|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3751 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy
Cześć. Mam małe pytanko, mianowicie na co płacimy ze swojego stypednium?, wiem że emerytalne rentowe i wypadkowe płaci do zus urząd pracy nie z naszych pieniędzy, chorobowemu chyba wogóle nie podlegamy, a my opłacamy podatek od dochodu, a czy ubezpieczenie zdrowotne też my ze swojej kieszonki? z góry dzieki.
|
|
|
|
#3752 |
|
Rozeznanie
|
zapytanie.
staz, studentka, uczelnia dzienna, wakacje, po sesji wiec dopiero od mniej wiecej polowy lipca max do konca sierpnia.placa nisko z tego co tu czytam ale doswiadczenie by lepsze do cv bylo.praca od poniedzialku do czwartku(w pt,sb i niedz hostessa zeby wyjsc na swoje finansowo, nie podejmujac oplacalniejszej lecz nieprzydatnej w cv pracy w tym czasie). da sie?ile wczesniej trzeba sie zainteresowac?w ohp czy w innej instytucji?oprcz stazy w biurach a la administracja/ksiegowosc o jakis slyszalyscie? jetem na matematyczmyn kierunku jesli to cos daje.pyt dodatkowe-obowiazkowe praktyki na uczelni nie sa stazem?nie bedzie mi to kolidowalo ze mam rok wczesniej inny staz?bo ponoc jest jakis limit stazu czy czegos..
Chwila która trwa, może być najlepszą z twoich chwil." podczytuje: http://slawek34.blog.onet.pl/ i http://dwojako.blog.onet.pl/ od 15.02.09:bez chipsow,alkoholu(poza piwem),cwicze na stepie,dbam o cere, //bez kawy od 12.03.09 |
|
|
|
#3753 |
|
Przyczajenie
|
Mam takie pytanie:
Od czerwca zacznę staż w bibliotece publicznej. Czy juz po miesiącu mogłabym zmienić miejsce stażu? Np. w przedsiębiorstwie prywatnym? Proszę o odpowiedź. |
|
|
|
#3754 |
|
Zadomowienie
|
A jak długo masz ten staż w bibliotece? Z tego co wiem to nie można sobie ot tak zmieniać miejsca stażu. Zapewne musiałabyś poczekać aż skończy Ci się pierwszy staż albo zrezygnować z niego wcześniej, ale wtedy tracisz status osoby bezrobotnej na 3 miesiące i przez ten okres nie będziesz mogła podjąć żadnego stażu. Najlepiej zapytaj w swoim UP.
Dlaczego chcesz przyjąć ten staż w bibliotece jeśli Ci nie odpowiada? |
|
|
|
#3755 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3756 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
z tego co ja wiem to nie mozna zaminiac staż na inny staz mozesz zrezygnowac ze stazu jezli dostaniesz umowe o prace
|
|
|
#3757 |
|
Wtajemniczenie
|
ja juz po pierwszym dniu stażu. Jest ok, posadzili mnie w gabinecie wice dyrektora
, wiec jestem na bieżąco , na razie tylko pisz e na komputerze ale dobre i to na początek. Przedstawiono mi strasznie dużo ludzi i nie spamietałam imion, ale jak zajme si epoczta to myślę że szybko sie nauczę.w środe mam szkolenie bhp
|
|
#3758 |
|
Zakorzenienie
|
Orientujecie sie moze na jaki okres czasu przyznawane sa staze z EFS ?
Mam jeszcze jedno pytanie odnosnie pierwszego dnia Od razu dostaje sie jakies swoje biurko/ew.miejsce do pracy czy pierwszy dzien jest raczej taki orientacyjny ?
|
|
|
|
#3759 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja jestem na stażu trzeci tydzień i dopiero zaczynam łapać kto, gdzie, czym się zajmuje, nazwiska... Tzn tych, co pracują ze mną, to znam, ale tych z innych wydziałów dopiero "poznaję".A już najlepiej jak ktoś mnie poznaje na ulicy, a ja robię szybką kalkulację skąd się znamy. I teraz jak nie wiem skąd kogoś znam, to znaczy, że najpewniej z pracy ![]() Cytat:
ale zależy gdzie i do kogo trafisz. W każdym razie na pewno wszystko muszą Ci pokazać, nie mogą wymagać, że będziesz wszystko umieć i wiedzieć.
|
|
#3760 |
|
Zakorzenienie
|
wita,, czy po odbyciu stażu 12 miesięcznego mogę iść na kolejny staż?? dotychczasowy pracodawca mnie nie zatrudnia na okres 3 miesięcy, ponieważ zamyka sklep.
|
|
|
|
#3761 |
|
Zakorzenienie
|
nie.
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#3762 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Zależy gdzie trafisz,ale zazwyczaj pierwszego/drugiego dnia niewiele się robi, głównie obserwuje. A miejsca do pracy niektórzy nie mają przez cały staż. Moja koleżanka pierwszego dnia nie dostała nawet krzesła bo niby nie bylo wolnego, nie mowiąc o jakimkolwiek biurku. Bywa jedno biurko na kilku stażystów, tak było na moim poprzednim stażu. Teraz mam biurko, przynajmniej do czasu powrotu jednego z pracowników z dłuższego bezpłatnego urlopu, potem zostanie mi tylko krzesełko. |
||
|
|
|
#3763 |
|
Raczkowanie
|
hey chcialam sie spytac
podobno urzad pracy zwraca koszty dojazdu ktos moze korzystal z tego lub cos wie ???? |
|
|
|
#3764 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dziekuje za wyczerpujaca odpoweidz Ja w czwartek odebralam skierowanie na staz,ktory zaczynam dopiero 12 maja . Dowiedzialam sie tylko tyle,ze rano mam pojechac do mojej instytucji , po jakies zaswiadczenie,ze od 12 zaczynam staz,a potem mam jechac do UP.Nie wiedzialam tylko czy pozniej mam wracac do pracy czy juz nie |
|
|
|
|
#3765 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3766 |
|
Raczkowanie
|
hmm dziewczeta a co bedzie jesli sie spoznie z podpisana lista obecnosci do urzedu????????
|
|
|
|
#3767 |
|
Wtajemniczenie
|
moga ci wstrzymac wypłate stypendium
|
#3768 |
|
Przyczajenie
|
zależy od dobrej woli urzędnika/urzędniczki;-) w najgorszym wypadku (jeśli doniesiesz liste troche później rzecz jasna) w danym miesiącu nie dostaniesz stypendium, ale przejdzie ono na następny miesiąc, czyli dostaniesz 2x140% zasiłku
|
|
|
|
#3769 |
|
Raczkowanie
|
o fuck! no to bedzie cyrk..
|
|
|
|
#3770 |
|
BAN stały
|
Ann80 a nie musisz się co miesiąc stawiać w UP? U mnie ma się wyznaczony konkretny dzień i trzeba się stawic obowiązkowo, podpisuje się dokumenty u jednej babki a u drugiej oddaje listę. Nie można sobie nie przyjść lub przyjść dzień później... tylko L4 daje możliwość przesunięcia, ale i to trzeba do 7 dni zgłosić...
|
|
|
|
#3771 |
|
Raczkowanie
|
nie nie musze sie tam stawiac. do napozniej 3 dnia miesiaca musze zaniesc liste nie wazne kto ale lista musi dojsc. niestety przez moja szefowa wszystko sie poslizgneło mam nadzieje ze sama zaniesie ta liste i to wytłumaczy.
|
|
|
|
#3772 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja mam tak samo
|
|
|
#3773 |
|
Przyczajenie
|
Hejka, mam pytanie
Jestem na stażu w biurze jako pracownik administracyjno biurowy, tydzień. Staż to jest przygotowanie do samodzielnej pracy. Stażystka powinna być pod opieką, sprawdzana itd. Czy mogę już po miesiącu zostawać sama w biurze na 8 godzin? Jak to wygląda? |
|
|
|
#3774 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3775 |
|
Raczkowanie
|
tak, nie wazne kto wazne zeby lista dotarła do urzedu. Aha i pamietaj ze do urzedu musi trafic orginał listy
|
|
|
|
#3776 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie później nie wraca się juz na staż. Tylko rano formalności, potem UP i jestes wolna.Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#3777 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny jak to jest ... wiem, ze nie moge zamienic stazu na inny staz, a sprawa wyglada tak, w up nie maja zadnego stazu w kosmetyce jedynie w sklepie z ciuchami i obówniczym, staralam sie juz w takich sklepach o normalna prace, jednak w wiekszasci na dzien dobry słysze ze jesli studiujee to dziekujemy :/ no wiec zastanawiam sie nad takim, wiem ze jak dostane umowe o prace to moge zerwac ten staz, ale gdy juz przestane pracowac to musze wrócic na ten sam staz czy moge juz mojej dziedzinie czyli kosmetologi
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#3778 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam
![]() W tym roku koncze studia magisterskie(filologia polska) i zaczyna sie szukanie pracy... Niestety moje studia wiele mozliwosci mi nie daja... Wiadomo: szkola(co mi sie srednio usmiecha) no i moze jakies instytucje. Dlatego awaryjnie mysle o stazu, na poczatek nie zaszkodzi. Powiedzcie mi dziewczyny jak to wyglada... Probowalam doczytac sie tego w watku, alepoczatkowe informacje sa z 2005 roku, a teraz trudno mi sie polapac Moze moje pytania beda glupie, ale naprawde nie mam zielonego pojecia co i jak![]() Gdy zarejestruje sie w UP to mam im zaznaczyc ze szukam pracy lub stazu?? I co? - jesli znajdzie sie staz to oni mnie informuja? Czy moze powinnam biegac i im zawracac ciagle lepetyne? A moze do mnie nalezy znalezienie stazu i tylko informuje o tym UP, a oni daja mi wszystkie dokumenty?Nie mam zielonego pojecia W ogole powoli mnie to zaczyna przerazac, Cos czuje ze po obronie bedzie niewesolo.... Widze, ze wy tu niezle obcykane jestesce, wiec moze ktoras potrafilaby mnie nakierowac na jakies opcje- gdzie, co i jak... Planuje obskoczyc pare urzedow z cv, wiadomo ze i do szkol zajrze, ale cos malo widze mozliwosci pracy, wiec moze szansa w stazu na poczatek...A jesli chodzi o wczesniejsza prace to 2 mieisace na umowe- zlecenie, wiec mieszcze sie w granicach ![]() Pozdrawiam
|
#3779 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzieki ciekawe jak bedzie u mnie ..W sumie jestesmy z jednego miasta,no ale nigdy nic nie wiadomo .. Pani z UP tez chyba nie byla zbyt zorientowana..Dowiedziala m sie tylko,ze mam isc tam rano,a potem spowrotem do UP - hm tylko pytanie,o ktorej godzinie mam sie zglosic
|
|
|
|
|
#3780 |
|
Wtajemniczenie
|
ja przed pierwszym dniem stażu dzwoniłam do kadr na którą mam przyjść.
a tak w ogóle to jestem po 4 dni stażowania i jest bardzo sympatycznie, wszyscy sa bardzo mili tylko jedna stażystka strasznie sie wymądrza jakby pracowała tam pare lat - pracuje pare miesiecy. ![]() dostałam własne biurko z komputerem i internetem ale tylko na maj bo potem przychodzi z urlopu jego "właścicielka, ale mam się nie przejmowac bo sezon urlopowy się zaczyna więc biurko zawsze się dla mnie znajdzie .
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:16.

, wiec jestem na bieżąco
, na razie tylko pisz e na komputerze ale dobre i to na początek. Przedstawiono mi strasznie dużo ludzi i nie spamietałam imion, ale jak zajme si epoczta to myślę że szybko sie nauczę.
Od razu dostaje sie jakies swoje biurko/ew.miejsce do pracy czy pierwszy dzien jest raczej taki orientacyjny ?

Mam pytanie.Odebralam dzisiaj skierowanie na staz - zaczynam 12.05 . Dowiedzialam sie,ze tego dnia mam zglosic sie do swojej instytucji po jakies potwierdzenie i tego samego dnia mam zawiesc je do UP. Czy ten pierwszy dzien stazu to dzien samych formalnosci ? Jak to jest ?
W ogole powoli mnie to zaczyna przerazac, Cos czuje ze po obronie bedzie niewesolo.... Widze, ze wy tu niezle obcykane jestesce, wiec moze ktoras potrafilaby mnie nakierowac na jakies opcje- gdzie, co i jak... Planuje obskoczyc pare urzedow z cv, wiadomo ze i do szkol zajrze, ale cos malo widze mozliwosci pracy, wiec moze szansa w stazu na poczatek...