|
|
#1951 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Wegetarianki/wegetarianie
Cytat:
![]() sposobów przygotowania da się znaleźć naprawdę sporo, zależy tylko czy lubisz eksperymentować z przyprawami w kuchni. takich kilka standardowych propozycji ode mnie: * ugotować w sosie pomidorowym (najlepiej samemu robionym) i panierować w jajku i bułce tartej wymieszanej z papryką. * ugotować w wodzie z dodatkiem curry, panierować w jajku i sezamie. * ugotować w wywarze warzywnym, panierować w jajku i pokruszonych (nie za drobno) płatkach kukurydzianych. * ugotować w wywarze warzywnym, usmażyć bez panierowania, pokroić i wrzucić do zrobionego w międzyczasie sosu. a, i od siebie dodam, że nie wszystkie buliony/sosy kupne są wegetariańskie. trzeba po prostu sprawdzać, czy jakiś tłuszcz zwierzęcy się nie czai, albo inozynian disodowy, o którym tu wcześniej wspominano
Edytowane przez 788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5 Czas edycji: 2010-06-04 o 15:10 |
|
|
|
|
|
#1952 |
|
Raczkowanie
|
Hej.
Mam pytanko. Czy macie może przepis na żurek? |
|
|
|
|
#1953 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo te kotlety same w sobie za wyrazistego smaku nie maja
|
|
|
|
|
|
#1954 |
|
Konto usunięte
|
rzadko jadam zupy, ale tutaj możesz coś znaleźć:
http://puszka.pl/do/search?searchTex...tId=5&elemId=0 |
|
|
|
|
#1955 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, czy mogłybyście mnie uświadomić w zakresie czekolady (i czekoladowych rzeczy typu batony itd) przy lakto - ovo?
Można czy nie można jej jeść?
|
|
#1956 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 00:27 ---------- Poprzedni post napisano o 00:27 ---------- pierwsze slysze o tych czasopismach ciekawe sa?a ja dzis po raz pierwszy odczulam taki dziwny niepokoj i hmm jakby glod na mieso, nie chodzi o walory smakowe bo odzwyczailam sie od tego ale rano bardzo mi sie chcialo bekonu a potem caly dzien (wyczeprujacy) kotleta.... bede miala niedlugo okres, czy moze to miec jakis wplyw? moze organizm domaga sie zelaza a moze czegos innego? nawet teraz jak to pisze to zjadlabym bekon! czy ewentualne podzeranie witamin w tabl. przed okresem pomoze?
WW Start - 16.03.2016r. - 61,3kg Ważenie 1 - 23.03.2016r. - 60,4kg Edytowane przez dragon_she Czas edycji: 2010-06-06 o 01:31 |
|
|
|
|
|
#1957 | |
|
Zakorzenienie
|
Wiecie moze jak jest z ogolnopolskimi sieciami pizzeri typu da grasso czy telepiiza? Daja smalec do pizzy?
![]() ---------- Dopisano o 13:45 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1958 |
|
Konto usunięte
|
ufff, gorące dni, wiec objadam sie chłodnikiem
|
|
|
|
|
#1959 | |
|
Wtajemniczenie
|
E!stilo to dwumiesięcznik - kosztuje ok 6 zł - nawet ciekawe mają artykuły. A Vege kupiłam wczoraj pierwszy raz, więc się jeszcze nie wypowiem.
Cytat:
|
|
|
#1960 |
|
Konto usunięte
|
no właśnie, ta lecytyna nie jest pewna.
poza tym - nie ma co się objadać słodyczami! na zdrowie to nie służy ![]() owszem, raz na jakiś czas, jeśli ktoś łakocie lubi, można coś skubnąć. a wiadomo, że wyroby domowe są najsmaczniejsze. i mnie satysfakcjonuje fakt, że nie muszę robić przesadnie słodkich, takich jak są w sklepach. zawsze można obniżyć zawartość cukru
|
|
|
|
|
#1961 |
|
Zakorzenienie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;1959361 7]
o właśnie, dziewuszki, z czego najchętniej robicie kotlety? bo u mnie marchewka króluje, od czasu do czasu robię z grzybów, z cukinii czy jajeczne. ale dalej pomysłów mi brak, a lubię różnorodność w kuchni [/QUOTE]kiedyś moim numerem jeden były kotlety z czerwonej soczewicy + fety , ziemniaczano-orzechowe oraz z białej fasoli. teraz bardzo lubię z ciecierzycy, kaszy gryczanej, sojowe (ale nie gotowce ze sklepu, a z ziaren soi). zazwyczaj jest u mnie z kotletami tak, że jak znajdę jakiś nowy przepis, to "męczę" go przez jakiś czas, aż mi się znudzi, a potem przerzucam się na coś nowego ![]() większośc pomysłów czerpię z internetu, czasem coś przekształcam. co do ilości zjadanej soi to czytałam (nie pamiętam gdzie ) gdzie, że do 50gr soi dziennie jest ok.
|
|
|
|
|
#1962 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#1963 |
|
Zakorzenienie
|
ale czemu mieliby dawać smalec do pizzy?
nie sądzę .... wydaje mi się że raczej olej.Ale głowy nie dam, bo od dawna jem tylko pizzę własnej produkcji (albo produkcji TŻta )
|
|
#1964 |
|
Zakorzenienie
|
Bo w niektorych pizzach-mrozonkach jest
|
|
|
|
|
#1965 |
|
Zakorzenienie
|
serio??
o qrczę, nie wiedziałam, na szczęście nie qpuję ale jakbym kiedyś miała qpić to na pewno sprawdzę dokładnie ato rzeczywiście chyba trzeba przeprowadzić śledztwo o siechach pizzerii
|
|
#1966 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#1967 |
|
Rozeznanie
|
nie dodaja, moj byly pracowal w Da Grasso, uzywaja oleju, wszystkie filie sieci maja te same przepisy wiec kazda filia produkuje tak samo...
|
|
#1968 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;1982029 6]no właśnie, ta lecytyna nie jest pewna.
poza tym - nie ma co się objadać słodyczami! na zdrowie to nie służy ![]() [/QUOTE] Wczoraj sprawdziłam skład lodów CarteDor i nie było w składzie żadnej lecytyny dzięki Bogu. Teraz jeszcze martwię się podpuszczką... podobno też nie jest vege, bo uzyskuje się ją z tłuszczu ( )...Muszę o tym czegoś poszukać.A jeszcze odnośnie jajek - to tak na marginesie - babcia kupuje jajka od znajomego z naszej miejscowości, który ma kilka kur, które sobie spokojnie hasają po trawce i są szczęśliwe . Wczoraj byłam na spacerze i je przylukałam
|
|
#1969 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
natomiast istnieje podpuszczka mikrobiologiczna-bezpieczna dla wege
|
|
|
#1970 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co to bedzie hydrolyzed gelatin? Czy zelatyna czy cos innego? Pamietam jak kiedys sie nabralam, ze krem ma cos z konia A horse cos tam to byl kasztan ![]() miss venflon: weszlam na Twoje linki z podpisu, az skora cierpie patrzac na niektore rzeczy. Ale ja sie baaaardzo boje wszelkich igiel. Edytowane przez lotta6 Czas edycji: 2010-06-07 o 16:54 |
|
|
|
|
|
#1971 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziś w pracy czytałam jeszcze różne rzeczy i kolejny produkt, który wymaga dokładnej lustracji to....ketchup.
Ponoć ocet spirytusowy nie jest vege... Jabłkowy natomiast tak, ale co z tego jak nigdzie takiego nie ma (no oprócz sklepów internetowych). A może znacie jakiś sprawdzony ketchup, który jest vege?
|
|
#1972 |
|
Zakorzenienie
|
A co takiego jest w tym occie?
|
|
|
|
|
#1973 |
|
Wtajemniczenie
|
Lotta w tym wątku na forum VEG:
http://www.forumveg.pl/ketchup-vt4215.htm były osoby mające wątpliwości odnośnie octu, ponieważ jest on klarowany za pomocą żelatyny. Ale już w innym wątku - już o samym occie: http://www.forumveg.pl/ocet-vt1644.htm ktoś to obalił...
|
|
#1974 |
|
Konto usunięte
|
a nie prościej będzie - nie spożywać octu? ot tak po prostu. może moja opinia jest dosyć subiektywna, ale żywność z dodatkiem octu smakuje co najmniej dziwnie. tak jakoś podejrzanie
![]() a co do podpuszczki - czytaj nieco dokładniej ![]() podpuszczka wcale nie pochodzi od jakichś tam tłuszczów, tylko z enzymów trawiennych cieląt. oczywiście jest też inna wersja podpuszczki - podpuszczka mikrobiologiczna. i tu mam lekkiego klina, bo nie pamiętam, z czego się nią pozyskuje. ale bodajże z grzybów. mniejsza o to - sery, gdzie oznakowano w składzie podpuszczkę jako mikrobiologiczną są bezpieczne dla wegetarian. tam, gdzie widnieje osamotniony napis "podpuszczka" to na dwoje babka wróżyła, ale raczej jest to wówczas ta odzwierzęca. |
|
|
|
|
#1975 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;1984233 9]a nie prościej będzie - nie spożywać octu? ot tak po prostu. może moja opinia jest dosyć subiektywna, ale żywność z dodatkiem octu smakuje co najmniej dziwnie. tak jakoś podejrzanie
![]() a co do podpuszczki - czytaj nieco dokładniej ![]() podpuszczka wcale nie pochodzi od jakichś tam tłuszczów, tylko z enzymów trawiennych cieląt. oczywiście jest też inna wersja podpuszczki - podpuszczka mikrobiologiczna. i tu mam lekkiego klina, bo nie pamiętam, z czego się nią pozyskuje. ale bodajże z grzybów. mniejsza o to - sery, gdzie oznakowano w składzie podpuszczkę jako mikrobiologiczną są bezpieczne dla wegetarian. tam, gdzie widnieje osamotniony napis "podpuszczka" to na dwoje babka wróżyła, ale raczej jest to wówczas ta odzwierzęca.[/QUOTE] Samego octu nie jem. Ale chodzi o ten nieszczęsny ketchup... Co do podpuszczki - tak wiem. Już wiem - że jest to enzym. Najzwyczajniej mi się pochrzaniło. I wiem, że ta mikrobiologiczna jest vege....
|
|
#1976 |
|
Rozeznanie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;1984233 9]tam, gdzie widnieje osamotniony napis "podpuszczka" to na dwoje babka wróżyła, ale raczej jest to wówczas ta odzwierzęca.[/QUOTE]
raczej jest odwrotnie, w tych drogich serach jest tradycyjna odzwierzęca |
|
|
|
|
#1977 |
|
Konto usunięte
|
no tak, ale bynajmniej to regułą nie jest.
a produkty o dźwięcznej nazwie "seropodobne"? to są tańsze wersje sera, niektóre firmy ich używają. a jeszcze nie znam serowej podróby na innej bazie jak podpuszczki zwierzęcej. w każdej, którą mi sprawdzano, nie było mikrobiologicznej |
|
|
|
|
#1978 |
|
Rozeznanie
|
co prawda nie zamierzam jeść sera seropodobnego, ale z ciekawości zapytam, jakie sprawdzałaś ? Wydaje mi się to nielogiczne, bo produkty __podobne z założenia są tańsze, więc nie ma sensu wkładać do nich tradycyjnej metody
Z tego, co ja czytałam, to właśnie te najdroższe, najbardziej rzadkie sery mają podpuszczkę cielęcą.
|
|
|
|
|
#1979 |
|
Rozeznanie
|
w UK na szczescie zycie wegetarian jest duzo latwiejsze, bo wystarczy znalezc (lub nie) na opakowaniu znak V przyznawany przed towarzystwo wegetarian /czy cos podobnego/
a co do podpuszczki to rzeczywiscie cieleca jest w drozszych serach, raczej o te tanie do 25zl sie nie trzeba martwic
|
|
#1980 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() swoją drogą podziwiam bary - zazwyczaj ludzie starają się takiego klienta jak mnie spławić. ja sama na brzmienie słowa "seropodobny" miałam ochotę zwiewać z placówki, ale tam obsługa dzielnie mnie zatrzymywała, sprawdzała skład... na nic się im nie przydało ![]() świetnie by było, gdyby i u nas jakaś inicjatywa wyszła z oznakowaniami na opakowaniach wegetariańskich produktów. ale żeby to było kierowane drogą prawną, to niedoczekanie moje... jakaś firma musiałaby się zareklamować i udzielać jakichś certyfikatów/oznakowań. tyle że wówczas i produkty byłyby odpowiednio droższe
Edytowane przez 788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5 Czas edycji: 2010-06-08 o 08:01 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:43.

ale może macie już jakieś swoje sprawdzone sposoby...

czy ewentualne podzeranie witamin w tabl. przed okresem pomoze?

o qrczę, nie wiedziałam, na szczęście nie qpuję

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)