|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3271 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy
Dziewczyny, a co z rozliczeniem podatkowym? Co teraz muszę zrobić, jaki pit mi potrzebny?? Bo w tej kwestii jestem kompletnie zielona, a w pracy też mi za bardzo nie pomogli
![]()
#3272 |
Raczkowanie
|
Aha...czyli za staż dostaje sie tylko 670zl...Myslalam ze chociaz z te 700zl...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3273 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rozliczajac tylko staż jest to bardzo prosta sprawa. Ale jakbyś sobie jednak nie dala rady to w internecie sa specjalne programy do rozliczeń, np: http://darmowypit.peregrinus.pl/?sciagnij-program,10
![]() |
#3274 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny
![]() Bylam dzis w PUP na termin. No i zaproponowali mi oferte stazu w pewnej firmie..Ale w necie poczytałam o niej i tak zbyt kolorowo nie wygląda...Jest to agencja pracy tymczasowej, ale po opiniach widze ze niefajnie tam jest..zwalniają bez powodu, szef jest wredny i nasmiewa sie z dziewczyn tam pracujących...Myslicie ze warto jednak tam zadzwonic, czy samemu szukac czegos nowego? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3275 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przede wszystkim na ile wiarygodne są te opinie w "necie"? To po pierwsze. A po drugie jak coś jest nie tak zgłaszasz to w PUP. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3276 |
Raczkowanie
|
Nie no w sumie racja:P bez sensu ze sie pytam o takie cos;P sorkiii:P ale jednak za duzo tych negatywnych opinii o tej firmie, wiec raczej rezygnuje z zadzwonienia tam. A jutro ruszam do pewnej agencji pracy, ktora zajmuje sie głównie studentami, aby pomoc im znalezc prace. Tak słyszałam, ale co z tego bedzie to sie jutro dowiem
![]() pozdr Edytowane przez MissKiss Czas edycji: 2009-03-05 o 21:12 |
![]() ![]() |
![]() |
#3277 |
Raczkowanie
|
dziewczyny!
w czwartek zarejestrowałam się w pup - mam nagrany staż ( w kierunku studiow administracja) tylko czekam na tel. od pracodawcy, i co w piatek do mnie dzwonią i mam isc w poniedzialek na rozmowe w sprawie przydziału na inny staz ( skonczylam technika gastronomi) - na który zaznaczalam, ze nie chce isc - wiecie o co chodzi przynies, pozmywaj :/ jakbym chciala to robic to bym poszla do pracy ![]() teraz pytanie: -czy moge odmowic stazu? - gdzie są przepisy dotyczace stazu? edit: czy moge napisac oswiadczenie o nei przyjeciu stazu z uzasadnieniem i nawet w tym wypadku wykreslają mnie na 30 dni? Edytowane przez w szpilkach Czas edycji: 2009-03-06 o 22:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#3278 | |
perfumove love
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3279 |
Konto usunięte
|
jeżeli chodzi o rozliczenie to w środę dzwoniłam do PUP i mi powiedzieli że PITy zostały rozesłane i żebym się nie marwiła,ale jakoś ani widu ani słychu:/
|
![]() ![]() |
![]() |
#3280 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No nic. Teraz pozostaje mi tylko go rozliczyć (+ pita z pracy) i czekac na pieniążki, szkoda tylko ze taki mały zwrot mi wyszedł jak sobie liczyłam tak wstępnie ![]()
![]() |
#3281 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3282 |
Zakorzenienie
|
udzielę się jako świeżynka
![]() mam pytanie. czy na stażu przysługuje jakiś urlop albo dzień wolny na załatwienie swoich spraw? załatwia się go z pracodawcą czy z PUPem? |
![]() ![]() |
![]() |
#3283 |
Zakorzenienie
|
Za każde 30 dni przysługuja w nastęnym miesiącu 2 dni wolne (czyli pierwsze wolne możesz wziąć po meisacu, ale to tez jest kwestia dogadania się z kierownikiem miejsca w którym masz staż). Wypełniasz druczekwniosek o wolne tak jak inni pracownicy.
#3284 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3285 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja staż zacznę dopiero niedługo a 16.04 mam egzamin na prawo jazdy ![]() ![]() dzięki za odpowiedz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3286 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ja też mam podobny problem, ale myślę, że można się dogadać i zwolnić na parę godzin (nie cały dzień)... Wszystko chyba zależy od opiekunów w miejscu pracy... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3287 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3288 |
Zakorzenienie
|
u mnie jedna osoba brała wcześniej wolne niż po 30 dniach, kwestia dogadania się. jak ma się odpowiedni powód i zrozumieją to dadzą wolne. ta dziewczyna, która brała wolne wcześniej niż po 30 dniach brała chyba po 2 czy 3 dniach, bo szła na szkolenie na którym jej zależało i ktorym interesowała się od jakiegoś dłuższego czasu. więc wszystko jest do załatwienia, choć wiadomo zależy od ludzi, którzy podejmują decyzję.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3290 |
Zadomowienie
|
witam dziewczyny
mam takie pytanie pewnie sie przewineło nie raz na watku ale tu jest tyleee stron hehe ![]() od poniedziałku zaczynam staż w sklepie normalny pracownik pracuje tam 9 h w tygodniu i 6 h w soboty czy ja tez tak będę chodzić??? nie 40 h w tygodniu ??? bo juz nie wiem normalnie jedni mówia tak inni tak i juz się gubie w tym wszystkim bardzo prosze o odp ![]() ![]()
#3291 |
BAN stały
|
ja nie wiem jak to jest z tymi godzinami, nam na spotkaniu doradca mówił, że 8h ale myślę, że to zależy raczej od miejsca pracy... Wiadomo, że nie można dać się wykorzystywać na robienie mnóstwa godzin...
A dlaczego staż w sklepie? Nigdy nie rozumiałam staży w sklepach albo tak jak ostatnio slyszalam Pani proponowała dziewczynie staż jako przedstawiciel handlowy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3292 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Tylko czasami nie da sie pojść na staż w ciekawe miejsce bo oczekują tam aby mieć jakieś doświadczenie! Ja chciałam iść na staż do urzedu miasta ale powiedziano mi że woleliby kogoś z jakimkolwiek doświadczeniem w pracy biurowej i lipa wyszła! Więc nie ma sie co dziwić!! A wiadomo że skoro nie da sie iśc tam gdzie sie chce to sie idzie tam gdzie przyjmą! ![]() ---------- Dopisano o 22:17 ---------- Poprzedni post napisano o 22:14 ---------- Cytat:
Najlepiej w swoim urzedzie sie zapytaj! Powiedz co i jak i oni Ci powiedzą! Ja robie po 6 godzinek...a inni pracownicy po około 7 godzinek, wiec to róznie bywa! ![]()
![]() |
#3293 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3294 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ja sama szukałam miejsca zanim zgłosiłam się do UP i może to jest jakaś opcją? Bo w UP rzadko ciekawe oferty są... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3295 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
- przepisy są.....w ustawie i odpowiednich do nich rozporządzeniach wykonawczych W przypadku odmowy przyjęcia stażu za pierwszym razem wykreślą Cię na 4 miesiące, za drugim na 6mc, za trzecim razem na 9 mc. Nie wiem skąd wzięły Ci się te 30 dni... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3296 |
Wtajemniczenie
|
ja zaczynałam staz 1 kwietnia i w tym dniu mialam egzamin, pogadałam z szefem i dał mi dzień wolny, więc wwszystko idzie dogadać
#3297 |
Wtajemniczenie
|
a PITY do skarbowki dostarcza się do końca kwietnia,tak?? Tak samo jak normalnie? Druki te same? Bo z miesiąc temu dostałam to rozliczenie i nie zapytałam o nic w UP
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3298 |
Raczkowanie
|
30 dni, przecyztałam na forum - najpierw szukałam odpowiedzi
![]() zawód technik gastronomii, a teraz jestem na drugim semestrze studiów k. administracja i dlatego nei chce isc pracowac do cukierni ![]() pracodawca jeszcze nie wysłał oświadczenia ![]() na 100% dostane staż w cukierni jak tylko pójde :[ |
![]() ![]() |
![]() |
#3299 |
BAN stały
|
w szpilkach, to źle zrobiłaś, że się zarejestrowałaś już... najlepiej jak pracodawca Tobie daje wniosek, idziesz się zarejestrować i od razu po tym do babek od staży i dajesz wniosek. Zależy na jakie osoby trafisz, ale mogą Ci coś wcisnąć:/ a jak nie to wyrejestrowanie na 120 dni... Musisz na spokojnie pogadać i wyjaśnić... przy mnie babka dzwoniła od Pani do staży spytac, czy napewno jest jakiś wniosek na mnie w postępowaniu, bo też chciała mi coś dać, co nie było po moim zawodzie wyuczonym, bo takich ofert w ogóle nie ma
![]() - odmowy bez uzasadnionej przyczyny przyjęcia propozycji pracy lub innej formy pomocy określonej w ustawie lub poddania się badaniom lekarskim lub psychologicznym, mającym na celu ustalenie zdolności do pracy lub udziału w innej formie pomocy określonej w ustawie; pozbawienie statusu następuje od dnia odmowy na okres: 120 dni w przypadku pierwszej odmowy, 180 dni w przypadku drugiej odmowy, 270 dni w przypadku trzeciej i każdej kolejnej odmowy /art.33 ust.4 pkt 3 / Edytowane przez kukimonster Czas edycji: 2009-03-08 o 11:22 |
![]() ![]() |
![]() |
#3300 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:35.