|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#841 |
Zakorzenienie
|
Dot.: zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy!
witam
te diane sa takze lekami anty dlatego trzeba je zaczac w brac w pierwszym dniu cyklu tj miesiaczki. Diana ma na cely poprawienie poziomow hgormonow pozbycie sie na jakis czas zbednym wlosów na twarzy i calym ciele oraz poprawienie stanu skory i ma dodatkowy efekt anty. Jesli chodzi o skutku uboczne to musialabys po pierwsze przeczytac ulotke po drugie watek na wizazu bo jest jeden taki zbiorczy, ja po diane przytylam i zle sie cuzlam ochoty ne seks nie mialam w ogole, jest polski odpowiednik diane cyzli cyprest po nim czulam sie świetnie ,nie pryztylam waga nawet mi spadla ,ale nie wiem czy o przez hormony kotre biore na tarczyce czy akurat przez te anty,pozaty nie mialam jakis dolegliwosci oporocz tego ze biust mi urusł. Ja bralam cyprest przez 6 miesiecy i po 3 widzialam juz roznice w skorze i mialam o wiele mniej wlosów na rodzie i twarzy. niestety po 5 miesiacach po odtsawieniu wlosy zaczely sie z powrotem pojawiac, wiec znow zmaierzam je brac, niestety dziewczyny z PCO wiedza ze wlosy na ciele zbedne znikaja tylko na jakis czas, ale ja biore rownbiez anty bo chce zaczac probowac po odstawieniu zajsc w ciaze w tedy jest najlepszy mooment bo cykle sa z jajeczkowaniem ,niestety wystepuje problem ze wtedy zazwyczaj sa ciąze mnogie :|
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
![]() ![]() |
![]() |
#842 |
Rozeznanie
|
Mi Diane nie pomaga ani na owłosienie, ani na cerę.... a biorę dość długo.
Okres pojawia mi się w ostatniom dniu przerwy w braniu tabletek i trwa jakieś dwa, trzy dni. Jest dość skąpy... Może lepiej zmienić tebletki??
#843 |
Przyczajenie
|
Witam,
Dziekuje za odpowiedź ![]() A jeszcze takie pytanie, jakie badania sie robie tzn chodzi mi o hormony chcąc dobrac odpowiednia tabletke antykoncepcyjn? bo wlasnie ponoć źle dobrana sprawia ze kobiety tyją.. Z góry dziekuje za odpowiedz Caluski dla Was ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#844 |
Przyczajenie
|
mam 170 ważę 75, włosy wypadają, pryszcze, miesiączka bardzo rzadko, pragne schudnac ale widze ze przy tej chorobie to graniczy z cudem, nie chce an to chorowac pomocy!!
|
![]() ![]() |
![]() |
#845 |
Raczkowanie
|
karo wiem co czujesz
![]() ![]() dziewczyny mam pytanie, czy ktoras z was miala problemy z waga mając PCO i udalo jej sie schudnac? czy to w ogole wykonalne czy nie ma szans?>
#846 |
Raczkowanie
|
Mi pomogło stosowanie Metforminy. A dobrą dietą przy pco jest tzw. kopenhaska, pozbawiona węglowodanów i odwadniająca.
|
![]() ![]() |
![]() |
#847 |
Przyczajenie
|
od tamtego momentu zdecydowałam na dietę bez chleba ziemniaków, tylko wędliny drobiowe i dużo warzyw i owoców ważę już 70 mam nadzieje ze rade dojść do 58 ;]
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#848 |
Raczkowanie
|
5 kg w takim czasie? wooow
ja już długo stosuje takie zasady jak ty i niesttey rezultatow brak, ale od piatkow zaczelam biegac. Co prawda dopiero 2 razy ale od czegos trzeba zaczac ![]()
#849 |
Przyczajenie
|
ja i moje jajniki
![]() ![]() zobaczymy jak to wyjdzie, biorac po duwagę że równocześnie zaczynam łykać sydi 35 może byc ciężko (no ale ile można mieć okres co 3 miesiące ![]() Zaqłozyłam sobie cel 2 kg miesięcznie, myślicie że to jest woglę realne czy powinnam się raczej nastawiać na utrzymywanie obecnej wagi? w sumie chciałabym jakieś 8 kg zrzucić więc w sumie chyba nie tak dużo ---> a może? |
![]() ![]() |
![]() |
#850 |
Raczkowanie
|
dziewczyny jakie powinnam zrobić dokładnie badania żeby móc stwierdzić czy mam PCO czy nie? Tzn wiem że hormonalne, ale tak dokładniej? Ja juz nie wiem co mi jest, jestem ostatnio jakoś ospała, szybko się męczę, mam nadmierne owłosienie...tzn włoski na twarzy, brzuchu, pupie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#851 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny, mam do Was pytanie
![]() Od zawsze miewałam długie cykle, trądzik na plecach. W październiku zeszłego roku odstawiłam tabletki i od tamtej pory cykle są 50-cio dniowe lub dłuższe, ostatni pojawił się po 58 dniach. Pojawił się mega trądzik na twarzy, w okolicach żuchwy, brody i uszu. Byłam u lekarza ginekologa i w ciągu ostatniego cyklu miałam robione 2 dopochwowe USG, lekarz powiedział, że wszystko jest ze mną OK. Wybrałam się do endokrynologa, po wywiadzie powiedział, że jemu to wygląda na PCO. Kazał zrobić androstendion (wynik już mam 1,75. Norma 0,5 - 3,5) i wolny testosteron (czekam na wynik). Powiedzcie mi , czy prawidłowy wynik androstendionu może świadczyć, że wcale nie mam PCO? Czy raczej o niczym nie świadczy? Słyszałam też, że przy PCO są skąpe okresy. Ja zawsze miałam obfite. Ahaa, jeszcze coś. Całe życie borykam się z nadwagą, łatwo tyję, a żeby zgubić kilogramy niestety muszę bardzo zaostrzać dietę. Ale na przykład, nie mam nadmiernego owłosienia, a przynajmniej tak mi się wydaje. Włosy mam tam gdzie trzeba i kilka pojedynczych na sutkach (to może być nadprogramowe? Tak mam od zawsze, nic sie nie zmienia w tej kwestii) |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#852 |
Wtajemniczenie
|
Witajcie....
Kiedyś pisałam w wątku, ze doktor przepisał mi SIOFOR 500 Też mam PCO prawdopodobnie.... w/w lek nie działał, więc doktorp rzepisał mi lek schudnięcie MERIDIE 10. Pewnie zapomniała o mojej buzi ![]() ![]()
#853 |
Przyczajenie
|
3 dni temu przeżyłam horror, po 56 dniach dostałam okres uff fajnie było ale przez 1 dzień, to był porostu koszmar dostałam krwotoku, i do tego taki ból brzucha głowy nerek kręgosłupa ze mdlałam z bólu nie umiałam sama chodzić czułam sie jak by mi ktoś kolana połamał, wylądowałam w szpitalu dostałam zastrzyki przeciw bólowe po który ekg nie mogło złapać mojego serca jak by nie było, po 15 min uff ulga fajnie ale niestety tylko na 2 h znów to samo, chodziłam po ścianach, dostałam jakieś leki, a lekarz na pocieszenie powiedział ze jeśli mam zespól politystycznych jajników to tak będę miała zawsze ja nie chce co miesiąc przeżywać tego samego nawet najgorszemu wrogowi bym tego nie życzyła, jest coś bym nie miała powtórki?? a noi po 2 dniach głodówki bo nic nie mogłam jeść teraz jak chce np kanapkę to jem ja godzinę bo jednym kęsie czuje sie pełna jak bym zjadła obiad ogromny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#854 |
Raczkowanie
|
karo 2525 -wspolczuje Ci bardzo. Ja nie mam bolesnych oresow, tylko w 1szym dniu boli mnie podbrzusze ale biore 1 tabletke ketonal i mija. Wyzej pisalas ze sie odchudzasz-moze zbyt rygorystyczna dieta opoznila Ci okres i dlatego byl tak bolesny? Moze trzeba zadbac o to aby pojawial sie w mniejszych odstepach. Ja osobiscie polecam Ci wegetarianizm, pare lat temu mialam rozregulowany okres, nadwage i wszystko sie unormowalo. Teraz czuje sie naprawde zdrowo, okres spoznia sie najwyzej 2 dni, jesli chodze o wage- 58 kg przy 164 a bylo 69-masakra, moze nie jestem szczupla ale przynajmniej w sam raz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#855 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkie pco-wiczki! Jestem nowa i na początek was pozdrawiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#856 |
Przyczajenie
|
Mam pytanko, czy któraś z Was stosuje plastry evra? Lekarz mi powiedział że są najlepsze przy pco, dla wyrównania okresu (jak nic nie stosuję okres mi się nie kończy albo nie zaczyna)
Ja mam je już od roku, ale pojawił mi się problem - przy drugim plastrze dostałam okres. Czy któraś z Was miała podobny problem? Do tego okropny ból piersi, czego wcześniej nie miałam. Pozdrawiam Ps. do agilla23 - trzymam za Ciebie kciuki, naprawdę masz nie wesoło, ale musisz być dobrej myśli. nigdy nie słyszałąm o takich objawach |
![]() ![]() |
![]() |
#857 |
Przyczajenie
|
NowaIza> stosuje normalna dietę, nie jem pieczywa ziemniaków, słodyczy wogule nie mogę od urodzenia jestem uczulona, nie pijam gazowanego tez uczulona, nie jem warzyw strączkowych tez uczulona, wielu owoców tez nie mogę, wiec moje jedzenie nie jest urozmaicone, ale najważniejsze ze cały czas chudnę i mój cel 59 przy 170 jest coraz bliżej ;]
|
![]() ![]() |
![]() |
#858 |
Przyczajenie
|
czesc dziewczyny
![]() teraz mam jeszcze 2 miesiace byc na kuracji metformina i jak nie zajde w ciaze i cysty nie znikna zaczne jakas inna terapie. pozdrawiam wszystkie wizazystki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#859 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#860 |
Rozeznanie
|
No to jak jest z tymi androgenami dziewczyny????????? Czy przy PCOsie macie podwyższone????
Mój adrostendion i wolny testosteron są w normach i nie wiem czy mogę już odetchnąć z ulgą, że nie mam PCOs i szukać problemu gdzie indziej czy jednak nie do końca???? |
![]() ![]() |
![]() |
#861 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#862 |
Raczkowanie
|
Dot.: zespół policystycznych jajników
jak wyglada zabieg laparoskopii???boli? znieczulaja? powiedzcie jak to wszystko sie odbywa?
#863 |
Przyczajenie
|
byłam na usg jajników i wyszło ze nie ma pco ufff ulga ;] tylko ze facet powiedział ze mam torbiela albo to było komórka jajowa egh
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#864 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Mialam podwyzszony androstendion, testosteronu nie robilam. Ale mimo tego nie odrazu stwierdzono pco. Do tego dochodzi kilka innych badan. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#865 |
Przyczajenie
|
...piszecie ze mialyscie dlugie miesiaczki. ale tak na prawde to ile trwa "dluga" miesiaczka? ja mam podejzenie o PCO ale i regularne miesiaczki co 28 dni tyle ze trwaja dokladnie 5 dni [dlugo?]
|
![]() ![]() |
![]() |
#866 |
Raczkowanie
|
u mnie roznie, nie dosc ze nieregularne to np co 32, 34 a nawet 38 dni, trwaja okolo 6 dni i sa bardzo bolesne
#867 |
Zakorzenienie
|
Cześć. Mam na imię Ola (po avatrze można się domyślić). Mam 20 lat. Od 5 lat leczyłam uciążliwy trądzik. Nic nie działało i nie działa
![]() ![]() Nie mam pojęcia co mnie czeka. Szukam informacji w internecie i jestem coraz bardziej przerażona ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#868 |
Raczkowanie
|
Zostałam poinformowana przez lekarza, że mając PCO powinnam postarać się jak najwcześniej o dzieci. Została podana mi granica 25 lat. Chciałabym dowiedzieć się czy Wam także podano jakąś granicę wieku , w której najlepiej byłoby w naszym przypadku mieć dzieci? No i co najważniejsze: Czy ta granica wysnuta jest na podstawie jakiś badań przeprowadzonych na kobietach z PCO? Czy może jest to ogólna informacja, że każdej kobiecie najlepiej zachodzi się w ciąże do np. 25 lat?
|
![]() ![]() |
![]() |
#869 |
Rozeznanie
|
Eliame, chodzi pewnie o to, żeby jak najwcześniej zajść w ciążę, ze względu na to, że policystyczne jajniki zarastają z czasem torbielami i im więcej tych torbieli tym trudniej uwolnić się komórkom jajowym. Myślę, że nie chodzi konkretnie o wiek dokładnie 25 lat, tylko o to, by próbować jak nawcześniej.
Natomiast z tego co wiem, jeśli odkładasz decyzję o poczęciu, lub nie masz warunków ku temu, to warto jajniki "uśpić" aby te nie tworzyły torbieli. W takim wypadku stosuje się tabletki antykoncepcyjne, które wyłączają jajniki z pracy, że tak powiem. |
![]() ![]() |
![]() |
#870 |
Zadomowienie
|
3 lata temu stiwerdzono u mnie zespół policystycznych jajników.Po 5 latach brania duphastonu,luteiny itp zaprzestałam na własne ryzyko leczenia.Miałam dość.
Zamieszkałam ze swoim facetem i przez cały czas kiedy ze sobą mieszkaliśmy miałam regularny okres,nie wiem moze to być fakt,że pierwszy raz miałam ustabilizowaną sytuację życiową ,spokój,ciszę ..(( nielicząc kłótni z TŻ) ![]() od wczoraj wiem ,że jestem w ciązy 5,5 tyg ![]() ![]() a wiec ciesze się,cieszę sie ![]() i mam nadzieje,że bedzie wszystko dobrze..
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:39.