zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy! - Strona 21 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-11-26, 10:20   #601
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko
Dot.: zespół policystycznych jajników

Witam
no torche mnie tu nie bylo :|
mam nadzieje ze u roxi i betty sie stan PCO poprawił roxi ciesze sie ze pechęrzykow masz coraz mniej

dziewcyzny dosc dawno mnie nie bylo bo kurcze czasu nie mam za bardzo nawet u lekarza u endo nie bylam bo za kazdym razem kiedy mam u niego termin wyskakuje mi jakies zaliczenie bądź cwiczneia na kotrych być musze :|
zastanwiam sie czy wiecie jak długo jest ważne skierowanie do lekarza danej spcejalnosci ? takie wypisane na recepcie (pewno 2 tygodnie jak i inne recepty )? jesli znacie odp to dajscie znac pozdrawiam wszytskie PCO sowiczki

24,07 - nasza data ;]
Szczęśliwa mama dwóch szkrabów

Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm
Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm

udało sie -moj wykres
Gizmiatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-26, 16:09   #602
Ancze
Przyczajenie

Kochane dziewczyny
Jesli chodzi o zespol PCO to wam cos opisze ....
Mam przyjaciolke ktora zawsze miala nieregularne miesiaczki .... miala badania ale wszystko bylo mniej wiecej ok ... jakies 4 miesiace temu miala ostatnia miesiaczke ... czeka miesiac dwa a miesiaczki jak nie bylo tak nie ma ... Poszla do ginekologa i jak grom z jasnego nieba zespol PCO ... badania (ktore kosztowaly razem okolo 450 zlotych ... w tym na krzywa cukrowa w przeciagu tygodnia zrobila wszystkie jednego dnia to musiala 3 razy o 8 , 9 i 10 rano na pobranie krwi jechac(na szczescie bliziutko od domu autem 3 minuty)i jeszcze usg miala.Po badaniach lekarz przepisal tabletki na wywolanie miesiaczki ... miesiaczka sie pojawila ...poszla lekarz powiedzial czy chce w najblizszym czasie miec dzidziunia powiedziala ze tak...przepisał BROMOCORN (codziennie brac po pol tabletki) i Luteine (od 16 do 25 dnia).Ma wspanialgo lekarza ktory przede wszystkim wytłumaczyl wszystko i powiedzial ze dzidzius bedzie( a to bardzo wazne bo nie ma to jak pozytywne psychiczne podejscie) a jak wiemy umysł moze wiele a wrecz wszystko teraz mija miesiac jak zarzywa leki jak tylko bedzie w ciazy to napisze Ja tez wierze ze to tusz tusz

Wiec glowa do gory ... tyle dziewczyn ma PCO i sa mamusiami tylko jedna podstawowa sprawa!!!!Wziac sie za siebie i za wszystkie badania !!!!
Ancze jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-07, 17:24   #603
12jaga
Przyczajenie

U mnie dziś lekarz znalazł coś co może być PCO. Pęcherzyki w jajniku. Od ponad pięciu lat brałam tabletki antykoncepcyjne. Przez ostatnie pół roku ich nie biorę. Nie wiem czy okres jest regularny czy nie bo na podstawie 5 mcy po tabletach może utrzymywać się stan jak w przypadku brania tab antykoncepcyjnych i miesiączka pojawia się regularnie. Choć ostatnia była za szybko i za długo 1,5 tyg. Przez te 5 miesięcy staramy się z narzeczonym zajść w ciążę... na razie bezskutecznie. Mam naprawdę dobrego ginekologa, bo niczego nie bagatelizuje. Skierował mnie na kilka badań krwi, moczu i posiew (na początek) i kazał przyjść bez umawiania się na wizytę z wynikami. Jutro idę zrobić badania.
12jaga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-11, 15:57   #604
Kancia
Zakorzenienie

a od poczatku odstawienia tabletek staraliście sie o ciązę?? Ja mam PCOS jak juz wiecie i odstawiłam tabletki 62 dni temu. Dzis zrobiłam test - wyszły II kreski U mnie zadziałało to własnie w ten sposób, ze wykorzystałam jeszcze resztki działajacych hormonów. Bo jestem pewna, ze gdybym dłuzej czekała to miałabym coraz wiecej pęcherzyków i w koncu cykle bez ich pękania (bezowulacyjne). Wtedy mogłby byc problem.

Teraz tylko boje sie, ze nie uda mi sie tej ciązy utrzymac skoro przy PCOS sa takie jazdy No ale zobaczymy... trzymajcie kciuki
Stary 2006-12-11, 16:12   #605
adatka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kancia Pokaż wiadomość
a od poczatku odstawienia tabletek staraliście sie o ciązę?? Ja mam PCOS jak juz wiecie i odstawiłam tabletki 62 dni temu. Dzis zrobiłam test - wyszły II kreski U mnie zadziałało to własnie w ten sposób, ze wykorzystałam jeszcze resztki działajacych hormonów. Bo jestem pewna, ze gdybym dłuzej czekała to miałabym coraz wiecej pęcherzyków i w koncu cykle bez ich pękania (bezowulacyjne). Wtedy mogłby byc problem.

Teraz tylko boje sie, ze nie uda mi sie tej ciązy utrzymac skoro przy PCOS sa takie jazdy No ale zobaczymy... trzymajcie kciuki
kanciu trzymam za ciebie kciuki a ja teraz czekam na @ jak przyjdzie to musze zacząć brać yasmin przez dwa cykle do tego clostilbegyt i metformax po tych dwoch miesiącach mam nadzieje że się polepszy ,po tym odrazu mamy brać się do roboty
Stary 2006-12-13, 20:05   #606
roxi1980
Zakorzenienie

Cześć kochaniutkie....
Dawno mnie tu nie było, tzn. byłam, ale się nie udzielałam...

Mam nowe wiadomości: ślub i moje urodzinki za trzy dni, a mnie wczoraj i dziś na testach wyszły dwie krechy!!!! Wspaniały byłby to prezencik!
Potwierdzi się jutro, jak odbiorę wynik z bety.
Ale wstępne huuuuuura chyba wolno... no nie??

Poza tym mam już urlop i do pracy dopiero 27.12 (na trzy dni i znów wolne)

Buźka dla Was wszystkich, trzymajcie kciuki, za bobo i za ślub i wogóle trzymajcie.
Do następnego czytania

roxi1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-14, 11:30   #607
12jaga
Przyczajenie

Kancia! Od samego poczatku sie staramy! I to jak najczesciej! Jesli nie codziennie to kilka razy w tygodniu. I... ciagle nic

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-12-15, 06:37   #608
Kancia
Zakorzenienie

12jaga jesli lekarz stwierdził niepekające pęcherzyki to faktycznie moze byc problem. A jak jest z owulacja ?? Mierzysz temperaturkę? To bardzo pomaga zorientowac sie chociaz na poczatek co sie dzieje
Stary 2006-12-17, 22:00   #609
motylek507
Przyczajenie

Ja tez mam prawdopodobnie ta chorobe a w dodatku mialam usuwana czesc prawego jajnika i od tamtej pory caly czas mam problemy z jajnikami
motylek507 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-18, 15:26   #610
kari_82
Raczkowanie

GG do kari_82 Send a message via Skype™ to kari_82

hejka Roxi to trzymam mocno kciuki zeby wszystko sie udalo: tylko pozazdroscic slubu ja jeszcze musze troche poczekac.
mam dola bo mimo ze nie jestem wciazy, to jeszcze nie jade do polski na swieta
ale opowiem wam historie
moja zmienniczka okazala sie chora psychicznie (13 razy w szpitalu
psychiatrycznym) alkoholiczka,jak tu przyjechala to wypila mojemu szefowi 2 francuskie kilkusetletnie koniaki, i w nocy o 2 poszla do mojego podopiecznego chorego i go obudzila zeby sobie pogadac,
ale najgorsze bylo pozniej, usiadla u mnie w pokoju i zaczela opowiadac o swoim zyciu,jak to nacpala sie i jadac samochodem zabila czlowieka,
opowiedziala mi rowniez jak bardzo bolalo kiedy usowala swoje dziecko w 4 miesiacu ciazy.
na koniec powiedziala ze 4 dni przed przyjazdem do Niemiec do pracy usunela 2 dziecko.
Kochane kobietki myslalam ze morderstwo popelnie, chcialam te kobiete zabic- JA NIE MOGE MIEC DZIECI A ONA SWOJE ZABIJA: .
jestem zalamana i zdruzgotana bo dosc ze przez suke nie jade do domu na swieta ,to nie moge przezyc tego co mi powiedziala. spakowalam jej manatki powiedzialam szefowej i wygnalam z domu na zbity pysk,ale wiem ze to za malo. ona powinna miec za to wieksza kare i mam nadzieje ze poniesie tam na gorze.
Roxi udanego wesela i czekam na wspaniala wiadomosc od Ciebie moze tym sobie poprawie humor
Stary 2006-12-18, 19:09   #611
12jaga
Przyczajenie

Kancia Dziękuję pomierzę sobie od następnego cyklu. Poczekam aż się @ skończy... Buziaki!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-12-18, 22:09   #612
roxi1980
Zakorzenienie

Witaj kari_82

Nie mm za dużo czasu, ale chciałam poinformować, że jeśli chodzi o ślub wszystko wyszło jak należy (oprócz tłumu niezadowolnych, że to nie kościelny!!)

Poza tym beta 86,1 - tydzień temu, we czwartek 21.12 usg potwierdzające, ale wszystko wskazuje na to, że fasolka się zagnieździła... Ryczę ze szczęscia!

Mam nadzieję, że czwartkoe usg będzie zgodne z naszymi oczekiwaniami i zrobimy rodzicom wspaniały prezent gwiazdkowy

Buziaki dla Was wszystkich

Stary 2006-12-18, 22:09   #613
roxi1980
Zakorzenienie

Witaj kari_82

Nie mm za dużo czasu, ale chciałam poinformować, że jeśli chodzi o ślub wszystko wyszło jak należy (oprócz tłumu niezadowolnych, że to nie kościelny!!)

Poza tym beta 86,1 - tydzień temu, we czwartek 21.12 usg potwierdzające, ale wszystko wskazuje na to, że fasolka się zagnieździła... Ryczę ze szczęscia!

Mam nadzieję, że czwartkowe usg będzie zgodne z naszymi oczekiwaniami i zrobimy rodzicom wspaniały prezent gwiazdkowy

Buziaki dla Was wszystkich

Stary 2006-12-19, 10:18   #614
Kancia
Zakorzenienie

kari 82 na pewno spotka ją zasłuzona kara
Stary 2006-12-27, 17:11   #615
ilona_11
Przyczajenie

Question Dot.: zespół policystycznych jajników

Witam wszystkich na forum . Wlasnie dzisiaj sie zarejestrowalam i chcialabym sie podzielic moim problemem . Mam 31 lat , zaczelam miesiaczkowac w 15 roku zycia i wszystko przebiegalo bez problemow . Jako 20 kobieta urodzilam coreczke . Moja lektacja utrzymywala sie przez prawie 5 lat i zadnymi sposobami nie udawalo sie jej zakonczyc wczesniej . W tym czasie miesiaczkowalm niereguralnie . W momencie kiedy moja lektacja sie zakonczyla , zaczelam miec objawy wczesnejego przekwitania , uderzenia goraca , problemy ze snem , rozdraznienie itp. Lekarz przepisal mi DIANE-35 i moje problemy zniknely na caly rok . Z chwila odstawienia tabletek , miesiaczka nie powrocila i tak jest do tej pory . Przeszlam rozne badania , ale nikt nie jest w stanie powiedziec co mi dolega. Moze wlsnie ja rowniez mam ten sam problem co wy , staram sie na wszystkie sposoby rozwiazac ta zagadke !!
ilona_11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-02, 08:24   #616
corcia
Przyczajenie

hej,
jakieś 3 lata temu miałam robione usg i wszystko było ok, zaczęłam brać tabletki antykoncepcyjne, ale jakiś rok temu przestałam. Teraz znowu chciałam zacząć brać i przy badadniu usg ginekolog stwierdził, że jeden jajnik jest lekko powiększony i jajniki są torbielowate i stwierdziła, że nawet jakbym nie przyszła po tabletki to i tak by mi je polecała. Czy te pęchęrzykowate jajniki zawsze oznaczaja PCOS?? bo w sumie z objawów to mam czasem nieregularne (ale nie jakoś tragicznie) bolesne i obfite miesiączki. poza tym to nie mam ani nadmiernego owłosienia, ani nadpotliwości, otyła też nie jestem i żadna senność po jedzeniu też u mnie nie występuje. Poradzcie coś, bo się strasznie obawiam, że w przyszłości mogę mieć problemy z zajściem w ciążę, lub nawet w ogóle nie mieć dzieci.

Pozdrawiam gorąco
corcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-02, 13:58   #617
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

Witajcie koffane dziewuchy

Roxy Wszytskiego najlepszego na nowej drodze zycia czekamy na foty z Wielkiego dnia twojego pochwal sie no no i jak tam z dzidziusiem postepy ?? bo wiesz czekamy na wiesci i w ogole wszak pierwsza psosowiczka kotra bedzie miala dzidzie

Betty co u ciebie ? ma nadzieje ze fajnie i ze sie układa wszytsko

aaaaai WSZYTSKIEGO NAJLEPSZEGO I SPEŁNIENIA WSZYSTKICH MARZEN W TYM 2007 ROKU ŻYCZE

trzymajcie sie dziewczyny i pamietajcie głowa do góry z tym wsyztskim da sie zyc i leczyc pozatym co nas nie zabije to wzmocni

Piszcie gdzie to sie bawiliscie i jak świta spedziliscie , wiecie aby w tym watku nie tylko o chorobach byla mowa pozdrawiam

Ps...i proponuje odświezyc moja propozycje dotycząca pokazania sie w tym watku (zdjęcia) moze tym razem bedzie wiecej chętnych ? pozdrawiam

24,07 - nasza data ;]

udało sie -moj wykres
Stary 2007-01-02, 14:01   #618
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

no i gdzie moje maniery ??
Witam wsyztskie nowe dziewczyny Cieszymy sie ze zechciałyscie sie z nami podzielic waszą historia dla was duuuuuuuzy

i jeszcze raz Wszystkiego najlepszego w tym nowym roczku

24,07 - nasza data ;]

udało sie -moj wykres
Stary 2007-01-02, 15:11   #619
Kancia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gizmiatko Pokaż wiadomość

Roxy Wszytskiego najlepszego na nowej drodze zycia czekamy na foty z Wielkiego dnia twojego pochwal sie no no i jak tam z dzidziusiem postepy ?? bo wiesz czekamy na wiesci i w ogole wszak pierwsza psosowiczka kotra bedzie miala dzidzie

to ja jestem ta druga z dzidzią i tez tutaj pisałam o tym
Stary 2007-01-02, 16:30   #620
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

łooo to przepraszam

24,07 - nasza data ;]

udało sie -moj wykres
Stary 2007-01-03, 11:09   #621
roxi1980
Zakorzenienie

Cześć kobitki
tak potwierdzam jestem w ciązy - zaczął się właśnie 8 tydzień i jak na razie bez większych problemów (i oby tak dalej)

Na razie męczy mnie tylko przeziębienie - ciążowych niedogodności (wymioty, zgaga, mdłości) nie odczuwam. Ogólnie czuję się fajnie... ten stan tak jakoś rozczula

Święta i Sylwester upłynęły nam w miłej atmosferze - domowo i radośnie. Święta były też czasem, kiedy dziadkowie dowiedzieli się, że będą dziadkami - ale była radocha Sylwester odbył się u nas w mieszkaniu, z grupą naszych przyjaciół - szaleliśmy do 5,30, mimo, że obawaiałam się, że padnę przezd północą (bo senność to mój jedyny objaw ciążowy)

Zdjęcia wkleję, tylko muszę jeszcze wykombinować jak, bo są bardzo duże

Gizmiątko proszę o Twój mail (na priv na przykład to coś ci wyślę)

Stary 2007-01-04, 10:02   #622
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

Bardzo sie ciesze roxy

ja na sylwestra do 2 balowalam bo pozniej to oczy misie zamykały ale za to spalam do 12 a tesciowie (przyszli teściowie) zrobili nam pyszny obiad i pozniej sie ruszac nie umialam hihi a swieta troche smutne bo siostra w irlandii no a my w polsce ale jakos to przezylismy ...pozdrawiam Wszytskie

24,07 - nasza data ;]

udało sie -moj wykres
Stary 2007-01-04, 10:09   #623
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

acha zmiejszanie zdjec :::
porad kilka

najszybciej :
otworzyc zdjecie w "paint" czyli owteieramy programik pozniej otworz i wybieramy co ma sie otworzyc nastepnie jak bedziemy mieli juz zdjecie otwarte to wciskami razem "ctrl i w" owtorzs ie okienko tam w 2 pierwszych rubrykach zmieniamy ze 100 na 50 i dajemy ok lub "enter"jak kto woli ...jesli zdjeice jest za duze nadal to dalejmy "ctrl +w" i powtarzamy czynnosc ......aby nie zmiejszac orginalego zdjecia mozna uzyc opcji plik -zapisz jako .... i wybieramy sobie gdzie ma sie to zdjecie zpaisac oraz pod jaka nazwa i wtedy bedziemy mieli zdjecie zmiejszone a oreginalne pozostanie bez zmian pozdrawiam i lece na uczlenie

24,07 - nasza data ;]

udało sie -moj wykres
Stary 2007-01-09, 08:40   #624
Pegi28
Przyczajenie

hej - przepraszam, ze nie czytam calego watku, ale nie mam za bardzo czasu.

Chcialam sie tylko zapytac czy jednym z objawow PCO moze byc duzy brzuch? Czy jednak powiekszony brzuszek nie zawsze musi oznaczac PCO?
Pegi28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-09, 13:22   #625
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

wiesz , radze jednak poczytac troche wiadomosci zawartych w tym watku.
Wiesz duzy brzuch moze byc objawem ciązy np, otyłusci typu brzusznej i innych chorb zaburzen hormonalnych podczas brania niekotrych lekow.
PCO to zazwyczaj niereularne miesiaczkowania, bezowulacyjne,nadwaga, sennosc po posiłkach, nadmierne owłosienie itd mozna by długo wymieniac.

24,07 - nasza data ;]

udało sie -moj wykres
Stary 2007-01-09, 21:39   #626
Alithia
Zadomowienie

GG do Alithia Send a message via Skype™ to Alithia

Gratuluje wszystkim dzidziusiowym strasznie się cieszę

Moje blogowanie:
http://okiemidlonmi.blogspot.com/

Alithia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-15, 19:50   #627
roxi1980
Zakorzenienie

Moje 2 fasolki odeszły... Brak mi słów!

Stary 2007-01-16, 09:23   #628
mig25
Raczkowanie

GG do mig25

Lekarze rzadko o tym mówią, pacjentki słysząc diagnozę pco są już wystarczająco podłamane. Kobiety z pco często tracą ciążę. Dlatego tak bardzo trzeba dbać o odpowiedni poziom progesteronu. Nie mówią też tego, że kobiety z pco często rodzą dzieci z wieloma schorzeniami. Wiem, wiem, wiem... zaraz odezwie się kilka osób, które powiedzą, że znają conajmniej xxxx osób, które miały pco i mają zdrowe dzieci. Moja mama miała pco. Miała nas czwórkę. Zostałyśmy we 2 z siostrą. Obie mamy pco, chore nadnercza i tarczycę. Mój brat zmarł w wieku 17 lat. Przełom nadnerczowy, prawdopodobnie wady naczyniowe wrodzone, które nie dawały żadnych objawów wcześniej. Sama zastanawiałam się nad posiadaniem potomstwa. Obserwuję rozwój dzieci kobiet z pco. Znana wszystkim Victoria Beckham. Świadoma tego, że ciąża "służy" jej chorobie, zdecydowała się na czwarte z kolei dziecko. Tylko nie mówi się o chorobach jej dzieci, np. jej synek choruje na padaczkę. Oczywiście, moje podejście jest skrajnie pesymistyczne. Oczywiście, zdrowe kobiety też rodzą chore dzieci. Oczywiście, nie jest właściwe moje podejście, bo gdyby każdy tak myślał, dzieci nie przychodziłyby na świat.

Smutne jest tylko to, że lekarze nie informują nas o realnych zagrożeniach, chociażby o takich, że kobiety z pco często mają problemy z donoszeniem ciąży. A w takich wypadkach słyszy się nawet teksty w stylu: "natura wie, co robi, widocznie płód był wadliwy". Szkoda, że takie słowa słyszy się dopiero PO.
mig25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-16, 19:06   #629
higieja21
Raczkowanie

w przypadku tego schorzenia wystepuja nieregularne miesiaczki , czyli jak dlugie sa cykle?i jeszcze jedno czy jesli sie ma ten zespół to czy można odczuwac przed okresem zespół napiecia miesiączkowego , bolesność piersi , czy to sie raczej wyklucza wzajemnie?z gory dziekuje za odpowiedz
higieja21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-18, 21:21   #630
Kakusia
Zakorzenienie

A ja chcialam sie zapytac czy mozna Ginekolowi zasugerowac cos w kierunku tej choroby? hmm chyba glupio to brzmi... Poprostu czasem mam glupie zle przeczucia i boje sie ze mam PCOS i czy moge poprosic lekarza o zrobienie szczegolowych badan w tym kierunku ??
Czy te badania zawsze sa platne? I na czym polegaja takie badania?
Z gory dziekuje za odp.
Kakusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości