|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1351 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy!
Cytat:
Cytat:
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
||
|
|
|
#1352 |
|
Zakorzenienie
|
a co TSH ma wspólnego z PCO?? miałam jakiś czas temu robione przy okazji problemów z tarczycą
|
#1353 |
|
Zakorzenienie
|
TSH i anty tpo oraz FT3 i FT4 robi sie aby wykluczyc chorobe hasimoto kotra takze mozne powodowac zanik okresu . wiec nie tylko moze byc cos nie tak z jajnikami ale rownierz problemy z tarczyca powoduja ze okres zanika !!
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
|
|
|
#1354 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie to był tylko chwilowy problem i niepotrzebny alarm a TSH mam 0,37
|
#1355 |
|
Zakorzenienie
|
no na szczescie dla ciebie ja mam tsh 2 i musz ebrac do konca zycia tabletki
|
|
|
#1356 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1357 |
|
Zadomowienie
|
Gizmiatko
Dokładnie ja mam też 2,4 chyba TSH..czyli to lekka niedoczynność? Czy produkt bogate w jod mogą jakoś pomoc?
|
#1358 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1359 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
przy tsh wazne jest jakie jest TF3 i FT4 bo wtedy bedzie wiaodmo czy nadczynnosc czy nieodczynnosc http://futuramed.pl/aid106_gid80_tsh_ft3_ft4
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres Edytowane przez Gizmiatko Czas edycji: 2009-02-10 o 18:46 Powód: dopiski |
||
|
|
|
#1360 |
|
Zadomowienie
|
O Gizmiątko ja zapodaję w taki razie moje wyniki:
TSH 3-cia generacja-2,49 (0,4-4,0) FT3 -3,37 (1,9-4,5) FT4 1,23 (0,8-1,9) dodam że mam problemy z suchością skory(mimo to zanieczyszczona jest wrr..) i włosów i ciągle mi zimno GRATULEJĘ!!!!Łapie fluidki od ciebie..
|
#1361 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zeby powiedziec czy wsio ok czy tez nie ! ja chodizlam do 3 endokrynologów do tysiaca ogolnych lekarzy zeby zdiagnozolwali mi ze mam jakies problemy z tarczyca !!!!! az ostani lekarz sie chwycil za głowe ze mam takie wyniki i guzki na usg i ze sie nikt nie wziol za leczenie, doprowdzil ze tarczyca funkcjonuje w maire ok , guzki sie juz wchłoneły na szczescie i udało nam sie "zaciązyc" a co tez probujecie ze łapiesz fluidki ps. ja mialam problemy z włosami , pryszcze, i takz ebylo mi zimno i po wiekszym posiłku moglam spac i sapc niczym spiąca królewna !
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres Edytowane przez Gizmiatko Czas edycji: 2009-02-10 o 19:02 |
|
|
|
|
#1362 |
|
Przyczajenie
|
co do pco - jutro ide robic badania a w poniedzialek na wizyte - zobaczymy co i jak. z jajnikami tez co lekarz podejrzewal, ale na razie nie potwierdzil
|
|
|
|
#1363 | ||
|
Zakorzenienie
|
TSH jest zalezne od wieku. Zmienia sie (norma) nawet z roku na rok, i nie jedzenie produktow bogatych w jod nie pomoze, przy chorobie tarczycy leczonej jod w nadmiarze moze zaszkodzic. Tak samo jak spozywanie roslin krzyzowych (powstawanie wola).
Norma indywiduwalna TSH jest tez zalezna od produkcji fT4. Ja obecnie mam TSH 30, mimo leczenia - jestem w ... ^^ Na Hashiego lecze sie od 13 roku zycia. fT4 mam 0,8X1 (x - cos, nie mam wynikow przed soba, ale wiem ze zalapalam sie ta 0,001 do "normy" w moim laboratorium) Narnijkar Twoje wyniki sa jak najbardziej w porzadku, poniewaz mimo dosc sporego TSH (idealna wartosc jest od 1 do 2) masz bardzo ladne fT4 i fT3. Dla pewnosci powtorz badanie za minimum 8 tygodni, i jezeli zauwazysz wzrost TSH zglos sie do endokrynologa.
|
|
#1364 |
|
Zadomowienie
|
Szpiegu...dziękuje!!!to pocieszenie!!
Staramy sie o dzidziusia..jest trudno..ale mamy nadzieję.. Dziwi mnie ta sucha cera i jednoczenie wypryski, do tego suche wypadające włosy zimno..a stosuje odpowiednia dietę, zdrowo się odżywia, pije oleje..i susza..moze ten sezon kaloryferowy daje sie we znaki?Tak myslalam, zeby do diety wprowadzic cos z jodem bo nawet soli jodowanej nie jem (jem kamienna kopalnianą)
|
#1365 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mozesz wprowadzic cos z jodem. Raz w tygodniu rybe morska i sol jodowana... nic wiecej. Sama sol jodowana by wystarczyla, ale rybka morska dobrze zrobiona Ci nie zaszkodzi, zwlaszcza ze wzgledu na omega 3 i 6 :P Fakt jest faktem, chora tarczyca wplywa bardzo na regularnosc cykli, oraz zajscie w ciaze i jej donoszenie (oraz na zdrowie dziecka, jezeli mama ma hashiego dziecko moze miec tzw. kretynizm, mongolizm, wrodzona niedoczynnosc prowadzaca do opoznienia umyslowego). Ale przy takich wynikach naprawde nie martwilabym sie... no chyba ze za te 8tyg. fT4 bedzie mniejsze, a TSH wzrosnie. Wtedy (ale tylko wtedy) bedzie powod do niepokoju. Obstawiam ze to wina centralnego ogrzewania i przesuszenia powietrza. Kladz na kaloryfery mokre reczniki
-A ty kto? -Dobra wróżka. -Z siekierą? -A widzisz jak ty mało wiesz o dobrych wróżkach? Edytowane przez SzpiegZKrainyDeszczowców Czas edycji: 2009-02-10 o 22:57 |
|||
|
|
|
#1366 |
|
Przyczajenie
|
Witam wszystkich
![]() Więc tak... Mam 18 lat, jestem szczęśliwą mężatką, mam przeuroczą córeczkę Weronikę, która za miesiąc (7 marca) kończy dwa latka i... wczoraj się dowiedziałam, że mam Zespół Policystycznych Jajników.. :/ W dość dużym stopniu zaawansowania... Ginekolog przepisał mi Luteinę i wczoraj wieczorem wzięłam pierwszą tabletkę... Podziałała i dziś rano dostałam już miesiączkę. Teraz muszę się tylko wybrać spowrotem do lekarza aby się dowiedzieć co dalej... Moje objawy to: otyłość, potworne wypryski na skórze -> nogach, plecach i ramionach, wypadające i przetłuszczone włosy, opóźniona miesiączka, spać mi się strasznie chce nie tylko po posiłku, na twarzy czasem "coś" wyskoczy, no i na szczęście nie mam tego nadmiernego owłosienia... Ginekolog nie posłał mnie jak na razie na żadne badania.... Tylko kazał mi iść do mojego lekarza po skierowanie na badanie, czy nie mam przypadkiem cukrzycy... To by było na tyle o moim przypadku...
|
#1367 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1368 |
|
Przyczajenie
|
Szpiegu... prawdopodobnie mogę mieć cukrzycę... jutro idę do swojego lekarza po skierowanie na badanie i do <innego> ginekologa żeby zrobić jakieś inne badania i rozpocząć leczenie, bo ten co u niego byłam to nie skierował mnie na żadne badania i od razu jak dostałam okres miałam przyjść do niego to chciał mi leki przepisywać... bez badań... więc jutro się dowiem więcej i od razu napiszę.
Pozdrawiam
|
#1369 |
|
Zadomowienie
|
Ja mialam robiona krzywa która wygląda tak:
na czczo:95mg po 1 godzinie 170mg!!! po 2 godzinach 122!!! Nie miałam robionej insuliny, ale po takich wynikach..chyba muszę..a lekarz..stwierdził ze nie ma 200-to nie ma cukrzycy..no szczęka mi opadła..a o nietolerancji glukozy to już lekarz nie wie i o wczesnym stadium wykrywania.. Szpiegu co myślisz?
Szukam FM Musc Ravageur, L'Artisan Safran Troublant, Edytowane przez Narnijkar Czas edycji: 2009-02-12 o 18:07 |
|
|
|
#1370 | ||
|
Zakorzenienie
|
Jak cukier po 2h masz 122 to jest swietny wyniki.
Ja potrafie 4h po posilku miec 224 ;> Na czczo masz idealny,... nie wiem gdzie ta nietolerancja glukozy.
-A ty kto? -Dobra wróżka. -Z siekierą? -A widzisz jak ty mało wiesz o dobrych wróżkach? Edytowane przez SzpiegZKrainyDeszczowców Czas edycji: 2009-02-12 o 18:22 |
||
|
|
|
#1371 |
|
Zadomowienie
|
Niby cukier po 2 godzinach powinien spaść spowrotem do ilości wyjściowej..U nas rodzinna jest nietolerancja glukozy...od kiedy odstawiłam cukier, mam lepsze cykle i zaczęła się normalna owulacja!!Dodam, ze to badanie było robione już podczas diety..Cukier mi bardzo wolno spada..Niesttey jestem genetycznie obciążona cukrzycą typu II:-((
|
#1372 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cukier po 2h powinien sie utrzymywac w wartosci do 180 lub 150, zrodla sa rozne, ty sie miescisz i w jednej i drugiej normie
|
|
#1373 |
|
Zadomowienie
|
a skoro tak to ok!!
![]() Tę info udzielił mi mój lekarz prowadzący. U mnie normy były do 140 po 2 h-lekarz skierował mnie do diabetologa, bo ponoć normy teraz są jeszcze niższe. I czekam teraz na badanie insuliny..Ale pocieszyłam mnie tą wiadomością-bo myślałam,ze jakaś nienormalna jestem-wszytkie moje znajome maja wyniki około 80, potem 100 potem 90..wiec moje wydawały się z kosmosu!!
|
#1374 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tez srednio chce mi sie wierzyc w norme do 150 2h po jedzeniu, bo internistka znajaca mnie od momentu gdy bylam w brzuchu mamy, rodzinnie chora na cukrzyce, gdy dowiedziala sie ze po jedzeniu 2h mam cukier 167 stwierdzila ze nic zlego sie nie dzieje i jest to dobry cukier... Jezeli Twoje kolezanki sa aktywne, a Ty prowadzisz siedzacy tryb zycia, nic dziwnego ze maja taki cukier. Poza tym tez wazna tez jest waga i poziom LDL i trojglicerydow - wysoki poziom wplywa na poziom cukru. Jedyna sluszna norma jaka mozna znalezc w internecie to taka ze na czczo cukier ma byc do 120, a idealny jest ok 80-90 na czczo. Poza tym te normy tez sa indywidualne, zobacz ja przy 70 mam juz wszystkie objawy hipoglikemii i juz wtedy nalezy interweniowac
|
|
#1375 |
|
Zadomowienie
|
Dziękuję za informacje
Ano..wizaz..siedzący tryb życia Jesli chodzi o ruch..to tylko w nocy mozna by rzec..wypoczywam..dzień mam bardzo aktywny..jestem na nogach czasem po 12-16 godzin Chyba ,że wejdę na wizaz - siedzę i klikam ale cukrów w ogóle nie jem (nawet owoców i soków...)-jem w ogóle bardzo mało-bo nie mam apetytu:-(a waga..62kg przy 165 wzrostu i nie spada..od ostatniego pól roku przybyło mi 5 kg:-(nie wiem skąd..i choćbym nic nie jadła..nie drgnie..oczywiście nie odchudzam się , staram się jeść zdrowo
|
#1376 |
|
Raczkowanie
|
Tak sobie czytam watek i dziekuje Szpiegu za przydatne informacje, we wtorek ide do szpitala na pare dni zeby zdiagnozowac czy mam PCO i pewnie międzyinnymi bede miala robiona krzywa cukrowa, i przynajmniej juz teraz wiem jakie wyniku musze miec zeby bylo w normie, jestem osoba szczupla, w tamtym roku cukier mialam w normie, w tym roku robilam insuline i tez jest w normie, i nie wiem wlasnie czy zwiazku z tym krzywa cukrowa moze wyjsc zle, u mnie w rodzinie mama aktualnie ma poczatki cukrzycy, ale jest na diecie i nie musi narazie lekarstw brac.
Pozdrawiam. |
|
|
|
#1377 |
|
Rozeznanie
|
Trochę czasu minęło od mojej ostatniej wizyty. I trochę się wydarzyło. Byłam już w Poradni Endokrynologicznej w Poznaniu (pod koniec stycznia). Lekarka uznała, że nie można mieć 100% pewności, że to PCOs. Stwierdziła, że będą konieczne szczegółowe badania i będę musiała na 3 dni trafić na oddział. Była tylko kwestia ustalenia terminu przyjęcia do szpitala. Lekarka uznała, że muszę poczekać do końca lutego, chyba że okres zacznie się wcześniej.
I teraz najlepsza wiadomość!!! W piątek 13.02 mój organizm zadziałał!!! Po prawie 3 miesiącach dostałam okres - niewywoływany tabletkami. Jutro dzwonię do Poznania i będę wiedzieć kiedy mam zjawić się na oddziale. Jestem naprawdę zadowolona. Zobaczymy co z tego wyniknie
|
|
|
|
#1378 |
|
Raczkowanie
|
malami82 życze powodzenia, ja jutro ide na oddzial i mam nadzieje, ze po diagnozie zaczne leczenie i jakos to bedzie.
|
|
|
|
#1379 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny ja również mam zespół PCOs i dodatkowo hyperprolaktynemię. I tu moje pytanie.
Obecnie jestem na tabletkach anty, ale czy dodatkowo powinnam coś brać na prolaktynę (parlodel, bromergon) czy tabletki wszystko już wyregulują? Ostatnio zaniedbałam leczenie PCOs i uczęszczam do lekarza, któremu nie do końca ufam w sprawach PCOs..
|
#1380 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, nie orientujecie sie czy hiperandrogenizm moze powodowac tradzik to czy wplywa na produkcje sebum przez skore? Nie mowie o ewidentnych pryszczach, ale czy ogolnie wplywa na to ze cera jest tlusta badz mieszana, badz normalna?
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:11.

zeby powiedziec czy wsio ok czy tez nie ! ja chodizlam do 3 endokrynologów do tysiaca ogolnych lekarzy zeby zdiagnozolwali mi ze mam jakies problemy z tarczyca !!!!! az ostani lekarz sie chwycil za głowe ze mam takie wyniki i guzki na usg i ze sie nikt nie wziol za leczenie, doprowdzil ze tarczyca funkcjonuje w maire ok , guzki sie juz wchłoneły na szczescie i udało nam sie "zaciązyc"