zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy! - Strona 145 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-06-04, 19:04   #4321
MATUR
Raczkowanie

Dot.: zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy!

Aguśka kochana bardzo mi przykro, jestem z Tobą proszę Cie nie załamuj się, może to ubezpieczenie cos poradzi. ojej tyle na raz , a rodzice Twoi i tesciowie jak to przyjęli? Agus jestem z Tobą, bardzo mi przykro
MATUR jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-06, 16:24   #4322
BittersweetCocaine
Zakorzenienie

To jest niewyobrażalna tragedia co się teraz dzieje
Sama co prawda nie doświadczyłam tego na własnej skórze, ale moje województwo jest jednym z najbardziej zagrożonych, w wielu miejscach po raz drugi woda zabrała ludziom cały dobytek... To, co udało się posprzątac po ostatniej fali, zmyła kolejna. Jedyne co mogę napisac to szczere wyrazy współczucia. Miejmy nadzieję, że to wszystko szybko się skonczy i nigdy nie powtórzy
BittersweetCocaine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-06, 23:28   #4323
MATUR
Raczkowanie

a wiecie co w tym wszystkim jest najgorsze? własnie ta bezsilnosc człowieka. przychodzi zywioł który niszczy wszystko i człowiek nie moze nic poradzic, nic zrobic. wtedy wszyscy ludzie sa rowni, niewazne czy to rolnik czy prawnik... wszyscy... nie ma znaczenia kto jaki miał dom czy jakie meble w nim, bo wszystko raptem traci swoja wartosc, niszczeje.

wogole dziwne rzeczy ostatnio na Polske spadajacały czas pod górę. wiem ze moze powiecie ze jestem nienormalna ale jestem swiezo po maturze, dlatego nasuwa mi sie stwierdzenie Mickiewicza w Dziadach 'Polska Mesjaszem narodów".
Stary 2010-06-07, 21:45   #4324
MATUR
Raczkowanie

dziewczynki co z Wami? chyba nie chcecie zeby nasze forum umarło???
Stary 2010-06-08, 08:25   #4325
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267
Konto usunięte

ja to tylko tak podczytuję narazzie..

dopiero w sobotę do gina z tym podejrzeniem PCOS..
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-08, 12:48   #4326
ErMiRkA
Raczkowanie

GG do ErMiRkA

Aguś współczuję Ci... Strasznie Was zalało... (na tej stacji zawsze jadam obiad jak jestem w Kąclowej. ) u nas teraz nie było źle... wczesniej bylismy prawie odcieci od swiata ale to za sprawa dróg... Aguś 3mam kciuki, zeby wszystko teraz poszło po Twojej myśli
Stary 2010-06-08, 13:27   #4327
czarnaasia
Raczkowanie

Czy przy pco meczą was wzdęcia, zwłaszcza w dniach, gdy wypadałaby owulacja? Odstawiłam piguły i nie wiem czy to jest związane z pigułami czy pco?
czarnaasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-08, 16:19   #4328
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

wróciłam do żywych. Jestem po laparo i niestety moje podejrzenia się sprawdziły - endometrioza 2 stopnia.
Czy mam PCOS już więc sama nie wiem, wychodziło mi, że nie bardzo i może jednak tak jest. Bo niepękające pęcherzyki ponoć zdarzają się przy endometriozie. Będę musiala się upewnić, jeszcze nie wiem jak.
Ale podczytuję ciągle wątek, trochę się do Was przywiązalam, chociaż mało się udzielam
MarudexuS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-08, 21:08   #4329
MATUR
Raczkowanie

dziewczyny mam pytanie, chodzi o to czy to jest tylko mit ze jak sie bierze długo leki anty to łatwiej zachorowac na raka?? tylko nie krzyczcie jesli pytam o cos oczywistego, chcialabym wiedziec, bo gdzies o takim czyms ostatnio słyszalam lub czytalam, zreszta mniejsza z tym bo juz nawet nie pamietam gdzie

---------- Dopisano o 22:07 ---------- Poprzedni post napisano o 22:05 ----------

Marudexus Ty tez mialas laparoskopie? ja nie wiedzialam ze to jest tak popularne, zawsze kojarzy mi sie to z zabiegiem a to chyba badanie jest tak?

---------- Dopisano o 22:08 ---------- Poprzedni post napisano o 22:07 ----------

czarnaasia te wzdecia to moze od chorych jelit, co robi sie ze stresu, a sres bierze sie wlasnie od PCO. U MNIE TAK SIE ZŁOZYŁO
Stary 2010-06-09, 09:18   #4330
bianca8333
Raczkowanie

hej Matur mam nadzieję, ze stosunki z mamą już lepiej. Co do tego raka od tabletek to zdania sa podzielone, bo jedni twierdzą , że kobiety które biorą tabletki badają się czesciej i daltego ten rak w razie czego jest szybko wyklrywany (ale czy spowodowany tabletkami - nie musi tak byc). Z drugiej strony weźmy chociazby pod uwage watrobę - takie wieloletnie przyjmowanie leków na pewno nie wpływa na nia najlepiej, ale kurcze kto jest w dzisiejszych czasach całkowicie zdrowy?? chyba mało kto - każdy jakies leki bierze, które jakieś tam zmainy moga wywołac, ale ja jestem zdania, że grunt to badania badania i jeszcze raz badania a wtedy wszystko bedzie ok. Gdyby nawet cos sie działo zostanie wczesnie wykryte.buziaki kobietki
bianca8333 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-09, 09:45   #4331
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Napisane przez MATUR Pokaż wiadomość

[/COLOR]Marudexus Ty tez mialas laparoskopie? ja nie wiedzialam ze to jest tak popularne, zawsze kojarzy mi sie to z zabiegiem a to chyba badanie jest tak?[COLOR="Silver"]
Dobrze Ci się kojarzyło to jest zabieg, ale często stosowany tylko w celach diagnostycznych, jak np u Azakowanej. U mnie oprócz diagnostyki było również robione wypalanie ognisk endometriozy, czyli już można powiedzieć zabieg pełną gębą ale operacją tego bym nie nazwała, chociaż nie wiem jak oficjalnie to funkcjonuje
MarudexuS jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-06-09, 12:39   #4332
NowaIza
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez czarnaasia Pokaż wiadomość
Czy przy pco meczą was wzdęcia, zwłaszcza w dniach, gdy wypadałaby owulacja? Odstawiłam piguły i nie wiem czy to jest związane z pigułami czy pco?
ja mam czasem delikatne i w ogóle prolemy z wypróznianiem mimo iż jem głownie chleb razowy i dużo jarzyn. To co u mnie je pogłebiało to wszelkie słodkie pieczywo na drożdżach- a więc odstaw drożdżówki, pączki, ciasta drożdżowe a będzie dużo lepiej ja np. przed okresem mam zaparcia, ale jak juz go dostane, to w tym samym dniu i kilku nastepnych regularnie zasiadam na tronie pare lat temu probowalam herbatek przeczyszczajacych, ale po nich nie dosc, ze mialam okrutne wzdecia to po kazdym posilku lecialam do WC, a to przecież nie o to chodzi. Teraz popijam herbate z fiołka firmy Kawon i ona juz lagodnie dziala, takze czasem udaje mi sie wyproznic co dzien, czasem co 2

zapomnialam jeszcze dodac, zebys unikala spulchniczy w produktach spozywaczych oraz glutaminianiu sodu (np. w zupkach w proszku, jakichs kucharkach, wegetach). Kiedys naszla mie chec na zupke goracy kubek i dostalam po niej takich wzdec, ze zaczelam sie za siebie wstydzic

Edytowane przez NowaIza
Czas edycji: 2010-06-09 o 17:05 Powód: dodanie tekstu
NowaIza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-09, 13:00   #4333
sunny_me
Raczkowanie

Cytat:
dziewczyny mam pytanie, chodzi o to czy to jest tylko mit ze jak sie bierze długo leki anty to łatwiej zachorowac na raka?? tylko nie krzyczcie jesli pytam o cos oczywistego, chcialabym wiedziec, bo gdzies o takim czyms ostatnio słyszalam lub czytalam, zreszta mniejsza z tym bo juz nawet nie pamietam gdzie
To nie jest mit, niektóre nowotwory są hormonozależne.
Stary 2010-06-09, 13:06   #4334
simonee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarnaasia Pokaż wiadomość
To chyba jest bardziej zwiazane z trawieniem, rodzajem jedzenia, niz tabletkami czy pco.
Wiem, ze w czasie miesiaczki duzo dziewczyn ma wzdecia i to ponoc jest normalne.

---------- Dopisano o 13:06 ---------- Poprzedni post napisano o 13:02 ----------

Cytat:
Matur, jak to sie mowi -kij ma dwa konce- ponoc jest wieksze ryzyko zachorowania na np raka piersi ,ale z drugiej strony biorac antyki zmniejsza sie prawdopodobienstwo zachorowania na raka macicy i jajnikow
simonee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-09, 20:28   #4335
MATUR
Raczkowanie

a to juz wiem na co bede kiedys chorowac tymbardziej ze mam te choroby w rodzinie. ale na razie za wczesnie. wiecie mowicie ze trzeba sie badac regularnie przy tym, tak? a ja ostatnio jak byłam to Pan Doktor mnie nie badał, a leków przepisał na pół roku. nie wiem, moze dlatego ze wiedzial ze ja sie tego balam,ale ja juz chyba bym wolala tam sie rozplakac niz miec tego cholernego raka kiedys. niedlugo mi sie leki koncza i myslicie ze ja powinnam miec juz jakies badania? leki biore od listopada te, a wczesniej bralam tez lutenyl jak mialam torbiel. dziewczyny powiedzcie mi jaak teraz powinno byc tak eby byó dobrze?
Stary 2010-06-09, 22:24   #4336
simonee
Zakorzenienie

Matur a czy ty mialas robione badania genetyczne w kierunku raka? jestes w grupie ryzyka? watpie, wiec nie wkrecaj sobie czegos czego nie jestes pewna i czegos co nie bylo badane...
Narazie bierzesz leki wiec nie zleci ci badan hormonow, bo to jest bez sensu, co do innych badan musisz sama zapytac...
Stary 2010-06-10, 22:00   #4337
Lejdi Bond
Raczkowanie

Cytat:
a to juz wiem na co bede kiedys chorowac tymbardziej ze mam te choroby w rodzinie. ale na razie za wczesnie. wiecie mowicie ze trzeba sie badac regularnie przy tym, tak? a ja ostatnio jak byłam to Pan Doktor mnie nie badał, a leków przepisał na pół roku. nie wiem, moze dlatego ze wiedzial ze ja sie tego balam,ale ja juz chyba bym wolala tam sie rozplakac niz miec tego cholernego raka kiedys. niedlugo mi sie leki koncza i myslicie ze ja powinnam miec juz jakies badania? leki biore od listopada te, a wczesniej bralam tez lutenyl jak mialam torbiel. dziewczyny powiedzcie mi jaak teraz powinno byc tak eby byó dobrze?
Kobiety biorące antyk zwykle są zdrowsze lub wystarczająco wcześnie dowiadują się o raku czy innych choróbskach bo są regularnie badane. Jesteś pod stała kontrolą lekarza i nic Ci się nie stanie.
Lejdi Bond jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-10, 23:06   #4338
Paperlove899
Raczkowanie

jestem załamana! wypadło mi pół włosów!!!! czy mozliwe jest aby one kiedys odrosly?
W styczniu odstawilam tabletki...bo powodowaly plamy na rekach, ostatni okres mialam w marcu ! bylam u ginekologa 3 tyg temu, powiedzial ze cykl sie rozciaga,ze to moze byc wczesne PCO i konieczna jest kuracja hormonalna, mialam czekac na okres zeby zaczac brac... czekalam tydzien mial byc ,nie bylo...
z tej rozpaczy postanowilam sama przesunac okres i juz wzielam pierwsza tabletke wiem ,ze niby zle... ale nie mam teraz mozliwosci znowu do niego sie udac,i tak pewnie dalby mi luteine na wywolanie nic innegoo....
Utrata wlosow mnie zabija...
Paperlove899 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-11, 08:38   #4339
simonee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paperlove899 Pokaż wiadomość
jestem załamana! wypadło mi pół włosów!!!! czy mozliwe jest aby one kiedys odrosly?
W styczniu odstawilam tabletki...bo powodowaly plamy na rekach, ostatni okres mialam w marcu ! bylam u ginekologa 3 tyg temu, powiedzial ze cykl sie rozciaga,ze to moze byc wczesne PCO i konieczna jest kuracja hormonalna, mialam czekac na okres zeby zaczac brac... czekalam tydzien mial byc ,nie bylo...
z tej rozpaczy postanowilam sama przesunac okres i juz wzielam pierwsza tabletke wiem ,ze niby zle... ale nie mam teraz mozliwosci znowu do niego sie udac,i tak pewnie dalby mi luteine na wywolanie nic innegoo....
Utrata wlosow mnie zabija...
Mi tez wypadlo po odstawieniu antykow polowa wlosow, ale spoko odrosna bo wypadaja bez cebulek tylko ze trzeba na to dlugooo czekac i tez nie mialam okresu (przez 6m-cy).
No wlasnie... nie powinnas brac lekow na wlasna reke, jesli jestes ciekawa albo nie mozesz sie doczekac kiedy dostaniesz okres, idz zrobic usg, czy jestes przed owu, wtrakcie czy po i czy w ogole sie na nia zapowiada i jak grube jest endometrium.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-06-11, 11:27   #4340
Paperlove899
Raczkowanie

mi się wydaje,ze mi z cebulkami lecą...;/paranoja...
Paperlove899 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-11, 12:56   #4341
simonee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paperlove899 Pokaż wiadomość
mi się wydaje,ze mi z cebulkami lecą...;/paranoja...
Sprawdz to czy aby napewno wychodza z cebulkami... i jesli tak to chyba bym poszla i na szybko zrobila badanie hormonow(dotyczace kory nadnerczy, tarczycy, przysadki, gruczolow plciowych) moze w nich jest przyczyna...
Stary 2010-06-12, 06:53   #4342
Lejdi Bond
Raczkowanie

A ja bym się wczoraj przekręciła od antyków. Tydzień temu zaczęły mi puchnąć nogi. Wczoraj robiło mi się coraz bardziej niedobrze, miałam drgawki, mrowienie, napady gorąca, zawroty głowy, kołatanie serca, nie mogłam mówić i oddychać, dziwnie reagowałam na każdy, nawet najmniejszy dotyk. Zadzwoniłam do ginekologa, nie zechciał mnie przyjąć, mimo że było słychać, że jest mi słabo i jestem splątana. Od niechcenia rzucił żeby najwyżej skoczyć do internisty i odstawić antyki. W NAJBLIŻSZYM szpitalu nie chcieli mnie przyjąć, nawet jak straciłam kontakt z otoczeniem, bo to nie mój rejon. Dopiero jak zmierzyli mi ciśnienie (170/100) to stwierdzili, że może jednak powinnam zostać. Przyszedł jakiś gin, zbadał a ja myślałam, że mi nosem wyjdzie (to tak w ramach reakcji na dotyk). Stwierdził, że jeszcze nie widział takiej reakcji na jakiekolwiek tabletki, i że wcale nie wiązałby tej przygody z lekami. Ale jednak zaufam mojemu lekarzowi. Nie stwierdzili zakrzepicy ani nic innego. Dostałam coś na obniżenie ciśnienia, ale nadal czuję się fatalnie...

Edytowane przez Lejdi Bond
Czas edycji: 2010-06-12 o 06:58
Stary 2010-06-12, 06:55   #4343
MATUR
Raczkowanie

Lejdi Bond a moze to po prostu z upału?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-06-12, 06:58   #4344
Lejdi Bond
Raczkowanie

Cytat:
Lejdi Bond a moze to po prostu z upału?
Ja od trzech dni nie wychodze z domu.
Stary 2010-06-12, 10:26   #4345
simonee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lejdi Bond Pokaż wiadomość
A ja bym się wczoraj przekręciła od antyków. Tydzień temu zaczęły mi puchnąć nogi. Wczoraj robiło mi się coraz bardziej niedobrze, miałam drgawki, mrowienie, napady gorąca, zawroty głowy, kołatanie serca, nie mogłam mówić i oddychać, dziwnie reagowałam na każdy, nawet najmniejszy dotyk. Zadzwoniłam do ginekologa, nie zechciał mnie przyjąć, mimo że było słychać, że jest mi słabo i jestem splątana. Od niechcenia rzucił żeby najwyżej skoczyć do internisty i odstawić antyki. W NAJBLIŻSZYM szpitalu nie chcieli mnie przyjąć, nawet jak straciłam kontakt z otoczeniem, bo to nie mój rejon. Dopiero jak zmierzyli mi ciśnienie (170/100) to stwierdzili, że może jednak powinnam zostać. Przyszedł jakiś gin, zbadał a ja myślałam, że mi nosem wyjdzie (to tak w ramach reakcji na dotyk). Stwierdził, że jeszcze nie widział takiej reakcji na jakiekolwiek tabletki, i że wcale nie wiązałby tej przygody z lekami. Ale jednak zaufam mojemu lekarzowi. Nie stwierdzili zakrzepicy ani nic innego. Dostałam coś na obniżenie ciśnienia, ale nadal czuję się fatalnie...
Jakies dodatkowe badania ci zrobili? Czy procz natykow brals inne leki?
Stary 2010-06-12, 20:50   #4346
Lejdi Bond
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez simonee Pokaż wiadomość
Jakies dodatkowe badania ci zrobili? Czy procz natykow brals inne leki?
nic nie brałam. A z badań troszkę z krwi i moczu. Wszystko było w porządku.
Stary 2010-06-12, 23:44   #4347
simonee
Zakorzenienie

Cytat:
nic nie brałam. A z badań troszkę z krwi i moczu. Wszystko było w porządku.
hmm a od kiedy bierzesz antyki??
Stary 2010-06-13, 09:16   #4348
Lejdi Bond
Raczkowanie

Na dobrą sprawe to od dwóch dni nie biorę . 3 miesiące i kilka dni, ledwo co zaczęłam 4 opakowanie.
Stary 2010-06-13, 10:40   #4349
simonee
Zakorzenienie

Cytat:
Na dobrą sprawe to od dwóch dni nie biorę . 3 miesiące i kilka dni, ledwo co zaczęłam 4 opakowanie.
a jakie antyki bralas?
Stary 2010-06-13, 13:14   #4350
Lejdi Bond
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez simonee Pokaż wiadomość
a jakie antyki bralas?
Yasmin, jesli nie macie nadciśnienia to polecam.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości