|
|
#1981 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Wegetarianki/wegetarianie
dziewczyny, wazna sprawa, nie wiem czy poruszana juz na tym watku - niedobor jodu
jako wegetarianki myslimy o zelazie, B12 czy magnezie, gdyz latwo o niedobory ale czy wystarczajaco duzo mowi sie o jodzie? jest to moim zdaniem arcywazny mineral i niestety wegetarianie moga miec jego niedobory jod wystepuje naturalnie tylko w morzu/oceanie oraz troche w glebach, wiec jego glownym zrodlem sa ryby morskie, owoce morza i algi. wydaje mi sie ze spozycie alg nie jest u wegetarianow wysokie (chociazby ze wzgledu na dostepnosc) wiec jak dostarczyc odpowiednia ilosc jodu?? czytalam duzo artykulow w necie i jestem naprawde zaniepokojona, szczegolnie, ze niedobor jodu moze byc niebezpieczny dla kobiet w ciazy, a raczej ich dzieci. sol jodowana - ok, ale ile jest jodu w lyzeczce soli i czy to wystarczajaca ilosc?? algi - jak jesc? ile? gdzie kupic? czy warto? wakacje nad morzem - jak zmierzyc ile wdychamy? suplementacja - ostatecznosc? osobiscie nie chce niczego sztucznie suplementowac wiec zastanawiam sie, jak tu sprawdzic czy jemy wystarczajaco duzo jodu... jakies pomysly? ![]() acha, doczytalam tez ze jedzenie soi i warzyw krzyzowych zmniejsza wchlanianie jodu, co jest u wege jeszcze wiekszym problemem
WW Start - 16.03.2016r. - 61,3kg Ważenie 1 - 23.03.2016r. - 60,4kg Edytowane przez dragon_she Czas edycji: 2010-06-08 o 14:53 |
|
|
|
|
#1982 |
|
Rozeznanie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;1985205 2]w barach sprawdzano dla mnie ceko i zorinę/zolinę (jestem wymagającą klientką). te znam z nazwy. a jeszcze w kilku prosiłam o sprawdzenie składu, to sprawdzali, ale nazwy podać nie chcieli - tajemnica zakładu
[/QUOTE]ale mówili Ci, że w składzie jest podpuszczka naturalna ? Dla mnie jest to nadal nielogiczne, bo przecież w tych wyrobach nie ma prawie tłuszczu mlecznego (przed chwilą czytałam, że oleje roślinne i mleko w proszku)- więc po co naturalna, droga podpuszczka cielęca Inna sprawa, że wyskoczyło mi także info o dodawaniu łoju zwierzęcego/ odpadów rzeźniczych- i to już byłoby bardziej zrozumiałe, bo łój jest tani. W każdym razie napisałam maila do tego ceko i zoriny z pytaniem o podpuszczkę i składniki odzwierzęce inne niż mleko.Co do jodu, liczę na sól. Poza tym jednym z objawów niedoborów jest tycie, a ja nie wiem, co to jest A tak na poważnie, to spytam się lekarza, jak będę- bo w morfologii nie widziałam oznaczenia na jod,
|
|
|
|
|
#1983 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny z tym jodem, to sama się chętnie dowiem...
Natomiast ja dziś kupiłam witaminę B12, na opakowaniu właśnie napisane jest, że jest polecana dla wegan i wegetarian. Czy warto ją mimo wszystko brać, czy lepiej dostarczać w pożywieniu? Jeżeli tak, to jakim?
|
|
#1984 |
|
Rozeznanie
|
ja suplementuję B12, bo rok temu wyszedł mi niedobór. Teraz trochę przestałam, bo piję mleko sojowe wzbogacone o B12. Teoretycznie wegetarianie powinni sobie dostarczać B12 w pożywieniu (jajka, mleko, niekoniecznie sterylne kiszonki), ale zawsze warto sprawdzić, czy nie ma niedoboru- zwłaszcza, że w przypadku B12 ma to spore konsekwencje.
|
|
|
|
|
#1985 |
|
Rozeznanie
|
czy moge podczas badania krwi (morfologia, OB) zazyczyc sobie dodatkowo poziom B12, zelaza i jodu?
czy to tak dziala?
|
|
#1986 |
|
Rozeznanie
|
ja chodzę prywatnie i sobie życzę, ale akurat jod nie jest wyszczególniony u mnie na arkuszu
|
|
|
|
|
#1987 |
|
Konto usunięte
|
nie sprawdzałam, jaki poziom jodu mam...
ale podobno marchew zawiera więcej jodu jak tuńczyk ![]() a marchew to ja bardzo lubię, pod wszelaką postacią, jako dodatek do dosłownie wszystkiego ![]() a co do produktów seropodobnych, to chyba o to chodzi, że one są robione na bazie sera, tylko dodaje się tłuszcze roślinne. w tamtych barach dodawali seropodobne na bazie mozarelli na potęgę, wspomniana była tylko jakaś podpuszczka. |
|
|
|
|
#1988 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla masochistow- sa zastrzyki z b12
|
|
|
|
|
|
#1989 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#1990 | |
|
Rozeznanie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;1986106 5]nie sprawdzałam, jaki poziom jodu mam...
ale podobno marchew zawiera więcej jodu jak tuńczyk ![]() a marchew to ja bardzo lubię, pod wszelaką postacią, jako dodatek do dosłownie wszystkiego ![]() a co do produktów seropodobnych, to chyba o to chodzi, że one są robione na bazie sera, tylko dodaje się tłuszcze roślinne. w tamtych barach dodawali seropodobne na bazie mozarelli na potęgę, wspomniana była tylko jakaś podpuszczka.[/QUOTE] gdyby to bylo takie proste... warzywa maja jakas tam ilosc jodu bo jod jest w glebie ale zalezy to od polozenia plantacji itp. wiec w ogole nie bralabym warzyw pod uwage... ![]() ---------- Dopisano o 00:26 ---------- Poprzedni post napisano o 00:22 ---------- Cytat:
stronka: http://www.wegetarianie.pl/ watek o b12: http://www.wegetarianie.pl/XForum-vi...d-tid-926.html
|
|
|
#1991 |
|
Rozeznanie
|
Ale ja rozumiem i piszę z własnego doświadczenia, że suplementacja mi poziom B12 uzupełniła i to po ok 4 msc
|
|
|
|
|
#1992 |
|
Wtajemniczenie
|
Migdał a jak jest u Ciebie z jodem? Jak go uzupełniasz. Co jesz?
Dodam, że jestem początkująca w tym temacie. Dopiero niedawno podjęłam decyzję... dopuszczam jajka i mleko.
|
|
#1993 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#1994 |
|
Konto usunięte
|
ja nie wiem, co sie dzieje,ale powiekszyl mi sie biust, fakt,schudlam troche, ale biust sie powiekszyl
![]() |
|
|
|
|
#1995 |
|
Rozeznanie
|
Dostałam odpowiedź od zoriny:
Dziękuję za zainteresowanie produktem Naszej firmy. Produkt Goudek jest produktem seropodobnym, czyli z dodatkiem tłuszczu roślinnego. Do jego produkcji używana jest podpuszczka mikrobiologiczna i oprócz składnika odzwierzęcego, jakim jest mleko, jest jeszcze lizozym - enzym białka jaja kurzego. Czyli jest jak najbardziej ok
|
|
|
|
|
#1996 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co zrodlo wiedzy to inny poglad ![]() Powiesz mi co to za tabletki? ![]() ---------- Dopisano o 15:44 ---------- Poprzedni post napisano o 15:41 ---------- A czemu wlasnie seropodobne jesz? Bo bezpieczniejsze? Dla mnie to jest niejadalne, no na zapiekanke jeszcze ujdzie, ale na kanapke niekoniecznie. Chyba, ze mnie sie cos dziwnego trafilo ostatnio
|
|
|
|
|
|
#1997 |
|
Rozeznanie
|
niestety nie pokazuje mi linka do dozu. W każdym razie to B12 firmy naturell
a co so deropodobnych, to stronę wcześniej były rozważania o tym, czy ser w pizzach jest ok, jaką podpuszczkę się do nich stosuje itp. Edytowane przez Migdał Czas edycji: 2010-06-09 o 15:49 |
|
|
|
|
#1998 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Widac ja tak czytam, ze juz nie pamietam o czym czytalam |
|
|
|
|
|
#1999 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
bo byc moze tez bede kiedys musiala suplementowac...---------- Dopisano o 15:12 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ---------- Cytat:
![]() a w ogole to czym mielicie sezam np do humusu? czy nada sie mlynek do kawy? a moze taki do pieprzu??? ![]() zaczynam jesc ciemna czekolade 70% bo kakao ma baaaaaardzo duzo magnezu i zelaza, zauwazym ze lepiej mi przebiega okres jak dzis zjadlam pare kawaleczkow (normalnie jadlam mleczna, czasem pol tabliczki dziennie)... chcialam pic kakao ale w lyzeczce jest tylko 4g wiec lepiej 4 kosteczki czekolady i wcale nie jest taka gorzka i niedobra
WW Start - 16.03.2016r. - 61,3kg Ważenie 1 - 23.03.2016r. - 60,4kg Edytowane przez dragon_she Czas edycji: 2010-06-09 o 16:16 |
||
|
|
|
|
#2000 |
|
Zadomowienie
|
Co do B12 w zastrzykach, to podobno są bardzo dobre. Mojemu bratu się nie wchłaniała w tabletkach i zastrzyki poskutkowały
|
|
|
|
|
#2001 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chociaz z drugiej strony przez braki w b12 (ktore bardzo mozliwe, ze mam) bardziej sie nacierpie niz przez te pare ukluc i co tu zrobic
|
|
|
|
|
|
#2002 |
|
Rozeznanie
|
przeczytajcie caly watek o b12 ktory podlinkowalam, tam ludzie rozwazaja nad najlepszym sposobem suplementacji, niektorzy wola zastrzyki, inni kupuja tabletki i rozpuszczaja w wodzie i pija na dwa razy (rano i wieczor) zeby wchlanianie bylo wieksze
WAZNE INFORMACJE O JODZIE (1 zrodlo - www.jod.com.pl) Dobowe zapotrzebowanie osoby doroslej -150mcg (mikrogramow) Jod w przyrodzie: Powietrze nad kontynentami 1 ug/l Morskie powietrze 100 ug/l Woda lądowa 5 ug/l Woda morska 50 ug/l Skały 500 ug/kg Z jednym wdechem wdychamy okolo pol litra powietrza... Jod w pozywieniu (wegetarianskim) (podane w ug) Wino białe 70 Wino czerwone 50 Soki owocowe i warzywne 30-40 Mleko 6 Ser biały 40 Jajko 10 Marchew karotka 61 mcg = mikrogram =µg (ug) Co ogranicza przyswajanie jodu? Przyswajanie jodu może być utrudnione przez nadmierne spożywanie tzw. roślin krzyżowych: kapusta, kalafior, brukselka soja. W przypadku niedoboru jodu należ ograniczyć ich spożycie. W Polsce obowiązuje: Powszechne obowiązkowe jodowanie soli kuchennej (30 +/- 10 mg KJ/1 kg) Obowiązkowe jodowanie pożywek niemowląt (10 µg KJ / 100 ml) liczac ze w soli jest 20mg jodu na 1kg to w lyzeczce do herbaty (6g) jest 0.12 mg jodu = 120mcg czy ja licze dobrze? prosze poprawic jak cos ![]() WHO twierdzi, ze dopuszczalna najwieksza dawka jodu to ok. 10-krotnosci zalecanej dawki. Podczas wakacji nad morzem przekraczamy ja tysiace razy Wniosek sam sie nasuwa: jodu z powietrza nie przedawkujemy, jesli mamy go wystarczajaco duzo, organizm przestanie go po prostu przyjmowac. Co o tym myslicie?
WW Start - 16.03.2016r. - 61,3kg Ważenie 1 - 23.03.2016r. - 60,4kg Edytowane przez dragon_she Czas edycji: 2010-06-09 o 18:41 |
|
|
|
|
#2003 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
ale dzięki, czyli jednak mogę awaryjnie chodzić do tamtej pseudo-pizzerii... ![]() Cytat:
![]() na chybcika licząc, taka łyżeczka zawiera ca. 0,1mg jodu = 0,1*10^-3 g = 100*10^-6 g = 100ug. czyli dobrze Ci wyszło. ale i tak trzeba pamiętać, aby z solą nie przesadzać. zaleca się, aby dzienne spożycie soli kuchennej nie przekraczało 5-6g. ja do końca chyba będę wierzyć w moje marchewki ![]() i patrzę, że w winie sporo jodu się znajduje... brzmi jak zachęta do popadnięcia w alkoholizm
|
||
|
|
|
|
#2004 |
|
Rozeznanie
|
ja jestem kiepska z matmy
tzn szybko mozna mnie 'zakrecic' wiec ciesze sie, ze mi w miare wyszlo hawina niestety nie lubie, zmuszalam sie juz pare razy i nic czemu jodu nie ma w rumie? ![]() no, ale takie w sumie dosyc pocieszajace te info o jodzie, szczegolnie, jesli ktos bywa czasem nad morzem a co do soli, jesli ktos juz soli to sol nalezy dodawac na koncu gotowania, inaczej jod wyparuje
|
|
#2005 |
|
Zakorzenienie
|
Sa tez jakies wody mineralne z jodem. W almie kiedys kupilam, ale dziwny to smak mialo
|
|
|
|
|
#2006 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
przynajmniej dla mnie (ja pije z kranu bo u mnie jest dobra do picia na surowo)sa tez tabletki musujace z jodem...
|
|
|
#2007 |
|
Zakorzenienie
|
No ale to w dodatku byly takie male wodyy po chyba 330 ml i po 3 zl jakos(ale w almie to kazda cena jest kosmiczna...), wiec duzo drozsze od takich 1,5 l. Ale kupilam na sprobowanie. Jednak smak mnie zniechecil
![]() A z wod mineralnych najbardziej lubie muszynianke. A ostatnio pije za duzo pepsi, przyzwyczailam sie :ściana: A ten aspartam chyba za zdrowy nie jest w takich ilosciach... A teraz zaparzylam sobie yerba mate, dawno tego nie pilam. Fajnie budzi, tylko parzenie to duzo zabawy... Edytowane przez lotta6 Czas edycji: 2010-06-10 o 14:18 |
|
|
|
|
#2008 |
|
Raczkowanie
|
Witam.Mam jedno pytanie.
Nie chodzi o wegetarianizm, tylko o niejedzenie mięsa, a tu pięknie koleżanki napisały, iż jest to różnica. I teraz jest jedna sprawa, zdrowie.O co chodzi z tymi białkami, można nabawić się anemi? Dla mnie jedzenie trupów jest bardziej niezdrowo niż niejedzenie
|
|
|
#2009 |
|
Wtajemniczenie
|
Mam trochę głupie pytanie:
czy te nachosy z sosem serowym, które serwują w kinach można uznać za vege? Generalnie to pewnie sama chemia, ale zastanawiam sie czy można to spokojnie zjeść bez wyrzutów sumienia?
|
|
#2010 |
|
Raczkowanie
|
Hej.
Macie może jakieś sprawdzone przepisy na danie z grilla? |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:56.

[/QUOTE]
Inna sprawa, że wyskoczyło mi także info o dodawaniu łoju zwierzęcego/ odpadów rzeźniczych- i to już byłoby bardziej zrozumiałe, bo łój jest tani. W każdym razie napisałam maila do tego ceko i zoriny z pytaniem o podpuszczkę i składniki odzwierzęce inne niż mleko.
A tak na poważnie, to spytam się lekarza, jak będę- bo w morfologii nie widziałam oznaczenia na jod,