|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1231 |
Zadomowienie
|
Dot.: zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy!
|
![]() ![]() |
![]() |
#1232 |
Wtajemniczenie
|
Nie mam zespołu, mam tylko policystyczne jajniki. Tzn nie wiem czy mam zespół, bo nie robiłam badań w tym kierunku. U mnie to ginekolożka zdiagnozowała po USG.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1233 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny!!
Mam pytanie... Jaka jest roznica miedzy zespolem policystycznych jajnikow, a policystycznymi jajnikami?? Czy wogole jest jakas roznica?? Z gory dziekuje za odpowiedzi ![]() ![]() Pozdrawiam Was!!! |
![]() ![]() |
![]() |
#1234 |
Raczkowanie
|
ja dostalam skierowanie do szpitala, zeby zrobic wszystkie potrzebne badania ... ehh;(
#1235 |
Przyczajenie
|
Ja byłam w szpitalu zrobiono mi badania i lekarz stwierdził że muszę mieć przynajmniej 3 objawy żeby mógł stwierdzić ze mam zespół pco ... Może powiecie że bawię się w lekarza ale wydaje mi się ze mam : hirsutyzm, nietolerancja cukru i kilka pęcherzyków na jajnikach (nie torbieli) a teraz na dodatek okres mi się spóźnia a zawsze miałam regularny....Dodam że wszystkie hormony wychodzą mi w normie.... Lekarz stwierdził /ze nie dostanę żadnych leków bo nie ma po co.... a według mnie coś tu nie gra....
|
![]() ![]() |
![]() |
#1236 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#1237 |
Raczkowanie
|
witam. od jakiegos czasu strasznie wypadaja mi wlosy. ginekolog stwierdzil ze moze to PCO. bylam dzis na dopochwowym USG jajnikow i lekarz stwierdzil ze nie ma zadnego PCO jajniki sa w idealnym stanie. czy takie badanie jest wiazace czy powinnam jeszcze zrobic badanie hormonalne? co do innych objawow PCO raczej ich nie mam. pare krostek i pare wloskow w nieodpowiednim miejscu. jestem szczupla, mam regularne miesiaczki. tylko te lecace wlosy. badac hormony czy nie? co radzicie???
|
![]() ![]() |
![]() |
#1238 |
Zadomowienie
|
pamiętaj, że to nie jest sposób na wyleczenie włosów.
ja kiedy przestałam brać tabletki włosy zaczęły mi wypadać garściami (dosłownie!), zupełnie nie wiedziałam o co chodzi... nie polecam tabletek jeśli chcesz tylko zapobiegać wypadaniu włosów. lepiej znajdź metode, aby wzmocnić włoski, np. od zewnątrz wax (https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=176809&page=12) a od środka jakieś witaminki, preparaty wzmacniające. wybierz się do dermatologa ![]()
Edytowane przez palema Czas edycji: 2008-12-22 o 22:22 |
![]() ![]() |
![]() |
#1239 |
Raczkowanie
|
nikt mi nie odpowiedzial na pytanie czy dopochwowe USG jajnikow daje pewność ze nie mam PCO czy dla pewnosci mam zbadac jeszcze hormony??
|
![]() ![]() |
![]() |
#1240 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
skoro lekarz wykluczył PCO to chyba nie masz się co martwić.... tym bardziej że sama mówisz że nie masz innych objawów żeby to podejrzewać... skoro uważasz że wypadanie włosów jest zbyt duże to wybierz się do dermatologa może masz jakieś problemy ze skórą głowy czy coś? ![]()
![]() |
#1241 |
Przyczajenie
|
witam dziewczyny
![]() ![]() robione w 3 dniu cyklu: FSH 4,17 mlU/ml LH 8,34 mlU/ml testosteron 50,3 ng/dl estradiol <20,0 pg/ml Edytowane przez KajaIroniA Czas edycji: 2008-12-30 o 22:54 Powód: literówka |
![]() ![]() |
![]() |
#1242 |
Rozeznanie
|
Hejki
![]() To znowu ja ![]() ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#1243 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
testosteron masz w normie, FHS i LH w sumie też jednak ważny jest stosunek LH do FSH który u Ciebie równy jest 2 jeśli dobrze policzyłam... w przypadku 1,5 już podejrzewa się PCO więc teoretycznie stosunek tych hormonów może wskazywać PCO... do tego dochodzi nieregularny cykl i ewentualna jakaś tam nadwaga.... a jak obraz USG jajników? miałaś robione? malami82 powodzenia w starach! trzymam kciuki i głowa do góry! pozytywne myślenie jest najważniejsze!!! ![]()
![]() |
#1244 |
Raczkowanie
|
witam dziewczyny..to znowu ja,ze tak napisze...
kochane moze Wy mi w jakimś stopniu pomozecie(oprócz gina,do którego ide dopiero za ok 1.5 tyg)...ja odnosnie tego mojego pco...kochane biore yasmin juz drugi cykl..od pierwszej tabletki mialam plamienia,bole gowy,okres skapy i pobolewałymnie łydki..nie przejmowałam sie bo podobno to normalne,ze organizm musi sie przestawic itd...ale jak w tym miesiacu mam potwornie bolace łydki,ze chodzic nie moge a o dotniekciu sie nie ma mowy i piersi moje przynbrały 2 rozmiary wiecej i bolą jak diabli a ze mam guzka w piersi(niegroźego) to go wyczuwam na kazdym kroku!!! ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1245 |
Raczkowanie
|
Przy takim bólu nóg powinnaś przestać je brać i udać się do ginekologa, moja mnie ostrzegała, że to są niedopuszczalne objawy.
Są szanse, że przy innych tabletkach będziesz się lepiej czuła więc nie ma sensu się katować? nie możesz przyśpieszyć tej wizyty?
#1246 |
Raczkowanie
|
włansie nie da rady przyspieszyctej wizyty,bo nie dostane wczesniej wolnego w pracy!!!<nerwus>;/ szlag by to trafił.
własnie wiem,ze jak zacyaja bolec nogi,to jest źle,ale tez słyszalam,ze jak przy jednych tabletkach bola to i przy inych tez;/ wiesz lekarz mi zapisał yasmin(okropnie drogie!!) bo jestem otyla..dał mi gwarancje ze nie przytyje,a jak sie spytalam,czy moge jakis zamiennik tanszy to powiedział,ze owszem tak,ale zapewne kosztem przytycia kilku kg!!nie wiem juz co myslec;( a leczy sie pco czms innym jak anty? |
![]() ![]() |
![]() |
#1247 |
Raczkowanie
|
wiesz, ja na pcos(domniemane) zaczynam właśnie brać Cyprest. Cena jest świetna - 6,60 opakowanie
![]() Nie wiem, skąd ta jego pewność, że utyjesz na wszystkich poza tymi jednymi. Podejzewam spory bonus od firmy farmakologicznej ![]() Nie masz mozliwości skonsultowania się z kimś innym?
#1248 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() A co do lekarza - zgadzam się, pewnie jakaś niepisana [a może nawet pisana ;/] umowa z firmą... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1249 |
Raczkowanie
|
yasmin anie yasminelle...podobno dwa inne,ale ja sie na tym nie znam...
moich tabletek cena 44.72!!<załamka>yasmin przpeisali mi lekarze w szpitalu,skonsultowałam to z moim ginem prowadzacym mnie i powiedzial,ze dla mnie beda najlepszejak widac sie pomylil) bo nie przytyje itd...szczerze to ja tez sie boje przytycia tych kilku kg..jestem naprawde otyła... ![]() ja po yasmin widze różnice.nie mam takiego tradziku jak mialam,włosy się rzadziej przetłuszczaja i sa inne w dotyku i co wazzne nie wypadaja tak,bo była masakra!! |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1250 |
Raczkowanie
|
postrzelona - skoro jesteś otyła to rozumiem, że kontrolujesz wagę i generalnie działasz w tym kierunku?
Bo tycie podczas brania anty rzadko jest samo z siebie, najczęsciej zwieksza się łaknienie ale nad tym przecież można panować (ja co prawda nie jestem otyła, ale od jakiegoś czasu pracuję nad swoją wagą) więc to nie musi byc wyrok, a przy takich bólach łydek ryzykujesz poważne schorzenie. ps. rzeczywiscie yasmin, sorry za pomyłke.
#1251 |
Wtajemniczenie
|
Mogę potwierdzić, na Cypreście w ogóle nie odczułam skutków. Tylko na początku było mi niedobrze w nocy, ale to przez pierwszych kilka dni. Ale ani nie przytyłam, ani nie czułam się opuchnięta, zupełnie jakbym ich nie przyjmowała.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1252 |
Raczkowanie
|
zobaczymy co powie lekarz jak do niego pójde na wizyte...mętlik mam w głowie,bo i powracaja te same bole podbrzusza co mialam wczesniej
![]() próbowalam sie odchudzac z marnym skutkiemniestety...nic a nic nie spadłam z wagi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1253 |
Raczkowanie
|
Postrzelona - a dietetyk? Wiesz, jak samemu nie wychodzi to trzeba zasięgnąć porady fachowca, żaden wstyd. Ja po całkowitym odstawieniu słodyczy, białego pieczywa, soków i gazowanych napojów, ograniczeniu porcji, piciu herbatek i cwiczeniom zaczełam chudnąć. Co prawda wymaga to ogromnego samozaparcia, ale mam kilka kg do zrzucenia a nie wiem, jak bede reagowac na tabletki.
Mnie lekarka też kazała decydować czy chcę ratować możliwosc zajscia w ciążę w przyszłości czy nie, i mimo wszystko chyba lepiej wziać się za siebie i spróbować uratować swoją płodność niż panicznie bać sie przytycia. Ja wiem, że łatwo mówić, ale w moim przypadku wcale nie łatwo, bo się za siebie wziełam, choć ciężko jest.
#1254 |
Zakorzenienie
|
postrzelona - zmień natychmiast te tabletki. naprawdę nie możesz iść wcześniej do lekarza? przecież naprawdę moze stać ci się coś złego. jak ty w ogóle dajesz radę w takim stanie chodzić do pracy?
tak przy okazji - uważam, że cyprest to najgorsze tabletki. nie ma co się sugerować większością.
![]() |
#1255 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1256 |
Zakorzenienie
|
Z doświadczenia.
To były pierwsze tabletki, które dostałam. Zmagałam się z okropnym trądzikiem (nie wiedziałam jeszcze, że cierpię na pco). Ginekolog przepisał mi cyprest na "ładne oczy", obiecując szybką poprawę cery. Jak ja się wtedy głupia cieszyłam ![]() Absolutnie nie chcę nikogo odstraszyć od brania tych tabletek. Chodzi mi tylko o to, że każde muszą być indywidualnie dobrane i nie ma co się sugerować jakąś tam "większością". Teraz biorę inne tabletki. Trzecie z kolei. Wreszcie widzę efekty ![]()
![]() |
#1257 |
Konto usunięte
|
Myślę, że jednak fakt, że 95% sobie je chwali dobrze o nich świadczy, skoro przy innych tabletkach odsetek dziewczyn niezadowolonych bywa dużo większy... Tak czy siak, zobaczymy jak poradzą sobie z moim trądzikiem, po miesiącu ich stosowania najpierw miałam straszny, gwałtowny wysyp, a teraz wszystko zaczyna powoli znikać - mam nadzieję.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1258 |
Wtajemniczenie
|
Czytałam gdzieś, że to zasługa środków pomocniczych, które są dodawane do tych tabletek. Kiedyś brałam diane, które niby są takie same, ale czułam się opuchnięta, ciągle miałam jakieś zapalenia i w ogóle przytyłam.
Jeśli chodzi o trądzik, to nie miałam jakiegoś szczególnego problemu przed ich braniem a teraz jak coś mi wyskoczy, a wyskakuje, to w okolicach ust (i niestety zostają przebarwienia ![]() Najgorzej się czułam właśnie na Diane, ale nie mogę stwierdzić, że są najgorsze, bo każda z nas ma inny organizm, który inaczej reaguje. To że ja czułam się na nich fatalnie wcale nie znaczy, że każdy ma się tak czuć. Edytowane przez popscene Czas edycji: 2009-01-09 o 18:53 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
#1259 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Głownym powodem był zanik okresu i pomniejsze problemy. Takze jak widzisz nie na piękne oczy i z innych przyczyn, na inne dolegliwości. Więc niekoniecznie również będą na mnie źle działac. Zresztą zobaczymy za jakiś czas.
![]() |
#1260 |
Zakorzenienie
|
Nigdzie nie napisałam, ze będą na ciebie czy kogokolwiek innego źle działać. Mam nadzieję, że ci pomogą.
Napisałam, ze na mnie działały źle. Chodziło mi, żeby zasygnalizować istniejące wyjątki (może jestem jedynym wyjątkiem w skali kraju, ale niestety jestem). Dlatego nie ma co się sugerować statystyką czy doświadczeniami innych osób.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:34.