Pytanie o staż - wątek zbiorczy - Strona 110 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-03-04, 19:07   #3271
Patryka
Wtajemniczenie

Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

Dziewczyny, a co z rozliczeniem podatkowym? Co teraz muszę zrobić, jaki pit mi potrzebny?? Bo w tej kwestii jestem kompletnie zielona, a w pracy też mi za bardzo nie pomogli

Patryka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-04, 21:01   #3272
MissKiss
Raczkowanie

Aha...czyli za staż dostaje sie tylko 670zl...Myslalam ze chociaz z te 700zl...
MissKiss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-05, 06:43   #3273
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patryka Pokaż wiadomość
dziewczyny, a co z rozliczeniem podatkowym? Co teraz muszę zrobić, jaki pit mi potrzebny?? Bo w tej kwestii jestem kompletnie zielona, a w pracy też mi za bardzo nie pomogli
pit-37
Rozliczajac tylko staż jest to bardzo prosta sprawa.
Ale jakbyś sobie jednak nie dala rady to w internecie sa specjalne programy do rozliczeń, np: http://darmowypit.peregrinus.pl/?sciagnij-program,10

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-05, 16:27   #3274
MissKiss
Raczkowanie

Hej dziewczyny
Bylam dzis w PUP na termin. No i zaproponowali mi oferte stazu w pewnej firmie..Ale w necie poczytałam o niej i tak zbyt kolorowo nie wygląda...Jest to agencja pracy tymczasowej, ale po opiniach widze ze niefajnie tam jest..zwalniają bez powodu, szef jest wredny i nasmiewa sie z dziewczyn tam pracujących...Myslicie ze warto jednak tam zadzwonic, czy samemu szukac czegos nowego?
Stary 2009-03-05, 16:54   #3275
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MissKiss Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny
Bylam dzis w PUP na termin. No i zaproponowali mi oferte stazu w pewnej firmie..Ale w necie poczytałam o niej i tak zbyt kolorowo nie wygląda...Jest to agencja pracy tymczasowej, ale po opiniach widze ze niefajnie tam jest..zwalniają bez powodu, szef jest wredny i nasmiewa sie z dziewczyn tam pracujących...Myslicie ze warto jednak tam zadzwonic, czy samemu szukac czegos nowego?
Hmmmm....tu Ci nikt nie doradzi
Przede wszystkim na ile wiarygodne są te opinie w "necie"?
To po pierwsze.
A po drugie jak coś jest nie tak zgłaszasz to w PUP.

Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-05, 21:08   #3276
MissKiss
Raczkowanie

Nie no w sumie racja:P bez sensu ze sie pytam o takie cos;P sorkiii:P ale jednak za duzo tych negatywnych opinii o tej firmie, wiec raczej rezygnuje z zadzwonienia tam. A jutro ruszam do pewnej agencji pracy, ktora zajmuje sie głównie studentami, aby pomoc im znalezc prace. Tak słyszałam, ale co z tego bedzie to sie jutro dowiem
pozdr

Edytowane przez MissKiss
Czas edycji: 2009-03-05 o 21:12
Stary 2009-03-06, 22:26   #3277
w szpilkach
Raczkowanie

dziewczyny!
w czwartek zarejestrowałam się w pup - mam nagrany staż ( w kierunku studiow administracja) tylko czekam na tel. od pracodawcy, i co

w piatek do mnie dzwonią i mam isc w poniedzialek na rozmowe w sprawie przydziału na inny staz ( skonczylam technika gastronomi) - na który zaznaczalam, ze nie chce isc - wiecie o co chodzi przynies, pozmywaj :/ jakbym chciala to robic to bym poszla do pracy - napewno mnie wybiora, bo mam doświadczenie i obsługe kasy :[

teraz pytanie:
-czy moge odmowic stazu?
- gdzie są przepisy dotyczace stazu?

edit:
czy moge napisac oswiadczenie o nei przyjeciu stazu z uzasadnieniem i nawet w tym wypadku wykreslają mnie na 30 dni?

Edytowane przez w szpilkach
Czas edycji: 2009-03-06 o 22:46
w szpilkach jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-03-07, 08:44   #3278
hathayoga
perfumove love

Cytat:
Napisane przez w szpilkach Pokaż wiadomość
dziewczyny!
w czwartek zarejestrowałam się w pup - mam nagrany staż ( w kierunku studiow administracja) tylko czekam na tel. od pracodawcy, i co

w piatek do mnie dzwonią i mam isc w poniedzialek na rozmowe w sprawie przydziału na inny staz ( skonczylam technika gastronomi) - na który zaznaczalam, ze nie chce isc - wiecie o co chodzi przynies, pozmywaj :/ jakbym chciala to robic to bym poszla do pracy - napewno mnie wybiora, bo mam doświadczenie i obsługe kasy :[

teraz pytanie:
-czy moge odmowic stazu?

edit:
czy moge napisac oswiadczenie o nei przyjeciu stazu z uzasadnieniem i nawet w tym wypadku wykreslają mnie na 30 dni?
Pójdź tam w poniedziałek i powiedz, jaka jest sytuacja. Że czekasz już tylko na telefon pracodawcy (wniosek o staż złożony?) i że nie interesuje cię praca w zawodzie wyuczonym. Powinni się przychylić, w razie czego porozmawiaj z kierownikiem działu staży. Zapieraj się rękami i nogami, ale nie pozwól, by cię wykreślili.

Kosmetyki

Wish
hathayoga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-07, 11:53   #3279
2016070953
Konto usunięte

jeżeli chodzi o rozliczenie to w środę dzwoniłam do PUP i mi powiedzieli że PITy zostały rozesłane i żebym się nie marwiła,ale jakoś ani widu ani słychu:/
2016070953 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-07, 11:58   #3280
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hardgirl123 Pokaż wiadomość
jeżeli chodzi o rozliczenie to w środę dzwoniłam do PUP i mi powiedzieli że PITy zostały rozesłane i żebym się nie marwiła,ale jakoś ani widu ani słychu:/
Ja tez sporo czekałam, dostałam niedawno a Pity powinny być rozesłane do końca stycznia
No nic.
Teraz pozostaje mi tylko go rozliczyć (+ pita z pracy) i czekac na pieniążki, szkoda tylko ze taki mały zwrot mi wyszedł jak sobie liczyłam tak wstępnie

Instagram

Stary 2009-03-07, 12:34   #3281
kukimonster
BAN stały

Cytat:
dziewczyny!

teraz pytanie:
-czy moge odmowic stazu?

edit:
Ja byłam na spotkaniu z doradcą, bo u nas każdy musi iść i tam Ci przydzielają staż/pracę. Też miałam wcześniej złożony wniosek imienny na mnie i od razu o tym Pani powiedziałam i było ok. Zapisała, że nie przyznaje mi oferty bo załatwaim staż. Chyba, że ty się tylko zarejestrowałaś a wniosek od pracodawcy nie jest jeszcze złożny, to możesz mieć większy problem.
kukimonster jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-07, 12:44   #3282
alufa
Zakorzenienie

udzielę się jako świeżynka
mam pytanie. czy na stażu przysługuje jakiś urlop albo dzień wolny na załatwienie swoich spraw? załatwia się go z pracodawcą czy z PUPem?
alufa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-07, 12:55   #3283
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alufa Pokaż wiadomość
udzielę się jako świeżynka
mam pytanie. czy na stażu przysługuje jakiś urlop albo dzień wolny na załatwienie swoich spraw? załatwia się go z pracodawcą czy z PUPem?
Za każde 30 dni przysługuja w nastęnym miesiącu 2 dni wolne (czyli pierwsze wolne możesz wziąć po meisacu, ale to tez jest kwestia dogadania się z kierownikiem miejsca w którym masz staż). Wypełniasz druczekwniosek o wolne tak jak inni pracownicy.

Instagram

Stary 2009-03-07, 13:05   #3284
lemoorka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
Ja tez sporo czekałam, dostałam niedawno a Pity powinny być rozesłane do końca stycznia
No nic.
Teraz pozostaje mi tylko go rozliczyć (+ pita z pracy) i czekac na pieniążki, szkoda tylko ze taki mały zwrot mi wyszedł jak sobie liczyłam tak wstępnie
lutego
lemoorka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-07, 13:30   #3285
alufa
Zakorzenienie

Cytat:
Za każde 30 dni przysługuja w nastęnym miesiącu 2 dni wolne (czyli pierwsze wolne możesz wziąć po meisacu, ale to tez jest kwestia dogadania się z kierownikiem miejsca w którym masz staż). Wypełniasz druczekwniosek o wolne tak jak inni pracownicy.
kurczę :/
ja staż zacznę dopiero niedługo a 16.04 mam egzamin na prawo jazdy nie wiem co zrobić jak mi odmówią wolnego
dzięki za odpowiedz
Stary 2009-03-07, 14:18   #3286
kukimonster
BAN stały

Cytat:
ja staż zacznę dopiero niedługo a 16.04 mam egzamin na prawo jazdy nie wiem co zrobić jak mi odmówią wolnego
dzięki za odpowiedz
Jak zaczniesz przed 16.03 to spokojnie możesz wziać wolne.
Ja też mam podobny problem, ale myślę, że można się dogadać i zwolnić na parę godzin (nie cały dzień)... Wszystko chyba zależy od opiekunów w miejscu pracy...
Stary 2009-03-07, 15:29   #3287
alufa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kukimonster Pokaż wiadomość
Jak zaczniesz przed 16.03 to spokojnie możesz wziać wolne.
Ja też mam podobny problem, ale myślę, że można się dogadać i zwolnić na parę godzin (nie cały dzień)... Wszystko chyba zależy od opiekunów w miejscu pracy...

sorki. 16.03 mam egzamin
Stary 2009-03-07, 16:52   #3288
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

u mnie jedna osoba brała wcześniej wolne niż po 30 dniach, kwestia dogadania się. jak ma się odpowiedni powód i zrozumieją to dadzą wolne. ta dziewczyna, która brała wolne wcześniej niż po 30 dniach brała chyba po 2 czy 3 dniach, bo szła na szkolenie na którym jej zależało i ktorym interesowała się od jakiegoś dłuższego czasu. więc wszystko jest do załatwienia, choć wiadomo zależy od ludzi, którzy podejmują decyzję.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-07, 17:20   #3289
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lemoorka Pokaż wiadomość
lutego
Tak czy siak za późno wysyłają

Instagram

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-07, 18:36   #3290
pluto17-17
Zadomowienie

witam dziewczyny
mam takie pytanie pewnie sie przewineło nie raz na watku ale tu jest tyleee stron hehe jak by któras mogła mi wytłumaczyc jak to jest z godzinami pracy
od poniedziałku zaczynam staż w sklepie
normalny pracownik pracuje tam 9 h w tygodniu i 6 h w soboty czy ja tez tak będę chodzić??? nie 40 h w tygodniu ??? bo juz nie wiem normalnie jedni mówia tak inni tak i juz się gubie w tym wszystkim
bardzo prosze o odp

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post10816597 KSIĄZKI
pluto17-17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-07, 20:56   #3291
kukimonster
BAN stały

ja nie wiem jak to jest z tymi godzinami, nam na spotkaniu doradca mówił, że 8h ale myślę, że to zależy raczej od miejsca pracy... Wiadomo, że nie można dać się wykorzystywać na robienie mnóstwa godzin...
A dlaczego staż w sklepie? Nigdy nie rozumiałam staży w sklepach albo tak jak ostatnio slyszalam Pani proponowała dziewczynie staż jako przedstawiciel handlowy Przecież to są zawody w których można normalnie ot tak pracować za normalną pensję! W postaci stażysty firma ma darmowego pracownika... Dla mnie staż jest okazją do zdobycia wartościowego doświadczenia...
Stary 2009-03-07, 21:17   #3292
Nimfa28
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kukimonster Pokaż wiadomość
ja nie wiem jak to jest z tymi godzinami, nam na spotkaniu doradca mówił, że 8h ale myślę, że to zależy raczej od miejsca pracy... Wiadomo, że nie można dać się wykorzystywać na robienie mnóstwa godzin...
A dlaczego staż w sklepie? Nigdy nie rozumiałam staży w sklepach albo tak jak ostatnio slyszalam Pani proponowała dziewczynie staż jako przedstawiciel handlowy Przecież to są zawody w których można normalnie ot tak pracować za normalną pensję! W postaci stażysty firma ma darmowego pracownika... Dla mnie staż jest okazją do zdobycia wartościowego doświadczenia...

Tylko czasami nie da sie pojść na staż w ciekawe miejsce bo oczekują tam aby mieć jakieś doświadczenie! Ja chciałam iść na staż do urzedu miasta ale powiedziano mi że woleliby kogoś z jakimkolwiek doświadczeniem w pracy biurowej i lipa wyszła! Więc nie ma sie co dziwić!! A wiadomo że skoro nie da sie iśc tam gdzie sie chce to sie idzie tam gdzie przyjmą!

---------- Dopisano o 22:17 ---------- Poprzedni post napisano o 22:14 ----------

Cytat:
Napisane przez pluto17-17 Pokaż wiadomość
witam dziewczyny
mam takie pytanie pewnie sie przewineło nie raz na watku ale tu jest tyleee stron hehe jak by któras mogła mi wytłumaczyc jak to jest z godzinami pracy
od poniedziałku zaczynam staż w sklepie
normalny pracownik pracuje tam 9 h w tygodniu i 6 h w soboty czy ja tez tak będę chodzić??? nie 40 h w tygodniu ??? bo juz nie wiem normalnie jedni mówia tak inni tak i juz się gubie w tym wszystkim
bardzo prosze o odp

Najlepiej w swoim urzedzie sie zapytaj! Powiedz co i jak i oni Ci powiedzą! Ja robie po 6 godzinek...a inni pracownicy po około 7 godzinek, wiec to róznie bywa!

Nimfa28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-07, 21:26   #3293
justysiek
Zadomowienie

Cytat:
dziewczyny!

teraz pytanie:
-czy moge odmowic stazu?

edit:
Sprobuj pogadac, powiedz, ze masz upatrzone miejsce na staz, ja tak zrobilam, bo tez mi proponowali cos innego, a ja juz mialam dogadane inne miejsce. Oczywiscie to tez zalezy od czlowieka zapewne, ja akurat mialam stycznosc z bardzo fajna babeczka w UP.
justysiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-07, 21:56   #3294
kukimonster
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Nimfa28 Pokaż wiadomość
Tylko czasami nie da sie pojść na staż w ciekawe miejsce bo oczekują tam aby mieć jakieś doświadczenie! Ja chciałam iść na staż do urzedu miasta ale powiedziano mi że woleliby kogoś z jakimkolwiek doświadczeniem w pracy biurowej i lipa wyszła! Więc nie ma sie co dziwić!! A wiadomo że skoro nie da sie iśc tam gdzie sie chce to sie idzie tam gdzie przyjmą!
Spoko, rozumiem, ale mi chodzi o to, że po co pracować za 600 zł w takim spożywczaku, czy butiku, czy czymkolwiek jak można za normalną pensję, bo taką pracę łatwo znaleźć. Po co iść tam na staż...
Ja sama szukałam miejsca zanim zgłosiłam się do UP i może to jest jakaś opcją? Bo w UP rzadko ciekawe oferty są...
Stary 2009-03-07, 23:01   #3295
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
-czy moge odmowic stazu?

edit:
- jeśli jest to staż adekwatny do Twoich kwalifikacji to w zasadzie nie, proponuję jednak uczciwie porozmawiać....
- przepisy są.....w ustawie i odpowiednich do nich rozporządzeniach wykonawczych

W przypadku odmowy przyjęcia stażu za pierwszym razem wykreślą Cię na 4 miesiące, za drugim na 6mc, za trzecim razem na 9 mc.
Nie wiem skąd wzięły Ci się te 30 dni...

Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-08, 09:03   #3296
dominikowa
Wtajemniczenie

Cytat:
dzięki za odpowiedz
ja zaczynałam staz 1 kwietnia i w tym dniu mialam egzamin, pogadałam z szefem i dał mi dzień wolny, więc wwszystko idzie dogadać

30 w 2016
dominikowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-08, 10:14   #3297
maugoszatka
Wtajemniczenie

Cytat:
Tak czy siak za późno wysyłają
a PITY do skarbowki dostarcza się do końca kwietnia,tak?? Tak samo jak normalnie? Druki te same? Bo z miesiąc temu dostałam to rozliczenie i nie zapytałam o nic w UP

maugoszatka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-03-08, 10:19   #3298
w szpilkach
Raczkowanie

30 dni, przecyztałam na forum - najpierw szukałam odpowiedzi

zawód technik gastronomii, a teraz jestem na drugim semestrze studiów k. administracja i dlatego nei chce isc pracowac do cukierni (bez sensu isc za 600 złotych do takiej pracy - jak własnie z takiej sie zwolniłam - po prostu chce czegos wiecej, dlatego studia)
pracodawca jeszcze nie wysłał oświadczenia

na 100% dostane staż w cukierni jak tylko pójde :[
w szpilkach jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-08, 11:21   #3299
kukimonster
BAN stały

w szpilkach, to źle zrobiłaś, że się zarejestrowałaś już... najlepiej jak pracodawca Tobie daje wniosek, idziesz się zarejestrować i od razu po tym do babek od staży i dajesz wniosek. Zależy na jakie osoby trafisz, ale mogą Ci coś wcisnąć:/ a jak nie to wyrejestrowanie na 120 dni... Musisz na spokojnie pogadać i wyjaśnić... przy mnie babka dzwoniła od Pani do staży spytac, czy napewno jest jakiś wniosek na mnie w postępowaniu, bo też chciała mi coś dać, co nie było po moim zawodzie wyuczonym, bo takich ofert w ogóle nie ma
- odmowy bez uzasadnionej przyczyny przyjęcia propozycji pracy lub innej formy pomocy określonej w ustawie lub poddania się badaniom lekarskim lub psychologicznym, mającym na celu ustalenie zdolności do pracy lub udziału w innej formie pomocy określonej w ustawie; pozbawienie statusu następuje od dnia odmowy na okres: 120 dni w przypadku pierwszej odmowy, 180 dni w przypadku drugiej odmowy, 270 dni w przypadku trzeciej i każdej kolejnej odmowy /art.33 ust.4 pkt 3 /

Edytowane przez kukimonster
Czas edycji: 2009-03-08 o 11:22
Stary 2009-03-08, 13:16   #3300
lemoorka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maugoszatka Pokaż wiadomość
a PITY do skarbowki dostarcza się do końca kwietnia,tak?? Tak samo jak normalnie? Druki te same? Bo z miesiąc temu dostałam to rozliczenie i nie zapytałam o nic w UP
tak
lemoorka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości