|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#511 |
KWC
|
Dot.: zespół policystycznych jajników
Gizmiątko, przeciez my od początku wiedziałyśmy, że z Twoją piersią wszystko ok
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#512 |
Zakorzenienie
|
he he to nie był kamien to był głaz, teraz cytologia ale to zaczne sie bac dzien przed badaniem
![]() ![]()
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
![]() ![]() |
![]() |
#513 |
Raczkowanie
|
![]() Jesli chodzi o nadzerke to raczej bym ci kazała usunac ale zrub sobie laserem tak bedzie najlepiej niewiem w jakiej grupie masz ta nadzerke czy w pierszej czy w trzeciej bo ja akurat byłam u innego lekrza co wczesniej pisałam robił mi wszystkie badania i jest o.k kamien spadł mi serca jak sie otym dowiedziałam takze zycze wam duzo zdrówka dziewczyny. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#514 |
Zakorzenienie
|
Gizmatko co do nadzerki to zdania sa podzielone. podobno, jesli kobieta nie rodzila to wtedy leczy sie nadzerke lekami, a nie mechanicznymi metodami (metody tez uzaleznione sa od tego czy kobieta miala dzieci czy nie, czy planuje, itd.). nadzerka to temat do dyskusji. polecam Ci watek na ginekologii o nadzerce
![]() http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=89783 Edytowane przez AaniaA Czas edycji: 2006-09-28 o 14:53 Powód: dodanie stronki |
![]() ![]() |
![]() |
#515 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
zle mnie zrozumialas moj lekarz powiedzial ze mozemy miec dzieci bez zadnych lekow i bez zabiegow operacyjnych ,mozemy miec dzieci bez zadnach wspomagaczy tak poprostu jak zdrowa osoba bo to nie wiele przeszkadza w zajsciu w ciaze |
|
![]() ![]() |
![]() |
#516 |
zielony stworek
|
To znowu ja
![]() ![]() Czy u Was też czeka się na niektóre wyniki hormonów 3 miesiące ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#517 |
Raczkowanie
|
ja kochana czekalam 3 dni wiec nie powinnas Ty tak dlugo czekac,ale wtedy lekarz kazal mi przyjsc na 3 dni do szpitala i po tych 3 dniach byly wyniki,nie wiem dziewczyny czy wy placicie za wyniki?
|
![]() ![]() |
![]() |
#518 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#519 |
Raczkowanie
|
ja zazwyczaj ide na 3 dni do szpitala i tam mi robia szczegolowe badania,nawet diebetyczka sie mna zajmuje,mowi jak sie powinna odzywiac osoba z pcos ,i nie musze placic a i tez dlugo nie czekam,pozdrowki
|
![]() ![]() |
![]() |
#520 |
Raczkowanie
|
na hormonalne wyniki czekałam 1 miesiąc,
no i 3 miesiące to zdecydowania za długo - może w tym laboratorium mają tak mało próbek, że muszą ich uzbierać przez tyle miesięcy - nie wiem, ale innego wytłumaczenia nie znajduję może sobie tam zadzwoń i się dopytaj.... kari - jeśli źle zrozumiałam, to sorki, ale tym razem też takie dziwne rzeczy napisałaś, niby to cytat z lekarza, ale jak dla mnie to on jest %$^&&&$. Już to komentuję: kobiety z pcos mają problemy z zaciążeniem, mają problemy z donoszeniem ciąży - samoistne nawykowe poronienia niestety. Owszem są przypadki, że z zaburzeniami hormonalnymi bez wspomagaczy któraś zachodzi. Ale jest to rzadkie. Raczej trzeba się sporo nagimnastykować i nałykać różnych leków, przechodzić kilkumiesięczną stymulację owulacji. To jest częstsze. A i to nie daje 100% szans powodzenia. Są pary, które i po 15 latach walki o dziecko, nadal go nie mają. A przeszli już stymulację CLO, gonadotropinami, laparoskopię, resekcję klinową jajników, IUI, a także INVITRO. Także należy sobie zdawać sprawę z tego, że pcos nie wyklucza ciąży, ale ją utrudnia. I jeśli Twój lekarz głosi takie tezy, to może podaj jego namiary na forach internetowych, a będzie bogaczem. Same zaburzenia tarczycy, albo same złe działanie prolaktyny, upośledzają proces owulacji i/lub zagnieżdzenie się zarodka i utrzymanie ciąży, a co dopiero skumulowane zaburzenia wielu hormonów na lini przysadka/podwzgórze-jajnik-nadnercza. |
![]() ![]() |
![]() |
#521 |
Raczkowanie
|
betty jak dobrze ze Cie mamy na tym forum,i jak tu wierzyc lekarzom,
![]() poki co staram sie i dzidziusia nie mam,no i w styczniu mnie czeka powrot do polski i wyjazd do szpitala na badania, masakra,jak tylko bede miala wyniki to je wam napisze! pozdrowionka |
![]() ![]() |
![]() |
#522 |
Rozeznanie
|
Ja dziś byłam u ginekologa w przychodni, żeby wypisał mi skierowanie na badania hormonalne.
Mam PCO od kilku lat (teraz mam 21) Lekarz do mnie, że mi są nie potrzebne bo i tak nic nie dadzą... Mimo, że nie miałam miesiączki od ok. roku... Stwierdził, że najlepiej byłoby zrobić mi laparoskopie!! Przepisał mi Lutocynę. I zlecił zrobić badanie cukru... Co o tym myślicie?? Czy nie jestem za młoda na laparoskopię?? Zamierzam iść to skonsultować z jeszcze innym lekarzem. Pozdrawiam
#523 |
zielony stworek
|
bejbii,mnie też jedna lekarka powiedziała,że badania hormonalne mi niepotrzebne,bo i po co
![]() Endokrynolog dał mi skierowanie na badania.Boję się iść po wyniki.Jeszcze wybieram się na badanie poziomu cukru...może usg. |
![]() ![]() |
![]() |
#524 |
Rozeznanie
|
U mnie nie ma endokrynologa w przychodni i przyjmuje tylko jeden ginekolog (właśnie ten patałach, który nie chciał mnie skierować na badania hormonalne).
Czy prywatni lekarze też mogą wypisać skierowanie na badania hormonalne?? Byłam dziś na USG, wykonywał je lekarz, do którego chodziłam prywatnie. Zapytałam go o tą laparoskopie a on odpowiedział "że on teraz bada a nie leczy..." Cham jeden...
#525 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#526 |
Rozeznanie
|
Dzięki Ania.
Strach się bać z tymi lekarzami. Tyle pieniędzy idzie na kase chorych, od nowego roku dostaną podwyżki i jeszcze nie można się o nic doprosić... Ehhh Pozdrowienia
#527 |
zielony stworek
|
Mam wyniki badań i nie wiem co to oznacza
![]() krzywa PRL po MCP 31,2 150 150 FSH 9,01 LH 5,60 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#528 |
Przyczajenie
|
Witajcie. Nazywam sie Ewelina, mam 25 lat i ten sam problem co Wy
![]() Nadmierne owłosienie, nawet na stopach, oponkę, od 3 tyg. garściami wypadają mi włosy, coś z tarczycą i jajnikami. Wstyd mi pisac, pewnie będziecie krzyczały, ale nigdy nie byłam u ginekologa, ze strachu. Widziałam u sibie uplawy i bardzo się bałam, to jest moj problem psychiczny. Tak wiec nie mam zadnych badan. Co do tarczycy to ok. 10 lat temu dostalam skierowanie do lekarza, ale nie poszłam na nie. Mam zgrubienie na szyi, czasem mnie dusi. Okres dostaję normalnie, w sensie, ze przychodzi sam, ale mam dlugie cykle, ok 35 dni. Wstyd mi isc do endokrynologa i pokazac swoje owlosione cialo czy piersi, jak mam to zrobic? Proszę, zamiast krzyczec pomozcie mi.. |
![]() ![]() |
![]() |
#529 |
Rozeznanie
|
Ewelajna, nie możesz tak robić, jeśli zauważyłaś u siebie takie zmiany to natychmiast idź do lekarza, zanim będzie za późno.
Nie ma się czego bać... lekarz to też człowiek. Zdrowie jest najważniejsze. Może idź do ginekologa kobiety, jeśli nie chcesz do faceta. Raz w kozie śmierci. Ze strachem trzeba walczyć. 3mam za Ciebie kciuki
#530 |
Zakorzenienie
|
Ewelajna81 jestes jeszcze mloda kobieta i naprawde zdrowie jest najwazniejsze
![]() ![]() bejbii dobrze Ci radzi. jak masz takie opory co do lekarzy to wybierz kobiete. |
![]() ![]() |
![]() |
#531 |
Raczkowanie
|
U mnie odkryto właśnie pco. A zaczęło się od STAWÓW, BÓLU STRASZNEGO WŁAŚNIE STAWÓW. Nie piszcie zatem, że stawy nie mają nic wspólnego z pco. Zresztą polecam artykół na interii pt. "Pigułką w kolano"!!!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
#532 |
Raczkowanie
|
Artykuł oczywiście
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#533 |
Raczkowanie
|
Leczę sie u endokrynologa, pani prof. Widziała różne przypadki, ludzi cytuję "jak małpy". Wyleczyła
![]() ![]() Ewelakna, nie ma się czego wstydzić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#534 |
Raczkowanie
|
Zrób usg, zresztą przy leczeniu hormonalnym należy je robić co 1-2 lata
|
![]() ![]() |
![]() |
#535 |
Raczkowanie
|
mig masz rację co do tych bólów stawów - na bóle umiejscowione w nadgarstkach i kostkach nóg cierpię odkąd pamiętam, czyli jako 5 letnie dziecko już mi mama non stop smarowała kończynki
nikt przez lata tego nie wiązał z pcos, zresztą nic z niczym nie wiązali, (no i teraz mam ponad 30 lat i to całe g...) a też czytałam artykuł (może ten sam co Ty? - możesz podać do niego link?) o zagrożeniu reumatyzmem itp. chorobach jak stwardnienie rozsiane przy jednoczesnym posiadaniu pcos a jeśli chodzi o usg przy pcos i jednoczesnym leczeniu hormonalnym to chyba trochę popłynęłaś ![]() bo jeśli ktoś przyjmuje leki (np. stymulujące owulację) to usg jest konieczne i to w każdym cyklu, by wykluczyć hiperstymulację albo gdy komuś urośnie torbiel, to też musi podglądać, czy się wchłonęła, czy nie, czy się przypadkiem nieodnawia, albo czy nowa nie urosła także generalnie, jeśli tylko któraś ma możliwość to niech kontroluje swe jajniki jak najczęściej, ale wiadomo, że o taką profilaktykę nie jest tak łatwo |
![]() ![]() |
![]() |
#536 |
zielony stworek
|
betty31,racja tylko,że kogo stać na comiesięczne usg
![]() Jeszcze nie miałam.Mam wyniki badań i wreszcie się do endokrynologa wybieram. |
![]() ![]() |
![]() |
#537 |
Raczkowanie
|
Miałam na myśli usg piersi.
|
![]() ![]() |
![]() |
#538 |
Raczkowanie
|
Leczenie hormonalne, estrogeny zawarte w pigułkach anty mogą stymulować rozwój guza. Niedawno byłam w centum onkologii na Ursynowie (Warszawa), bo mój chłopak pracuje jeko przedstawiciel medyczny. W poczekalni nowotworów sutka siedziała masa dziewczyn. Wiek: 20-25lat
![]() Jeśli chodzi o stawy, to mi pomogło 6 tyg. stosowania bromergonu zbijającego nadmiar prolaktyny. Wcześniej cierpiałam na straszne bóle, miałam bardzo mało tej mazi stawowe. |
![]() ![]() |
![]() |
#539 |
Zakorzenienie
|
witam kofane
![]() ![]() ![]() bylam na usg no i jest wsyztsko ok ![]() ![]() witam nowe dziewczyny ![]() ostanio tu nie zagladam bo mam mały bałaganik w domku mama osbie kuchnie robi no i jakos nie ma czasu. ehhhhhh pozdrawiam dziewczynki was wszytskie ![]() ![]() ![]()
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:15.