Pytanie o staż - wątek zbiorczy - Strona 21 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-06-21, 06:47   #601
isa666
Zakorzenienie

Dot.: Pytanie o STAŻ

Piszecie, że do września wstrzymują staże?
Ja mam iśc na staż podobno w lipcu i jak wstrzymają też u mnie, to dopiero będzie
Stary 2006-06-21, 07:32   #602
mitusia
Rozeznanie

chyba tak, ale pamietam jak to bylo z moim kolega ktory zrezygnowal po 2 miesiacach chyba ,a pozniej juz nie mgol starac sie o staz bo z tamtego zrezygnowal czy cos takiego ale nie wiem o co dokladnie tam chodzilo (wiemmm mieszam )

(\__/)
(O.o )
(> < )
This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
mitusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-06-21, 09:01   #603
kootek_mamrotek
Zakorzenienie

GG do kootek_mamrotek

specjalnie dzis przejade cale miasto i pojde do pupa i sie do wiem nie no ja w to nie moge uwierzyc, to jakas bajka zupelnie mi sie pasujaca stop klatka- ja wychodze
Stary 2006-06-21, 09:27   #604
smerfeta01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kootek_mamrotek
oj bardzo często mama mi opowiadala ze w sądzie jak są stażysci to sa do wszystkich zachcianek personelu: wynieś , pozamiataj, idz do sklepu
ja miałam staż na równych warunkach i byłam traktowana jak normalny pracownik miałam się bardzo dobrze, nic mi nie kazano, mogłam wychodzić do lekarza, do sklepu, zwolnić się do szkoły full wypas
smerfeta01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-06-21, 09:36   #605
kootek_mamrotek
Zakorzenienie

GG do kootek_mamrotek

Cytat:
Napisane przez smerfeta01
ja miałam staż na równych warunkach i byłam traktowana jak normalny pracownik miałam się bardzo dobrze, nic mi nie kazano, mogłam wychodzić do lekarza, do sklepu, zwolnić się do szkoły full wypas
pozazdrościc
Stary 2006-06-21, 09:52   #606
kajasia222
Zadomowienie

GG do kajasia222

Cytat:
Napisane przez bluegirl
takie info dostałam od kolezanki która juz miała złożone papiery i miała iść od lipca, a ona to wie od pana z PUP
ja za godzinke bede dzwonic do PUPu i chyba ich zastrzele jak mi powiedzą że do września są wstrzymane A nie wiecie dlaczego?? bo to troche dziwne nie?? Jadę dziś na miasto może jakieś ogłoszenia bedą wywieszone na sklepach że potrzebują do pracy A taki fajny staż miałam załatwiony
kajasia222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-06-21, 11:08   #607
Kasiula85
Wtajemniczenie

GG do Kasiula85

ja też muszę sie przejść ....

a dziewczyny jak to jest...
ja wybieram się na studia od października to czy teraz mogę iść na staż??( szkołe średnią skończyłam 2 lata temu ) więc??

Kasiula85 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-06-21, 11:56   #608
bluegirl
Zakorzenienie

GG do bluegirl Send a message via Skype™ to bluegirl

Cytat:
Napisane przez kajasia222
ja za godzinke bede dzwonic do PUPu i chyba ich zastrzele jak mi powiedzą że do września są wstrzymane A nie wiecie dlaczego?? bo to troche dziwne nie?? Jadę dziś na miasto może jakieś ogłoszenia bedą wywieszone na sklepach że potrzebują do pracy A taki fajny staż miałam załatwiony
podobno kasy nie ma na staże

http://bluegirl-ewa.blogspot.com/
bluegirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-06-21, 12:46   #609
isa666
Zakorzenienie

A co ze stażami finansowanymi z pieniędzy np. gminy?
Bo ja mam iść na staż, który finansuje burmistrz
Stary 2006-06-21, 12:57   #610
mysza_87
Zakorzenienie

GG do mysza_87

Ja dziś byłam się dowiedzieć. Sprawa wygląda tak... U mnie w Pabianicach są staże na które można iść, ale nowych wniosków narazie nie przyjmują (mozna wybierać tylko w tym co jest).

Jeśli chodzi o rezygnowanie ze stażu, to nie ma jakiegoś ogromnego problemu. Jeśli rezygnuje się ze stażu, bo otrzymałeś normalną pracę lub zaczynasz studia dzienne, to nie zwracasz im żadnej kasy. A jeśli rezygnujesz "od tak" no to musisz urzędowi zwrócić kasę za badania lekarskie.

I jedna rada dziewczyny. Nawet jeśli chcecie iść na studia dzienne i odbywać staż tylko te 3 miesiące, to nie mówcie o tych studiach pracodawcy, bo was po prostu nie przyjmie. Nalezy mówić, że przez ten najbliższy rok będziesz studiować zaocznie a potem pomyślisz co dalej. I dopiero w połowie września można powiedzieć, że otrzymałaś niesamowitą propozycję z uczelni, że możesz za darmo studiować dziennie no i po skończeniu 3 miesiąca musisz zrezygnować ze stażu

Ja tak muszę zrobić, bo inaczej to nie ma szans dostać się na te staże
Stary 2006-06-21, 13:04   #611
smerfeta01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mysza_87
A ja mam jeszcze pytanko. Może któraś z was wie, czy jeśli bym była na stażu, który miałby trwać powiedzmy pół roku a po 3 pełnych miesiącach bym zrezygnowała, to co wtedy? Dostaję kasę za te 3 miesiące?
jeżeli sama zrezygnujesz, bo Ci się nie podoba, a nie dlatego że znalazłaś pracę wtedy płacisz odszkodowanie.
Stary 2006-06-21, 17:03   #612
kootek_mamrotek
Zakorzenienie

GG do kootek_mamrotek

poszlam dzis do pupa i babka powiedziala ze to jakas plotka ze nic takiego nie ma miejsca ze staze są i maja na nie kase
Stary 2006-06-21, 17:07   #613
bluegirl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kootek_mamrotek
poszlam dzis do pupa i babka powiedziala ze to jakas plotka ze nic takiego nie ma miejsca ze staze są i maja na nie kase
ciesz się u nas nie ma kasy może u Ciebie znaleźli jakieś dodatkowe fundusze

Stary 2006-06-21, 18:18   #614
mysza_87
Zakorzenienie

GG do mysza_87

Cytat:
Napisane przez bluegirl
ciesz się u nas nie ma kasy może u Ciebie znaleźli jakieś dodatkowe fundusze
No właśnie. A u nas w PUPie kartka wisi na drzwiach "Wydawanie wniosków o staże wstrzymane do odwołania"
Stary 2006-06-21, 18:40   #615
bluegirl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mysza_87
No właśnie. A u nas w PUPie kartka wisi na drzwiach "Wydawanie wniosków o staże wstrzymane do odwołania"
u mnie tez coś w ten deseń

Stary 2006-06-21, 21:43   #616
kajasia222
Zadomowienie

GG do kajasia222

A ja sie dzis dodzwonic nie umiałam;/ ale juto bede znow walczyc od rana. W kazdym razie kasa tydzien temu była na staze i wstrzymali to nagl a juz ma byc wiadomo czemu wiec jak sie tylko ddzwonie to bede wiedziec, chyba wszyscy zaintereswani dzwonia i to dlatego.
Stary 2006-06-22, 15:33   #617
kajasia222
Zadomowienie

GG do kajasia222

dziewczyny, dodzwoniłam sięwreszcie do urzedu, faktycznie do września staże są wstrzymane Czemu nikt nie chciał powiedzieć. jednak dziś zadzwoniła do mnie pani z którą załatwiałam swój staż i powiedziała, że rozmawiała z kimś 'u góry' i zalatwiła mi ten mój staż, bo już od kwietnia się nim interesowałam i byłam na szkoleniu. Miała dzwonić do mojego pracodawcy żeby z nim wszystko uzgodnic a ja mam isc do lekarza po żaswiadczenie. Tylko czy ja mam robić badania jakies?? Czy lekarz wypisze mi takie zaświadczenie bez badań?? mam ważna książeczke sanepidowską może na jej podstawie mi wypisze to zaświadczenie co?? Aaa i czy To jest płatne?? 29 mam jechać do PUP i bedziemy zalatwiać resztę, czyli co??
DZiewczyny trzymajcie kciuki żby mój pracodawca się zgodził i nie rozmslił i w ogóle żeby dostała ten staż...
Stary 2006-06-23, 07:38   #618
smerfeta01
Zakorzenienie

Cytat:
dziewczyny, dodzwoniłam sięwreszcie do urzedu, faktycznie do września staże są wstrzymane Czemu nikt nie chciał powiedzieć. jednak dziś zadzwoniła do mnie pani z którą załatwiałam swój staż i powiedziała, że rozmawiała z kimś 'u góry' i zalatwiła mi ten mój staż, bo już od kwietnia się nim interesowałam i byłam na szkoleniu. Miała dzwonić do mojego pracodawcy żeby z nim wszystko uzgodnic a ja mam isc do lekarza po żaswiadczenie. Tylko czy ja mam robić badania jakies?? Czy lekarz wypisze mi takie zaświadczenie bez badań?? mam ważna książeczke sanepidowską może na jej podstawie mi wypisze to zaświadczenie co?? Aaa i czy To jest płatne?? 29 mam jechać do PUP i bedziemy zalatwiać resztę, czyli co??
DZiewczyny trzymajcie kciuki żby mój pracodawca się zgodził i nie rozmslił i w ogóle żeby dostała ten staż...
badania kosztują 35zł., jest to na zasadzie wywiadu, pieniądze zwraca PUP przy otrzymaniu pierwszego stypendium za staż
Stary 2006-06-23, 07:47   #619
mysza_87
Zakorzenienie

GG do mysza_87

Kajasia, ty szczęściaro

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-06-23, 12:22   #620
kajasia222
Zadomowienie

GG do kajasia222

Cytat:
badania kosztują 35zł., jest to na zasadzie wywiadu, pieniądze zwraca PUP przy otrzymaniu pierwszego stypendium za staż
Acha, musze sobie kase wziąść. A to trzeba jakieś podanie pisać o zwrot tej kasy czy sami od siebie oddadzą?? Jeszcze bede musiała załatwić za dojazdy zwrot bo 120zł miesiecznie jak nic mi pójdzie.

Cytat:
Napisane przez mysza_87
Kajasia, ty szczęściaro
Jeszcze nic nie jest pewne! Ale ściśnięty żołądek mam cały czas... Może powalcz o swój staż, podzwoń itp, mi sie udalo cufalem może i Tobie się uda
Stary 2006-06-23, 12:38   #621
smerfeta01
Zakorzenienie

Cytat:
Acha, musze sobie kase wziąść. A to trzeba jakieś podanie pisać o zwrot tej kasy czy sami od siebie oddadzą?? Jeszcze bede musiała załatwić za dojazdy zwrot bo 120zł miesiecznie jak nic mi pójdzie.

Jeszcze nic nie jest pewne! Ale ściśnięty żołądek mam cały czas... Może powalcz o swój staż, podzwoń itp, mi sie udalo cufalem może i Tobie się uda
teraz zwrot za bilety jest od 150zł. w górę. Kasę za badania sami zwracajaą, tylko upomnij się przy odbiorze.
Stary 2006-06-26, 13:39   #622
kajasia222
Zadomowienie

GG do kajasia222

Dziewczyny mam pytanko, Dzwonili do mnie z PUP że mam od lekarza wziąść zaświadczenie że jestem zdrowa i moge odbyć staż. Poszłam dziś, Panie w rejestracji wypisały mi druczek na którym pisało Zaświadczenie lekarskie i standardowe rzeczy, ale jak poszłam do lekarza to powiedziała mi, że takiego zaswiadczenie nie moze mi wypisać bo nie mam skierowania od potencjalnego pracodawcy i wypisała mi to na białej recepcie
Jakie wy miałyscie te zaświadczenia?? I to za nie płaciłyście te 35zł?? Bo ja już nic niewiem
I co potem? Znaczy mam w czwartek z tym żaswiadczeniem do PUP jechac i co dalej?? Jeszcze jakieś badania czy cos??
Stary 2006-06-26, 13:42   #623
smerfeta01
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny mam pytanko, Dzwonili do mnie z PUP że mam od lekarza wziąść zaświadczenie że jestem zdrowa i moge odbyć staż. Poszłam dziś, Panie w rejestracji wypisały mi druczek na którym pisało Zaświadczenie lekarskie i standardowe rzeczy, ale jak poszłam do lekarza to powiedziała mi, że takiego zaswiadczenie nie moze mi wypisać bo nie mam skierowania od potencjalnego pracodawcy i wypisała mi to na białej recepcie
Jakie wy miałyscie te zaświadczenia?? I to za nie płaciłyście te 35zł?? Bo ja już nic niewiem
I co potem? Znaczy mam w czwartek z tym żaswiadczeniem do PUP jechac i co dalej?? Jeszcze jakieś badania czy cos??
trzeba się udać do Lekarza Medycyny Pracy ze skierowaniem z PUPu, on robi badania, płaci się w rejestracji.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-06-26, 13:55   #624
kajasia222
Zadomowienie

GG do kajasia222

Cytat:
trzeba się udać do Lekarza Medycyny Pracy ze skierowaniem z PUPu, on robi badania, płaci się w rejestracji.
tak tak mój lekarz pierwszego kontaktu jest lekarzem medycyny pracy i na tym zaświadczeniu mam jego pieczątkę. Tyle że ja nie mam skierowania z PUPu bo o tym ze jednak bede mieć staż dowiedziałam sie telefonicznie i pani powiedziała tylko że musze mieć zaświadczenie na staż że jestem zdrowa i moge go odbyć. Czyli nie miałam zaświadczenia i powinni mi to przyjąć nie??
A powiedz Smerfetko co potem sie załatwia??
Stary 2006-06-26, 18:10   #625
natuska17
Zakorzenienie

Cytat:
Mi dali w PUPie druczek, z którym kazali iść do lekarza medycyny pracy tego samego dnia jeszcze, powiedzieli nazwisko i gdzie ten lekarz przyjmuje. Poszłam, pani zapytała ile ważę, ciśnienie jakieś zmyśliła, i wypisała taką karteczkę, którą musiałam z powrotem odnieść do PUPu. Tam zrobili jej ksero, oryginał zatrzymali dla siebie, a ksero dali dla mojego pracodawcy. Nic nie płaciłam za te badania.
natuska17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-06-26, 19:15   #626
smerfeta01
Zakorzenienie

Cytat:
tak tak mój lekarz pierwszego kontaktu jest lekarzem medycyny pracy i na tym zaświadczeniu mam jego pieczątkę. Tyle że ja nie mam skierowania z PUPu bo o tym ze jednak bede mieć staż dowiedziałam sie telefonicznie i pani powiedziała tylko że musze mieć zaświadczenie na staż że jestem zdrowa i moge go odbyć. Czyli nie miałam zaświadczenia i powinni mi to przyjąć nie??
A powiedz Smerfetko co potem sie załatwia??
jak załatwisz sobie lekarza, to czekasz na telefon od pracodawcy kiedy masz rozpocząć staż, prędzej w PUPie powinni Ci dać druczki, które musisz zachować a pracodawca wypełnia je po ukonczeniu stażu ( to taka opinia na przyszłość ). Ja miałam staż w Zusie, więc wcześniej musiałam jeszcze jechac na szkolenie BHP i o ochronie danych osobowych.
Stary 2006-06-26, 20:06   #627
kajasia222
Zadomowienie

GG do kajasia222

Cytat:
jak załatwisz sobie lekarza, to czekasz na telefon od pracodawcy kiedy masz rozpocząć staż, prędzej w PUPie powinni Ci dać druczki, które musisz zachować a pracodawca wypełnia je po ukonczeniu stażu ( to taka opinia na przyszłość ). Ja miałam staż w Zusie, więc wcześniej musiałam jeszcze jechac na szkolenie BHP i o ochronie danych osobowych.
Kurcze u każdego inaczej, paranoja...
Mi ta babka z PUP przez telefon powiedziała ze mam zaczac 3 lipca
Jeszcze jedna sprawa ja niewiem jeszcze na jak długo ten staż jest, musze sie o to zapytac w czwartek jak pojade, tylko mam nadzieje ze mnie nie poslą z tym skierowaniem od nich z powrotem do lekarza bo mam dośc dlaeko i napewno nie obróce w jeden dzien
Stary 2006-06-26, 20:11   #628
natuska17
Zakorzenienie

Cytat:
Kurcze u każdego inaczej, paranoja...
Mi ta babka z PUP przez telefon powiedziała ze mam zaczac 3 lipca
Jeszcze jedna sprawa ja niewiem jeszcze na jak długo ten staż jest, musze sie o to zapytac w czwartek jak pojade, tylko mam nadzieje ze mnie nie poslą z tym skierowaniem od nich z powrotem do lekarza bo mam dośc dlaeko i napewno nie obróce w jeden dzien
Do mojego pracodawcy zadzwoniono z PUP 5.06., że 6.06. mam się zjawić u nich i odebrać papiery. Poszłam tam na następny dzień właśnie, dostałam skierowanie na badania i taki druk na podpisy pracodawcy, przyniosłam to wszystko wypełnione do PUP, tam zapoznano mnie z regulaminem, tym co mi przysługuje, jak to z wypłatą, że muszę mieć założoną listę obecności itp. itd. Po tym wszystkim poszłam normalnie "do pracy" już
natuska17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-06-26, 20:43   #629
kajasia222
Zadomowienie

GG do kajasia222

Cytat:
Napisane przez natuska17
Do mojego pracodawcy zadzwoniono z PUP 5.06., że 6.06. mam się zjawić u nich i odebrać papiery. Poszłam tam na następny dzień właśnie, dostałam skierowanie na badania i taki druk na podpisy pracodawcy, przyniosłam to wszystko wypełnione do PUP, tam zapoznano mnie z regulaminem, tym co mi przysługuje, jak to z wypłatą, że muszę mieć założoną listę obecności itp. itd. Po tym wszystkim poszłam normalnie "do pracy" już
Zobaczymy jak to bedzie w czwartek heh mam pietra
Stary 2006-06-27, 07:16   #630
smerfeta01
Zakorzenienie

Cytat:
Zobaczymy jak to bedzie w czwartek heh mam pietra
będzie dobrze
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości