|
|
#5011 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy
Ktoś tu napisał, że nie powinno być tak, że wysyła się 20 stażystów do jednego miejsca pracy...
Ja nie widzę w tym nic złego, w końcu to przedsmak tego co nas czeka w przyszłości, gdy będziemy szukać normalnej pracy Poza tym to nie wina UP, że chęć przygarnięcia stażysty wyraża tyle a nie więcej pracodawców. Czasami trzeba trochę pomóc szczęściu i poszukać na własną rękę miejsc, gdzie chcieliby nas na taki staż przyjąć. Sama szukałam w ten sposób i nie miałam najmniejszych pretensji do UP, że nie mogłam tam znaleźć dla siebie satysfakcjonującego stanowiska, bo przecież to nie jest wina ludzi, którzy w nim pracują. Ogólnie jestem zadowolona, że dano mi taką szansę jak staż. Staram się czerpać z niego jak najwięcej korzyści, czasami nawet upierdliwie proszę, żeby dano mi jakieś zajęcie (bardzo szybko sami się przyzwyczaili, że chcę dużo robić, a nie tylko siedzieć i czekać na pieniądze, więc już problemu nie mam). Swoje sprawy trzeba brać w swoje ręce
|
#5012 |
|
Zakorzenienie
|
To dlaczego tego nie robi? Nie dostałam z urzędu ani jednej oferty pracy. Moja mama również, będąc kilkakrotnie zarejestrowaną. Nie zaproponowano kompletnie nic, dlatego też osobiście nie mam dobrego zdania na temat tej instytucji i pracę wolę sobie szukać na własną rękę, ale jako że jest w Polsce coś takiego jak urząd pracy, to powinien faktycznie robić to, co wypisałaś powyżej.
|
|
|
|
#5013 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
(niech mądre kadrowe podadzą definicję pracownika w świetle przepisów BHP!)Oczywiście my wiemy, że w pracy jesteśmy na innych zasadach ale to nie znaczy, że nas przepisy BHP i p/poż nie obowiązują. Przeciez każdy stażysta podpisuje taki regulamin toteż jest on wiążący dla nas (z obowiazkami i prawami). O swoje prawa warto sie walczyć, a przede wszystkim trzeba je znać. Coś o tym wiem bo czasami czułam jako jajko pouczajace stare kwoki- z reguły z dobrym skutkiem
|
|
|
#5014 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#5015 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiem jedno: -jeśli są oferty pracy lub stażu to czasami ich "żywotność" trwa kilka godzin (może nie trafiłaś w tym czasie do urzędu,bywa i tak,że nie ma NIC do zaproponowania) -ze szkoleniami tak samo Wszystkie informacje są upubliczniane (strona internetowa urzędu, tablica ogłoszeń na korytarzu). Znam sporo osób bezrobotnych stawiających się w urzędzie tylko i wyłącznie na wyznaczone terminy (tzw."podpis"), nie fatyfują się poza tym częściej, nie robią nic w kierunku pozyskania informacji, oczekują w zamian tylko propozycji. Tacy najczęściej narzekają. Medal ma dwie strony. Jest i niekompetencja oraz brak życzliwości ze strony urzędników,jest również postawa roszczeniowa klientów. Nie tylko w urzędzie pracy,w innych również. Dla mnie jasne jest jedno: umiesz liczyć, licz na siebie. |
|
|
|
|
#5016 |
|
Zadomowienie
|
Jedyną pracę, którą może zaoferować UP w W-wie jest rzeźnik, woźny i kucharz...
|
|
|
|
#5017 |
|
Raczkowanie
|
sama zacznij szukać sobie miejsca na staż, bo narzekaniem to wiele nie zdziałasz.
|
|
#5018 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#5019 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Powyżej załączam wycinek artykułu, który dowodzi,że nie TYLKO ja i moim znajomi uważam,ze praca i finasowanie UP w Polsce jest złe, a co więcej może niedługo zmieni się na lepsze... gdyż jeszczeli UP będą musiały konkurowac z prywatnymi firmami o pieniądze za swoją pracę będą się nieco bardziej starać ![]() Chyba dodatkowych komentarzy nie potrzeba... |
|
|
|
|
#5020 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:38 ---------- Poprzedni post napisano o 09:37 ---------- No właśnie! Może powinien bardziej się starać, działać bardziej kreatywnie? Dlaczego będąc stażystom nic się z UP nie należy? Albo staż albo szkolenia? |
|
|
|
|
#5021 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do finansowania urzędów,bądź złego zarządzania nimi to owszem bywa i tak, wszystko zależy od włądz samorządowych, które finansują urzędy i najczęściej mają je za niewygodne kule u nogi,co przekłada się na wiele działań,które urząd realizuje. Nie masz pojęcia jak to wygląda od środka,a Twoja ocena jest (jakkolwiek masz do takiej prawo) powierzchowna. Cytat:
A skąd się biorą pieniądze na staż? Nikt ich nie wytrząsa z rękawa dziewczyno. Jeśli nie ma pieniędzy to nikt Ci stażu nie przedłóży,bo kto go będzie finansował specjalnie dla Ciebie? Czy Ty wiesz o czym piszesz? To wina urzędu pracy,że nie ma pieniędzy? Odp. wyżej |
||
|
|
|
#5022 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak się skończyło studia wyższe to powinno się myśleć logicznie......
|
|
#5023 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#5024 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#5025 |
|
Przyczajenie
|
ElO
mam do Was male pytanko... A mianowicie: czy po dwoch tygodniach odbywania stażu mogę z niego zrezygnować bez zadnych komplikacji? (pojawily sie problemy z dojazdami do miejsca odbywania stazu a z pracodawcą nie daje rady sie dogadać w tej sprawie...
|
|
|
|
#5026 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#5027 |
|
Przyczajenie
|
Witam!
Mam ttakie pytanie, jestem na stażu w urzędzie straży miejskiej od 19 października 2009 roku. Wczoraj zostałem zatrzymany prowadząc rower pod wpływem alkoholu, badanie alkomatem wykazało 0,31 mg/l ( a więc około 0,6 promila w wydychanym powietrzu), prawdopodobnie zostanie przeciwko mnie skierowana sprawa do sądu, chyba że uda mi się cokolwiek wyjaśnić.. :/... Nigdy nie byłem karany a na staż skierował mnie powiatowy urząd pracy. Mam pytanie czy nawet gdybym został skazany wyrokiem pozbawienia wolności w zawieszeniu np 3 miesiące na rok czasu, to czy to oznacza że będe musiał pożegnać się ze stażem?! Nie chce być tu strażnikiem miejskim, chcę tylko kontynuować staż, czy taki wyrok mógłby mieć wpływ na to czy dalej będe mógł kontynuwać staż? Nie znalazłem nic na ten temat a naprawde zależy mi na odpowiedzi, jeśli ktokolwiek mógłby mi powiedzieć jak to wygląda ze strony prawnej, byłbym wdzięczny... beginnerpoland |
|
|
|
#5028 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#5029 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie rozumiem czemu tak bronisz UP, pewnie,że od srodka wszytsko inaczej wygląda, ale ja np. pracując tez w urzędzie nigdy nie powiedziałabym,że jego praca jest super, chodzby nie wiem jak bardzo by się starali pracownicy łącznie ze mną. Potrzebne są zmiany i tyle... A jak pomyśle,ze UP jest finansowany z moim podatków.... ehh szkoda gadać :/ |
|
|
|
|
#5030 |
|
Zadomowienie
|
Na przykład dlatego, że byłam pierwsza? I może dać mi to więcej- dłuższy staż pracy i dzięki temu większą szansę na pracę? Ja w przeciwieństwie do wielu osób od razu po skończeniu studiów zarejestrowałam się w Up i poszłam na staż, a nie robiłam sobie kilku miesięcznego urlopu wypoczynkowego. Poza tym mam pracę od 1 grudnia.
|
|
|
|
#5031 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#5032 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
I nie musisz rozumieć. Cytat:
Jak wszędzie,jak wszędzie.... Przestań płacić podatki. Nie będzie Ci "szkoda gadać". |
|||
|
|
|
#5033 |
|
Rozeznanie
|
Widze,że nie ma co dyskutować, bo wiesz lepiej od wszytskich i każdego z osobna. Nie życze ci tylko byś się kiedyś przekonała na własnej skórze, jak to "dobrze" pracują nasze UP. Chyba,że ten do którego należysz jest wyjądkowy
|
|
|
|
#5034 |
|
Zadomowienie
|
Ata77 może wreszcie napiszesz coś o sobie skoro każdego krytykujesz? Napisz co robisz w życiu? Z Twoich wypowiedzi wynika, że to Ty jesteś najmądrzejsza...I to z Tobą nie da się dyskutować. Co w takim razie robisz na tym wątku? Liczę na szczerą odpowiedź. Ten wątek jest (moim zdaniem) dla ludzi którzy SĄ stażystami/ bezrobotnymi/ absolwentami i oni powinni sie wypowiadać. Z Twoich wypowiedzi wynika, że nie jesteś żadną z ww. osób.
Edytowane przez Beata_Batumi Czas edycji: 2009-11-17 o 09:24 |
|
|
|
#5035 |
|
perfumove love
|
Dziewczyny, Ata nie napisała nigdzie, że jest fanką funkcjonowania urzędów w Polsce
I gdyby nie ona to na wasze pytania często nie dostałybyście tu sensownej odpowiedzi (chyba że na zasadzie: ktoś gdzies i slyszał i może ma rację). Próbuje wam tylko wytłumaczyć, że nie wszystko co dostajecie lub nie w UP jest zależne od pracowników. Jest ustawa, są rozporządzenia i to na nich bazuje UP. No i decyzje dyrektora (kierowników), co do rozdysponowania środków z Funduszu Pracy. Środków, które nie są niewyczerpywalne...Poza tym urząd nie wynajduje pracodawców, nie dostaje setek ofert dziennie, nie może zmusić kogokolwiek do zatrudnienia bezrobotnego. Pośredniczy tylko pomiędzy firmą a bezrobotnym, bez chęci z obu stron nic nie wskóra. Także jeśli chce się znaleźć pracę TRZEBA szukać na własną rękę. Są różne agencje pracy, strony www, gazety... To Polska, cuda zdarzają się niezwykle rzadko
|
|
|
|
#5036 |
|
Zadomowienie
|
Nie uważam się za pasożyta społecznego, który wymaga aby pańswo dało 3 tys zasiłku za nic, chodzi mi tylko o to, że nie zauważyłam żadnego zainteresowania pomocą ze strony urzędu...Kiedy poszłam się zarejestrować wiedziałam, że chcę iść na staż, gdzie i że mnie tam przyjmą. Cały czas szukałam pracy przez : internet, gazety, znajomych znajomych itp. Ze strony UP zero zainteresowania czy inwencji. No i dlaczego nie mogę jako stażysta wziąć udziału w ich szkoleniach? Może mi też by to się przydało? Żeby ktoś inny mógł skorzystać? To jest jedyne wytłumaczenie. A ja jestem aktywna i zdeterminowana do podjęcia pracy nawet poniżej kwalifikacji tylko coś efektów nie widać... Nie chcę wybielać bezrobotnych, bo wiem że wielu z nich nie chce pracować, ale co z tymi którzy chcą a nie mogą? Jeśli sama szukam pracy to chciałbym też wiedzieć, że urząd mi w czymś pomoże np. proponując szkolenia czy staże. A jeśli nie ma na to pieniędzy to po co istnieje? Jeśli nie ma nic do zaoferowania to po co go utrzymywać i nazywać urzędem pracy?Niech to będzie urząd ds. osób bezrobotnych, który zajmuje sie rejestracją i dziękuję. Wtedy jest jasne, że w niczym ci nie pomoże. A wypowiedzi, że nie ma pieniędzy...Ja też nie mam i co ? Kto mi da? Nikt. Dlatego chcę pracować.
|
|
|
|
#5037 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#5038 |
|
Zadomowienie
|
Jakoś nie zauważyłam tego WSPARCIA...
|
|
|
|
#5039 |
|
Zakorzenienie
|
bo tu ciągle tutaj narzekasz na urzad pracy. nic tylko krytykujesz itd. tak to odbieram. napisałaś tylko cos o przedłużeniu stażu ale że kasy nie mają to dziewczyny ci tłumaczyły itd. a ty dalej ze urzad to ze urzad tamto. wyluzuj troszeczke, bo sie urzedów nie zmieni.
|
#5040 |
|
perfumove love
|
To przejrzyj pozostałe 167 stron tego wątku. "Wsparcia" nie dostałaś z jednego powodu - postawy typowo roszczeniowej "bo tobie się należy" (a inni? co powiesz absolwentom, którzy starają się choćby o te 3 miesiące stażu? albo ludziom, którzy z pewnych względów w ogóle nie mogą się zarejestrować? lista jest długa, nie cały świat kręci się wokół twojej osoby).
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:27.

Poza tym to nie wina UP, że chęć przygarnięcia stażysty wyraża tyle a nie więcej pracodawców. Czasami trzeba trochę pomóc szczęściu i poszukać na własną rękę miejsc, gdzie chcieliby nas na taki staż przyjąć. Sama szukałam w ten sposób i nie miałam najmniejszych pretensji do UP, że nie mogłam tam znaleźć dla siebie satysfakcjonującego stanowiska, bo przecież to nie jest wina ludzi, którzy w nim pracują.
luty | marzec | kwiecień | maj | czerwiec | lipiec | sierpień

mam do Was male pytanko... A mianowicie: czy po dwoch tygodniach odbywania stażu mogę z niego zrezygnować bez zadnych komplikacji?
(pojawily sie problemy z dojazdami do miejsca odbywania stazu a z pracodawcą nie daje rady sie dogadać w tej sprawie...
Nie chce być tu strażnikiem miejskim, chcę tylko kontynuować staż, czy taki wyrok mógłby mieć wpływ na to czy dalej będe mógł kontynuwać staż? Nie znalazłem nic na ten temat a naprawde zależy mi na odpowiedzi, jeśli ktokolwiek mógłby mi powiedzieć jak to wygląda ze strony prawnej, byłbym wdzięczny...