|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4651 | |
Rozeznanie
|
Dot.: zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy!
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4652 |
Zakorzenienie
|
Co do obserwacjo to bardzo się to przydaje, jeśli nie masz monitoringu u lekarza.
Jeśli chcesz zrobić badania to zrób sobie przede wszystkim TSH, progesteron (ale bez luteiny), prolaktynę, lh, fsh, testosteron i estradiol. Te badania robi się różnych dniach cyklu. Jeżeli masz takie długie cykle to ja bym nie brała luteiny tak wcześnie, bo może się okazać, że owulacja wypada u Ciebie później niż 16 dc - na przykład w 19 lub 20 dc. i wtedy jeśli weźmiesz luteinę od 16 to możesz sobie owulację zablokować. Jednak najpierw poobserwowałabym cykl. Zakładasz sobie taki zeszyt z wykresem. Codziennie rano przed wstaniem z łóżka mierzysz temperaturę w ustach albo pochwie przez około 10 minut (ja zawsze mierzę 15 - bo mam nadzieję, że naciągnie więcej hihi) i notujesz to na wykresie. Sprawdzasz też śluz i notujesz to co zauważysz. Po kilku miesiącach takiej obserwacji łatwo jest zauważyć pewne prawidłowości. Czyli kiedy u Ciebie występuje owulacja - i czy w ogóle występuje. Temperatura po owulacji powinna skoczyć o co najmniej 2 kreski. I utrzymać się tak do końca cyklu. Jak spadnie to znaczy, że dostaniesz @ a jak utrzyma się dłużej niż 16 dni możesz wnioskować, że jesteś w ciąży ale pewność będzie dopiero po 20 dniach podwyższonej temperatury. Faza lutealna to II faza cyklu - po owulacji. POczytaj najlepiej sobie o NPR - jest dużo stron i portali na ten temat.
#4653 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4654 |
Zakorzenienie
|
Luteina to progesteron a on po to jest wydzielany w II fazie cyklu, nie tylko po to żeby przygotować macice na przyjęcie zapłodnionego zarodka ale też dlatego, żeby nie doszło do kolejnego jajeczkowania i ewentualnego zapłodnienia w przypadku, gdyby jedna ciąża już była
![]() Dlatego ważne jest w którym dniu zaczynasz brać luteinę. Owszem przeważnie to jest w okolicach 16 dc ale to w przypadku, gdy cykle wynoszą około 28 dni lub mniej. Jeżeli cykle są długie to tak jak pisałam wcześniej - owulacja tez może być później. Jedna z moich znajomych na innym wątku bierze progesteron dopiero od 21-22 dc, bo owulacja wypada u niej w okolicach 19dc.
#4655 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez agnieszkaqazplm Czas edycji: 2010-08-10 o 13:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4656 |
Zakorzenienie
|
Najlepiej by było skonsultować według mnie z innym lekarzem albo nawet przycisnąć tego swojego.
#4657 |
Zakorzenienie
|
Agnieszkaqazplm chyba najlepiej bedzie jak poobserwujesz swoj cykl(mozna sciagnac z sieci program do obserwacji cyklu lub wydrukowac karty do obserwacji), zobaczysz jak dluga jest faza lutealna, bo moze ona jest ok a poprostu owu jest dosyc pozno. Raczej bez sensu jest branie luteiny jesli sie nie wie na jaki dc przypada owulacja i czy w ogole jest, a naprawde dobry sposob to chyba tylko monitoring.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4658 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() (najpierw muszę poczytać co i jak i znaleźć dobrą stronę, która dokładnie wyjaśnia to wszystko ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4659 |
Zakorzenienie
|
Jest taki portal www.28dni.pl.
Zajrzyj tam - na pewno dużo się dowiesz ![]()
#4660 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4661 |
Zakorzenienie
|
A w sumie nijak
![]() Nadal nic nie wychodzi - to już 32 czy 33 cykl starań. Staram się odsuwać myśli jak najdalej tylko mogę od siebie, bo inaczej bym się załamała. Od przyszłego cyklu zaczynam znowu kurację clo+pregnyl+luteina ale kompletnie nie wierze, że pomoże, bo skoro poprzednim razem nie pomogło to czemu teraz miałoby być inaczej. Endokrynoog mówi, że jak się do końca roku nie uda to włączy mi metforminę. Wolę się nastawiać, że nic z tego nie będzie. Bo mam dosyć tych ciągłych rozczarowań.
![]() |
#4662 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4663 |
Zakorzenienie
|
No jakbym myślała, to bym już dawno w wariatkowie wylądowała
![]() Staram się jak mogę, ale czasami są takie chwilę zwątpienia - tego się nie da uniknąć.
#4664 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4665 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny mam pytanie wyszło mi na usg na obu jajnikach liczne pęcherzyki wzrastające?Co to oznacza,szukam na internecie,ale nie bardzo to wszystko łapię.Czy ma znaczenie,że robiłam usg pod koniec miesiączki?Czy to cos poważnego?Oczywiście pójdę na konsultację z ginekologiem,ale póki co panikuję...
#4666 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4667 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4668 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4669 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4670 | |
Raczkowanie
|
witam kochane
jutro będzie już tydzień jak biore tabl anty Diane 35...naarazie nie odczuwam żadnych skutków ubocznych, no może czuje się jak balon ostatnio, ech a okres trwał aby 4 dni jak nigdy ale za to cholernie bolesny aż pocisnęłam do apteki ostro pościemniałam i kupiłam sobie ketanol bo myślałam że już zejde z tego świata ![]() wczoraj miałam tez wizyte u endokrynologa ale nie poszłam bo nie robiłam żadnych badań ani usg jak mi kazał mój pan doktór, nie mam czasu, w job urlopu nie chcą dać i lipa ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:14 ---------- Poprzedni post napisano o 20:10 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#4671 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny a czy któraś z Was brała metforminę? Tak sobie o niej czytam bo mój lekarz wspomniał, że jak do końca roku nie zajdę w ciążę to mi ją przepisze. I powiem Wam, że chyba nie powinnam tego była czytać bo znowu sobie nadziei narobię jak głupia.
#4672 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
a powiedzcie mi dziewczyny te które brały jakies tabl anty, wczoraj wzięłam tabl o 19 a jakoś po 20 dostałam rozwolnienia i 3 razy w kibelku obradowałam, czy ta tabl już zdążyła się wchłonąć?czy ją oddałąm do kibelka? ![]() powiem Wam, to znaczy chce troche się wyżalić, więc zawsze stosowałam diety itd, chodziłam na basen i nigdy nie potrafiłam zrzucić więcej niż 5 kg, a teraz to rozumiem już, długo chorowałam na niedoczynność tarczycy i jej nie leczyłam i teraz widze skutki tego, mam dwa guzki już ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:26 ---------- Poprzedni post napisano o 20:23 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#4673 |
Zakorzenienie
|
Ewi a co innego mi zostaje? NIC
Tyle dobrego, że my z mężem nigdy nie podchodziliśmy do tego aż tak bardzo na poważnie, nie przytulaliśmy się na siłę - bo trzeba. Tylko właśnie ta bezsilność jest najgorsza i szukanie przyczyny.
#4674 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ja tez kiedyś wszystko mówiłam mojemu chłopakowi/narzeczonemu przez cały nasz 5 letni związek, wiedział o mnie wszystko, co mnie trapi a co nie, ale odkąd zmarł a za ponad półtora miesiąca będzie rok to nie potrafie z nikim o tym wszystkim rozmawiać, nawet mamie nie mówie do końca co to za choroba pcos, a ona do neta na szczęście dostępu nie ma bo nie umie sie obsłużyć za bardzo nim, wieć jestem spokojna, a reszta rodziny, tzn.brat, siorka, bratowa i nawet moja przyjaciółka nie wiedzą że się z tym zmagam, jak się pytały co mi Diane 35 to powiedziałam że na redukcje i likwidacje trądziku i łojotoku ![]() ---------- Dopisano o 20:47 ---------- Poprzedni post napisano o 20:46 ---------- chyba niezłą grzesznicą byłą w poprzednim życiu że tak mnie doświadcza, najpierw on później to...
![]() |
#4675 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4676 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Tak Was zapytam, czy kobieta, która ma Pco i cykle, gdzie występuje owulacja nadal może mieć problemy z zajściem w ciążę ? Bo to takie trochę nielogiczne jest. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4677 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() co do nadmiernych kilogramów to ja kiedys schudlam nie wiem jakim cudem stosujac diete Montignaca (nie laczac pokarmow i jedzac produkty o indeksie glik < 50), teraz waga juz nie spada, a zima 2 kg w góre. W ogole jak zjem wiecej to od razu nastepnego dnia juz dodatkowy kilogram sie pojawia na wskazniku. Chyba waze mniej niz wygladam, bo mam tez dzwina figure (grube kosci)- po tym jak schudlam biust sie zmniejszyl sporo i zrobily sie z niego 2 flaki tak, ze mam dlugi dekolt i zebra na nim, natomiast nogi, zwlaszcza uda sa za grube w porownaniu do reszty. Nie chce mi sie robic jakichs cwiczen, bo jestem niesystematyczna i niecierpliwa,a na aerobic nie mam mozliwosci chodzic. Jedyna aktywnosc to jazda na rowerze, czasem spacery, w gory jezdzilam rzadko, a ostatnio taka wykonczona i obolala bylam, ze darowalam sobie wyjazdy w Beskidy i wieksza aktywnosc. Obecnie mam jakies 5 kg nadwagi, ale cale zycie musze sie pilnowac, co jem, nigdy nie bylam szczupla, ani zgrabna, moze w dziecinstwie nie bylam grubaskiem, ale zawsze taka przy kosci i inni mi dokuczali:/ Dziadkowie bardzo mi dogadzali, dawali duzo jedzenia i to pewnie przez to rozciagneli mi zoladek, a przez taka mala nadwage mogly zaczac sie problemy z hormonami. Ale nie narzekajmy, zawsze mozna powiedziec, ze sa ludzie bez wyjscia, np. z rakiem, AIDS, a nasze zycie nie jest zagrozone. Jednak nie powinnas odwlekac endokrynologa, tarczyce trzeba kontrolowac. Jesli jest dobrym specjalista to odpowiednio dobrana dawka i lek moga zmniejszyc problemy z nadwaga. Mezaga, a czy probowalas jakichs metod naturalnych, typu ziola, odpowiednia dieta na płodnosc? Edytowane przez NowaIza Czas edycji: 2010-08-11 o 21:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4678 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Piłam zioła, brałam wiesiołek, dietę też stosowałam. Nadal nic.
![]() |
#4679 | |
Wtajemniczenie
|
hej, kiedyś wypowiadałam się trochę nad tym wątku jednak to zaniedbałam.... też mam PCO stwierdzone jakieś 3 lata temu, w chwili obecnej mam 24 lata w przeciwieństwie do was nie mam chłopaka, któremu mogę się wyżalić, zresztą nawet nie lubię tego robić, ale czasami trzeba się komuś wygadać... przechodziłam różne terapie, raz było Yasmin, raz Yasminelle teraz ze względu na wielki guz na jajniku biorę Diane.... do tego Siofor500
hej Cytat:
Nie masz co się bać tego leku ![]() powodzenia dziewczyny w staraniach!! ![]()
![]() |
#4680 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:31.