![]() |
#211 |
Przyczajenie
|
Dot.: zespół policystycznych jajników
No i ładnie...
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#212 |
Raczkowanie
|
ale się ten wątek rozkręcił!!!!
nie było mnie tu trochę czasu i widzę, że dziewczyn dużo przybyło przeczytałam te 4 zaległe srony i ..... sporo bzdur tu wyczytałam niestety Gizmiatko kiedy idziesz na tą wizytę w Katowicach? Domyślam się, że mówisz o CSK??? Jak ja tam byłam, to nawet nie spojrzeli na moje wcześniej zrobione badania i usg ![]() Margotta byłaś już u lekarza z tynmi Twoimi wynikami? - swoją drogą to sporo kasy wydałąś na te badania, no chyba że robiłaś je pańswowo, a wtedy peany należą się Twojemu lekarzowi. Niestety ze stosunku LH do FSH wynika książkowe PCOS Piszecie o nadmiernej suchości skóry, a to główny powód do sprawdzenia hormonów tarczycy: TSH, FT3, FT4. Sprawdźcie sobie stan skóry na łokciach - zgróbiały, szorstki, suchy naskórek w tym miejscu jest sprawdzana przez endokrynologów, specjalistów od tarczycy Edytowane przez betty31 Czas edycji: 2006-06-05 o 15:31 |
![]() ![]() |
![]() |
#213 | |||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Gizmiątko, skarbie, nie denerwuj się na mnie, że akurat Twój post tak cytowałam, bo nie mam nic ani do CIebie, ani do nikogo innego. Sama jestem laikiem, choć codziennie się uczę czegoś o PCOS, a forum jest po to, by dizelić się swą wiedzą między sobą, a potem podpowiadać lekarzom |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#214 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() A "moja" lekarka przed podaniem mi tych lekow nawewt nie zrobila mi poziomu hormonow we krwi... chyba dam sobie spokoj z ginekologiem i pojde do endokrynologa...:rolleyes : A co do USG dopochwowego - ja mialam robione dwa lata temu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#215 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() bardzo sie ciesze jak juz pisalam ze ktos moze zwefyfikowac to co inne dziewczyny pisac!na szczescie ![]() betty31 gorąco pozdrawiam ![]() ![]() ![]()
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
|
![]() ![]() |
![]() |
#216 |
Zakorzenienie
|
monIk@ wiesz co co jak cos ale chyba z PCo to raczej do edokrynologa powinno sie isc lub do endokrynologa kotory ginekologiem tez jest to by bylo juz super ,pozdrawiam
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
![]() ![]() |
![]() |
#217 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
niestety nie każdy ma takie szczęcie jak Ty i nie ma w pobliżu dopochwowego USG, a szkoda |
|
![]() ![]() |
![]() |
#218 |
Raczkowanie
|
[quote=Gizmiatko] lekarz,nic nie mowil o powiklaniach dotyczących nieleczenia PCo, mowil ze 99%otyłych kobiet ma PCO, ze u tych kobiet wystepuje sennosc /quote]
uciekaj od tego idioty i to szybko !!! ja też od lekarzy jak na razie (a to już ponad 10 lat) nie dowiedziałam się niczego o PCOS, mało tego - jeszcze nikt przy mnie nie wypowiedział tej nazwy. Dzięki netowi dopiero coś mi się zaczyna układać w całość i trochę zaczynam rozumieć ten mechanizm hormonalny |
![]() ![]() |
![]() |
#219 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Fakt, wykryla u mnie anemie i zaburzenia krzepniecia krwi, ale od 3 lat nie potrafi mnie wyleczyc, malo tego!, nie potrafi w sumie dokladnie okreslic co mi jest;/ Cytat:
![]() ![]() do ciazy to mi sie jescze nie spieszy, ale za kilka lat moge miec problemy... ![]() A co do USG dopochwowego - ja myslalam, ze to norma ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#220 |
Zakorzenienie
|
dobra dziewcyzny dzis bylam u lekarza czy ......ktos wie co to jest Letrox ?mam dawke 25 no i ponoc sa jakies powiklania
acha moje TSH to 4,76 a ST4(chyba dorbze rozczytalam sie po panu dr) 1,32 ponoc poczatki niedoczynnosci. a 20 mam wizyte u endo-gina ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#221 |
Zakorzenienie
|
FT4 mialo byc
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#222 |
Raczkowanie
|
Gizmiatko, powikłania mogą wystąpić po zażywaniu jakichkolwiek leków, nawet po wit.C (np. gdy się przedawkuje)
Masz niestety niedoczynność tarczycy,a Letrox powinien Ci pomóc - wydaje mi się, że Twoja dawka wcale nie jest taka duża. Ale wiadomo, że jeśli bardzo źle się bedziesz po nich czuła i złe samopoczucie będzie się przeciągało, to będziesz musiała iść ponownie do lekarza. Mam nadzieję, że wszystko będzie OK. |
![]() ![]() |
![]() |
#223 |
Zakorzenienie
|
betyy witaminy C nie da sie przedawkowac
![]() ![]() ![]() Stety bądz niestety moja mam asiora i polowa rodziny sa albo pielegniarkami albo maja z medycyna w wiekszym lub miejsszym stopniu do czynenia nawet ja :| ehhh a z letroxem zwracam sie do was a nie do mojeje rodzinki bo wole uslsyzec jakas tam prawde od osob trzecich bo rodzina nie raz nie mowi prawde bo nie chca zaszkodzic lub poprostu powiedziec prawdy pozdrawiam
![]() ![]() |
![]() |
#224 |
Raczkowanie
|
nie zgadzam się z Tobą, Gizmiatko, co do tego, że nadmiar wit. C (jak zresztą każdej innej też) jest obojętny dla organizmu
Prawda, że organizm przewitaminizowany próbuje się pozbyć nadmiaru, ale nie zawsze mu się to udaje, co jest szczególnie niebezpieczne dla kobiety w ciąży, a raczej dla płodu (awitaminoza), dziecko wtedy rodzi się upośledzone. Na przykład nadmiar witaminy C, wydalany przez nerki, zaburza ich pracę i powoduje powstawanie kamieni. Oczywiście powikłania przewitaminizowania nie wystąpią u każdego i nie w każdej sytuacji - dana osoba musi być po prostu podatna. Gdy nic nam nie dolega, lepiej odżywiać się w urozmaicony sposób, a wtedy z pewnością dostarczymy organizmowi sporo z jego dziennego zapotrzebowania na witaminy. |
![]() ![]() |
![]() |
#225 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
w czasie badania laparoskopii usuwa się ogniska endometriozy |
|
![]() ![]() |
![]() |
#226 |
Zakorzenienie
|
bety nie chce sie z toba sprzeczac bo tu o to nie chodzi! pytalam sie rodzinki czy wit c i jej nadmiar moga szkodzic wsyztscy mowial ze namdiar wydalany jest z moczem i nikt nie mowil o jakis tam powiklaniach inne witaminy moga sie gromadzic w organizmie i wtedy moze to doprowadzic do awitaminozy.
Ale niech bedzie ja chce sie tu sprzeczac bo jedna drugiej ma ponoc a nie urzadzac sprzeczki,ktora ma racje itp tu nie o to chodzi pozdr
![]() ![]() |
![]() |
#227 |
Raczkowanie
|
medycyna idzie do przodu i teraz jest takie stwierdzenie - ja tylko to wyczytałam w kilku opracowaniach
|
![]() ![]() |
![]() |
#228 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
na kazdym USG (niezaleznie od tego, wktorym dniu cyklu robione, bo mialam juz tego naprawde duzo) mam pogrubione endometrium i pecherzyki na jajnikach... Powiedziala: "to nic powaznego pewnie endometrioza" i dala mi hormony... po powrocie do domu nawet nie sprawdzilam, czy jest owa endometrioza - przeciez lekarka powiedziala ze to nic powaznego... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#229 |
Zadomowienie
|
A co do sprzeczki Betty i Gizmiatka - ja powiedzialanym EOT
![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#230 |
Przyczajenie
|
Cześć kobitki
![]() Powiedzcie mi, bo coraz bardziej mnie to załamuje, co stosujecie, jakie kremy na tą przesuszoną skórę twarzy,któraś z was sie cieszyła,że udało się jej z tego wyleczyć? Ja co dostane jakies lekarstwa pomagają mi na jakieś 2,3tyg. i później od nowa to samo.Tragicznie to wygląda, normalnie się ze mnie sypie ![]() ![]() Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
#231 |
Przyczajenie
|
Witam po dłuższej przerwie
![]() Pytanko takowe mam...czy któraś z Was dziweczęta (z okolic Śląska) leczyła się lub może słyszała coś na temat pani dr Anity Olejek - ginekolog-endokrynolog? Została mi polecona przez moją endokrynolożkę i sama nie wiem czy się zdecydować, bo z opolskiego do Bytomia mam spory kawałek drogi... PLEASE!!!! Pozdrawiam! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#232 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#233 |
Zakorzenienie
|
O dr Olejek słyszałam bardzo różne opinie... Od pochwalnych peanów - ilu to pomogła zajść w ciążę, do opinii bardzo niepochlebnych. Przede wszystkim - są dwa pytania - klinika w Bytomiu (NFZ)? czy gabinet prywatny w Będzinie (wizyta - 250 zł)?. Do Kliniki podobno ciężko się dostać, a co do gabinetu, to Pani Doktor przyjmuje raz w miesiącu, umawia się na 18.00-19.00, przychodzi o 20.00 - 21.00, (koleżanka wyszła z wizyty przed północą) i żadnych rewelacji za te straszne pieniądze nie sprzedaje...
Ja też mam PCO - stwierdzone 2 lata temu, objawy od ok. 4 lat: - nadpotliwość, - brak owulacji, - obraz jajników typowy dla PCO, - rozstępy i celulit (masakra), - bolesne miesiączki, - wypadanie (garściami) włosów, - tendencje do tycia - z oponką włącznie (jeszcze 6 lat temu przy 174 cm ważyłam 56 kg - teraz 75), - kamica nerkowa, szkoda mówić... A w tym roku planujemy dzidziusia |
![]() ![]() |
![]() |
#234 |
Zadomowienie
|
Witamy Roxi
![]() Powodzenia w zajsciu w ciaze zycze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#235 |
Zakorzenienie
|
co do medycyny i jej pojscie na przod to wiesz kiedys uwazano ze smoczki nalzey nie dawac dziecku ..natomiast teraz uwazaja wszyscy ze smoczki dla dzieci sa super i w ogole powoduja odruch oddychania co jest wazne bo strasznie duzo noworodkow umiera przez tzn (smierc bezdechu-łóżeczkowa) dziecko zapomina oddychac a smoczek powoduje to ze dzieciak ssie co powoduje ze oddycha(wykształaca sie odpowiedni odruch).
O lekarstwach tez duzo bylo mowy ze cos szkodzi pozniej nagle pomaga pozniej znow szkodzilo, samo usg szkodzi matką choc o tym nie wiedza a lekarze tez nie mowia tego zbyt czesto, dlatego nie zaleca sie u kobiet w ciazy dosc czestego robienia usg jak to bylo jeszcze pare lat temu modne, szkodliwosc usg porownywuja do szkodliwosci promieniowania X
![]() ![]() |
![]() |
#236 |
Zakorzenienie
|
co do suchej skory to proponuje kren z witamina A i E i jeszcze czyms tam, mozna go kupic w aptece za max3 złote i daje dosc dobre efekty lecz trzeba sie z tym liczyc ze jest strasnzie tłusty!
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#237 |
Zakorzenienie
|
roxi1980 mialas juz jakies badania robione ..pod katem planowania ciązy ?
oczywscie trzymam kicukasy za powodzenie misji"ciąza" ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#238 |
Zakorzenienie
|
Jeszcze nie - wizytę u gina mam na poczatku sierpnia i wtedy dokładnie dowiem się co muszę wykonać, ale wiem, że standardem przed ciążą, choć niewiele kobiet je wykonuje, są:
- toxoplazmoza, - cytomegalia, - przeciwciała - różyczka, - glukoza we krwi (+ ew. krzywa cukrowa), - morfologia + płytki, - TSH, - HBS, - badanie ogólne moczu Na pewno je zrobię choćby prywatnie Nie chcę się dowiedzieć, jak moja znajoma, przy którymś z rzędu poronieniu, że przegapiłam badania i jak ona mam toxo (zaznaczam, że koleżanka nie ma kota w domu, ani w otoczeniu, a straciła 3 ciąże w pierwszych 10 tyg. zanim dowiedziała się, że jest chora - błędne jest myślenie, że tylko koty ją przenoszą) Pozdrawiam Roxana |
![]() ![]() |
![]() |
#239 |
Przyczajenie
|
Cześć Koleżanko
![]() O rany! No to mnie, powiem Ci, przestraszyłaś.... Taki kawał świata mam jechać i jeszcze 250 zł?!!!!??? ![]() Co do objawów, to dopiszę jeszcze hirsutyzm, to dopiero jest przerypane ![]() Fajnie, że staracie się o dzieciaczka, też bym chciała... POWODZENIA i dziękuję za odpowiedź! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#240 |
Zakorzenienie
|
Tak dla Waszej informacji - może komuś się przyda - ten przedciążowy zestaw badań który wypisałam powyżej - prywatnie kosztuje ok. 200,00 zł... Przewalone... Ale cóż, jak trzeba, to trzeba
Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:11.