zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy! - Strona 42 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-12-17, 21:02   #1231
Justine1988
Zadomowienie

Dot.: zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez popscene Pokaż wiadomość
Ja jestem szczupła, nie mam owłosienia i gdyby nie to, że miałam nieregularne miesiączki, nawet bym nie wiedziała że ze mną coś złego się dzieje.
i co masz pco??? jakie badanie zrobilas???
Justine1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-17, 21:32   #1232
popscene
Wtajemniczenie

Nie mam zespołu, mam tylko policystyczne jajniki. Tzn nie wiem czy mam zespół, bo nie robiłam badań w tym kierunku. U mnie to ginekolożka zdiagnozowała po USG.
Stary 2008-12-18, 14:39   #1233
sylv uk
Przyczajenie

Dziewczyny!!
Mam pytanie... Jaka jest roznica miedzy zespolem policystycznych jajnikow, a policystycznymi jajnikami?? Czy wogole jest jakas roznica??
Z gory dziekuje za odpowiedzi
Pozdrawiam Was!!!
sylv uk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-18, 19:06   #1234
kasienkamua
Raczkowanie

ja dostalam skierowanie do szpitala, zeby zrobic wszystkie potrzebne badania ... ehh;(

STOP OBGRYZANIU PAZNOKCI !!!

* piękna i szczupła do 100dniówki
* z brzuchem !!!
kasienkamua jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-18, 20:26   #1235
sztan159
Przyczajenie

Ja byłam w szpitalu zrobiono mi badania i lekarz stwierdził że muszę mieć przynajmniej 3 objawy żeby mógł stwierdzić ze mam zespół pco ... Może powiecie że bawię się w lekarza ale wydaje mi się ze mam : hirsutyzm, nietolerancja cukru i kilka pęcherzyków na jajnikach (nie torbieli) a teraz na dodatek okres mi się spóźnia a zawsze miałam regularny....Dodam że wszystkie hormony wychodzą mi w normie.... Lekarz stwierdził /ze nie dostanę żadnych leków bo nie ma po co.... a według mnie coś tu nie gra....
sztan159 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-19, 20:46   #1236
SzpiegZKrainyDeszczowców
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sztan159 Pokaż wiadomość
Ja byłam w szpitalu zrobiono mi badania i lekarz stwierdził że muszę mieć przynajmniej 3 objawy żeby mógł stwierdzić ze mam zespół pco ... Może powiecie że bawię się w lekarza ale wydaje mi się ze mam : hirsutyzm, nietolerancja cukru i kilka pęcherzyków na jajnikach (nie torbieli) a teraz na dodatek okres mi się spóźnia a zawsze miałam regularny....Dodam że wszystkie hormony wychodzą mi w normie.... Lekarz stwierdził /ze nie dostanę żadnych leków bo nie ma po co.... a według mnie coś tu nie gra....
Tak, ale te trzy objawy to poza pecherzykami hiperandrogenizm.

-A ty kto?
-Dobra wróżka.
-Z siekierą?
-A widzisz jak ty mało wiesz o dobrych wróżkach?

SzpiegZKrainyDeszczowców jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-22, 17:22   #1237
sirgunia
Raczkowanie

witam. od jakiegos czasu strasznie wypadaja mi wlosy. ginekolog stwierdzil ze moze to PCO. bylam dzis na dopochwowym USG jajnikow i lekarz stwierdzil ze nie ma zadnego PCO jajniki sa w idealnym stanie. czy takie badanie jest wiazace czy powinnam jeszcze zrobic badanie hormonalne? co do innych objawow PCO raczej ich nie mam. pare krostek i pare wloskow w nieodpowiednim miejscu. jestem szczupla, mam regularne miesiaczki. tylko te lecace wlosy. badac hormony czy nie? co radzicie???
sirgunia jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-12-22, 22:20   #1238
palema
Zadomowienie

pamiętaj, że to nie jest sposób na wyleczenie włosów.
ja kiedy przestałam brać tabletki włosy zaczęły mi wypadać garściami (dosłownie!), zupełnie nie wiedziałam o co chodzi... nie polecam tabletek jeśli chcesz tylko zapobiegać wypadaniu włosów. lepiej znajdź metode, aby wzmocnić włoski, np. od zewnątrz wax (https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=176809&page=12) a od środka jakieś witaminki, preparaty wzmacniające. wybierz się do dermatologa

...you will learn how to not quit
when things get hard in your life...

l o o k i n g f o r a n i n s p i r a t i o n

Edytowane przez palema
Czas edycji: 2008-12-22 o 22:22
palema jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-24, 16:12   #1239
sirgunia
Raczkowanie

nikt mi nie odpowiedzial na pytanie czy dopochwowe USG jajnikow daje pewność ze nie mam PCO czy dla pewnosci mam zbadac jeszcze hormony??
sirgunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-25, 10:06   #1240
Faficzkowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sirgunia Pokaż wiadomość
nikt mi nie odpowiedzial na pytanie czy dopochwowe USG jajnikow daje pewność ze nie mam PCO czy dla pewnosci mam zbadac jeszcze hormony??
palema Ci odpowiedziała....
skoro lekarz wykluczył PCO to chyba nie masz się co martwić.... tym bardziej że sama mówisz że nie masz innych objawów żeby to podejrzewać...
skoro uważasz że wypadanie włosów jest zbyt duże to wybierz się do dermatologa może masz jakieś problemy ze skórą głowy czy coś?

Faficzkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-30, 22:53   #1241
KajaIroniA
Przyczajenie

witam dziewczyny mogłybyście rzucić okiem na moje wyniki? niezbyt się w tym orientuje, a chciałabym wiedzieć czego się moge spodziewać jak pójde na wizyte do lekarza. podejrzewa u mnie pco. mam nieregularny okres (średnio co 45-60 dni), średnich rozmiarow oponke, wypadają mi włosy, mam suchą skórę i dość często wyskakują mi różnego rodzaju niespodzianki, chociaż nigdy wcześniej nie miałam trądziku.
robione w 3 dniu cyklu:
FSH 4,17 mlU/ml
LH 8,34 mlU/ml
testosteron 50,3 ng/dl
estradiol <20,0 pg/ml

Edytowane przez KajaIroniA
Czas edycji: 2008-12-30 o 22:54 Powód: literówka
KajaIroniA jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-03, 22:20   #1242
malami82
Rozeznanie

Hejki
To znowu ja niestety muszę wrócić do Was dziewczyny... Kuracja duphastonem niby zadziałał, bo okres wrócił, ale po odstawieniu (zaleconym przez lekarza) nic się nie zmieniło Zjechałam już do Polski, wybrałam się do gina i ... Stwierdził PCOS i dał skierowanie do poradni endokrynologicznej ... A już miałam nadzieję, że wszystko będzie dobrze i niebawem pod serduszkiem będę miała małą fasolkę ... Niestety jeszcze nie teraz. Cholernie się boję i jestem zła ... Tylko nie wiem na kogo ...
Pozdrawiam
malami82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-03, 22:59   #1243
Faficzkowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez KajaIroniA Pokaż wiadomość
witam dziewczyny mogłybyście rzucić okiem na moje wyniki? niezbyt się w tym orientuje, a chciałabym wiedzieć czego się moge spodziewać jak pójde na wizyte do lekarza. podejrzewa u mnie pco. mam nieregularny okres (średnio co 45-60 dni), średnich rozmiarow oponke, wypadają mi włosy, mam suchą skórę i dość często wyskakują mi różnego rodzaju niespodzianki, chociaż nigdy wcześniej nie miałam trądziku.
robione w 3 dniu cyklu:
FSH 4,17 mlU/ml
LH 8,34 mlU/ml
testosteron 50,3 ng/dl
estradiol <20,0 pg/ml
nie jestem specjalistką w interpretacji ale postaram się może jak ktoś inny tutaj zajrzy to mnie poprawi w razie błędu....

testosteron masz w normie, FHS i LH w sumie też jednak ważny jest stosunek LH do FSH który u Ciebie równy jest 2 jeśli dobrze policzyłam... w przypadku 1,5 już podejrzewa się PCO więc teoretycznie stosunek tych hormonów może wskazywać PCO... do tego dochodzi nieregularny cykl i ewentualna jakaś tam nadwaga.... a jak obraz USG jajników? miałaś robione?

malami82 powodzenia w starach! trzymam kciuki i głowa do góry! pozytywne myślenie jest najważniejsze!!!

Faficzkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-09, 16:52   #1244
postrzelona20
Raczkowanie

witam dziewczyny..to znowu ja,ze tak napisze...
kochane moze Wy mi w jakimś stopniu pomozecie(oprócz gina,do którego ide dopiero za ok 1.5 tyg)...ja odnosnie tego mojego pco...kochane biore yasmin juz drugi cykl..od pierwszej tabletki mialam plamienia,bole gowy,okres skapy i pobolewałymnie łydki..nie przejmowałam sie bo podobno to normalne,ze organizm musi sie przestawic itd...ale jak w tym miesiacu mam potwornie bolace łydki,ze chodzic nie moge a o dotniekciu sie nie ma mowy i piersi moje przynbrały 2 rozmiary wiecej i bolą jak diabli a ze mam guzka w piersi(niegroźego) to go wyczuwam na kazdym kroku!!! to tak w skrócie zebyscie wiedziały o co chodzi i tu mam pytania,otóż,czy pco mozna leczyc czyms innym niz tabletkami?czy jak przestane je brac(a obawiam sie,ze tak) to czy na inne tez tak moge reagowac? nie wiem co mam robic...boje sie strasznie przyszłosci.. do tego znowu dochodza jakies kłucia w jajnikach i podbrzuszu prosze powiedźcie co o tym myslicie..pozdrawiam
postrzelona20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-09, 16:59   #1245
Paraboliczna
Raczkowanie

Przy takim bólu nóg powinnaś przestać je brać i udać się do ginekologa, moja mnie ostrzegała, że to są niedopuszczalne objawy.
Są szanse, że przy innych tabletkach będziesz się lepiej czuła więc nie ma sensu się katować? nie możesz przyśpieszyć tej wizyty?
Stary 2009-01-09, 17:14   #1246
postrzelona20
Raczkowanie

włansie nie da rady przyspieszyctej wizyty,bo nie dostane wczesniej wolnego w pracy!!!<nerwus>;/ szlag by to trafił.
własnie wiem,ze jak zacyaja bolec nogi,to jest źle,ale tez słyszalam,ze jak przy jednych tabletkach bola to i przy inych tez;/ wiesz lekarz mi zapisał yasmin(okropnie drogie!!) bo jestem otyla..dał mi gwarancje ze nie przytyje,a jak sie spytalam,czy moge jakis zamiennik tanszy to powiedział,ze owszem tak,ale zapewne kosztem przytycia kilku kg!!nie wiem juz co myslec;(
a leczy sie pco czms innym jak anty?
Stary 2009-01-09, 17:20   #1247
Paraboliczna
Raczkowanie

wiesz, ja na pcos(domniemane) zaczynam właśnie brać Cyprest. Cena jest świetna - 6,60 opakowanie Narazie nic Ci nie mogę napisać, bo pierwszą tabletkę biorę dzis. Trochę dziwny ten Twój lekarz, że się tak uczepił Yasminelle, które jest strasznie drogie. Ja dostałam cyprest ze względu na działanie atyandrogenne czyli wyleczenia cery, przetłuszczających się włosów i hirsutyzmu, czyli również obajwów pcos.

Nie wiem, skąd ta jego pewność, że utyjesz na wszystkich poza tymi jednymi. Podejzewam spory bonus od firmy farmakologicznej
Nie masz mozliwości skonsultowania się z kimś innym?
Stary 2009-01-09, 17:24   #1248
9dc519fadc633b7a757b4798db7309973aba49fa_66c3ce7215651
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Paraboliczna Pokaż wiadomość
wiesz, ja na pcos(domniemane) zaczynam właśnie brać Cyprest. Cena jest świetna - 6,60 opakowanie Narazie nic Ci nie mogę napisać, bo pierwszą tabletkę biorę dzis.
No to z tym trafiłaś, biorę je od miesiąca niecałego i niemal zero skutków ubocznych, zresztą większość dziewczyn je chwali

A co do lekarza - zgadzam się, pewnie jakaś niepisana [a może nawet pisana ;/] umowa z firmą...
9dc519fadc633b7a757b4798db7309973aba49fa_66c3ce7215651 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-09, 17:29   #1249
postrzelona20
Raczkowanie

yasmin anie yasminelle...podobno dwa inne,ale ja sie na tym nie znam...
moich tabletek cena 44.72!!<załamka>yasmin przpeisali mi lekarze w szpitalu,skonsultowałam to z moim ginem prowadzacym mnie i powiedzial,ze dla mnie beda najlepszejak widac sie pomylil) bo nie przytyje itd...szczerze to ja tez sie boje przytycia tych kilku kg..jestem naprawde otyła...
ja po yasmin widze różnice.nie mam takiego tradziku jak mialam,włosy się rzadziej przetłuszczaja i sa inne w dotyku i co wazzne nie wypadaja tak,bo była masakra!!
Stary 2009-01-09, 17:36   #1250
Paraboliczna
Raczkowanie

postrzelona - skoro jesteś otyła to rozumiem, że kontrolujesz wagę i generalnie działasz w tym kierunku?
Bo tycie podczas brania anty rzadko jest samo z siebie, najczęsciej zwieksza się łaknienie ale nad tym przecież można panować (ja co prawda nie jestem otyła, ale od jakiegoś czasu pracuję nad swoją wagą) więc to nie musi byc wyrok, a przy takich bólach łydek ryzykujesz poważne schorzenie.

ps. rzeczywiscie yasmin, sorry za pomyłke.
Stary 2009-01-09, 17:37   #1251
popscene
Wtajemniczenie

Mogę potwierdzić, na Cypreście w ogóle nie odczułam skutków. Tylko na początku było mi niedobrze w nocy, ale to przez pierwszych kilka dni. Ale ani nie przytyłam, ani nie czułam się opuchnięta, zupełnie jakbym ich nie przyjmowała.
Stary 2009-01-09, 17:48   #1252
postrzelona20
Raczkowanie

zobaczymy co powie lekarz jak do niego pójde na wizyte...mętlik mam w głowie,bo i powracaja te same bole podbrzusza co mialam wczesniej jak mi lekarz powie,ze decyzja co do leczenia nalezy do mnei,to chyba wyjde z siebie i stane obok..
próbowalam sie odchudzac z marnym skutkiemniestety...nic a nic nie spadłam z wagi pilnuje sie z tym co jem i ile jem,zeby nie przytyc jeszcze...
Stary 2009-01-09, 18:09   #1253
Paraboliczna
Raczkowanie

Postrzelona - a dietetyk? Wiesz, jak samemu nie wychodzi to trzeba zasięgnąć porady fachowca, żaden wstyd. Ja po całkowitym odstawieniu słodyczy, białego pieczywa, soków i gazowanych napojów, ograniczeniu porcji, piciu herbatek i cwiczeniom zaczełam chudnąć. Co prawda wymaga to ogromnego samozaparcia, ale mam kilka kg do zrzucenia a nie wiem, jak bede reagowac na tabletki.

Mnie lekarka też kazała decydować czy chcę ratować możliwosc zajscia w ciążę w przyszłości czy nie, i mimo wszystko chyba lepiej wziać się za siebie i spróbować uratować swoją płodność niż panicznie bać sie przytycia. Ja wiem, że łatwo mówić, ale w moim przypadku wcale nie łatwo, bo się za siebie wziełam, choć ciężko jest.
Stary 2009-01-09, 18:24   #1254
--Olka--
Zakorzenienie

postrzelona - zmień natychmiast te tabletki. naprawdę nie możesz iść wcześniej do lekarza? przecież naprawdę moze stać ci się coś złego. jak ty w ogóle dajesz radę w takim stanie chodzić do pracy?

tak przy okazji - uważam, że cyprest to najgorsze tabletki. nie ma co się sugerować większością.
Stary 2009-01-09, 18:25   #1255
Konto usunięte

Cytat:
tak przy okazji - uważam, że cyprest to najgorsze tabletki. nie ma co się sugerować większością.
Dlaczego?
9dc519fadc633b7a757b4798db7309973aba49fa_66c3ce7215651 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-09, 18:32   #1256
--Olka--
Zakorzenienie

Z doświadczenia.
To były pierwsze tabletki, które dostałam. Zmagałam się z okropnym trądzikiem (nie wiedziałam jeszcze, że cierpię na pco). Ginekolog przepisał mi cyprest na "ładne oczy", obiecując szybką poprawę cery. Jak ja się wtedy głupia cieszyłam! Niestety w ciągu 3 miesięcy jeszcze bardziej zmasakrowały mi twarz i dodały 10 kg które do dziś usiłuję zrzucić (wiadomo, że przy pco to nie takie łatwe).

Absolutnie nie chcę nikogo odstraszyć od brania tych tabletek. Chodzi mi tylko o to, że każde muszą być indywidualnie dobrane i nie ma co się sugerować jakąś tam "większością".
Teraz biorę inne tabletki. Trzecie z kolei. Wreszcie widzę efekty!
Stary 2009-01-09, 18:36   #1257
Konto usunięte

Myślę, że jednak fakt, że 95% sobie je chwali dobrze o nich świadczy, skoro przy innych tabletkach odsetek dziewczyn niezadowolonych bywa dużo większy... Tak czy siak, zobaczymy jak poradzą sobie z moim trądzikiem, po miesiącu ich stosowania najpierw miałam straszny, gwałtowny wysyp, a teraz wszystko zaczyna powoli znikać - mam nadzieję.
Stary 2009-01-09, 18:50   #1258
popscene
Wtajemniczenie

Czytałam gdzieś, że to zasługa środków pomocniczych, które są dodawane do tych tabletek. Kiedyś brałam diane, które niby są takie same, ale czułam się opuchnięta, ciągle miałam jakieś zapalenia i w ogóle przytyłam.
Jeśli chodzi o trądzik, to nie miałam jakiegoś szczególnego problemu przed ich braniem a teraz jak coś mi wyskoczy, a wyskakuje, to w okolicach ust (i niestety zostają przebarwienia).
Najgorzej się czułam właśnie na Diane, ale nie mogę stwierdzić, że są najgorsze, bo każda z nas ma inny organizm, który inaczej reaguje. To że ja czułam się na nich fatalnie wcale nie znaczy, że każdy ma się tak czuć.

Edytowane przez popscene
Czas edycji: 2009-01-09 o 18:53 Powód: dopisek
popscene jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-09, 18:51   #1259
Paraboliczna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez --Olka-- Pokaż wiadomość
Ginekolog przepisał mi cyprest na "ładne oczy", obiecując szybką poprawę cery.
Mnie lekarz przepisał cyprest po badaniach krwi i hormonów i dokładnym wywiadzie.
Głownym powodem był zanik okresu i pomniejsze problemy.
Takze jak widzisz nie na piękne oczy i z innych przyczyn, na inne dolegliwości.
Więc niekoniecznie również będą na mnie źle działac. Zresztą zobaczymy za jakiś czas.
Stary 2009-01-09, 19:00   #1260
--Olka--
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paraboliczna Pokaż wiadomość
Więc niekoniecznie również będą na mnie źle działac.
Nigdzie nie napisałam, ze będą na ciebie czy kogokolwiek innego źle działać. Mam nadzieję, że ci pomogą.
Napisałam, ze na mnie działały źle. Chodziło mi, żeby zasygnalizować istniejące wyjątki (może jestem jedynym wyjątkiem w skali kraju, ale niestety jestem). Dlatego nie ma co się sugerować statystyką czy doświadczeniami innych osób.

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości