|
|
#31 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Kosmetyki PRLu
Oooo gumy Donald
Były pyszne mmm Zbierałam te "historyjki" co w środku były To były czasy
|
|
|
|
|
#32 |
|
BAN stały
|
Ja robiłam tak samo jak Bridget
![]() Pamiętam jeszcze coś takiego jak chyba "Visolvit" - taki pomarańczowy proszek. Był kwaśny, to dosypywałam cukru do niego i jazda. Prosto z torebki. Mydełko "Kajtek" też pamiętam. |
|
|
|
|
#33 | |
|
KWC
|
Cytat:
![]() a tu klasyk- proszek ixi! |
|
|
|
|
|
#34 |
|
Zakorzenienie
|
A po Vibovicie jeszcze był Visolvit. Był dla starszych dzieci. Jak juz się wcinało Visolvit to było się niemal dorosłym
|
|
#35 |
|
Zakorzenienie
|
od visolvitu to sie mialo caly jezor pomaranczowy
i paluchy przy okazji od wygrzebywania...ja zawsze na palec i dawaj- ssalam
|
|
|
|
|
#36 |
|
Zakorzenienie
|
I jeszcze były takie dezodoranty żółte- Arabeska chyba?? Czy Arabela...
|
|
#37 |
|
zielony stworek
|
"Być może...","Wars","Pani Walewska" nada produkują i jest w sprzedaży
Moi rodzice tego używali,a tata nadal używa "Kajtek" też w sprzedaży tylko ładniejsze opakowanie. Poza tym żadnych mydeł nie używalismy innych tylko dziecięce.Te dorosłe to były nie do użycia według moich rodziców Past do zębów polskich w życiu w moim domu na oczy nie widziałam Gdybyta pani z reklamy tej pasty jej naprawdę używała to pewnie by się tak nie uśmiechała |
|
|
|
|
#38 |
|
Zakorzenienie
|
http://www.wizaz.pl/forum/attachment...8&d=1164743962 A taki "naszyjnik" z papieru toaletowego, cenniejszy byl, niz perel sznur
Pamietam , jak wszyscy na ulicy zagadywali przystrojonego takim "skarbem" osobnika, dopytujac sie:"A gdzie papier rzucili i po ile rolek sprzedaja"
|
|
|
|
|
#39 |
|
Rozeznanie
|
polecam też tę stronkę też można powspominać
![]() http://muzeumhumoru.onet.pl/1201195,2338,art.html |
|
|
|
|
#40 |
|
Wtajemniczenie
|
Jeśli chodzi o pasty do zębów to pamiętam taką dla dzieci o smaku pomarańczowym. Nazywała się "Biały ząbek"
i miała narysowanego na tubie słonia (chyba). Pasty dla dorosłych były okropne. Bardzo mocne (takimi je pamiętam ).
|
|
|
#41 |
|
BAN stały
|
Mój kolega z liceum pewnego dnia przyszedł do szkoły w bardzo podobnej czapie, wykopanej gdzieś na strychu.
Jestem bardzo odważna - wraz z koleżanką szłyśmy z nim tak przez miasto ![]() A drugie zdjęcie zatytuowane jest "Gustowny zestaw". Aż zaczęłam zazdrościć tym, co za PRLu się stroić mogli... |
|
|
|
|
#42 |
|
Raczkowanie
|
Podbijam!
Ekstra wątek ![]() Ja pamiętam "Być może.." oczywiście , mydło "Kajtek" ![]() Nad większą ilością przykładów pomyślę
|
|
|
|
|
#43 |
|
BAN stały
|
A oto rarytas.
"ZASTĘPCZY"!!?? |
|
|
|
|
#44 |
|
BAN stały
|
Spray, znalazłam coś specjalnie dla Ciebie, żeby Twoje piękne wspomnienia powróciły ![]() Pasta do zębów NIVEA, produkcji POLLENY w Poznaniu. Charakteryzowała się tym, że zasychała w tubie, która pękała przy próbie wyciśnięcia zaschniętej pasty. Napis na tubie głosił: „Pasta do zębów NIVEA jest nieodzownym środkiem do codziennej pielęgnacji jamy ustnej. Usuwa osady nazębne oraz pozostawia długotrwały efekt odświeżający. Przebadana stomatologicznie.” |
|
|
|
|
#45 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
))
|
|
|
#46 |
|
BAN stały
|
Kolejne niesamowite i wyrafinowane pod względem estetycznym kosmetyki Polski Ludowej
![]() ![]() ![]() Zwróćcie uwagę na to: Opakowanie płynu przeciwko potowi - Non odoro. Napis na opakowaniu informował: „Non odoro hamuje wydzielanie potu, zapobiega skutecznie powstawaniu przykrego zapachu. Nanosić na miejsca silnie pocące się.” Producent Zakłady Pollena Lechia w Poznaniu. |
|
|
|
|
#47 |
|
Zakorzenienie
|
Hehe pamiętam gumy DONALD z komiksem (nie są z nowu takie stare
) A perfumy "BYĆ MOŻE" nadal są w sprzedaży Nieco zmienione opakowanie
|
|
#48 |
|
Zakorzenienie
|
Moja mama wspominała mi o papierze "Pupuś" - nazwa sugestywna
A Być może.. można jeszcze spotkać. W takich małych drogeryjkach. Zapewne w tych samych gdzie kupujemy Dermacol
|
|
|
#49 |
|
Zakorzenienie
|
hmm a brutal to w sprzedaży jeszcze jest
![]() Stare czasy kojarzą mi się jeszcze z gumą TURBO i TAXI i samochodziki z gum turbo, do niedawna miałam jeszcze sporą kupkę ich a visolvit też lubiłam. można go teraz kupić?
|
|
|
|
|
#50 |
|
Zakorzenienie
|
Wiele z tych produktów pamietam, aż mamę zawołałam
![]() A w tym mydle baba na plastyce w podstawówce kazała mi rzeźbić koszyczek http://www.wizaz.pl/forum/attachment...9&d=1164740106 Kruszyło się okropnie i śmierdziało. ![]() Tę torbę Adidasa mam do tej pory w domu. Ojciec ją przywiózł z RFN'u. Wszyscy mi jej zazdrościli. A pepegi tzw. ćwiczki kupiłam sobie poraz pierwszy na obozie w Czechosłowacji.
|
|
|
#51 |
|
BAN stały
|
Pomadka rozumiem, lans z torbą Adidasa musiał być nieprzeciętny.
I te pepegi...zapewne wygodniejsze niż szpilki. |
|
|
|
|
#52 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Miałam i chodziłam-wiele miałam rzeczy, których moi równieśnicy na oczy nie widzieli. Takie czasy były. http://www.polskaprl.rejtravel.pl/ tutaj można wiele tych obrazków zobaczyć.
|
|
|
|
#53 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#54 |
|
Zakorzenienie
|
Ja się w lato zastanawiałam, czy moda z PRL nie wraca, bo widziałam sporo dziewczyn w tych "czeszkach" i takich granatowych spodenkach ortalionowych co na wf-ie się nosiło
a warsa namiętnie kupowałam dziadkowi (już po wielkim upadku systemu ) na każde święto, bo myślałam, że lubi... aż kiedyś odkryłam cały rząd moich "prezentów" stojący na półce w stanie nienaruszonym..ehhh, niewdzięczność!
Edytowane przez Ptysio5 Czas edycji: 2006-12-26 o 00:12 |
|
|
|
|
#55 |
|
Zakorzenienie
|
Ech, łza się w oku kręci....
No, kochane panienki ja to własciwie prawie wszystko pamiętam. A pamieta ktos taki dezodorant bodajże "Basia" się nazywał? Ten smród to do dzisiaj pamietam. A jak sie chodziło do Pewexu, pooglądac różne kosmetyki... Mój pierwszy tusz do rzęś to własnie był taki ze szczoteczką.... Brrrrrrr
|
|
#56 |
|
Zakorzenienie
|
hehe to byly czasy... no ale milo powspominac i poogladac to co kiedys sie uzywalo, fajnie ze sa takie pamiatki
|
|
|
|
|
#57 |
|
Zakorzenienie
|
Ja pamiętam jedynie gumy Donald, Turbo itp.
![]() Z młodszego pokolenia jestem, nie podskoczę Ale czasami zazdroszczę Wam tego wszystkiego Ot, pokolenie koputerowe ze mnie ![]() EDIT: W EMPiKu są kalendarze z plakatami PRLowskimi
|
|
#58 |
|
Raczkowanie
|
Ja pamietam jak moj tato uzywal tych smierdzacych wod kwiatowych a vibovit pyszny tez wyzeralam z torebki no i moje ukchane gumy Donald...to byly dopiero beztroskie czasy...
|
|
#59 |
|
Zakorzenienie
|
Też pamiętam część tych "kosmetyków", które wówczas były Kosmetykami Wszechczasów
- Brakuje tylko "perfum" Basia To taka zielona woda toaletowa o zapachu zielonego jabłuszka, jejq jak ja ją kochałam Babcia pozwalała mi się nia czasami psikać, ale tak malutko, żeby dla niej starczyło - Pamiętam mydło Kajtek, które dla mnie kompletnie nie pachniało chociaż tak straszliwie się w nie wwąchiwałam a żadnego rumianku nie czułam![]() - Pamiętam też takie szamponiki- poduszeczki zielone, jednorazowe Uwielbiałam nimi myć włosy![]() - pamięta ktoś takie szyszki- sól do kąpieli???? W takich szklanych opakowaniach wkształcie szyszki Śmierdziały dla mnie strasznie, do teraz został mi uraz i nie używam żadnych soli czy płynów do kąpieli
|
|
|
|
|
#60 |
|
BAN stały
|
Część z tych PRLowskich kosmetyków kojarzy mi się z starszymi książkami z "Jeżycjady"
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:49.

Były pyszne mmm
Zbierałam te "historyjki" co w środku były
To były czasy

chociaż tak straszliwie się w nie wwąchiwałam a żadnego rumianku nie czułam