|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1981 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy!
Cytat:
![]() |
#1982 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1983 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1984 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny!
Jestem tutaj nowa i bardzo liczę na Waszą pomoc. Lekarz gin podejrzewa u mnie PCO ale tylko na podstawie obrazu usg jajników a dokładniej lewego jajnika Powiedział że u mnie nie jest aż tak bardzo źle ale pewnie tylko mnie pocieszał Przepisał mi tabletki anty yasminelle. Początkowo miałam wziąć tylko 3 opakowania i odstawić Jednak jak byłam ostatnio na kontrolnej wizycie to stwierdził że powinnam je brać przez min. pół roku. Potem odstawiamy monitorujemy cykl i robimy badania hormonalne. Tylko mam do was takie pytanie czy te tabletki jakoś mi pomogą w sensie że po odstawieniu ich moje jajniki powrócą do normalnej pracy Może się tak zdarzyć? (bo że likwidują one powstałe cysty na jajniku to już zauważyłam na ostatnim usg było ich mniej niż na pierwszym) bardzo liczę na waszą pomoc Pozdrawiam Pa pa |
![]() ![]() |
![]() |
#1985 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli tak to fajnie ![]() ![]() Cytat:
![]() A tak poza tym dziewuszki odebrała w końcu moje wyniki i juz sama nie wiem czy jestem kobietą czy mężczyzną heheheh Mam Testosteron jak facet :| !!! Masakra... Progesteron: 2,9 nmol/l Testosteron: 8,75 nmol/l Prolaktyna: 16,17 ng/ml E2: 137,93 pmol/l LH: 10,15 IU/l FSH: 5,32 IU/l ---------- Dopisano o 18:29 ---------- Poprzedni post napisano o 18:25 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#1986 |
Przyczajenie
|
ErMiRka dzięki za odpowiedź. Mam do was jeszcze jedno pytanko czy jeżeli ostatecznie po tych badaniach lekarz stwierdzi u mnie pco to jaki jest sposób leczenia jeżeli starania o dziecko planuję dopiero za 2 lata a co do tego czasu? Tylko tabletki anty?jakoś nie jestem do nich przekonana
|
![]() ![]() |
![]() |
#1987 |
Raczkowanie
|
Na pewno lekarz zaproponuje Ci leczenie tabletkami anty bo głownie one hamują wzrost tych pęcherzyków - zatrzymują owulację, dzięki czemu nie powstają nowe. A sposób leczenia będzie z pewnością zależał od Twoich wyników.
![]()
#1988 | |
Rozeznanie
|
Witam Was leseczki
![]() Mam nadzieje,że mnie jeszcze ktoś pamięta na tym wątku ![]() azakowana strasznie dużo płaciłaś za ten zastrzyk ''Ovitrelle" gdzie Ty go kupowałaś jak można wiedzieć ![]() ![]() A z PREGNYLEM to faktycznie jest coraz gorzej ja tez miałam przepiany ale go nie dostałam i dziewczyny z apteki dzwoniły do mojego lekarza czy może być zamieniony na Ovitrelle i wyraził zgodę a potem się od niego dowiedziałam,że ten lek jest lepszy od Pregnylu że są lepsze skutki działania i pozostaje dłuższy czas w organizmie .... Molly22 ja znam z widzenia i ze słyszenia dr.Sendrakowską ponieważ też się leczę w tej klinice tylko u prof.doc.hab Józef Krzysiek jest on zarazem ordynatorem i kierownikiem tejże kliniki do której masz skierowanie ![]() ![]() ![]() Jak tylko możesz się jakoś postarać o skierowanie do prof. to polecam jak najbardziej chociaż nie wiem jaki jest Twój główny cel leczenia czy na razie tylko walka z PCO czy walka o dziecko ??? KALWI23 Witaj ![]() ![]() Pozdrawiam Was serdecznie Wszystkie i mocno wierze,że nam się kiedyś uda ![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:14 ---------- Poprzedni post napisano o 19:03 ---------- Cytat:
Ale dalsze Twoje leczenie będzie na pewno zależało tylko i wyłącznie od wyników badań i lekarza...ale ??? jest możliwość zastąpienia leczenia zamiast antykami lekarz może Ci zaproponować plastry hormonalne ...ale musisz powiedzieć od razu lekarzowi,że za jakies dwa lata chciałabyś mieć dziecko bo ja tak właśnie zrobiłam i miałam wycofane antyki i zastąpione tymi plastrami ale niestety już nie pamiętam nazwy tych plastrów ale są one bardzo podobne do tych dla palaczy ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1989 |
Przyczajenie
|
Dzięki dziewczyny za odp A myślicie że tą półroczną kuracją tabletkami anty sobie nie zaszkodzę?Lekarz mówił mi że tych pęcherzyków jest już mniej niż ostatnio (jestem na drugim opakowaniu yasminelle) i to jest ogromny plus bo mój jajnik się powoli oczyszcza
Ale...spotkałam się z różnymi opiniami na temat tabletek anty np. niektóre dziewczyny twierdzą że to właśnie po nich mają teraz problemy z zajściem w ciążę a ja bardzo pragnę mieć dzidziusia Edzia te plastry które stosowałaś to były plastry antykoncepcyjne czy jakieś inne?Zawierające np hormony które pobudzają owulację Nie mam jeszcze zdiagnozowanego pco ale już zaczynam się załamywać że po odstawieniu tych antyków wszystko znów się pogorszy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1990 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1991 |
Rozeznanie
|
annn87 w tej chwili nie umiem Ci powiedzieć czy podczas kiedy miała te plastry dochodziło u mnie do owulacji ponieważ to już było tak dawno
![]() ![]() ErMiRkA przepraszam ale chyba źle mnie zrozumiałaś albo nie doczytałaś moich wcześniejszych wpisów ponieważ ja walcze nie staram się ale WALCZĘ już o moje dziecko już dwa lata ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1992 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Od dawna wiesz? Ile się starasz? Napisz coś więcej o sobie ![]() Cytat:
![]() Ja w końcu zapisałam się do lekarza, a nawet do trzech ![]() w najbliższy poniedziałek mam wizytę u gin-endo, ciekawe co wymyśli za leczenie i czy da mi jakieś skierowanie na badanie. Jeżeli się nie popisze, to w środę idę do prywatnej kliniki leczenia niepłodności do gin-endo. Będzie mnie to kosztowało ale może pomogą... trzymajcie kciuki. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1993 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Następnym razem już nie będę taka głupia i poszukam w innych miejscowościach. Mam jednak nadzieję, że kolejnego razu nie będzie ![]() Edziu a co u Ciebie wykazała Laparoskopia. Trochę ostudziłaś moje nadzieje, że po niej u mnie się coś zmieni.
![]() |
#1994 |
Rozeznanie
|
Witajcie dzieuszki
![]() azakowana w sumie to nic nie wykazała pousuwali tylko te cholerne pęcherzyki w okół jajników i tyle bo po sprawdzeniu reszty się okazało,że wszystko jest o.k jajowody drożne i cała reszta też w porządku i tyle ![]() a w kwietniu tego roku zrobili mi histeroskopie diagnostyczną czy z macica jest wszystko o.k i czy nie ma żadnych zrostów na niej noi też wszystko o.k ![]() ![]() ![]() Nie możesz opierać się na moim przykładzie bi każda z nas ma inny organizm i inne schorzenia z tym związane ![]() ![]() ![]() 13 grudnia przylatuję do Polski i mam już umówione 2 wizyty w dwuch różnych prywatnych klinikach są to dwaj bardzo dobrzy specjaliści w Krakowie i chcę sprawdzić jak dalej by poprowadzili moje leczenie i w jakim kierunku i chce sobie porównać ich wypowiedzi na mój temat ![]() Bo tutaj mam już jakiś obraz jakby wyglądało moje leczenie .... |
![]() ![]() |
![]() |
#1995 |
Zakorzenienie
|
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź
![]() Ja tez miałam taki okres w ciągu tych 1,5 roku, że co 27 dni ryczałam jak bóbr przez dwa dni. Ale to się zmieniło, bo powiedziałam sobie, ze takie podejście nie ma sensu i tylko mnie blokuje ![]() ![]() ![]()
#1996 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny mam jeszcze do was takie pytanie Co wy byście mi radziły robić jeżeli staranka o dzidziusia chcę zacząć dopiero za 2 latka Mam brać do tego czasu anty czy rozruszać moje jajniki np duphastonem? Proszę o jakieś rady Co np zrobiłybyście będąc na moim miejscu?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1997 |
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się, zę Duphastonem nie rozruszasz jajników - ale nie jestem pewna. Z tego co wiem Duphaston powoduje podwyższenie progesteronu odpowiedzialnego za dobry przebieg II fazy cyklu - rozwój ciałka żółtego. A lekarz radzi Ci tabletki. Ja generalnie nie jestem przekonana do tabletek antykoncepcyjnych ale znam sporo przypadków, w którym one pomogły. Nie będzie wtedy problemu z odkładającymi się jajeczkami.
A po kuracji tabletkami może dojść do ulepszonej produkcji ![]()
#1998 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny czy lek Glucophage wplywa jakos na tabletyki antykoncepcyjne chodzi mi o skuteczność.Bo zaczynam je brac niedlugo a glucophage juz biore 2 dzien i nie wiem czy nie obniaza skuteczności. z gory dziekuje za odpowiedz
|
![]() ![]() |
![]() |
#1999 |
Raczkowanie
|
edzia, no to przepraszam - musiałam niedoczytac faktycznie
![]() azakowana, ja miałam robione w fazie lutealnej więc wszystko niby jest ok zgodnie z normami z laboratorium oprócz tego nieszczesnego testosteronu.... :/
#2000 |
Przyczajenie
|
Azakowana dzięki za odp No właśnie ja też jakoś nie jestem przekonana do anty mimo że to moje pierwsze tabletki i nie odczuwam prawie żadnych skutków ubocznych. Ta "sztuczność" występująca przy ich braniu mnie przeraża wolałabym mieć wszystko w miarę naturalnie Poza tym to tyle się też naczytałam o zakrzepicy że się normalnie przeraziłam
![]() Lekarze jednak przy stwierdzeniu pco właśnie tabletki anty przepisują najczęściej.... no cóż ale jakoś z tym pco trzeba walczyć Narazie biorę yasminelle potem odstawiam robię badanka i razem z lekarzem zdecyduję czy dalej zostaję na anty czy będę brać jakieś inne leki pobudzające jajniki do pracy Pozdrawiam i życzę aby wszystkie starające się zafasolkowały ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2001 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#2002 |
Zadomowienie
|
[QUOTE=serduszkowata;15347 974]Ja kiedyś stosowałam castagnus i niestety zadowolona nie jestem - od tego czasu mam rozregulowany cykl i zaczął się wydłużać a ja zaczęłam się czuć coraz gorzej. Nawet czasami zastanawiam się czy to nie przez niego są te wszystkie kłopoty z moimi jajnikami. Może będzie lepiej jak pójdziesz do lekarza wcześniej - lepiej się leczyć pod okiem specjalisty niż na własną rękę.
Witaj ![]() Od dawna wiesz? Ile się starasz? Napisz coś więcej o sobie ![]() No więc tak niedawno się dowiedziałam, że mam pco, chyba od jakiegoś miesiąca ![]() ![]() Miałam badania hormonalne i niby są ok poza tym stosunkiem LH:FSH lekarka mówi, że nie jest źle. Teraz jem duphaston od 14dc przez 10 dni, a od przyszłego miesiaca monitoring. Dziwnie sie czuje po tym duphastonie boli mnie brzuch ![]()
#2003 |
Zakorzenienie
|
To może powinnaś wymienić go na luteinę dopochwową? Ja ją biorę i czuję się po niej o wiele lepiej niż po duphastonie. A może jesteś w ciąży
![]()
#2004 |
Zakorzenienie
|
Hej, ja po kolejnych badaniach
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2005 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2006 |
Przyczajenie
|
Witajcie dziewczyny
Ja również do Was dołączam, czy mam PCO będzie wiadomo dopiero po wizycie w klinice jak tylko wywołam okres. Przed wczoraj miałam pierwszą wizytę u prof. Violetty Skrzypulec w Mikołowie, po badaniu profesor stwierdziła, że będzie trzeba ze mną trochę popracować i skierowała do mnie do kliniki endokrynologii ginekologicznej w katowicach ligocie. Czy któraś z Was tam już była? Poniżej wklejam moje wyniki hormonów: Testosteron wolny-0,9 pg/ml Androstendion - 2,5 ng/ml Progesteron - 0,337 ng/ml Prolaktyna- 11,88 ng/ml TSH - 3 gen. 2,930 ulU/L FT4 0 0,91 ng/dl Na tą chwilę przyjmuję luteinę przez 10 dni na wywołanie, badania były robione beż żadnego konkretnego dnia cyklu (takich brak ![]() Czy ktoś pomoże coś z nich wywnioskować? |
![]() ![]() |
![]() |
#2007 |
Raczkowanie
|
Dowiem się dokładnie jak pójdę do lekarza. Już normalnie tracę jakąkolwiek nadzieję, która mi została...
#2008 |
Zadomowienie
|
Stosunek tych dwóch hormonów nie może przekroczyć 1.5 jezeli przekroczy, u mnie tak było to lekarka powiedziała klasyczne pco, miałam jeszcze usg
#2009 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#2010 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:16.