styczniowe mamusie - Strona 29 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-02-28, 10:04   #841
KATESIA
Zakorzenienie

GG do KATESIA
Dot.: styczniowe mamusie

Do tej pory z dzidzią wychodziłam na balkon a w sobote kupilismy wózek i niedziela i wczoraj bylismy na spacerku-ekstra, Agacia odrazu usypia, spi pół godzinki a potem przyglada się światu, nareszcie jestem mobilna-nie musze siedziec w domciu. Wózka nie pcham ja tylko mój Dzejek-dla niego to ekstra zabawa a ja mam serce na ramieniu, bo czasem on sie zagalopuje i osiaga wielkie prędkosci , podejrzewam ze Agatka po takiej "szkole" bedzie rajdowcem .
Denerwuje mnie ze snieg nie chce stopniec bo jednak są miejsca niedostepne dla wózka, ale jeszcze kilka tygodni i poszalejemy...
u mnie kocich łbów nie ma ale chodniki sa tragiczne, wiec tez zaczyna lubiec jak "tarabani"-nie ma wyjscia musi to polubiec (Moniu a wogóle fajne słówko )

16.10.2009-start
79,8-> 78,2 ->76,8 ........do 55

KATESIA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-28, 10:25   #842
Nel70
Zadomowienie

Iwonka moja Amelka miała ropiejące oczko ,przemywałam solą fizjologiczną i po 3 dniach przeszło,należy środek oczka tam,gdzie zbiera się ropka leciutko pomasować. Dziewczynki moja Amelka dostała katarek,czy wasze dzidzie miały i co wtedy stosowałyście?
Nel70 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-28, 16:13   #843
Joasiaa
Wtajemniczenie

GG do Joasiaa

Cytat:
Napisane przez Nel70
Iwonka moja Amelka miała ropiejące oczko ,przemywałam solą fizjologiczną i po 3 dniach przeszło,należy środek oczka tam,gdzie zbiera się ropka leciutko pomasować. Dziewczynki moja Amelka dostała katarek,czy wasze dzidzie miały i co wtedy stosowałyście?
Nel ja kupiłam na katar maść majerankową i smarowałam mojej Julce koło noska. Lepiej jej się oddychało. To jest naturalny środek i można go stosować bez obaw.
Joasiaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-28, 17:10   #844
Moni@
Zakorzenienie

z tym katarkiem Nel to problem...moj mial mały katarek na poczatku ale mu przeszlo...nic nie stosowalam...teraz sie boje...bo mam grype i chodze w masce po domku by maluszek nie załapał...
Moni@ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-28, 18:07   #845
Marisa
Raczkowanie

Ja stosowałam wodę morską w areozolu "Marimer"naprawde pomagało a można to stosować u niemowląt.
Stary 2006-03-02, 08:50   #846
Nel70
Zadomowienie

Dziewczynki dziękuję za podpowiedż co pomaga na katarek
Joasiu a czy ten katarek Twojej Julce przeszedł i po jakim czasie , czy kontaktowałaś się z lekarzem w tej sprawie? Bo martwię się,żeby jej nie poszedł na uszka lub na oskrzela.
Stary 2006-03-02, 20:29   #847
Joasiaa
Wtajemniczenie

GG do Joasiaa

Nel przeszło jej po dwóch dniach. Musisz obserwować czy jest poprawa. Julka miała naprawde delikatny ten katar i dla tego nie kontaktowałam się z lekarzem. Jesli jest to coś poważniejszego to chyba lepiej iść z tym do pediatry. Nie jestem za zbytnią interwencją medykamentami ale u takich maluszków to chyba lepiej dmuchać na zimne.
Joasiaa jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-03-03, 06:50   #848
Nel70
Zadomowienie

Joasia ,ale właśnie ona nie kicha ,tylko jak oddycha to jej coś w nosku szumi.Dzisiaj przychodzi położna ,ciekawe co powie. Bo jak jej oczyszczam nosek to wychodzą zielone kózki,to chyba koniec katarku.
Stary 2006-03-03, 07:47   #849
iwonamysza
Zadomowienie

GG do iwonamysza

A ja jestem w trakcie odzwyczajania mojej małej od spania z nami w łóżku, do czego sama zresztą ją przyzwyczaiłam. powodem mojej decyzji była wizyta koleżanki, której to syn ma 4 lata i ciągle śpi z nimi. A jak już uśnie w swoim łóżku to i tak w nocy z powrotem przychodzi.
No i odniosłam już pewien sukces, bo już 3 nocy śpimy sami. Najpierw spała w wózku, kładłam ją do łóżeczka dopiero po porannym karmieniu, a dzisiejszą noc przespała już całą w swym łożu. Gorzej było z zaśnięciem, strasznie płakała. Myślałam, ze chce na mnie wymóc, żebym ją wzięła i starałam się ignorować, ale było coaz głośniej. Gdy wzięłam ją na ręcę już wiedziałam, że coś jej jest, bo nie przestała płakać. Ale cudowna woda koperkowa dziecko wylczyła i po kilkunastu minutach udało jej się zasnąć.

iwonamysza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-03-03, 10:07   #850
KATESIA
Zakorzenienie

GG do KATESIA

ja na szczescie nie mam takiego problemu-Agatka od poczatku śpi w swoim łozeczku, czasem sama ją biore (jak mam dołka i chce sie z nia potulac ), ale teraz mam co noc innego "lokatora"-mianowicie mój starszy synek co noc śpi z nami-najpierw mówił ze to koszmary mu sie śnia, a teraz wprost ze chce z nami sie potulac i oprócz tego podobno mamy wygodniejsze podusie . Pozwalam mu na to choc po nocy wstajemy obolali, bo 6cio latek umie sie rozpychac a oprócz tego strasznie wierzga nogami-ale cóz skoro w ten sposób chce byc blizej nas to jeszcze pocierpimy....
Moja Agacia jutro skonczy dwa miesiące!!!!! lae ten czas leci, jeszcze tak niedawno odliczałysmy dni do porodu....
a za dwa i pół miesiaca do pracy , jak ja to wytrzymam?????

16.10.2009-start

Stary 2006-03-03, 20:53   #851
iwonamysza
Zadomowienie

GG do iwonamysza

Katesiu z tego co czytam to masz jeszcze fajniej niż my bo większe dziecko w łóżku. Ciekawe co zrobicie jak jeszcze Agatka będzie chciała się do was dołączyć? Będziecie chyba musieli kupić jeszcze jedno łóżko i złączyć je razem. Mi też już minęła połowa macierzyńskiego i przeraża mnie to jak ten czas z dziećmi leci. Mam wrażenie, że w ciąży chodziłam 3 lata, a teraz te dwa miesiące zleciały jakby to było 5 minut.
Ja tęsknię za pracą, bo bardzo mnie już nudzi siedzenie w domu, tylko patrzę jakby tu się wyrwać, ale gdy wczoraj pojechaliśmy na zakupy i mała została 2 godziny z babcią, to jak wróciłam, to myślałam, że ją zacałuję na smierć.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-03-03, 21:17   #852
KATESIA
Zakorzenienie

GG do KATESIA

Iwonko jak dwójka zawita u nas w łozku to wtedy jest masakra- na szczescie andrzjek jest bardzo wygodny i po jakiejs godzinie stwierdza ze on idzie do siebie, jednak to jest rzadko bo jak pisalam Agatke rzadko biore do łózka.
no własnie-czas strasznie szybko leci.....
jesli chodzi o prace to tez tęsknie za jakąs odskocznią ale jak popatrze na Agacie to mi łzy w oczach stają-jak ja zostawic. Nie mówiac o tym ze niedługo mój TŻ wraca do pracy i ja sama bede musiała rozwozic dz\ieciaki, potem na zakupy, do prayc (do 18tej) potem po dzieciaki i w domu o 19-20...a kiedu ugotowac uprac posprzatac i co najwzaniejsze pobyc z dziecmi????i dlatego jestem troszke przerazona....
jesli chodzi i zakupy to juz z Agacia bylismy w Leclercu-była oszołomiona ale po krótkim czasie zaczęła marudzic....

Muszę sie wam pochwalic- dzis agacia wypiła troszke soczku z jabłuszka (starłam na tarce i dałam samą wodę -bez miąższu)-cmoktała, lizała i chciała jeszcze , ale teraz musze poczekac jak zareaguje....
pozdrawiam

16.10.2009-start

Stary 2006-03-04, 08:56   #853
iwonamysza
Zadomowienie

GG do iwonamysza

Katesiu czy to jeszcze trochę ne za wcześnie na soczki? Zdawało mi się, że dopiero po 4 miesiącach.
A ja rozważam chodzenie z małą na basen. Własnie czytam kiedy mogę iść pierwszy raz. Niektóre źródła podają, że od 2 miesiąca, inne że od 3. Dostałam karnet z pracy na basen i nie chciałabym, żeby się zmarnował. A fajnie jest na tym basenie, bo jest na nim woda ozonowa, która ma właściwości zdrowotne. Może nawet mi by pomogła na rozstępy, które to mi zostały i wyglądają tragicznie.

Stary 2006-03-04, 09:48   #854
KATESIA
Zakorzenienie

GG do KATESIA

z tym basenem -rewelacyjny pomysł!!! az Ci zazdroszcze ale niestety ja nie mam takiej mozliwosci. Wydaje mi sie ze mozna chodzic na basen dosyc wczesnie, ale pediatra powie najlepiej.
Z tymi soczkami to wiem ze takie sa zalecenia...ale ja wychowuje dzieci wg tzw."starej szkoły", Mojemu Andrzejkowi jabłuszko dałam po miesiącu- i nic sie nie działo. Dodatkowym atutem jest to ze agacia jest na mleku sztucznym i ma dosyc twardą kupke, a jabłuszko jej pomoze sie oprózniac..
pozdrawiam

16.10.2009-start

Stary 2006-03-04, 15:42   #855
iwonamysza
Zadomowienie

GG do iwonamysza

Katesiu widze ze juz od kilku dni zostalysmy same na tym forum. Czy mamusie są tak potwornie zajete ze nie maja czasu tu zajrzec?
Jak sie wychowuje dwojke dzieci? Bardzo jest ciężko? Mały nadal ci pomaga? Ja w szpitalu lezalam z dziewczyna ktora teraz urodzila blizniaki i pisze do mnie ze tylko je karmi i przewija na okraglo nie ma czasu na spanie.

Stary 2006-03-04, 15:48   #856
iwonamysza
Zadomowienie

GG do iwonamysza

Katesiu a ile tego soczku dajesz Agatce? Bo moja Kasia też ma problemy z wypróżnianiem to też bym jej pomogła.
Tak teraz sie zorientowałam że masz obydwoje dzieci, których imiona zaczynają się na literę A.

Stary 2006-03-04, 17:04   #857
Nel70
Zadomowienie

Dziewczynki byłam dzisiaj z Amelką u lekarza. Zbadała ją i na katarek poleciła zakupić przyrząd szwedzki frida do odciągania katarku,rewelacja już jej raz odsysałam i malutkiej lżej. Także polecam wszystkim mamusią,jak będą miały problemem z katarkiem u niemowlaka. Amelka po miesiącu waży 3990kg ,czyli przytyła 1100kg od porodu,czyli dużo.
Katesia z tymi soczkami to chyba za wczesnie jak na 2 miesiące?
Stary 2006-03-04, 17:34   #858
KATESIA
Zakorzenienie

GG do KATESIA

Nel jak miło ze znalazłas chwilkeaby wpasc , ciesze sie ze Amelka tak piekni rosnie , i ze wkoncu poradziłyscie sobie z katarkiem-ja na szczescie nie mam tego problemu, ale jakby co to przyda mi sie Twoja rada.
Jesli chodzi o soczki to juz tłumaczyłam Iwonce ze wiem ze teraz daje sie od 4tego mca...
Iwonko daję Agaci tylko kilka kropel bo musze zobaczyc jak bedzie reagowac-raz dziennie tak mniej wiecej pół łyzeczki od herbatki, stad nie obawiam sie ze za wczesnie. Taką ilosc mam zamiar jej dawac ok.tyg.-dwóch i potem zwiekszyc do dwóch łyzeczek...takze jak bedzie miała trzy miesiace skonczone wtedy dostanie juz tak troszke wiecej...
Z tym ze dzieciczki maja imiona na A-to czysty przypadek, jak juz wybralismy imie córce to też to zauwazylismy, planujemy trzecie dziecko (oczywiscie za jakis czas) i zastanawiam sie czy podtrzymac taki "systemik" czy na to nie zwracac uwagi (chcielibysmy Tomka albo Małgosie)-aby wyszło ze trzecie nie bedzie czuło sie "odmiencem"....
Mój Dzejek ma juz 6 lat takze cięzko nie jest bo nadal mi pomaga, oprócz tego mąż jest ze mną do konca marca-wiec mi bardzo poamga, no a oprócz tego Agatka jest grzeczna (choc ostatnio daje odczuc jak polubiła noszenie na rączkech ).
Jestem "wprawną" mama (nie chwaląc sie w szpitalu pytano mnie czy przypadkiem nie jestem położną) ale nie wyobrazam sobie opieki nad bliźniakami....

dziewuszki u nas znowu spadło mnóstwo sniegu.....kiedy przyjdzie upragniona wiosna.....
poozdrawiam

16.10.2009-start

Stary 2006-03-04, 17:57   #859
iwonamysza
Zadomowienie

GG do iwonamysza

Nel czy drogi jest taki przyrząd do odsysania kataru? Bo moja ma cały czas szczególnie rano jak sie obudzi to strasznie ma zapchany nos. Nic nie pomaga: ani sól fizjologiczna, ani maść majerankowa, gruszką też nie mogę go zassać. Chętnie bym nabyła taki przyrząd gdyby był w rozsadnej cenie.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-03-05, 20:56   #860
Moni@
Zakorzenienie

Czesc Dziewcyny Dawno Mnie Nie Bylo,mialam Awarie Komputera A Poza Tym Grype -tragiedia(chodzenie Po Domu W Masce)by Nie Zarazic Maluszka...

U Mnie Wszystko Okey..moj Szymek Tez Niedlugo Skonczy
2-m-ce..faktycznie Czas Leci ...no I Powiedzial Juz Pierwsze A-gu W Ogole Tak Chce Gadac, A Jak Czegos Nie Moze Wydusic Z Siebie To Zlosci Sie..ale To Słodkie...

Co Do Pracy Ja Tez Tesknie, Wariuje Sama W Domu...spacery To Za Mało Dla Mnie..chciałabym Spacerowac Godzinami..ale Pogoda Jeszcze Nieodpowiednia...poza Tym Szymuś Cos Kicha..

Martwie Sie Bo Mały Nie Chce Spac W Lozeczku..nie Lubi Byc Sam...jak Go Uspie I Wloze Do Lozeczka I Sie Poruszy I Zorientuje Ze Jest Sam, Jest Placz, Krzyk.. No Wiec Spi W Gondoli Od Wozka...chcialabym Aby Fajnie Rozlozyl Sie,mial Luz, Wygode...ale Nic Z Tego....ale Co Najlepsze, To Nie Zasypia Juz Na Raczkach, Tylko Lulac Sie Lubi W Wozku O Tyle Lepiej Bo Przeciez Wazy Juz 5200g.. To Tyle U Mnie...

Pozdrawiam Was Goraco
Moni@ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-03-05, 21:18   #861
KATESIA
Zakorzenienie

GG do KATESIA

witaj Moniczko, faktycznie dawno Cię nie było, am nadzije ze komp. juz oki i bedziesz częciej na wizazu...
Twój Szymek wazy tyle samo co agacia-ale mamy duze brzdące.
teraz zaczynamy tesknic za pracą, ale pomysl jak juz bedziemy musiały pójscto wtedy nie bedzie sei chciało....
pzdr

16.10.2009-start

Stary 2006-03-05, 21:46   #862
iwonamysza
Zadomowienie

GG do iwonamysza

Moja Kasia też ważyła 5200 jak z nią byliśmy tydzień temu na szczepieniu. Mamy wagowo takie same dzieci a moja najmłodsza. Kawał z niej baby. Przychodzi do mnie koleżanka, z którą razem leżałyśmy w szpitalu i jej córka ważyła 2100 jak się urodziła, teraz ma 5 tygodni i waży już 3300 ale jak ją wzięłam na ręce to takie piórko, a od mojej to ręce drętwieją.
Moniu moja Kasia też nie chciała spać w łóżeczku, tylko z nami. Ale jak zaczęłam ją odzwyczajać to zaczynałam od wózka, a teraz już zasypia w łóżeczku, ale zanim zaśnie to lubi sobie trochę pomarudzić ale nie ma innej metody jak trochę zignorować. W przeciwnym razie dziecko będzie wymuszało. Trudna sztuka, ale naprawdę skuteczna.
Na razie w wózku jest w miarę fajnie, ale za jakis czas będzie ciasno i bedzie problem. Spróbuj go przestawić już teraz, bo potem bedzie coraz cieżej.

Stary 2006-03-06, 06:51   #863
Mariqa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Moni@
Czesc Dziewcyny Dawno Mnie Nie Bylo,mialam Awarie Komputera A Poza Tym Grype -tragiedia(chodzenie Po Domu W Masce)by Nie Zarazic Maluszka...

U Mnie Wszystko Okey..moj Szymek Tez Niedlugo Skonczy
2-m-ce..faktycznie Czas Leci ...no I Powiedzial Juz Pierwsze A-gu W Ogole Tak Chce Gadac, A Jak Czegos Nie Moze Wydusic Z Siebie To Zlosci Sie..ale To Słodkie...

Co Do Pracy Ja Tez Tesknie, Wariuje Sama W Domu...spacery To Za Mało Dla Mnie..chciałabym Spacerowac Godzinami..ale Pogoda Jeszcze Nieodpowiednia...poza Tym Szymuś Cos Kicha..

Martwie Sie Bo Mały Nie Chce Spac W Lozeczku..nie Lubi Byc Sam...jak Go Uspie I Wloze Do Lozeczka I Sie Poruszy I Zorientuje Ze Jest Sam, Jest Placz, Krzyk.. No Wiec Spi W Gondoli Od Wozka...chcialabym Aby Fajnie Rozlozyl Sie,mial Luz, Wygode...ale Nic Z Tego....ale Co Najlepsze, To Nie Zasypia Juz Na Raczkach, Tylko Lulac Sie Lubi W Wozku O Tyle Lepiej Bo Przeciez Wazy Juz 5200g.. To Tyle U Mnie...

Pozdrawiam Was Goraco
Moniu, witaj po przerwie, mam prośbę w imieniu wszystkich forumek- mogłabyś nie pisać pokemonami, Czyli Tak Właśnie? jest to mało czytelne
Stary 2006-03-06, 07:41   #864
KATESIA
Zakorzenienie

GG do KATESIA

idę zaraz do lekarza z Agatką bo krostki nie znikaja na buzichnie-mimo przemywania rumiankiem i smarowania kremem bambino (troszke lepiej jest) ale z buxki (policzków) zrobiła sie tartka- krostki zaczęły sie troszkę na głowce, i na dekolcie (jak to brzmi przy malutkiej-dekolt )-na dekolcie to prawdopodobnie potówki, ale poniewaz tych krostek nie moge zwalczyc to ide na konsultacje. Mam nadzieje ze to nie bedzie skaza białkowa....
jak wróce to napisze co i jak.
pozdrawiam

16.10.2009-start

Stary 2006-03-06, 09:01   #865
iwonamysza
Zadomowienie

GG do iwonamysza

Katesiu trzymam kciuki żeby to nie była skaza, bo u mojej Kasi jest to samo i pediatra powiedział, że to jej początki. Też jej smaruje buzke, ale nic nie pomaga. No może trochę się zmniejszyło po bepanthenie i oilatum soft kremie ale nie całkowicie. Napisz koniecznie jak wrócisz co ci powiedziano.

Stary 2006-03-06, 10:17   #866
KATESIA
Zakorzenienie

GG do KATESIA

Iwonko cos słabo trzymałas kciuki , jednak to jest skaza białkowa-buxkę musimy smarowac bepanthenem, kąpac w oilatum i zmieniamy mleczko z Bebilonu na Bebilon pepti. Nie jest to duza skaza ale jednak.
Mam nadzieje ze z tego wyrosnie. Pzdr

16.10.2009-start

Stary 2006-03-06, 10:20   #867
Nel70
Zadomowienie

Iwonka ten przyrząd kosztuje w aptece okolo 25 złotych,ale rewelacja moja Amelka po dwóch dniach odsysania katarku ma jego końcówkę i jest teraz bardzo grzeczna,spokojna i sama po karmieniu zasypia!!!!!!!!!!!!!!
Bardzo polecam,na pewno będziesz zadowolona.
Amelka miała również krostki ,ale minęły ale to pewnie było uczulenie np.na banany,jak przestałam jeść i smarowałam kremem bambino,to minęły.
Katesia jestem w szoku ,że planujesz jeszcze jednego maluszka
Stary 2006-03-06, 10:25   #868
KATESIA
Zakorzenienie

GG do KATESIA

Cytat:
Napisane przez Nel70
Katesia jestem w szoku ,że planujesz jeszcze jednego maluszka
czemu? to oczywiscie marzenie i delikatne plany, ale sama mam dwóch braci i wydaje mi sie ze trójeczka to super sprawa....oczywiscie mozliwe ze nic z tego nie bedzie, ale bardzo bym chciała...i to w przeciagu najblizszego roku- półtora tak aby róznica wieku miedzy Agacią a nastepnym brzdącem nie była zbyt duża. (jedynie jak pomysle o porodzie to mi sie odechciewa, ale w sumie to tylko kilka godzin...)

16.10.2009-start

Stary 2006-03-06, 10:26   #869
Nel70
Zadomowienie

Zapomniałam,że na wszelkiego rodzaju wypryski,krostki i potówki pomaga ,kąpiel w wodzie i dodanej do niej krochmalu tradycyjnego z mąki ziemniaczanej. Ja tak robiłam ugotowałam 1l wody z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i to dodałam do wody z kąpieli dziecka. Amelce krochmal wygładził ciałko i odkaził, a także kąpałam ją w wodzie z nadmangamianem potasu,tylko,że trochę brudzi. Dziewczynki jaką oliwkę stosujecie,bo moja ma uczulenie na oliwkę bambino. Jak odstawiłam i nie smaruję od kilku dni główki,to pojawiła się ciemieniucha. Jak walczycie z ciemieniuchą.
Stary 2006-03-06, 10:32   #870
KATESIA
Zakorzenienie

GG do KATESIA

na ciemieniuche ja stosuje oliwke bambino, ale zamiast niej mozna jakis krem hypoalergiczny(musi miec rzadką konsystencje aby sie dobrze rozprowadził) albo oliwke innej firmy, na to czapeczke aby sie grzała głowka i po nastepnej kapieli trzeba wyczesac. Innego sposobu nie znam-ale ten u mnie skutkje, choc Agacia nie ma duzej ciemieniuchy (do głowki stosuje szampon nivea baby-rumiankowy).

16.10.2009-start

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości