|
|
#5431 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy
dziękuje bardzo
![]() mam jeszcze jedno pytanie żeby się zarejestrować trzeba mieć papierek ile się zarobiło na umowę zlecenie ? |
|
|
|
#5432 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#5433 |
|
Zakorzenienie
|
no właśnie ale ja nie rozumiem czy mam pokazać umowę zlecenie którą miałam na miesiąc czy tylko zaświadczenie ile zarobiłam w 2 dni kiedy pracowała
u mnie na stronie up piesze : Każda osoba zgłaszająca się do rejestracji wypełnia niezbędne druki oraz KARTĘ REJESTRACYJNĄ. Każda informacja zapisana w karcie rejestracyjnej podlega sprawdzeniu i weryfikacji przez pracownika urzędu, z oryginałami dokumentów dostarczonych w chwili rejestracji, osoba rejestrująca się poświadcza własnoręcznym podpisem złożonym w obecności pracownika urzędu prawdziwość danych i oświadczeń zawartych w karcie. vDokumenty wymagane przy rejestracji: vDowód osobisty lub potwierdzenie zameldowania i + inny dokument tożsamości ze zdjęciem vŚwiadectwo ukończenia ostatniej szkoły (uczelni) w oryginale vŚwiadectwa pracy z całego okresu zatrudnienia oraz wszystkie inne dokumenty niezbędne do ustalenia ewentualnych uprawnień – w oryginale (osoby z prawem do zasiłku również kopie tych dokumentów). vLegitymacja ubezpieczeniowa vNumer NIP vKsiążeczka wojskowa lub zaświadczenie z WKU (u osób, które odbyły służbę wojskową) vW przypadku osób, które prowadziły własną działalność gospodarczą konieczne jest dostarczeniedecyzji o wykreśleniu z ewidencjidziałalności wraz z zaświadczeniami ZUS o okresach opłacania składek na ubezpieczenie społeczne z podstawą wymiaru składek (brutto miesięcznie) vOsoby, które pracowały w niepełnym wymiarze czasu pracy np.: ¾ czy ½ etatu lub na umowę zlecenie muszą dostarczyć za każdy przepracowany miesiąc zaświadczenie z zakładu pracy o wysokości zarobków (brutto) i o odprowadzonych składkach ZUS oraz FP (dot. okresów po 1 stycznia 1997r.-art.71 ust.1 ustawy) vOsoby, które pobierały świadczenia ZUS (zasiłek chorobowy, zasiłek rehabilitacyjny, zasiłek macierzyński) po ustaniu zatrudnienia, muszą dostarczyć zaświadczenie z ZUS o okresie pobierania tego świadczenia z podstawą naliczenia. vOsoby, które pobierały rentę z tytułu niezdolności do pracy muszą dostarczyć zaświadczenie z ZUS o okresie pobierania renty lub decyzję organu rentowego o przyznaniu oraz wstrzymaniu świadczenia. |
|
|
|
#5434 |
|
Zakorzenienie
|
ja miałam zlecenie na 7 dni i dawałam do up przy rejestracji
![]() ---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:01 ---------- skserowali i oryginał mi oddali
|
#5435 |
|
Zakorzenienie
|
no właśnie ja mam ważną to umowę na miesiąc ale pracowałam 2 dni i jak to zweryfikować .. potrzebne jest to zaświadczenie czy nie ?
pracowałam jako hostessa i mam kartę pracy jeszcze więc może ta karta pracy wystarczy bo ona pokazuje ile i gdzie pracowałam + ta umowa za ile Edytowane przez Ilena Czas edycji: 2010-01-11 o 20:07 |
|
|
|
#5436 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#5437 |
|
Zakorzenienie
|
no właśnie nie mam zaświadczania i musiała bym je zdobyć pisze do tego biura ale nikt mi nie odpisuje :/ a nie chce tracić dnia bo to jest 1,5 h podróży a tam w biurze nie zawsze ktoś jest :/
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#5438 |
|
Zakorzenienie
|
to może zadzwoń jutro z samego rana do tego miejsca. i przy okazji do up. pracują od 7:30 bodajże. wypytaj się i może ci rozjaśnią wątpliwości
|
#5439 |
|
Zakorzenienie
|
jutro rano mam rozmowę w sprawie pracy .. poczekam może mi jutro na maila odpiszą .. jutro ma mi tez koleżanka szczegóły tego stażu podać i jak będę chętna to mam jej powiedzieć
|
|
|
|
#5440 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#5441 |
|
Zakorzenienie
|
kurde nie rozumiem odpisali mi ze w ciągu miesiąca mi wystawia rachunek i pit ?! ja napisałam ze pracowałam we wrześnio i czy nie dało się by szybciej i ze chodzi mi tylko o zaświadczenie pracowała tyle i tyle zarobiła tyle i tyle zus tyle i tyle .. napisałam że potrzebne mi to do urzędu pracy
---------- Dopisano o 20:44 ---------- Poprzedni post napisano o 20:42 ---------- studiujemy razem ![]() a staz to teraz 740 zł netto około ? |
|
|
|
#5442 |
|
Zakorzenienie
|
teraz to wziełam 684 bodajże na ręke
|
#5443 |
|
Zakorzenienie
|
no tak ale czy kolejne nie jest wyższe ?
|
|
|
|
#5444 |
|
Zakorzenienie
|
za styczeń powinno być nieco więcej, ale jeszcze nie dostałam
więc nie wiem, ale ponad 700 ma być
|
#5445 |
|
Rozeznanie
|
Hmmm a to nie jest tak,że więcej dostaną tylko te osoby, które zacznął staż po 1 stycznia?
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#5446 |
|
Raczkowanie
|
Mam takie pytanie co się dzieje po 6 miesiącach od zarejestrowania w PUP?
Bo miałam dzisiaj dość dziwną sytuację. Zarejestrowałam sie w PUP w sierpniu 2009, odbyłam 3 miesięczny staż i dzisiaj byłam złożyc podpis, Pani poinformowała mnie że jeśli nie podjęłam pracy to teraz albo muszę podjąć taką jak mi oferują a jeśli odmówię to zostanę wykreślona na 4 miesiące z PUP, zaproponowała mi kontrakt, nie wiem własnie czego dokładnie dotyczy ale ma pomóc w aktywnym poszukiwaniu pracy, podpisałam ten kontrakt, który wygląda jak książeczka praktyk i teraz muszę we własnym zakresie roznosić cv i zgłaszać im ten fakt. Mówiłam że jestem zainteresowana stażem i czekam na jakieś oferty, ale ona powiedziała ze staż też wchodzi w system tego kontraktu. Pierwszy raz się z tym spotkałam i kompletnie nic nie wiem na ten temat, nie wiem czy dobrze zrobiłam podpisując :/ może Wy Kochane będziecie coś więcej wiedziały na ten temat, o co w tym wszystkim chodzi, z góry dzieki za odpowiedź |
|
|
|
#5447 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#5448 |
|
Raczkowanie
|
Witam!
![]() W najbliższych dniach mam w planach przejść się po firmach i na własną rękę załatwić sobie staż. Tylko teraz pytanie..jeśli już miałabym te szczęście i ktoś by sie zgodził mnie przyjąć to co ja właściwie mam w tym momencie robić? Przypuszczam, że dac wniosek o odbycie stażu do wypełnienia pracodawcy i dalej leciec z tym do urzędu pracy. Ale czy te dokomuenty, które pracodawca musi przedstawić Urzędowi Pracy takie jak kserokopia dokumentu Regon, zaświadczenie z ZUS o nie zaleganiu w opłatach itd.to musze zanieść osobiście do Urzędu? Czy tym się zajmuje sam pracodawa..? Bardzo proszę o odpowiedź
15.10.2009 - zdane prawko Edytowane przez monia0225 Czas edycji: 2010-01-12 o 13:47 |
|
|
|
#5449 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#5450 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję za odpowiedź
Nasunęło mi sie na myśl jeszcze jedno pytanie. Otóż chodzę zaocznie do szkoły i w przedziale od lutego do czerwca mam odbyć praktykę 4 tygodniową. I tak sie zastanawiam czy taką praktykę mogę odbyć w ramach stażu?
|
#5451 |
|
Przyczajenie
|
Staż nie może być krótszy niż 3 miesiące, nie dłuższy niż 12 miesięcy. Tak więc gdybyś znalazła pracodawcę, który chciałby wziąć Cię na staż na min. 3 miesiące, to szkoła może zaliczyć Ci staż jako praktykę.
|
|
|
|
#5452 |
|
Raczkowanie
|
Bardzo dziękuję
Kurcze tak siedze i myśle i znowu musze sie do Was zwrócić o pomoc, bo mam wątpliwości..czy jak staż na własną rękę sobie załatwie to pracodawca musi mi wypełnić WNIOSEK O ODBYCIE STAŻU PRZEZ BEZROBOTNYCH czyli ten, który można nabyć w Urzędzie Pracy czy jakiś zupełnie inny wniosek? Albo może na pustej kartce własnoręcznie ma napisać, że przyjmie osobę taką a taką w takim a takim miejscu no i tylko to podbić i udać sie z tym do Urzędu i powiedzieć, że jakis tam pracodawca mnie przyjmie..? Wybaczcie, ale jestem zielona w tym temacie
15.10.2009 - zdane prawko Edytowane przez monia0225 Czas edycji: 2010-01-12 o 16:16 |
|
|
|
#5453 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
). Pracodawca może jeszcze zażądać CV. Ale to już zależne od pracodawcy. Pewne jest to, że musi on wypełnić taki wniosek jaki wymaga od niego urząd i we wniosku wpisuje twoje imię i nazwisko i wtedy jasne jest, że po pozytywnym rozpatrzeniu przez urząd wniosku nie odstąpi on tego stażu jakiejś innej osobie bezrobotnej |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#5454 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, czy aby starać się o zwrot za dojazd trzeba do UP przynosić bilety lub rachunki za nie?
|
|
|
|
#5455 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() albo wszytskie bilety w jedną i w drugą stronę, za wszystkie dni obecne, lub bilet miesięczny i do tego jeszcze wniosek o zwrot za dojazdy ze strony pup
|
|
#5456 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#5457 |
|
Zakorzenienie
|
ale i tak musi znać koszt dojazdu autobusu - cene biletu, bo u mnie np. oddają tylko 75% ceny biletu jak sie jeżdzi własnym autem
|
#5458 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
teraz już chyba wiem wszystko jak czegoś nie bede wiedzieć to znowu napisze i Was pomęcze Pozdrawiam
|
|
#5459 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#5460 |
|
Konto usunięte
|
Mnie zapisali do niego i jakoś nic sobie z tego nie robili.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:42.

więc nie wiem, ale ponad 700 ma być
). Pracodawca może jeszcze zażądać CV. Ale to już zależne od pracodawcy. Pewne jest to, że musi on wypełnić taki wniosek jaki wymaga od niego urząd i we wniosku wpisuje twoje imię i nazwisko i wtedy jasne jest, że po pozytywnym rozpatrzeniu przez urząd wniosku nie odstąpi on tego stażu jakiejś innej osobie bezrobotnej
luty | marzec | kwiecień | maj | czerwiec | lipiec | sierpień
jak czegoś nie bede wiedzieć to znowu napisze i Was pomęcze