|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3991 |
Zakorzenienie
|
Dot.: zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy!
Trochę czytam
Coś wyłapałam o jakimś markerze C coś tam Muszę się wgłębić w temat ... Mojej mamy ciotka miała endometriozę, nie wiem czy to występuje rodzinnie ..? W każdym razie ostatnio mi się wszystko pierniczy, na USG się zapisałam na 22 czerwca (sprawdzić w końcu czy owuluję w ogóle i stan jajników) dziś chciałam spróbować się umówić choćby na wizytę i co? do mojego lekarza na NFZ najbliższy termin lipiec, a prywatnie terminy takie same ![]() Muszę chyba simonee podpytać gdzie chodzi prywatnie i jak się zapisuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3992 |
Zakorzenienie
|
Kochana wszystko Ci powiem co tylko chcesz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3993 |
Raczkowanie
|
anglik nie poszedł
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3994 |
Raczkowanie
|
Matur... za przeproszeniem - zeby zdac trzeba miec 35 % - a każdy nawet głąb na tyle % wyciągnie... ja bez uczenia sie bo nie uczylam sie w ogole do matury - teraz załuję - miałam 73 % z ang. więc nie panikuj
![]() ![]()
#3995 |
Raczkowanie
|
hej. w zasadzie to masz racje Ermirka, ale wolałabym zdac lepiej, moze sie udalo, mam nadzieje ze zdalam. wos dzis tez pisałam i wydaje mi sie ze przegielam ze swoja opinia
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3996 |
Przyczajenie
|
Witam serdecznie
![]() Odebrałam dziś wyniki badań hormonalnych z 21 dnia cyklu i nie jestem tylko pewna prawidłowości poziomu progesteronu, który u mnie wynosi 0,782 ng/ml . Jesteście skarbnicą wiedzy drogie Panie. Nie mogę sie dodzwonić do mojego przyjaciela, który jest też moim ginekologiem, zatem liczę na pomoc tutaj. Jeśli post jest w złym wątku to przepraszam ( pisze w PCO z racji tego że to badania typowo pod PCO robione ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3997 |
Zakorzenienie
|
Ooo bardzo niski ten Twój progesteron. A miałas robione inne badania? W 3-5 dc - LH, FSH, prolaktyna? Bo tak niski progesteron może świadczyć według mnie o braku owulacji - jeśli oczywiście masz normalnej długości cykle. Albo o za krótkiej fazie lutealnej - niewydolności ciałka żółtego. Ale prędzej to pierwsze.
#3998 |
Przyczajenie
|
Miałam robione badania w 2 d.c. i w 21 d.c.
Wyniki w 2d.c.: FSH 4.50 mIU/ml LH 10.25 mIU/ml PRL 10.09 ng/ml Estradiol 28.74 pg/ml Progesteron 0.646 ng/ml 17-OH prog. 0.7 ng/ml DHEA-S 272.0 ug/dl Androstendion 1.9 ng/ml Testosteron wolny 1.9 pg/ml 21 d.c.: TSH 3 gen. 1.32 uIU/ml fT3 2.98 pg/ml fT4 1.03 ng/dl Estradiol 183.7 pg/ml Progesteron 0.782 ng/ml A cykle mam regularne 28-29 dniowe. pozdrawiam ![]()
W każdym z nas drzemie pewna niezbadana sfera, która, jeśli dojdzie do głosu, jest w stanie czynić cuda.(Paulo Coelho- Czarownica z Portobello) Edytowane przez aneczkaaa:) Czas edycji: 2010-05-08 o 11:10 |
![]() ![]() |
![]() |
#3999 |
Zakorzenienie
|
Aniu za wysoki stosunek LH/FSH może zablokować owulacje więc ten progesteron u Ciebie taki niski najprawdopodobniej świadczy o braku przebytej owulacji. Monitoring cyklu by się u Ciebie przydał jeszcze, żeby dokładniej sprawdzić co i jak się tam u Ciebie dzieje.
#4000 |
Przyczajenie
|
Dziękuję Agnieszko za odpowiedź
![]() Nie wiedziałam, że zły stosunek FSH i LH może wpływać na poziom progesteronu. |
![]() ![]() |
![]() |
#4001 |
Zakorzenienie
|
Te hormony mogą blokować owulację a jak owulacja nie dojdzie do skutku to i progesteron nie urośnie, bo nie ma ciałka żółtego, które mogłoby go produkować - to takie ogólne wyjaśnienie.
#4002 |
Konto usunięte
|
dziewczyny, co mogłoby oznaczać,jeśli brałam luteinę 5 dni 2*2 a do 14 dni po odstawieniu nie dostane @?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4003 |
Zakorzenienie
|
Może oznaczać ciąże albo to że dawka była za mała i potrzebujesz silniejszego bodźca do wywołania @ (jeżeli brałaś luteinę na skrócenie cyklu)
#4004 |
Konto usunięte
|
no tak bylo i co jesli za mala dawka? ja biorac od 28 kwietnia bylam w 50 dniu cyklu a dzien przed (49) mialam poziom progesteron 1,40, estradiol 130,23, FSH 6,04, bo widzialam ze niektore dziewczyny maja zazywana luteine na przyklad przez 7 dni, a ja dostalam tylko 5
|
![]() ![]() |
![]() |
#4005 |
Zakorzenienie
|
mam 30dc i nadal mam niskie temp
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4006 |
Przyczajenie
|
Moje drogie ja mam pytanie, czy kobieta z PCOS moze schudnąć tak do końca, do zdrowej wagi? Czy hormony jej to uniemożliwią. Jestem na zdrowej diecie weight watchers a własciwie zmieniłam swój styl zycia całkowicie, schudłam 10kg w ciągu 13 tygodni i chciałabym tak dalej. Biorę Yaz od roku. Słyszałam ze kobietom z PCOS jest dużo trudniej schudnąć i boję sie czy okaże sie to w ogóle możliwe w znacznym stopniu. Chciałabym zrzucić jeszcze 16kg
|
![]() ![]() |
![]() |
#4007 |
Zakorzenienie
|
Elsidka owszem jest trudniej, ale da sie schudnac
![]() ![]() Ja ponad rok temu mialam przepisana diete u dietetyka, w zdrowy i recjonalny sposol schudlam ponad 6kg bez efektu jo-jo jednak caly czas musze pamietac, zeby nie objadac sie i pilnowac z waga. |
![]() ![]() |
![]() |
#4008 |
Przyczajenie
|
Ja pilnuje sie cały czas, czasem tylko pozwolę sobie na jakieś ciasteczko ale musi to być jakieś święto
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4009 |
Zakorzenienie
|
o jak dobrze,ze mam ten wizaz...
witam moje Panie przylaczam sie ze wszytskimi objawami ![]() jedyne co mnie pociesza to fakt,ze moze wreszcie przestane tyc i pozbede sie innych objawow ![]() ![]() pozdrawiam Was wszystkie serdecznie
#4010 |
Raczkowanie
|
dziewczyny chcialam o cos Was spytac. chodzi o to ze nie chcialam miec krwawienia tego zastepczego na mature akurat wiec nie zrobilam przerwy tylko zaczelam brac kolejne opakowanie. dzis wzielam juz 7tabletke i dostalam krwawienia, wprawdzie niewielkiego ale i tak tego nie rozumiem... wiecie co to moze znaczyc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4011 |
Zakorzenienie
|
Matur a czytałaś ulotkę?
Takie krwawienie może się pojawić jak łączy się opakowania.
#4012 |
Zakorzenienie
|
mam pytanie czy pozbylyscie sie i w jakim czasie nadmiaru wagi,lysienia (wlosy odrosly?) i hirsutyzmu spowodowanych PCOS?
#4013 |
Zakorzenienie
|
Nadmiar wagi zlikwidowany -dieta
Wlosy odrastaja, stosuje nutrikosmetyki oraz korzen lukrecji histuizm -nadal jest :/ |
![]() ![]() |
![]() |
#4014 |
Przyczajenie
|
a ile przytyłyście przez PCO? (jęsli można tak powiedzieć)
Mnie niestety przez ostatnie 3,5 roku przybyło 30kg! co do hirsutyzmu to moje wyniki hormonalne teoretycznie nie wskazują, jakoby miało być tutaj coś nie tak- ale niestety naoczne objawy są fatalne. Niestety jest na tyle nieciekawie, że regularnie plasterki do depilacji twarzy idą w ruch ;/;/ |
![]() ![]() |
![]() |
#4015 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Łysienia nie zauważyłam - mam włosy geste i grube. Hirsutyzm też mam nie od PCO bo testosteron mam w normie - ja mam to cholerstwo od sterydów.
![]() |
#4016 |
Konto usunięte
|
ooo juz sie troche uspokoilampo 8 dniach od odstawienia luteiny @ przyszla,tylko jakas taka dziwna,nie dosc ze mnie brzuch boli jak nigdy, to w dodatku jeszcze strasznie skapa...
|
![]() ![]() |
![]() |
#4017 |
Raczkowanie
|
Jak tam azakowana? mam nadzieje, że w porządku? Dziwne, zawsze jak się loguję na wizaz to myślę o Tobie hahah
![]() Podobno te tabletki hormonalne co będę brała to się nie tyje, a czasem traci na wadze. Ale to mnie akurat nie obchodzi bo jak czytam skutki uboczne tego leku to najchętniej wyrzuciłabym je do śmieci!!! Np: jak w rodzinie pojawił się nowotwór to lek może u mnie go też wywołać ! masakra. W czasie brania leku trzeba robić usg i cytologie bo też wywołuje nowotwory...Czy to nie brzmi jak diagnoza śmierci? :P
#4018 |
Zakorzenienie
|
Lovebites - hehe - tylko ciekawe czy to dobrze, że tak ciągle o mnie myślisz czy niedobrze
![]() Ja się czuje już ok. Nic mnie nie boli, nic nie dokucza. Tylko cały czas do końca nie wiem co mi zrobili ![]() Wyniki badania histopatologicznego podobno mają być w tym tygodniu ale ja się dowiem wszystkiego jak pójdę na wizytę do mojej ginki. A do niej mam przyjść po @, która ma się pojawić za 2-4 tygodni. Także jeszcze sobie poczekam.
#4019 |
Raczkowanie
|
No to nic tylko czekać na wyniki
![]() Wiesz zależy w jakim kontekście ...:P ale na szczęście tym dobrym ![]() ![]()
#4020 |
Zakorzenienie
|
Halo - jest tu kto
![]() Co tu takie puchy od kilku dni?. Ja dzisiaj mam pierwszy dzień w pracy po zwolnieniu i muszę się z powrotem do normalnej pracy przyzwyczajać ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:39.