zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy! - Strona 93 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-02-08, 10:42   #2761
KALWI23
Zadomowienie

GG do KALWI23
Dot.: zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez serduszkowata Pokaż wiadomość
Cześć dziewuszki
Ja wczoraj wróciłam z gór - odpoczęliśmy i teraz czekamy dalej.
Strasznie to czekanie się dłuży i codziennie siedzę i liczę dni fl i jakoś nie mogę się doliczyć 14 fl bo jeszcze tak daleko
Serduszkowata jakieś przeczucia??
Stary 2010-02-08, 10:49   #2762
MATUR
Raczkowanie

ale fajnie wy tu czekacie ale dobrze ze przynajmniej macie na co ja tez trzymam kciuki za was wszystkie,chyba zaczne wkoncu do yej matury sie uczyc...moglabym wiedziec jeszcze jakie wy macie te wyniki FSH i LH? Bo moze to glupie ale wydaje mi sie ze moj jest przerazajacy. stosunek jest ponad 3 moze wiecie czy prolaktynonemia czy jakos tak to jest zupelnie inna choroba czy to jest zwiazane z PCO? Bo jak bylam u lekarza to mi wlasnie tak napisal na karteczce ale troche niewyraznie i nic dokladniej nie wytlumaczyl. wiecie cos o tym?
MATUR jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-08, 11:17   #2763
azakowana
Zakorzenienie

U mnie stosunek wychodził 0,26
A prolaktynemia czasem powiązana jest z PCO - to za wysoki poziom prolaktyny.

Ja dzisiaj znowu idę na monitoring. Jajeczko było w piątek - w lewym jajniku 13mm
Trochę endo miałam nieduże ale do dzisiaj na pewno podrosło. Pochłaniałam w weekend morele i popijałam winko czerwone więc ciekawe, czy będą jakieś efekty
A pewnie jutro albo w środę dostanę zaszczyla

Edytowane przez azakowana
Czas edycji: 2010-02-08 o 11:19
azakowana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-08, 11:39   #2764
MATUR
Raczkowanie

zaszczyla??? NIE ROZUMIEM... a ten monitoring to polega na usg, tak? i tak za kazdym razem placisz za wizyte? przeciez to mnostwo pieniedzy jak sie co pare dni chodzi
Stary 2010-02-08, 11:45   #2765
azakowana
Zakorzenienie

Matur staranie się o dziecko to duże wydatki niestety. Wszystkie badania, leczenie, monitoring to nie tania sprawa. Ja za monitoring akurat nie płacę. Tylko wtedy daję kasę lekarzowi jeżeli wypisuje mi receptę albo bada na fotelu.
Na monitoring (USG dopochwowe) chodzę 3-4 razy w ciągu cyklu w okolicach i po owulacji.
A zaszczyla muszę dostać, żeby mi pęcherzyk pękł, bo sam z siebie nie pęka.
Stary 2010-02-08, 11:57   #2766
simonee
Zakorzenienie

A u mnie 1,07

Azakowana, morele i winko to jakas "metoda wspomagajaca" ?? standardowo trzymam kciuki aby ten cykl byl owocny...

Ermirka- dziekuje i za kilka dni to chyba ja bede musiala trzymac za Ciebie kciuki za Kalwi tez -nowy cykl, kolejna szansa

Wiecie co, wczoraj moja przyjaciolka byla u gina bo ja bardzo brzuch bolał, ja jej mowilam, ze to napewno owu- tak wychodzilo z wyliczen, ale chciala to sprawdzic bo nigdy tak nie miala, okazało sie ze miala owu i poprostu pekło jej dodatkowe jajeczko w tym cyklu -piekny bonus - i tak sobie pozniej siedziałam i myslalam co by było gdybym ja tez byla zdrowa jak by wygladalo moje zycie? ...chwila refleksji... naszczescie sie nie zdołowalam(ufff), tylko pomyslalam sobie, ze jestem jaka jestem i inna nie bede...

Miłego dnia dziewczyny, ehhh ja niedługo ide do pracki, a mam dzis lenia :/
simonee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-08, 11:59   #2767
azakowana
Zakorzenienie

Simenee suszone morele, czerwone winko i migdały podnoszą poziom estradiolu we krwi. Powodują, że endometrim szybciej przyrasta

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-02-08, 12:06   #2768
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MATUR Pokaż wiadomość
zaszczyla??? NIE ROZUMIEM... a ten monitoring to polega na usg, tak? i tak za kazdym razem placisz za wizyte? przeciez to mnostwo pieniedzy jak sie co pare dni chodzi
Ja płaciłam za pierwsze w cyklu 80 zł, a za każde następne tylko 20 zł. Ale fakt, że ogólnie konsultacje, badania itd. bardzo dużo mnie kosztowały. Trzeba jednak być dobrej myśli
Stary 2010-02-08, 12:15   #2769
edzia
Rozeznanie

GG do edzia Send a message via Skype™ to edzia

Matura nie obraź się ale nie źle się ubawiłam czytając Twoje wypowiedzi ponieważ Ty chyba źle zrozumiałaś albo faktycznie dopiero raczkujesz w tym temacie bo endok-ginekolog to jest jest w jednej osobie tylko ma dwie specjalizacje i dlatego jeżeli masz gdzieś takiego lekarza i możliwość leczenia u niego to radzę się udać a nie będziesz w tedy musiała chodzić od gabinetu endo. do gabinetu gineko. ciągle tylko pójdziesz do jednego za jednym razem takie 2w1
I to jest rzeczą normalna,że on ma fotelik ponieważ to jest ginekolog
Ja na początku tez cały czas latałam pomiędzy jednym a drugim ale potem znalazłam sobie endo-ginek i to o wiele ułatwiło sprawę

Dziewczynki to ja tez za Was mocno 3mam
Stary 2010-02-08, 12:16   #2770
ErMiRkA
Raczkowanie

GG do ErMiRkA

Dziewuszki, wiadomo, że koszty nie są niskie ale nie ma co się nad tym rozwodzić i się przejmować... Najważniejsze, żeby były efekty
Jak wiadomo od wieków na zdrowie się nie żałuje... a co dopiero gdy chodzi i o zdrowie i o dzidzie
Stary 2010-02-08, 12:39   #2771
edzia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ErMiRkA Pokaż wiadomość
Dziewuszki, wiadomo, że koszty nie są niskie ale nie ma co się nad tym rozwodzić i się przejmować... Najważniejsze, żeby były efekty
Jak wiadomo od wieków na zdrowie się nie żałuje... a co dopiero gdy chodzi i o zdrowie i o dzidzie

Tak zgadzam się z Tobą ErMiRkA w 100% bo jeżeli chodzi o dziecko to sie wszystko zrobi i da żeby tylko efekt był pozytywny i nie można tego przeliczać na pieniądze
Ale mam jedno ale....co mają zrobić osoby które tej kasy nie mają albo ich nie stać na ciągłe leczenie monitoring nie wspominając już jak trzeba wykonać jakieś dodatkowe badania lub zabiegi bo wiesz nie wiem na jakim etapie Ty w tym momencie jesteś leczenia i od jak dawna się starasz ????jest tyle dyskusji na temat in-vitro czy refundować czy nie a nie wiem czy Ci wszyscy na górze nie zdają sobie sprawy przez co kobieta musi wcześniej przejść ile zabiegów badań ,monitoringów i różnych sposobów stymulacji musi spróbować zanim usłyszy do lekarza ostateczne in-vitro bo nie ma już większych szans na naturalne poczęcie !!!!!! A koszty jakie się z tym wiążą są kolosalne i to jeszcze wszystko zanim przystąpi się do in-vitro my z mężem ponad 2 lata się staramy a w tym okresie poszło na moje leczenie około 15.000zł to dobrze,że jeszcze na to mamy a jak ktoś naprawdę nie ma ????ta kasa przynajmniej była w czasie rozłożona a in-vitro trzeba z góry zapłacić i nikt się Ciebie nie pyta czy Ty masz na to czy nie poprostu ten co go nie stać nie podejdzie tylko zrezygnuje już na tym etapie a wiem oczym mówię bo znam takie osoby które nie mogły sobie pozwolić na ten jak to nazwały luksus .........co mieli w zastaw dać dom a potem co??? tym bardziej ,że nikt nie daje gwarancji,że się uda za pierwszym razem .......A znam ze słyszenia taki przypadek,że zastawili dom,po hipotekę żeby wziąść kredyt na leczenie w prywatnej klinice i 2 razy podchodzili do ICSI i niestety się nie udało na 3 razy ich już nie było stać a dług do tej pory muszą spłacać a dziecka jak nie mieli tak nie mają więc to są bardzo ciężkie i trudne decyzje do podjęcia jak ktoś ma jeszcze wsparcie finansowe ze strony rodziny to sobie może jakoś poradzić ale w przeciwnym wypadku bardzo trudno będzie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-02-08, 12:45   #2772
MATUR
Raczkowanie

azakowana napisz jak poszlo u lekarza jak wrocisz
Stary 2010-02-08, 12:47   #2773
azakowana
Zakorzenienie

No właśnie my jesteśmy z mężem w takiej sytuacji, że na razie nam na moje leczenie wystarcza ale jak się okaże że trzeba podejść do in-vitro to chyba zrezygnujemy, bo nas na to po prostu nie stać. A na refundacje raczej bym nie liczyła. Dobrze będzie jak w ogóle tego nie zabronią.

---------- Dopisano o 13:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:46 ----------

Cytat:
azakowana napisz jak poszlo u lekarza jak wrocisz
Matur ja do lekarza idę dopiero na 22.30
Stary 2010-02-08, 13:01   #2774
MATUR
Raczkowanie

edzia tak ja to rozumiem ale zostane przy tylko ginekologu ja naprade niewiele o tym wiem, wiec nie dziwcie sie ze moje pytania sa glupiutkie mam 18 lat i do tej pory mialam beztroski swiat,nie interesowalam sie tym i nawet nie wiedzialam ze takie cos jak PCO istnieje

---------- Dopisano o 14:01 ---------- Poprzedni post napisano o 13:58 ----------

rany ale tak pozno chyba bym sie balaa adopcja??? nie myslicie o tym? na czym polega to in vitro? to jest poza organizmem matki tak sztucznie?
Stary 2010-02-08, 13:06   #2775
azakowana
Zakorzenienie

Wiesz Matur prawie każda matka chciałaby wychowywać własne dziecko. Na temat adopcji jeszcze z mężem nie rozmawialiśmy nigdy na poważnie bo takiego problemu jeszcze nie ma.
Po za tym nie jest tak łatwo z adopcją. Czasem czeka się długie lata.
A in vitro to zapłodnienie pozaustrojowe. Pobierają od Ciebie komórki jajowe zapładniają nasieniem faceta i wprowadzają z powrotem - to tak w baaaardzo dużym skrócie.

A czego się bać Maj pani ginekolog ma gabinet 300 m od miejsca mojego zamieszkania

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-02-08, 13:24   #2776
MATUR
Raczkowanie

pan czy pani, bo nie zrozumialam?a to in vitro duzo kosztuje? koscciół chyba tego nie popiera?moim zdaniem to takie sztuczne, wiem, ja tez bym chciala sama urodzic i wychowac takie tylko moje dziecko. a przy pco jest tak ze nawet jak sie juz zajdzie w ciaze to dziecko moze byc chore itp??? mi moj pan doktor przedstawil to w taki prosty sposob, ze z ciaza sobie poradzimy ale teraz widze ze to jest gorzej niz myslalam
Stary 2010-02-08, 13:30   #2777
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
pan czy pani, bo nie zrozumialam?a to in vitro duzo kosztuje? koscciół chyba tego nie popiera?moim zdaniem to takie sztuczne, wiem, ja tez bym chciala sama urodzic i wychowac takie tylko moje dziecko. a przy pco jest tak ze nawet jak sie juz zajdzie w ciaze to dziecko moze byc chore itp??? mi moj pan doktor przedstawil to w taki prosty sposob, ze z ciaza sobie poradzimy ale teraz widze ze to jest gorzej niz myslalam
Dziecko matki chorej na PCOS nie musi być na nic chore. Problem jest z samym zajściem w ciążę ze względu na zachwianie czynności hormonalnych i zaburzenia w jajeczkowaniu.

Co do zapłodnienia in vitro to owszem, Kościół Katolicki jest przeciwko, ale dla wielu osób borykających się z problemem nie ma to większego znaczenia. Koszt zabiegu jest dosyć wysoki, ale nie jest to kwota nieosiągalna (w moim mieście ok. 10 000 zł za jeden zabieg). Owszem jest to metoda sztuczna, ale stymulowanie ciąży lekami też nie jest naturalne...
Stary 2010-02-08, 13:31   #2778
azakowana
Zakorzenienie

Pani ginekolog
Matur a gdzieś Ty sie takich bzdur naczytała, że może być chore?
Prawdopodobieństwo, że dziecko urodzi się chore jest takie samo jak w przypadku kobiet zdrowych. In vitro kosztuje dużo (bardzo dużo)
Dlaczego jest gorzej niż myślałaś?
Myślę, że kobiety, które decydują się na posiadanie dziecka dzięki in vitro mają w nosie to co Kościół mówi na ten temat. Może wyraziłam się zbyt dosadnie, ale żaden ksiądz nie zrozumie tego pragnienia. Po za tym wprost chyba jeszcze się Kościół jednoznacznie na ten temat nie wypowiedział.
Klarissa dla mnie to jest kwota zdecydowanie nieosiągalna.

Czas edycji: 2010-02-08 o 13:33
Stary 2010-02-08, 13:38   #2779
ErMiRkA
Raczkowanie

GG do ErMiRkA

No niestety tak jest... Kościół za przeproszeniem bo nie chce tu urazić czyjejś wiary albo coś ale wpier... sie we wszystko... bo nie zdaje sobie sprawy, że in-vitro jest ostatnio deska ratunku dla tak wielu kobiet by mogly zajsc w upragnioną ciążę... Ja zawsze byłam za tym, żeby było to refundowane a teraz kiedy dowiedzialam sie, ze to moze i rowniez mnie dotyczyc to tymbardziej jestem za... ale jak widac Ci na górze nie chcą pomagać swoim obywatelom i czlowiek musi sobie sam radzic...
Ja tak samo jak Azakowana wiem, ze musze sprobowac wszystkiego ale na in-vitro na pewno nie bedzie nas stać... niestety...
Mój chrzestny z żoną wydali na in-vitro mase kasy bo robili in-vitro 3 razy... i nie udało się... skończyło się na adopcji noworodka, która o dziwo bardzo ale to bardzo szybko się odbyła... nie wiem czy nawet pół roku czekali... ale to dlatego, ze ciotka załatwiła sobie papier od psychiatry ze po prostu oszaleje... bo tak długo starają się o dziecko i nic... ponad 20 lat się starali... a do tego u ciotki w pracy zrobili taki kącik gdzie opiekowala się porzuconymi niemowlętami...
Ja póki co wierzę jeszcze, że nie podzielę ich losu... Teraz wujek mieszka i pracuje w Norwegii, żeby spłacić wszystkie kredyty, które wzięli na in-vitro... i tak czy siak ma upragnione dziecko ale co z tego jak widzi je raz na pół roku - nie licząc rozmów przez skype... to też nie jest takie różowe jak miało być...

Ja chcę zrobić wszystko, żeby w razie gdyby się jednak nam nie udało, móc sobie powiedzieć, że zrobiłam wszystko co w mojej mocy, abyśmy zostali rodzicami.

A pomocy od naszego ukochanego państwa na pewno nie dostaniemy... trzeba niestety liczyć na siebie... tylko szkoda, że tak wiele z nas nie może skorzystać z tej ostatniej deski ratunku... bo po prostu na to nie stać...
Stary 2010-02-08, 14:03   #2780
MATUR
Raczkowanie

bzdur naczytalam sie na jakis innych forachazakowana bo mi lekarz mowil ze sobie poradzimy i to tak z usmiechem to ja muslalam ze to jest prostsze, te starania. a co to jest klinowa resekcja jajnikow bo mi pan doktor o tym cos mowil
Stary 2010-02-08, 14:34   #2781
azakowana
Zakorzenienie

Kurcze ludzie czasem takie głupoty opowiadają, nawet nie mając co do nich pewności.
Co do klinowej resekcji jajników to jeszcze czasem sie ją stosuje. Ale od czasów wprowadzenia leczenia cytrynianem klomifenu coraz rzadziej. Podobno nie zapewnia dobrych wyników i lepszym zabiegiem jest elektrokauteryzacja.
Resekcja polega chyba na wycięciu kawałka jajnika.

I własnie - Edziu ja jeszcze doczytałam o tym nakłuwaniu. Jesteś pewna, ze to nie nakłuwa się jajniki? Ja oglądałam zdjęcia i opisy do nich i tam było napisane, że nakłuwa się właśnie jajnik a nie pęcherzyki.

Czas edycji: 2010-02-08 o 14:37
Stary 2010-02-08, 15:16   #2782
edzia
Rozeznanie

Cytat:
bzdur naczytalam sie na jakis innych forachazakowana bo mi lekarz mowil ze sobie poradzimy i to tak z usmiechem to ja muslalam ze to jest prostsze, te starania. a co to jest klinowa resekcja jajnikow bo mi pan doktor o tym cos mowil
Matura Twój lekarz proponuje Ci klinową resekcje jajników nawet się nie waż godzić na tą operację !!!!!! bo to jest operacja wycięcie części jajnika !!!!!!! Mnie w zeszłym roku tutaj we włoszech zaproponowała właśnie ten zabieg jedna pani ginekolog która zajmuje sie NAPROTECHNOLOGIA u której byłam tylko na konsultacji bo chciałam sprawdzić jak to wszystko wygląda tutaj i co by mi zaproponowali jakie leczenie czy coś innego niż do tej pory w Polsce i.t.d i już więcej do niej nie poszłam ponieważ w grudniu jak byłam w Polsce to pytając się mojego lekarza o metodę i na czym dokładnie polega ten zabieg odpowiedział mi tylko tyle,że teraz nie wykonuje sie tego rodzaju operacji bo to jest rozcięcie brzucha tylko robi się własnie laporoskopię i powiedział,że w tym momencie ten rodzaj zabiegu jest nie wskazany a nawet zakazany ta metoda była stosowana w latach 50-60...
Powiedz mi MATURA czy ten Twój lekarz jest w bardzo podeszłym wieku ???
Jeżeli będzie Ci coś wspominał na ten temat to się spytaj czy nie może to być właśnie laporoskopia ale moim zdaniem to i tak za wcześnie jak dla Ciebie chyba na tego rodzaju zabiegi .....
W każdym razie na resekcję klinową jajników się nie gódź skarbie

---------- Dopisano o 16:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:49 ----------

Cytat:
Napisane przez azakowana Pokaż wiadomość
Kurcze ludzie czasem takie głupoty opowiadają, nawet nie mając co do nich pewności.
Co do klinowej resekcji jajników to jeszcze czasem sie ją stosuje. Ale od czasów wprowadzenia leczenia cytrynianem klomifenu coraz rzadziej. Podobno nie zapewnia dobrych wyników i lepszym zabiegiem jest elektrokauteryzacja.

I własnie - Edziu ja jeszcze doczytałam o tym nakłuwaniu. Jesteś pewna, ze to nie nakłuwa się jajniki? Ja oglądałam zdjęcia i opisy do nich i tam było napisane, że nakłuwa się właśnie jajnik a nie pęcherzyki.

Azakowana na pewno nie nakuwają jajników tylko otoczke w okół jajników tą pogrubioną
Dołączę część opisu a jeżeli się nie wklei to poszukaj sobie w google laporoskopia ginekologiczna ....

Cele badania
W ginekologii laparoskopię stosujemy ze względu na jej mniejszą urazowość w porównaniu z chirurgicznym otwarciem jamy brzusznej. W wielu zabiegach ginekologicznych nie potrzeba dużego pola operacyjnego - wystarczy spojrzenie "przez dziurkę od klucza", które daje laparoskopia, aby postawić prawidłową diagnozę lub przeprowadzić zabieg.

W ginekologii laparoskopię stosuje się najczęściej w diagnostyce i leczeniu endometriozy oraz niepłodności, które są ze sobą niekiedy powiązane. Endometrioza jest to choroba polegająca na występowaniu endometrium, czyli błony śluzowej macicy, w innych miejscach niż jama macicy, tj. na jelitach, więzadłach miednicy mniejszej, ścianach miednicy i w jajnikach. Endometrioza objawia się dolegliwościami bólowymi w podbrzuszu, zaburzeniami krwawień miesiączkowych, niepłodnością. Za pomocą laparoskopii elektrokoaguluje się ogniska endometriozy (przyżeganie elektrodą wytwarzającą wysoką temperaturę), uwalnia zrosty powstałe w jamie brzusznej, a podając kontrast do macicy przez aparat Shultzego można sprawdzić drożność jajowodów. W dalszym leczeniu pacjentka poddawana jest terapii hormonalnej przez 3-6 miesięcy. Po tym czasie wykonuje się powtórną laparoskopię nazywaną "second look

Edytowane przez edzia
Czas edycji: 2010-02-08 o 15:50
edzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-08, 15:26   #2783
azakowana
Zakorzenienie

No to chodzi nam o to samo (otoczka jajnika jest jego częścią)
Stary 2010-02-08, 15:45   #2784
edzia
Rozeznanie

Cele badania
W ginekologii laparoskopię stosujemy ze względu na jej mniejszą urazowość w porównaniu z chirurgicznym otwarciem jamy brzusznej. W wielu zabiegach ginekologicznych nie potrzeba dużego pola operacyjnego - wystarczy spojrzenie "przez dziurkę od klucza", które daje laparoskopia, aby postawić prawidłową diagnozę lub przeprowadzić zabieg.

W ginekologii laparoskopię stosuje się najczęściej w diagnostyce i leczeniu endometriozy oraz niepłodności, które są ze sobą niekiedy powiązane. Endometrioza jest to choroba polegająca na występowaniu endometrium, czyli błony śluzowej macicy, w innych miejscach niż jama macicy, tj. na jelitach, więzadłach miednicy mniejszej, ścianach miednicy i w jajnikach. Endometrioza objawia się dolegliwościami bólowymi w podbrzuszu, zaburzeniami krwawień miesiączkowych, niepłodnością. Za pomocą laparoskopii elektrokoaguluje się ogniska endometriozy (przyżeganie elektrodą wytwarzającą wysoką temperaturę), uwalnia zrosty powstałe w jamie brzusznej, a podając kontrast do macicy przez aparat Shultzego można sprawdzić drożność jajowodów. W dalszym leczeniu pacjentka poddawana jest terapii hormonalnej przez 3-6 miesięcy. Po tym czasie wykonuje się powtórną laparoskopię nazywaną "second look" i stwierdza, czy leczenie było skuteczne. Jeśli ogniska endometriozy nadal występują, postępuje się z nimi tak jak przy pierwszej laparoskopii.

Laparoskopowa diagnostyka i leczenie niepłodności są bardzo podobne. W trakcie zabiegu uwalnia się zrosty mogące doprowadzić do niedrożności jajowodów, a jeśli przyczyną niepłodności jest np. zbyt gruba otoczka jajników, można ją przebić w wielu miejscach, co umożliwi w przyszłości łatwiejsze jajeczkowanie. Laparoskop jest często używany również do wyłuszczania torbieli jajników. Najpierw odsysa się płynną zawartość torbieli, a potem odpreparowuje otoczkę torbieli i wyciąga poza powłoki jamy brzusznej. Podobnie można postępować z niewielkich rozmiarów mięśniakami i innymi guzami. Nie sposób wymienić wszystkich zastosowań laparoskopii w ginekologii, lecz z pewnością będzie ich coraz więcej.
Cytat:
No to chodzi nam o to samo (otoczka jajnika jest jego częścią)
Ale pęcherzyki czy jak je tam nazwać torbiele też się usuwa przez odsysanie albo wypalanie ......

Edytowane przez edzia
Czas edycji: 2010-02-08 o 15:47
edzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-08, 15:56   #2785
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Klarissa dla mnie to jest kwota zdecydowanie nieosiągalna.
Wiesz - jakbym miała wyjąć z portfela to tez nie dam rady. Ale myśleliśmy z tż-tem, że może sprzedamy samochód albo weźmiemy kredyt czy coś takiego... Na szczęście obeszło się na razie bez. Jutro mam 1 badanie, ledwo siedzę z nerwów - nie mogę się doczekać.

Cytat:
Ja czytałam, że klinowa resekcja była stosowana jakieś 15-20 lat temu gdy jeszcze PCOS nie uważano za osobną chorobę tylko podpinano pod torbiele na jajnikach - zabieg polegał na wycięciu tej części jajnika, która była zajęta polipami, miało to ustrzec przed dalszym rozrostem polipów. Potem się okazało, że to niewiele daje
Stary 2010-02-08, 17:21   #2786
MATUR
Raczkowanie

moj lekarz jest po czterdziestce ale raczej tak sadzac po zachowaniu to bardzo mlodziezowy kurcze a moze ja cos zle zrozumialam, ale na pewno mowil mi o jakims zabiegu. jak mialam miec usuwana torbiel 6,5cm to o tym mowil ze zrobimy to laparaskopowo. a moze te resekcje jajnikow da sie zrobic tez laparaskopowo? kurcze dziewczyny ja jestem za mloda zeby to wszystko rozumiec. a wlasnie wiecie moze czy torbiel ta duza ktora mialam to tez wiazalo sie z pco czy to oddzielna historia?
Stary 2010-02-08, 18:13   #2787
edzia
Rozeznanie

Cytat:
moj lekarz jest po czterdziestce ale raczej tak sadzac po zachowaniu to bardzo mlodziezowy kurcze a moze ja cos zle zrozumialam, ale na pewno mowil mi o jakims zabiegu. jak mialam miec usuwana torbiel 6,5cm to o tym mowil ze zrobimy to laparaskopowo. a moze te resekcje jajnikow da sie zrobic tez laparaskopowo? kurcze dziewczyny ja jestem za mloda zeby to wszystko rozumiec. a wlasnie wiecie moze czy torbiel ta duza ktora mialam to tez wiazalo sie z pco czy to oddzielna historia?
MATURA wszystko jest możliwe,że torbiel Ci powstała ponieważ przy Pco nie wszystkie cykle są owulacyjne i te pęcherzyki które nie pękają a skorupka na nich jest grubsza i się podczas @ nie złuszczą powstają wtedy torbiele a nawet mogą się zrobić z tego cysty ale to już jak są wielkości ponad 5 cm. i zazwyczaj lekarze przepisują progesteron(luteinę lub duphaston) i one podczas @ powinny się wchłonąć a jeżeli nie wchłoną się i powiększają stosowana jest laporoskopia .
Stary 2010-02-08, 18:31   #2788
MATUR
Raczkowanie

dziewczynki a moglybyscie czy to co jest tu napisane to jest wszystko wporzadku?
trzon macicy w przodozgieciu? o wymiarach 48na 32
endometrium hiper cos ale nie potrafie rozczytac grugosci 11
jajnik prawy o wymiarach 36na 24
jajnik lewy o wymiarach 27na 21, odpiszcie mi na to proszeprosze
Stary 2010-02-08, 20:57   #2789
MATUR
Raczkowanie

prosz odpiszcie jesli mozecie
Stary 2010-02-08, 21:04   #2790
edzia
Rozeznanie

Cytat:
dziewczynki a moglybyscie czy to co jest tu napisane to jest wszystko wporzadku?
trzon macicy w przodozgieciu? o wymiarach 48na 32
endometrium hiper cos ale nie potrafie rozczytac grugosci 11
jajnik prawy o wymiarach 36na 24
jajnik lewy o wymiarach 27na 21, odpiszcie mi na to proszeprosze
Wiesz co tak dokładnie to nie wiem ale wydaje mi się,że wszystko jest o.k jest opisana wielkość macicy i ułożenie bo sa też dziewczyny co mają tyło zgięcie macicy i to jest troszkę ciężko wtedy zajść w ciąże podobno endometrium moim zdaniem tez ma odpowiednią grubość i jajniki tez po mojemu w porządku a powiedz mi na jakiej podstawie masz stwierdzone Pco bo na opisie nic nie pisze,że masz pęcherzyki w okół jajników
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości