|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4441 |
Raczkowanie
|
Dot.: zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy!
jesli piecze to ja bym tego nie zostawila, bo moze podraznilas sobie cewke moczowa. Musisz posmarowac czyms lagodzącym, kojacym. Jesli mozesz idz do dermatologa - moja znajoma tez sie tak zalatwila, tylko depilatorem i dermatolog przepisala jakies masci. A jak sie nie dostaniesz to poradz sie famaceuty, tylko jakiejs starszej, a nie stazystki. Ginekolog tez nie powinien zostawic Cie bez pomocy. Zajrzyj jeszcze tutaj do innego watku o podraznieniach po depilacji, tam dziewczyny pisza, co stosowac (masc z witamina A, sudocrem, D-panthenol itp).
|
![]() ![]() |
![]() |
#4442 |
Raczkowanie
|
wysmarowałam sie clotrimazolum, balamem po depilacji i oliwka łagodząca noi na poczatku woda utleniona. zobaczymy...
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4443 |
Raczkowanie
|
no to niezla miesznka;P chyba troche przesadzilas, 3 specyfiki naraz moga zwiekszyc podraznienie. Ja zawsze mialam tak, ze jak ide co ok pol roku na kontrole to zawsze ląduje na fotelu- niestety inaczej ginekolog Cie nie zbada, chyba, ze masz skierowanie tylko i wylacznie na USG (oczywiscie nie dopochwowe). Jesli mialas torbiel to trzeba bedzie sprawdzic, czy juz wszystko w porzadku- i tu zalezy jakim USG dysponuje gin.. Cytologia nie boli, pobieranie materialu ze scianki troszke laskocze- chyba, ze Twoj gin jest zawsze niedelikatny.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4444 |
Raczkowanie
|
nie, znaczy jesli chodzi o lekarza to dej pory bardzo mi pomagal. jest mega delikatny, usg dopochwowe mialam juz z 6razy,oby nie wiecej. to umiem przezyc, boje sie tylko fotela. boje sie jak choera ale chce zeby miec to juz wkoncu za soba! biore te leki tak jakby na ładne oczy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4445 |
Raczkowanie
|
a i clotrimazolum jest mascia przeciwgrzybiczna, a nie na podraznienia, wiec jeszcze bardziej mozesz podraznic skore.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4446 |
Zakorzenienie
|
Marur czy ty naprawde widzisz tak duza roznice miedzy rozkladaniem nog na lerzance przed usg a fotelem? Przeciez badanie nie jest po to, by zrobic ci krzywde... Idz do gina, zrob badanie, bo jak to sie okaze, ze to nie uczulenie a infekcja to dopiero bedzie cyrk...
|
![]() ![]() |
![]() |
#4447 |
Raczkowanie
|
simonee no własnie jest roznica
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4448 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez Lejdi Bond Czas edycji: 2010-07-07 o 16:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4449 |
Raczkowanie
|
o rany a czemu? no prosze znowu na mnie nie naskakujcie! powiedzialam Wam co mysle i od razu. moze i jestem ale to tylko moj problem jaka jestem i jakie mam myslenie! nie masz prawa mnie oceniac! wyobraz sobie ze tym razem to juz zaboloało!!!
---------- Dopisano o 18:28 ---------- Poprzedni post napisano o 18:24 ---------- dzieki za wsparcie!!!mam nadzieje ze inne dziewczyny mnie rozumieja troche bardziej niz Ty!!! |
![]() ![]() |
![]() |
#4450 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wiadomo badanie nie należy do najprzyjemniejszych,ale ja zazwyczaj jak siadam to myślę,że im szybciej się wyluzuję tym szybciej z tego fotela zejdę ![]() ![]() ![]() ![]() A do Ciebie pytanie,jeśli można Matur czy usg dopochwowe jest długie i strasznie boli?Miałaś badane przez odbyt czy normalnie?
![]() |
#4451 |
Raczkowanie
|
ja po goleniu np. miejsc intymnych smaruje sobie muszelke maścią z witaminą A, pomaga mi na podrażnienia
![]() ja też nie nawidze ginekologów, ja pierwszy raz byłam w wieku 14 lat, to był koszmar, ale cóż poradzić jak mus to mus... co do włsoków to ja mam jaśniutki meszek na boszkach buzi i na brodzie...natomiast na rękach mam nawet jasne bo z natury jestem ciemną blondynką, ale są strasznie długie i aż do ramion są takie długie, na nogach natomiast moge nawet tydzien nie golić i nie mam tam takich strasznych, nie widać aby troszke kłują...na udach tez nie mam za bardzo włosów wieć staram się tam raz na 2 tyg golić zeby nie zaczęła czasem mocniejsze rosnąc, ale ostatnio zauważyłam że żaczynają mi coraz ciemniejsze włoski rosnąc na ścieżce miłości, tzn. pod pępkiem... i teraz masakra bo mam mały meszek na piersiach a nigdy nie miałam ![]() ![]() 14 lipca mam usg na zdiagnozowanie pcos...1 lipca dostałąm okresu wiec usg w samą owulację bede miała, ech owulacją, ostatnio na badaniach hormonalnych mu wyszło że nie mam tej owulacji ![]() ja testosteron tez mam w normie, pośrodku można rzeć nawet...ale ide jeszcze zrobić sobie dodatkowo kortyzol, 17OH, DHEA, 17-KS, 17OHCS...te badania podobno też mają jakiś wpływ na nadmierne owłosienie... i na dodatek od pół roku mam nasilony trądzik i łojotok twarzy oraz głowy..jest wiec jedna wielka masakra ![]() dobra lepiej mi się zrobiło jak ponarzekałam ![]()
#4452 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4453 |
Rozeznanie
|
Matur, skoro idziesz do lekarza to musisz się liczyć z tym, że będą Cię badać. Od samego uśmiechu lekarz nie stwierdzi czy jesteś zdrowa czy nie. Inaczej nie ma sensu się w ogóle tam wybierać
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4454 |
Raczkowanie
|
byłam u lekarza, po bólu.nawet nie badał. wiem wiem ze głupio, ale co mialam go prosic o to. e tam niby bylam ale czuje sie tak dziwnie, znowu bede zyc w niepewmosci cxzy ze mna wszystko dobrze
![]() ---------- Dopisano o 23:43 ---------- Poprzedni post napisano o 23:22 ---------- krooolewna miło ze mnie pytasz, choc raz jestem potrzebna na tym forum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4455 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Troche mnie pocieszyłaś,zapisałam się najpóźniej jak się dało na usg ginekologiczne,bo panika straszna...Podobno to nie jest ten fotel tylko normalna leżanką tak?Bo ten fotel to ![]() ![]() ![]() A co do Twojego badania to dlaczego lekarz Ciebie nie badał?Mnie to moja ginekolog bez badanie nie wypuszcza ![]()
![]() |
#4456 |
Raczkowanie
|
tak tak , to na takiej lezance
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4457 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4458 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do Twojej sprawy to dziwne,że nie badał.Moja Pani Doktor bada mnie za kazdym razem jak przychodzę,ale do końca to też nie wiem po co,bo ja też nie współżyję i nie mam jakiś innych problemów.
Edytowane przez krooolewna Czas edycji: 2010-07-08 o 16:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4459 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny mam takie pytanie. Mam PCO i męczę się z trądzikiem już od jakiś 4 lat. Nie jest jakiś bardzo nasilony ale na pewno uciążliwy. Brałam Yasmin i Yasminelle, w obu przypadkach pomogły, cera była bez zarzutu. Teraz biorę Cilest, jestem przy drugim opakowaniu i jakiś spektakularnych efektów na razie nie widzę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4460 | |
Raczkowanie
|
krooolewna nie poznałam Cię
![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:09 ---------- Poprzedni post napisano o 18:02 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4461 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A zmiana taka o avatara ![]() ---------- Dopisano o 18:47 ---------- Poprzedni post napisano o 18:23 ---------- Cytat:
Powiem Ci,że ja tez mam lekkie problemy z cerą,a to syf na czole,a to na policzku itp.Teraz mam brać tabletki i też panikuję,że jak odstawię to będę mieć wysyp.Ja co prawda ze względów innych mam je brać,ale pewnie tez mi poprawią cerę,a potem boję się,że będę jak ta kosmetyczka. Żeby nie było,że kosmetyczka nie mogłaby mieć cery to sie z nią zaprzyjaźniłam i niestety musze przyznać,że cerę ma no hmmmm zjechana całkiem i nakłada taką tapetę,że szoook.
![]() |
#4462 |
Raczkowanie
|
Witam,
mam podejrzenie pco. Wczoraj byłam na wizycie u ginekologa-endokrynologa, ponieważ od 5 miesięcy nie mam okresu. Do tego dochodzi choroba Hashimoto i inne problemy z tarczycą. Na razie dostałam duphaston na wywołanie okresu i mam go brać przez 10 dni. A potem w 2-4 dc mam zrobić usg dopochwowe i badania hormonalne. Stąd moje pyt: czy rzeczywiście najlepiej zrobić te badania w 2-4dc? Bo jakoś tak dziwnie jak pomyślę,że mam mieć robione to usg kiedy akurat będę miała okres..ahh ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4463 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do badań krwi to jakie masz przepisane?
![]() |
#4464 |
Raczkowanie
|
Tak, USG mam na pewno zrobić w 2-4 dc ( mam to zapisane nawet na kilku kartkach, które dostałam od pani doktor.) I właśnie zdziwił mnie ten termin na USG...
W tej chwili nie mogę podać dokładnie jakie badania krwi mam zlecone, bo dałam skierowanie mamie( pracuje w szpitalu i ma sprawdzić, które z tych badań można zrobić u niej w laboratorium). Na pewno mam zrobić hormony tarczycy, przeciwciała tarczycy, testosteron i jeszcze kilka innych,ale nie pamiętam nazw,a nie chcę zmyślać... |
![]() ![]() |
![]() |
#4465 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4466 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4467 |
Zakorzenienie
|
Hej, miałyście może robiony test z synacthenem?? To chyba test Acth. Jakie powinny być normy 17-oh przy tym badaniu??
Edytowane przez cherrry2009 Czas edycji: 2010-07-09 o 21:30 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4468 |
Raczkowanie
|
czyzby forumowiczki wakacjowały?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4469 |
Raczkowanie
|
Witam,
wiem,że to o co chcę spytać nie mieści się za bardzo w temacie wątku,ale mam nadzieję,że mi wybaczycie. Otóż byłam u ginekologa-endokrynologa z kilkoma różnymi problemami. Jednym z nich jest brak miesiączki od 5 miesięcy. Na wywołanie okresu dostałam Duphaston (mma go brać 2 razy dziennie przez 10 dni). Potem w 2-4 dc mam zrobić różne badania. mam teraz tylko jeden problem: wyjeżdżam właśnie na 2 tyg na urlop, w związku z czym nie mogę zacząć brać Duphastonu, bo nie wrócę na czas,żeby zrobić badania. Ale jeśli podczas wyjazdu dostanę miesiączkę (samoistnie jakimś cudem), to nie wiem kiedy potem będę miała następną, a badania muszę w końcu zrobić. Dlatego gdybym dostała podczas wyjazdu okresu, to kiedy mam potem zacząć brać Duphaston,żeby następna miesiączka wystąpiła w terminie i,żebym mogła zrobić badania ? Jeszcze raz przepraszam,ze nie na temat,ale może jakaś dobra dusza mi pomoże ![]() ps. Od razu dodam,że nie mam jak zapytać o to ginekologa, gdyż moja Pani doktor jest właśnie na wakacjach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4470 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Duphaston zaczyna się brać przeważnie dwa dni po owulacji ale jak Ty nie masz normalnych cykli to może w 16-17 dc.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:48.