![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Do kogo skierowane są perfumy Chanel No. 5??
Ja tez mysle stereotypowo o Chanel no 5
![]() ![]() ![]() ![]() - kobieta miedzy 35 a 40 rokiem zycia - elegancka, zadbana, o klasycznej urodzie - styl ubierania - do pracy eleganckie garsonki, w czasie wolny - biale koszule i blekitne jeansy - styl zycia - praca, imprezy, wyjscia do teatru, na koncerty do filharmonii i dzialanosc charytatywna - cele i marzenia - sukcesy, podziw, pieniadze - duzo podrozuje, duzo czyta - przyjazni sie z osobami podobnymi do niej ![]() - charakter - uparta, cierpliwa w dazeniu do celu, inteligentna, uprzejma, ale lubi stawiac na swoim To tyle ode mnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
![]()
Własnie,po co
![]() ![]()
![]() |
#63 |
Raczkowanie
|
No dziękuje bardzo bardzo
![]() Na marketing - właśnie po to by znaleźć grupę docelową tych perfum. W jakim kierunku, do kogo mam uderzyć z reklamą. Do kogo mam je skierować. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
Bardzo fajny watek
![]() ![]()
wymiana https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1270304 rękodzieło https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=882341 Moda - wspólne zakupy https://wizaz.pl/forum/forumdisplay.php?f=110 Przeczytaj to, zanim coś kupisz przez wizaż https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...56&postcount=1 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
Czyli jesteś studentka marketingu szkoły ....... ktora prowadzi badania na zajęcia / do pracy licencjackiej / magisterskiej?Wiesz, naprawde wypadałoby jednak podać w pierwszym poście te informacje, jaka uczelnia, jaki jest cel, itp.
![]() |
#66 |
Raczkowanie
|
A mi się kojarzy ze starszą kobietą (taką babcią) w sukience w kwatki i przesadzonym makijażem, której ulubionym zajęciem jest sidzenie na ławce przed blokiem z koleżankami i obgadywanie wszystkich po kolei, a przy tym udawanie, takiej moralnej i poukładanej. Tak w ogole to tezn zapach kojarzy mi się ze starym, śmierdzącym mydłem, pewnie dlatego mam takie skojarzenie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
Chanel No5 kojarzy mi się jednoznacznie wyłącznie z Marilyn Monroe. Jeżeli chodzi o współczesny target to trudno mi stwierdzić, bo wydają mi się kompletnie niedzisiejsze.
Na pewno styl prosty, elegancki, ale kobiecy. Może faktycznie współczesna biznes woman. W Chanel No5 jest coś oficjalnego. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
Dobre
![]() Uwielbiam klasyczna 5-tke i w zaden sposob nie pasuje do ogolnych schematow-potrafie uzywac ich do dzinsow i t-shirta jak i do damskiego garnituru ale....najczesciej siegam po nie do niezobowiazujacego stroju,stawiam na wygode ![]() Idealnie pasuja na jesienno-zimowe chlody ale i na romantyczne wieczory-jest to rodzaj perfum,do ktorego nie potrzebuje konkretnego obrazu ![]() _________________________ _________________________ _________________________ ___ Trudno jest mi sobie wyobrazic kogos,do kogo moga byc skierowane.Nie wybieram w ten sposob perfum wiec kieruje sie innymi kryteriami-wole byc poza schematem ![]() Poza tym czesto dana reklama ma to do siebie,ze narzuca Nam pewien tok myslenia-a ja tego nie lubie,wybieram wlasna droge ![]()
![]() |
#69 | |
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
![]() akurat za 5 - tka nie przepadam, ale nie dlatego, ze uwazam, ze pasuje do kogos starszego czy bardziej nobliwego, ale po prostu nie sa to moje nuty. spotykalam sie z opinia, ze takie na przyklad Chance sa "starobabskie" - i niechaj sobie beda, uwielbiam ten zapach i dumnie go nosze, nie czujac sie bynajmniej "stara baba" ![]() nie dziele zapachow na pory roku, okazje czy przedzialy wiekowe. uwazam, ze dany zapach jest adresowany do kazdej z osob, ktora go lubi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Raczkowanie
|
Kolejne podziękowania w Waszą stronę
![]() Informację nie są potrzebne do żadnej pracy - takie przykładowe wskazanie segmentu rynku dla danego produkutu - w tym przypadku 5-tki. A z uwagi na to, że ciężko byłoby mi poradzić sobie samej zwróciłam się do Was o pomoc, bo wiadomo tyle gustów ile ludzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Milo mi ![]() Wazne aby dobrze czuc sie z danym zapachem i byl,tym ktorego nosimy dla jego samego a nie marketingowej otoczki.
![]() |
![]() |
#72 |
Rozeznanie
|
od kiedy perfumy segreguje sie wzgledem temperamentu czy osobowosci?
to pewnie nikt nie wiedzialby co nosic ma a skierowane sa do tych co je lubia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
Trudno generalizować-gusta to raczej indywidualna sprawa.W kwestii zapachów raczej decyduje temperament, osobowość, skojarzenia zapachowe z przeszłości niż styl życia.
Co do grupy docelowej-można ją wywnioskować z dotychczasowych kampanii reklamowych producenta tych perfum.No i warto wziąć pod uwagę zamysł twórców perfum-oni też mają jakąś wizję odbiorcy i charakteru perfum (codzienne, na dzień, wieczorowe, elitarne). Mnie kojarzą się ze snobizmem, z zatwardziałymi zwolenniczkami klasyki i klasycznej elegancji, z haute couture i z moją babcią, która uwielbia te perfumy ale raczej ze względu na ich renomę niż na na nuty zapachowe. Taka ankieta ma sens jeśli pytasz o motywy zakupu perfum osoby, które je rzeczywiście kupują.A tak nas pytasz o obraz/nasze wyobrażenie o wyobrażeniach innych osób co prowadzi do tworzenia podwójnej fikcji i nie ma odniesienia do rzeczywistości.Ja np. hołduję klasycznej elegancji ale perfum No.5 nie kupuję z racji młodego wieku bo wiem,że jak perły czy diamenty ten zapach na zbyt młodej osobie jest wulgarny a nie elegancki. To takie subtelności na jakie miłośnicy klasycznej elegancji zwracają uwagę dokonując wyborów konsumenckich choć pozornie nie wydają się one nieistotne.Sama używam perfum Chanel ale wybieram Coco Mademoiselle stworzone z myślą o młodszych wielbicielakch marki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
Rzecz gustu. Ja mam 28 lat i uważam,że jestem za młoda.
To zapach ciężki. Na pewno nie na co dzień. Na pewno snobistyczny i jednoznacznie kojarzący się z podkreślaniem swojego statusu majątkowego, co w pewnych kręgach jest cenione a w innych w złym guście. Na młodej kobiecie taki ciężki, przesłodzony zapach zgodnie z zasadami tradycyjnej etykiety klasycznej elegancji jest albo wulgarny albo infantylny. No ale mnie wpojone staromodne zasady, które do dziś żyją w kręgach arystokracji i dyplomacji.Tak postępują panie żony ambasadorów, damy starej daty. Mnie tak uczono i temu hołduję.Ale młodsze ode mnie osoby wychowywano inaczej, czasy się zmieniają może otoczenie nie przywiązuje do tego już takiej uwagi, więc wybór należy do ciebie. Jak dla mnie kobieta poniżej 30 paru lat jest na te perfumy za młoda ale to czym powinnaś się skrapiać a czym nie powinnaś należeć do ciebie. Edytowane przez All_that_jazz Czas edycji: 2009-03-23 o 21:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na cale szczescie nie zostalam przywiazana do tradycji-cokolwiek to znaczy ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
Wiesz Hexanna sztywne ramy czasem rzeczywiście ograniczają a czasem pomagają.
Znam chyba 100 rodzajów sztućców, wiem jak je ułożyć, wiem do czego służą i nie boję się,że nie będę wiedzieć czy i jak jeść homara albo do czego służy woda w restauracji czy podana do kawy. Tego,że jestem troszkę konserwatywna prze to wszytko jestem świadoma i staram się nie popadać w przesadę.Ale dzięki zasadom wpojonym mi w domu umiem zachować umiar.I wielu rzeczach mi to pomaga bo żyje się łatwiej kiedy nie drażni się otoczenia przekraczaniem granic dobrego smaku. Mam znajomych na całym świecie, z różnych kultur.Kilka razy udało mi się rozładować poważne napięcia między osobami z różnych kultur dzięki odwołaniu do tradycyjnej staromodnej europejskiej i dyplomatycznej etykiety,której podstawowym zasadom hołdują ludzie z pozornie odległych kręgów kulturowych, więc takie staromodne wychowanie się przydaje. Oczywiście przydaje się też wiedza o innych kręgach kulturowych a to w domu mojego dziadka było nieodłącznie związane z nauką dobrych manier, etykiety, obowiązkowego języka angielskiego i wiedzy o różnych krajach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Napisałam to, bo odczułam pewien atak, zupełnie niepotrzebny, na założycielkę wątku (nie tylko od Ciebie, klystianku, ale ogólnie).
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie mozna byc "troszke" konserwatywnym poniewaz to takie asekuranckie wiec albo jestes konserwatywna albo nie. Piszesz Cytat:
Moge starac sie zrozumiec Ciebie ale nigdy nie stanie sie dla mnie bliski taki styl zycia i nie chodzi o brak checi tylko fakt,ze wybieram inne alternatywy. Kazdy z Nas ma swoj swiat ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#82 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szczęśliwie rodzice moi i kuzynostwa rozsądnie, pozwalali nam rezygnowac z tejże nauki, niektórych innych zasad równiez. Nie mniej półroczne lekcje gry były dla mnie traumą. Strach przed nieumiejetnością jedzenia homara na szczęście nie jest tym, co wiekszości społeczeństwa spędza sen z powiek , tradycyjne zasady zachowania się i zasady etykiety przydatne są jedynie w bardzo wąskich kręgach i w tych zapewne warto je poznawać, w innych jest to strata czasu , Nnadto często stwarzają nadmierny dystnas między ludźmi. Zresztą częśc tych zasad miała właśnie odróżniać owe "lepsze" sfery od pospólstwa . Zasada umiaru , zwracania uwagi na potrzeby innych, granice dobrego smaku , wynikają ze zwykłego dobrego wychowania, kultury bycia i szacunku do innych ludzi. Wracając do piątki Chanel i ogólnie do kierowania perfum do konkretnych grup, jest to według mojej oceny błąd, z tego glównie powodu , iż chemia naszej skóry reaguje bardzo róznie na zapachy i ta sama piątka, na jednych jest słodka, mdła i duszna , na innych ostra, dominująca, wyrazista ( np, na mojej skórze). Na wieczór w związku z tym mi nie pasuje, a na oficjalne okazje tez nie, bo może przeszkadzać osobom, na spotkaniach czy naradach. W codziennej pracy tym bardziej, bo mimo , że pracuję w dosyć oficjalnej instytucji, z uwagi na charakter obowiązków muszę tworzyc spokojny i przyjazny klimat pomiędzy sobą a rozmówcami czy współpracownikami. Posiadam mały flakonik piątki bo lubię czasami czuć ją na sobie , używam jej więc zazwyczaj w domu i to jak jestem sama ![]() Najcześciej piatkę uważa się za stosowną dla kobiet, silnych, energicznych, aktywnych, na stanowiskach, buisnesswoman, dyrektor, itp, tudziez dla tzw. matron. A przeciez piątka zawdzięcza swoją popularność głównie uważanej za symbol seksu Marylin Monroe ![]()
Trzeba rozmawiać a nie czekać , aż się ktoś domyśli , co masz w głowie ![]() Edytowane przez ROZ-ter-KA Czas edycji: 2009-03-24 o 11:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
BAN stały
|
ROZ-ter-ka- zgadzam się
![]() A piątki nie lubie i tyle ![]() Edytowane przez GothicAristocrat Czas edycji: 2009-03-24 o 14:36 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 | ||
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
Cytat:
![]() yyy, a co ma wiedza o innych kregach kulturowych, dobre maniery i insze takie, do bycia konserwatywnym? znaczy, niekonserwatysta to niemal zwierz z buszu wypuszczony? <mysli> |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
BAN stały
|
siarko- według mnie nie ma sensu prowadzić dyskusję z ów wizażanką. Wydaje mi się po prostu iż jest to zwykła chęc popisania się przed innymi, niestety nieskuteczna
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
![]() i pewnie masz racje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() toteż ów osóbka zapadła mi w pamięci ![]() MÓJ 666 POST!!!! ![]() ![]() ![]() Edytowane przez GothicAristocrat Czas edycji: 2009-03-24 o 14:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A wracając do tematu. Ja mam trochę wrażenie, że piątka jest odbierana jako dla dystyngowanej starszej pani (lub ewentualnie biznes woman) ze względu na nakręcenie medialne. Dla mnie to zapach świeży i radosny. Sama jeszcze nie noszę, ale kusi mnie strasznie. Zrobiłam kiedyś mały eksperyment, spryskałam nadgarstek piątką i gdy już dobrze rozwinął się na skórze dałam do powąchania koleżance. Określiła go jako: „nawet, nawet...” ![]() Hihi, ale nie wykluczam, że sama się właśnie nakręciłam legendą zapachu... ![]() Dziewczyny moze czytam nieuwaznie (jestem w pracy i sie z Wizazem ukrywam), ale taki atak na kogos kto mówi, ze ma konserwatywne podejscie do zycia? Po co az tyle nieprzyjemnych postów. Edytowane przez Estell Czas edycji: 2009-03-24 o 14:39 Powód: wczesniejszych postow nie czytalam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Szef ds. Wymianek
|
tak w ogole, to pod wplywem tego watku siegnelam po probke 5 - tki, ktora mialam w swych zbiorach probkowych - i stwierdzilam po ponownym tescie, ze zapach nie jest taki zly, jak to go niektorzy pisza
![]() *ale nie jest to bynajmniej kwestia zbyt niedojrzalego don wieku ![]() gratuluje diabelskiej ilosci postow ![]() ![]() Edytowane przez siarka40 Czas edycji: 2009-03-24 o 14:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
BAN stały
|
nie chodziło mnie o ograniczenie umysłowe. w żadnym wypadku! ale twierdzenie, że nr 5 nie jest dla młodych dziewczyn przecież jest ograniczeniem! ograniczeniem wiekowym! każdy może mieć takie ograniczenia, nic w tym złego przecież
![]() Co do zapachu, bo żem się z tego wszystkiego nawet nie wypowiedziała ![]() Perfumy te kojarzą mi się z Nicole Kidman i Monroe. I tutaj włąsnie wkraczamy na tory reklamowe...jeżeli chodzi o status majątkowy to nie mam żadnych skojarzeń. może to być kobieta skromna, elegancja, cicha... ale też nie pomyślałabym że nie pasuje szanelka do młodej, energicznej, wygadanej dziewczyny. siarko-a dziękuję! ![]() Edytowane przez GothicAristocrat Czas edycji: 2009-03-24 o 14:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:37.