|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2101 |
Zakorzenienie
|
Dot.: zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy!
Dziękuję Wam dziewczynki za te słowa otuchy. Czasem warto posłuchać kogoś, kto ma ten sam problem
![]() BittersweetCocaine nawet wychodzi dokładnie tak, że 24 grudnia będę robiła test albo dostanę okresu, bo to będzie 29 cyklu, więc kto wie, może się Bozia w końcu nad nami zlituje ![]() To by były dopiero Święta ![]() Cherry z tego co się orientuję to podobno ma znaczenie wiek, bo im kobieta starsza to ciężej, ALE to chyba chodzi o to, że im wcześniej zacznie się leczenie tym lepiej. Często jest tak, że kobiety dopiero jak zaczynają się starać o dziecko wykryte mają PCO i to chyba o to chodzi, że część kobiet, która stara się o dziecko w wieku 28 lat - tak jak ja np, ma więcej tych pęcherzyków i nieleczone przez lata PCO powoduje większe problemy. To takie moje myślenie głośne więc nie wiem ile z tego jest rzeczywiście problemem. A poza tym PODOBNO teraz medycyna jest na takim poziomie, że prawie każdej kobiecie umożliwia zajście w ciążę - tyle tylko, że jedna zajdzie od razu a inna musi poczekać kilka lat. Takie życie niestety. Podobno Bozia daje tyle ile możesz udźwignąć, i idąc tym tropem widocznie jestem na tyle silną osobowością, że jeszcze trochę sobie z tym problemem poradzę ![]()
#2102 |
Zakorzenienie
|
Wiek z pewnością, zdrowym kobietom też tym trudniej im są starsze, więc nam tym bardziej niestety...ja tam wierze że kiedyś się doczekam...(choć na razie się nie staram no ale już myślę na przyszłość....)
azakowana - na pewno będzie dobrze! Uda się kiedyś z pewnością, może już tym razem ![]() A powiedz mi, co lekarz mówił ci o laparoskopii? Pewien dr (do ktorego poszłam pierwszy i ostatni raz dwa lata temu) chciał mnie od razu na operację wysłać, obecny stwierdził że nie ma co panikować, to się leczy farmakologicznie, a jeśli to nie pomoże to operacja, ale ogólnie nastawił mnie tak, że pcos to nic strasznego, wszystko da się wyleczyć, tylko trzeba czasu.... trochę chaotycznie napisałam ale mam nadzieję że rozumiecie ![]()
![]() |
#2103 |
Zakorzenienie
|
Mi lekarka wytłumaczyła na czym polega laparoskopia i dlaczego robi się to badanie. Jakie mogą być powikłania i co to badanie może wykryć.
U mnie największym problemem jest przebyta małopłytkowość. Każdy krwawy zabieg wiąże się u mnie z wysokim ryzykiem ale na razie płytki są (odpukać) ok. Może się okazać że np mam niedrożne jajowody i wtedy całe to leczenie moje nie ma sensu za bardzo. Bo w tej chwili ja jestem na takim etapie, że owulację mam, jajeczko pęka ale najwidoczniej do zapłodnienia nie dochodzi, pomimo, że wszystko jest ok.
#2104 |
Zakorzenienie
|
Bo ja się tak właśnie zastanawiam kiedy zdecydować się na dziecko, leczenie pewnie zacznę mniejmy nadzieję jeszcze w tym roku. A trzeba brać pod uwagę czas leczenia i potem czas zajścia. W dniu ślubu będę miała 22 lata i pół roku, i chyba najbardziej odpowiednim czasem na starania będzie okres odrazu po ślubie, bo nigdy nie wiadomo ile to może potrwać...
|
![]() ![]() |
![]() |
#2105 |
Zakorzenienie
|
A chcesz tego dziecka czy zaczniesz się starać z powodu wieku? Bo jeżeli z tego drugiego to ja bym chyba poczekała na Waszym miejscu.
Kurcze ja w wieku 22 w ogóle nie myślałam o takich rzeczach jak ślub czy dziecko ![]()
#2106 |
Zakorzenienie
|
[QUOTE=azakowana;15531903]Dziękuję Wam dziewczynki za te słowa otuchy. Czasem warto posłuchać kogoś, kto ma ten sam problem
![]() BittersweetCocaine nawet wychodzi dokładnie tak, że 24 grudnia będę robiła test albo dostanę okresu, bo to będzie 29 cyklu, więc kto wie, może się Bozia w końcu nad nami zlituje ![]() To by były dopiero Święta ![]() a moze na gwiazdke dostaniecie niespodzianke ![]() ![]() Mi gin po stwierdzeniu PCO powiedziala ze do 27 r powinnam urodzic dziecko, bo pozniej bedzie trudno mi zajsc w ciaze, coz juz dawno skonczylam 27 i dziecka brak... jesli wszystkie nieinwazyjne metody zawioda, zostaje laparoskopia... czas pokaze... |
![]() ![]() |
![]() |
#2107 |
Zakorzenienie
|
Ja za miesiąc i dwa dni skończę 28
![]()
#2108 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2109 |
Rozeznanie
|
Witajcie
![]() azakowana ![]() staramy niestety takie to życie niesprawiedliwe i ciągle pod górkę ah ![]() cheeery tak to jest prawda że najlepszy okres na zajście w ciąże z PCO jest przed 25 rokiem życia ponieważ w tym okresie podobno jest jeszcze w miarę regularna owulacja a potem są już większe problemy z tym związane ![]() ![]() ![]() Azakowana ja myślę,że dobrze zrobisz jak spróbujesz wyluzować i tak jak napisałaś zobojętnieć trochę wiem po sobie,że to mi na dobre wychodzi ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2110 |
Zakorzenienie
|
edzia to co piszesz prawie mnie przekonuje jednak do tych starań. Zobaczymy jeszcze co mi lekarz w tej sprawie powie
![]() A w jakim wieku lekarz zasugerował Ci rozpoczęcie starań o dziecko? |
![]() ![]() |
![]() |
#2111 |
Zakorzenienie
|
Hmmm ciezka sprawa, duzo ludzi w mlodym wieku ma dzieci i jakos sobie radza z drugiej strony fajnie jest skonczyc studia, wyszalec sie, zdobyc dobra prace i miec pieniadze by zapewnic dziecku byt. Ja jak mialam ok 15lat myslalam, ze w wieku 22 bede juz miec rodzinie itd, w wieku 22lat dobrze sie bawilam i stwierdzilam ze 25 to bedzie ok, w wieku 25 nie bylam przekonana czy to ten czas...w wieku27 nadal sie wahalam i balam, myslac ze jeszcze nie mam odpowiednich warunkow na posiadanie dziecka, 28 czeste mysli o dziecku... a teraz ? kiedy mi sie uda zajsc(?) i moj istynkt zaczyna dawac o sobie znac... Wiedzac o PCO liczylam sie z faktem, ze bedac czym starsza tym bedzie trudniej i nie zaluje, ze nie zaszlam wczesniej w ciazne, bo na wszystko jest pora i czas, kazda z nas czuje to inaczej...
|
![]() ![]() |
![]() |
#2112 |
Zakorzenienie
|
U mnie jest ten problem że ja to już czuje, i mój TŻ też. Idąc ulicą i widząc małe dzieci oboje tylko na siebie zerkamy, a ja myśląc o dzieciach prawie zawsze płacze. A pomyśleć że jeszcze rok temu uważałam że dziecko jest czymś okropnym... Teraz nawet pisząc tego posta nie wiem czemu się popłakałam - dziwna jestem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2113 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
I tak trzymajcie ![]() ![]() Mnie lekarz zaczął sugerować już ciąże jak miałam około 23 lat żeby długo nie zwlekać z ta decyzją ...no ale co miałam sama sobie dziecko zrobić ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2114 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
widocznie jestes wrazliwa ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2115 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam pytanie - czy któraś miała robione badanie na drożność jajowodów i może mi powiedzieć jak to wygląda? Lekarz nie podał mi żadnych szczegółów. edit: Znalazłam 2 rodzaje badań: http://www.zdrowie.med.pl/uk_rozrodc...ania/hist.html http://www.zdrowie.med.pl/uk_rozrodc...ania/pers.html oraz coś o badaniu laparoskopowym.
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2009-11-27 o 13:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2116 |
Zakorzenienie
|
To właśnie chyba podczas laparoskopii robią między innymi. Wprowadzają kontrast do macicy - jakiś niebieski płyn i sprawdzają czy przechodzi on do jamy brzusznej przez ujścia brzuszne jajowodów.
#2117 |
Zakorzenienie
|
Heeeh ...a ja mam 29 i co? i mój TŻ nie ma jeszcze dzieci w planach
![]() ![]() No cóż, najwyżej będziemy potem spod ziemi wygrzebywać na invitro czy inne cuda, ale z drugiej strony nie chcę zostać mamą-babcią ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2118 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, bardzo Was proszę o pomoc i radę. Od pierwszego dc miałam brać Androcur. Pojawiło się krwawienie, wprawdzie dosyć szybko, jak na moje cykle, ale różnie z tym u mnie jest, więc nie byłam zbytnio zdziwiona i zgodnie z zaleceniem lekarza wzięłam tabletkę. właśnie to krwawienie mi się skończyło, trwało 5 dni. Ale teraz zaczynają mnie boleć piersi, tak jak przed okresem i boję się, że to było jakieś "nadprogramowe"krwawienie .A dodam, że zdarzyło mi się to już w poprzednim cyklu i okazało się, że miałam wtedy dni płodne, a nie miesiączkę. Obawiam się, że mogłam zacząć brać Androcur w środku, a nie na początku cyklu. Co mam robić? Błagam, pomóżcie!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
#2119 |
Zakorzenienie
|
Najlepiej jak byś wybrała się do lekarza.
![]() |
#2120 | |
Rozeznanie
|
NIE PODDAWAJ SIĘ - jesteśmy z Tobą!!!!
Cytat:
![]() To młoda laska z Ciebie ![]() Zgadzam się z koleżanką |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2121 |
Raczkowanie
|
ale sie tu dyskusja rozwiązała ..
![]() Inez do lekarza ! - innej opcji nie ma... Cherry - widzę, że nie tylko ja jestem dziwna pod tym wzgledem :P wprawdzie tronienke mi to przeszlo ale bywalo strasznie.... A ja jestem chora... i umieram w lozku... chyba A/H1N1 mnie dopadła... ![]()
#2123 |
Zakorzenienie
|
Ja już leżę dwa tygodnie i najchętniej bym do pracy poszła - niedługo mi się odleżyny zrobią
![]()
#2124 |
Zakorzenienie
|
![]()
Coś dzisiaj cisza na wątku
![]() ![]() A ja pracowity dzień mam - dobrze, że się już kończy ![]() @ też coś ucichła strasznie - Wczoraj tonęłam a dzisiaj prawie nic ze mnie nie leci.
#2125 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny proszę doradźcie mi.
Ostatnio zaczęłam się zastanawiać czy czasem nie mam PCO ponieważ: -nietypowe owłosienie (wąsik, włosy na brzuchu, plecach czy nawet wokół brodawek) -czasem boli mnie prawy jajnik (a przynajmniej jego okolicę) -no i nawet jak jestem na diecie to strasznie ciężko mi idzie zbicie kilogramów a jeszcze rok temu kg schodziły jak złoto (teraz mam 18) co do okresów, nie powiem żebym miała jak w zegarku czasem się przesuwał o tydzień, przez pół roku byłam na tabletkach anty i nawet w tedy okres mi się zaczynał 5 albo nawet 6 dnia odstawienia. Planuje niedługo wybrać się do ginekologa na wizytę kontrolną i nie wiem czy pytać go o ewentualną możliwość PCO u mnie. Chyba powoli zaczynam panikować ![]() P.S. czy zmiany nastrojów i bardzo mały biust pomimo lekkiej nadwagi mogą być objawem PCO?? Edytowane przez raspberry Czas edycji: 2009-11-28 o 21:08 |
![]() ![]() |
![]() |
#2126 |
Zakorzenienie
|
Te objawy o których piszesz nie koniecznie muszą wskazywać na PCO ale mogą. Jajniki bolą przeważnie w trakcie dojrzewania jajeczek czyli w pierwszej fazie cyklu - mnie boli na zmianę raz lewy raz prawy od 5 do 15 dnia cyklu a potem boli cały brzuch podczas owulacji. Z kilogramami też rożnie bywa - możesz mieć np niedoczynność tarczycy i to też przydałoby się zbadać. A może po prostu musisz bardziej niż inni o siebie dbać. Zmiany nastrojów są charakterystyczne dla wszystkich kobiet a związane jest to ze zmianą poziomu progesteronu we krwi w zależności od dnia cyklu. Także widzisz - wszystko da się wyjaśnić. Ale najlepiej zawsze sprawdzić czy wszystko jest w porządku. A panikować nie ma co dopóki nie będziesz wiedziała na 99% bo na 100 to nie będziesz wiedziała nigdy
![]() Powinnaś sobie zrobić komplet badań krwi i USG dopochwowe. Także na razie nie panikuj a nawet jak się okaże, że mas PCO to też świat się przecież nie wali. Przeczytaj sobie cały wątek a zobaczysz jak wiele kobiet sobie z tym radzi ![]()
#2127 |
Zakorzenienie
|
Najpierw badania potem zmartwienia
![]() A mnie ostatnio strasznie boli prawy jajnik, odrazu siadam i skręcam się z bólu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2128 |
Przyczajenie
|
Cześć
![]() Dziewczyny jakie hormony badałyście do leczenia "nieciążowego" ? Czy którejś z was wypadały bardzo mocno włosy po odstawieniu antykoncepcji? Jeśli tak to jak długo i co robiłyście. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2129 |
Zakorzenienie
|
Nie ma znaczenia do jakiego leczenia - badania robi się te same:
testosteron, progesteron, prolaktyna, LH, FSH, estradiol, cukier, tsh.
#2130 |
Zakorzenienie
|
Czesc dziewczyny
![]() Ja dzis znow zaczynam myslec o okresie, ledwo mi sie skonczyl a ja juz mysle o kolejnym, czy dostane czy nie ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:37.