość - dla nas) zachodzą, to nasza kolej...Pozatym nie mam zadnych innych obajwów PCO prócz 'oponki'
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3296 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jak to u Ciebie jest z owulacją? Miałaś monitoring cyklu, prowadziłaś jakieś obserwacje?
![]() |
#3297 |
Przyczajenie
|
nie nie mialam monitoringu.. az wstyd sie przyznac, ale ja pierwszy raz w zyciu (a zyje juz prawie 24 lata) mialam robione USG
![]() ![]() aha.. dodaje, ze owulacje mialam, moze nie zawsze, ale uzywalam 2 m-ce testow owu i wychodzily ok 15-17dc pozytywne, do tego bół jajnika i wogole.. i niestety nie zakiełkowało nic ![]() Edytowane przez karoola1986 Czas edycji: 2010-03-07 o 18:33 Powód: skleroza |
![]() ![]() |
![]() |
#3298 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#3299 |
Przyczajenie
|
To, że podczas prania anty nie ma sie owulacji to akurat wiem i to od kilku dobrych lat
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3300 |
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny!
Czytam wątek o PCO i jestem załamana.Moja pani ginekolog podejrzewa u mnie PCO,a po przeczytaniu tego wątku jestem pewna,że mam..Nieregularne okresy od kiedy je tylko mam(czyli dużo latek),przetłuszczające się włosy,słaba cera(mimo że leczę u dermatologa).Generalnie to porazka,bo mam jeszcze torbiel jajnika.....Wynika na to,ze bedę to leczyć do usran... śmierci i jeszcze będę mieć problemy z zajściem w ciążę...No zapowiada się rewelacyjnie po prostu....Tylko płakać.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:35.