|
|
#361 | ||
|
Piekielnie Ubrunetowiona
|
Dot.: Pytanie o STAŻ
A to ja Wam napiszę moją krótką historyjkę
:Ja swój staż w Urzędzie Miasta (skierowanie z Urzędu Pracy) odbywałam od września 2004. Trwał 3 miesiące, po czym 11 z 12 stażystów (w tym ja ) dostało miesięczną umowę. Po tym czasie zostało nas... 4. Najpierw miałam umowę interwencyjną, później była umowa - zlecenie... i tak aż do końca 2005 roku. Na początku tego roku, po konkursie (takie teraz przepisy), dostałam w końcu umowę na czas nieokreślony i od razu awansowałam. Czasem warto się trochę przemęczyć. Polecam Aha, dodam, że ja poszłam na ten staż już po studiach (dlatego, że byłam na dziennych).
|
|
|
#362 |
|
Wtajemniczenie
|
no to nieźle...
|
#363 | |
|
Joanna d'Moder
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#364 |
|
Zakorzenienie
|
byłam dziś w UP i staże jakie zostały to fakturzystka w hurtowni budowlanej, ale poza moim miastem więc jeszcze dojazd byłby konieczny, drugie to kelnerka, ale co dziwne pitano mnie o soboty i niedziele a staż to przecież praca od poniedziałku do piątku
i jeszcze o doświadczenie zawodowe mnie pytano, a przecież po to idzie się na staż zeby takowe uzyskać dopiero ![]() a pracy na etat jakiś ofert nie ma dla mnie
|
|
#365 |
|
Zakorzenienie
|
a ja dostałąm z PUP oferte stażu w Sądzie Rejonowym i mam się stawić na rozmowe określonego dnia z dokumentami.
To jest jakaś rekrutacją i porównanie kandydatów? czy poprostu typowe działania administracyjne? oo Isa666 miała taką rozmowe- mogłabys napisać jak ona wygląda? z góry dziękuje
|
#366 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nio ale narazie nie mam możliwości
|
|
|
#367 |
|
Zakorzenienie
|
Mirabilka
Tak więc dostałam ten staż bez problemu Jedynym kłopotem są pieniądze, bo trzeba na nie poczekać ![]() phoebe Mam nadzieję, że ja też będę zadowolona Trochę się denerwuję, bo jeszcze nie wiem co ja tam będę robić, ale mam nadzieję, że sobie poradzę
|
#368 |
|
Wtajemniczenie
|
moja koleżanka ma staż w urzędzie restruktaryzacji rolnictwa czy jakos tak
i bardzo sobie chwali
|
#369 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#370 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na pewno się podzielę wrażeniami
|
|
#371 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#372 |
|
Wtajemniczenie
|
krótko???
jej nie straszcie mnie
|
#373 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale życzę cierpliwości na pewno niedługo już coś będzie wiadomo
|
|
|
|
|
#374 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#375 |
|
Zadomowienie
|
A ja wyszlam sobie wczoraj na spacerek ide i patrze na sklepie kosmetycznym ogloszenie ze przyjme dziewczyne na staz
,bede teraz w napieciu czekac bo bardzo mi zalezy ,studiuje kosmetologie i wogle bardzo bym chciala pracowac w sklepie kosmetycznym a jeszcze sie niedawno przeprowadzialam i jestem na etapie szukania pracy a z ta wiadomo nielatwo tymbardziej ze to male miasteczko ale za to piekne
|
#376 |
|
Zadomowienie
|
A u mnie, dziewczyny, ze stażem to była zaskoczka. Dostałam propozycję stażu już około miesiąc po zarejestrowaniu się w PUP
Miałam wtedy 21 lat i właśnie zaczęłam studiować zaocznie. Poszłam "odhaczyć się" i babka mówi, że potrzebują stażystów w biurze PSS i od razu dała namiary. Ja przerażona, co to będzie, bo tak nagle i w ogóle, poszłam tego samego dnia do tego biura i...przyjęli mnie Pracowałam w dziale księgowości przez 6 miesięcy z przedłużeniem o miesiąc, więc w sumie 7 + 4,5 miesiąca zatrudnienie o umowę o pracę z licznymi premiami i pochwalę się, nawet raz z pieniężną nagrodą Ale myślę, że zasłużoną, bo tyrałam od 7:00 do 15:00 cały ten czas siedząc w fakturach, sprawdzając je pod względem merytorycznym i rachunkowym. Możecie sobie wyobrazić, ile tych faktur było...z 20 pssowskich sklepów z mojego miasta. Codziennie czekał na mnie stos faktur, ale nie narzekałam..Pracę wspominam miło, a na odchodne dostałam niezły ekwiwalent.Ale nigdy nie zapomnę pierwszego dnia po rozwiązaniu umowy..Czułam się strasznie, chciałam iść do pracy A tu nic..nie ma...Najgorsze w tym wszystkim jest to , że człowiek się przyzwyczai, a tu niestety musi juz odchodzić...Póżniej tak przywykłam do leniuchowania, że mi się nie chciało ponownie iść do pracy Obecnie jestem na pracach interwencyjnych ( wynagrodzenie:650 zł, więc o 200 zł więcej od stażu) na pół roku ( teraz już tylko trzy miesiące..jak ten czas leci..) w MOPSie i bardzo bym chciała zostać tam dłużej Tym bardziej, że studiuję pracę socjalną. W każdym bądż razie również mi się podoba. Poznaję losy ludzi naprawdę potrzebujących, staramy się pomóc im poprzez zatrudnienie tymczasowe. Cuję, że to jest to, co chcę robić. Ale zobaczymy, co będzie Naprawdę warto podjąć staż, a nuż pracodawca zatrudni? A jeśli nie, to zdobędziecie tak ważne dziś doświadczenie zawodowe. Pozdrawiam i trzymam za Was kciuki!
|
|
|
|
#377 |
|
Wtajemniczenie
|
no trzeba się wziąść za robote wreszcie a nie tylko leniuchować
|
#378 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jakie kryteria trzeba spełniać, żeby dostać się na prace interwencyjne?
|
|
|
#379 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Prace interwencyjne pozwalają na okresową aktywizację zawodową bezrobotnych, a szczególnie osób /Art 49/: bezrobotnych do 25 roku życia, bezrobotnych długotrwale, (pewnie chodzi tu o okres 12 miesięcy, zazwyczaj tak jest) bezrobotnych powyżej 50 roku życia, bezrobotnych bez kwalifikacji zawodowych, bezrobotnych samotnie wychowujących co najmniej jedno dziecko do 7 roku życia, bezrobotnych niepełnosprawnych - zwanych dalej "osobami będącymi w szczególnej sytuacji na rynku pracy", U mnie to było tak, że pracodawcy się pytali, czy miałam już staż. Możliwe, że dlatego, iż staż jest dla pracodawcy całkowicie bezpłatny, a interwencja już nie. Pracodawca pokrywa wtedy część kosztów zatrudnienia pracownika. Pozdrawiam! |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#380 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Aaa to teraz wszystko rozumiem Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź UPS napisało mi się z konta siostry Zapomniałam się wylogować |
|
|
|
|
#381 |
|
Zadomowienie
|
Cieszę się, że mogłam pomóc
|
|
|
|
#382 |
|
Zakorzenienie
|
wrócilam dziś z rozmowy o staż w sądzie (12 osob 4 miejsca wolne) zdziwilo mnie to bo wyglądalo to jak typowo rozmowa kwalifikacyjna o prace (pytania typy: zalety, wady, ocena siebie w skali 1-10, oczekiwania. umiejętnosci itp).
Jutro mają byc wyniki...ciekawe jak będzie ![]() może profil studiów mnie podratuje
|
#383 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() i powodzenia życze
|
|
#384 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
anuż się uda no i czekamy na relacje
|
|
|
|
|
#385 |
|
Zakorzenienie
|
w sądzie się nie udalo, ale dostałam odrazu skierowanie do prokuratury i bylam tam zlozyć odrazu swoje dokumenty i.......
zostałam przyjęta ![]() ![]() zaczynam od maja.
|
#386 |
|
Zakorzenienie
|
no to gratulacje
|
|
|
|
#387 |
|
Wtajemniczenie
|
wow
gratuje ![]()
|
#388 |
|
Zakorzenienie
|
przede mną ostatni tydzień stażu..ehh...czuję się okropnie
|
|
|
|
#389 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#390 |
|
Rozeznanie
|
właśnie dzisiaj byłam na drugiej rozmowie o staż - i dostałam go ale sama nie wiem czy mam się cieszyć czy nie yhhh ( to miejsce mnie chyba przeraża) ale póki co .... zaczynam od 10 lub 15 maja ... |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:04.

:
) dostało miesięczną umowę. Po tym czasie zostało nas... 4. 

koreopołudniowiczki .. łączmy się
Ale gdyby nie chodziła do Urzędu Pracy co 2 tygodnie i nie pytała o tą kasę, to nie wiem czy nie musiałaby jeszcze dłużej czekać

,bede teraz w napieciu czekac bo bardzo mi zalezy ,studiuje kosmetologie i wogle bardzo bym chciala pracowac w sklepie kosmetycznym
Ale myślę, że zasłużoną, bo tyrałam od 7:00 do 15:00 cały ten czas siedząc w fakturach, sprawdzając je pod względem merytorycznym i rachunkowym. Możecie sobie wyobrazić, ile tych faktur było...z 20 pssowskich sklepów z mojego miasta. Codziennie czekał na mnie stos faktur, ale nie narzekałam..Pracę wspominam miło, a na odchodne dostałam niezły ekwiwalent.Ale nigdy nie zapomnę pierwszego dnia po rozwiązaniu umowy..Czułam się strasznie, chciałam iść do pracy