Pytanie o staż - wątek zbiorczy - Strona 123 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-04-15, 15:33   #3661
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g
Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez starfall Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam pytanie...

W związku z sytuacją na rynku pracy zastanawiam się nad odbyciem stażu (chociaż wiem, że i o to teraz trudniej). Wiecie może czy są jakiś przepisy mówiące o obowiązku zatrudnienia po ukończonym stażu??

Słyszałam, że prywatne przedsiębiorstwa mają takowy obowiązek...

Wcześniej nie byłam zainteresowana stażem, dlatego jestem nie w temacie. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Z doświadczeń moim znajomych mam takie inofrmacje na ten temat. Firmy prywatne mają obowiazek zatrudnić stażystę raz na jakiś czas (ścisle okreslony), częściej niż firmy państwowe. Jeśli w firmie prywatnej jest kilku stażystów to wystarczy jak zatrudnią potem jednego z nich. Bywa, że zatrudniają "na odczep się". Moją koleżankę zatrudnili po stażu na 3 m-ce (taki mieli obowiązek) po czym po przepracowaniu przez nią 3 m-cy zwolnili. Umowy jakby nie było dotrzymali.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-15, 18:45   #3662
mimix86
Raczkowanie

GG do mimix86

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
Z doświadczeń moim znajomych mam takie inofrmacje na ten temat. Firmy prywatne mają obowiazek zatrudnić stażystę raz na jakiś czas (ścisle okreslony), częściej niż firmy państwowe. Jeśli w firmie prywatnej jest kilku stażystów to wystarczy jak zatrudnią potem jednego z nich. Bywa, że zatrudniają "na odczep się". Moją koleżankę zatrudnili po stażu na 3 m-ce (taki mieli obowiązek) po czym po przepracowaniu przez nią 3 m-cy zwolnili. Umowy jakby nie było dotrzymali.
Mnie w PUP powiedziano, że firma nie ma obowiązku, z kolei tutaj na forum kiedyś dziewczyny pisały, że tylko ma obowiązek jak w umowie jest tak napisane. (w umowie firmy z urzędem pracy oczywiście). Oby tak było, bo chciałabym dalej pracować tu gdzie jestem

Ale czas mi bardzo szybko leci, już 4 miesiące prawie jestem na stażu, a tak się obawiałam jak to będzie i w ogóle Także głowa do góry dziewczyny nowoprzyjęte na staż, ważne żeby atmosfera była ok, to reszta się ułoży.
mimix86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-16, 07:00   #3663
kukimonster
BAN stały

Cytat:
Napisane przez mimix86 Pokaż wiadomość
Mnie w PUP powiedziano, że firma nie ma obowiązku, z kolei tutaj na forum kiedyś dziewczyny pisały, że tylko ma obowiązek jak w umowie jest tak napisane. (w umowie firmy z urzędem pracy oczywiście). Oby tak było, bo chciałabym dalej pracować tu gdzie jestem

Ale czas mi bardzo szybko leci, już 4 miesiące prawie jestem na stażu, a tak się obawiałam jak to będzie i w ogóle Także głowa do góry dziewczyny nowoprzyjęte na staż, ważne żeby atmosfera była ok, to reszta się ułoży.
Ale oświadczenie o zatrudnieniu pracodawca wpisuje we wniosek już. Niestety zazwyczaj raczej wpisują, że nie...
kukimonster jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-16, 16:39   #3664
dzierwusek
Raczkowanie

hey, chcialam sie dowiedziec czy jak nie wykorzysta sie urlopu to pozniej dostaje sie za to jakas kase... ? ja jestem na stazu od konca stycznia do konca sierpnia czyli 6 miesiecy.. to jest 12 dni urlopu mi przysluguje... gdzies slyszalam ze jak nie wykorzystam to placa 15 zł za dzien urlopu... nie wiem czy to prawda... ?
dzierwusek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-16, 16:45   #3665
kukimonster
BAN stały

Cytat:
Napisane przez dzierwusek Pokaż wiadomość
hey, chcialam sie dowiedziec czy jak nie wykorzysta sie urlopu to pozniej dostaje sie za to jakas kase... ? ja jestem na stazu od konca stycznia do konca sierpnia czyli 6 miesiecy.. to jest 12 dni urlopu mi przysluguje... gdzies slyszalam ze jak nie wykorzystam to placa 15 zł za dzien urlopu... nie wiem czy to prawda... ?
Nieprawda. To nie jest typowy urlop. Nie wykorzystasz to Ci przepada.
Stary 2009-04-16, 16:45   #3666
karolinka86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nija_ Pokaż wiadomość
Kawa, ciastko i podziękowanie za miłą współpracę
Dzięki
Cytat:
Napisane przez Jazzlyn Pokaż wiadomość
Przepraszam, zagalopowałam się i liczyłam z 760, o takiej kwocie możemy niestety tylko pomarzyć To już sama nie wiem w jaki sposób to obliczają.
Ja tez nie wiem... Za pełny miesiąc mam netto 670 zl. A za luty dostałam 231 zl! A byłam od 20 lutego

Cytat:
Napisane przez dzierwusek Pokaż wiadomość
Nie dostaje sie kasy za niewykorzystany urlop

A ja mam teraz takie pytanie: staz mam do 19 maja. Tak 2 tyg.wczesniej mam dac znac kierowniczce czy chcę przedluzyc staz.
Jesli się zgodze, to jest mozliwe że bede staz od razu kontynuowac dalej? Czy tez musi minąc troche nim np.UP ten wniosek zaakceptuje?

karolinka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-16, 18:10   #3667
GOśka T.
Zakorzenienie

Hej a ja mam takie pytanie czy jest jakaś ustawa mówiąca o obowiązku wyboru OFE po 7 dniach od podjęcia stażu??? bop mnie znów jakiś facet z UP dziś napastował nawet sie nie przedtsawił!! i koniecznie chciał mi wmówić ze tak jest?? za 20 mnut bede to jak??? taki cham ze normalnie cały dzień miałam nerwa przez niego.zepsuł mi humor i wkur...

ja za dwa tygodnie też już konczę swój staż i sie bardzo zżyłam z dziewczynami skzoda bedzoe kończyc ale cóż, już drugi raz nie przedłuża<choc szczerze pwoiiedizawszy chyba bym wolała w innym miejscu mieć kolejny staż. dobzre tu wręcz rewelacyjnie i ludzie i dzieciaki , ale zawsze to inne , nwoe doswiadczenie...wiadomo ze najlepiej to by było mieć etat ale w tej sytuacji to raczej niemożliwe....niestety choć kto wie....
GOśka T. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-16, 20:27   #3668
mimix86
Raczkowanie

GG do mimix86

Cytat:
Napisane przez karolinka86 Pokaż wiadomość
Dzięki

Ja tez nie wiem... Za pełny miesiąc mam netto 670 zl. A za luty dostałam 231 zl! A byłam od 20 lutego

Nie dostaje sie kasy za niewykorzystany urlop

A ja mam teraz takie pytanie: staz mam do 19 maja. Tak 2 tyg.wczesniej mam dac znac kierowniczce czy chcę przedluzyc staz.
Jesli się zgodze, to jest mozliwe że bede staz od razu kontynuowac dalej? Czy tez musi minąc troche nim np.UP ten wniosek zaakceptuje?
mnie w pup powiedziano, że najpóźniej 2 tyg. przed końcem firma ma napisać pismo, że chce przedłużyć staż + nowy plan stażu, a ja mam tylko napisać że zgadzam się na przedłużenie. Pup ma obowiązek w tym terminie (do 2 tyg.) odpowiedzieć , żeby staż był przedłużony bez żadnych przerw.
mimix86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-16, 21:05   #3669
kukimonster
BAN stały

Cytat:
Napisane przez GOśka T. Pokaż wiadomość
Hej a ja mam takie pytanie czy jest jakaś ustawa mówiąca o obowiązku wyboru OFE po 7 dniach od podjęcia stażu??? bop mnie znów jakiś facet z UP dziś napastował nawet sie nie przedtsawił!! i koniecznie chciał mi wmówić ze tak jest?? za 20 mnut bede to jak??? taki cham ze normalnie cały dzień miałam nerwa przez niego.zepsuł mi humor i wkur...
Koleś z UP pewnie se dorabia w jakims OFE, albo Ci ściemnił. Przedstawiciele firm oferujących OFE, często zgłaszają się do stażystów pod przykrywką UP (dane o firmach biorących stażystów są upubliczniane). U mnie UP nawet o tym ostrzegają przy załatwianiu staży. Dobrze jest sobie wybrać OFE, aby Ci nie wylosowali, ale zrób to sobie sama. Poczytaj, a zapisać się możesz przez internet nie dając zarobić naciagaczom. I nie musisz tego robić w ciągu 7 dni. Koleś ewidetnie chciał Cię naciagnąć.
Stary 2009-04-16, 22:56   #3670
ardianekkk
Przyczajenie

czy staz liczy sie do lat pracy liczonych do emerytury? ;>
ardianekkk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-17, 07:17   #3671
BioIvO
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez GOśka T. Pokaż wiadomość
Hej a ja mam takie pytanie czy jest jakaś ustawa mówiąca o obowiązku wyboru OFE po 7 dniach od podjęcia stażu??? bop mnie znów jakiś facet z UP dziś napastował nawet sie nie przedtsawił!! i koniecznie chciał mi wmówić ze tak jest?? za 20 mnut bede to jak??? taki cham ze normalnie cały dzień miałam nerwa przez niego.zepsuł mi humor i wkur... ....
Ci agenci z funduszy naprawdę działają na nerwy. Stwarzają atmosferę przymusu i wogóle dają gotowe dokumenty żeby tylko podpisać, a nawet nie powiedzą jaki fundusz reprezentują!!! Kiedyś była akcja jak szukali mnie w biurze bo niby z Up dzwonią. A to chodziło o fundusz ale nikt o tym nawet nie powiedział, dopiero jak przyjechal przedstwiciel to niby gadka była o pomocy w wyborze OFE a skonczyło sie podetknięciem umowy nawet bez wymienienie nazwy Nordea..Też miałam nerwa!!!

Nikt nie śledzi tak bacznie postępowania innych jak ten, komu nic do tego. (V.Hugo)

Kobieta nigdy nie wie czego chce, ale nie spocznie, dopóki nie osiągnie celu.
BioIvO jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-04-17, 07:33   #3672
Hosenka*
Zakorzenienie

Jest obowiązek wybrać OFE do 7 dni, ale jesli się tego nie zrobi to nic się nie dzieje, nie ma żadnych sankcji Byle pamietać o terminach losowań.
Ja bylam 4 miesiące na stażu, zaczełam pracę a OFE wybrałam dopiero po 5 miesiącach pracy, czyli w sumie po 9 miesiącach mojego "pracowania".

Adrianek: nie pamiętam czy do emerytury sie liczy, ale napewno liczy sie do dłuzszego wymiaru urlopu - tzn po stazu musisz krócej pracować, zeby mieć dłuzszy wybór urlopu.

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu

Edytowane przez Hosenka*
Czas edycji: 2009-04-17 o 07:35
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-17, 11:17   #3673
lemoorka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość

Adrianek: nie pamiętam czy do emerytury sie liczy, ale napewno liczy sie do dłuzszego wymiaru urlopu - tzn po stazu musisz krócej pracować, zeby mieć dłuzszy wybór urlopu.
Nie liczy się do urlopu- jesteś nadal osobą bezrobotną!

Nie liczy się również do lat pracy, jedynie składki są odprowadzane na emeryturę.

Zapamiętać- stażysta jest osobą nadal bezrobotną!!!
lemoorka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-17, 11:59   #3674
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lemoorka Pokaż wiadomość

Nie liczy się również do lat pracy, jedynie składki są odprowadzane na emeryturę.

Liczy sie staż Rozmawiałam z kadrową w pracy i w sumie to ona mi o tym powiedziała.

"Zapamiętać" - chyba zbyt ostro? Zwłaszcza ze sugerujesz ze o tym nie wiem

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu

Edytowane przez Hosenka*
Czas edycji: 2009-04-17 o 12:01
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-17, 14:29   #3675
magdziaS
Podróżniczka

Cytat:
Napisane przez lemoorka Pokaż wiadomość

Stażysta jest osobą bezrobotą, a co za tym idzie okres odbywania stażu (tak samo jak okres otrzymywania zasiłku dla bezrobotnych) jest wliczany do stażu pracy ! Tak samo jak do przyszłego okresu urlopowego.
Nie masz racji, więc zmień ton swojej wypowiedzi

magdziaS jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-04-17, 14:39   #3676
alufa
Zakorzenienie

mam pytanko

"przelew za okres 03/09 ; brutto: ... ; pod: ... ; skł. zdr: 0,00"

takie coś dostałam razem z przelewem pieniędzy na konto. te zera przy składce zdrowotnej mają oznaczać brak ubezpiecznia zdrowotnego czy jak mam to rozumiec? :/
alufa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-17, 15:12   #3677
dominikowa
Wtajemniczenie

okres stażu wlicza się przy późniejszym obliczaniu wymiaru urlopu, tak jak np. studia

30 w 2016
dominikowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-17, 16:19   #3678
GOśka T.
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kukimonster Pokaż wiadomość
Koleś z UP pewnie se dorabia w jakims OFE, albo Ci ściemnił. Przedstawiciele firm oferujących OFE, często zgłaszają się do stażystów pod przykrywką UP (dane o firmach biorących stażystów są upubliczniane). U mnie UP nawet o tym ostrzegają przy załatwianiu staży. Dobrze jest sobie wybrać OFE, aby Ci nie wylosowali, ale zrób to sobie sama. Poczytaj, a zapisać się możesz przez internet nie dając zarobić naciagaczom. I nie musisz tego robić w ciągu 7 dni. Koleś ewidetnie chciał Cię naciagnąć.
no dokłądnie -też tak pomyślałam bo jak sie zapytałam skad pan ma numer <do pracy na konkretną grupę,)to sie zmieszał i"yyyyy z UP. ja mu włąsnie powoiedziałam ze na razie nie mam keidy zajrzec i nie ebde nic podpisywać pók inei zapoznam sie z ofertą różnych funduszy..on to ja przyjade i powiem<czyli już ma konkretny wybrany i by mi podsunął ta umowe albo skłąniał ku temu... ja mu powiedizałam własnie zę jeśli będę chciała wybrac to zrobię to przez internet..to on powiedizał że bedzie jeszcze dzwonił , na co ja "a prosze bardzo i tak na razie nic nei podpisze" no bo bez pzresady ja sama osoboscie mam wybrac a nie że ktoś mnie zmusi do tego..

Cytat:
Napisane przez BioIvO Pokaż wiadomość
Ci agenci z funduszy naprawdę działają na nerwy. Stwarzają atmosferę przymusu i wogóle dają gotowe dokumenty żeby tylko podpisać, a nawet nie powiedzą jaki fundusz reprezentują!!! Kiedyś była akcja jak szukali mnie w biurze bo niby z Up dzwonią. A to chodziło o fundusz ale nikt o tym nawet nie powiedział, dopiero jak przyjechal przedstwiciel to niby gadka była o pomocy w wyborze OFE a skonczyło sie podetknięciem umowy nawet bez wymienienie nazwy Nordea..Też miałam nerwa!!!

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
Jest obowiązek wybrać OFE do 7 dni, ale jesli się tego nie zrobi to nic się nie dzieje, nie ma żadnych sankcji Byle pamietać o terminach losowań.
Ja bylam 4 miesiące na stażu, zaczełam pracę a OFE wybrałam dopiero po 5 miesiącach pracy, czyli w sumie po 9 miesiącach mojego "pracowania".
no to juz mi ulżyło terminy losowań są bodajze dwa razy w roku prawda? póki co nic mi nie wiadomo na ten temat bo skoro dzwonia to jeszcze raczej nie wylosowali .. a z tego co se orientuje <?) tak przytnajmnije miał mój brat i kilku znajomych zę pzred losowaniem<jakiś tamc zas chyba ze dwa tygodnie poczta przysłali powiadomienie zę musi wybrac inaczej bedzie losowany...
Stary 2009-04-17, 20:15   #3679
lnatalial
Raczkowanie

którego dnia tygodnia dostajecie pieniadze po przepracowanym miesiacu ?
lnatalial jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-04-18, 12:41   #3680
GOśka T.
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lnatalial Pokaż wiadomość
mi sie wydaje ze to różniebywa< przynajmniej w moim przypadku> , być moze to zależy też od tego kiedy przyniesiesz liste do UP ta słyszałam ze im wczesniej tym szybciej ale nie wczesniej niż po 10-tym>choć nie wiem jak ma to się w praktyce , w każdym bądź razie nie mam jednego dnia w któym bym miała! u mnie jak podpisuje się to mi zawsze pani mówi kiedy będzie kasa
Stary 2009-04-19, 08:15   #3681
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez karolinka86 Pokaż wiadomość
Zależy pewnie. Ja czekałam prawie 3 miesiące na przedłużenie, mimo, że w instytucji wszystko załatwiłam wcześniej. UP może akurat nie mieć kasy, albo co.

Cytat:
jak wyznaczą mi wizyte na oddanie listy. Zaczęłam staż 23.03, wizyte wyznaczyli mi na 24.04 więc dopiero wtedy dostanę za marzec a za kwiecień to nie wiem kiedy. Na poprzednim stażu wizyty miałam ok 10-20 dnia miesiąca i wtedy dostawałam za poprzedni kasę.
Stary 2009-04-19, 09:12   #3682
dominikowa
Wtajemniczenie

u nas trzeba było oddać liste do 10 -tego, a pieniązki były po 15

30 w 2016
Stary 2009-04-19, 09:25   #3683
lnatalial
Raczkowanie

Kurde wy mowicie zeby liste przyniesc do UP , a ja dostalam taka liste ale facet z pracy powiedzial ze ma swoja i nie trzeba tamtej. Powiedzial ze mam sie podpisywac z innymi stazystami na jednej. To juz nie wiem jak to ma byc? nie mam swojej listy wlasnej i nawet nie wiedzialam ze mam ja potem zaniesc do up.
lnatalial jest offline Zgłoś do moderatora  

REKLAMA
Stary 2009-04-19, 18:47   #3684
dominikowa
Wtajemniczenie

u nas w pracy były jednocześnie 3 stażystki i jedna lista obecności, taki gotowy formularz (podobne coś do druków faktur) , można go kupić np. w papierniczym

30 w 2016
Stary 2009-04-20, 15:06   #3685
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Kurde wy mowicie zeby liste przyniesc do UP , a ja dostalam taka liste ale facet z pracy powiedzial ze ma swoja i nie trzeba tamtej. Powiedzial ze mam sie podpisywac z innymi stazystami na jednej. To juz nie wiem jak to ma byc? nie mam swojej listy wlasnej i nawet nie wiedzialam ze mam ja potem zaniesc do up.
ja żadnej listy w UP nie dostałam, podpisuje sie na tej na ktorej podpisują się wszyscy pracownicy, tylko na stronach ze stażystami. jak musze zanieść do UP listę to panie w kadrach xerują nam tą, stawiają pieczątki, ze oryginalna i zanoszą taką, na ktorej są podpisani jeszcze inni stażyści, każdy dostaje takie xero a w UP na kolorowo zakreslają na tej liście moje nazwisko żeby wiedzieli, że to ja przyniosłam i patrzą bardzo dokładnie kiedy wolne brałam i ile tego wolnego.
Stary 2009-04-20, 15:16   #3686
małaPaulina
Wtajemniczenie

ja mam pytanie czy książeczke zdrowia wyrabia PUP?czy pracodawca?

jestem maleństwem i dobrze mi z tym (158cm)
małaPaulina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-21, 19:35   #3687
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez małaPaulina Pokaż wiadomość
ja mam pytanie czy książeczke zdrowia wyrabia PUP?czy pracodawca?
Pracowdawca, a pracodawcą stażysty jest UP a nie instytucja, w której odbywa się staż.

REKLAMA
Stary 2009-04-21, 22:33   #3688
Kakusia
Zakorzenienie

A czy po zakończeniu stażu kobieta będąca w ciąży, po porodzie ma prawo do zasiłku macierzyńskiego z ZUSu ? czy nie?
Proszę doradźcie

Nasza Córunia

Moje drugie serce, inny rytm Mego życia - Dominiczka
Kakusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-22, 14:44   #3689
Patryka
Wtajemniczenie

Już ponad miesiąc temu zakończyłam staż, i tak się zastanawiam... Czy Wy macie jakieś "potwierdzenie", ze odbyłyście staż, jakieś, hmm... świadectwo pracy czy coś? Bo ja nie mam nic takiego..?

Patryka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-22, 14:59   #3690
Jazzlyn
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kakusia Pokaż wiadomość
A czy po zakończeniu stażu kobieta będąca w ciąży, po porodzie ma prawo do zasiłku macierzyńskiego z ZUSu ? czy nie?
Proszę doradźcie
Nie, jako stażysta masz status osoby bezrobotnej.
Jazzlyn jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości