|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#751 |
Raczkowanie
|
Dot.: zespół policystycznych jajników
znalazlam nowego lekarza mam wizytę 24 lipca , zobaczymy co mi powie! życzcie powodzenia! mam ostatnio mało czasu na siedzenie przy kompie bo slub tuż tuż ! pozdrówka
#752 |
Zakorzenienie
|
no trzymamy trzymamy kciuki !!!!
jak jzu bedziesz po ślubie to daj znac co i jak ![]() ja tez sie szykuje do slubu ale nie do mojego, jeszcze kiecy nie mam dokonczonej nie wpsominajac o całej reszcie heht:| no nic pozdrawiam chlodno w te gorace dni ;-) ![]()
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
![]() ![]() |
![]() |
#753 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich!!!
Nie wiem jak mi pójdzie poruszanie się na forum ponieważ robie to po raz pierwszy . Jednak chciała bym opowiedzieć swoją historię i mam nadzieję że coś uda mi się pomóc. Mając 20 lat wzięłam ślub z moim ukochanym mężem. Już przed ślubem miałam problemy z miesiączką leczyłam się ale do końca nie było wiadomo co mi jest. Raz miałam miesiączkę 60 dni a raz nie miałam jej wcale.Zmieniałam mnóstwo ginekologów i żaden nie wiedział co mi jest a przepisywali mi mnóstwo leków. W końcu trafiłam do ginekologa który wysłał mnie na usg, i wtedy diagnoza PCOS. Szok nie wiedziałam co to jest i skąd się to wzieło,medycznych regułek do końca nie mogłam zrozumieć,ginekolog powiedział że mogę mieć problemy z zajściem w ciążę. Staraliśmy się z mężem i nic. Ginekolog po jakimś czasie powiedział żebym poszukała specjalisty bo on nie będzie mi mógł pomóc. Załamałam ręce. W końcu poleciła mi znajoma ginekologa przyszpitalnego i zapisałam się do niego. Pierwsza wizyta była z jego strony milcząca nic się nie wypowiadał tylko dokładnie mnie wysłuchał. Po wysłuchaniu kazał mi odstawić wszystkie leki które dotychczas brałam, i dał skierowanie na wszystkie badania hormonów i usg. Badanie zrobiłam w szybkim tępie gdyż juz od roku staraliśmy się o dzidziusia i nie wiedzieliśmy co mi jest. Pojawiłam się w gabinecie z kompletem badań, p.Doktor po przejrzeniu i zbadaniu mnie stwierdził że muszę się zdecydować na laparoskopie gdyż trzeba oczyścić jajniki i sprawdzić drożność jajowodów.Termin miałam wyznaczony na za miesiąc. Podczas laparoskopii oprócz czyszczenia jajników z pęcherzyków wykryto ogniska endometriozy, jajowody były drożne. Diagnoza po zabiegu 6 miesięcy leczenia tabletkami. Przez pierwsze 3 miesiące brałam tabletki Danazol 2 razy dziennie po 3 miesiącach zmiana tabletek na Microgynon21 są to tabletki stosowane przy antykoncepcji te tabletki również brałam przez 3 miesiące. Na ostatecznej wizycie doktor powiedział że nadszedł usilny czas starań o dziecko, dodał jednak jak przez 6 miesięcy się nie uda zrobimy powtórną laparoskopię. Starania nie poszły na marne po 2 miesiącach zaczęłam się czuć nie zbyt dobrze, zemdlałam w sklepie na zakupach i ktoś wezwał pogotowie,zabrali mnie do szpitala chociaż po paru minutach poczułam się lepiej.W szpitalu usłyszałam diagnozę jest pani w 3 tygodniu ciąży. Przeszyła mnie ogromna radość. I tak bez problemowo dotarłam do końca ciąży urodziłam wspaniałe bliźniaki córę i syna teraz mają 4latka. I 4 miesiące temu urodziłam córeczkę. Więc chcę wszystkim chorym dziewczyną powiedzieć żeby nie przestawały wierzyć i się starać. Moje dzieciaszki są zdrowe i kochane a po takich przejściach można być z siebie dumnym ![]() Jeśli macie do mnie jakieś pytania to chętnie się wypowiem i pomogę. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#754 |
Zakorzenienie
|
agufer - gratulujemy
![]()
#755 |
Przyczajenie
|
Marwari dziękuję i mam nadzieję że wszystkie będziecie miały mnóstwo szczęścia i że się uda dążyć do pragnień i zdrowia
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#756 |
Przyczajenie
|
Hej!!!niestety jestem kolejną osoba z PCOS
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#757 |
Raczkowanie
|
no hej! po weselu napewno jakies fotki wgram , a nerwy mam już że hoho
![]() zmieniłam lekarza ,nie była to miła wizyta,bo byłam u niego umówiona 13.30,zjawiłam sie o 13.25 a pan doktor juz spakowany do wyjscia i stwierdzil ze na mnie pół godziny czekał, ale sie wsciekłam,powiedziałam że ma sie zapytac pani w rejestracji na która mnie umówiła bo ja jestem 5 minut przed czasem ,w dowód pokazałam mu kartke z wyznaczonym dniem i godziną ,która dostałam od owej pani. wiec miło sie nie zaczeło. chcac niechcac powyciagal wszystko i mnie zbadał, przy okazji zrobił mi badanie na raka szyjki macicy i wyniki mam za miesiac. jak mu powiedzialam o swoim przypadku to skwitował że jak dobra klinika mi nie pomogła to kto ma mi pomóc!!! ale byłam wsciekła ,od razy stwierdził ze w klinice sa najlepsi lekarze i nic mi nie pomoze. udalam ze nie slysze i powiedziałam mu ze czytalam dużo o mojej chorobie i wiem że nie robią nic, że wiem ze są tabletki ,po których jest możliwosc że zaszlabym, w ciażę, i sie zdziwił .poszlam w zaparte że jak siue chce to można mi pomóc a w tej dobrej klinice badali mnie ostatnio 3 lata temu,i od tej pory nic nie zrobili. wtedy zaczał ze mną rozmawiac poważnie. po obejrzeniu moich wyników stwierdził ze faktycznie sa one z przed 3 lat ,że dostawałam złe tabletki bo nie mozna leczyć niepłodnosci tabletkami anty. na końcy powiedział mi że tabletki żadne mi nie pomogą bo mam za dużo pęcherzyków i ratuje mnie jedynie laparoskopia. powiedział że za miesiąc mam przyjsc po wyniki badań i odpowiedziec czy zgadzam sie na ten zabieg, to musi byc moja decyzja i dobrze przemyślana. rozmawialam już z moim misiem i mamą, no i sie raczej zdecyduje. wydaje mi sie że to jedyny sposob na dzidziusia ,bynajmniej w moim wypadku,czy może skonsultowac się z jeszcze innym lekarzem? doradzcie ![]()
#758 |
Przyczajenie
|
Witaj Kari_82 ja na twoim miejscu skoro masz stwierdzone dużą liczbę pęcherzyków zdecydowała bym się na zabieg. Ja tak jak już pisałam też miałam robioną laparoskopie i przy okazji wykryto u mnie endometrioze, ponieważ endomeriozy nie da się wykryć przez jakiekolwiek badania tylko laparoskopowo. Pozatym sprawdzą ci też napewno drożność jajowodó, gdyż to jak i endometrioza przy naszym pcos również nam blokuje zajście w ciążę. Po zabiegu szybko się wraca do zdrowia. Zyczę ci powodzenia i trafnej decyzji. Pozdrawiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#759 |
Przyczajenie
|
Witam
![]() do tej pory jedynie czytalam to forum ale teraz postanowilam napisac ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Acha, jesli byly juz tego typu pytania to przepraszam za ich powielanie ale na forum jest tyle wypowiedzi ze niestety nie bylam w stanie wszystkiego przeczytac. z gory dziekuje za jakakolwiek odpowiedz. |
![]() ![]() |
![]() |
#760 |
Przyczajenie
|
Witam !!
Moja "przygoda" z PCO zaczela sie juz dawno ale o tym jeszcze nie wiedzialam,, jezdzilam po ginekologach w opisach usg mialam jajnik z licznymui pecherzykami jako 15 latka dostałam tabletki anty aby sie ich pozbyc i na tym koniec bardzo mnie bolało w boku a to od duzych pecherzykow i na to dostalam tabletki na nerwice dobre...... z mim M. wzielismy slub 2 misiace pos lubie okazało sie ze jestem w ciazy..w 13 tyg pojechalismy na kolejne usg a tam okazało sie ze malenstwo nie zyje ![]() Nie wiem co z tym wszystkim robic co myslec czuje ze moje malzenstwo sie rozpada i to moja wina ile mozna znosci moje dziwne nastroje ,,napady złosci ......... |
![]() ![]() |
![]() |
#761 |
Przyczajenie
|
Witaj Gada!
Co do nastroiów też je miewałam a najbardziej jak brałam DANAZOL to był koszmar, obyle co wyskakiwałam na męża czułam się cały czas zmęczona i ospała. Twój mąż powinien to zrozumieć że tak bywa i musicie przez to przebrnąć razem. Potrzebujesz jego wsparcia ale daj mu się też zrozumieć wytłumacz mu jak się czujesz i że naprawdę nie chcesz tak się czuć. On musi ci pomuc to jest też jego problem nie musisz przechodzić przez to sama. A co do leczenia to musisz znaleźć specjalistę w tych sprawach jak już pisałam ja z ginekologami przeszłam wiele ale żaden nie potrafił się przyznać że się natym nie zna. Musisz zrobić wszystkie badania hormony itd. Ja jestem z Łodzi jak mieszkasz niedaleko to i chcesz się dowiedzieć o specjalistach to chętnie pomogę mój mail to agufer@wp.pl chętnie pomogę i doradzę. Nie martw się i nie poddawaj się musimy z tym walczyć ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#762 |
Przyczajenie
|
Witaj Basiu!
Jesli chodzi o Twoje niechciane włoski i metody i ch usuwania to nie jest to taka prosta sprawa. Ja również mam ten problem już od wielu lat.Nie znałam przyczyny ich występowania do czasu aż zaczęłam próbować zajść w ciążę no i padło stwierdzenie lekarza ginekologa "Podejrzewam u Pani PCOS".Od tamtej chwili wszystko ułożyło się w logiczną całość: nieregularne cykle, nadmierne owłosienie, trądzik, wypadające włosy.Lekiem pierwszego rzutu były tabletki anty Diane , po których rzeczywiscie nastąpiła znaczna poprawa. Cera bardzo się poprawiła do tego stopnia, że pryszcze przestały się pojawiać, włoski uległy znacznemu przerzedzeniu i duzo wolniej odrastały, miesiaczki się wyregulowały.Po pół roku przestałam łykać Diane no i niestety nie musiałam długo czekać na efekty.Dolegliwości wróciły ze zdwojoną siłą, włoski zaczęły wyrastac w miejscach, w których nigdy nie rosły, trądzik bardzo się nasilił byłam zrozpaczona. Teraz juz wiem, że aby utrzymać efekty leczenia musiałabyn ciągle łykać tabletki a przecież nie jest to możliwe ze względu na pragnienie zajścia w ciązę oraz skutków ubocznych brania tabletek. Pozostały mi więc tradycyjne metody usuwania niechcianych włosków - pęseta+maszynka do golenia i nie ma innej rady. Na pewno juz nie zdecyduję się na farmaceutyki bo boję sie co bedzie po ich odstawieniu. Moze kiedyś zdecyduję się na laserowe usunięcie włosków, ale to są duze koszty i równiez nie ma gwarancji, ze one po jakimś czasie znów nie odrosną. Pozostało mi tylko nauczyć się żyć z tym paskudztwem na moim ciele choć nie jest to łatwe szczególnie latem gdy naokoło tyle pięknych gładkich ciał obserwuję się na ulicach a ty nawet w straszny upał nie mozesz założyć bluzki na ramiączkach(bo pryszcze) czy mini (bo włosy na udach). Przykro mi ,że nie mogłam Cię pocieszyc chciałam tylko ostrzec przed zdradliwym wpływem brania tabletek anty nie warto się truć naprawdę. |
![]() ![]() |
![]() |
#763 |
Raczkowanie
|
Trzeba dobrać delikatne tabletki antyandrogenne. Dłużej trzeba czekać na efekty, ale nie leczone pco stwarza olbrzymie zagrożenie nowotworami hormonalniezależnymi, np. endometrium, piersi (brak równowagi estrogenowo-progesteronowej). Są delikatne pigułki nawet dla matek karmiących, np. Cerazette. Dawki hormonów są minimalne, a wyrównują niedobory. Diane 35, to faktycznie bardzo silny lek. Zawiera duże dawki hormonów, obciąża bardzo wątrobę. Nie powinno się go brać dłużej niż 6-9 m-cy. Stosuje się go tylko w najcięższych przypadkach. Proponuję udać się do młodego, wykształconego endokrynologa ginekologa, który pomoże, a nie spowoduje spustoszenia w organizmie, dobierze tak hormony aby uzupełniać brak tylko tych, których mamy niedobór.
|
![]() ![]() |
![]() |
#764 |
Przyczajenie
|
Witam was serdecznie to znowu ja. Chciałam się wypowiedzieć w sprawie usuwania niechcianego owłosienia. Najlepszą metodą jest metoda laserowa. Idzie się na 2 - 4 zabiegów zależy od włosów i już włosy nie powracają. Sama zdecydowałam się na taki zabieg. Od razu nie usunęłam włosów ze wszystkich miejsc gdzie bym chciała robiłam to stopniowo bo takie zabiegi kosztują od 200 - 400 złoty za zabieg zależne to jest od miejsca i ilości włosów. Ale wolałam się na to zdecydować gdyż i tak musiałam wydawać pieniądze na kremy maszynki plastry itp. A tu raz a dobrze i na zawsze. Polecam ten zabieg
|
![]() ![]() |
![]() |
#765 |
Raczkowanie
|
Witam
![]() ![]()
![]() |
#766 |
Przyczajenie
|
Dzessi przykro mi ze Tobie lekarz nie pomog a wrecz pogorszyl sytuacje.Własnie tego sie obawaiam ze jesli bede musiala brac tabletki to po ich odstawieniu objawy sie nasila- no a tego to chyba bym nie przezyla. niby pani endokrynolog powiedziala ze nie mozliwe jest pogorszenie sytuacji-ale czy mozna we wszystko wierzyc co powiedza lekarze zwlaszcza jak jest sporo opini zaprzeczajacych tej wypowiedzi
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#767 |
Raczkowanie
|
no hejka! ostatnio próbowalam sie dostac na te strone ale wyskakiwał mi błąd! do ślubu zbliżam sie już wielkimi krokami.nerwy normalnie takie że szok. jeszcze mam cos z zolądkiem i jelitami ,przed samym weselem puchne,nerki mi sie dzisiaj odezwały.normalnie same problemy. jeszcze do tego jezdże po prawnikach,bo wynajmuje mieszkanie od pół roku,zapłacilam włascicielce za 2 lata z góry ,wyremontowałam a ona chce mnie wyrzucic,no prawnie nie ma żadnych praw i nie może mi nic zrobic ,ale nachodzi i straszy że kogos nasle. SAME PROBLEMY! mam nadzieje że u weas dobrze,w przyszłym tygodniu mam wizyte u gina po skierowanie na zabieg laparoskopowy! aha a czy ktos wie czy po tym zabiegu włoski tez mi bedą znikały?
#768 |
Przyczajenie
|
Kari_82 po zabiegu laparoskopowym nie znikają włoski. Laparoskopia polega na zrobieniu od 2 do 3 nacięć na brzuchu, jedno w pępku a dwa na wyskości jajników. Przez te otwory są wprowadzane narzędzia. Więc nie pomaga to na znikniecie włosków. Ja żeby pozbyć sie krępujących włosków poszłam na laserowe usuwanie.
Pozdrawiam i życzę ci wszystkiego dobrego na nowej drodze życia. Powodzenia;-) |
![]() ![]() |
![]() |
#769 |
Rozeznanie
|
Ech, dziewczyny mówię Wam, zaczynam się już delikatnie mówiąc, irytować choróbskiem.
Przez prawie rok byłam na leku po czym odstaiwłyśmy go z lekarką, aby zobaczyć czy dostanę samodzielnie okres - d**a - nic nie dostałam. Kolejne pól roku muszę brać lek :/ Już na serio zaczyna mnie to męczyć :| |
![]() ![]() |
![]() |
#770 |
Przyczajenie
|
Cześć kObra Słuchaj nie możesz się poddawać. Według mnie to może powinnaś razem z doktorową zastanowić się na badaniu laparoskopowym. Na tym badaniu może się okazać że masz endometrioze, która powoduje zapchanie jajowodów a co się z tym wiąże są bolące miesiączki lub tak jak w moim przypadku możesz nie mieć miesiączki. Przy tym badaniu można się wiele dowiedzieć a nawet poprzebijać pęcherzyki na jajnikach itp. A miałaś robione badania hormonalne i USG ??
Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#771 |
Rozeznanie
|
Wszystko miałam robione :/
Na szczęście jajniki przez te ostatnie 8/9 miesięcy się zmniejszyły o połowe, z ponad 4 cm na 3 cm i tym podobne. Siedzę teraz znów na Duphastonie. Na laparoskopię to jeszcze mam czas ;> |
![]() ![]() |
![]() |
#772 |
zielony stworek
|
A ja biorę te cholerne leki prawie rok i zmian nie widzę.Okres cały czas nie jak w zegarku(40-50dni).Aha biorę Bromergon i Glucophage.
Byłam w zeszłym roku na usg i liczne zmiany pęcherzykowate ![]() ![]() Hormony mi szaleją.Mam taki humorek,że szkoda gadać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#773 |
Przyczajenie
|
Moja reakcja była identyczna,ale spokojnie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#774 |
Zakorzenienie
|
witajcie widze ze watek sie rozwija
![]() co tam u was jak idzie leczenie no czy czy juz ktoras nosi w sobie fasolke ? ja bylam u gin i jak zwykle dostalam skierowanie na 10000 badan i znow mnie biedna beda kuli. Ale jak trzeba to trzeba -zdziwila mnie postawa mojej pani g - ktora dala mi te skierowania i powiedziala ze jeszcze za miesiac cyto, pozatym usg dopochwowe no i usg piersi bo trzeba wiediec wszytsko, a z epol roku minelo od ostatnich badan to trzeba je powtorzyc ![]() No i mam pytanie brala ktoras z was microgynon 21 ? czy to jest lek podobny do cyprestu czy diane35 ? Ginekolog chce mi to przpepisac ale nic o tym leku nie wiem:|
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
![]() ![]() |
![]() |
#775 |
Przyczajenie
|
Diane a i owszem zna.Biore od 1,5 roku i tradzik totalnie zdzedl.Pozostaly tylko blizny.Wiem ze Diane 35 jest najlepszym lekiem na ta horobe i najtanszym.Nie ma sie czego bac,tylko trzeba sie badac co jakis czas.
|
![]() ![]() |
![]() |
#776 |
Zakorzenienie
|
diane znam i tez zadowolona jestem ale biore cyprest (polski odpowiednik diane) JEstem ciekawa czy ktos bierze lub brał microgynon 21
![]() ![]() |
![]() |
#777 |
Raczkowanie
|
![]()
hejka dziewczeta. ja juz po slubie
![]()
#778 |
Zakorzenienie
|
nie poddawaj sie bedzie odbrze kto wie moze w lutym juz bedzies zpo zabiegu
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#779 |
Przyczajenie
|
Hej widze ze juz od przeszlo miesiaca nikt tu nie pisal, ale mam nadzieje, ze po mojej wiadomosci ktos sie odezwie...Wczoraj bylam u lekarza, zrobil mi wewnetrzne USG-mam liczne pecherzyki, mozliwe zrosty, choc wielkosc jajnikow jest w miare dobra. Niedlugo wychodze za maz chcielibysmy sie wiec zaczac starac z narzeczonym o dzidziusia..czy to PCOS?Hmm lekarz nie uzył tej nazwy.Mam bardzo nieregularne miesiaczki, nawet co pół roku, nie mam nadwagi, trądzik?raczej nie, czsami jakaś krostka wyskoczy podobnie na ramionach czy dekolcie,owłosienie?no chyba troszke ponad norme..sennosc po jedzeniu?raczej nie. jak yslicie czy mam PCOS?Jakie mam szanse na zostanie mama?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#780 |
Zakorzenienie
|
jesli chodzi o bojawy jak sennosc po posilkach ,nadmirene owlosienie tradzik lub jego brak ,nadwaga to nie wiem czy moga byc jednoznacza odpowiedzia o PCO .
wiesz powinnas sie lekarza zpaytac jak ciebie zdiagnozowal lub z wynikiem badan isc do lekarza innego i wtedy sie dowiesz. JA mam podobnie tak ty lekki nadmiar owlosienia,nadwagi nie mam,tradziku tez ,okres w maire regularny co 21 lub 43 dni ale mam za to liczne pecherzyki na jajnikach :| no i lekarka mi powiedziala ze to PCO. no i wiecie deprecha totalna,zwazywszy ze cche dziecko tyle artykulow wypoiedzi na rownych forach czytalam i z dani na dzien w wieksza depresje popadalam ![]() Bo praktycznie wszedzie wyczytalam ze najlepsyz okres na zajscie w ciaze to do 26 roku zycia .....jestem na drugim roku studiów i mam 24 lata zanim skocnze bede miala grubo po 26 roku zycia, zdecydowałabym sie na ciąze niestety moj TZ nie chce, moze poczescie nie rouzmie jakie to dla mnie ważne, bojes sie ze pozniej bede miala straszne problemy z zajsciem (co nie jest powiedziane ze teraz bedzie jakos łatwiej) po26 roku zycia zwieksza sie liczba poronien, jakis groźnych powikłan i całej reszty. nie wiem czy po tej "magicznej"barierze wieku zdecyduje sie na dziecko , chyba bede w zbytnim strachu. nie wiem co mam robic . Rozmowy z Tż mnienie uspokiły boje sie ze gdy bedziemy starsi on zapragnie dziecka a ja nie bede mogła mu dac, boje sie ze wtedy rozejdziemy sie , bardzo go kocham ale boje sie ze przyjdzie dzien wktorym mnie zostawi dla jakiegod reproduktora.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:42.