|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2761 | |
Zadomowienie
|
Dot.: zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy!
Cytat:
![]()
![]() |
#2762 |
Raczkowanie
|
ale fajnie wy tu czekacie
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2763 |
Zakorzenienie
|
U mnie stosunek wychodził 0,26
A prolaktynemia czasem powiązana jest z PCO - to za wysoki poziom prolaktyny. Ja dzisiaj znowu idę na monitoring. Jajeczko było w piątek - w lewym jajniku 13mm ![]() Trochę endo miałam nieduże ale do dzisiaj na pewno podrosło. Pochłaniałam w weekend morele i popijałam winko czerwone więc ciekawe, czy będą jakieś efekty ![]() A pewnie jutro albo w środę dostanę zaszczyla ![]()
nie ma mnie Edytowane przez azakowana Czas edycji: 2010-02-08 o 11:19 |
![]() ![]() |
![]() |
#2764 |
Raczkowanie
|
zaszczyla??? NIE ROZUMIEM... a ten monitoring to polega na usg, tak? i tak za kazdym razem placisz za wizyte? przeciez to mnostwo pieniedzy jak sie co pare dni chodzi
|
![]() ![]() |
![]() |
#2765 |
Zakorzenienie
|
Matur staranie się o dziecko to duże wydatki niestety. Wszystkie badania, leczenie, monitoring to nie tania sprawa. Ja za monitoring akurat nie płacę. Tylko wtedy daję kasę lekarzowi jeżeli wypisuje mi receptę albo bada na fotelu.
Na monitoring (USG dopochwowe) chodzę 3-4 razy w ciągu cyklu w okolicach i po owulacji. A zaszczyla muszę dostać, żeby mi pęcherzyk pękł, bo sam z siebie nie pęka.
#2766 |
Zakorzenienie
|
A u mnie 1,07
Azakowana, morele i winko to jakas "metoda wspomagajaca" ?? ![]() Ermirka- dziekuje ![]() ![]() ![]() ![]() Wiecie co, wczoraj moja przyjaciolka byla u gina bo ja bardzo brzuch bolał, ja jej mowilam, ze to napewno owu- tak wychodzilo z wyliczen, ale chciala to sprawdzic bo nigdy tak nie miala, okazało sie ze miala owu i poprostu pekło jej dodatkowe jajeczko w tym cyklu -piekny bonus ![]() ![]() Miłego dnia dziewczyny, ehhh ja niedługo ide do pracki, a mam dzis lenia :/ |
![]() ![]() |
![]() |
#2767 |
Zakorzenienie
|
Simenee suszone morele, czerwone winko i migdały podnoszą poziom estradiolu we krwi. Powodują, że endometrim szybciej przyrasta
![]()
#2768 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2769 |
Rozeznanie
|
Matura nie obraź się ale nie źle się ubawiłam czytając Twoje wypowiedzi
![]() ![]() ![]() ![]() I to jest rzeczą normalna,że on ma fotelik ponieważ to jest ginekolog ![]() Ja na początku tez cały czas latałam pomiędzy jednym a drugim ale potem znalazłam sobie endo-ginek i to o wiele ułatwiło sprawę ![]() Dziewczynki to ja tez za Was mocno 3mam ![]()
#2770 |
Raczkowanie
|
Dziewuszki, wiadomo, że koszty nie są niskie ale nie ma co się nad tym rozwodzić i się przejmować... Najważniejsze, żeby były efekty
![]() Jak wiadomo od wieków ![]() ![]()
#2771 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Tak zgadzam się z Tobą ErMiRkA w 100% bo jeżeli chodzi o dziecko to sie wszystko zrobi i da żeby tylko efekt był pozytywny i nie można tego przeliczać na pieniądze ![]() Ale mam jedno ale....co mają zrobić osoby które tej kasy nie mają albo ich nie stać na ciągłe leczenie monitoring nie wspominając już jak trzeba wykonać jakieś dodatkowe badania lub zabiegi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2772 |
Raczkowanie
|
azakowana napisz jak poszlo u lekarza jak wrocisz
|
![]() ![]() |
![]() |
#2773 |
Zakorzenienie
|
No właśnie my jesteśmy z mężem w takiej sytuacji, że na razie nam na moje leczenie wystarcza ale jak się okaże że trzeba podejść do in-vitro to chyba zrezygnujemy, bo nas na to po prostu nie stać. A na refundacje raczej bym nie liczyła. Dobrze będzie jak w ogóle tego nie zabronią.
---------- Dopisano o 13:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:46 ---------- Matur ja do lekarza idę dopiero na 22.30 ![]()
#2774 |
Raczkowanie
|
edzia tak ja to rozumiem
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:01 ---------- Poprzedni post napisano o 13:58 ---------- rany ale tak pozno ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2775 |
Zakorzenienie
|
Wiesz Matur prawie każda matka chciałaby wychowywać własne dziecko. Na temat adopcji jeszcze z mężem nie rozmawialiśmy nigdy na poważnie bo takiego problemu jeszcze nie ma.
Po za tym nie jest tak łatwo z adopcją. Czasem czeka się długie lata. A in vitro to zapłodnienie pozaustrojowe. Pobierają od Ciebie komórki jajowe zapładniają nasieniem faceta i wprowadzają z powrotem - to tak w baaaardzo dużym skrócie. A czego się bać ![]() ![]()
![]() |
#2776 |
Raczkowanie
|
pan czy pani, bo nie zrozumialam?a to in vitro duzo kosztuje? koscciół chyba tego nie popiera?moim zdaniem to takie sztuczne, wiem, ja tez bym chciala sama urodzic i wychowac takie tylko moje dziecko. a przy pco jest tak ze nawet jak sie juz zajdzie w ciaze to dziecko moze byc chore itp??? mi moj pan doktor przedstawil to w taki prosty sposob, ze z ciaza sobie poradzimy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2777 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do zapłodnienia in vitro to owszem, Kościół Katolicki jest przeciwko, ale dla wielu osób borykających się z problemem nie ma to większego znaczenia. Koszt zabiegu jest dosyć wysoki, ale nie jest to kwota nieosiągalna (w moim mieście ok. 10 000 zł za jeden zabieg). Owszem jest to metoda sztuczna, ale stymulowanie ciąży lekami też nie jest naturalne...
![]() |
#2778 |
Zakorzenienie
|
Pani ginekolog
Matur a gdzieś Ty sie takich bzdur naczytała, że może być chore? Prawdopodobieństwo, że dziecko urodzi się chore jest takie samo jak w przypadku kobiet zdrowych. In vitro kosztuje dużo (bardzo dużo) Dlaczego jest gorzej niż myślałaś? Myślę, że kobiety, które decydują się na posiadanie dziecka dzięki in vitro mają w nosie to co Kościół mówi na ten temat. Może wyraziłam się zbyt dosadnie, ale żaden ksiądz nie zrozumie tego pragnienia. Po za tym wprost chyba jeszcze się Kościół jednoznacznie na ten temat nie wypowiedział. Klarissa dla mnie to jest kwota zdecydowanie nieosiągalna.
nie ma mnie Edytowane przez azakowana Czas edycji: 2010-02-08 o 13:33 |
![]() ![]() |
![]() |
#2779 |
Raczkowanie
|
No niestety tak jest... Kościół za przeproszeniem bo nie chce tu urazić czyjejś wiary albo coś ale wpier... sie we wszystko... bo nie zdaje sobie sprawy, że in-vitro jest ostatnio deska ratunku dla tak wielu kobiet by mogly zajsc w upragnioną ciążę... Ja zawsze byłam za tym, żeby było to refundowane a teraz kiedy dowiedzialam sie, ze to moze i rowniez mnie dotyczyc to tymbardziej jestem za... ale jak widac Ci na górze nie chcą pomagać swoim obywatelom i czlowiek musi sobie sam radzic...
