|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3451 |
|
perfumove love
|
Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy
Myślę, że Ata ma na myśli to, że nie można iść ot tak sobie do pierwszego lepszego rodzinnego po zaświadczenie, iż jest się zdolnym do podjęcia pracy
Uprawnienia lekarza medycyny pracy + pokrycie kosztów przez UP.
|
|
|
|
#3452 | |
|
Podróżniczka
|
Cytat:
Generalnie jednak mozesz isc do pierwszego lepszego lekarza w Twoim miescie majacego takie uprawnienia (przyklad z Cz-wy) - PUP placi. Chyba, ze tak jak i w czesci przypadkow PUP ma podpisana umowe z takim lekarzem. Ale jak widac bywa roznie i kazdy Urzad ma inne wymagania.
|
|
|
|
|
#3453 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za wizytę oczywiście nic nie płaciłam. Teraz staram się o kolejny staż, więc o ile wszystko pójdzie po mojej myśli, znowu czeka mnie wizyta u lekarza i codzienne wychodzenie rano do pracy. Ciężko będzie bo trochę się rozleniwiłam ostatnio
|
|
#3454 | |
|
Podróżniczka
|
Cytat:
Więc nie ma jednoznacznej odp w kwestii lekarza.
|
|
|
|
|
#3455 |
|
Zakorzenienie
|
czyli stażowe dostałaś za 11 dni a nie za 6, bo jest płacone za 31 dni w każdym miesiącu, a zaczęłaś 20
Zadzwonili dziś do mnie z UP! Od poniedziałku idę na staż, z tego co dowiedziałam się wcześniej na 6 m-cy, ale ostatecznie będę wszystko wiedziała jutro jak odbiorę skierowanie na staż
Edytowane przez moni_ka.g Czas edycji: 2009-03-19 o 14:58 |
|
|
|
#3456 |
|
Raczkowanie
|
Prosze powiedzcie mi jak to jest z tymi wolnymi dniami na stazu.
Mnie dokladnie 23 marca mija miesiac od rozpoczecia stazu, czyli przysluguja mi te pierwsze 2 dni wolne ktore moge wziac dopiero po przepracowanym miesiacu. Natomiast jak jest z kolejnymi ? Wiem, ze nie musi minac miesiac, czyli ja po tym 23 marca moge od razu wziac sobie 4 dni ? A potem kolejne dopiero po 23 kwietnia czy jak to jest ? Bede wdzieczna za odpowiedz Dzis pytalam u siebie babki w pracy, ale ona niestety sama nie wie jak to jest, a nie chce potem miec jakis problemow w urzedzie jak bede zawozic im liste obecnosci.
|
#3457 | |
|
Podróżniczka
|
Cytat:
W ostatnim miesiacu odbywania stazu przysluguja Ci 4 dni ( 2 za miesiac poprzedni i 2 za miesiac ostatni ) To jest nowosc. Przy stazach rozpoczetych na starych zasadach - przed nowym rokiem (ustalonych w starej ustawie) niestety nie ma mozliwosci podjecia 6 dni w przypadku stazy 3 miesiecznych i adekwatenie do dl. trtwania stazu (czyli nie ma mozliwosci podjecia 2 dni za ostatni miesiac) |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#3458 | |
|
perfumove love
|
Cytat:
Po każdych 30 dniach pracy przysługują ci 2 dni wolnego, możesz sumować po przepracowanych kolejnych miesiącach, ale nie brać wcześniej dni, które ci jeszcze nie przysługują
|
|
|
|
|
#3459 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3460 | |
|
Podróżniczka
|
Cytat:
W mysl nowych przepisow byloby to odpowiednio 12 i 6 dni. |
|
|
|
|
#3461 |
|
perfumove love
|
Mój staż rozpoczął się 5 grudnia, jest na 6 miesięcy i jak najbardziej przysługuje mi w sumie 12 dni wolnych. Tobie również.
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#3462 | |
|
Podróżniczka
|
Cytat:
Lepiej zapytajcie o to w waszych Urzedach. |
|
|
|
|
#3463 |
|
Zakorzenienie
|
Widzę, że wypowadasz się z perspektywy konkretnego urzędu pracy. Wypowiedź Twoja nie jest więc obiektywna.
Jestem pracownikiem urzędu pracy od lat....10. Moi klienci nie mają kart czipowych. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia o czym piszesz. Zapachniało mi Matrixem ![]() Jesli pozwalam sobie na jakiekolwiek doradztwo na tym forum to tylko wtedy kiedy mogę mieć cień pewności, że wyjasnienia moje moga być obiektywne i tyczyć się wszystkich urzędów w Polsce. Karty czipowe o których myślisz to chyba jakiś regionalny pomysł w Twoim rejonie, nie ma takich w tej części Polski w której ja mieszkam. |
|
|
|
#3464 | |
|
Podróżniczka
|
Cytat:
Zreszta jak juz zdazylysmy sie tutaj przekonac kazdy Urzad ma swoje widzimisie i czasem nie jestesmy w stanie udzielic dobrej jednoznacznej odpowiedzi. |
|
|
|
|
#3465 |
|
perfumove love
|
O jakich KONKRETNIE starych zasadach mówisz? :|
|
|
|
|
#3466 |
|
Podróżniczka
|
Chodzi mi o przepisy starej ustawy. Nowa ustawa wprowadza mozliwosc podjecia 2 dni za ostatni miesiac odbywanego stazu. W starej ustawie nie bylo takiej mozliwosci uwzglednionej.
|
|
|
|
#3467 |
|
Zadomowienie
|
Ok, do maja jeszcze daleko, więc zapytam gdy będę w UP, dzięki.
|
|
|
|
#3468 | |
|
perfumove love
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3469 | |
|
Podróżniczka
|
Cytat:
jednak staze rozpoczynajace sie w grudniu powinny byc zawierane na starych zasadach, a wiec powinno Wam sie nalezec za nie 10 dni wolnego. Tego niestety pojac nie moge
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#3470 | |
|
perfumove love
|
Cytat:
Tyle że sumując dni stażu, od jego początku do końca, zawsze jest jakaś nadwyżka dni (w sensie staż liczony po 30 dni w miesiącu, dodatkowe dni to te z miesięcy mających 31 dni). Więc osoba rozpoczynająca staż w grudniu pracuje 182 dni, a nie 180. Dwa dni ma w ostatnim miesiącu trwania stażu na wykorzystanie tych przysługujących mu dni wolnych za ostatni miesiąc (zakręciłam? ).
|
|
|
|
|
#3471 | |
|
Podróżniczka
|
Cytat:
Próbuje się odnieśc do tego co napisalas Z teoretycznego pkt widzenia w pewnym sensie masz racje. Jednak ustawa mówi co innego (wiem, wiem ja ciągl z tą ustawą ) Byc może w ten sposób pracownicy w Twoim Urzędzie zinterpretowali przepis w pewien sposób ustalając swój własny dając Ci tym samym możliwośc do pobrania 12 dni wolnych ze względu na różnice w dniach miesiąca. Patrząc jednak na to, że stażowe(jak i zasiłek) naliczane jest za 31 dni (bez względu na to ile dni ma miesiąc) interpratacja tych przepisów w sposób w jaki podałaś nie miałaby chyba racji bytu. Tak myśle, ale mogę się mylic.
|
|
|
|
|
#3472 |
|
Zakorzenienie
|
ja zaczynałam staż w październiku, miałam staż na 3 miesiące i przysługiwało mi 6 dni wolnych, mimo, że byłam na starych zasadach. dopytywałam o to jeszcze w kadrach u siebie i w UP.
|
|
|
|
#3473 |
|
Podróżniczka
|
Dziwne wydaje mi się to, że przepisy są różnie interpretowane w różnych Urzędach, każdy Urząd ma tez inne zasady chociażby o tych zaświadczeniach lekarskich(ktos pisał, ze byl z tym u lekarza rodzinnego i nic się nie stało - moze to jest Matrix ? ). Przyglądając się bliżej tej sprawie ("urlopom" dla stazystów) można przypuszczac, że cały przepis był po prostu niejasny - nie określony konkretnie stąd różnice w jego interpretacji. Nowa ustawa jasno wyznacza ilosc dni wolnych.
Reasumując wydaje się bezcelowe zadawanie pytań i udzielanie odpowiedzi na większośc z nich w tym wątku ponieważ można spodziewac się skrajnie różnych odpowiedzi, a w niektórych przypadkach można nawet zostac oskarżonym o brak obiektywizmu. Na wszytskie pytania powinna byc więc jedna rada- masz wątpliowści łap za słuchawkę i dzwon do odpowiednich kompetentnych osób w Twoim Urzędzie.
Edytowane przez magdziaS Czas edycji: 2009-03-19 o 20:07 |
|
|
|
#3474 | |
|
perfumove love
|
Cytat:
Też mnie te rozbieżności dziwią, no ale. A jak to jest u was w Częstochowie z tymi chipami, to zamiast legitymacji ubezpieczeniowej, tak? Nadążaliście w styczniu z wydawaniem takich kart?
|
|
|
|
|
#3475 | |
|
Podróżniczka
|
Cytat:
![]() A co do kart to kartę ma każdy swoją tą normalną czipową. Ciągle wydajemy legitymacje ubezpieczeniowe ( w razie pobytu w szpitalu) tutaj, u nas przynajmniej, nic się nie zmieniło.
|
|
|
|
|
#3476 |
|
Przyczajenie
|
Poniewaz jestem nowa na tym forum na wstępie chcialam sie przywitac
mam pytanie do dziewczyn, które pracuja w UP.Za kazdy miesiac stazu wyplacana jest taka sama podstawa brutto, miesiace traktowane sa jednakowo czyli po 30 dni. ja zaczelam staz 2 lutego i tak jak wczesniej wspomniala jakas dziewczyna dostalam 615 zł na reke tzn ze zabrano mi 3 czy 4 dni w mysl nowych przepisów, tak zostalam poinformowana w UP. bardzo prosze o odp jak to naprawde wyglada, czy słusznie zabrano mi tyle dniówek pozdrawiam |
|
|
|
#3477 |
|
BAN stały
|
Te karty są już od iluś tam lat i ma je każdy. To nie są dla zarejestrowanych tylko normalne NFZ. U nas idzie sie do lekarza z kartą tylko i pani w rejestracji wszysktie dane z niej odczytuje.
|
|
|
|
#3478 | |
|
perfumove love
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3479 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
http://bi.gazeta.pl/im/7/2488/z2488167N.jpg Jestem ze śląska, wszyscy podlegający pod katowicki NFZ takie kart mają, nie weim czy gdzieś jeszcze też są. |
|
|
|
|
#3480 |
|
Wtajemniczenie
|
A co, jeśli się wykorzysta więcej urlopu niż się ma?
Bo wykorzystałam równe 12 dni, a z tego, co czytam, nie jestem pewna, czy aby na pewno było mi wolno :P Ucinają ze stypendium pewnie? Jeśli tak, ciekawa jestem, jak dużo...
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:15.

Uprawnienia lekarza medycyny pracy + pokrycie kosztów przez UP.

Więc nie ma jednoznacznej odp w kwestii lekarza.

).