zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy! - Strona 28 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-01-13, 13:00   #811
italiaanka
Wtajemniczenie

GG do italiaanka
Dot.: zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy!

Byłam wczoraj na badaniu (usg dopochwowe), m.in. by potwierdzić PCO. Lekarz nie chciał interpretować moich wyników, bo fakt, prowadzi mnie inna Pani ginekolog... ale na pytanie, czy jest źle, powiedział, że bez watpieniam wymagam leczenia. Czytając to, co mam napisane: tj. jajnik prawy: pojedyncze pecherzyki jajnikowe, lewy: nieliczne pecherzyki jajnikowe, torbiel 13x13 itd. (nie wszystko jestem w stanie odczystać), dodajac do tego tradzik, nadmierne owłosienie, podwyzszony poziom prolaktyny: 27,73ng/ml, przy normie: 1,3-25ng/ml (Pani ginekolog stwierdziła hiperprolaktynemie, biore bromergon) stwierdzilam, ze to wszystko jest potwierdzeniem PCO... mysle sie bardzo? Niestety chyba nie Od wczoraj chodze lekko podłamana...
Stary 2008-01-13, 16:27   #812
Pomadka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez oliwka__ Pokaż wiadomość
Moja koleżanka miała właśnie zespół polistycznych jajników nie mogła zajśc w ciąże prędzej brała tabletki anty.
Pojechała do jakiegoś dr w Poznaniu który wykonuje zabiegi (robiła go pod koniec 2006r. koszt 3000zł lub 4000 zł) niedługo po tym jakies niespełna 2 misiącce zaszła w ciąże lekarz był strasznie zdumiony że tak szybko udało im się ... prędzej jeździli po lekarzach aż trafili wkońcu do niego wspomnę że badniaa robiła koleżanka jak i jej mąż ... na dzień dzisiejszy jest szczęśliwą mamusia 5 mc chłopca

Ogólnie z tego co mówiła, że lekarz mówił że bardzo dużo młodych dziewcząt ma z tym problem dużo też ma po tabletkach anty. to jeszcze nie jest tragedia jak ktoś ma pieniądze ale jak mi koleżanka mówiła że przychodziły dziewczyny dla których ta suma była strasznie duża i nie mogą mieć dzieci bo nie stać je na ten zabieg to jest straszne ...

Ja dużo piszę o tabletkach anty. ale tak jak patrze na koleżanki samą siebie i słucham to na dzień dzisijeszy stwierdzam że nie ma nic za darmo i u każdej z nas tabletki anty. powodują nieodwracalne zmiany, i działają negatywnie na nasz organizm tylko dlaczego nikt o tym nie mówi głośno?? Tak naprawdę poza tym że jest to jedna z najlepszych metod antkoncepcyjnych nic innego korzystnego nieprzynosi ...
Cytat:
Napisane przez oliwka__ Pokaż wiadomość
dokładnie nie pamiętam jak to się nazywało bo własne podczas spotkania klasowego weszliśmy na ten temat bo udało jej się wyrwać na chwile z domku więc opowiedziała. W każdym razie z tego co pamiętam to chyba bezbolesne to było i na następny dzień mogła jechać do domu.

Coś właśnie na tych jajnikach jej robił ale co to nie wiem nie znam się na takich sprawach przez pępek wprowadzał jakaś sonde czy coś takiego.
Jak z nią się spotkam następnym razem to wypytam i ewentualnie poprsze o namiary na tego Dr w Poznaniu.
Ale

MYslę, że lekarz przeprowadził właśnie ten zabieg, tyle tylko że kosztował on ponieważ Twoja koleżanka poszła do niego prywatnie.
Cytat:
Obecnie stosuje się mniej inwazyjną metodę leczenia policystycznych jajników, laparoskopię. Nie wymaga ona otwarcia jamy brzusznej tym samym zmniejszając ryzyko wystąpienia wielu powikłań. W czasie laparoskopii często wykonuje się elektrokauteryzację polegającą na wypalaniu powstałych na jajniku torbiele celem osłabienia otoczki jajnika. Metoda ta jest równie skuteczna jak leczenie farmakologiczne.
Stary 2008-02-14, 21:49   #813
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

dziewczyny !
bylam ustanio u innego gina niz dotychczas no i poszlam zmoimi wynikami usg krwi itd itp...to sie mnie lekarz zpaytal czy mi sie nudzilo bo nie powiem z 30 kartek A4 samych badan mu pryzniosłam .....
powiedzialam ze chcialam z nim zinterpertowac wyniki i wykluczyc bądz potwierdzic PCO,
Pan doktor bardzo mily wyjasnil mi wsyztsko po kolei, zpaytal sie o niekotre objawy , poogladał wyniki i powiedzial ze duzo lekarzy sie myli poniewaz, jelsi nawet wystepuja pecherzyki na jajnikach to nie koniecznie to musi byc PCO, powiedzial ze jesli one ukladaja sie jakgdyby w okrag te pecheryzki na jajniku to jest PCO a jelsi sa one "porostrzelane"po całej powierzchni jajnika to nie koniecnzie jest to PCO.

Mam we wtorek USg ale zastanawiam sie czy to z tymi pęcherzykami to prawda?

24,07 - nasza data ;]
Szczęśliwa mama dwóch szkrabów

Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm
Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm

udało sie -moj wykres
Gizmiatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-21, 19:10   #814
mirrow89
Raczkowanie

Witam serdecznie
wydaje mi się że dołączę do tego wątku na dłużej. mam 18 lat (i pół:P). Miesiączkować zaczęłam w połowie 2002 drugiego roku i od początku nie miesiączkowałam normalnie;/ mianowicie czasem miałam okres 2 razy w roku. 4 lata temu zrobiłam badania na poziom hormonów i pani doktor powiedziała że jest ok i żeby czekać. no to czekałam. jednak ostatnio postanowiłam sie zająć sprawą. trafiłam ma bardzo fajniutką panią doktor. wytłumaczyła mi działanie poszczególnych hormonów i to gdzie są produkowane. powiedziała też że LH i LSH powinny być w stosunku 1:1. wczoraj odebrałam wyniki... no i ten stosunek jest u mnie trochę nie wporządko bo wynosi 4 !!! w tych objawów które wymieniałyście to u mnie występuje nadmierna potliwość, miesiączki średnio co 120 dni. Nie mam nadmiernego owłosienia ani mocnego trądziku (mam 18 lat więc troszkę zaskórników to nic nadzwyczajnego). Następną wizytę mam dopiero w środę i czekam z niepokojem lekkim. Czy ktoś może mi powiedzieć co to może być? Dodam jeszcze że estradiol i prolaktyna w normie.
mirrow89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-21, 20:17   #815
kaledonia
zielony stworek

Nie panikuj zawczasu
Trądzik w wieku 18 lat to nic nadzwyczajnego, miesiączki się dopiero "regulują".
Poczekaj co lekarz powie.

Z resztą lekarzom zdarza się czasem zbyt łatwo stawiać diagnozę,czasem "na oko" Warto się skonsultować w razie czego jeszcze z jakimś innym specjalistą

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-21, 20:23   #816
mirrow89
Raczkowanie

Miesiączka może się regulować przez 2 lata, potem to już trzeba to raczej zbadać i to poczyniłam. Tzn u lekarza nie usłyszałam żadnej diagnozy ale po odebraniu wyników postanowiłam się "oczytać" trochę Pani doktor raczej nie zmienię bo zajęła się mną bardzo profasjonalnie. Niektórzy w tym wątku pisali, że leczyli się u lekarza tego samego kilka lat i dopiero po tych kilku latach zostali zdiagnozowani jakoś
mirrow89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-24, 10:35   #817
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

witam !
bylam u gina no i potwierdzil ze to PCO :| powiedzial równiez ze jestem w faize znoszenia jaja jak to okrelsil bylam w 13 dniu cyklu. podłamalam sie bo myslalam ze powie ze to nie jest pco za 2 miesiace znow zaczne brac anty :| ehhhhh
przytylam ostanio i nie umiem zrzucic zbednych kg czy wy macie jakies rady jak sie pozbyc paru kg ?

24,07 - nasza data ;]

udało sie -moj wykres

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-02-27, 21:41   #818
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

hallo zaglada ktos tu czasem ??

24,07 - nasza data ;]

udało sie -moj wykres
Stary 2008-03-03, 18:10   #819
chemiczna_
Raczkowanie

Do niepłodności a w póżniejszych latach do cukrzycy

Some are born to sweet delight,
Some are born to endless night.
chemiczna_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-03, 18:13   #820
chemiczna_
Raczkowanie

Zmień lekarza. Poczytaj na różnych forach o Metforminie. Niestety w naszej chorobie można paść a i tak się nie schudnie wręcz przeciwnie. Trzeba używać wspomagania aby doprowadzić organizm do równowagi- względnej. W niemczech Metformine stosuje się od 10 lat.

Stary 2008-03-03, 18:20   #821
chemiczna_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Pomadka Pokaż wiadomość
Ale

MYslę, że lekarz przeprowadził właśnie ten zabieg, tyle tylko że kosztował on ponieważ Twoja koleżanka poszła do niego prywatnie.
Dziewczyny poczytajcie trochę w internecie o policystycznych jajnikach. Nasi lekarze są niestety nie douczeni . Ja niestety też do takich chodziłam. Też mi takie zabiegi proponowano, ale naszczęście się nie zgodziłam. Dzięki mojej koleżance która pojechała do niemiec i tam się wyleczyła dowiedziałam się o metforminie. To działa. Zresztą w necie dziewczyny na innych forach o tym leku piszą. pozdr

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-03-06, 16:52   #822
lomna
Przyczajenie

GG do lomna

witam
jestem nowa niestety tez meczy mnie pco :/
chcialam zapytac czy jest tu ktros z czestochowy kto ma pco? szczerze mowiac szukam jakiegos lekarza:/ ale i nie tylko!
lomna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-10, 15:58   #823
tabakawer
Przyczajenie

Witam,
Borykam się z tym samym problemem. Mam 20 lat. U mnie wyglądało to tak: Miałam problemy z nieregularnym miesiączkowaniem. Wybrałam się do ginekologa. Przepisał mi tabletki, kazał robić przerwy(3 mies) co pół roku. Po tych przerwach mówił: widzę na usg dojrzewające jajeczka czyli jest ok. Wtedy nawet słowem nie wspomniał o ZPJ. Przestałam brać tabletki bo mi nie odpowiadały, zmieniłam też lekarza. Pierwsze cykle były ok. Jednak nieregularne miesiączki znowu wrociły. Moj rekord 68 dni. Moja pani doktor jest uznanym profesorem na Sląsku. Kazała mi zrobić badania. Po tym jak androstendion wyszedł nie tak, jak powinien nie powiedziała od razu "na oko" co to jest. Powiedziała, że fktycznie, może przepisac mi tabletki, miesiaczki się unormują i bedzie ok. Ale co dalej? Jak za 5 lat przyjde do niej i bede chciała dzidziusia? Wiec kazała mi sie dokładnie zbadac. Wysłała mnie do szpitala na 3 dni z podejrzeniem ZPJ. Mam zrobione wszysciuteńko co jest potrzebne. I dopiero na wypisie napisali ze to jest ZPJ. Teraz czekam na reszte wyników(3 tyg) i wracam do mojego lekarza.
Dziewczyny, wasze jajniki to powazna sprawa. Radzę wybrać dobrego lekarza i dołożyc te 30 zl do wizyty. Mysle, ze się opłaca.
p.s. moja pani doktor za wizyte typu wysyłam na badania, sprawdzam wyniki i wysyłam do szpitala nie wziela ani grosza. Mimo tego, ze zajęłam jej czas. Lekarz na 6!
prof Violetta Ewa Skrzypulec, Mikołów
tabakawer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-11, 13:58   #824
mig25
Raczkowanie

GG do mig25

Miałaś szczęście. Prof. Skrzypulec jest w czołówce specjalistów gin-endo. I (co jest rzadkością wśród lekarzy) jest podłączona do mózgu.
mig25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-11, 15:36   #825
NowaIza
Raczkowanie

Witajcie, mam 22 lata, obawiam sie ze tez mam PCO (choc nikt tego nie stwierdzil) w LO mialam problemy z tarczyca (jednak przerwalam leczenie Euthyroxem a teraz po paru latach zriblam TSH i wszystko w normie!), hormonami (jakie teraz sa poziomy to nie wiem), objawy sie zgadzaja ( lekka otylosc, straszne owlosienie: wasik, ramiona, brzuch, bikini,okolice uszu na twarzy, nogi-latem gole je co dzien, jest to strasznie uciazliwe), sypia mi sie wlosy (ostatecznie obcielam na 5 cm bo wszedzie je znajdowalam), mam b. sucha skore a mimo tego troche tradziku na plecach, na twarzy nie jest zle, miesiaczki co 30-34 (a w LO nie pojawialy sie nawet kilka m-cy wiec i tak jestm zadowolona)ale najgorsza jest ciagla sennosc, po prostu nie daje juz rady, koncze licencjat i nie ide na mgr bo nie mam sily na nauke (choc zawsze bylam piatkowa uczennica), najwyzej znajde lekka choc niskoplatna prace. Nigdy nie bralam tabletek anty i nie chce leczyc sie hormonami (na 99% mam PCO), zadna Diane35 czy innymi hormonami, bo jak pisala Oliwka_ wszystko ma swoje skutki. Jednaj przeczytalm 2 strony watku i boje sie ze nieleczone PCO moze doprowadzic do raka. O dziecku na razie nie mysle, nie mam sily i pieniedzy zeby zakladac rodzine. Czy jest tu starsza osoba ktora moglaby zapenic mnie ktore ewentualnie leki nie powoduja jakichs powazniejszych skutkow? a czy Wy, dziewczyny w miom wieku widzicie u siebie cos niepokojacego przy zazywaniu lekow wymienianych w watku? Pozdrawiam
NowaIza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-17, 21:23   #826
ONCIA86
Zadomowienie

Dot.: zespół policystycznych jajników

Odgrzebuje watek co tam dziewczynki u was słychac???
Stary 2008-03-24, 21:31   #827
ania1402
Przyczajenie

Dot.: zespół policystycznych jajników

Witam. Ja również mam policystyczne jajniki. Od 6 lat jestem pod kontrola ginekologa - endokrynologa. Muszę bez przerwy brać leki antykoncepcyjne, bo w innym przypadku miesiączka trwa mi nawet ponad dwa tyg. W tej chwili używam plastrów evra, i jestem najbardziej zadowolona. Nie mają negatywnego wpływu na wątrobę tak jak tabletki.
Mam większość objawów PCO: hirstucyzm, nadwaga z którą nie mogę sobie poradzić, jak schudnę, bardzo szybko tyję ponownie, podwyższony poziom testosteronu itd.
Mam pytanie, czy któraś z Was zna jakąś dobrą, skuteczną i nie zabierającą dużo czasu w kuchni dietę? Największy mam problem z brzuchem, zbiera mi się na nim najwięcej tkanki tłuszczowej. Będę wdzięczna za każdą informację.
ania1402 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-25, 16:36   #828
patricia_k
Przyczajenie

Smile Dot.: zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy!

Witam wszystkich,

Jestem tutaj dpowiero pierwszy raz...zamin cokolwiek postanowiłam tutaj napisać poczytałam sporo na tym forum....i stwierdzam, że więcej można się od Was dowiedzieć niż od niejednego lekarza..
J swoją przygode z ginekologiem dopiero zaczynam..
Wybralam sie do p/ ginekolog 3 tygodnie temu pierwszy raz aby sprawdzic czy wszystko ok...Mam 22 lata i od jakiś 3 lat borykam się z nadmiernym owłosieniem...jest tego z czasem coraz więcej na moim ciele... jestem załąmana nie wiem co robić..dzisiaj odebrałam wyniki badan hormonów, które zleciłą mi p. doktor

prolaktyna 7,80 ng/ml
testosteron 0,922 ng/ml

Proszę, czy któs mogłby mi powiedziec co mówią te wyniki, nie moge nigdzie znaleźć norm...boję sie że wyniki są złe, a wizyte kolejna u P. ginekolog mam za 2 tyg. Wtedy to będzie mi równiez robiła usg dopochwowe. W związku z tym mam kolejne pytanie : Jak wygląda taki zabieg? Może mi ktoś go opisac, kto przez to przechodził??

Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdawiam wszystkich cieplutko...
Będe od tej pory sledzić regularnie ten wątek, bo widze, że można zdobyć tu cenne informacje..

Pozdrawiam
patricia_k jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-25, 16:44   #829
aneczka8
Zadomowienie

coś o usg...
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...&highlight=usg

http://www.wizaz.pl/forum/showthread...usg+dopochwowe
takie usg to już standard w większości gabinetów szczególnie tych prywatnych i jeśli zachodzi koniecznośc wykonywane jest nawet na każdej wizycie. Nic wielkiego.
aneczka8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-25, 21:52   #830
ania1402
Przyczajenie

Ja leczę się na to już 6 lat. Największym problemem jest nadwaga, nie duża, ale zawsze.Może któraś z Was zna jakąś skuteczną i nie zabierającą dużo czasu w kuchni dietę? Najgorzej wygląda mój brzuch.Pozdrawiam
Stary 2008-03-25, 21:54   #831
ania1402
Przyczajenie

Patrycja, nie przejmuj się tym USG. To standard. Nic nie boli. Może mało przyjemne, ale nic poza tym.Ważne, żeby lekarz, który to robi umiał dobrze odczytywać wynik usg, bo z doświadczenia wiem, ze nie każdy to potrafi.
Stary 2008-03-25, 21:58   #832
ania1402
Przyczajenie

patricia, nie przejmuj się tym USG. To standard. Nic nie boli. Może mało przyjemne, ale nic poza tym.Ważne, żeby lekarz, który to robi umiał dobrze odczytywać wynik usg, bo z doświadczenia wiem, ze nie każdy to potrafi.
Stary 2008-03-26, 11:56   #833
NowaIza
Raczkowanie

dieta wegetariańska , ale bez mleka, żóltego sera i z ograniczeniem jaj. Oczywiscie bialy chleb i slodycze odpadaja-cukier i biala maka-to biala smierc. Poza redukcja wagi, zyskujesz zdrowie.
NowaIza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-28, 10:40   #834
Alithia
Zadomowienie

GG do Alithia Send a message via Skype™ to Alithia

Witajcie Kobitki
dawno mnie tu nie było i chyba szkoda..... bo moje jajniki chyba świrować zaczynają......
może któraś z Was ma namiar na dobrego ginekologa-endokrynologa w łodzi (najlepiej prywatnie, ale niekoniecznie) ? bo chyba przestaje ufać swojej lekarce....

Moje blogowanie:
http://okiemidlonmi.blogspot.com/

Alithia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-02, 13:27   #835
Kawuśka
Zadomowienie

Mam pytanie, czy przed badaniami hormonalnymi wykonanymi w celu rozpoznania PCO nie bierze sie tabletek antykoncepcyjnych? Jeśli tak to jak długo?
Kawuśka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-02, 17:53   #836
virginka1986
Przyczajenie

nie powinno się robić badań hormonalnych w trakcie brania tabletek, bo te badania nic nie pokażą. pokażą nam tylko właściwie te hormony co są w tabletkach a naturalne wydzielanie hormonów jest w większości zahamowane, bo tabletki naśladują jakby 2 fazę. Np. diane 35 zawiera octan cyproteronu, który jest antyandrogenny, w zwiazku z czymstężenie testosteronu będzie bardzo niski, mimo że na naturalnym cyklu za kilka m-cy mogłoby być już za wysokie. podobnie gonadotropiny - LH i FSH są niskie, jak w 2 fazie i oczywiście nie ma piku owulacyjnego. Progesteron na tabletkach jest taki jak podane w nich gestageny i z estradiolem podobnie.tak więc badania są wtedy bez sensu- to wyrzucone pieniądze.
Po odstawieniu tabletek pojawia się krwawienie z odstawienia, a potem biegnie juz nasz cyl.Ten cykl może mieć znaczne zaburzenia nawet u zdrowych kobiet, tzn. owulacja może pojawić sie z opóźnieniem, moze nie wystąpić wcale w tym cyklu więc i hormony będa nieprawidlowe.
po tym cyklu pojawia się już naturalna miesiączka, po której można juz zbadać hormony. W celu diagnozowania PCO możnaby zrobić np. LH i FSH i testosteron, androstendion, progesteron w 2-4 dniu cyklu, estradiol, LH i FSH z chwila pojawienia się płodnego śluzu lub około 6 dni po zakończeniu miesiączki i progesteron w 2 fazie, w cyklu 28 - dniowym około 21 dnia, najlepiej robić około 7 dni po owulacji ( oczywiscie jeśi występuje i wiemy mniej więcej kiedy). na podtawie tych badań możemy się wstępnie zorientować czy w tym cyklu owulacja była. Ale te badania dostarczą nam informacji tylko o tym cyklu, tzn jak nam nie wyjdzie że mielismy owulacje to to jeszcze nie przesądza o tym że mamy PCO a tylko o tym że dany cykl był bezowulacyjny ( a po tabletkach nieraz przez kilka m- cy tak jest) . takie badanie trzeba by powtórzyć i skonfrontować z obrazem USG.mój cykl np. zaraz po odstawieniu tabletek był prawdoodobni bezowulacyjny, ale drugi juz był owulacyjny i kilka losowo wybranych było owulacyjnych i wykluczono PCO, co zostało potwierdzone obrazem USG, na ktorym widać było nieliczne pęcherzyki po 2-3 na jajnik
virginka1986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-02, 19:10   #837
Kawuśka
Zadomowienie

wow, dziekuje virginka za kompetentną odopwiedź jest tak jak myslalam, czyli przerywa się branie tabletek. A czy pęcherzyki na jajnikach mogą być spowodowane czymkolwiek innym niż nadmiarem testosteronu czy PCO?
Kawuśka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-04-04, 11:41   #838
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

witam dzis bylam u gina i dostalam recepte na cyprest , w sucmie ciesze sie bo jak pol roku temu bralam je przez pol roku tomi owłosienie zniklo,a testosteron spadl do normalnej granicy, no i mialam piekne cykle ,owulacje z jajeczkowaniem z czego sie ciesze bo teraz chce brac przez 6 mieisecy cyprest no moze do grudnia i pozniej bedziemy sie starac o bobaska ..najlepiej wmieisacy gdzie odstawie anty i zaczne brac kwas foliowy. Teraz nie ma co brac kwasu bo i tak tabletki abty powoduja to ze kwas foliowy si enie wchlania. no nic ot moje plany a jakie wasze plany planujecie dzieci ? czy jeszcze nie ?

24,07 - nasza data ;]

udało sie -moj wykres
Stary 2008-04-04, 12:34   #839
bejbii
Rozeznanie

GG do bejbii

Hej
Powiedzcie mi jakie badania krwi powinnam zrobić? Na hormony, tylko na jakie hormony?

Ginekolog nie chciał mi dać skierowania, bo powiedział, że hormony mam w normie.
Więc dlaczego mam się leczć hormonalnie skoro hhormony mam dobre???

Zrobię badania we własnym zakresie.
Tylko powiedzcie jakie.
Pozdrawiam
Stary 2008-04-07, 22:37   #840
patricia_k
Przyczajenie

Witam,
Dzisiaj bylam u ginekologa i po zrobieniu badan na poziom hormonów i usg p. ginekolog stwierdzila ze mam podwyzszony testosteron stad moje problemy z owlosieniem, cera i nieregularnymi miesiaczkami. Po zrobieniu usg stwierdzial rowniez że mam jakieś grudki na jajnikach i ze mogą to być tzw torbiele..przerażona jestem tym wszystkim ... przepisala mi DIANE 35 i w zwiazku z tym mam do Was dziewczynki pytanie? Czy jest to dobry lek? i czy nie ma różnicy kiedy zaczną go stosować?
Na ulotce jest ze nalezy w pierwszym dniu miesiaczki, ale to dotyczy antykoncepcji..Czy w moim przypadku leczenia hormonow moge wziąc tabletkę juz jutro czyli bedzie to 10 dzien cyklu? Z góry serdecznie dziękuje Wam za odpowiedz

P.S.
Prosze równeiż o Wasze opinie na temat Diane i jej skutkach ubocznych, przede wszystki tycie itp..
Dziękuję i pozdrawiam ciepło
patricia_k jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości