Pytanie o staż - wątek zbiorczy - Strona 56 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-06-02, 11:25   #1651
sylwiatoja
Raczkowanie

Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

będąc na stażu nadal masz status osoby bezrobotnej, nie masz stosunku pracy także żaden zasiłek się nie należy.

Nie ma brzydkich kobiet, są tylko kobiety, które nie wiedzą, że są ładne
sylwiatoja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-02, 20:26   #1652
paulinka3110
Wtajemniczenie

Odnośnie zakończenia stażu i "pożegnania"...Dzisia j jedna z naszych stażystek była ostatni dzień w pracy i kupiła dwie rolady i siatę cukierków...Położyła na stoliku i każdy się częstował...

Jestem zdziwiona tym, że ktoś planuje dawać jakieś prezenty

Moja książkowa wymiana. Zapraszam
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=630571http://
paulinka3110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-02, 20:34   #1653
sylwiatoja
Raczkowanie

u mnie babki z pracy tez się pytały co im postawie na odchodne, ale stwierdziłam ze nie ma co oblewać bo nie zatrudniono mnie. poza tym za małe pieniądze otrzymują stażyści by stawiać coś pracownikom..

Stary 2008-06-02, 21:45   #1654
Ata77
Zakorzenienie

Odnośnie jeszcze prezentów na koniec stażu - w zasadzie u nas to wygląda tak- my składamy się DLA STAŻYSTY na jakiś skromny prezent,a on/ona przynosi ciasto. Pomyślałam sobie,że prezent od stażysty dla pracodawcy wyglądałby jak łapówka

Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-03, 11:47   #1655
imago84
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sylwiatoja Pokaż wiadomość
u mnie babki z pracy tez się pytały co im postawie na odchodne, ale stwierdziłam ze nie ma co oblewać bo nie zatrudniono mnie. poza tym za małe pieniądze otrzymują stażyści by stawiać coś pracownikom..
zgadzam sie z Tobą
ale przystane na to ciasto zeby nie bylo ze jestem skąpa.....
Stary 2008-06-03, 13:34   #1656
Shiruvii
Zakorzenienie

GG do Shiruvii Send a message via Skype™ to Shiruvii

Od jutra zaczynam staz w banku. Bedziemy we dwie (dwie stazystki) i powiem szczerze, ze strasznie sie denerwuje. Po moich przejsciach z UP (masakrycznie dluuugie czekanie, az w koncu znajda drugą osobę i potem zechce im sie podpisac umowy).

Macie jakies rady?

Cinderella is a proof that a new pair of shoes can change your life
Shiruvii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-03, 21:11   #1657
evelinag
Przyczajenie

GG do evelinag

Napiszcie mi proszę czy moge podjać staż po studiach w przypadku gdy w czasie studiów dziennych pracowałam na umowę zlecenie? Czy Urząd Pracy sam dowiaduje sie czy pracowałam na umowę-zlecenie , czy może ja muszę mu zgłosić ten fakt?
evelinag jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-06-04, 09:27   #1658
sylwiatoja
Raczkowanie

Przy rejestracji po prostu musisz mieć zaświadczenie, że pracowałaś na umowę zlecenie.
Osoby zarejestrowane jako bezrobotne uprawnione do odbycia stażu u pracodawcy przez okres nie krótszy niż 3 miesiące lecz nieprzekraczający 12 miesięcy:
  • Osoby bezrobotne do 25 roku życia,
  • Osoby bezrobotne w okresie do upływu 12 miesięcy od dnia określonego
    w dyplomie, świadectwie lub innym dokumencie poświadczającym ukończenie szkoły wyższej, która nie ukończyła 27 roku życia.
Jeżeli spełniasz te warunki to spokojnie możesz ubiegać się o staż.

Stary 2008-06-04, 17:49   #1659
evelinag
Przyczajenie

GG do evelinag

Dzięki. Ktoś mówił mi że żeby ubiegać sie o staż po studiach muszę mieć obroniony dyplom...Obronić chcę sie dopiero we wrześniu. Studia (dzienne) własciwie juz skończyłam, tylko tej obrony nie mam...Czyli co, mogę zarejestrować się w każdej chwili w UP jako bezrobotna i bez problemu mogę iść na staż?Dobrze zrozumiałam?Z góry Dzięki za odpowiedź.
evelinag jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-05, 00:33   #1660
parasolka_22
Raczkowanie

Właśnie, odnosnie umowy zlecenie. gdzies tu wyczytalam ze warunkiem odbycia stazu jest nie przepracowanie wiecej niz 3 miesiecy.

A co jesli ja byłam zatrudniona podczas studiów przez biuro pośrednictwa pracy na umowę zlecenie przez 5 miesiecy ale była to praca w sensie "kiedy chce i mam czas" i w sumie moze przepracowane 40 dni i zarobione niewiele ponad 1000 zł? No i co z legalną praca za granicą??
parasolka_22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-05, 17:13   #1661
aninek21
Przyczajenie

Question Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

hej mam pytanko czy Wy jako stażystki musiałyście brac urlop za ten dzień 2 maja? też jestem na stażu, w miejscu w którym odbywam staż powiedziano mi że 2 maja mam wolne i mam nie przychodzic do pracy, a 23 maja mam przyjśc do pracy albo wziąc sobie urlop. wolałam przyjsc 23 maja, a w urzędzie pracy jak przyszłam z listą obecności to babki bardzo nie miło mnie potraktowały i powiedziały że 2 maja też miałam obowiązek przyjśc i musiałam sie wracac do moich kadr żeby podbili mi tą kartę urlopową, ale były zdziwione i też interweniowały do PUP że powinnam miec w tym dniu wolne normalnie za 3 maja tak jak wszyscy pracownicy ... nie wiecie dlaczego tak jest??
aninek21 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-06-05, 18:59   #1662
sylwiatoja
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aninek21 Pokaż wiadomość
hej mam pytanko czy Wy jako stażystki musiałyście brac urlop za ten dzień 2 maja? też jestem na stażu, w miejscu w którym odbywam staż powiedziano mi że 2 maja mam wolne i mam nie przychodzic do pracy, a 23 maja mam przyjśc do pracy albo wziąc sobie urlop. wolałam przyjsc 23 maja, a w urzędzie pracy jak przyszłam z listą obecności to babki bardzo nie miło mnie potraktowały i powiedziały że 2 maja też miałam obowiązek przyjśc i musiałam sie wracac do moich kadr żeby podbili mi tą kartę urlopową, ale były zdziwione i też interweniowały do PUP że powinnam miec w tym dniu wolne normalnie za 3 maja tak jak wszyscy pracownicy ... nie wiecie dlaczego tak jest??

2 maja nie był ustawowo wolnym dniem od pracy. To że Twoj pracodawca nie pracował nie zwalniało Ciebie, ponieważ urzad pracy płaci za ten dzień. Albo uzgadniasz sobie z pracodawcą że podpisujesz listę a nie ma Cie w pracy a urzad za to płaci albo bierzesz wolne z ustawy (czyli po kazdych 30dniach odbywania stażu) W ustawie jest napisane że jesli dzien wolny przypada na niedzielę mozna sobie odebrac ten dzien w dniu powszednim . jesli pracodawca robil to wlasnie 2 maja powinnas miec to opisane na liscie (np. odebrany za 3 maja). Rozumiesz już?
Urzednicy boja się zeby ne przeplacic za ten dzien bo potem i ty i oni mieli by maly klopot bo musialabys to zwracac a po co to komu.. Tlumacza sie za kazdy dzien przed kontrola a maja ich 4 do roku..

Stary 2008-06-05, 19:37   #1663
zanka205
Zakorzenienie

dziewczyny, jestem na stażu od poniedziałku, wiem, że pierwsze dwa dni wolne przysługują mi po 2 lipcu. I mam pytanko, czy mogę te dni wybrać kiedy chcę czy pracodawca może mi odmówić, że mu nie pasuje czy coś? bo 4. lipca jadę z TŻ na weekendową wycieczkę i muszę wziąć ten dzień (piątek) wolny bo o 16.00 wyjazd a ja oprócz tego mam w ten dzień termin w UP i nie wyrobię sie z czasem.Pracuję od 8.00 do 16.00, a bez sensu zwolnić sie rano na termin a potem koło 14.00 iść do domu. Czy ktoś mi odpowie? licze na Was.

"Dzieci są kotwicami, które trzymają matkę przy życiu"

zanka205 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-05, 19:45   #1664
eve_malutka
Zadomowienie

GG do eve_malutka

Możesz wziasc kiedy chcesz, pracodawca daje ci tylko prace, a nie cie zatrudnia,takze musi ci dac mozliwosc zawiezenie listy ostatniego dnia
eve_malutka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-05, 19:48   #1665
sylwiatoja
Raczkowanie

Pracodawca nie powinien Ci odmówić i po 30 dniach możesz wziąć wolne a na wizytę przyjdziesz już po urlopie

Stary 2008-06-05, 19:51   #1666
eve_malutka
Zadomowienie

GG do eve_malutka

Pozatym jak jestes na stażu, termin sie obowiązuje, dostaniesz wezwanie na nowy termin , czyli dzien po zakonczeniu stażu (zostaniesz powiadomiona o tym listownie)
eve_malutka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-05, 19:59   #1667
sylwiatoja
Raczkowanie

eve_malutka a tak akurat nie jest w każdym UP

Stary 2008-06-05, 21:22   #1668
zanka205
Zakorzenienie

wiem, że pracodawca ma obowiązek zwolnić mnie rano czy popołudniu na termin jeśli pracuję w godzinach kiedy otwarty jest UP, ale i tak wolę wziąć wolne. Wiem że pisze się podanie o dzień wolny, dostałam specjalną karteczkę na to, którą muszę sobie skserować kilka razy. Mam to podanie dać pracodawcy, jak podpisze to jeszcze raz skserować, szef podbija, że zgodne z oryginałem i dołącza się to do listy obecności. To dobrze, że nie odmówi. Dzięki za odpowiedź.

Stary 2008-06-06, 16:34   #1669
aninek21
Przyczajenie

dzięki za odpowiedź właśnie cały urząd miał wolne 2 maja, tylko parę osób miało dyżur i za to miały nie przychodzic 23 maja. i teraz moja naczelniczka się boi bo w UP kazali mi w kadrach napisac na 2 maja urlop, 23 maja byłam normalnie w pracy i z tego wychodzi że mam o 1 dzień za dużo przepracowany w maju i w kadrach sie boją bo to nie jest zgodne z kodeksem pracy. podobno w poprzednich latach nie było z takimi rzeczami problemów i od tego roku UP robi z tego problem. eh dziwne to, w listopadzie znowu będzie taki sam problem ;( pozdrawiam
aninek21 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-06-06, 19:28   #1670
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aninek21 Pokaż wiadomość
dzięki za odpowiedź właśnie cały urząd miał wolne 2 maja, tylko parę osób miało dyżur i za to miały nie przychodzic 23 maja. i teraz moja naczelniczka się boi bo w UP kazali mi w kadrach napisac na 2 maja urlop, 23 maja byłam normalnie w pracy i z tego wychodzi że mam o 1 dzień za dużo przepracowany w maju i w kadrach sie boją bo to nie jest zgodne z kodeksem pracy. podobno w poprzednich latach nie było z takimi rzeczami problemów i od tego roku UP robi z tego problem. eh dziwne to, w listopadzie znowu będzie taki sam problem ;( pozdrawiam

Jakieś to skomplikowane

Po pierwsze: za 2.05 nie bierze się wolnego (bo wtedy "tracisz" jeden dzień z tych 2 dni wolnych przysługujących co miesiąc) tylko wyrównanie czasu pracy

Po drugie: skoro nie wykorzystałaś tego wyrównania czasu pracy, to możesz go jeszcze wziąć - musisz się tylko dowiedzieć do kiedy musisz go wykorzystać, a to zależy od okresu rozliczeniowego - jeśli mają okres kwartalny to do końca czerwca, ale jeśli miesięczny to już za późno, przepadł.

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-06, 23:10   #1671
aluzja
Rozeznanie

GG do aluzja

Mam jedno pytanko. Obecnie jestem w trakcie tzw. 'czekania' na staż, podpisałam już kilka papierków i teraz mam spotkać się z pośrednikiem pracy. Czy ktoś wie na czym będzie polegała z nim rozmowa - z tym pośrednikiem? Czy on od razu zdecyduje, że dostanę ten staż? Jak to jest, miał ktoś z takim czymś doświadczenia? I czy idąc na taką rozmowę trzeba ubrać się na 'galowo', czy można raczej na 'sportowo'? Podzielcie się proszę.

Lonely ATGCATG would like to pair up with congenial TACGTAC.
aluzja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-07, 09:55   #1672
zanka205
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aluzja Pokaż wiadomość
Mam jedno pytanko. Obecnie jestem w trakcie tzw. 'czekania' na staż, podpisałam już kilka papierków i teraz mam spotkać się z pośrednikiem pracy. Czy ktoś wie na czym będzie polegała z nim rozmowa - z tym pośrednikiem? Czy on od razu zdecyduje, że dostanę ten staż? Jak to jest, miał ktoś z takim czymś doświadczenia? I czy idąc na taką rozmowę trzeba ubrać się na 'galowo', czy można raczej na 'sportowo'? Podzielcie się proszę.
ja miałam tak: zadzwonili z UP że mają staż, więc poszłam do nich i dostałam skierowanie na rozmowę o pracę. Na taką rozmowę przyszło 7 osób i w ten sam dzień zadzwonili, że mnie przyjmują. Poszłam znowu do UP i dostałam skierowanie na badania, podpisałam jakieś papierki, że jeśli sama zrezygnuję ze stażu to muszę pokryć koszty badań czyli 32 zł. Z badaniami miałam przyjść o 8 rano 2. czerwca w dzień w którym miałam zacząć staż. Było mnóstwo ludzi, którzy szli na różne staże. Skserowali badania i po pięć osób wchodziliśmy do takiego pokoju gdzie wypełnialiśmy ankietę (bo to z funduszu europejskiego refundowane są te staże) a potem do pośrednika pracy. Tam też do podpisania jakieś papierki i ustalenie pierwszego terminu. Dostaliśmy takie umowy które pracodawca musiał podpisać, kartki na dni wolne i karteczkę, żeby podać nr konta. Tak więc do pracy miałam na 8.00 a dotarłam gdzieś na 9.30. Nie wiem jak u Ciebie jest w UP.

Stary 2008-06-07, 11:09   #1673
verochka
Raczkowanie

GG do verochka

Ja też tak miałam. Idziesz po prostu do milej pani (albo pana), który daje Ci skierowanie na staż, skierowanie do lekarza medycyny pracy i jeżeli jesczze nie wiesz gdzie idziesz, to mówi jakie miejsca są do wyboru-w moim przypadku do wyboru był ZUS, Urząd Skarbowy i jakaś firma zajmująca się ubezpieczeniami (wybrałam skarbówkę).
Zgłaszasz się do wybranego miejsca, oddajesz zaświadczenie od lekarza, że jesteś zdrowa i oni mówią Ci kiedy zaczynasz i do jakiego działu trafisz. To wszystko. Można się ubrać normalnie, ale żadnych japonek i gołych pępków-ale o tym na pewno wiesz. Powodzenia!
verochka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-07, 11:35   #1674
aluzja
Rozeznanie

GG do aluzja

Zanka 205 i verochka. Dzięki dziewczyny, że troche przybliżyliście mi jak to mniej więcej wygląda.
Ja ma się zgłosiś do posrednika dopiero 19. 06. więc zobaczymy co z tego wyniknie.

Lonely ATGCATG would like to pair up with congenial TACGTAC.
aluzja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-07, 14:55   #1675
zanka205
Zakorzenienie

ja poszłam wtedy na pierwszą w życiu rozmowę, która teoretycznie wyglądała jak zwykła rozmowa kwalifikacyjna. Nie spodziewałam się, że od razu akurat mi się uda. W sumie nie przygotowywałam się i nie wiedziałam o co mogą pytać. No i wybrali mnie. Później szefowa powiedziała, że jednogłośnie wybrali mnie od razu, a byłam "przepytywana" jako pierwsza. Nie miałam wyboru miejsca stażu, jedynie pani w UP spytała w jakiej dzielnicy mieszkam i wybrała mi staż najbliżej mojego miejsca zamieszkania. Gdybym nie dostała tego stażu przyszłabym drugi raz i dostała kolejne zaproszenie na rozmowę gdzie indziej i tak do skutku. Mam to szczęście, że szefowa zaznaczyła, że po zakończeniu stażu przyjmą mnie na stałe (jeśli się oczywiście sprawdzę, po 5 miesiącach stażu umowa na 3 miesiące a potem na stałe). Zobaczymy jak to będzie, bo praca u komornika sądowego w kancelarii, i trochę ciężko jest. No ale myślę, że się nauczę wszystkiego i będzie ok. Pierwszy wyczerpujący tydzień za mną.

Stary 2008-06-07, 18:46   #1676
imago84
Wtajemniczenie

moj staz narazie sie skonczyl, dostalysmy bukiet kwiatów i ksiązkę każda
bardzo sie ucieszylam bo nie spodziewalam sie niczego...
Stary 2008-06-10, 21:01   #1677
Sikorka0204
Zakorzenienie

Hej,
Dziś byłam na rozmowie o staż w firmie. Strasznie dużo chętnych...ale może akurat się uda Chciałam zapytać jak to teraz jest ze stypendium...bo czytam i wszędzie inna stawka. A wiem, że weszły jakieś zmiany...no i słyszałam od właściciela firmy że dodatkowo są dotacje z UE. Więc jaką otrzymuje się teraz kwotę?
Sikorka0204 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-11, 09:46   #1678
sylwiatoja
Raczkowanie

na rękę około 650zł

Stary 2008-06-11, 11:22   #1679
Sikorka0204
Zakorzenienie

dziękuję za odpowiedź jutro jeszcze idę porozmawiać z dyrektorem...więc jestem na dobrej drodze

A jeszcze takie pytanko:
Jak to jest ze zwrotem kosztów za dojazd? Jakie wymogi trzeba spełnić?
Bo mi wychodzi 130zł..i nie wiem czy wchodzi w grę jakiś zwrot...
Sikorka0204 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-11, 12:47   #1680
Madaaa
Zakorzenienie

Jak to jest kiedy ktos ukonczyl studia, ale jeszcze sie nie obronil pracy dyplomowej? Czy taka osoba moze zapisac sie do urzedu pracy?
Madaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości