Pytanie o staż - wątek zbiorczy - Strona 87 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-01-05, 09:42   #2581
Elitka4
Rozeznanie

Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez fireman240 Pokaż wiadomość
a jak powinno wyglądać podanie o przedłużenie stażu, wiem pisze je pracodawca, ale pewnie sam bede musiał napisać a on sie podpisze, pisał ktoś może kiedyś, jakiś wzór? wystarczy sama prośba czy trzeba to jakoś uzasadniać?
Cytat:
Napisane przez maugoszatka Pokaż wiadomość
mam to samo pytanie co wyżej;]

Ja pisałam dwa razy Zwykłe pismo, w którym pracodawca pisze, że prosi o przedłużenie stażu (Ja zawsze pisałam, że na rok, a UP I raz przedłuzył na kolejne 3 m-ce, a potem już o 6) i do tego trzeba napisać program stażu (Ja to robiłam na podstawie pierwotnego programu, np. doskonalenie obsługi programu X). Pod tym pismem podpisuje się pracodawca. My stażystki pisałyśmy pod tym (tak odręcznie) "Wyrażam zgodę" i sie podpisywałyśmy.
Elitka4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-05, 16:20   #2582
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

U mnie podanie o przedłużenie stażu wygląda troche inaczej. Najpierw musiałam napisać podanie do dyrekcji instytucji w której kończę właśnie staż o przedłużenie do, do niego musiałam dołączyć opinię przełożonego. Dyrekcja zatwierdzała to i dopiero instytucja ma wysłać wniosek do UP o przedłużenie stażu wymienionym osobom. nie pisałam tam na jaki okres, to i tak zależeć bedzie od UP. Nie pisałam także żandego programu stażu. Do tej pory na stażu też nie miałam zadnego programu (przynajmniej ja nic takiego nie widziałam). Generalnie to jak ma wyglądać procedura przedłużania stażu lepiej pytać się u opiekuna praktyk/dziale kadr. Ja mam staż w dużej instytucji i tak to u mnie wyglądało.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-05, 18:26   #2583
Lamparcica
Raczkowanie

A ktoś wie może, czy jeśli np. odbyłam staż miesiąc (zrezygnowałam na poczet innej pracy, gdzie pracowałam trzy miesiące) to mogę ubiegać się o kolejny staż, ale tym razem gdzie indziej ? Dodam, że chwilowo nie jestem osobą uczącą się (tj. na studia wybieram się od października, a maturę pisałam dwa lata temu).

9.12.08 - 62,3 kg
9.01.09 - 61,9 kg

stanęło na wadze 58,6 kg

Żona od 2013

Lamparcica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-05, 18:48   #2584
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

z tego co mi wiadomo staż można mieć przez rok z przerwami oczywiście, (w różnych instytucjach), ale max rok mozna być na stażu (liczy sie czas przepracowany, brz przerw), z tym, że staż nie przysługuje np osobom, które wcześnmiej pracowały przez min 3 miesiące. wydaje mi się (nie mam jednak pewności), że jeśli pracowałaś pełne 3 miesiące to nie możesz się już ubiegać o staż. ale zapytać w UP nie zaszkodzi.
Stary 2009-01-05, 18:53   #2585
Lamparcica
Raczkowanie

Dzięki. Właśnie jutro mam zamiar zapytać.

9.12.08 - 62,3 kg
9.01.09 - 61,9 kg

stanęło na wadze 58,6 kg

Żona od 2013

Lamparcica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-05, 19:31   #2586
Elitka4
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Lamparcica Pokaż wiadomość
Dzięki. Właśnie jutro mam zamiar zapytać.
No właśnie najlepje sama zapytaj. Bo kiedyś rzeczywiście było takie ograniczenie 3 m-cy o jakim pisze moni_ka.g, ale już dawno to zostało zniesione (no chyba że to przywrócili, ale nie sądzę). Ja pracowałam wcześniej przez 1,5 roku i dostałam staż.
Stary 2009-01-05, 20:38   #2587
mini23
Przyczajenie

witam. mam pytanie koncze staz 20 stycznia mam niby gwaracje zatrudnienia ale niechce byc zatrudniona gdyz chce zaczac juz swoja dzialanosc. niecche tez robic problemow mojemu pracodawcy jak najlepeij wybrnac z tej sprawy??
prosze o pomoc z gory dzieki!!
mini23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-05, 20:42   #2588
mini23
Przyczajenie

Smile Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

co do podania o przedluzenie stazu to u mnie wygladalo tak :
zwracam sie z uprzejma prozba o przedluzenie stazu (imie nazwisko stazysty) zamieszkalej... ,wynikajacego z umowy nr ... o ... miesiace i tyle podpis pieczatki od pracodawcy nie ma co sie wysilac jak maja pieniadze z uni to musza wam dprzedluzyc!!
Stary 2009-01-05, 20:51   #2589
Elitka4
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mini23 Pokaż wiadomość
witam. mam pytanie koncze staz 20 stycznia mam niby gwaracje zatrudnienia ale niechce byc zatrudniona gdyz chce zaczac juz swoja dzialanosc. niecche tez robic problemow mojemu pracodawcy jak najlepeij wybrnac z tej sprawy??
prosze o pomoc z gory dzieki!!

Ja bym już teraz zaczęła mówić o planach założenia własnej firmy, żeby potem nie było zaskoczenia i wielkich oczu ( )

Ja też po stażu mogłam zostać i pracować, ale odpowiednio wcześniej powiedziałam szefowym, że szukam pracy, bo tutaj nie nauczę się księgowości większych firm. Szefowe powiedziały, że mam rację, bo tam tylko same maleństwa na kpir i dostałam jeszcze bardzo dobre referencje od nich. No ale Ja miałam świetne szefowe. Super babki. Nie wiem jakie Ty masz szefostwo, ale jak piszesz, że nie chcesz mu robić problemu, to chyba nie masz z nim jakoś źle tak więc myślę, że po prostu już zacznij się chwalić planami o własnej firmie, żeby był przygotowany, że masz inne plany.
Stary 2009-01-05, 20:59   #2590
katka_19
Wtajemniczenie

Dziewczynki a ja mam troszkę inne pytanie. Otóż zakończyłam własnie staż i Pani powiedziała że pocztą przyjdzie mi PIT, którego muszę złożyć w Urzędzie Pracy...
Czy w związku z tym otrzymam jakiś zwrot podatku czy coś??
Jeśli tak to jak to się ma gotówkowo??
Przepraszam za być może głupie pytania, jednakże jestem w tej kwestii zielona:/

katka_19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-05, 21:21   #2591
mini23
Przyczajenie

co do szefa to sie nie martiwe bardziej chodzi mi o urzad pracy ze oni bede sie przyburzac i do szefa i do mnie nieiwme co zrobic czy zlozyc podanie o rezygnacje stazu czy poprostu powiedziec w urzedzie ze nie podejmuje pracy i tyle nieiwme czy bede miec jakies konsekwencje bo jesli tylko strace status bezrobotnego to i tak mi to nie potrzebne.wiecie cos na ten temat??

co do pitu to nic niewiem na ten temat

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-05, 21:31   #2592
mimix86
Raczkowanie

GG do mimix86

Byłam dzisiaj w PUP i zapytałam o ubezpieczenie i stypendium, więc pomyślałam, że podzielę się z Wami tymi informacjami, bo może ktoś chciał o to zapytac

Dowiedziałam się, że to prawda, że od 1 stycznia 2009 r. wszyscy bezrobotni zarejestrowani w up są ubezpieczeni, wcześniej osoby uczące się miały byc ubezpieczane w pracy jednego z rodziców. zapytałam też o stażowe, czy trzeba założyć konto bankowe, okazało się, że nie, bo listonosz będzie przynosił, ale ja się muszę zastanowić nad kontem, tylko nie wiem które wybrać. Może któraś z Was mogłaby mi doradzić. Stażowe ma przychodzic około 10 dnia miesiąca. Ale to są informacje z Wrocławia, więc niekoniecznie wszędzie mogą byc (w przypadku wypłaty stypendium np. )
Rozważam przede wszystkim konto w BZWBK bo mają ofertę, że do 30 roku życia za darmo prowadzone, ale chyba jest w tym jakiś haczyk bo trochę dziwne, że aż tak idą na rękę studentom.

P.S. Na stażu jest fajnie zaczęłam dzisiaj naukę programu Płatnik, zobaczymy jak będzie dalej.

Pozdrawiam wszystkie Wizażanki i (byłe) stażystki
mimix86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-05, 21:34   #2593
Elitka4
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez katka_19 Pokaż wiadomość
Dziewczynki a ja mam troszkę inne pytanie. Otóż zakończyłam własnie staż i Pani powiedziała że pocztą przyjdzie mi PIT, którego muszę złożyć w Urzędzie Pracy...
Czy w związku z tym otrzymam jakiś zwrot podatku czy coś??
Jeśli tak to jak to się ma gotówkowo??
Przepraszam za być może głupie pytania, jednakże jestem w tej kwestii zielona:/
Trochę inaczej. Urząd Pracy wyśle Ci PIT-11, to jest taki druk który pracownik otrzymuje od pracodawcy i tam jest napisane ile zarobiłaś, ile podatku pracodawca w Twoim imieniu wpłacił do Urzędu Skarbowego. Na podstawie tego PITa-11 rozliczysz się z podatku (czyli wypełnisz PIT-37 i złożysz go w US w terminie do 30 kwietnia). To czy i ile dostaniesz zwrotu zależy od tego ile zarobiłaś, a ile zaliczek w Twoim imieniu zostało wpłacone do US. Stażyści mało zarabiają (a zaliczki płacą), więc zwykle jakiś tam zwrot zawsze mają

Cytat:
Napisane przez mimix86 Pokaż wiadomość
Może któraś z Was mogłaby mi doradzić. Stażowe ma przychodzic około 10 dnia miesiąca. Ale to są informacje z Wrocławia, więc niekoniecznie wszędzie mogą byc (w przypadku wypłaty stypendium np. )
Rozważam przede wszystkim konto w BZWBK bo mają ofertę, że do 30 roku życia za darmo prowadzone, ale chyba jest w tym jakiś haczyk bo trochę dziwne, że aż tak idą na rękę studentom.

P.S. Na stażu jest fajnie zaczęłam dzisiaj naukę programu Płatnik, zobaczymy jak będzie dalej.

Nie ma haczyka. Konto >30 (mniej niż 30) zakładasz będąc studentką mając mniej niż 30 lat, a korzystasz z niego aż do 30-stki. Ja mam to konto, więc osobiście mogę Ci powiedzieć, że haczyków nie ma Usługi internetowe są za darmo i dostajesz kartę na dwa lata (tylko pamiętaj, że jak dostaniesz tę kartę, to musisz w ciągu 3 m-cy zrobić nią 3 transakcje np. trzy razy za chleb zapłacić, bo jak jej nie użyjesz te 3 razy, to Ci za nią ściągną 25 zł, a jak użyjesz, to masz kartę za darmo - no w sumie, to można uznać za jakiś tam haczyk mały , bo jak po dwóch latach dostaniesz nową kartę, to 25 zł od razu skasują). Najwyraźniej nie chcą żeby studenci zaraz po studiach zamykali konta, więc tę darmochę tak przedłużyli.

Mam też konto w PKO, ale nie jestem zadowolona, bo płacę 2,5 miesięcznie i nie mam z tego nic specjalnego. Ale niestety konto w PKO założyłam w pierwszej kolejności i teraz poczekam do końca semestru żeby je zamknąć, bo panie w dziekanacie mają ten numer konta już zapisany, że tam mają wysyłać stypendium - nie chcę im mieszać tymi numerami kont, bo się boję, że coś pomieszają i moje stypendium w kosmos pójdzie. Taka jestem bojaźliwa

I jeszcze Ci powiem, że ostatnio zainteresowało mnie konto w Aliorze. Ale to nie teraz, tylko dopiero jak zamknę w PKO, to pomyślę o tym, bo fakt faktem kasują miesięcznie 3 zł, ale za to można korzystać ze wszystkich bankomatów Alior wszędzie się reklamuje, że za prowadzenie konta nic się nie płaci, za wydanie karty też nie, ale jak zerkniesz na cennik, to zobaczysz, że te 3 zł kasują za używanie karty. Bez sensu, no ale pewnie tak zrobili, żeby te 3 zł ukryć i zwabić ludzi do oddziałów.

Albo może któraś z wizażanek podsunie inne możliwości w innych bankach, to sama chętnie poczytam, bo na razie z innymi bankami nie miałam osobiście do czynienia, więc się nie wypowiadam.

Edytowane przez Elitka4
Czas edycji: 2009-01-05 o 21:57
Stary 2009-01-05, 21:38   #2594
Nija_
Zakorzenienie

A ja za tydzień w poniedziałek przynoszę pożegnalne ciasto i koniec 6-miesięcznego stażu. Z jednej strony , z drugiej .

To był mój pierwszy staż, teraz chcę się rozejrzeć za czymś bliżej mojego miejsca zamieszkania, bo na dojazdy do obecnej pracy tracę 3 godziny dziennie, a w maju poprawiam wyniki matury, więc muszę znaleźć też w ciągu dnia czas na naukę.

Mam na oku parę miejsc Najbardziej chciałabym załapać się do szkoły-mojego byłego gimnazjum, ale tam nigdy nie było stażystów, więc nie wiem czy UP się zgodzi. Chciałabym być pracownikiem administracyjno-biurowym Czy któraś z Was miała taką sytuację, że sama znalazła sobie pracodawcę i w dodatku ten pracodawca nigdy wcześniej nie miał stażystów?

Szkoła to instytucja państwowa, oj, oby UP nie robił problemów, bo dyrektor na pewno mile mnie wspomina i nie będzie miał nic przeciwko
Stary 2009-01-05, 21:38   #2595
mini23
Przyczajenie

u mnie tez przychodzi zawsze do 10 kazdego miesiac zalezy jak weekendy sie uloza najwczesniej mialam 7 wyplate no i chyba lepiej zaloz sobie konto po co latac na poczte jak cie w domu nie bedzie jest to napewno wygodnijesze!! -przynajmniej dla mnie pozdrawiam
Stary 2009-01-05, 21:42   #2596
mini23
Przyczajenie

Smile Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

ja zalatwiama sobie staz na wlasna reke i u osoby ktora nigdy nie przyjmowala wczesniej stazystow!! wystraczy dobrze wypelnic wniosek stazowy i wszystko bedzie ok nie robili zadnych problemow wiec nie ma sie oco martwic tylko zaczynac cos zalatwiac
Stary 2009-01-05, 22:11   #2597
Elitka4
Rozeznanie

mini23 używaj funkcji edytowania, bo za post pod postem, to Ci moderator upomnienie wlepi Też na początku nie wiedziałam, że tak nie wolno.
Stary 2009-01-05, 22:39   #2598
mimix86
Raczkowanie

GG do mimix86

No i założyłam sobie konto w BZWBK a dopiero teraz przeczytałam Wasze wypowiedzi już po wyborze, dopiero 19 idę umowę podpisac, bo okazało się, że dopiero 9 dni po złożeniu wniosku przez Internet można, więc musiałam ustalic datę przynajmniej 9 dni później, ale ustaliłam późniejszą bo w tzw. między czasie mam zjazd na uczelni, więc dużo nauki...

A co do Aliora, to czytałam, że mają taką ofertę, ale o nim nie myślałam, bo wiesz to nowy bank jest i po prostu teraz mają tak dobrze, a nie wiadomo jak będzie później, a BZWBK ma dużo placówek, bankomatów i działa już od ładnych paru lat...

Nija_
Ja sobie sama pracodawcę znalazłam, nie wiem czy już wcześniej mieli stażystę/kę, ale wiem że przynajmniej miesiąc wcześniej już umowę mieli z PUP podpisaną i czekali na kogoś odpowiedniego, znalazłam pracodawcę przez Internet w ogłoszeniach.
mimix86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-05, 22:48   #2599
dra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mimix86 Pokaż wiadomość

dobrze wiedziec o tych pitach,bo mi niedawno przyslali i sie zastanawialam czy musze wypeniac,jednak ta dobrze wiedziec

co do wbk konto do 30 to jestem już w nim 3 lata i jestem zadowolona a co do haczykow,ze niby tranzakcje 3 zrobic w miesiac,ja tyle razy zapominalam,o nie zawsze karta place,ale i tak nic nie odciagneli
Stary 2009-01-05, 23:06   #2600
Elitka4
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dra Pokaż wiadomość
dobrze wiedziec o tych pitach,bo mi niedawno przyslali i sie zastanawialam czy musze wypeniac,jednak ta dobrze wiedziec

co do wbk konto do 30 to jestem już w nim 3 lata i jestem zadowolona a co do haczykow,ze niby tranzakcje 3 zrobic w miesiac,ja tyle razy zapominalam,o nie zawsze karta place,ale i tak nic nie odciagneli
Nie, nie. Chyba źle to napisałam. Nie chodzi o to że co miesąc trzeba robić te trzy transakcje, tylko o to że jak zrobisz te 3 transakcje kartą w ciągu pierwszych 3 m-cy, to nie skasują Cię za nią 25 zł, a potem to już nie ważne czy się tej karty używa czy nie.

A jak już jesteśmy przy temacie BZ WBK, to jeśli płacicie za studia, to spytajcie się jaki jest limit do transakcji internetowych. Bo Ja płacę za studia wieczorowe 2.550,00 zł a na usługi internetowe był jakiś limit (albo 2000 albo 2500 już nie pamiętam) i musiałam zwiększyć limit, żeby płacić czesne przez internet.
Stary 2009-01-06, 07:08   #2601
malinka612
Raczkowanie

Dziewczyny, mogłybyście mi pokazać podstawę prawną na to że nie ma limitu pracy (przed pójściem na staż)- bo limit wiekowy jest. Bo tak mówicie, mówicie a u mnie jest limit. A fajnie by było móc pokazać Paniom w UP pracy to Bo teraz mi się udało załapać na hostessę na umowę zlecenie i będę się musiała wyrejestrować, a fajnie byłoby się załapać na staż pomimo tego
malinka612 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-06, 13:19   #2602
Elitka4
Rozeznanie

MALINKA, poszukaj może na stronie UP. Ja pamiętam, że za pierwszym razem jak chciałam się zarejestrować, to mi Pani po prostu pokazała skserowane przepisy (jakieś - myślę, że gdybym zapytała, to by mi powiedziała jaka to ustawa, ale nie pytałam), że jest limit 3 m-ce. Po dwóch latach koleżanka mi powiedziała, że tego limitu już nie ma, więc poszłam do UP i okazało się, że rzeczywiście już nie ma, więc się zarejestrowałam i już jestem po rocznym stażu

Ja jak szłam na staż to stażowe wynosiło ok 450 zł netto, a teraz jest wyższe, więc może przepisy się zmieniły jakoś ostatnio (bo może za dużo chętnych mają). Te przepisy to się zmieniają jak rękawiczki.
Stary 2009-01-06, 16:25   #2603
malinka612
Raczkowanie

Elitka4, nic takiego nie ma. Na necie tez szukam i nie mogę znaleźć.
Także jakby któraś z dziewczyn miała coś na ten temat to będę wdzięczna
malinka612 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-06, 19:23   #2604
violisia
Zadomowienie

A ja sie zastanawiam czy wie juz ktos moze o tym czy ma wzrosnac lub zmaleć stażowe?? jakby ktoras z was przypadkowo dzwonila lub byla w up to dajcie zanc dziewczyny, lub jaky ktoras znalazla jakies info w necie
violisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-06, 19:48   #2605
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

szukałam wczoraj informacji co do limitów pracy przed podjęciem stażu i na stronie UP niestety nie znalazłam tego. napisałam o tym wcześniej bo kilka razy o tym słyszałam i z tego co pamiętam w UP też podano mi taką informację podczas spisywania gdzie i w jakich terminach kiedykolwiek pracowałam. ale ja pracowałam tylko na umowy - zlecenia jako wychowawca na koloniach więc i tak nie pracowałam przez 3 miesiące.

co do wyboru konta to też się nad tym zastanawiam. do tej pory nie byłam zmuszona zakładać konta, bo na studiach nie było mi ono potrzebne, a teraz raczej by się przydało, tylko kompletnie się na tym nie znam. no i kończę staż i nie wie4m co będzie dalej, czy przedłużą, od kiedy ewentualnie a na konta zdaje się, że co miesiąc muszą jakieś kwoty wpływać. czytałam o koncie INTELIGO, i tam, żeby nie płacić za prowadzenie konta co miesiąc musi wpływać min 100zł a ja w sumie nie wiem jak będzie z finansami po stażu.

jeśli chodzi o stawki stypendium stażowego też nic nie wiem niestety, na stronie UP są stare informacje.

znalazłam właśnie w necie coś takiego:

"Doświadczenie zawodowe a możliwość podjęcia stażu
Zgodnie z nową ustawą za doświadczenie zawodowe może zostać uznana trwająca dłużej niż trzy miesiące umowa o dzieło, umowa zlecenie, jak i umowa o pracę. Może, ale nie musi. Zgodnie z nowymi zapisami ze stażu, opłacanego przez Urząd Pracy mogą skorzystać bezrobotni do 25 roku życia. "

informacja pochodzi ze strony:

http://209.85.129.132/search?q=cache...nk&cd=14&gl=pl

Edytowane przez moni_ka.g
Czas edycji: 2009-01-06 o 20:08 Powód: nowe informacje
Stary 2009-01-06, 20:51   #2606
hathayoga
perfumove love

Cytat:
Napisane przez violisia Pokaż wiadomość
A ja sie zastanawiam czy wie juz ktos moze o tym czy ma wzrosnac lub zmaleć stażowe?? jakby ktoras z was przypadkowo dzwonila lub byla w up to dajcie zanc dziewczyny, lub jaky ktoras znalazla jakies info w necie
Zmniejszy się stażowe. Teraz jest to ponad 700zł brutto, od nowego roku (ale od kiedy dokładnie to nie wiem) ma być znowu niższe. Projekt nowej ustawy już jest, można poszukać.

Słuchajcie, śmiechem żartem jestem na stażu w UP właśnie Oczywiście cały czas szukam pracy stałej. W kwietniu kończę 26 lat, ale do lipca jeszcze jestem absolwentką, dlatego dopuścili mnie do stażu po 25 roku życia.
Nie znalazłam w ustawie konkretnych wymagań co do stażu pracy, ale powtarzamy osobom chętnym do odbycia stażu formułkę, że staże są raczej dla osób bez doświadczenia zawodowego. Tyle że nikt tego nie sprawdza, więc co taki UP może (pogadać)

edit. Aha, tak a propos tego co napisałam powyżej - mnie w UP o moje doświadczenie zawodowe i wcześniejsze staże, praktyki nikt nie pytał.

Kosmetyki

Wish

Edytowane przez hathayoga
Czas edycji: 2009-01-06 o 20:53
hathayoga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-06, 22:50   #2607
violisia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez hathayoga Pokaż wiadomość
Zmniejszy się stażowe. Teraz jest to ponad 700zł brutto, od nowego roku (ale od kiedy dokładnie to nie wiem) ma być znowu niższe. Projekt nowej ustawy już jest, można poszukać.
mam nadzieje ze nie nie zmniejszy sie az tak bardzo
jedyne co znalazlam to zapis ze spotklania komisji i wklejam najwazniejsze info moim zdaniem oraz linka do tej strony:

z dnia 4 grudnia 2008

" Niezbędne było też wprowadzenie przepisów przejściowych, zgodnie z którymi wysokość stypendium stażowego w przyszłym roku będzie wynosiła: od 1 stycznia do końca maja 2009 r. - 773 zł brutto, natomiast od 1 czerwca do 31 grudnia 2009 r. - 791 zł brutto. W kolejnych latach, czyli od 2010 r. będzie to już kwota równa 120% zasiłku dla bezrobotnych. W ten sposób zagwarantowaliśmy to, że osoby odbywające staż nie otrzymają w następnych latach mniejszego stypendium niż obecnie. Jeszcze jedna ważna zmiana wprowadzona przez komisję związana ze stażami to przywrócenie możliwości organizowania tej formy aktywizacji zawodowej w organizacjach pozarządowych."

http://orka2.sejm.gov.pl/Debata6.nsf/main/4B2A5CD2

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-01-07, 12:39   #2608
zaminka
Raczkowanie

Wlasnie wrocilam z UP bo bylam sie zarejestrowac. Pytalam o staz bo juz kiedys bylam na 8 miesiecznym stazu i chcialabym jeszcze. I kobitka powiedziala ze jeszcze nic nie wie odnosnie stazow. Ze ustawa jest u prezydenta i czeka na podpis. I moze 15 stycznia będzie juz cos wiadomo. Ale najlepiej pytac pod koniec stycznia :P wiec nic sie nie dowiedzialam nowego :P
zaminka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-07, 15:53   #2609
hathayoga
perfumove love

Cytat:
Napisane przez violisia Pokaż wiadomość
mam nadzieje ze nie nie zmniejszy sie az tak bardzo
jedyne co znalazlam to zapis ze spotklania komisji i wklejam najwazniejsze info moim zdaniem oraz linka do tej strony:

z dnia 4 grudnia 2008

" Niezbędne było też wprowadzenie przepisów przejściowych, zgodnie z którymi wysokość stypendium stażowego w przyszłym roku będzie wynosiła: od 1 stycznia do końca maja 2009 r. - 773 zł brutto, natomiast od 1 czerwca do 31 grudnia 2009 r. - 791 zł brutto. W kolejnych latach, czyli od 2010 r. będzie to już kwota równa 120% zasiłku dla bezrobotnych. W ten sposób zagwarantowaliśmy to, że osoby odbywające staż nie otrzymają w następnych latach mniejszego stypendium niż obecnie. Jeszcze jedna ważna zmiana wprowadzona przez komisję związana ze stażami to przywrócenie możliwości organizowania tej formy aktywizacji zawodowej w organizacjach pozarządowych."

http://orka2.sejm.gov.pl/Debata6.nsf/main/4B2A5CD2
O obniżeniu stażowego słyszałam od z-cy dyrektora mojego UP po 5 grudnia 2008. Gdzieś mam wydrukowane poprawki do ustawy w pracy, ale nie obiecuję, że dam radę sprawdzić to jutro (od początku stycznia podeszło do rejestracji już prawie 1000 osób w B-stockim PUP więc pracujemy jak te króliczki na baterie ).
Jeśli ktoś zacznie staż już teraz to zmiany go nie obejmą, dopiero osoby zapisujące się na staż po zatwierdzeniu ustawy.

Kosmetyki

Wish
hathayoga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-07, 18:06   #2610
violisia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez hathayoga Pokaż wiadomość
O obniżeniu stażowego słyszałam od z-cy dyrektora mojego UP po 5 grudnia 2008. Gdzieś mam wydrukowane poprawki do ustawy w pracy, ale nie obiecuję, że dam radę sprawdzić to jutro (od początku stycznia podeszło do rejestracji już prawie 1000 osób w B-stockim PUP więc pracujemy jak te króliczki na baterie ).
Jeśli ktoś zacznie staż już teraz to zmiany go nie obejmą, dopiero osoby zapisujące się na staż po zatwierdzeniu ustawy.

dziekuje i czekam z niecierpliwoscia, to znaczy ze jak jestem w up zapisana od grudnia i teraz przydziela mi staz to mnie to nie odejmnie? i osoby ktore do up zarejestrowaly sie w styczniu to beda pod nowymi zasadami? ja wciaz czekam na tel w sprawie stazu kiedy zaczynam bo moj pracodawca zlozyl juz wniosek ze chce mnie przyjac na staz
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości