![]() |
#151 |
Raczkowanie
|
Dot.: zespół policystycznych jajników
a ja mam do was dziewczyny takie pytanie.. czy któraś z was stosuje lub stosowała plastry do depilacji twarzy? Ostatnio sie zastanawiam nad ich zakupem ale nie wiem czy są skuteczne, czy wyrywaja dokładnie włoski zwłaszcza te grubsze i mocniejsze.. Jak dla mnie plastry Veet są troche za drogie (25 zł) i nie chciałabym wydac tyle kasy na coś co może nie działa.. zastanawiam się nad plastrami Strep cristal face od GlaxoSmithKline.. używałam kiedyś Strep do depilacji ciała i byłam zadowolona, a poza tym cena o połowe mniejsza za ta sama ilość plastrów.. może podzielicie się swoimi doświadczeniami? będę wdzięczna
![]()
#152 |
Zakorzenienie
|
Ja nigdy nie stosowalam takich plastrow jedynie co to tylko rozjasniacz na wasik ...
dziewczyny dzis bylam u endokrynologa i dal mi skierowanie na usg tarczycy oraz na badnie hormonalne tarczycy powiedzcie mi czy te badanie sie robi na czczo (chodzi o krew)i czy duzo sciagaja tej krwi ? a badania to THS oraz cos tam 4 heht jakies dwie litery kotrych nie umiem przeczytac
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
![]() ![]() |
![]() |
#153 |
Zakorzenienie
|
acha no i sierownie do przychodni endokrynologicznej....... .... gdzie bedą dalej badac moje PCO a jelsi chodzi o tarczyce to on chcial (lekarz) miec wykluczone wsyztskie jakies tam choroby czy zaburzenia pracowania narzadow itd ...ogolnie lekarz w porzadku ze daje skierowania i w ogole widac ze mu zalezy na pacjentach a nie "odklepuje"po kolei !!
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
![]() ![]() |
![]() |
#154 |
Raczkowanie
|
ja miałam swego czasu robione wszystkie możliwe badania hormonalne a nawet genetyczne, ale wyszlo z nich tyle że wszystko mi działa jak należy: i tarczyca i nadnercza i genetycznie ok.. lekarz mi powiedział że sam nie wie skąd u mnie taki wysoki testosteron
![]() Niestety nie pamietam wogóle jak wyglądaja badania tarczycy zatem może ktos inny pomoże.. a ja czekam na ewentualne opinie dotyczące wosku.. hmm.. czy tylko ja mam włoski rosnące na całej twarzy i szyi a nie tylko wąsik? ![]() ![]()
#155 |
Zakorzenienie
|
mi rosnie wasik kotry rozjasniam jak juz wczesniej pisalam, oraz pojedyncze wloski na brodzie kotre wyryam penseta .....
a tych plastore ni uzywam w sumie to skzoda by mi bylo kasy ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#156 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczynyz PCO- mam pytanie-czy u Was pigułki wysuszają skórę? Nie chodzi mi o poprawienie jej stanu z trądziku, tylko wręcz nienormlane jej wysuszenie na twarzy i ciele.
|
![]() ![]() |
![]() |
#157 |
Przyczajenie
|
Cześc dziewczyny
![]() Tak dawno mnie tutaj nie było,a tutaj tyle wpisów przybyło,lubie tutaj wchodzić,zawsze ten watek podnosi mnie na duchu. Fantyna ja uzywam plastrów do depilacji twarzy Sensual Joanny i są za 8zł,ale kupuje te do ciała,bo moge sobie powycinać takie paseczki jakie mi pasują,zreszta wosku jest więcej i lepiej sie wyrywa i nie przejmuj się bo nie jestes sama ja też mam nie tylko wąsik ale i na brodzie mi rosną grube czarne wloski i baczki tez mam takie ciemne,ale tych nie ruszam. A wosk mi wyrywa tylko wąsik nad wargą,na brodzie mam zbyt grube włosy i nie chce ich wyrywać,usuwam to pensetą. Sylwia ja mam strasznie wysuszoną skórę,chodze od roku do dermatologa,ale nie miałam pojęcia że to od tabsów,ze mnie sie normalnie sypie,już używałam chyba wszystkich kremów a teraz zakupiłam oliwke do dzieci,narazie skutków nie widze,no ale zobacze za jakiś czas. Czasem idzie sie załamać nie dość że te włosy to jeszcze taka skóra. Człowiek sie nawet nie może wymalować bo to tragicznie wygląda... Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
#158 |
Raczkowanie
|
tez zauwazyłam że mam nadmiernie wysuszona skórę ale nigdy tego nie wiazałam z braniem pigułek.. na szczęście w moim przypadku dobry (czyli taki który działa
![]() ![]()
#159 |
Raczkowanie
|
ahh.przeczytalam prawie wszystkie wypowiedzi i szczerze mowiac jestem poprostu przerazona.miesiac temu bylam na usg i lekarz ginekolog stwierdzil u mnie pco,ale nie zalecil zadnego leczenia.powiedzial ze to taka choroba kobieca,dal skierowanie na hormony i kazal mierzyc codziennie rano temperature zeby stwierdzic czy wystepuje wogole owulacja.a ja zle sie czuje,jestem rozdrazniona,mam nieregularne miesiaczki,jestem senna i czesto bola mnie jajniki.juz nie mowiac o tym ze marze zeby miec dziecko.a jest to w tej chwili wrecz niemozliwe.na moim miejscu zdrowa kobieta mialaby juz conajmniej czworke. musze zaznaczyc ze ponad 4 lata temu mialam operacje torbieli jajnika i jakis czas po tym robilam usg ale zadne nie bylo tak zle jak te sprzed miesiaca.(mam liczne pecherzyki na obu jajnikach).teraz wybieram sie na te badania,zeby ustalic czy w 100% cierpie na ta chorobe.boje sie ze lekarz zle dobierze mi leki,i beda jakies komplikacje,a wiem ze na hormony zle reaguje.sama nie wiem co dalej .............
|
![]() ![]() |
![]() |
#160 |
Raczkowanie
|
przede wszystkim bez paniki
![]() ![]() w kazdym bądź razie na pewno nie pozwól mu ciebie zignorować.. może teraz generalizuje ale często lekarze nie słuchają pacjentów bo nie uważają tego za konieczne (sami przeciez wiedza wszystko najlepiej).. a wtedy, tak jak mówisz, faktycznie istnieje ryzyko że źle dobierze sposób leczenia... ale głowa do góry.. najwazniejsze to umówić sie na wizyte a potem.. mów lekarzowi o wszystkim co cie dręczy.. Powodzenia ![]()
#161 |
Wtajemniczenie
|
Witam dziewczyny! Wątek w sam raz dla mnie
![]() ![]() ![]()
![]() |
#162 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
dzieki wielkie za wsparcie. ![]() niebawem wybieram sie na badania i zobaczymy jakie beda wyniki.szczerze powiedziawszy nie jestem dobrej mysli ![]() narazie czekam na okres ktory sie nie pojawia ![]() wczesniej myslalam ze powodem spozniajacej sie miesiaczki jest ciaza,ale teraz wiem ze skoro cierpie na to dziadostwo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#163 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam wszystkie Wizazanki!
Wizaz odwiedzam juz od dawna.Sorry ze nie udzielam sie na forum,ale zawsze potrzebuje wiecej czasu zeby sie wstrzelic itd...Za to jak juz zaczne... ![]() Zaden moj lekarz nie powiedzial mi wprost o tej chorobie.To tej pory nie wiem czy to to,czy nie...Ale wszystko wskazuje ze tak.U mnie zaczelo sie to pare lat temu.Zaczelam brac tabletki anty i jak je odstawialam to zatrzymywal mi sie okres.No i tak mi go wywolywali itd.Potem to wolalam brac tabl.anty,ale zawsze to samo,jak odstawialam to mi sie okres zatrzymywal.I w kolko to samo,do tej pory...Bromergon,Diana,lu teina itd itd.Porobilam wszystkie wyniki...USG.Prolaktyna bardzo wysoka.Wahania wagi...Zmeczenie,deprecha ...Ach...Dla mnie najgorsze to sa problemy z cera.Na twarzy(w okolicy rzuchwy i uszu),na plecach to mam masakre,bola strasznie i wogole...Zalamka ![]() Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
#164 |
Raczkowanie
|
PCO to skrót od angielskiej nazwy: Polycystic Ovary Syndrome
mam pytanko do was.. czy macie jakies problemy ze stawami (kolana, biodra)? Bo mnie od trzech dni tak bardzo doskwiera staw biodrowy że praktycznie każdy krok to męczarnia... któraś z was pisała ze PCO może miec wpływ na gorsza kondycję stawów.. czy znacie jakies "domowe" sposoby żeby im pomoc bez konieczności łykania znowu jakichś specyfików? Na pewno musze zrzucic pare kilo bo to też obciąza stawy ale oprócz tego może trzeba sie jakoś specjalnie odzywiać? ![]() Martela.. głowa do góry.. nie ma sie co martwic na zapas ![]() ![]() ![]()
#165 |
Zakorzenienie
|
(Polycystic Ovary Syndrome - PCO)
ale to juz przed mówczyni napisała ![]() Owszem dzieci przy tej chorobie mozna miec, nawet czesto sa to wieloracze ciąze, niekiedy tzn w wiekszych wypadkach nastepuje poronienie (...) Z różnorodnych objawów PCO należy wymienić hiperandrogenizm, niepłodność i poronienia nawykowe. Jednak w poszczególnych pracach, w zależności od stosowanych kryteriów rozpoznawczych, podaje się różną częstość występowania tych objawów w badanych grupach pacjentek. Ponadto otyłe pacjentki z PCO częściej zapadają na inne choroby, np. nadciśnienie tętnicze, cukrzycę, hiperlipidemię, choroby układu krążenia i dróg żółciowych (...) tekst ze str /www.libramed.com.pl/ O poronieniach takze trzeba cos powiedziec bo od zapłodnienia do porodu dluuuga droga, a my z PCO często mamy ja troche wydłuzona z licznymi zakretami. Ale na szczescie nie jedenj kobiecie sie udało a to juz duuuzy plus ![]()
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#166 |
Zakorzenienie
|
jelsi chodzi o stawy to chyba raczej PCo nie ma tu nic do czynienia ze stawami , stawy moga bolec z nad wyrezenia, ze zmiany cisnienia itd .
na bolace stawy najlepsze sa srodki z glukozaminą taka kuracje stausje sie okolo 3 miesiecy i powtarza po roku ......ja tak mialam stosowalam flexodon(on ma w sobie glukozamine) i stawy przestaly bolec
![]() ![]() |
![]() |
#167 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#168 |
Przyczajenie
|
Dot.: Zespół policystycznych jajników
Witam! Mam pytanie. Od roku leczę się na tę przypadłość, do tej pory terapią zastępczą, bez hormonów. Ostatnio mój lekarz przepisał mi pigułki Yasmine (wcześniej nie brałam żadnych pigułek antykoncepcyjnych - mam 25 lat) i od dnia wzięcia pierwszej dawki, w 1 dniu cyklu (czyli 2 tygodnie temu) nadal mam krwawienia. Boję się by nie nabawić się anemii więc dziś je odstawiłam. Mój ginekolog jak się okazało bardzo mało wie na ten temat więc leki zaleca mi endokrynolog...tylko jakoś nic nie skutkuje, a ja zaczynam się czuć co raz to gorzej, a organizm się wyniszcza... Co dalej? Co mam w tym przypadku robić dalej, o jakie leki i jakie dodatkowe badania mam prosić? POMOCY!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
#169 |
Przyczajenie
|
![]()
RATUNKU!!! Od roku leczę się na tę przypadłość, to tej pory stosowałam terapię zastępczą, bez hormonów, ale ostatnio lekarz przepisał mi Yasmine (nigdy wcześniej nie brałam pigułek anty - mam 25 lat). Lek ten biorę od pierwszego dnia cyklu, od dwóch tygodni i od dwóch tygodni mam nadal krwawienie!!!! Obawiam się, że skończy się to anemią... Mój lekarz wie bardzo mało na temat "Zespołu" dlatego posiłkuje się zaleceniami mojego endokrynologa, ale problem w tym, że nic nie skutkuje... Co mam robić? O jakie leki i dodatkowe badania mam prosić? Co oznacza to krawienie? Mam już dosyć...POMOCY!
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#170 |
Przyczajenie
|
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=99222
http://www.libramed.pl/wpg/NumeryArchiwalne/02/04.html tu są linki pod którymi możesz dowiedziec się coświecej na ten temat. |
![]() ![]() |
![]() |
#171 |
Przyczajenie
|
moon 25 co prawda Ci nie pomoge bo się nie znam ja też biore Yasmin ale mi raczej nic nie jest,ale dziwi mnie,że mówisz o tym lekarzowi a on nie wie co zrobić
![]() Pozdrawiam i mam nadzieję,że będzie dobrze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#172 |
Zadomowienie
|
Moon25, ja sie za bardzo nie znam, ale tabletek anty to juz sie w zyciu sporo nabralam (a mam 16 lat;/). Musze Ci powiedziec, ze kiedy mialam tygodniowe przerwy "na okres" pomiedzy jednym a drugim opakowaniem tabletek tez mialam dosc obfite krwawienia... i nie konczyly sie po tygodniu, trwaly dluzej (wtedy kiedy okres powinien sie juz skonczyc, bo bralam tabletki, mam nadzieje, ze rozumiesz, o co chodzi
![]() ![]() PS Ide jutro do ginekologa i chyba zaczynam sie bac... Trzymajcie za mnie kciuki, zeby wszystko bylo ok ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#173 |
Przyczajenie
|
Pamiętam pierwszy raz kiedy zaczęłam stosować tabletki (Cilest) - pierwszy okres z tabletką trwał około 2 tygodni, później do końca miesięcznego cyklu miałam "plamienie" tak jakby okres cały czas się kończył. Później wszystko się unormowało. Co do zespółu policystycznych jajników: ostatnio wykryto u mnie tą przypadłość
![]() ![]()
![]() |
#174 |
Rozeznanie
|
A ja mam pytanie do pana dr, chodzi mi o to, co powinien zrobić lekarz podczas badania?
Mój lekarz zrobił mi tylko USG, kazał usiąść na "samolocie" i tam mnie zbadał i przepisał Diane35. Tyle. Nie skierował mnie na żadne badania na poziom hormonów itp. Ja wykryłam tą chorobę jakieś 8 lat temu (teraz mam 21). Czy powinna zmienić lekarza, czy mój jest w porządku? Pozdrawiam i dziękuję za odp. b. |
![]() ![]() |
![]() |
#175 |
Przyczajenie
|
Jak wykrylas sobie ta chorobe?!Jeszcze do tego w wieku 13 lat?!Wow...Co do badania...hmm...powinien cie skierowac,ale te badania i tak sa platne,takze mozesz sama isc do szpitala i zrobic sobie wyniki.Jednak spytaj sie niech ci powie dokladnie jakie hormony itd.
Moon25,mysle ze masz zle dobrane tabletki i dlatego krwawisz caly czas.Tez tak kiedys mialam.Zmienialam tabletki(anty),az w koncu dobralam sobie odpowiednie i krwawienia ustapily.Zmienialam moze nawet z 5 razy.Moze potrzebyjesz z silniejsza dawka hormonow.Na twoim miejscu poszlabym jeszcze raz do Gina zeby ci zmienil.Przy dzisiejszej medycynie nie mecz sie,na rynku jest duzo tego...#$%@*!Cos ci podpasuje napewno ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#176 |
Przyczajenie
|
Jak wykrylas sobie ta chorobe?!Jeszcze do tego w wieku 13 lat?!Wow...Co do badania...hmm...powinien cie skierowac,ale te badania i tak sa platne,takze mozesz sama isc do szpitala i zrobic sobie wyniki.Jednak spytaj sie niech ci powie dokladnie jakie hormony itd.
Moon25,mysle ze masz zle dobrane tabletki i dlatego krwawisz caly czas.Tez tak kiedys mialam.Zmienialam tabletki(anty),az w koncu dobralam sobie odpowiednie i krwawienia ustapily.Zmienialam moze nawet z 5 razy.Moze potrzebyjesz z silniejsza dawka hormonow.Na twoim miejscu poszlabym jeszcze raz do Gina zeby ci zmienil.Przy dzisiejszej medycynie nie mecz sie,na rynku jest duzo tego...#$%@*!Cos ci podpasuje napewno ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#177 |
Przyczajenie
|
Dziękuję Ci ślicznie za te linki, na pewno sprawdzę ;o) a co do lekarza, to już mam namiary na nowego, tylko muszę poczekać, aż wrócę do formy ;o)) Mam nadzieję, że tym razem mi się uda, bo mam już serdecznie dosyć tego trucia się i mój organizm też... ;o)) Pozdrawiam!!
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#178 |
Rozeznanie
|
Hey
Ja zaczęłam miesiączkowac w wieku 12 lat. Jakiś czas później zauważyłam, włosy na mojej skórze, nie tak troszkę tylko gęsto jak w dżungli (wąsik, ręce, nogi, pupa, brzuch itp.) i zatrzymała mi się miesiączka. Zaczęłam jeździć do Wrocławia do endokrynologa (głupia baba) i przez jakieś 1,5 roku jeździłam do niej w miesiąc w miesiąc, żeby mnie zważyła i zmierzyła. Później przeszłam do inne endokrynolog, to ona przepisywała mi Diane35 i tak brałam do ok. 16roku życia. Wtedy pani endokrynolog powiedziała, żebym zaczęła chodzić do ginekologa, bo w wieku 18 lat umowa z nfz się skończy itp. I tak się zaczęła moja przygoda. Po Diane nic się nie poprawił stan mojej skóry itp. Na początku brania Diane strasznie wymiotowałam i miałam paskudne uczulenie na twarzy. Pozdrawiam b. |
![]() ![]() |
![]() |
#179 |
Zakorzenienie
|
Witam po przerwie.
bylam u endokrynologa dostalam skieroanie do klikinki edokrynologiczno-ginekologicznej -juz drugi raz. Oprocz tego dostalam skierownie na usg tarczyny (noc nie wykryto ufff( i na krew wynik a jakis czas. Wiec wiem ze problemy z hormonami nie sa zwiazne z tarczyna a prawie napewno z jajnikami:| no nic czekam nadal co bedzie ze mna ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#180 |
Raczkowanie
|
nie chce zadnej straszyc,bo osobiscie nie bralam diane35,ale moja kumpela za to tak.przepisal jej lekarz ginekolog w celu poprawienia wygladu cery i uregulowania miesiaczki,i jak ja zobaczylam po jakims czasie to bylam w szoku.
![]() a ja jak uslysze ze lekarz chce przepisac mi diane35 to az mi ciarki przechodza na sama mysl o tym ze moge miec tak samo jak ona. zreszta boje sie brac jakichkolwiek lekow,bo zle toleruje hormony. pomimo tego ze cierpie na pco,to jestem w miare szczupla i nie moge narzekac,ale po hormonach od razu puchne,i strasznie sie czuje ![]() pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:30.