zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy! - Strona 56 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-04-24, 11:03   #1651
Martinad
Raczkowanie

Dot.: zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy!

Martinad;

witaj starasz sie o dzidziusia my z męzem tez zamierzamy ja odstawiłam co dopiero antyki. i czekam na @ po 2,3 cyklach zaczynamy pracę
powiedz jakie lekarz daje ci szanse z tym pco na zajscie ?[/quote]

Tadex moja ginekolog powiedziala ze nie mam sie niczym przejmowac bo sa panie z PCO ktore nawet nie wiedzialy ze je maja i bez problemu zaszly w ciaze -- nieleczone.
U mnie PCO wykryto wczesnie bo jak mialam 17 lat. Bralam ANTY az do polowy marca tego roku kiedy zdecydowalismy ze staramy sie o bejbika
Bylam u lekarza i przepisal mi Clostilbegyt od 2-6 d.c. pozniej dzien wstrzemiezliwosc no i mozna probowac!

Naczytalam sie o tym PCO i problemach jakie ono niesie i powiem ze przeraza mnie to no ale z drugiej strony jak pomysle ze nawet zdrowe pary moga sie starac rok! to mowie sobie ze ja jeszcze nawet nie zaczelam wiec po co sie martwic na zapas?

Ja mam stwierdzone pecherzyki na jajnikach ale teraz po ANTY bylo czysto. Nie mam innych problemow jesli chodzi o objawy PCO, ani nadwagi ani problemow z owosieniem itd..

Rozczarowuje to kiedy robisz test i nie ma 2 kreseczek a przeciez Ty tak bardzo tego chcesz..
Martinad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-24, 15:21   #1652
aniatr
Raczkowanie

Witam wszystkich!
3 lata zażywałam antykoncepty od sierpnia odstawiłam i zaczęłam normalnie miesiączkować (co 28,30dni)aż do teraz... Okres spóźnia mi się 45 dni gin podejrzewa PCO... wysłał mnie na badania, które zrobiłam dzisiaj i w związku z tym mam pytanko czy te hormony powinny być wyznaczone w jakiejś konkretnej fazie cyklu czy teraz też wynik wyjdzie miarodajny?Od dwóch dni nic nie robie tylko rycze...
aniatr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-24, 15:35   #1653
tadex
BAN stały

Cytat:
Napisane przez aniatr Pokaż wiadomość
Witam wszystkich!
3 lata zażywałam antykoncepty od sierpnia odstawiłam i zaczęłam normalnie miesiączkować (co 28,30dni)aż do teraz... Okres spóźnia mi się 45 dni gin podejrzewa PCO... wysłał mnie na badania, które zrobiłam dzisiaj i w związku z tym mam pytanko czy te hormony powinny być wyznaczone w jakiejś konkretnej fazie cyklu czy teraz też wynik wyjdzie miarodajny?Od dwóch dni nic nie robie tylko rycze...
spokojnie nie płacz dobrze ze poszłas na badania choć data cyklu dla gin jest wazna np. progesteron nalezy robic w 3 dniu cyklu bo np. pod koniec to bedzie bardzo niski ale mimo ze zrobisz badania gin . napewno bedzie wiedziała o co tam chodzi i jak cos kaze ci w odpowiedniej fazie cyklu zrobić . ja miałam zawsze @ ok w jak bardzo przytyłam w rok ok 15kg to mi sie @ zatrzymała zrobiłam jak ty hormony i poszłam do gin. ona zauwazyła plamienia dała luteine na przyspieszenie i antyk. tabl.

---------- Dopisano o 16:35 ---------- Poprzedni post napisano o 16:31 ----------

Cytat:
Napisane przez Martinad Pokaż wiadomość

Martinad;

witaj starasz sie o dzidziusia my z męzem tez zamierzamy ja odstawiłam co dopiero antyki. i czekam na @ po 2,3 cyklach zaczynamy pracę
powiedz jakie lekarz daje ci szanse z tym pco na zajscie ?
Tadex moja ginekolog powiedziala ze nie mam sie niczym przejmowac bo sa panie z PCO ktore nawet nie wiedzialy ze je maja i bez problemu zaszly w ciaze -- nieleczone.
U mnie PCO wykryto wczesnie bo jak mialam 17 lat. Bralam ANTY az do polowy marca tego roku kiedy zdecydowalismy ze staramy sie o bejbika
Bylam u lekarza i przepisal mi Clostilbegyt od 2-6 d.c. pozniej dzien wstrzemiezliwosc no i mozna probowac!

Naczytalam sie o tym PCO i problemach jakie ono niesie i powiem ze przeraza mnie to no ale z drugiej strony jak pomysle ze nawet zdrowe pary moga sie starac rok! to mowie sobie ze ja jeszcze nawet nie zaczelam wiec po co sie martwic na zapas?

Ja mam stwierdzone pecherzyki na jajnikach ale teraz po ANTY bylo czysto. Nie mam innych problemow jesli chodzi o objawy PCO, ani nadwagi ani problemow z owosieniem itd..

Rozczarowuje to kiedy robisz test i nie ma 2 kreseczek a przeciez Ty tak bardzo tego chcesz..[/quote]

u mnie jest trochje inaczej jeszcze nigdy nie probowaliśmy "zrobic dzidzię" wiec nie wiem jak to u mnie jest ale ja mam problem taki i 1 gin stwierdziła pco 2 nie !
mam zle hormony niski progest , i wysoki testosteron owłosienie i w ciagu roku przed antykami przytyłam ok 15 do 20 kg jak zaczełam z mezem wspolzycie, dzis zgubiłam wszytsko bo yasminelle i metformax a nawet zgubiłam wiecej a na jajnikach nic czysto i juz sama nie wiem mi gin kazała odstawic tabletki zrobic hormony po 3 cyklach i jak bedea ok to zaczac starania a jak nie to da mi cos co pomoze w staraniach i tez sie starac nic mi nie dała jak tobie . A powiedz nie kazała ci odczekac po anty. ze staraniami?
no nasz asytuacja jest troche inna ja bardzo sie boję przez te hormony poronienia na dodatek ma grupe krwi o minus a nie wiem jaka ma moj ukochany?
tadex jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-24, 16:07   #1654
aniatr
Raczkowanie

Dzięki tadex staram się jakoś uspokoić ale przeraża mnie to wszystko...Wogóle teraz strasznie drażliwa się stałam.Biorę luteinę a miesiączki jak nie było tak nie ma...
aniatr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-24, 16:14   #1655
tadex
BAN stały

Cytat:
Napisane przez aniatr Pokaż wiadomość
Dzięki tadex staram się jakoś uspokoić ale przeraża mnie to wszystko...Wogóle teraz strasznie drażliwa się stałam.Biorę luteinę a miesiączki jak nie było tak nie ma...
w takim razie tylko wizyta ci pomoże u lekarza .
Stary 2009-04-24, 17:37   #1656
Martinad
Raczkowanie

u mnie jest trochje inaczej jeszcze nigdy nie probowaliśmy "zrobic dzidzię" wiec nie wiem jak to u mnie jest ale ja mam problem taki i 1 gin stwierdziła pco 2 nie !
mam zle hormony niski progest , i wysoki testosteron owłosienie i w ciagu roku przed antykami przytyłam ok 15 do 20 kg jak zaczełam z mezem wspolzycie, dzis zgubiłam wszytsko bo yasminelle i metformax a nawet zgubiłam wiecej a na jajnikach nic czysto i juz sama nie wiem mi gin kazała odstawic tabletki zrobic hormony po 3 cyklach i jak bedea ok to zaczac starania a jak nie to da mi cos co pomoze w staraniach i tez sie starac nic mi nie dała jak tobie . A powiedz nie kazała ci odczekac po anty. ze staraniami?
no nasz asytuacja jest troche inna ja bardzo sie boję przez te hormony poronienia na dodatek ma grupe krwi o minus a nie wiem jaka ma moj ukochany?[/quote]

Tedex
Moja gin mi dala Clostilbegyt zeby pecherzyki urosly no i pozniej pod koneic cyklu duphaston.
Powiedziala ze przy PCO najlepiej zaraz po odstawieniu ANTY zachodzic w ciaze..
Ja dopiero zaczelam starania wiec trudno powiedziec czy bede miala z tym problem czy nie.
Gin przepisala mi te leki na stymulacje ale zaznaczyla ze wcale to nie musi byc konieczne i ze moge byc w ciazy juz po miesiacu a moge sie starac bardzo dlugo..
Z tymi sprawami to nigdy nie wiadomo. Ja mimo wszystko mam nadzieje ze bedzie dobrze i staram sie nie zalamywac chociaz miewam chwile zwatpienia.

Przyznam ze nie zaczelo sie dobrze po na miesiaczke czekalam 45 dni no ale wkoncu przyszla zlozla :/
Stary 2009-04-24, 19:32   #1657
tadex
BAN stały

No własnie kiesy ona @ przyjdzie powinna w poniedziałek ale sie okaze , nie wiem jedniu mówia tak a inni lekarze tak mi radzile czekac ze staraniami , z tego co czytałam to zdarzaja sie ale to nie regula ciąze blizniacze , ale zawsze lepiej miec 2 niz wcale .
ja niestety albo staety czekam na @ i w sierpniu rozpoczne starania, chce najpierw zrobic badania tokso i inne zeby byc w 100% zdrowa bo sie strasznie stresuję . Bierzesz kwas foliowy ? tak proforma pytam bo wycytałam ostatnio ze antykoncepcja bardzo kaws wypłukuje i wazne by uzupełnic braki nawet jak ktos sie nie stara.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-04-24, 22:57   #1658
babet36
Przyczajenie

czesc...
po
1. nie przejmujcie sie tak tym PCO...jak widze to niektore sa tak przewrazliwione ta diagnoza ze rycza zamias pomyslec...wiem,ze kazda jest inna i ma inne podejscie do "chorowania" ale...
Z tym sie da zyc,nie zagraza zyciu a i tak wlasciwie procz tego, ze ma sie kilka nieprzyjemnych objawow(wasy,broda-w koncu jest rownouprawnienie wiec czemu nie?) i baczniej na starosc patrzec na swe wewnetrzne narzady trzeba... ale to nie powod by ryczec..zanam wiele innych podstepnych chorob od ktorych nalezaloby plakac...

2. jestem zywym i namacalnym dowodem,ze z tym zespolem poczecie nie stanowi problemu...mam 3 dzieci poczetych bez problemow i urodzonych bez takowego (z wielka przyjemnoscia zreszta-uwielbiam rodzic ale za ciaza nie przepadam,do dzisiaj zostaly mi problemy z pecherzem-bedziecie w ciazy to bedziecie wiedzialy co mam na mysli ....wiec rowniez nie widze powodow do zmartwien na zapas...POLECAM sprobowac bez zabezpieczen a pewnie sie uda...

3. co do wagi - tej nieszczesnej -w obie strony waga moze byc powodem problemow z zajsciem w ciaze...zarowno nad i NIEdowaga...ta druga znacznie czesciej jednak powduje problemy.... zwlaszcz u dziewczyn po drastycznych kuracjach odchudzajacych (patrzcie slawne aktoreczki-wiekszosc znich zywi sie listkiem salaty a potem ma problemy z zachodzniem-wyj.A.Jolli-ta moze zawsze)...przydaloby sie miec jednak troszke komorek tluszczowych...

4. Kobieto z "ujemna krwia"...niestety jedynie maz z czynnikiem krwi RH- (minus) bylby najodpowiedniejszy..jedna k jak mniemam nie zamierzasz w razie "innego czynnika" wymieniac na lepszy model ..(zart)...w innym razie zawsze jestes w grupie podwyzszonego ryzyka i jestescie z partnerem w NIEZGODNOSCI SEROLOGICZNEJ....o konflikcie mowa dopiero wowczas gdy dziecko bedzie mialo grupe krwi dodatnia (taka jak tatus) i wytworza sie przeciwciala w twoim organizmie przeciw "krwi dziecka"...jednak i to nie jest zagrozeniem (wspolczenie).... by ustalic zagrozenie robi sie testy serologiczne (odczyn coombsa) i wrazie czego podaje sie specjalne preparaty...NIEZGODNOSC serologiczna dotyczy rowniez glownych grup krwi w zestawie ABO..cale zjawisko w necie dosc dobrze jest opisane...wiec sobie daruje...jesli jednach chialabys cos wiedziec pisz...

5. co do szybkosci zachodzenia w ciaze po tabsach...uwazam ze lekarze maja racje,ze kaza odczekac pare cyklow...zwlaszcza u tych dziewczyn ktore braly dlugo pile (lub pile i inne bardziej ciekawe zestawy hormonow) -czestym efektem pospiechu sa bilznaki co widac szczegolnie angielskich ulicach gdzie dziewczyny biora tabsy jako nastolatki (13-14 lat norma ..wiem bo mam corke w tym wieku i chwala sie tu smarkule w klasie ktora juz sie bzyka...).....no, i jak zapomni taka pannica tabsa to zaraz ciaza...(nigdzie na swiecie nie widzialam tyle nastoletnich mamus jak i tyle blizniat,pomijam wzgledy chciejstwa przez dobre benefity one poprostu maja ****iki w oczach wieksze niz nasza poslanka )...wiec chyba cos w tym jest...

6. co do wywolywania miesiaczki...najskuteczni ej dziala progesteron (luteina) w zastrzykach...ciut boli (zwlaszcz jak sie sama klujesz- i to w d.) ale da sie zniesc...ponad to jest nie szkodliwy bo jesli sie jest w ciazy to nie zaszkodzi...ja zawsze po 2-5 (max) zastrzykach zawsze dostwalam miesiaczke...i na kilka cyklow spokoj a potem apiat od nowa...obecnie najczesciej stosuje sie luteine (progesteron mikronizowany) dopochwowo i podjezykowo a tym nie moge powiedziec wiele bo nigdy ich nie stosowalam..wiec o szybkosci wywolania miesiaczki tez nic nie wiem...zawsze stosowalam ten domiesniowy...

na dzisiaj chyba tyle pozdrawiam Babet
babet36 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-25, 09:11   #1659
201608251020
Konto usunięte

Brałam luteinę podjęzykowo (gorzkie to i takie maziaste jak cholera) i dostałam miesiączkę jakieś 4-5 dni
201608251020 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-25, 11:41   #1660
Martinad
Raczkowanie

Question Dot.: zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy!

Hey dziewczyny,

Ja sie juz wypowiadalam na wielu watkach no ale napisze to jeszcze raz..
Mam stwierdzone PCO -- staram sie o bejbika..
W srode wzielam ostatnia tabletke Clostilbegyt no i wedlug tego co mi lekarz powiedzial to owulacja powinna wystapic miedzy 13 a 14 dniem cyklu.. Wczpraj rano zmierzylam sobie temperature i mam 37.1! Czy to mozliwe ze owulacja wystapila wczesniej? A moze jest inny powod tej podwyzszonej temperatury?
Z wrazenia az nie poszlam dzisaj do pracy ;p
Pojechalam do apteki, kupilam testy owulacyjne (uzylam ich po raz pierwszy) no i pokazalo mi rozowa kreske -- niestety odcien inny od tej testowej, jasniejszy. Wedlug ulotki to tak samo jakby zadnej kreski nie bylo wiec juz nie wiem co robic Teraz znowu zmierzylam temperature i mialam 37.5. Poznym wieczorem 37.8
Jak to jest z tymi testami?
Czy naprawde brak kreski i kreska mocno widoczna ale jasniejsza daje taki sam wynik?
Czy moze jasna kreska oznacza ze owulacja nastapi ale po dluzszym okresie niz 24-36 godzin?
Ja bym chociaz chciala wiedziec czy u mnie wogole wystepuje owulacja.
Lekarz powiedzial ze narazie mam dzialac przez dwa miesiace bez monitoringu a jak nie bedzie efektow to zaczniemy obserwacje.

Poradzcie cos prosze...
Beta Ty wydajesz sie byc dobrze uswiadomiona wiec moze bedziesz mogla mi pomoc? Prosze..

Edytowane przez Martinad
Czas edycji: 2009-04-25 o 11:44
Stary 2009-04-26, 18:15   #1661
Aja87
Przyczajenie

ja słyszałam,że jednak ta jasna kreska to wyniki pozytywny:| już sama nie wiem...
pozdrawiam wszytskie dziewczyny i 3mam kciuki!
ja dalej czekam na klnikę do lipca
musi być dobrze!
Aja87 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-04-27, 06:28   #1662
katarynka84
Przyczajenie

[quote=Martinad;12034121]Hey dziewczyny,

Ja sie juz wypowiadalam na wielu watkach no ale napisze to jeszcze raz..
Mam stwierdzone PCO -- staram sie o bejbika..
W srode wzielam ostatnia tabletke Clostilbegyt no i wedlug tego co mi lekarz powiedzial to owulacja powinna wystapic miedzy 13 a 14 dniem cyklu.. Wczpraj rano zmierzylam sobie temperature i mam 37.1! Czy to mozliwe ze owulacja wystapila wczesniej? A moze jest inny powod tej podwyzszonej temperatury?
Z wrazenia az nie poszlam dzisaj do pracy ;p
Pojechalam do apteki, kupilam testy owulacyjne (uzylam ich po raz pierwszy) no i pokazalo mi rozowa kreske -- niestety odcien inny od tej testowej, jasniejszy. Wedlug ulotki to tak samo jakby zadnej kreski nie bylo wiec juz nie wiem co robic Teraz znowu zmierzylam temperature i mialam 37.5. Poznym wieczorem 37.8
Jak to jest z tymi testami?

Moim zdaniem jesteś przeziębiona Chociaż każda kobita ma inaczej.. mi jak skoczy temperatura to max 36.9 ... A ty jak miałaś w poprzednich cyklach? Jeżeli jesteś przeziębiona to znaczy że możesz nie zauważyć owulacji
katarynka84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-27, 09:28   #1663
babet36
Przyczajenie

Martinad...mysle,ze mnie mialas na mysli piszac Bata (BABET) i o uswiadomieniu..hahhaha...
Usiadomienie mam bo sama mam PJ jak i 3 dzieci,doswiadcznie zyciowe no, i wyksztalcenie medyczne (POŁOZNA)....

ale tu nie chodzi o powyzsze a dzieleniem sie doswiadczeniami..a takich co do testow owolacyjnych NIE MAM...nigdy ich w zyciu nie uzywalam..mam doskonaly kontakt ze swoim cialem i wiem kiedy moge a kiedy nie..na podstawie oznak biologicznych...
podaje tu kilka watkow do stron gdzie warto sobie poczytac o tych rzeczach bo opisywanie ich nie ma sensu...tam macie wszytko na tacy...

http://www.woomb.org/bom/lit/teach/cyclevars1_pl.html
http://28dni.pl/rytm_plodnosci

jesli nie te linki... to w necie macie miliony stron na ten temat wystarczy wpisac w google "oznaki płodnosci" albo podobne hasła

Polecam z calego serca obserwacje sluzu.

Pomiary temperatury moga byc mylace (wystarczy przeziebienie, stres, stan zapalny)...
....no, i pamietajcie ze mowa tu jest o normalnych cyklach miesiecznych (28 dni)..a taki NORMALNY cykl to cykl z owulacja po conajmniej jednym cyklu od odstawienia srodkow anty....
czyli jak juz odstawiecie tabsy to owulacja powinna pojawic sie w nastepnym cyklu w srodku jego trwania (poczatek cyklu liczy sie od pierwszego dnia krwawienia)...

BABET
babet36 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-27, 18:24   #1664
Martinad
Raczkowanie

Unhappy Dot.: zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy!

Moim zdaniem jesteś przeziębiona Chociaż każda kobita ma inaczej.. mi jak skoczy temperatura to max 36.9 ... A ty jak miałaś w poprzednich cyklach? Jeżeli jesteś przeziębiona to znaczy że możesz nie zauważyć owulacji [/quote]

Nie no przeziebiona napewno nie jestem... dopiero od tego cyklu zaczlema mirzyc temp. wiec nie mam porownania ale nie wiem czy to ma sens.. :/

---------- Dopisano o 18:24 ---------- Poprzedni post napisano o 18:19 ----------

Cytat:
Napisane przez babet36 Pokaż wiadomość
Martinad...mysle,ze mnie mialas na mysli piszac Bata (BABET) i o uswiadomieniu..hahhaha...
Usiadomienie mam bo sama mam PJ jak i 3 dzieci,doswiadcznie zyciowe no, i wyksztalcenie medyczne (POŁOZNA)....

ale tu nie chodzi o powyzsze a dzieleniem sie doswiadczeniami..a takich co do testow owolacyjnych NIE MAM...nigdy ich w zyciu nie uzywalam..mam doskonaly kontakt ze swoim cialem i wiem kiedy moge a kiedy nie..na podstawie oznak biologicznych...
podaje tu kilka watkow do stron gdzie warto sobie poczytac o tych rzeczach bo opisywanie ich nie ma sensu...tam macie wszytko na tacy...

http://www.woomb.org/bom/lit/teach/cyclevars1_pl.html
http://28dni.pl/rytm_plodnosci

jesli nie te linki... to w necie macie miliony stron na ten temat wystarczy wpisac w google "oznaki płodnosci" albo podobne hasła

Polecam z calego serca obserwacje sluzu.

Pomiary temperatury moga byc mylace (wystarczy przeziebienie, stres, stan zapalny)...
....no, i pamietajcie ze mowa tu jest o normalnych cyklach miesiecznych (28 dni)..a taki NORMALNY cykl to cykl z owulacja po conajmniej jednym cyklu od odstawienia srodkow anty....
czyli jak juz odstawiecie tabsy to owulacja powinna pojawic sie w nastepnym cyklu w srodku jego trwania (poczatek cyklu liczy sie od pierwszego dnia krwawienia)...

BABET
BABET z calego serca przepraszam ze przekrecilam twoj NICK! Wybacz
Ja staram sie obserwowac sluz ale wydaje mi sie ze u mnie sie to nie sprawdza poniewaz bralam clostybegyt no i podczas jego brania caly czas mialam jakby plodny sluz.
Bralam CLO przez 5 dni a teraz po odstawieniu prawie sluzu nie mam no i badz tu madry.. :/

Faktem jest iz bralam tabletki anty przez dosc dlugi czas wiec moze faktycznie za bardzo panikuje ale poprostu wydaje mi sie ze ja nie mam owulacji! I przeraza mnie to bo tak bardzo chce bejbika..

Gdybym byla pewna ze ja mam to dokladne poznanie daty nie mialoby dla mnie az takiego znaczenia bo czesto 'przytulam' sie z mezem..

Ah nigdy nic po Twojej mysli.........
Stary 2009-04-28, 06:55   #1665
katarynka84
Przyczajenie

Martinad, Nie wiem czy to już możliwe ale tak podwyższona temperatura może też świadczyć o ciąży Musi się utrzymywać przez ok 20 dni. Ale trudno tu wyrokować skoro mierzysz temperaturę od tego cyklu
O bezpłodności można mówić dopiero wtedy (a nawet dopiero o jej objawach!) gdy przez cały cykl temperatura się nie podnosi w ogóle.. i jest dosyć niska.. więc moim zdaniem owulujesz normalnie.
My z PCO możemy mieć niestety cykle bezowulacyjne mimo, iż mamy skok temperatury.. te pęcherzyki..... Ale kobiety bez PCO też mają cykle bezowulacyjne.. Nawet dwa razy w roku.. My je mamy częsciej.. W każdym bądź razie życzę powodzenia!!! I koniecznie napisz jak Ci się uda

Edytowane przez katarynka84
Czas edycji: 2009-04-28 o 07:04

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-04-28, 09:05   #1666
katarynka84
Przyczajenie

I jeszcze jedno Czy ból jajników może mieć coś wspólnego PCO?
Stary 2009-04-28, 11:31   #1667
tadex
BAN stały

Cytat:
Napisane przez katarynka84 Pokaż wiadomość
moim skromnym zdanie może mic jeśli np. ma sie torbiele na jajnikach ale to nie tylko przy pco.
Stary 2009-04-28, 11:44   #1668
katarynka84
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez tadex Pokaż wiadomość
moim skromnym zdanie może mic jeśli np. ma sie torbiele na jajnikach ale to nie tylko przy pco.

Ale ja miałam robione USG na początku kwietnia i mam pęcherzyki na jajnikach... Ale ich rozmiar jest prawidłowy tzn. jajników. Już sama nie wiem...może jestem już przewrażliwiona.. Chyba pójdę do innego lekarza po konsultację..

Czas edycji: 2009-04-28 o 11:45
Stary 2009-04-28, 11:56   #1669
tadex
BAN stały

jasne co lekarz to inna opinia jestem zywym przykładem na to ze kazdy lekarz mówił mi co innego , jeśli masz obawy i sie stresujesz tym bardziej jesli odczowasz jakiś bol powinnas iśc do lekarza.
Stary 2009-04-28, 12:01   #1670
katarynka84
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez tadex Pokaż wiadomość
jasne co lekarz to inna opinia jestem zywym przykładem na to ze kazdy lekarz mówił mi co innego , jeśli masz obawy i sie stresujesz tym bardziej jesli odczowasz jakiś bol powinnas iśc do lekarza.
Dzięki Tadex... na pewno tak zrobię.. Pozdrawiam
Stary 2009-04-28, 17:54   #1671
Martinad
Raczkowanie

Cytat:
Martinad, Nie wiem czy to już możliwe ale tak podwyższona temperatura może też świadczyć o ciąży Musi się utrzymywać przez ok 20 dni. Ale trudno tu wyrokować skoro mierzysz temperaturę od tego cyklu
O bezpłodności można mówić dopiero wtedy (a nawet dopiero o jej objawach!) gdy przez cały cykl temperatura się nie podnosi w ogóle.. i jest dosyć niska.. więc moim zdaniem owulujesz normalnie.
My z PCO możemy mieć niestety cykle bezowulacyjne mimo, iż mamy skok temperatury.. te pęcherzyki..... Ale kobiety bez PCO też mają cykle bezowulacyjne.. Nawet dwa razy w roku.. My je mamy częsciej.. W każdym bądź razie życzę powodzenia!!! I koniecznie napisz jak Ci się uda
Katarynka 84 w ciazy napewno nie jestem chociaz bardzo chce!
Juz wpadlam w nalog robienia testow ciazowych ;p haha
Nie wiem jak mam tlumaczyc ta podwyzszona temperature ale musze powiedziec ze wszystko wrocilo do normy, tzn temperatura a teraz dla odmiany bola jajniki(?)
Nic juz z tego nie rozumiem.. poprostu zrzucam wine na CLO
Dotrwam do konca tego cyklu i postaram sie zaobserwowac jak najwiecej zmian w moim organizmie a najwyzej pozniej wybiore sie do gina.
Jak tylko czegos sie dowiem to oczywiscie dam znac

---------- Dopisano o 17:54 ---------- Poprzedni post napisano o 17:52 ----------

Cytat:
Katarynka 84 a od jakiego czasu bola Cie te jajniki?
Czasem taki bol sie odczuwa przy owulacji.. to nie koniecznie musi byc cos zlego.
Stary 2009-04-29, 12:38   #1672
katarynka84
Przyczajenie

Cytat:

Katarynka 84 a od jakiego czasu bola Cie te jajniki?
Czasem taki bol sie odczuwa przy owulacji.. to nie koniecznie musi byc cos zlego.

Od niedawna.. no i też podejrzewam owulację, ale zazwyczaj inaczej bolało przy owulacji.. chyba po prostu jestem przewrażliwiona. Idę do drugiego lekarza .. za niedługo.. zobaczymy co mi powie
Stary 2009-04-29, 12:49   #1673
eliame
Raczkowanie

Dziewczyny potrzebuję Waszej opinii.
Zdiagnozowano u mnie PCO, bez żadnych tabletek mój organizm sobie nie radził więc przepisano mi tab. antykoncepcyjne.
Najprawdopodobniej od maja/czerwca będę z TŻ starać się o dziecko, dlatego od marca nie biorę tabletek. Lekarz nie przepisał mi żadnych leków wspomagających "zaciążenie"
Miałam pierwszy okres po odstawieniu tabletek. Wszystko było normalnie, aż za normalnie bo nie miałam żadnych bóli krzyżowych jak to było bez brania tabsów.
Chcę poczekać jeszcze te 1-2 cykle i do dzieła. I tu pojawia się moje pytanie.
Czy nie powinnam dostać jakiś leków regulujących moje hormony? Bo niby teraz jest wszystko ok bo okres dostałam, ale boję się że nieodpowiednie stężenia hormonów wpłyną niekorzystnie na płód w pierwszych miesiącach.
Mój lekarz woli bym teraz spróbowała tak w naturalny sposób zajść a dopiero później brać się za leki.
Co o tym myślicie?

eliame jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-29, 17:34   #1674
olkka16
Rozeznanie

Dołączam do wątku-mam stwierdzony zespół policystycznych jajników.
1. Objawy jakie miałam : nieregularne okresy (średnio co 2 tyg) do tego były bardzo bolesne-ból był nie do zniesienia, przez to wymiotowałam jak już nie umiałam wytrzymać , dwa razy zdarzyło mi się zemdleć-trafiłam na pogotowie.
2. Trafiłam najpierw do pani ginekolog (było to 3 lata temu więc byłam jeszcze w okresie kiedy ze wstydu chciałam iść do kobiety) , ta pani stwierdziła, że nic mi nic jest.
3. W końcu trafiłam do dobrego lekarza- ginekolog-endokrynolog. Miły starszy pan, który po wysłuchaniu historii mojej "choroby" zanim zaczął mnie badać już dał skierowanie na badanie krwi (poziom hormonów). Potem standardowe badanie no i usg przezpochwowe. Wtedy potwierdziła się policystyczność.
4. Teraz biorę już od jakiegoś czasu novynette. Pan doktor na każdej wizycie mówi mi, że mam mu od razu powiedzieć jak zacznę planować ciążę , to zmienimy leki na jakieś , które pomogą mi zajść w ciążę, ewentualnie laparoskopię (w ostateczności).
Stary 2009-04-29, 19:10   #1675
Carolinka
Raczkowanie

Ja mam pco i tez czesto odczuwam bol jajnikow.

waga:6766 65 64 63 62-juz za mną 61 60 59 58 57
ważenie:14.o7.2009
Carolinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-29, 21:52   #1676
Martinad
Raczkowanie

Cytat:
Od niedawna.. no i też podejrzewam owulację, ale zazwyczaj inaczej bolało przy owulacji.. chyba po prostu jestem przewrażliwiona. Idę do drugiego lekarza .. za niedługo.. zobaczymy co mi powie
To sie moze zmienic ja jestem tego zywym przykladem..
Tak sie martwilam ze nie mam owulacji no a od 3 dni mnie tak strasznie bolaly jajniki no i wedlug wyliczen zblizaly sie dni plodne, do tego jeszcze bralam CLO..
Wczoraj rano zrobilam kolejny test owulacyjny i wyszly 2 krechy! (takie same tym razem, a ta wazniejsza nawet ciemniejsza No wiec ta owulacja jednak byla i to ona byla powodem bolu jajnikow!
Zanim zaczelam brac tabletki ANTY to nie pamietam zebym kiedykolwiek byla w stanie 'odczuc' owulacje z powodu bolu jajnikow. Moze przyczynil sie do tego ten CLO.. no ale nie zmienia to postaci rzeczy ze jednak bolaly..
Wiec moze u Ciebie jest podobnie?

---------- Dopisano o 21:52 ---------- Poprzedni post napisano o 21:43 ----------

Cytat:
Napisane przez eliame Pokaż wiadomość
Dziewczyny potrzebuję Waszej opinii.
Zdiagnozowano u mnie PCO, bez żadnych tabletek mój organizm sobie nie radził więc przepisano mi tab. antykoncepcyjne.
Najprawdopodobniej od maja/czerwca będę z TŻ starać się o dziecko, dlatego od marca nie biorę tabletek. Lekarz nie przepisał mi żadnych leków wspomagających "zaciążenie"
Miałam pierwszy okres po odstawieniu tabletek. Wszystko było normalnie, aż za normalnie bo nie miałam żadnych bóli krzyżowych jak to było bez brania tabsów.
Chcę poczekać jeszcze te 1-2 cykle i do dzieła. I tu pojawia się moje pytanie.
Czy nie powinnam dostać jakiś leków regulujących moje hormony? Bo niby teraz jest wszystko ok bo okres dostałam, ale boję się że nieodpowiednie stężenia hormonów wpłyną niekorzystnie na płód w pierwszych miesiącach.
Mój lekarz woli bym teraz spróbowała tak w naturalny sposób zajść a dopiero później brać się za leki.
Co o tym myślicie?
Jezeli masz stwierdzone PCO to lepiej zachodzic w ciaze zaraz po odstawieniu ANTY poki jeszcze jajniki sa 'czyste'. Nie powiedzialas co prawda, w jaki sposob u Ciebie objawia sie PCO no ale w wiekszosci przypadkow tworza sie niechciane pecherzyki co uniemozliwia zajscie w ciaze. Jezeli odczekasz 2 cykle to powinno byc wporzadku. Ja mam podobno sytuacje z tym ze juz staram sie o dziecko. Tabletki odstawilam w marcu i dostalam CLO. Zdania sa podzielone, jedni lekarze mowia ze lepiej sprobowac bez lekow inny od razu cos przepisuja..
Jezeli przestalas brac tabletki to nie moga one wplywac niekorzystkie na dziecko. Moje kolezanki bez PCO zachodzily w ciaze zaraz po odstawieniu tabletek i wszystkie maja zdrowe i pieknie dzieci!
Stary 2009-04-30, 13:42   #1677
katarynka84
Przyczajenie

Cytat:
T
Tak sie martwilam ze nie mam owulacji no a od 3 dni mnie tak strasznie bolaly jajniki no i wedlug wyliczen zblizaly sie dni plodne, do tego jeszcze bralam CLO..
Wczoraj rano zrobilam kolejny test owulacyjny i wyszly 2 krechy! (takie same tym razem, a ta wazniejsza nawet ciemniejsza No wiec ta owulacja jednak byla i to ona byla powodem bolu jajnikow!
Zanim zaczelam brac tabletki ANTY to nie pamietam zebym kiedykolwiek byla w stanie 'odczuc' owulacje z powodu bolu jajnikow. Moze przyczynil sie do tego ten CLO.. no ale nie zmienia to postaci rzeczy ze jednak bolaly..
Wiec moze u Ciebie jest podobnie?
Oby... Bo ja nic nie biorę.. ale mam nadzieję że jak nie będzie mi się udawało zajść w ciąże..to mi coś przepiszą.. Ale na razie nie panikuję i pójdę do lekarza na USG powtórne .. może w tym cyklu nie będę miała pęcherzyków.. ale nie wiem czy to w ogóle możliwe.. żeby znikły.. skoro w poprzednim cyklu były ..??

Czas edycji: 2009-04-30 o 13:43
Stary 2009-04-30, 16:22   #1678
Martinad
Raczkowanie

Cytat:
Oby... Bo ja nic nie biorę.. ale mam nadzieję że jak nie będzie mi się udawało zajść w ciąże..to mi coś przepiszą.. Ale na razie nie panikuję i pójdę do lekarza na USG powtórne .. może w tym cyklu nie będę miała pęcherzyków.. ale nie wiem czy to w ogóle możliwe.. żeby znikły.. skoro w poprzednim cyklu były ..??
Hmm no same pewnie nie znikna chyba ze udalo by Ci sie zajsc w ciaze.. O ile sie nie myle to zalezy tez ile ich jest.. Na USG warto isc
Stary 2009-05-01, 12:51   #1679
eliame
Raczkowanie

Cytat:
Jezeli masz stwierdzone PCO to lepiej zachodzic w ciaze zaraz po odstawieniu ANTY poki jeszcze jajniki sa 'czyste'. Nie powiedzialas co prawda, w jaki sposob u Ciebie objawia sie PCO no ale w wiekszosci przypadkow tworza sie niechciane pecherzyki co uniemozliwia zajscie w ciaze. Jezeli odczekasz 2 cykle to powinno byc wporzadku. Ja mam podobno sytuacje z tym ze juz staram sie o dziecko. Tabletki odstawilam w marcu i dostalam CLO. Zdania sa podzielone, jedni lekarze mowia ze lepiej sprobowac bez lekow inny od razu cos przepisuja..
Jezeli przestalas brac tabletki to nie moga one wplywac niekorzystkie na dziecko. Moje kolezanki bez PCO zachodzily w ciaze zaraz po odstawieniu tabletek i wszystkie maja zdrowe i pieknie dzieci!
Dziękuję za odpowiedz
Moje PCO objawia się tylko "wewnętrznie" czyli zły poziom prawie wszystkich hormonów no i te pęcherzyki. Teraz muszę pójść na USG zobaczyć jak moje jajniki wyglądają, sprawdzić poziom prolaktyny no i w maju do dzieła
Jak przez 2-3 miesiące nie zaskocze to wówczas zwrócę się do bardziej kompetentnego lekarza i zobaczę co on myśli na ten temat...

eliame jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-01, 13:32   #1680
Martinad
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez eliame Pokaż wiadomość
Dziękuję za odpowiedz
Moje PCO objawia się tylko "wewnętrznie" czyli zły poziom prawie wszystkich hormonów no i te pęcherzyki. Teraz muszę pójść na USG zobaczyć jak moje jajniki wyglądają, sprawdzić poziom prolaktyny no i w maju do dzieła
Jak przez 2-3 miesiące nie zaskocze to wówczas zwrócę się do bardziej kompetentnego lekarza i zobaczę co on myśli na ten temat...
Zycze powodzenia w staraniach
Informuj nas na bierzaco jak Wam idzie hehe..
Ja juz wiem ze mialam owulacje w tym cyklu no ale teraz musze odczekac min 14 dni zeby zrobic test.
Nie wiem juz co mam myslec, odchodze od zmyslow bo bardzo chcialabym byc w ciazy ale mam zle przeczucie.

Dziewczyny jak to jest z ta temperatura w ciazy? Czy to jest jakas regula? Jezli nie jest podwyzszona to znaczy ze w ciazy sie nie jest czy to zalezy od kobiety? Mi sie wydaje ze logiczniejsza odpowiedzia jest ta druga no ale moze ktoras z Was sie orientuje jak to wyglada?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości