zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy! - Strona 23 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-02-02, 12:33   #661
kari_82
Raczkowanie

GG do kari_82 Send a message via Skype™ to kari_82
Dot.: zespół policystycznych jajników

niestety ja się leczę homronami już od kilku tal i bezskutecznie. Mój lekarz wysłał mnie do szpitala na dodatkowe badania.do szpitala ide 11 lutego więc jak tylko z nich wróce to napisze wam wyniki. Będziemy mogły współnie stwierdzic czy przez te kilka lat cos się zmieniło. pozdrowionka kochane Pcosowiczki
Stary 2007-02-02, 14:34   #662
prostownica87
Raczkowanie

Mam takie pytanie...
Niby nie mam stwierdzonego zaspołu policystycznych jajników, bo wszystkie hormony są w porządku mam tylko drobne pęcherzyki na jajnikach. Obecnie biorę pigułki aby mieć miesiączkę (bez tabletek nie mam wcale), natomiast lekarz nie kwapi się aby coś jeszcze z tym zrobić. Jestem młoda i na razie nie chcę dzieci, ale co będzie za parę lat - czy dopiero wtedy lekarze będą coś robić? Prosę o pomoc...

ZAKOCHANADOKOŃCA ŚWIATA
prostownica87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-02, 14:49   #663
dzessi
Przyczajenie

Prostownica chciałabym cie uspokoić nie martw się na zapas.Po pierwsze przecież nie wiesz czy będziesz wogóle miała problemy z zajściem w ciążę.Dopiero po 2 latach regularnego współżycia bez zabezpieczenia i nie zachodzenia w ciąże można mówić o niepłodności.A nawet jesli się okaze, że w twoim przypadku zafasolkowanie będzie utrudnione to jest wiele sposobów, które pomagają w dojściu do tego wymarzonego celu bycia mamusią.Jedno mogę ci doradzić nie myśl o najgorszym pamiętaj, że psychika ma ogromne znaczenie w całym procesie poczęcia dziecka.
dzessi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-02, 15:32   #664
prostownica87
Raczkowanie

dzesii dziękuję bardzo, trochę się uspokoiłam i będę dobrej myśli... mam jeszcze czas, a medycyna idzie na przód... dziekuję

ZAKOCHANADOKOŃCA ŚWIATA
Stary 2007-02-02, 16:58   #665
kinia36
Przyczajenie

Smile Dot.: Zespół policystycznych jajników

Witam. Zna ktoś z was jakiegoś dobrego ginekologa-enokrynologa w Bydgoszczy? Móże też być w Poznianiu. Mam PCO i chcialam zacząć sie leczyć, ale nikogo tam nie znam, znalazlam tylko dwoch w Bydgoszczy: dr Fagas i prof. Szymański. Zna ich ktoś może? nie chcilabym tak iść w ciemno. Z gory dzieki za jakąs odpowiedź.
kinia36 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-02, 20:49   #666
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

mam takie pytanie: tez mam policystyczne jajniki i z tego powodu biore tabletki (przechodzilam juz przez Regulon, Duphaston, Diane 35, a teraz mam Cilest) wszystkie proby odstawienia tabletek konczyly sie fiaskiem = brakiem miesiaczki np. przez 3 miesiace, bolami brzucha, wysypem tradziku itd. chodzilam do ginekolozek w CZD ale mnie stamtad wygonili bo skonczylam 18 lat;/ na ostatniej wizycie lekarka mi powiedziala zebym raz do roku robila sobie miesieczne przerwy w braniu tabletek. Tylko, ze nie jestem do tego przekonana, bo wiem ze potem bede musiala przez 3-4 miesiace doprowadzac swoj cykl do porzadku;/ ostatnio dzieki tabletkom mam normalnie perfekcyjny okres i nie wiem czy powinnam robic przerwe czy nie? co wy o tym myslicie?

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-02, 20:57   #667
prostownica87
Raczkowanie

jak po każdej przerwie miałabyś męczyć się 2-3 miesiące... biorąc tabletki przerwę można robić co 3-4 lata... na nie przerywałabym na Twoim miejscu, mam dokładnie to samo - jak nie wezmę jednego opakowania, to czekam nie widadomo ile na to abym znów mogla zacząć brać.

ZAKOCHANADOKOŃCA ŚWIATA

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-02-13, 12:00   #668
Kamka21
Przyczajenie

Unhappy Dot.: zespół policystycznych jajników

Drogie DZIEWUCHY
jakieś 2lata temu moja p.gin zdiagnozowała i mnie to wradne coś (PCO) jak się okazało po usg miałam torbiele na jajnikach i w ogóle dobrze to nie wyglądało. Poza tym towarzyszyły mi nierozerwalnie wszystie objawy: tragiczny trądzik, nadmierne owłosienie itp.itd....
Przez rok brałam Diane35, tabletki antykoncepcyjne sprawiły, że wszystko wróciło do normy. Po roku i kolejnym badaniu okazało się, że torbiele zniknęły i zaczęłam brać leki z niższą zawartością hormonów.
I kiedy zaczęłam myśleć, że wszystko jest już ładnie i cudownie, po każdym opakowaniu nowych leków, mój okres był coraz mniejszy, aż w tym miesiącu nie było go wcale
Bałam się, że może wracaję terbiele ale p.gin uspokoiła mnie, że powodem zmniejszenie krwawienie jest właśnie niższa zawartośc hormonów w nowych lekach, ale poza tym wszystko jest w porządku i nie ma obaw o powrót torbieli
To wydaje się brzmieć pocieszająco Ale jeśli któraś z Was-Współchorowitek mogłaby skomentowac jeszcze moje nowe objawy, to czułabym się pewniej. BUZIAAAKI
Stary 2007-02-13, 16:40   #669
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

Witam
co sie dieje u was dziewcyzny ? ja wlasnie sie mecze z moimi wasami cyzli biore i wlasnie siedze z rozjasniaczem na wasach :| hehe aby ich az tak nie bylo wiadac
No i mam dietke musze worcic do 65,5 kg pozdrawiam

24,07 - nasza data ;]
Szczęśliwa mama dwóch szkrabów

Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm
Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm

udało sie -moj wykres
Gizmiatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-13, 19:37   #670
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

ja bym chciala z 56kg wrocic na 54kg:P

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2007-02-13, 20:59   #671
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

2 kg to nie duzo ja msuialam ponad 5 zrzucic i pozbywam sie

24,07 - nasza data ;]

udało sie -moj wykres
Stary 2007-02-14, 15:21   #672
kObra.
Rozeznanie

Ja raz chudłam, a ostatnio przytyłam 5 kg :/
Biust mi urósł bardzo, co mi się nie podoba szczerze mówiąc, bo nie mieszczę się już w 75 D :|

Forum o PCO(S) - - jest naprawdę wesoło!
kObra. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-14, 19:27   #673
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

kObra: ja zauwazylam ze mi biust strasznie po Cilescie zaczal rosnac... powoli sie w 75C nie mieszcze... niestety przygotowania do matury nie sprzyjaja chudnieciu;/ a mozecie mi powiedziec czy jest w Wawie jakis dobry lekarz (najlepiej przyjmujacy na kontrakt z NFZ), ktory zna sie na PCOS? Skonczylam 18 lat wiec mnie wyrzucili z Centrum Zdrowia Dziecka, ale ginekologia tam to porazka;/ prawie 3 lata ginekolozka dochodzila do tego ze ja mam policystyczne jajniki a nie po prostu nieregularny okres zwiazany z dojrzewaniem;/

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2007-02-15, 10:54   #674
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

loooo no to mi biust urusl po letroksie czyli po tabletach na tarczyce tez hormonalne one sa i ni etyle co urusl ale sie wypelnil.
kiedys bralam diane i to samo sie dzialo z tym ze organizm sie przyzwyczaja do tych hormownow i biust spada , tzn maleje do poprzednich rozmiarow i dobrze bo mialam miseczke Duze B przed praniem hormonow a w czasie brania mialam C wiec cyce jak donice bleh :| i sie cieszylam jak mi biust po jakis 4 miesiacach do naturalnych rozmarow wrocil hihi moj TZ nie byl zachwycony ale ogolnie lepiej sie czulam. Bo jak mialam ten duzy biust co o wiele bardziej czulam zblizajacy sie okres itp .

No ale jesli ciesyzcie sie ze swoich biustow to fajnie hihi

Dzis wazyalam sie na wadze no i okazalo sie ze mam 65,5 a wiec moja waga kotra chciala miec jupi udalo sie hehhe .

A teraz jesli chodzi o sprawy PCO to sie boje mam 28 usg i mam nadzieje ze cos tam sie poprawi , mam zmaiar tez isc do innego ginekologa niz dotychaczas bylam aby mi powiedzial co i jak i jakby widzial moje leczenie bo kurcze z tej lekarki gdzie teraz jestem , to stasznie nie zadowolona wychodze z gabinetu !

A do kliniki do kaowic nie jezdze juz bo nie mam czasu wizyty mam na 8 zazwyczaj a w tym czasie mam studia no i sie tak ciagnie z enie moge opuszczac zajec .......mam nadzieje ze w zabrzu mnie przyjma bo ponoc tez jest jakas klinika .

pozdrawiam wsyztskie w tlusty czwartek

24,07 - nasza data ;]

udało sie -moj wykres
Stary 2007-02-15, 11:55   #675
mig25
Raczkowanie

GG do mig25

Mawari, pco -leczenie w Wa-wie na NFZ:
1 SZPITAL BILELAŃSKI,ul. Cegłowska
2 SZPITAL AM, ul. Karowa, róg Dobrej, przystanek za BUW-em
3 Ci sami specjaliści odpłatnie w centrum LIM, hotel Mariott, VII piętro.

Polecam:
1. dr.Jolanta Skórska - spec. endokrynolog, ginekolog, seksuolog.
2. dr. Katarzyna Skórzewska - spec. ginekolog,endokrynolog.

Długi jest czas oczekiwania na pierwszą wizytę, ale warto, bo robią komplet badań, za które prywatnie zapłaciłabyśkilka tysięcy. Potem już bez problemu wizyta co 3m-ce. Mi piersi przestały puchnąć po Jeanine.
mig25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-15, 16:36   #676
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Gizmiatko: ja Ci dam, C to cyce jak donice sama jestes donica;p ja mam C i nie mam donic

mig25: bardzo dziekuje na Karowej ostatnio bylam ale mi niestety zaproponowali wizyte dopiero w listopadzie;/ a nie moge czekac do listopada musze isc wczesniej. a macie moze jakies info o prof. Śpiewankiewicz? Bo moja mama byla z niej zadowolona i chce mnie do niej zapisac jak sie na NFZ nie da...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2007-02-15, 21:06   #677
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

Marwari hihi nie ch cialam ciebie urazic oczywiscie ja mam dosc drobna gore i z takim biustem wygaldam jakbym mialas jakis balast z przodu hihi
pozdrawiam

24,07 - nasza data ;]

udało sie -moj wykres
Stary 2007-02-15, 21:27   #678
małyaniołek
Raczkowanie

GG do małyaniołek

Kochane dawno mnie tutaj nie bylo u mnie jak na razie cisza, mam nadzieje, ze nie przed burza... :| Z włoskami radze sobie woskiem, caly czas wam polecam ta metode, nie ma chyba lepszej w miarę taniej. Biore juz ponad rok tabletki antykoncepcyjne, od dluzszego czasu jest to Yasmin. Okres jest i to regularny innych problemow i objawow PCO nie widac. Ach ale ja sie tak strasznie boje, bo moze niedlugo przyjdzie ten moment kiedy bede chciala odstawic pigulki i zajsc w ciaze... Obawiam sie czy bede w stanie zajsc w ciaze i czy w ogole moje hormony nie oszaleja i nie bede znowu miec tych wszystkich objawow PCO
Znacie moze jednoznaczna odpowiedz na pytanie: czy PCO jest uleczalne? czy PCO moze samo zaniknac?
małyaniołek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-16, 10:39   #679
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

małyaniołek wiesz nie chce byc zwiastunem zlych wiadomosci, ale PCO nie da sie wyleczyc .
Ale da sie je powstrzymac i troche podleczyc wiesz glowa do gory , duzo dziewczyn z PCO urodzilo zdorwe dzieciaczki !! wiec wiesz Tobie sie tez uda jak i innym dziewczynom, owszem droga bedzie wyboista i pewnie nie raz sie poroni lub nie raz beda komplikacje ale w koncu bedizemy mialy upragnione dzieciatko
czego Wam i sobie zycze

24,07 - nasza data ;]

udało sie -moj wykres

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-02-16, 12:23   #680
triss
Wtajemniczenie

witam Was wszystkie serdecznie
przeczytalam prawie caly Wasz wątek, ale zanim zrobie to do konca musze zadac pytanie, ktore strasznie mnie nurtuje. wiem, ze dopoki nie udam sie do lekarza na badanie nie bede miec pewnosci ale mimo wszystko chcialam zapytac: czy takie objawy o ktorych pisalyscie, zwiazane z PCO zawsze musza swiadczyc o tej chorobie? tzn. czy jesli mam nadmierne owlosienie (broda- starsznie, wokol brodawek i brzuch), przetluszczajace sie wlosy, wypadają (po jednym dniu juz widze przeswity), strasznie nieregularne miesiaczki- raz 2 tyg. opozninia, raz 2 tyg. za wczesnie, do tego bardzo bolesne, ale za to krotko trwaja, sennosc po posilku i paskudna oponka na brzuchu- zawsze oznaczaja zespol policystycznych jajnikow? Chodzi mi o to czy spotkalyscie sie z kims kto ma takie objawy ale hormony niby w normie i nie stwierdzono PCO?
I jeszcze jedno- czy przy PCO zawsze wystepuje brak owulacji?
Z grory dziekuje za odpowiedz. W najblizszym czasie wybieram sie do lekarza jednak chcialabym sie dowiedziec tego wczesniej.
pozdrawiam
triss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-16, 14:48   #681
dzessi
Przyczajenie

Triss spróbuje odpowiedziec na pytanie, które cie nurtuje.Nie jestem może znawca jesli chodzi o ta przypadłość, ale jedno wiem na pewno, że objawy, które u ciebie wystepują wcale nie musza oznaczac PCOS.Dziewczyny, które borykaja się z ta dość dziwną choroba moga miec wszystkie przypadłosci, które wymieniłas lub żadną z nich.Myslę, że kazda z nas ma trochę inne objawy.Jesli chodzi o nadmierne owłosienie może być kilka przyczyn jego wystepowania niekoniecznie powiązanych z PCOS.To samo dotyczy nieregularnych cylki.A jesli chodzi o brak owulacji to przy PCOS nie wystepuje wcale albo dość rzadko.Mam nadzieję, że choć trochę ci pomogłam i pamiętaj bądź dobrej mysli .
dzessi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-16, 15:22   #682
triss
Wtajemniczenie

dziekuje bardzo za odpowiedz
za 2 tygodnie wybieram sie do lekarza, moze wtedy wyjasni sie to bardziej, ale troszke mnie uspokoilas. Pozdrawiam
triss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-16, 15:45   #683
Kancia
Zakorzenienie

to ja moge dodac od siebie tylko jedno przy pierwszej wizycie połozniczej jaką miałam w 6 tygodniu ciązy lekarz jednoznacznie stwierdził, ze mojej jajniki sa w idealnym stanie
co mnie powaliło z nóg bo jeszcze jakies 3 miesiace wczesniej na innym USG inny lekarz stwierdził, zmiany na jajnikach

takze co lekazr to opinia
jednak co najgorsze to jajniki sie wyklarowały ale cała reszta moich przypadłosci wrociła ech najgorsze sa włosy
Stary 2007-02-17, 15:48   #684
agnes47
Raczkowanie

Wczoraj lekarz powiedział mi (po cytologii, badaniu krwi, usg dopochwowemu), że mam zespół policystycznych jajników.

Ale póki co nie wierzę w to - wiem, wiem- naiwna jestem.
Jak mi inny, niezależny lekarz powie to dopiero zacznę się zastanawiać co i jak

Proszę trzymać za mnie kciuki- w najbliższym czasie pójdę do innego lekarza i zobaczymy co on stwierdzi - żeby było ok, żeby było ok, żeby było...
agnes47 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-21, 21:40   #685
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

triss przede wsyztskim musisz isc do gina on ci da skierowanie na badania i wtedy sie wyjasni namierne owlosienie mozes zmiec np przez źle funkcjonującą tarczyce oraz ospalosc itp takze moga bys spowodowane przez tarczyce
nie ma co sie teraz zadreczac lepiej isc do lekarza ! pozdrawiam

24,07 - nasza data ;]

udało sie -moj wykres
Stary 2007-02-25, 09:17   #686
joyka
Raczkowanie

Byłam u gina, który niby stwierdził PCO, bo cięzko było od niego wyciągnąć, co mi tak właściwie jest. :/ Zapisał mi Lutenyl na wywołanie miesiączki i teraz zastanawiam się nad jedną rzeczą: od momentu, w którym zaczęło mi się psuć z miesiączką mam straszny trądzik hormonalny. Zawsze miałam małe problemy z cerą, ale teraz to poprostu katastrofa. No i właśnie nie wiem, co z tym robić, bo podejrzewam, że lutenyl mi raczej cery nie poprawi. A może się mylę?
joyka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-25, 11:00   #687
mig25
Raczkowanie

GG do mig25

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
Gizmiatko: ja Ci dam, C to cyce jak donice sama jestes donica;p ja mam C i nie mam donic

mig25: bardzo dziekuje na Karowej ostatnio bylam ale mi niestety zaproponowali wizyte dopiero w listopadzie;/ a nie moge czekac do listopada musze isc wczesniej. a macie moze jakies info o prof. Śpiewankiewicz? Bo moja mama byla z niej zadowolona i chce mnie do niej zapisac jak sie na NFZ nie da...

Wiesz,moim zdaniem zapisz się tam na Karową, nawet na listopad. Postaraj się dostać albo do dr. Skórskiej, albo do dr Kunickiego. Konieczne jest badanie usg, badania cukru, bardzo dużo badań hormonalnych w różnych fazach cyklu. Koszt oznaczenia jednego hormonu to ok. 20-30 PLN, a musisz ich oznaczyć przynajmniej kilkanaście, dwukrotnie. Koszt samego badania przeciwciał przeciwtarczycowych to 140 PLN. Dolicz do tego usg piersi, tarczycy, transwaginalne... Zapłacisz za to bardzo dużo. A tam zostaniesz na 24 godz. w szpitalu i wyjdziesz z kompletem badań.

Ale decyzję pozostawiam Tobie. Trochęl uźniej zrobiło się, jeśli chodzi o zapisy /ostatnio nawet na tel. można szybko się dostać/ w Szpitalu Bielańskim. Polecam prof. Romualda Dębskiego.
mig25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-25, 19:05   #688
gramma
Zadomowienie

Witam,
czy objawem charakterystycznym dla PCOS jest zanik owulacji? Byłam na usg i wyszło mi 10 pęcherzyków nie większych niż 10mm, walczę z trądzikiem, ale owulacja jest bez żadnych zakłóceń. Jutro idę badać poziom hormonów i wtedy wszystko się wyjaśni, ale chciałam wcześniej zapytać Was, bo się denerwuję
gramma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-25, 19:46   #689
joyka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gramma Pokaż wiadomość
Witam,
czy objawem charakterystycznym dla PCOS jest zanik owulacji? Byłam na usg i wyszło mi 10 pęcherzyków nie większych niż 10mm, walczę z trądzikiem, ale owulacja jest bez żadnych zakłóceń. Jutro idę badać poziom hormonów i wtedy wszystko się wyjaśni, ale chciałam wcześniej zapytać Was, bo się denerwuję
Gramma, u mnie owulacja też była bez żadnych zakłóceń...do czasu Po badaniu hormonów wszystko powinno się wyjaśnić.
joyka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-28, 07:41   #690
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

dzis bylam na kolejnym usg no i w sumie mam cos takiego ze na jajniku prawymi lewym mam kilka pecherzyków Ujemne ...co to znaczy ze pecherzyki sa ujemne? ....najwiekszy przekrój 21 .płynu w zatoce dauglasa nie stwierdzono

24,07 - nasza data ;]

udało sie -moj wykres
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości