zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy! - Strona 117 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-03-17, 10:31   #3481
simonee
Zakorzenienie

Dot.: zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez AGNIESZKAKT Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny właśnie się zalogowałam ponieważ od paru dni nic nie robię tylko czytam wasze wypowiedzi na temat PCOS ponieważ byłam ostatnio u ginekologa i właśnie u mnie to stwierdził czego przez ostatnie 2 lata nie widział ,dostałam skierowanie do szpitala endokrynologiczo-ginekologicznego w Katowicach ale idę dopiero w maju bo takie maja terminy i mam pytanko czy do tego maja nic sie mi nie przydarzy w związku z nieleczeniem mojej osoby
Hej Agnieszkakt a na jakiej podstawie to stwierdzil?
simonee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-17, 10:38   #3482
lasoa
Zakorzenienie

Cytat:
Cześć dziewczyny właśnie się zalogowałam ponieważ od paru dni nic nie robię tylko czytam wasze wypowiedzi na temat PCOS ponieważ byłam ostatnio u ginekologa i właśnie u mnie to stwierdził czego przez ostatnie 2 lata nie widział ,dostałam skierowanie do szpitala endokrynologiczo-ginekologicznego w Katowicach ale idę dopiero w maju bo takie maja terminy i mam pytanko czy do tego maja nic sie mi nie przydarzy w związku z nieleczeniem mojej osoby
Katowice Ligota ?
lasoa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-17, 10:38   #3483
simonee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lasoa Pokaż wiadomość
A jakich ?
np prolaktyny, FSH, LH
Stary 2010-03-17, 10:41   #3484
lasoa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez simonee Pokaż wiadomość
np prolaktyny, FSH, LH
prolaktyna w normie
LH 9.2
FSH 5.3
Stary 2010-03-17, 11:01   #3485
WhiteInnocent
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez azakowana Pokaż wiadomość
Dziękuję za wsparcie. Mam nadzieję, że będzie dobrze
Chyba już baner mogę usunąć z podpisu- prawda?
Matur dla jednych fajna dla innych wredna i pyskata
Będzie dobrze, musi!

Banerek prosili w miarę możliwości do 21 marca zatrzymać, ale jeżeli nie chcesz to możesz usunąć

MATUR- nie chcę być niemiła, ale ogarnij się dziewczyno! Panikować nigdy nie należy, a już tym bardziej zakładać same najgorsze rzeczy związane z własną osobą.
Bardziej stresująca niż wizyta u ginekologa jest wizyta u psychologa/psychiatry. W Twoim przypadku proponowałabym jednak taką wizytę, bo odpowiedni lekarz naprawdę może pomóc Z doświadczenia wiem, że czasami psycholog potrafi zaledwie w kilka spotkań rozwiązać problem, który przez kilka lat był poza Twoją kontrolą i/lub Twoich bliskich. Głowa do góry i biegiem do lekarza!

Mój dom jest tam, gdzie moje koty są
WhiteInnocent jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-17, 11:30   #3486
simonee
Zakorzenienie

Cytat:
prolaktyna w normie
LH 9.2
FSH 5.3
Ogolnie LH i FSH miesci sie w normie ale ich stosunek LH:FSH jest u ciebie za wysoki i to wskazuje na pco.
Stary 2010-03-17, 11:31   #3487
lasoa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez simonee Pokaż wiadomość
Ogolnie LH i FSH miesci sie w normie ale ich stosunek LH:FSH jest u ciebie za wysoki i to wskazuje na pco.
Acha...

A jak leczycie PCO ?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-03-17, 11:43   #3488
azakowana
Zakorzenienie

Każda inaczej - zależy jaki efekt chcesz uzyskać czy starasz się o dziecko czy nie.
Stary 2010-03-17, 11:50   #3489
lasoa
Zakorzenienie

acha, bo mnie przepisała Jasmin
Stary 2010-03-17, 12:05   #3490
truffelek
Przyczajenie

Hej dziewczyny...
Ma problem natury takiej...
Mam 24 lata ... od jakiegoś czasu nieregularny okres, bóle w podbrzuszu przed i po okresie (wcześniej ich nie miałam). Wybierałam się do gina już 2 miesiąc i trafić nie mogłam, aż do pewnej sytuacji..
hmm może połowa z Was mnie skrytykuje i powie bym w takie rzeczy nie wierzyła, ale uwierzcie, że też tak podchodziłam...
Poszłam do wróżki.. sprawdzonej z polecenia. Poszłam do niej z przymrużeniem oka, tak z ciekawości. Nic jej o sobie nie mówiłam... a ona z kolei strasznie dużo o mnie wiedziała... :|

Powiedziałam mi min, że mam problemy z układem rozrodczym i mogę mieć problemy z zajściem w ciążę, w grę w chodzi nawet bezpłodność. Na początku mnie to rozśmieszyło, ale .... zmotywowało do pójścia do gina. Nic o wróżce nie mówiłam. Zwykła kontrolna wizyta...

Gin, stwierdziła, że mam strasznie małą macicę i dała mi skierowanie na usg przezpochwowe i badania hormonów (estrogen, progestreon, tsh). Badania hormonalne mam zrobić między 18 a 22 dc. Okres dostałam 11.03 więc muszę uzbroić się w cierpliwość. Natomiast USG miałam dzisiaj. Lekarz zapytał tylko czy staram się o dziecko, odpowiedziałam że nie, więc stwierdził, że narazie nie ma się czym martwić - zdziwiła mnie jego wypowiedź... NARAZIE?!

Oto moje wyniki:
Trzon macicy w przodozgięciu o jednorodnej echogienicznosci myometrium. Endometrium jednorodne o szerokości 5 mm. Wymiary trzonu 42/30/35 mm. Przydatki: Jajnik prawy 30/17 mm drobnopęcherzykowy. Jajnik lewy 23/22 mm drobnopęcherzykowy. Zatoka Douglasa bez płynu.

hmm ... możecie coś powiedzieć na temat tych wyników ?
truffelek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-17, 12:24   #3491
SuavementeBesame
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez truffelek Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny...
Ma problem natury takiej...
Mam 24 lata ... od jakiegoś czasu nieregularny okres, bóle w podbrzuszu przed i po okresie (wcześniej ich nie miałam). Wybierałam się do gina już 2 miesiąc i trafić nie mogłam, aż do pewnej sytuacji..
hmm może połowa z Was mnie skrytykuje i powie bym w takie rzeczy nie wierzyła, ale uwierzcie, że też tak podchodziłam...
Poszłam do wróżki.. sprawdzonej z polecenia. Poszłam do niej z przymrużeniem oka, tak z ciekawości. Nic jej o sobie nie mówiłam... a ona z kolei strasznie dużo o mnie wiedziała... :|

Powiedziałam mi min, że mam problemy z układem rozrodczym i mogę mieć problemy z zajściem w ciążę, w grę w chodzi nawet bezpłodność. Na początku mnie to rozśmieszyło, ale .... zmotywowało do pójścia do gina. Nic o wróżce nie mówiłam. Zwykła kontrolna wizyta...

Gin, stwierdziła, że mam strasznie małą macicę i dała mi skierowanie na usg przezpochwowe i badania hormonów (estrogen, progestreon, tsh). Badania hormonalne mam zrobić między 18 a 22 dc. Okres dostałam 11.03 więc muszę uzbroić się w cierpliwość. Natomiast USG miałam dzisiaj. Lekarz zapytał tylko czy staram się o dziecko, odpowiedziałam że nie, więc stwierdził, że narazie nie ma się czym martwić - zdziwiła mnie jego wypowiedź... NARAZIE?!

Oto moje wyniki:
Trzon macicy w przodozgięciu o jednorodnej echogienicznosci myometrium. Endometrium jednorodne o szerokości 5 mm. Wymiary trzonu 42/30/35 mm. Przydatki: Jajnik prawy 30/17 mm drobnopęcherzykowy. Jajnik lewy 23/22 mm drobnopęcherzykowy. Zatoka Douglasa bez płynu.

hmm ... możecie coś powiedzieć na temat tych wyników ?

Cześć. Co do wizyty u wróżki nie wyśmieje Cię, ponieważ pamiętam, że jako 15latka też byłam cóż, ciekawość. Ale to raczej temat wróżki mógłby być osobnym wątkiem.
Co do twoich (i naszych) problemów mogę Ci polecić stronkę o PCOS, która według mnie jest dość kompetentna i szczegółowo opisuję przyczyny, objawy itp. Polecam, mnie właśnie wiele rozjaśniła w główce.

http://mamo-tato.pl/article_show.php...s_id=1&ss_id=3

Hmm, mój ginekolog powiedział, że badania hormonalne robi się w zależności od hormonu. Ja osobiścię najpierw robiłam 1-ą cześć 2-3 dnia cyklu, 2-gą część 21-23 dnia cyklu.

Powodzenia i dużo cierpliwości choć, że to trudne.. sama jestem mało cierpliwa

Edytowane przez SuavementeBesame
Czas edycji: 2010-03-17 o 12:27
SuavementeBesame jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-03-17, 12:31   #3492
azakowana
Zakorzenienie

Truffele z tego opisu nie wynika chyba nic szczególnie podejrzanego. Trzon macicy wydaje się ok (może nie za duży ale też nie jakoś szczególnie mały), jajniki - wymiary ok a jedynie te pęcherzyki mogą wskazywać na PCO ale nie muszą, endometrium w tym czasie cyklu jak najbardziej ok.
Według mnie nic złego się z Tobą nie dzieje, ale ja nie jestem lekarzem. Lekarz na pewno przez te pęcherzyki zapytał czy starasz się o dziecko.
Stary 2010-03-17, 12:55   #3493
truffelek
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez azakowana Pokaż wiadomość
Truffele z tego opisu nie wynika chyba nic szczególnie podejrzanego. Trzon macicy wydaje się ok (może nie za duży ale też nie jakoś szczególnie mały), jajniki - wymiary ok a jedynie te pęcherzyki mogą wskazywać na PCO ale nie muszą, endometrium w tym czasie cyklu jak najbardziej ok.
Według mnie nic złego się z Tobą nie dzieje, ale ja nie jestem lekarzem. Lekarz na pewno przez te pęcherzyki zapytał czy starasz się o dziecko.
A co one mogą mieć wspólnego z ciąża?? Czy jest wtedy jakaś przeszkoda? Jak narazie wiem tyle ze musze zrobić badania hormonalne jeszcze.
Stary 2010-03-17, 13:02   #3494
azakowana
Zakorzenienie

Cytat:
A co one mogą mieć wspólnego z ciąża?? Czy jest wtedy jakaś przeszkoda? Jak narazie wiem tyle ze musze zrobić badania hormonalne jeszcze.
To jest właśnie istota PCO, że te pęcherzyki - im jest ich więcej tym bardziej spowalniają prace jajnika - ścianka robi się coraz grubsza, tworzą się torbiele jeżeli jajeczka dojrzewają a nie pękają albo jajeczka w ogóle nie dojrzewają tylko się odkładają na ściankach jajnika. Nie leczone PCO może doprowadzić do zmian rakowych w późniejszym wieku.
Stary 2010-03-17, 13:05   #3495
truffelek
Przyczajenie

Ok dzięki za odpowiedz. A czy Twoim zdaniem powinnam to jakos teraz juz leczyc czy jak? Zdaję sobie sprawe z tego, ze diagnoze konkretnie postawi lekarz po badaniach hormonalnych. Zastanawia mnie tylko czy moze to byc powod problemow z zajsciem w ciaze??? Narazie jej nie planuje ale w przyszlosci napewno. Czy w takim przypadku wypadaloby abym jeszcze raz powtorzyla usg? Niektorzy rbia dla porownania 2 razy w miesiacu hm?
Stary 2010-03-17, 13:11   #3496
azakowana
Zakorzenienie

Cytat:
Ok dzięki za odpowiedz. A czy Twoim zdaniem powinnam to jakos teraz juz leczyc czy jak? Zdaję sobie sprawe z tego, ze diagnoze konkretnie postawi lekarz po badaniach hormonalnych. Zastanawia mnie tylko czy moze to byc powod problemow z zajsciem w ciaze??? Narazie jej nie planuje ale w przyszlosci napewno. Czy w takim przypadku wypadaloby abym jeszcze raz powtorzyla usg? Niektorzy rbia dla porownania 2 razy w miesiacu hm?
Już Ci napisałam z czym to jest wziązane pd kątem ciązy. Jak jajeczka Ci nie dojrzewają albo nie pękają to nie możesz zostać zapłodniona. Jeżeli wyniki hormonalne będą wskazywały na PCO to jeżeli nie starasz się o dziecko pewnie lekarz przepisze Ci tabletki antykoncepcyjne bo na dzień dzisiejszy to jest jedyne wyjście w naszym przypadku.
Stary 2010-03-17, 14:56   #3497
AGNIESZKAKT
Przyczajenie

Na podstawie badania dopochwowego usg i skierowal mnie do szpitala na dalszą diagnostykę.

---------- Dopisano o 15:56 ---------- Poprzedni post napisano o 15:54 ----------

Cytat:
Katowice Ligota ?
Tak na ligote
AGNIESZKAKT jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-17, 14:57   #3498
lasoa
Zakorzenienie

Cytat:
Na podstawie badania dopochwowego usg i skierowal mnie do szpitala na dalszą diagnostykę.

---------- Dopisano o 15:56 ---------- Poprzedni post napisano o 15:54 ----------

Tak na ligote
ja tez tam byłam
Stary 2010-03-17, 15:02   #3499
AGNIESZKAKT
Przyczajenie

A ile dni tam byłaś ?
Stary 2010-03-17, 15:07   #3500
lasoa
Zakorzenienie

6 dni.....
Stary 2010-03-17, 15:11   #3501
AGNIESZKAKT
Przyczajenie

Lasoa a ile tam sie leży na oddziale?
Stary 2010-03-17, 15:12   #3502
lasoa
Zakorzenienie

mowia ze 2-3 ale wiekszosc jest dłuzej a w dodatku 3 miesiace czekałam na wyniki
Stary 2010-03-17, 15:14   #3503
AGNIESZKAKT
Przyczajenie

OK dzięki właśnie nic nie wiedziałam na temat pobytu ale idę dopiero w maju bo mają takie terminy takze musze poczekać myśle że w między czasie mi się nic nie przytrafi.

---------- Dopisano o 16:14 ---------- Poprzedni post napisano o 16:13 ----------

No nie to nie daja wyników przy wypisie..
Stary 2010-03-17, 15:16   #3504
lasoa
Zakorzenienie

dają ale tylko jakieś 5% wszystkich wyników, czyli usg nadnerczy, jajników i glukoze chyba

---------- Dopisano o 16:16 ---------- Poprzedni post napisano o 16:15 ----------

czy cos tam
Stary 2010-03-17, 15:18   #3505
AGNIESZKAKT
Przyczajenie

Cytat:
mowia ze 2-3 ale wiekszosc jest dłuzej a w dodatku 3 miesiace czekałam na wyniki
A jak ty byś zrobiła na moim miejscu czekałabyś na szpital czy lepiej iść do innego ginekologa żeby mnie skierowal na badania odpłatneCzekalaś tyle
Stary 2010-03-17, 15:19   #3506
lasoa
Zakorzenienie

czekałam miesiąc
te badania co oni tam robia sporo kosztuja....
Stary 2010-03-17, 15:29   #3507
MATUR
Raczkowanie

dziewczyny umowilam sie dzis ze swoim ksiedzem od religii na rozmowe jutro. myslicie ze dobrze robie?
MATUR jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-03-17, 15:32   #3508
azakowana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MATUR Pokaż wiadomość
dziewczyny umowilam sie dzis ze swoim ksiedzem od religii na rozmowe jutro. myslicie ze dobrze robie?
To wszystko zależy jaki ten Ksiądz jest. Jeżeli jest normalny to ok ale jeśli fanatyk to gorzej.
Stary 2010-03-17, 15:53   #3509
AGNIESZKAKT
Przyczajenie

OK dzięki poczekam
Stary 2010-03-17, 15:54   #3510
lasoa
Zakorzenienie

w ogole to obliczą Ci tkanke tłuszczowa ile masz wody w organizmie i takie tam
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości