zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy! - Strona 159 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-08-15, 17:34   #4741
MATUR
Raczkowanie

Dot.: zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy!

nie , nie męczyłam go i nawet wytrzymał bo dalej zyje i nieraz do mnie pisze
MATUR jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-15, 17:49   #4742
MMONIKA9
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez MATUR Pokaż wiadomość
nie , nie męczyłam go i nawet wytrzymał bo dalej zyje i nieraz do mnie pisze

no to skoro pisze to może jeszcze coś do ciebie czuje -więc niewiem czym się martwisz??
Stary 2010-08-16, 10:26   #4743
MATUR
Raczkowanie

tym ze ja do niego nic juz nie czuje:-( to very skomplikowane
Stary 2010-08-16, 13:45   #4744
krooolewna
Zadomowienie

Dziewczyny trzymam za Was kciuki,żebyście już miały zdrowe dzieciaczki

krooolewna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-16, 14:11   #4745
agnieszkaqazplm
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez MATUR Pokaż wiadomość
tym ze ja do niego nic juz nie czuje:-( to very skomplikowane
oj Matur, to po co facetowi gitarę zawracasz?. Daj sobie spokój, jak nic nie czujesz. Ale nie rozumiem czegoś, to jest Twój chłopak, czy tylko tak piszecie sobie? Pisałaś, że 3 lata jesteście razem no i zgłupiałam . Aaaa sorki, mój błąd, to były Twój facet, właśnie doczytałam . W każdym bądż razie, jak nic nie czujesz do owego osobnika to gitary nie zawracaj ;-).

Edytowane przez agnieszkaqazplm
Czas edycji: 2010-08-16 o 16:16
agnieszkaqazplm jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-18, 10:21   #4746
MATUR
Raczkowanie

hej, ale wlasnie ze ja mu nie zawracam. oj dziewczynki byłam bez neta od poniedzialku poludnia i prawie zglupialam
Stary 2010-08-19, 19:49   #4747
ewi20
Raczkowanie

witam kochane

odezwe sie koło wtorku bo dzis w nocy wyjeżdzam do Wrocławia, a ode mnie jest jakies 500 km do Wrocka wiec kolo wtorku wracam 3majcie sie...jak wróće napisze jakie mam wrażenia po branie 1 opakowania diany 35 bo w środe ostatnią tabl z 1 opak bede brać

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-08-20, 06:36   #4748
simonee
Zakorzenienie

Czesc dziewczyny
W tym cyklu moje cialo robi sobie ze mnie doslownie jaja!! Od dobrych kilku miesiecy prowadze obserwacje cyklu, ale jeszcze tak nie mialam jak w tym... W zeszła srode mialam skok temp, w sobote jednorazowo poleciala mi krew(calkiem sporo) w niedziele tez niby cos polecialo, ale temperatury mialam wysokie, wczoraj nawet 37 a dzis temp mi spadla do 36,3(czyli na poziom niskich temp) a okresu brak. Zawsze okres dostawalam jeszcze podczas skoku i dopiero pozniej temp mi spadala... i tak sie zastanawiam o co chodzi
simonee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-20, 10:17   #4749
agnieszkaqazplm
Rozeznanie

Witam
ale daaaawno Was nie było . Simonee faktycznie dziwne, ale może Cię jakieś choróbsko bierze i dlatego tempka tak skacze .
Stary 2010-08-21, 19:52   #4750
bossy162
Raczkowanie

Witajcie Dziewczyny.Mam do Was bardzo nurtujące mnie pytanie Czy wiecie może np z własnego doświadczenia czy chorując na pcos można trwale usunąć sobie owłosienie ? Mam na myśli to,czy z racji zaburzeń hormonalnych jest to w ogóle możliwe i czy nie będą one ciągle odrastały ? muszę wziąć się za ten problem,rozważam LS Duet,ale pcos nie mam jeszcze stwierdzonego , tylko przypuszczenie. Bardzo proszę o odpowiedź - jest to dla mnie bardzo ważne :P i jednocześnie z góry dziękuję!
bossy162 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-22, 00:37   #4751
ErMiRkA
Raczkowanie

GG do ErMiRkA

bossy szczerze - to nie mam pojęcia.... natomiast wydaje mi się , że trwale owłosienia usunąć się niestety nie da... aczkolwiek poczekaj może jakaś mądrzejsza ode mnie Dziewczyna Ci odpowie na to pytanie...
Myślę, że się nie da ale ja też nie mam z tym problemu więc nie za bardzo się zagłębiałam w ten temat )
Stary 2010-08-22, 02:41   #4752
simonee
Zakorzenienie

Zabiegi laserem tak naprawde tez sa czasowe bo po pierwsze trzeba miec nawet do 12 wizyt(zalerzy od koloru wlosow i karnacji oraz parti ciala) i tak naprawde po ok 6 latach znow trzeba powtarzac zabiegi... Wystarczy ze np po usunieciu zaczniesz brac suplementy na wzmocnienie wlosow i jest duze prawdopodobienstwo, ze zaczna znow rosnac niechciane wlosy.
Stary 2010-08-22, 10:30   #4753
bossy162
Raczkowanie

Czy żadna z Was mająca pcos nie skusiła się więc na laserowe chociażby próby usunięcia owłosienia ? czyli takie osoby już do końca życia będą miały z tym problemy w dobie takch nowoczesnych laserów strasznie mni przybiło,chciałabym się tego skutecznie pozbyć...jeśli któraś ma doświadczenia,proszę o pomoc
bossy162 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-23, 15:28   #4754
NowaIza
Raczkowanie

Ja sie skusilam na depilacje bikini laserem diodowym (nie wiem nic na temat tego, o ktorym piszesz, ale na pewno odradzam aleksandrytowy czy IPN). Moje wlosy nadawly sie idealnie, po 4tym zabiegu juz ladnie powypadaly i usunelo sie 90% tego, czego chcialam sie pozbyc, ale po miesiacu znow zaczely odrastac:/ 5-6 zabiegów jest wystarczajacych, ale ja juz na nastepny nie pojde (mam termin na pocz pazdziernika), bo nie mam kasy, a nawet gdybym mialam to bym sie bala... Odrastajace wloski sa na razie krotkie (jakies 2 cm) i nie takie grube jak wczesniej i troche malutkich przerzedzonych miejsc jest widocznych. Ja uwazam, ze na ciemne wloski to dziala (bo np. kolezance o jasnym owlosieniu prawie nic nie wypadlo, a mnie tak i naprawde bylam strasznie zadowolona, ze mialam taka gladka jasna skore z ledwo widocznymi dziurkami cebulek, a nie grube, czarne wlochy przbijajce sie przez bielizne i wyrstajace po 2 z 1 cebulki). Pewnie gdybym brala jakies tabletki hormonalne to wloski by nie odrosly... nie wiem jakies Ty masz owlosienie i czy Tobie by tez odrosly. Ja mam najgorsze na nogach, przedramionach, brzuchu, bikini, paszki, w nosie, stopy, posladki, wasik, kilka czarnych grubych na brodzie, wakol sutkow coraz wiece i meszek na twarzy, ktory pod swiatlo bardzo jest widoczny (nawet zauwazylam na platkach uszu). Moze poczekaj na diagnoze i jak sie zaczniesz leczyc tabletkami to dopiero wlacz laser, zeby zadzialac na 2ch frontach efekt jest super, ale najwazniejsze by byl dlugotrwaly
NowaIza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-25, 09:50   #4755
narciarka
Rozeznanie

kiedy byłam w szpitalu (na badaniach hormonalnych), jedna z kobiet która też ma pco opowiadała mi że bierze/brała (już dokładnie nie pamiętam) tabletki po których jej problem z nadmiernym owłosieniem minął, słyszałyście może o takich tabletkach? Brała któraś z was jakieś tabletki na nadmierne owłosienie?
Stary 2010-08-25, 14:27   #4756
simonee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez narciarka Pokaż wiadomość
kiedy byłam w szpitalu (na badaniach hormonalnych), jedna z kobiet która też ma pco opowiadała mi że bierze/brała (już dokładnie nie pamiętam) tabletki po których jej problem z nadmiernym owłosieniem minął, słyszałyście może o takich tabletkach? Brała któraś z was jakieś tabletki na nadmierne owłosienie?
Nie slyszalam o zadnych tabletkach na owlosienie... chyba ta kobieta miala na mysli Diane35
Stary 2010-08-25, 16:32   #4757
Angienemesis
Przyczajenie

Post Dot.: zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy!

Witam was wszystkich
Ostatnio stwierdzono u mnie cukrzycę, zespół policystycznych jajników i hiperprolaktynemię. Z góry powiedziano mi ze w przyszłości mogę mieć problemy z zajściem w ciąże...z tego co słyszałam, torbiele mogą się wchłonąć, albo po jakimś czasie zrogowacieć czy coś, i trzeba wtedy wyciąć...prawdopodobnie ten zespół jest powiązany z moją cukrzycą. Mam dopiero 16 lat, całe życie prze de mną, a już to cholerstwo...Nie łamię się tym, przynajmniej się staram, bo są osoby które mają jeszcze gorzej...
Gorąco pozdrawiam wszystkie użytkowniczki
Angienemesis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-25, 16:53   #4758
krooolewna
Zadomowienie

A ja mam takie pytanie czy jak ma się zrobione usg ginekologiczne to czy zawsze musi być nazwane,że podejrzenie PCOS?czy może to być jakoś inaczej sformułowane-jakimiś medycznymi mądrymi słowami dziękuję

Stary 2010-08-25, 18:25   #4759
Angienemesis
Przyczajenie

Post Dot.: zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez krooolewna Pokaż wiadomość
A ja mam takie pytanie czy jak ma się zrobione usg ginekologiczne to czy zawsze musi być nazwane,że podejrzenie PCOS?czy może to być jakoś inaczej sformułowane-jakimiś medycznymi mądrymi słowami dziękuję
Hmm...u mnie tak z głupia chciano zrobic to usg by się upewnić. I na tym usg wyszło jak byk. Może u pani to podejrzenie bo lekarz może dokładnie nie potrafi się wyznać czy coś ? Nie jest powiedziane że przy czymś takim odrazu ma wyjść pcos. Podejrzenie to podejrzenie a diagnoza to diagnoza Badania mogą wykazać
Angienemesis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-25, 18:47   #4760
mezaga
Zakorzenienie

Po USG jest tylko podejrzenie bo trzeba to potwierdzić badaniami hormonalnymi.
Angienemesis - torbiele mogą się wchłonąć a owszem ale już pęcherzyki na jajnikach przy PCO już nie tak łatwo niestety. To co innego niż torbiel.
Królewna - PCOS to właśnie mądre słowa
Polycystic Ovary Syndrome
Stary 2010-08-25, 19:19   #4761
krooolewna
Zadomowienie

Hehehe no niby tak,ale dzięki Wam to słowo znam,ale inne już niekoniecznie
Tak się właśnie zastanawiam,bo na usg nie mam napisane,że ejst podejrzenie pcos i myslę wreszcie czy mam czy nie.
Oprócz pęcherzyków wzrastających przy obu jajnikach nic nie ma i nie wiem czy to jest równoznaczne z pcos tylko okreslone innymi słowami czy nie i stąd określenie mądre słowa
A to może pani ginekolog podejrzewa,bo powiedziała,że na razie nie będę robić badań hormonalnych ,bo i tak wyjdą złe...dziękuję za wieści

Stary 2010-08-25, 19:42   #4762
ewi20
Raczkowanie

witam dziewczęta

ja już wróciłam z Wrocłąwia, jakie to piękne miato, tyle razy tam jeżdze już a chyba nigdy z zachwytu nie wyjde...

a tak apropos dziś wziełam ostatnią tabletke Diane 35, i powiem wam że toleruje te tabletki niesamowicie dobrze, żadnych skutków ubocznych, no może że mam zwiększony apetyt na słodyczne, ale próbuje się kontrlolować, co dziś mi nie wyszło, bo wszamałam sama całą czekoladę ...a tak to żadnych mdłości, upławów, zaparć, biegunek czy bóli, za to mam nabrzmiałe piersi, jak nigdy ...teraz bede wyczekiwać okresu, ciekawe czy mniej bolesny będzie...hm..wkurza mnie że krostki mam dalej takie same na buzi, no może mniejszy łojotok mam, już po 10 minut cała twarzencja mi się tak nie świeci jak kiedyś, no ale moja gin powiedziała że znaczną poprawę po 3 miechach będzie widać, więc czekam cierpliwie...

---------- Dopisano o 20:39 ---------- Poprzedni post napisano o 20:36 ----------

hiperprolaktynemię - powiedzcie mi co to jest? jakie badania trzeba zrobić żeby stwiedzono że się ją ma?

---------- Dopisano o 20:42 ---------- Poprzedni post napisano o 20:39 ----------

Cytat:
Napisane przez Angienemesis Pokaż wiadomość
Witam was wszystkich
Ostatnio stwierdzono u mnie cukrzycę, zespół policystycznych jajników i hiperprolaktynemię. Z góry powiedziano mi ze w przyszłości mogę mieć problemy z zajściem w ciąże...z tego co słyszałam, torbiele mogą się wchłonąć, albo po jakimś czasie zrogowacieć czy coś, i trzeba wtedy wyciąć...prawdopodobnie ten zespół jest powiązany z moją cukrzycą. Mam dopiero 16 lat, całe życie prze de mną, a już to cholerstwo...Nie łamię się tym, przynajmniej się staram, bo są osoby które mają jeszcze gorzej...
Gorąco pozdrawiam wszystkie użytkowniczki
masz rację i dobrze myślisz, niektórzy mają gorsze choroby i jakoś muszą z tym żyć, więc i my laseczki damy rade ...
Stary 2010-08-26, 07:54   #4763
mezaga
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewi20 Pokaż wiadomość

hiperprolaktynemię - powiedzcie mi co to jest? jakie badania trzeba zrobić żeby stwiedzono że się ją ma?

Ewi musisz zmierzyć poziom prolaktyny przed i po obciążeniu, żeby stwierdzić czy u Ciebie występuje.
Hiperprolaktynemia - to za wysoki poziom prolaktyny, który blokuje owulację i uniemożliwia zajście w ciąże.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-08-26, 08:56   #4764
agnieszkaqazplm
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ewi20 Pokaż wiadomość
witam dziewczęta

ja już wróciłam z Wrocłąwia, jakie to piękne miato, tyle razy tam jeżdze już a chyba nigdy z zachwytu nie wyjde...

a tak apropos dziś wziełam ostatnią tabletke Diane 35, i powiem wam że toleruje te tabletki niesamowicie dobrze, żadnych skutków ubocznych, no może że mam zwiększony apetyt na słodyczne, ale próbuje się kontrlolować, co dziś mi nie wyszło, bo wszamałam sama całą czekoladę ...a tak to żadnych mdłości, upławów, zaparć, biegunek czy bóli, za to mam nabrzmiałe piersi, jak nigdy ...teraz bede wyczekiwać okresu, ciekawe czy mniej bolesny będzie...hm..wkurza mnie że krostki mam dalej takie same na buzi, no może mniejszy łojotok mam, już po 10 minut cała twarzencja mi się tak nie świeci jak kiedyś, no ale moja gin powiedziała że znaczną poprawę po 3 miechach będzie widać, więc czekam cierpliwie...

---------- Dopisano o 20:39 ---------- Poprzedni post napisano o 20:36 ----------

---------- Dopisano o 20:42 ---------- Poprzedni post napisano o 20:39 ----------

masz rację i dobrze myślisz, niektórzy mają gorsze choroby i jakoś muszą z tym żyć, więc i my laseczki damy rade ...
Hej !!!
Wrocek piękne miasto, a czekoladą się nie przejmuj, a jak już masz wyrzuty sumienia i obawy, że przytyjesz to potańcz sobie z godzinkę i już.
A ja jutro mam wyniki badań - ciekawe jak wyjdą.
Stary 2010-08-26, 13:39   #4765
Makino_
Przyczajenie

Witam wszystkich
Jestem po raz pierwszy na tym forum. Dzisiaj byłam u endokrynologa i podejrzewa on u mnie PCO... ale przede mną wszystkie badania. Mam mieć TSH, PRL, FSH, LH, Testosteron i DHEAS. Powiedzcie mi prosze czy to wszystko to tylko badanie krwi?
Makino_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-26, 13:56   #4766
mezaga
Zakorzenienie

Tak - to są badania krwi ale musisz je zrobić w konkretnym dniu cyklu.
Stary 2010-08-26, 14:45   #4767
Makino_
Przyczajenie

W konkretnym dniu cyklu tzn? O tym nikt mi nie powiedział
Makino_ jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-08-26, 14:53   #4768
krooolewna
Zadomowienie

Oj ja nie wiem,ale jak ja miałam badana prolaktynę i progesteron,jak mi się spóźniał okres to miałam zbadać następnego dnia przed wzięciem jeszcze luteiny.

Stary 2010-08-26, 14:54   #4769
mezaga
Zakorzenienie

Szczególnie LH I FSH - te badania robi się w 3-5 dniu cyklu.

---------- Dopisano o 15:54 ---------- Poprzedni post napisano o 15:53 ----------

Cytat:
Napisane przez krooolewna Pokaż wiadomość
Oj ja nie wiem,ale jak ja miałam badana prolaktynę i progesteron,jak mi się spóźniał okres to miałam zbadać następnego dnia przed wzięciem jeszcze luteiny.
Prolaktynę teoretycznie powinno się zrobić kilka razy w ciągu cyklu a progesteron przeważnie w 7-8 dniu po ewentualnej owulacji.
Stary 2010-08-26, 14:57   #4770
krooolewna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mezaga Pokaż wiadomość

Prolaktynę teoretycznie powinno się zrobić kilka razy w ciągu cyklu a progesteron przeważnie w 7-8 dniu po ewentualnej owulacji.
o to przepraszam i dzieki,jak zwykle jesteś niezastąpiona już wszyscy u mnie w domu wiedzą jakim jesteś znawcą

A i wychodzi na to,że dobrze,że zmieniłam ginekologa

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości