|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2011 |
Zakorzenienie
|
Dot.: zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy!
Czesc dziewczyny!
![]() Ja od 3 dni mam okres ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez simonee Czas edycji: 2009-11-21 o 13:14 |
![]() ![]() |
![]() |
#2012 |
Zakorzenienie
|
W takim razie gratulacje
![]() I życzę powodzenia. A ja choruję przeokropnie. Dopadła mnie grypa i męczę się w tej chwili akurat z katarem. Najgorsze jest to, że oboje z mężem jesteśmy umierający. I nawet teraz nie jestem w stanie kontrolować temperatury i nie wiem czy spada czy rośnie ![]()
#2013 |
Zakorzenienie
|
Mam nadzieje, ze sie wam udalo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2014 | |
zielony stworek
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2015 |
Zakorzenienie
|
Narazie testuje metody "naturalne" biore tabletki z wyciagu- niepokalanek mnisi, hamuje wydzielanie prolaktyny i tym samym reguluje poziom hormonow plciowych. Stymuluje wydzielanie LH, stymuluje owulacje. Ponoc jest w stanie wywolac okres u kobiet u ktorych on nie wystepuje... Naprawde nie wiem co mam myslec czy to mi pomoglo czy nie no, ale dostalam okres...
|
![]() ![]() |
![]() |
#2016 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 04:41 ---------- Poprzedni post napisano o 04:40 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2017 |
Raczkowanie
|
a ja narazie tylko czekam
![]() ![]()
#2018 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2019 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny mam mnóstwo pytań. Ale zacznę od historii o moich jajnikach.
W 2007 roku kiedy zaczęły pojawiać mi się włoski na brodzie udałam się do ginekologa który stwierdził PCO. Powiedział, że jak nie będę go leczyła mogę być bezpłodna, ale żebym się nie denerwowała bo dużo dziewczyn w młodym wieku (miałam wtedy ok 18 lat) ma to schorzenie i że powinnam to wyleczyć. Dostałam Yasmine i brałam je ok roku może półtora a że w jajnikach się poprawiało niechciane owłosienie powypadało to zmieniono mi na Yasminelle. Miałam nawracające stany zapalne, nadżerki i bolesne czasami nawet bardzo bolesne stosunki (pomino prawidłowego nawilżenia). Chodziłam po lekarzach i chodziłam i jeszcze raz chodziłam i każdy mówił co innego a to że jestem drobnej budowy, że powinnam pójść do seksuologa, że to stan zapalny, że nie wiadomo. We wrześniu ubiegłego roku usłyszałam że już jest ok z moimi jajnikami że jestem zdrowa ale żebym brała tabletki jak najdłużej. Aż w lipcu tego roku poszłam do ginekologa opowiedziałam o moich problemach a on bez żadnych badań powiedział żebym odstawiła tabletki. Po miesiącu od odstawienia zaczeły mi wypadać włosy (dosyć mocno) pojawiały sie od czasu do czasu pryszcze i znów wróciły włoski na brodzie ;( . Poszłam do ginekologa zrobić usg sprawdzić te jajniki i prosić o listę badań hormonalych. Pani ginekolog przewróciła mój świat do góry nogami, bo powiedziała (o czym nie wiedziałam) że PCO jest nieuleczalne i że na włosy nic nie poradzi że jak będę miała nieregularny okres to dopiero wtedy zbadamy hormony. O usg powiedziała " no jest kilka pęcherzyków, ale jest wporządku narazie". Myślałam i myślałam i poszłam do drugiego ginekologa. On powiedział, że problemy z owłosieniem są od tych jajników że PCO jest nieuleczalne i że on zaleciłby mi stosowanie antykoncepcji. Antykoncepcja miałaby być stosowana cały czas bez przerw plus kontrolne badania wątroby. I w tym momencie pojawia się moje pytanie nr 1: Mam w opisie usg napisane jajniki z cechami PCO, okres w w miarę regularny, szczupła sylwetka, nadmierne owłosienia. Czy to napewno PCO ? Pytanie nr 2: Czuję się lepiej bez tabletek, nie mam (w końcu) tych częstych bóli i ucisków głowy, i w końcu wróciłam do normalnej wagi ( w czasie zarzywania tabletek niestety miałam skłonności do tycia) poprawa co do bólu podczas stosunku + negatywne skótki odstawienia jak nawrót owłosienia, wypadanie włosów (po odstawieniu, wczesniej tego problemu nie miałam), pojedyńczy pryszcze. Czy powinnam brać tabletki czy też nie ? Czy PCO należy leczyć czy można zostawić je samemu sobie i jakie skótki oba warianty wyjść za sobą niosą ? Dziewczyny dziękuje za przeczytanie tego dłuuuuuugiego monologu i proszę o odpowiedź/pomoc. ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2020 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czesc ![]() PCO jest nieuleczalne, mozna je zaleczyc ,ale zawsze bedziesz to miec nie zaleznie od leczenia. Co do tabletek ant ja tez dlugo bralam (cilest) za kazdym razem mi sie tylo min 4kg, miewalam bardzo bolesne miesiaczki mimo brania anty. W lutym odstawilam cilest bo juz mialam dosyc bolesnych miesiaczek a druga sprawa jest taka ze mysle o ciazy ![]() ![]() ![]() Co do pecherzykow to moga sie one wchlonac lub "przemienic" sie w wieksze torbiele ,ktore moga przyspozyc troszke problemow, tabl anty powoduja ze nie bedziesz miec w ogole pecherzykow bo nie bedzie owulacji. Czy masz napewno PCO? na to sklada sie kilka cech bo to jest zespol(komplet) pewnych objawow, i to moze stwierdzic lekarz. Jesli nic nie bedziesz z tym robic mozesz miec pozniej problemy z zajsciem w ciaze w sumie i tak jest to problem dla PCOwcow predzej czy pozniej trzeba sie leczyc a tabl anty na pewnien czas "usypiaja" dorazne leczenie. Czy bylas u ginekologa-endokrynologa? jesli nie to moze pojdz z wizyta do niego ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2021 |
Przyczajenie
|
Nie byłam u ginekologa-endokrynologa ale u 6 ginekologow położników i 1 ginekologa który zajmuje się patologiami ciąż i niepłodnością. Żaden nie chciał dać skierowania na badania hormonów. A ja w sumie nie chciałabym brać tabletek anty bo i wątrobe niszczą i w ogóle mocno ingerują w organizm. Stad moje pytanie czy powinno się brać czy też to nie ma żadnego znaczenia.
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2022 | |
Raczkowanie
|
Nie, nie biore...mam czekac i zaczac brac Regulon. Zawsze miałam regularne miesiączki tylko moja ostatnia trwala miesiąc. A to wszystko przez pewną Panią Ginekolog która tak mnie szprycowała Luteiną na zatrzymanie krwawienia ! i gdybym w porę nie zmieniła lekarza, to juz bym była po skrobance i w zyciu nie dowiedziałabym się o moim PCO...
---------- Dopisano o 20:24 ---------- Poprzedni post napisano o 20:22 ---------- Cytat:
![]() |
#2023 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#2024 | |
Zakorzenienie
|
[QUOTE=ErMiRkA;15440789]Nie, nie biore...mam czekac i zaczac brac Regulon. Zawsze miałam regularne miesiączki tylko moja ostatnia trwala miesiąc. A to wszystko przez pewną Panią Ginekolog która tak mnie szprycowała Luteiną na zatrzymanie krwawienia ! i gdybym w porę nie zmieniła lekarza, to juz bym była po skrobance i w zyciu nie dowiedziałabym się o moim PCO..
O cholera!! Niektorzy lekarze powinni miec zakaz leczenia bo pomylili sie z powolaniem :/ ja przeszlam 7 lekarzy zeby w koncu sie dowiedziec co mi jest i w ogole :/ masakra ---------- Dopisano o 21:55 ---------- Poprzedni post napisano o 21:51 ---------- Cytat:
Co do tabletek anty to ja np mialam cilest i na poczatku bylo super, swietnie sie czulam a kilka lat pozniej totalna masakra mimo, ze bralam znow te same. Tak czy siak dobor odpowiednich tabletek ma znaczenie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2025 |
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny.
Lekarz przy ostatniej wizycie zdecydowal że jednak zmieni mi leki, no bo mimo Glucophage, Duphastopnu i Bromgeronu testosteron prawie nie drgnął. Niby mieści się w normach ale jednak nie spada..... Dostałam listę badan do zrobienia (alat,aspat,fibtynogen, i stertę innych głównie wątrobowych) no i ma mi przepisać jakieś tabletki anty. Jakie badania mialyście robione przed przepisaniem takich tabletek? Bo moja lekarz rodzinna stwierdzila ze chyba nawet na wyrost kazał mi zrobić ich tak dużo..... Wytłumaczcie mi, bo może glupia jestem. Dlaczego kontrolnie co 3 m-ce kazał mi badac tylko testosteron, a nigdy nie zlecił sprawdzenia np prl? Mam nadzieję że po tych tabletkach cokolwiek sie poprawi......
drugie ciągnie je ku górze... " Edytowane przez aania_20 Czas edycji: 2009-11-22 o 20:04 |
![]() ![]() |
![]() |
#2026 |
Wtajemniczenie
|
ostatnio poszłam ze wszystkimi swoimi wynikami do gin, do której chodziłam przez całe studia / ostatni rok mieszkałam w innym mieście i tam porobiłam badania, usg i takie tam /
spojrzała, stwierdziła że tragedii patrząc na wyniki nie ma, ekstremalnych odchyleń też nie powiedziała, że dopóki nie będę się starać o dziecko i ewidentnie nie będzię ciąży to nie można w 100% stwierdzić że to typowe PCO - bo po moich wynikach nie można tego potwierdzić na 100% powiedziała że dobrze że nie biore żadnych hormonów i tyle |
![]() ![]() |
![]() |
#2027 | ||
zielony stworek
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2028 |
Wtajemniczenie
|
jeszcze wracając do ostatniej wizyty u gin - mam prowadzić pomiar temp przez najbliższy miesiąc i z wykresem przyjść na kolejną wizytę
i tu mam pytanie - czy temp mierzyć tak jak to się zazwyczaj robi czyli pod pachą czy dopochwowo? |
![]() ![]() |
![]() |
#2029 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A teraz zaskoczona jestem....ostatni cykl ponad 40 dni, a teraz - 17..... ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2030 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Temperaturę można mierzyć w pochwie lub w ustach - nie pod pachą. W pochwie ok. 5 minut, w ustach 8. I zawsze rano po przebudzeniu, przed wstaniem z łóżka. Teoretycznie powinno się ją mierzyć o jednakowej prze dnia (może być rozbieżność jednej godziny) ale nie u każdego jest to możliwe.
![]() |
#2031 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Powiem Ci że ja niedawno tez wyczytalam o lukrecji, jak przyjade do pl to napewno pojde do sklepu zielarskiego i kupie. Powiedz mi to jest do picia czy moze tabletki ? i ile kosztuje? Moze cos Ci sie "samo" zaczyna regulowac? ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2032 |
Zakorzenienie
|
No a ja jestem od tygodnia na castagnusie.
I tak się zastanawiam, czy to od niego tak mnie pobolewa brzuch i głowa, czy to dobrze, czy źle? Niby dobrze, bo coś się dzieje, tylko czy to, co trzeba? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2033 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mialam Ci dac znac jakie sa efekty -juz chyba wiesz, ze dostalam okres ![]() ![]() Jak zaczelam brac te tabl to kazego dnia bolal mnie lewy jajnik czasem bolal prawy i w sumie tak na zmiane, ale bolu glowy nie mialam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2034 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I cieszę się, że Tobie tak pomógł ![]() ![]() Ja najbardziej liczę na zmniejszenie objawów PMS, bo to mnie strasznie męczy, a cykle mam w miarę regularne ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2035 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
akurat dziś dostałam okresu więc w pt zaczynam mierzyć temp spróbuje w necie poszukać jakiegoś wzoru takiej karty pomiaru - z pewnością będzie wygodniejsza i bardziej czytelna niż moje własne wypociny ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2036 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dzieczyny! Ja też się w końcu doczekałam ![]() ![]() Zaczynam brac anty i za kilka dni lece do mojego cudownego p.Doktora z moimi wynikami - musi mi dac cos na zbicie mojego MĘSKIEGO testosteronu. I wierzę , że za parę miesięcy będę miec moją fasolkę ![]() (Jakaś taka pełna optymizmu dziś jestem ![]()
![]() |
#2037 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lukrecję można kupić np w kapsułkach, ale jest słabsza, więc lepiej kupić zwykłe zioła w torebce, i zaparzać sobie herbatkę ![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2038 |
Wtajemniczenie
|
ermirka dzięki za link
![]() wzięłam teraz do ręki swoje wyniki - pisałyście tu o stosunku LH do FSH u mnie wygląda to tak: 7 dzień cyklu --> LH 6,70 FSH 5,01 14 --> LH 5,13 FSH 3,01 dla mnie to tylko cyferki, może któraś z was lepiej się w tym orientuje ? Edytowane przez fifiorek Czas edycji: 2009-11-23 o 18:41 |
![]() ![]() |
![]() |
#2039 |
Zakorzenienie
|
Ja nie bardzo, na pewno reszta pomoże, ale moge podrzucić jakiś link, może cokolwiek rozjaśni
![]() http://wiki.28dni.pl/normy_laborator...n_hormonalnych
![]() |
#2040 |
Zakorzenienie
|
No to bardzo dobrze
![]() Ja po castagnusie nie odczulam i nie zauwazylam zadnych efektow ubocznych ![]() ![]() http://umamy.homestead.com/koncepcja_nat.html Na tej stronce dowiedzialam sie o niepokalanku mnisim(castagnus) tam tez jest napisane o lukrecji, ja mimo wszystko bardziej preferuje tabletki niz wywary:/ ciezko mi przychodzi picie miety a nie wspomne o innych specyfikach... ---------- Dopisano o 21:35 ---------- Poprzedni post napisano o 21:22 ---------- [QUOTE=ErMiRkA;15457046]Tu masz fajne karty : http://dzieci.civ.pl/karta-obserwacji-cyklu ErMirka swietna jest ta stronka, ja napewno skorzystam z takiej karty!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:59.