|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4201 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy
Cytat:
|
|
#4202 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ani od razu ani przed losowaniem i też sama wybierałam i ZUS też mnie nie powiadomił i nie wiedziałam jeszcze wtedy czy stażysta też musi wybrać, bo właśnie ZUS mi nic nie przysłał (bo nie zdążył hehe) sama zadzwoniłam do UP zapytać czy musze wybrać OFE (ehh co za przepływ informacji szkoda słów :/ )Cytat:
![]() jak firma Cię weźmie na staż to UP daje Ci skierowanie na badania (wszystko co i jak Ci powiedzą) i Ty za to nic nie płacisz, potem od lekarza przynosisz wypełniony świstek do UP. Lekarza nie możesz załatwić później. |
||
|
|
|
#4203 |
|
Przyczajenie
|
Mam do Was pytanie moje drogie... Przepraszam jeżeli pytanie się powtórzyło, ale niestety nie udało mi się znaleźć odpowiedź na nie. Chodzi mi o rejestracje w PUP, a mianowicie o dokumenty potrzebne mi do rejestracji. Na stronie mojego Urzędu Pracy pisze, że między innymi potrzebne mi jest świadectwo ukończenia szkoły... i tu jest problem, bo miesiąc wcześniej złożyłam to świadectwo przy rekrutacji na studia. I tu moje pytanie: Czy w PUP można przedstawić ksero świadectwa ukończenia szkoły[?], czy jednak musze jechać na moją uczelnię po zwrot dokumentu świadectwa? A może jednak w tej sytuacji obejdzie się bez przedstawienia świadectwa... Czy może któraś z Was była w podobnej sytuacji?
|
|
|
|
#4204 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na jakie studia się dostałas? Jeśli na dzienne to nie ma sensu się rejestrować.
|
|
#4205 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
jedyne co mam to odpis świadectwa maturalnego... A co do studiów to wybieram się za zaoczne, a w tygodniu chciałabym trochę popracować... I nie wiem co mam teraz z tym fantem zrobić... Składając świadectwo na uczelni, nie przyszło mi zupełnie na myśl, że będzie mi ono potrzebne....
|
|
|
|
|
#4206 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4207 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
#4208 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4209 |
|
Zakorzenienie
|
martunia mialam ten sam problem. w szkole nie chcieli mi wydac odpisu swiadectwa ukonczenia szkoly i musialam jechac na przyszla uczelnie aby mi " wypozyczyli" moje swiadectwo na czas rejestracji w PUP. musialam je potem zwrocic.
|
|
|
|
#4210 | |
|
Przyczajenie
|
Wiesz, liczyłam na to, że może ktoś znalazł się w takiej sytuacji...
Cytat:
Dziękuję Wam dziewczyny ![]()
|
|
|
|
|
#4211 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no mam nadzieje ze mnie przygarnamartunia2202 ja co prawda skonczylam juz studia wyzsze ale nie mam dyplomu jeszcze ani odpisu nic i w UP przedstawilam tylko takie zaswiadczenie ze skonczylam studia i to wystarczylo, powiem Ci ze duzo zalezy od tych "miłych Pan" ktore tam pracuja
|
|
|
|
|
#4212 |
|
perfumove love
|
Świadectwo ukończenia szkoły, jeśli nie oryginał to:
- odpis - zaświadczenie z uczelni, że jest się już po obronie lub indeks z odpowiednim wpisem (w przypadku studiów) - ksero, ale potwierdzone przez szkołę (zazwyczaj przez dziekana lub dyrektora szkoły; pieczątka, podpis, dopisek: za zgodność z oryginałem) Jest też zazwyczaj opcja wypożyczenia własnego świadectwa na jeden dzień, celem rejestracji w urzędzie. Dokument tego typu jest waszą własnością i szkoła ma obowiązek go udostępnić. Edytowane przez hathayoga Czas edycji: 2009-07-19 o 12:54 |
|
|
|
#4213 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Ja mam w domu jeszcze takie zaświadczenie , że zostałam przyjęta na studia na moją uczelnie. Wiecie co, jednak chyba pierwsze pójde do Urzędu Pracy... spędze tam podejrzewam pół dnia w kolejce, ale może mi się troche rozjaśni co dalej...
|
|
|
|
|
#4214 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
65-64-63-62-61-60-59-58 Edytowane przez studi Czas edycji: 2009-07-19 o 12:49 |
|
|
|
|
#4215 |
|
Wtajemniczenie
|
No i nie dostałam tego stazu
ale w sumie moze i dobrze bo bylam dzis tam ze skierowaniem i strasznie tam ponuro i obskurnie, atmosfera grobowa, same stare trypy tam siedzialy wrrr. I jutro znowu do PUP moze cos lepszego mi dadza. A jak nie to szukam na wlasna reke. Chetnie przyjmuja firmy stazystow?
|
|
|
|
#4216 |
|
Zakorzenienie
|
u nas PUP nie szuka stazu innym, tylko kazdy na wlasna reke musi znalesc sobie staz, skaldajac podania. z czego wiem firmy chetnie siegaja po stazystow, bo to bezplatna sila roocza. u mnie w miescie to zjawisko na tyle sie nasililo, ze w wiekszosci ofert pracy wyraznie jest zaznaczone ze szukaja stazysty a nie pracownika. na sklepach wisza informacje ze poszukuja stazystow ( czyli juz nawet nie trzeba szukac, bo firma sama sie oglasza bo chce zaoszczedzic). i zauwazylam, ze dotyczy to zarowno jednostek publicznych ( urzedy, sady) jak i zwyklych sklepow czy nawet pubow
|
|
|
|
#4217 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4218 |
|
Zakorzenienie
|
studi wlasnie dzis na stronie PUP przeczytalam informacje dla pracodawcow ze koncza sie pieniadze i bedzie ostatnia tura do rozdania. i staze, ktore teraz sie rozpoczna, beda 3-miesieczne. to malo, bo ja skonczylam staz miesiac temu, mialam podpisany na pol roku a przedluzono mi do dziewieciu miesiecy.
|
|
|
|
#4219 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Dla zainteresowanych link do artykułu, o którym pisałam: http://www.kurierlubelski.pl/module-...pid-74506.html |
||
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#4220 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
po co mi to a bardziej ambitnego nie ma nic dzis zapisalam sie na kurs w UP moze przy odrobinie szczescia sie dostane no i stazu szukam na wlasna reke bo powiedzieli ze dla mnie nie maja nic takiego. No nic szukajmy az znajdziemy |
|
|
|
|
#4221 |
|
Zakorzenienie
|
Kto sie zna na prawie stazu i obowiazkach ?Mam pilne pytanie na priv..
|
|
#4222 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4223 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny pomóżcie!
zarejestrowałam sie w PUP 6 lipca, chciałam od razu iśc na staż ale oferty były tragiczne, 3 staze do wyboru z czego żaden mi nie odpowiadał(asystent animatora, sekretarka w allianz i sekretarka w studiu filmowym) zależy ma bardzo na stażu, chociaż jakims krótkim ale w państwowej instytucji.Tydzień temu zgłosiłam sie do Urzędu Skrabowego i tam Pani w kadrach powiedziała mi że po 20 lipca kierują wniosek o stażystów do PUP i wpisała mnie na liste, dziś dzwonilam do skarbówki i dzis właśnie ten wniosek został złożony. I teraz ile trzeba będzie czekać na decyzję z PUP i jakie mam szanse na ten staż? (mam wykształcenie wyższe mgr, ale niestety nic nie zwiazanego z rachunkowością i administracją), przypuszczam że kandydatów będzie wielu i to z pewnością z kierunkowym wykształceniem, a moje szczere chęci tutaj nie wystarczą, mogę się spodziewać jakiejś rozmowy kwalifikacyjnej lub "testu" sprawdzającego umiejętności? Przepraszam że sie tak rozpisałam ale prosze WAS bardzo o odpowiedź |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4224 |
|
Zakorzenienie
|
A może złożyła wniosek imienny?Wzieła Twoje dane imię, nazwisko? Idż do skarbówki i się zapytaj.PUP ma 30 dni na rozpatrzenie decyzji, ale jak nie ma kasy, to nie zasponsoruje stażu-siła wyższa
|
#4225 |
|
Zakorzenienie
|
Cięzko jest z tym wszystikim. byłam dzisiaj w UP dopytać się co i jak dokładnie. dowiedziałam się, że nic nie mają dla pedagogów, o stażach powiedziała tylko tyle składać i czekać czy komisja rozpatrzy. że wiele zależy od tego czy pracodawca jest dla nich wiarygdny ( ponoć policja nie jest już wiarygodna). Lepiej szukać na własną rękę...
Jestem tym wszystykim naprawdę coraz bardziej załamana... |
|
|
|
#4226 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jestem załamana brakiem pieniędzy na staże. UP mają kase mniej więcej od marca do lipca/sierpnia, a pozostałe pół roku? pierwszy staż skończyłam na początku stycznia, na kolejny czekałam do końca marca. Teraz kończę w połowie września, zostanie mi jeszcze 3 miesiące stażu, ciekawe czy dostanę przedłużenie.. obawiam się, że UP powie, że nie mają już kasy..
|
|
|
|
#4227 |
|
Raczkowanie
|
gdy UP mówi - brak pieniędzy kłamie
rejestrowałam się w lipcu zaraz po obronie, Pani powiedziała: nie ma pieniędzy na staż, ani pracy dla mnie. Szczególnie mi nie zależało, chciałam trochę wakacji. Tydzień później dzwonią, że mam skierowanie na staż 6 miesięcy.
Edytowane przez w szpilkach Czas edycji: 2009-07-22 o 19:51 |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4228 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale czym jest ten wniosek imienny? powiedziała że wpisuje mnie na liste, więc myśle ze tam wpisało się też sporo osób |
|
|
|
|
#4229 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dziewczyny, to starszne,że PUP nie ma kasy, po studiach szukałam pracy i właściwie staż stał się dla mnie ostanią szansą przed wpadnięciem w depresję A oni świergolą,że nie ma kasy...
|
|
#4230 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dzięki studi zobaczymy co z tego wyniknie, poczekam i dam znać
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:39.

ani od razu ani przed losowaniem i też sama wybierałam i ZUS też mnie nie powiadomił i nie wiedziałam jeszcze wtedy czy stażysta też musi wybrać, bo właśnie ZUS mi nic nie przysłał (bo nie zdążył hehe) sama zadzwoniłam do UP zapytać czy musze wybrać OFE (ehh co za przepływ informacji szkoda słów :/ )
od dzis jestem formalnie bezrobotna
tymbardziej ze chcieli kogos po budowlance a ja jestem po inzynierii produkcji
a moze bedzie cos fajnego, choc nic nie moge na temat tej firmy znalezc w necie tylko istnieje w katalogu firm i powiedzcie mi teraz jak to jest, bo ja to w ogole jestem zielona w tym wszystkim, wlansie przeczytalam ze jak juz dostane ten staz to odrazu beda mnie gnebic z OFE, moze zdaze cos sama szybko wybrac jakby mnie mieli losowac gdzies do bylejakiego, no ale jak juz ten prezes podpisze mi ze przyjmuje mnie na staz, musze jeszcze z tego co wiem isc do lekarza zeby wypisal mi ze nadaje sie do pracy i z tym dwoma papierkami wracam do urzedu tak?? czy lekarza moge jakos pozniej zalatwic? i ile kosztuej ten papierek? dziekuje Wam za wszystkie odpowiedzi
jedyne co mam to odpis świadectwa maturalnego...