|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1411 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy!
Powiedz ze aktualnie leczysz problemy z jajnikami, a ogolnie jak masz chora tarczyce to masz zanizona temp ciala. No przynajmniej u mnie tak jest podrecznikowo. 36,6 to u mnie juz stan podgoraczkowy ;>
![]() |
#1412 |
Zadomowienie
|
Powiedz, że ze względu na problemy hormonalne wyniki mogą być fałszywe i nieadekwatne do stanu faktycznego. Myślę, że nie będziesz miała większych problemów- psycholog też uczy się anatomii i fizjologii człowieka
![]() Chyba, że jest totalnym fanatykiem kościelnych teorii o planowaniu rodziny ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1413 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
wlasnie tego sie boje,ze to jedna z tych fanatyczek, i ze nie podpisze nam spotkan, jesli nie zrobie kalendarzyka. Ale bede szczera i powiem, ze mam problemy z jajnikami i moje wyniki beda niewiarygodne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1414 |
Wtajemniczenie
|
Można też powiedzieć, że ze względu na problemy zdrowotne przyjmujesz hormony i że nic z takiego wykresu nie wyniknie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1415 |
Zadomowienie
|
Ostatecznie, jak się uprze to zrób ten kalendarzyk (możesz pościemniać albo rzeczywiście mierzyć temp. i robić obserwacje).
Szczerze mówiąc chyba bym się wściekła, jak ktoś taki po poznaniu mojej "historii choroby" nadal wkładał mi do głowy o słuszności takiej metody planowania rodziny, bez względu na wszystko ![]() 3maj się ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1416 |
Raczkowanie
|
Myslalam tez, ze poprostu nic nie powiem, tylko sciagne jakis kalendarzyk z netu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1417 |
Raczkowanie
|
Kobitki! wczoraj wyszlam po 3 dniach ze szpitala.
mialam wenflon. codziennie pobierali mi ok 7 fiolek krwi dziennie. (minimum 7) nawet nie wiem na co,bo niewiele mowili. ale da sie przezyc. chociaz panikowalam okropnie ![]() przy usg drog rodnych lekarka powiedziala mi,ze jeden jajnik jest typowo policystyczny,a drugi niekoniecznie. nie wiem no musze czekac... potem isc na konsultacje z moja p. doktor no i potem zaczac leczenie.... tyle ![]() najwazniejsze,ze juz w domu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1418 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Super, ze juz ma to za soba ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1419 | ||
Zakorzenienie
|
Wlasnie wrocilam z badan, podobno to ze mnie boli jak jasna cholera jakbym okres miala (mimo ze do okresu kupa czasu) swiadczy o tym ze znikaja pecherzyki... Wiecej dowiem sie w srode.
![]() |
#1420 |
Raczkowanie
|
czyle, ze znikaja pecherzyki to dobrze czy zle?, z tego co mu lekarz mowil to musza one rosnac i pekac zeby byla owulacja.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1421 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
powiedzieli mi,ze wyniki bede miala max za 2 tyg, wiec wtedy od razu sie zapisze na konsultacje ![]() ja tez juz bym wolala wiedziec i zaczac leczenie... no ale co zrobic ;/ powodzenia w kazdym razie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1422 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
W srode widze sie z lekarzem. Zobaczymy jak hormony wygladaja. Wiem jedno, czuje sie fatalnie, ale jezeli w 3mies. ten lekarz doprowadzil mnie (na co podobno ma wskazywac ten bol) a raczej moje jajniki do stanu uzywalnosci, to cos czuje ze chyba polowa watku sie do niego zjedzie ![]() *Wiecznie mialam bolesne miesiaczki, ale w zyciu takiego bolu nie znalam. Polozylam sie spac okolo 1. Bol mnie budzil do 5tej rano, proch jeden za drugim i nic, dopiero zmeczenie placzem pomoglo i usnelam. Edit: Zaznaczam, ze ten bol podobno na to wskazuje, skarzylam sie pielegniarce, a ona powiedziala ze tak moze bolec bo leczenie dziala (babka robi za prawa reke lekarza, ktory bez niej recepty nie wypisze, bywa srednio rozgarniety) i zebym nie plakala nad ta moja zyla z ktorej notorycznie krew pobieraja, a ona da mi ladny plasterek.
-A ty kto? -Dobra wróżka. -Z siekierą? -A widzisz jak ty mało wiesz o dobrych wróżkach? Edytowane przez SzpiegZKrainyDeszczowców Czas edycji: 2009-02-26 o 15:05 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1423 |
Raczkowanie
|
hm... Szpieg... a co to za lekarz? ;> bo rozumiem,ze w warszawie gdzies? ;>
|
![]() ![]() |
![]() |
#1424 | ||
Zakorzenienie
|
Ginekolog endokrynolog, patrz post 1403
![]() |
#1425 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
oo... to ja wlasnie tam lezalam przez ostatnie 3 dni ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1426 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mialam isc konkretnie do niego, bo moj gin uwaza ze ten koles jest najlepszy w swoim fachu, coz uczyl go. Czy bedzie dobrze zobaczymy ![]()
![]() |
#1427 |
Raczkowanie
|
tak, tez ginekolog-endokrynolog. trafilam do niej przez przypadek. koelzanka mnie zaprowadzila do prywatnej przychodni, w ktorej p. Czarnowska pracuje,a ta powiedziala,zebym przyszla do szpitala wlasnie do kliniki endokrynologii. to nie jest glowny budynek,ale tez na szaserow. nie wiem, mam nadzieje,ze bedzie db
![]() a powiedz mi,bo nie czytalam wszystkich wpisow (przepraszam,jesli juz to pisalas:P) jakie leki bierzesz? ja jeszcze nie mam wynikow wszystkich badan ani zadnej recepty,ale wstepnie mam na karcie informacyjnej branie bromergonu. oczywiscie najpuierw musze isc do p. doktor i jeszcze skonstultowac WSZYSTKIE wyniki. ale wstepnie to. tylko czytalam,ze jest cala masa skutkow ubocznych... |
![]() ![]() |
![]() |
#1428 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#1429 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Leczenie - najpierw duphaston, potem znow badania (tylko jeden jajnik policystyczny), teraz tabletki anty. Zastanawiam się tylko jak długo powinnam je brać ![]() czy wam lekarze mówili jak długo ma trwać kuracja by się wchłonęy pęcherzyki??? nie chcę długo brać tabletek bo nie działają na mnie zbyt dobrze, a lekarz mi powiedzial ze poki nie chce miec dziecka to nie ma sensu ich odstawiac ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1430 |
Raczkowanie
|
ehh...każdego martwi co innego... ja mogę brać anty do końca życia... bylebym tlyko nei przytyła, a wszystkie objawy pco zniknęły albo chociaż zmalały.... :/
jeszcze nie mam lekow... wciaz czekam na wyniki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1431 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#1432 |
Raczkowanie
|
a po jakim czasie porpawia się cera? włosy przestają wypadać? też po 3 miesiącach? :/
|
![]() ![]() |
![]() |
#1433 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1434 |
Raczkowanie
|
powiem wam szczerze... ze jestem coraz bardziej zalamana... juz myslalam,ze bedzie db, ze to nie jest takjie straszne... a teraz znowu lapie mnie dol.... nie moge juz patrzec na swoja cere...... paralizuje mnie na sama mysl o tym,ze te objawy nie znikna albo ze przytyje.... ;/
a co z dieta? bo gdzies czytalam,ze kobiety z pco powinny miec jakas diete... czy to prawda? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1435 | ||
Zakorzenienie
|
Odnosnie cery, mi sie poprawila znacznie, lepiej reaguje na kosmetyki... jesli chodzi o wlosy... coz ich stan bardziej mi sie po nowym szamponie poprawil.
Ale naprawde ja mam dosc "agresywna" terapie (androcur, dexamethasone i metformina - to wszystko zbija meskie hormony, to wszystko wplywa mocno na organizm, podobno rzadko leczy sie stosujac to wszystko na raz, plus anty)... moze dlatego jakas reakcja jest po 3 mies? Wiecie, trzeba byc cierpliwym ![]() ![]()
-A ty kto? -Dobra wróżka. -Z siekierą? -A widzisz jak ty mało wiesz o dobrych wróżkach? Edytowane przez SzpiegZKrainyDeszczowców Czas edycji: 2009-03-03 o 20:22 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1436 |
Raczkowanie
|
no wiem wiem... ale jak sobie mysle, ze mam czekac kolejne sto lat na polepszenie cery, ktore w dodadtku nie jest gwarantowane,,, to robi mi sie slabo ;/
|
![]() ![]() |
![]() |
#1437 |
Przyczajenie
|
Mam policystyczne jajniki jest to chorobsko nie naj fajniejsze ja biore leki progynove i duphaston czy dobre leki biore nie wime bo u mnie w miescie malo jest normalnych ginekologow hmm.. czy jest to jakas choroba ktora przeszkodzi w czyms hmm... slyszalam ze przy tym mozna miec problem z zajsciem w ciaze i wiem ze ta choroba moze byc dlugo leczno moj lekarz powiedzial ze nie wykluczy nawet 10 lat
![]() Przy tym chorobsku przytylam prawie 30 kg jak nie wiecej ;( |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1438 |
Zakorzenienie
|
Z poprawą cery po tabsach to w ogóle jest różna sprawa.
Od siebie mogę powtórzyć, to co już pisałam wcześniej. Brałam 3 rodzaje tabletek. Pierwsze i drugie po pół roku - żadnej poprawy nie było. Teraz biorę trzecie od 5 miesięcy i poprawa cery nastąpiła po 3 miesiącach. Także trzeba dobrać właściwe tabletki. Nie ma sensu brać nie wiadomo ile czasu tych samych, skoro poprawy brak. Aha. Biorę też obecnie androcur, ale przy wcześniejszych tabletkach też brałam i wpływu na wygląd cery nie miał. Tak przy okazji zapytam - ile czasu bierze się tabletki przy pco? Cały czas? Skoro mam 21 lat, dziecka nie planuję w najbliższej przyszłości (a nawet w dalszej)? Mam je brać 5, 10 lat jeszcze?
![]() |
#1439 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
tez mam 21 lat :P przerąbana sprawa ![]() ja na razie mam zasugerowane,ale nie przepisane 1/2 tabletki bromergonu. w piatek mam sie dowiedziecz y sa wyniki i moze w poniedzialek/wt uda mi sie zapisac do tej babki...no i zobaczymy co ostatecznie powie i przepisze... juz sie nie moge doczekac...chce zaczac to leczenie,a nie tak tkwic w zawieszeniu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1440 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
moj lekarz enigmatycznie stwierdzil ze poki nie planuje dziecka to nie ma sensu odstawiac tabletek ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:25.