|
|||||||
| Notka |
|
| Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3961 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pożegnać TRĄDZIK raz na ZAWSZE - kuracje, pielęgnacja, makijaż. ZBIORCZY!
Tak przeglądałam te nieszczęsne kremy typu Physiogel, Cethapil itd. i niestety żaden z nich nie ma ochrony SPF. Z La Roche Posay też chyba nie mają, a z innych firm to w sumie nie wiem. Zresztą te droższe marki typu Vichy, LRP, Bioderma itp. są niestety nie na moją kieszeń na razie. Macie może jakieś w miarę tanie typy kremów łagodząco-nawilżających z SPF?
Poza tym tak się zastanawiałam... Wszędzie trąbi się, że gdy człowiek posiada skórę wrażliwą, przesuszoną i trądzikową, czyli moją to powinien używać jak najmniej kosmetyków. Z drugiej strony mówi się, że powinno się najpierw zmyć makijaż preparatem do demakijażu, następnie umyć twarz jakimś żelem do mycia twarzy, potem użyć toniku i na koniec kremu nawilżającego. Brzmi to jakby człowiek miał walić na twarz ful tych wszystkich specyfików i nie wiadomo, czy by mu się od tego ogromu kosmetyków tylko nie pogorszyło. Nie wiem zatem, czy warto postawić na dobry kosmetyk do demakijażu, który przyzwoicie oczyści twarz i to wystarczy, czy np. sam żel do mycia twarzy, czy jednak kro po kroku używać wszystkiego po kolei. Kiedyś dermatolożka powiedziała, że nie trzeba używać toników itd. więc jak to jest? Czym najlepiej zmyć twarz, żeby była czysta a nie podrażniona, przeładowana tymi wszystkimi kosmetykami? Macie jakieś typy, rady? Bo ja już jestem całkiem skołowana. |
|
|
|
#3962 |
|
Raczkowanie
|
Ja tam jestem zdania ze należy pozwolic skórze pracowac samej, ja mam cere bardzo naczynkową, rumien wrecz i trądzik łojotok, a kiedy używam tylko 1 kremu nawilzajacego i ewentualnie filtra, do tego rano przetarcie micelem a wieczorem zwykly zel dla dzieci do mycia- to twarz wyglada o NIEBO lepiej i pod wzgledem wrazliwosci i tradziku, niz jak uzywalam wiele specjalistycznych preparatów. Teraz nie jest wymagajaca, nie uzaleznia się od kosmetyków.
Takze moim zdaniem im mnie tym lepiej
|
#3963 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rano tez uzywam tylko micela, potem kremik na dzien i krem BB z filtrem. Wieczorkiem zmywam makijaz olejkiem (na poczatku ciezko sie przyzwyczaic do nakladania czegos tlustego na twarz ale swietnie sie sprawdza, nie podraznia i nie wysusza), potem jak mam ewentualnie silniejszy makijaz to poprawiam micelem. Potem serum i kremik i koniec. No i oczywiscie uzywam tez osobnego kremu pod oczy ale to chyba kazda z nas wiec sie nie liczy
|
|
|
|
|
#3964 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Co do toniku, jak używasz żelu, a nie mydła a po tym kosmetyków z kwasami to tonik jest faktycznei niepotrzebny. Ale, woda wodociagowa niestety może mieć niestety wysokie pH ok. 7-8 (najlepiej samodzielnie sprawdzić). Wiec zawsze dobrze spryskac lub przetrzeć facjate np. najprostszym tonikiem czyli hydrolatem, jesli masz wrażliwa skóre to lepiej wybrać te niepachnące. Piszesz, ze masz przesuszoną skóre, ale też trądzikową co teoretycznie idzie w parze z nadmierną produkcją łoju. Wiec może zamiast ładować kremy, zainwestuj w coś lekko okluzyjnego - jakis zel, albo tonik bogaty w humektanty o małej czasteczce, które wnikaja w warstwe rogową i utrzymują ją w stanie nawilżenia, bo pewnie tu lezy problem. Ja sama nie używam kremów na noc, tyko toniku kwasowego lub jakiegoś zelu deramtologicznego (teraz Differin) i absolutnie nie zdarza mi sie mieć przesuszonej cery.
|
|
|
#3965 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3966 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
edit: sprawdziłam ten twój olejek josie maran - emulgatorem w nim jest polysorbate 20, możesz go kupić w e-naturalne i zmieszać z olejem, chociazby tym arganowym jak w oryginale, w ilości: 8-10% emulgator, reszta olej
Edytowane przez hey Czas edycji: 2012-04-04 o 10:32 |
|
|
|
|
#3967 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dziekuje |
|
|
|
|
#3968 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale skoro nie była zadowolona z tego olejku z BU, czyli takiego jak mój, to może spróbuj samoróbki a la josie maran tak jak napisałam Ci wyżej, czyli z Polysorbate 20 z e-naturalne, tam maja tez olej arganowy (oraz glyceryl cocoate gdybyś jednak chciał dać mu drugą szanse). Polysorbate 20 i argan sa tez w sklepie zielonyklub, ale w duzych pojemnościach
|
|
|
#3969 |
|
Zakorzenienie
|
Też oczyszczam twarz olejkiem a potem żelem. Używam oliwki Babydream i żelu Ziaja TinTin (tego używam od paru lat, jest świetny, tani, bardzo łagodny, bez SLS, a zmywa nieźle).
I wreszcie nie mam problemu z demakijażem oczu |
|
|
|
#3970 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3971 |
|
Cytrynka
|
Dziewczyny wczoraj minął pierwszy tydzien mojej kuracji Triacnealem. Chciałabym iść w przyszłym tygodniu na manualne oczyszczanie twarzy, żeby krem mógł lepiej działać i w ogóle myślę o czymś takim od dawna. Czy Triacneal nie "utrwali" mi w jakiś sposób zaczerwienień czy plamek powstałych po oczyszczaniu?
|
#3972 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
taniej.
|
|
#3973 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3974 | |
|
Cytrynka
|
Cytat:
mam straszne obawy przed oczyszczaniem manualnym, bo jakieś 2-3 lata temu po takim zabiegu nabawiłam się takich blizn w okolicach linii żuchwy, że leczyłam je grubo ponad rok z pomocą dermatologa szkoda że dopiero jakiś czas później dowiedziałam się, że żadne powstawianie blizn po oczyszczaniu po prostu nie ma prawa mieć miejsca..
|
|
#3975 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3976 | |
|
Cytrynka
|
Cytat:
|
|
#3977 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3978 | |
|
Cytrynka
|
Cytat:
), że w związku z kuracją przeciwtrądzikową zmieniłaś też dietę. Możesz mi powiedzieć na czym ta zmiana polega, ile czasu ją już stosujesz i czy widać jakieś efekty?
|
|
#3979 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3980 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Z tego co piszecie to chyba na razie postawię na Ziaję- coś do demakijażu i jakiś żel do mycia twarzy, bo mleczko Physiogel ,którego używam jest owszem delikatne, ale słabo radzi sobie z makijażem i w połączeniu z innymi kosmetykami daje reakcję alergiczną więc.. Ja w sumie staram się używać naprawdę jak najmniej makijażu, delikatny podkład i śladowe ilości pudru, ale no jednak wolałabym być pewna, że dokładnie zmyłam makijaż i cera jest czysta. Kupię sobie też olej tamanu, podobno jest bardzo dobry i dodam do jakiegoś kremu. Ja ogólnie to na noc zmywam makijaż i nakładam na czoło, okolice nosa oraz brodę maść dermatologiczną, a na resztę skóry krem nawilżający bo cera jest sucha, a muszę ją nawilżyć, bo inaczej jest ściągnięta, piecze i się łuszczy. |
|
|
|
|
#3981 | |
|
Cytrynka
|
Cytat:
|
|
#3982 |
|
Zakorzenienie
|
też chciałam rozpocząć dietę która miałaby na celu walkę z trądzikiem, ale w internecie na każdej stronie piszą aby przestać jeść co innego. tu mleko, tu sery, jogurty, serki, słodycze, pszenne pieczywo, keczup, kawę i wiele wiele innych.... już kilka razy złapałam się na tym, że tak na dobrą sprawę wszystko powinnam odstawić, i nic nie jeść.
jestem zdezorientowana.
|
#3983 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiecej napisze na priva. Cytat:
|
||
|
|
|
#3984 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3985 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Niestety z gotowców nie bardzo, bo używam samoróbek. Ale przychodzi mi do głowy bardzo ładny składowo Iwostin Remover, ewnentualnie z BU tonik PHA 6%, Tonik Normalizujący z Naturalisa albo po prostu jakieś lekkie sera z BU czy ZSK. W gotowcach niestety musisz poszukac sama.
Cytat:
![]() Co do reszty to zaleca sie unikać produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Tu krótka notkapo polsku Cytat:
![]() Nikt tez nie obiecuje, ze kazdemu sie poprawi po wyeliminowaniu mleka, zawsze można spróbowac jesli mleko nie jest niezbędne w czyjejś codziennej diecie. Skad wziełas tę inforamacje o serach pleśniowych i w jaki sposób mogłyby pogarszać tradzik?
|
|
|
#3986 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Sery pleśniowe z tego, co wiem, też mogą wywoływać reakcje alergiczne, więc też bym uważała. A co do mleka tak w ogóle, to można przecież całkowicie z niego zrezygnować, nie trzeba przecież zaraz zamieniać go na sojowe Ale koziego warto spróbować (szczególnie, jeśli możecie kupować prawdziwe mleko na wsi od dojonej ręcznie kozy), bo jest baaardzo zdrowe, ponoć nawet zmniejsza skłonności do alergii![]() Zawsze można też pić mleko UHT. W końcu to koło mleka nigdy nie stało, dopiero w sklepie Tak czy siak ja i tak uważam, że lepiej kupić prawdziwe, wiejskie mleko. Myślę, że jeśli komuś nabiał szkodzi, to prawdziwe będzie lepsze (w końcu krowy na normalnej polskiej wsi żywią się trawą, sianem, kiszonką, a nie sztucznymi "ulepszaczami"). |
|
|
|
|
#3987 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:22 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ---------- Cytat:
A z tym mlekiem od krowy uważajmy, żeby osoba dojąca pamiętała o odpowiedniej higienie i bd dobrze
|
||
|
|
|
#3988 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale też ja się tym tematem nie interesowałam. Bo po pierwsze nie mogę żyć bez mleka A po drugie, nie zauważyłam u siebie kompletnie żadnego związku ze spożywaniem mleka i stanem cery. Przez jakiś czas nie miałam dostępu do krowiego mleka, więc nie piłam żadnego, a cera była nadal beznadziejna Teraz mleko piję co najmniej raz dziennie, a cera raz jest lepsza, a raz gorsza, nie jest tak, że cały czas jest źle.Więc chyba mogę się uważać za szczęściarę Przyczyny trądziku jeszcze nie znalazłam, chociaż już wszystko sobie zbadałam, ale przynajmniej mogę pić mleko
|
|
|
|
|
#3989 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
http://journal.nzma.org.nz/journal/121-1283/3291/ http://epa.gov/biotech_rule/pubs/fra/fra008.htm Cytat:
|
|
|
#3990 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Owszem (L. monocytogenes) bakteria ta może znajdować się w innych produktach, jednak z nią jest tak, że np po rybie w której bytuje od razu widać, że jest ona chora, tak samo jest z innymi zwierzętami, więc takich produktów nie bd jeść. z serem jest trochę inaczej. Bakteria jest poprna na działanie zarówno wysokich temperatur, jak i niskich, oraz na zasolenie, więc ciężko ją usunąć tradycyjnymi metodami. Oczywiście powoduje ona choroby typu toksykoinfekcji. A to że jakiś tam Pubmed czy google o tym nie pisze, to nie znaczy, że tak nie jest. Bardziej wierzę książką od mikrobiologii, niż stronom internetowym. A jeśli chodzi o literaturę, to mogę Ci wysłać na priva, żeby nie zaśmiecać forum. Edytowane przez anttreee Czas edycji: 2012-04-07 o 15:08 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:18.

szkoda że dopiero jakiś czas później dowiedziałam się, że żadne powstawianie blizn po oczyszczaniu po prostu nie ma prawa mieć miejsca..