![]() |
#1651 |
Raczkowanie
|
Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy
będąc na stażu nadal masz status osoby bezrobotnej, nie masz stosunku pracy także żaden zasiłek się nie należy.
#1652 |
Wtajemniczenie
|
Odnośnie zakończenia stażu i "pożegnania"...Dzisia j jedna z naszych stażystek była ostatni dzień w pracy i kupiła dwie rolady i siatę cukierków...Położyła na stoliku i każdy się częstował...
Jestem zdziwiona tym, że ktoś planuje dawać jakieś prezenty ![]()
![]() |
#1653 |
Raczkowanie
|
u mnie babki z pracy tez się pytały co im postawie na odchodne, ale stwierdziłam ze nie ma co oblewać bo nie zatrudniono mnie. poza tym za małe pieniądze otrzymują stażyści by stawiać coś pracownikom..
#1654 |
Zakorzenienie
|
Odnośnie jeszcze prezentów na koniec stażu - w zasadzie u nas to wygląda tak- my składamy się DLA STAŻYSTY na jakiś skromny prezent,a on/ona przynosi ciasto. Pomyślałam sobie,że prezent od stażysty dla pracodawcy wyglądałby jak łapówka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1655 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale przystane na to ciasto zeby nie bylo ze jestem skąpa.....
![]() ![]() |
![]() |
#1656 |
Zakorzenienie
|
Od jutra zaczynam staz w banku. Bedziemy we dwie (dwie stazystki) i powiem szczerze, ze strasznie sie denerwuje. Po moich przejsciach z UP (masakrycznie dluuugie czekanie, az w koncu znajda drugą osobę i potem zechce im sie podpisac umowy).
Macie jakies rady?
#1657 |
Przyczajenie
|
Napiszcie mi proszę czy moge podjać staż po studiach w przypadku gdy w czasie studiów dziennych pracowałam na umowę zlecenie? Czy Urząd Pracy sam dowiaduje sie czy pracowałam na umowę-zlecenie , czy może ja muszę mu zgłosić ten fakt?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1658 |
Raczkowanie
|
Przy rejestracji po prostu musisz mieć zaświadczenie, że pracowałaś na umowę zlecenie.
Osoby zarejestrowane jako bezrobotne uprawnione do odbycia stażu u pracodawcy przez okres nie krótszy niż 3 miesiące lecz nieprzekraczający 12 miesięcy:
#1659 |
Przyczajenie
|
Dzięki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1660 |
Raczkowanie
|
Właśnie, odnosnie umowy zlecenie. gdzies tu wyczytalam ze warunkiem odbycia stazu jest nie przepracowanie wiecej niz 3 miesiecy.
A co jesli ja byłam zatrudniona podczas studiów przez biuro pośrednictwa pracy na umowę zlecenie przez 5 miesiecy ale była to praca w sensie "kiedy chce i mam czas" i w sumie moze przepracowane 40 dni i zarobione niewiele ponad 1000 zł? No i co z legalną praca za granicą?? |
![]() ![]() |
![]() |
#1661 |
Przyczajenie
|
![]()
hej mam pytanko czy Wy jako stażystki musiałyście brac urlop za ten dzień 2 maja? też jestem na stażu, w miejscu w którym odbywam staż powiedziano mi że 2 maja mam wolne i mam nie przychodzic do pracy, a 23 maja mam przyjśc do pracy albo wziąc sobie urlop. wolałam przyjsc 23 maja, a w urzędzie pracy jak przyszłam z listą obecności to babki bardzo nie miło mnie potraktowały
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1662 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
2 maja nie był ustawowo wolnym dniem od pracy. To że Twoj pracodawca nie pracował nie zwalniało Ciebie, ponieważ urzad pracy płaci za ten dzień. Albo uzgadniasz sobie z pracodawcą że podpisujesz listę a nie ma Cie w pracy a urzad za to płaci albo bierzesz wolne z ustawy (czyli po kazdych 30dniach odbywania stażu) W ustawie jest napisane że jesli dzien wolny przypada na niedzielę mozna sobie odebrac ten dzien w dniu powszednim . jesli pracodawca robil to wlasnie 2 maja powinnas miec to opisane na liscie (np. odebrany za 3 maja). Rozumiesz już? Urzednicy boja się zeby ne przeplacic za ten dzien bo potem i ty i oni mieli by maly klopot bo musialabys to zwracac a po co to komu.. Tlumacza sie za kazdy dzien przed kontrola a maja ich 4 do roku..
![]() |
#1663 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny, jestem na stażu od poniedziałku, wiem, że pierwsze dwa dni wolne przysługują mi po 2 lipcu. I mam pytanko, czy mogę te dni wybrać kiedy chcę czy pracodawca może mi odmówić, że mu nie pasuje czy coś? bo 4. lipca jadę z TŻ na weekendową wycieczkę i muszę wziąć ten dzień (piątek) wolny bo o 16.00 wyjazd a ja oprócz tego mam w ten dzień termin w UP i nie wyrobię sie z czasem.Pracuję od 8.00 do 16.00, a bez sensu zwolnić sie rano na termin a potem koło 14.00 iść do domu. Czy ktoś mi odpowie? licze na Was.
![]()
#1664 |
Zadomowienie
|
Możesz wziasc kiedy chcesz, pracodawca daje ci tylko prace, a nie cie zatrudnia,takze musi ci dac mozliwosc zawiezenie listy ostatniego dnia
|
![]() ![]() |
![]() |
#1665 |
Raczkowanie
|
Pracodawca nie powinien Ci odmówić i po 30 dniach możesz wziąć wolne a na wizytę przyjdziesz już po urlopie
![]()
#1666 |
Zadomowienie
|
Pozatym jak jestes na stażu, termin sie obowiązuje, dostaniesz wezwanie na nowy termin , czyli dzien po zakonczeniu stażu (zostaniesz powiadomiona o tym listownie)
|
![]() ![]() |
![]() |
#1667 |
Raczkowanie
|
eve_malutka a tak akurat nie jest w każdym UP
![]()
#1668 |
Zakorzenienie
|
wiem, że pracodawca ma obowiązek zwolnić mnie rano czy popołudniu na termin jeśli pracuję w godzinach kiedy otwarty jest UP, ale i tak wolę wziąć wolne. Wiem że pisze się podanie o dzień wolny, dostałam specjalną karteczkę na to, którą muszę sobie skserować kilka razy. Mam to podanie dać pracodawcy, jak podpisze to jeszcze raz skserować, szef podbija, że zgodne z oryginałem i dołącza się to do listy obecności. To dobrze, że nie odmówi. Dzięki za odpowiedź.
#1669 |
Przyczajenie
|
dzięki za odpowiedź
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1670 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakieś to skomplikowane ![]() Po pierwsze: za 2.05 nie bierze się wolnego (bo wtedy "tracisz" jeden dzień z tych 2 dni wolnych przysługujących co miesiąc) tylko wyrównanie czasu pracy Po drugie: skoro nie wykorzystałaś tego wyrównania czasu pracy, to możesz go jeszcze wziąć - musisz się tylko dowiedzieć do kiedy musisz go wykorzystać, a to zależy od okresu rozliczeniowego - jeśli mają okres kwartalny to do końca czerwca, ale jeśli miesięczny to już za późno, przepadł.
![]() |
#1671 |
Rozeznanie
|
Mam jedno pytanko. Obecnie jestem w trakcie tzw. 'czekania' na staż, podpisałam już kilka papierków i teraz mam spotkać się z pośrednikiem pracy. Czy ktoś wie na czym będzie polegała z nim rozmowa - z tym pośrednikiem? Czy on od razu zdecyduje, że dostanę ten staż? Jak to jest, miał ktoś z takim czymś doświadczenia? I czy idąc na taką rozmowę trzeba ubrać się na 'galowo', czy można raczej na 'sportowo'? Podzielcie się proszę.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1672 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#1673 |
Raczkowanie
|
Ja też tak miałam. Idziesz po prostu do milej pani (albo pana), który daje Ci skierowanie na staż, skierowanie do lekarza medycyny pracy i jeżeli jesczze nie wiesz gdzie idziesz, to mówi jakie miejsca są do wyboru-w moim przypadku do wyboru był ZUS, Urząd Skarbowy i jakaś firma zajmująca się ubezpieczeniami (wybrałam skarbówkę).
Zgłaszasz się do wybranego miejsca, oddajesz zaświadczenie od lekarza, że jesteś zdrowa i oni mówią Ci kiedy zaczynasz i do jakiego działu trafisz. To wszystko. Można się ubrać normalnie, ale żadnych japonek i gołych pępków-ale o tym na pewno wiesz. Powodzenia! |
![]() ![]() |
![]() |
#1674 |
Rozeznanie
|
Zanka 205 i verochka. Dzięki dziewczyny, że troche przybliżyliście mi jak to mniej więcej wygląda.
![]() Ja ma się zgłosiś do posrednika dopiero 19. 06. więc zobaczymy co z tego wyniknie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1675 |
Zakorzenienie
|
ja poszłam wtedy na pierwszą w życiu rozmowę, która teoretycznie wyglądała jak zwykła rozmowa kwalifikacyjna. Nie spodziewałam się, że od razu akurat mi się uda. W sumie nie przygotowywałam się i nie wiedziałam o co mogą pytać. No i wybrali mnie. Później szefowa powiedziała, że jednogłośnie wybrali mnie od razu, a byłam "przepytywana" jako pierwsza. Nie miałam wyboru miejsca stażu, jedynie pani w UP spytała w jakiej dzielnicy mieszkam i wybrała mi staż najbliżej mojego miejsca zamieszkania. Gdybym nie dostała tego stażu przyszłabym drugi raz i dostała kolejne zaproszenie na rozmowę gdzie indziej i tak do skutku. Mam to szczęście, że szefowa zaznaczyła, że po zakończeniu stażu przyjmą mnie na stałe (jeśli się oczywiście sprawdzę, po 5 miesiącach stażu umowa na 3 miesiące a potem na stałe). Zobaczymy jak to będzie, bo praca u komornika sądowego w kancelarii, i trochę ciężko jest. No ale myślę, że się nauczę wszystkiego i będzie ok. Pierwszy wyczerpujący tydzień za mną.
#1676 |
Wtajemniczenie
|
moj staz narazie sie skonczyl, dostalysmy bukiet kwiatów i ksiązkę każda
bardzo sie ucieszylam bo nie spodziewalam sie niczego... ![]()
![]() |
#1677 |
Zakorzenienie
|
Hej,
Dziś byłam na rozmowie o staż w firmie. Strasznie dużo chętnych...ale może akurat się uda ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1678 |
Raczkowanie
|
na rękę około 650zł
#1679 |
Zakorzenienie
|
dziękuję za odpowiedź
![]() ![]() A jeszcze takie pytanko: Jak to jest ze zwrotem kosztów za dojazd? Jakie wymogi trzeba spełnić? Bo mi wychodzi 130zł..i nie wiem czy wchodzi w grę jakiś zwrot... |
![]() ![]() |
![]() |
#1680 |
Zakorzenienie
|
Jak to jest kiedy ktos ukonczyl studia, ale jeszcze sie nie obronil pracy dyplomowej? Czy taka osoba moze zapisac sie do urzedu pracy?
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:28.