Ja tak samo jak Azakowana wiem, ze musze sprobowac wszystkiego ale na in-vitro na pewno nie bedzie nas stać... niestety... Mój chrzestny z żoną wydali na in-vitro mase kasy bo robili in-vitro 3 razy... i nie udało się... skończyło się na adopcji noworodka, która o dziwo bardzo ale to bardzo szybko się odbyła... nie wiem czy nawet pół roku czekali... ale to dlatego, ze ciotka załatwiła sobie papier od psychiatry ze po prostu oszaleje... bo tak długo starają się o dziecko i nic... ponad 20 lat się starali... a do tego u ciotki w pracy zrobili taki kącik gdzie opiekowala się porzuconymi niemowlętami... Ja póki co wierzę jeszcze, że nie podzielę ich losu... Teraz wujek mieszka i pracuje w Norwegii, żeby spłacić wszystkie kredyty, które wzięli na in-vitro... i tak czy siak ma upragnione dziecko ale co z tego jak widzi je raz na pół roku - nie licząc rozmów przez skype... to też nie jest takie różowe jak miało być... Ja chcę zrobić wszystko, żeby w razie gdyby się jednak nam nie udało, móc sobie powiedzieć, że zrobiłam wszystko co w mojej mocy, abyśmy zostali rodzicami. A pomocy od naszego ukochanego państwa na pewno nie dostaniemy... trzeba niestety liczyć na siebie... tylko szkoda, że tak wiele z nas nie może skorzystać z tej ostatniej deski ratunku... bo po prostu na to nie stać...
#2780 |
Raczkowanie
|
bzdur naczytalam sie na jakis innych forach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2781 |
Zakorzenienie
|
Kurcze ludzie czasem takie głupoty opowiadają, nawet nie mając co do nich pewności.
Co do klinowej resekcji jajników to jeszcze czasem sie ją stosuje. Ale od czasów wprowadzenia leczenia cytrynianem klomifenu coraz rzadziej. Podobno nie zapewnia dobrych wyników i lepszym zabiegiem jest elektrokauteryzacja. Resekcja polega chyba na wycięciu kawałka jajnika. I własnie - Edziu ja jeszcze doczytałam o tym nakłuwaniu. Jesteś pewna, ze to nie nakłuwa się jajniki? Ja oglądałam zdjęcia i opisy do nich i tam było napisane, że nakłuwa się właśnie jajnik a nie pęcherzyki.
nie ma mnie Edytowane przez azakowana Czas edycji: 2010-02-08 o 14:37 |
![]() ![]() |
![]() |
#2782 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Powiedz mi MATURA czy ten Twój lekarz jest w bardzo podeszłym wieku ![]() Jeżeli będzie Ci coś wspominał na ten temat to się spytaj czy nie może to być właśnie laporoskopia ![]() ![]() W każdym razie na resekcję klinową jajników się nie gódź skarbie ![]() ---------- Dopisano o 16:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:49 ---------- Cytat:
Azakowana na pewno nie nakuwają jajników tylko otoczke w okół jajników tą pogrubioną ![]() Dołączę część opisu a jeżeli się nie wklei to poszukaj sobie w google laporoskopia ginekologiczna .... Cele badania W ginekologii laparoskopię stosujemy ze względu na jej mniejszą urazowość w porównaniu z chirurgicznym otwarciem jamy brzusznej. W wielu zabiegach ginekologicznych nie potrzeba dużego pola operacyjnego - wystarczy spojrzenie "przez dziurkę od klucza", które daje laparoskopia, aby postawić prawidłową diagnozę lub przeprowadzić zabieg. W ginekologii laparoskopię stosuje się najczęściej w diagnostyce i leczeniu endometriozy oraz niepłodności, które są ze sobą niekiedy powiązane. Endometrioza jest to choroba polegająca na występowaniu endometrium, czyli błony śluzowej macicy, w innych miejscach niż jama macicy, tj. na jelitach, więzadłach miednicy mniejszej, ścianach miednicy i w jajnikach. Endometrioza objawia się dolegliwościami bólowymi w podbrzuszu, zaburzeniami krwawień miesiączkowych, niepłodnością. Za pomocą laparoskopii elektrokoaguluje się ogniska endometriozy (przyżeganie elektrodą wytwarzającą wysoką temperaturę), uwalnia zrosty powstałe w jamie brzusznej, a podając kontrast do macicy przez aparat Shultzego można sprawdzić drożność jajowodów. W dalszym leczeniu pacjentka poddawana jest terapii hormonalnej przez 3-6 miesięcy. Po tym czasie wykonuje się powtórną laparoskopię nazywaną "second look
![]() ![]() 24.06.2011 Edytowane przez edzia Czas edycji: 2010-02-08 o 15:50 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2783 |
Zakorzenienie
|
No to chodzi nam o to samo (otoczka jajnika jest jego częścią
![]() ![]()
#2784 |
Rozeznanie
|
Cele badania
W ginekologii laparoskopię stosujemy ze względu na jej mniejszą urazowość w porównaniu z chirurgicznym otwarciem jamy brzusznej. W wielu zabiegach ginekologicznych nie potrzeba dużego pola operacyjnego - wystarczy spojrzenie "przez dziurkę od klucza", które daje laparoskopia, aby postawić prawidłową diagnozę lub przeprowadzić zabieg. W ginekologii laparoskopię stosuje się najczęściej w diagnostyce i leczeniu endometriozy oraz niepłodności, które są ze sobą niekiedy powiązane. Endometrioza jest to choroba polegająca na występowaniu endometrium, czyli błony śluzowej macicy, w innych miejscach niż jama macicy, tj. na jelitach, więzadłach miednicy mniejszej, ścianach miednicy i w jajnikach. Endometrioza objawia się dolegliwościami bólowymi w podbrzuszu, zaburzeniami krwawień miesiączkowych, niepłodnością. Za pomocą laparoskopii elektrokoaguluje się ogniska endometriozy (przyżeganie elektrodą wytwarzającą wysoką temperaturę), uwalnia zrosty powstałe w jamie brzusznej, a podając kontrast do macicy przez aparat Shultzego można sprawdzić drożność jajowodów. W dalszym leczeniu pacjentka poddawana jest terapii hormonalnej przez 3-6 miesięcy. Po tym czasie wykonuje się powtórną laparoskopię nazywaną "second look" i stwierdza, czy leczenie było skuteczne. Jeśli ogniska endometriozy nadal występują, postępuje się z nimi tak jak przy pierwszej laparoskopii. Laparoskopowa diagnostyka i leczenie niepłodności są bardzo podobne. W trakcie zabiegu uwalnia się zrosty mogące doprowadzić do niedrożności jajowodów, a jeśli przyczyną niepłodności jest np. zbyt gruba otoczka jajników, można ją przebić w wielu miejscach, co umożliwi w przyszłości łatwiejsze jajeczkowanie. Laparoskop jest często używany również do wyłuszczania torbieli jajników. Najpierw odsysa się płynną zawartość torbieli, a potem odpreparowuje otoczkę torbieli i wyciąga poza powłoki jamy brzusznej. Podobnie można postępować z niewielkich rozmiarów mięśniakami i innymi guzami. Nie sposób wymienić wszystkich zastosowań laparoskopii w ginekologii, lecz z pewnością będzie ich coraz więcej. Ale pęcherzyki czy jak je tam nazwać torbiele też się usuwa przez odsysanie albo wypalanie ......
![]() ![]() 24.06.2011 Edytowane przez edzia Czas edycji: 2010-02-08 o 15:47 |
![]() ![]() |
![]() |
#2785 | |
Zakorzenienie
|
Wiesz - jakbym miała wyjąć z portfela to tez nie dam rady. Ale myśleliśmy z tż-tem, że może sprzedamy samochód albo weźmiemy kredyt czy coś takiego... Na szczęście obeszło się na razie bez. Jutro mam 1 badanie, ledwo siedzę z nerwów - nie mogę się doczekać.
Cytat:
![]()
![]() |
#2786 |
Raczkowanie
|
moj lekarz jest po czterdziestce ale raczej tak sadzac po zachowaniu to bardzo mlodziezowy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2787 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2788 |
Raczkowanie
|
dziewczynki a moglybyscie czy to co jest tu napisane to jest wszystko wporzadku?
trzon macicy w przodozgieciu? o wymiarach 48na 32 endometrium hiper cos ale nie potrafie rozczytac grugosci 11 jajnik prawy o wymiarach 36na 24 jajnik lewy o wymiarach 27na 21, odpiszcie mi na to proszeprosze |
![]() ![]() |
![]() |
#2789 |
Raczkowanie
|
prosz odpiszcie jesli mozecie
|
![]() ![]() |
![]() |
#2790 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:57.