|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#661 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Wypadające włosy - PODSUMOWANIE!
Cytat:
![]() |
#662 |
Zadomowienie
|
Poniewaz uporalam sie z tym problemem - moge z czystym sumieniem polecic Dermene. Jestem w polowie drugiego opakowania i wypadaja mi 10-20 wlosow podczas mycia i 5-6 podczas czesania. Jestem zachwycona chociaz wczesniej wytaczalam juz niezly arsenal: Nafta, Radical, Skrzypovita, Neril, wszelkie plukanki...Nic a nic nie pomoglo. Zostaje przy Dermenie - widac ma to cos czego mi brakowalo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#663 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Na razie jest troszkę lepiej, lecz zdaję sobie sprawę, że to może być chwilowe polepszenie, bo takowe już miewałam. Ale trzeba wierzyć, że będzie lepiej. Buziaczki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#664 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
A co do odżywki WAX to jestem zachwycona - widzę efekt i to bardzo duży już po pierwszym zastosowaniu! Jak często powinnam na początku używać tej odżywki? Czy oprócz niej powinnam po myciu włosów używać jakiejś innej? Pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#665 |
Przyczajenie
|
Aha mam jeszcze jedno pytanie... po mużyciu bardzo mocnego rozjaśniacza mam GUMOWE WŁOSY
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#666 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Mi WAX nie pomógł, może dlatego, że moje włosy są na prawdę zdrowe, tylko wypadają mi garściami. Używaj tak jak jest napisane na opakowaniu, co 4-5 dni, a później gdy zobaczysz poprawę raz na tydzień. Jeśli chodzi o inne odżywki to ja robię tak, że w tym dniu kiedy nie używam WAX'u, a myję włosy to używam innych odżywek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#667 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny potrzebuję Waszej opini
![]() Od około 1,5 misiąca łykam Vitapil. Efekty były dobre- rzeczywiście mniej włosów wypadało, ale jeszcze nie było super ![]() ![]() I pytanie do Was?? Czy też tak miałyście?? I co robić ![]() ![]() Ja tak sobie myślę, że to chyba dobrze z mi włosy wypadają podczas mycia, bo to znaczy że pozbywam się tych słabszych i że szampon działa.... Ale z drugiej strony boję się że stracę wszystkie włosy..... i nic nie urośnie.... ![]() Co robić ![]() ![]() ![]()
#668 |
Przyczajenie
|
czesto jak sie zaczyna uzywac nowego szamponu wlosy bardziej wypadaja. skora musi sie przyzwyczaic do nowego specyfiku. ale z drugiej strony moze chodzic o cos innego.
ja sie za bardzo nie sugeruje opiniamitutaj bo pewnie kazdej wypadaja wlosy z innego powodu. czesc pisze ze wax jest super a mi wlasnie po wax wypadaly na mase, wylazily po prostu wystarczylo dotknac i juz ich nie bylo. |
![]() ![]() |
![]() |
#669 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#670 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#671 |
Raczkowanie
|
A dlaczego tu się nic nie dzieje? Podbijam!
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#672 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Druga butelka Nerilu, 2 Lotiony Seboradin, ampułki Seboradin, Wax, nafta+olejek, teraz Seboradin Lotion do wlosów suchych i nie widzę spektakularnych efektów ![]() Włosy nie wypadają mi już tak podczas dnia jak dawniej i nie ma ich na poduszce, ale podczas mycia - wanna włosów ![]() Może to i coś, że nie wypadają juz tak w czasie dnia, ale spodziewałam się lepszych efektów, zwłaszcza po 2 opakowaniach H-Pantotenu, Skrzypovicie, Merz Spezial i aktualnie Vitapilu. Może to już tak będzie ![]() Życzę powodzenia ![]() ![]() Ps. A może ktoś inny "się wyleczył" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#673 |
Raczkowanie
|
ja koncze 40 dniową kuracje Skrzypovity....i chyba sie przerzuce na cos innego, bo te witaminy chyba na mnie nie działają...nawet tego po paznokciach nie widze.
Szampon i odzywka Radical....stosuje dopiero 1,5 tygodnia (codziennie myje włosy)....więc na temat skuteczności na razie sie nie wypowiadam. Chociaz dzisiaj jak rozczesywałam włosy po myciu na szczotce zostało tylko kilka....a nie kilkadziesiat...tylko teraz pytanie, czy te kilkadziesiat zostało w wannie czy tez moze ktoryś ze specyfików zaczyna dzałac... Pozdrawiam ![]()
#674 |
Zakorzenienie
|
u mnie po Humavicie paznokcie sa ekstra!!a wlosy...na poduszcze dwa albo trzy, w ciagu dnia mam zwiazane a jak mam rozpuszczone to nie za bardzo zauwazam zeby wypadaly, w ciagu mycia srednio i pzy nakladaniu i splukiwaniu odzywki malo, ale przy rozczesywaniu!!masakra
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#675 |
Przyczajenie
|
Ja się wyleczyłam rezygnując z chemicznych farb do włosów na rzecz henny w różnych kolorach.
#676 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
#677 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Moje włosy nie znają farby i co z tego? Niestety nic sobie z tego nie robią i wypadają jak głupie... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#678 |
Rozeznanie
|
Hurrrrrrrrra!Mnie się udało! Przestały wypadać włosy, a robiły to dłuuuugo i namętnie(mam b. ciemne włosyi widać już było jasne połacie skóry
![]() Stosowałam łącznie następujące specyfiki przez okres 3 miesięcy: 1. 2x dziennie skrzypowita 2. WAX -co 2 dzień(ok.1 h.) 3. przez pierwszy miesiąc piloxidil (musiałam odstawić bo pojawiły się efekty uboczne -problemy z widzeniem,trochę dziwne ale jednak) 4. przez 2 następne msc do teraz -szampon Dermena. Mnie się udało Wam też się uda! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#679 |
Rozeznanie
|
Hurrrrrrrrra!Mnie się udało! Przestały wypadać włosy, a robiły to dłuuuugo i namętnie(mam b. ciemne włosyi widać już było jasne połacie skóry
![]() Stosowałam łącznie następujące specyfiki przez okres 3 miesięcy: 1. 2x dziennie skrzypowita 2. WAX -co 2 dzień(ok.1 h.) 3. przez pierwszy miesiąc piloxidil (musiałam odstawić bo pojawiły się efekty uboczne -problemy z widzeniem,trochę dziwne ale jednak) 4. przez 2 następne msc do teraz -szampon Dermena. Mnie się udało Wam też się uda! ![]() Aha zapomniałabym o najważniejszym - nie tylko włosy przestały wypadać ale zaczęly MASOWO odrastać! |
![]() ![]() |
![]() |
#680 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#681 |
Raczkowanie
|
coś interesującego znalazłam , wiec podziele się z wami
Przygotuj włosy Połowa sukcesu skutecznej kuracji leży w ich odpowiednim przygotowaniu. Tuż przed nałożeniem maski umyć je tzw. szamponem głęboko oczyszczającym lub detoksykującym. Nie zawierają one zbyt wielu składników pielęgnacyjnych, za to – jak mówią fryzjerzy – „chelatują” lub „wyjaławiają” włosy. Czyli po prostu powodują otwarcie łusek włosów, wypłukując zanieczyszczenia i resztki farby. Dzięki temu substancje aktywne zawarte w maskach mogą wniknąć w nie naprawdę głęboko. Uwaga! Ponieważ szampony tego typu działają dosyć agresywnie, należy stosować je wyłącznie jako przygotowanie do kuracji (także farbowania) włosów, a nie na co dzień. Odżywiaj na ciepło Najważniejsze: przestrzegaj dokładnie instrukcji. Maski regeneracyjne zwykle powinnaś trzymać na włosach 5–20 min. Dłużej nie ma sensu, bo włosy i tak nie wchłoną więcej składników odżywczych, a tylko niepotrzebnie je obciążysz. Warto natomiast podkręcić ich działanie ciepłem i wilgocią. Możesz nałożyć na głowę foliowy czepek i owinąć ręcznikiem, ewentualnie dodatkowo ogrzać suszarką. Radzę jednak, aby i tutaj czytać uważnie etykiety na kosmetykach. Niektóre z nich zawierają aminokwasy (czyli białka), które pod wpływem ciepła mogą się ścinać. „Podgrzewanie” świetnie natomiast spotęguje działanie wszystkich olejków odżywczych lub masek na ich bazie. Utrwal efekty Aby włosy utrzymały dobrą kondycję, po prostu o nie dbaj. Najlepiej zrobi im codzienne uzupełnianie tłuszczów – rybich lub roślinnych (wiesiołek, tran, rzepak w kapsułkach). Chronią one włosy przez utratą wilgoci. Picie wody? Pomaga skórze, ale na włosach nie robi najmniejszego wrażenia. Nie jesteśmy w stanie nawilżyć ich od środka, a jedynie poprzez maski. Ich działanie możesz wspomagać „kosmetykami do jedzenia”, np. H-Pantoténem, Merz Spezial. Popularne kapsułki ze skrzypem (np. SkrzypoVita) pomogą, pod warunkiem że popijesz je mlekiem (skrzyp lepiej wchłania się w obecności nabiału).
#682 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#683 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Beoneself - nasz wątek "Dylematy... " spadł ![]()
![]() |
#684 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#685 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ps- od tamtej fatalnej wizyty u fryzjera mam uraz i jak dotąd nie ścinałam (: |
|
![]() ![]() |
![]() |
#686 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Link do tamtego tematu: http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ght=ma%B3olaty
![]() |
#687 |
Przyczajenie
|
moje wlosy wypadaja garsciami od 2 lat
probowalam wielu rzeczy wsrod nich kuracji vichy treatment wax zaprzestania farbowania przestania urzywac szczotki tylko grzebien olejki rycynowe rzepy i tym podobne najlepiej sie sprawdził merz special ale tez do czasu dermatolog troche zbagatelizowała moj problem twierdzac ze to jesien no i wlosy wypadaja sadze ze dlatego ze mam krecone wlosy, ktore w duzym stopniu sie pusza - wtedy wygladaja objetosciowo jakby ich bylo 15 razy wiecej (naprawde) niestety problem istnieje. ostatnio moja gryzjerka sie przerazila jak zmoczyla wlosy zrobila sie ich garstka a polowa zostala jej na reku. :-( mam za soba wiele kuracji lacznie z odrzywianiem koncowek, ktore caly czas sie lamia i z wszystkich preparatow faktycznie w moim przypadku najlepiej zadzialam merz, jego polecam |
![]() ![]() |
![]() |
#688 |
Raczkowanie
|
A próbowała któraś z Was płukankę z aspiryny?
![]() ![]() Pozdrawiam! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#689 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#690 |
Zakorzenienie
|
Dzisiaj przypadkiem znalazłam w necie coś takiego, może się komuś przyda
![]() ![]() Aloes - zawiera unikalne stymulatory biogenne, działa regenerująco, przeciwzapalnie i przeciwłupieżowo; Brzoza - liście i świeży sok leczą łysienie, mają właściwości przeciwzapalne, nadają włosom piękny połysk; Chmiel - wpływa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo, usuwa łojotok i łojotokowe zapalenie skóry; najprostszym sposobem stosowania jest płukanie włosów po ich umyciu piwem; Dziewanna - płatki z kwiatów dziewanny obfitują w śluzy i minerały, które zapewniają włosom dobre nawilżenie. Włosy nabierają pięknego połysku i trochę złocistego odcienia. Nadaje się szczególnie do pielęgnacji włosów suchych, łamliwych i jasnych. Korzeń łopianu - pomaga zwalczać łupież; Liście kociemiętki - pobudza wzrost włosów i łagodzi podrażnienia owłosionej skóry; Kwiat rumianku - doskonale zmiękcza włosy, rozjaśniając je również; Czosnek i cebula - stymulują wzrost włosów i pomagają zwalczać łupież, choć zapach odstrasza od stosowania; Ziele przytulii czepnej - działa tonizująco, oczyszczająco, pomaga zwalczać łupież; Młode pędy skrzypu - wzmacniają włosy; Kwiaty nagietka - rozjaśniają włosy; Liść nasturcji - pobudza wzrost włosów; Liść pietruszki - wzmacnia kolor włosów i nadaje im połysk; Rozmaryn - najlepszy uniwersalny surowiec o działaniu tonizującym i wzmacniającym, nadaje włosom połysk, wzmacnia je i lekko przyciemnia; Korzeń rzewienia - daje doskonały żółty barwnik do włosów; Liście szałwii - działają tonizująco i wzmacniająco, przyciemniają włosy; Liście i korzenie mydlnicy - oczyszczają włosy; Liście bylicy bożego drzewka - pobudzają wzrost włosów i zapobiegają łupieżowi; Liście pokrzywy - zapobiegają łupieżowi, działają tonizująco oraz wzmacniająco. Tatarak - słynie od stuleci jako niezastąpiony lek przeciwłupieżowy, stosowany także w łojotoku i łojotokowym zapaleniu skóry. Hamuje łysienie, odżywia włosy, poprawia ukrwienie skóry głowy. Pobudza porost włosów. Oto kilka wypróbowanych przepisów na naturalne preparaty do włosów Szampon ziołowy łagodny 2 łyżki szamponu dziecinnego zmieszać z 2 łyżkami mocnego naparu ziołowego. Napar przygotować z garści świeżych lub łyżki suszonych ziół i 150 ml wrzątku. Dla włosów ciemnych przygotowuje się napar z liści szałwii; dla tłustych - z ziela krwawnika; dla jasnych - z kwiatów nagietka; dla włosów z łupieżem - z mieszaniny ziela pokrzywy i korzenia łopianu. Po wbiciu żółtka jaja i 1 łyżki żelatyny w proszku, rozmieszaniu i podgrzaniu uzyskuje się doskonały preparat wzmacniający włosy. Płukanki ziołowe i ziołowe płyny wzmacniające Prócz systematycznego mycia włosów dużą rolę w pielęgnacji spełnia stosowanie płukanek z ziół suszonych: korzenia łopianu, mydlnicy, kory dębu, kłącza tataraku, ziela skrzypu lub z pokrzywy, rumianku , tymianku, liścia orzecha (który przyciemnia włosy). Wymienione zioła należy przyrządzić w postaci skoncentrowanej, to znaczy w proporcji: 2 łyżki na 1 szklankę wody. Korzenie i kory gotować krótko, a ziele skrzypu dłużej niż 1/2 godziny. Pachnąca płukanka dla włosów jasnych Składniki: 4 części kwiatów rumianku, 4 części kwiatów nagietka, 3 części cienko ściętej skórki pomarańczowej, 2 części kwiatów bzu czarnego. Pachnąca płukanka dla włosów ciemnych Składniki: 3 części liści szałwii, 3 części liści oczaru wirginijskiego, 3 części liści rozmarynu, 2 części melisy. Płukanka dla silnie osłabionych włosów Składniki: 3 części ziela tymianku, 3 części ziela pokrzywy, 2 części startego korzenia łopianu, 2 części liści nasturcji, 1 część bylicy bożego drzewka. W przypadku wszystkich trzech recept należy przygotować mocne napary lub odwary ziołowe, które dodane do ciepłej wody tworzą płukankę. Tonik do włosów z ziela bylicy bożego drzewka Bylica boże drzewko znajdowała od wielu stuleci zastosowanie jako ziele powodujące wzrost włosów. 75 ml mocnego naparu z bylicy bożego drzewka zmieszać z 75 ml wódki i przechowywać w butelce. Można również przyrządzić nalewkę z ziela na spirytusie lub wódce. Wcierać po uprzednim rozcieńczeniu ciepłą wodą (1 łyżka toniku w 1 łyżce wody). Okład z korzenia rzodkwi czarnej lub chrzanu Kilkuminutowy okład ze świeżo startego korzenia rzodkwi lub chrzanu jest znacznie bardziej radykalnym środkiem niż płukanka ziołowa. Korzeń chrzanu przeciwdziała wypadaniu włosów poprzez poprawę krążenia krwi w skórze głowy, korzeń rzodkwi działa podobnie, choć znacznie bardziej skutecznie, powodując między innymi regenerację cebulek włosowych. Na bazie wyciągu z korzenia rzodkwi czarnej produkuje się rozmaite środki na porost włosów. Okład zdejmuje się, głowę zaś płucze dopóty, dopóki nie zniknie charakterystyczny zapach, a następnie można zastosować jedną z płukanek ziołowych. Nalewka z pokrzywy i nasturcji Z 1 części świeżego ziela pokrzywy, 1 części kwiatów i liści nasturcji i 2 części spirytusu przygotować nalewkę. Wszystkie zmiksowane składniki wlać do butelki lub słoika, zamknąć szczelnie i postawić w ciemnym miejscu. Po 2 tygodniach nalewka jest gotowa do użycia. Każdorazowo bierze się jej tyle, ile potrzeba do dokładnego wtarcia we włosy i skórę głowy. Włosy rozczesać. Nalewkę wciera się mniej więcej raz na tydzień w dzień poprzedzający mycie głowy. Oliwki odżywcze do włosów Niekiedy używa się również oliwek do włosów. Można je przygotować na bazie oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego. Do butelki o pojemności 0,25 l wrzucić 2 łyżki dokładnie zmiksowanych ziół (gatunku lub gatunków zawierających olejki eteryczne) i zalać to 100ml oleju. Zakorkowaną butelkę postawić w miejscu nasłonecznionym, aby szybciej zachodziła ekstrakcja olejków eterycznych z surowca do oleju. Trwa to co najmniej 3 tygodnie. Przez ten czas należy codziennie ostrożnie wstrząsać zawartością butelki. Po 3 tygodniach usunąć zioła, a do przefiltrowanego oleju ponownie dodać 2 łyżki zmiksowanych ziół. Czynność tę powtarzać tak długo, aż olej nabierze intensywnego zapachu ziół. Oliwkami odżywczymi do włosów należy nacierać włosy i skórę głowy przed ich myciem i tak pozostawić na około 30 minut pod przykryciem z wilgotnego ręcznika. Następnie natrzeć włosy szamponem i odrobiną ciepłej wody, a po kilku minutah spłukać wodą. Ponownie umyć włosy wodą oraz szamponem i znów spłukać wodą.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:31.