| 
 | |||||||
| Notka |  | 
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. | 
|  | 
|  | Narzędzia | 
|  2009-06-22, 18:05 | #3001 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2007-06 
				 | 

Dot.: Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II

Cytat: 
 sposoby? nie branie na pusty żołądek  łykanie tabsów np przed samym snem - wtedy może uda się przespać ewentualne skutki uboczne może picie herbatek miętowych? | |
|     | 
|  2009-06-22, 20:43 | #3002 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2009-06 
				 | 

Cześć dziewczyny, po raz pierwszy wypowiadam się u was na forum ale cieszę się, że chociaż mam gdzie. Jestem za granicą i borykam się z pewnym problemem. Tabletki biorę już ponad rok. Na przełomie marca/kwietnia wzięłam pierwszy raz 2 opakowania Yasminelle pod rząd(wyjazd na narty i chęć posiadania swobody). Po nich okres wystąpił normalnie natomiast okres majowy sie nie pojawił i dziś jestem w 3 dniu odstawienia tabsów i też nic. W maju wykonałam test i dziś również - oba negatywne. W Pl będe w przyszłym tygodniu ale nie wiem czy dalej kontynuować tabletki? Nie wiem skąd te zawirowania, czy to może być efekt tych 2 op na wiosnę? Dodam że w obu okresach odstawienia miałam bóle menstruacyjne zakończone niczym. Nie schudłam więcej niż 1-2kg, może więcej ćwiczę niż zwykle. Ale nieeeeesamowicie się denerwuje, że coś ze mną nie tak. Czy ktoś miał może taki przypadek i może coś podpowiedzieć? Czy to groźne. Ciążę w sumie wykluczam więc skąd te zawirowania?  Będę wdzieczna za jakąś pomoc, ściskam. | 
|     | 
|  2009-06-22, 21:32 | #3003 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-09 
				 | 

Cytat: 
 nigdy nie laczylam opakowan wiec moja odpowiedz moze cie nie usatysfakcjonowac. jesli przestrzegalas ulotki to nie masz co martwic sie o ciaze. to dopeiro 3 dzien przerwy krwawienie jeszcze moze sie pojawic. nie rozumiem skad ten stres i nerwy skoro nie piszesz zebys zapomniala tab albo byly jakies komplikacje. krwawienie moze sie opoznic ale nawet gdyby sie w ogole nie pojawilo ja bym sie nie martwila. jesli sytuacja bedzie sie powtarzac to zglosilabym sie do lekarza. 
				__________________ | |
|     | 
|  2009-06-23, 11:32 | #3004 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2009-06 Lokalizacja: śląsk 
				 | 

| 
|     | 
|  2009-06-23, 12:03 | #3005 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2008-10 
				 | 

hej dziewczyny  nie chcę zakładać nowego wątku także napiszę w tym  i mam nadzieję, że mi coś poradzicie. Biorę yasminelle od lipca 2008 r. wcześniej przez 3 lata brałam Microgynon 21. Wszystkie badania, które robię są w normie. Byłam wczoraj u mojego gin po receptę i powiedział mi, że wypisuje mi ostatni raz tabletki, później mam sobie zrobić przerwę 2 miesiące. I tu mam pytanie, czy taka przerwa jest konieczna?? Pytam ponieważ byłam w styczniu u innego gin (mój miał urlop) i jak spytałam powiedziała że nie ma takiej potrzeby, chyba że będę się starała o dzidziusia. Teraz natomiast słyszę, że mam mieć 2 miesiące przerwy. Mi się wydaje że 2 miesiące to troszke za krótka przerwa, bo zrobi więcej szkody niż pożytku. Chciałam się dowiedzieć, po jakim czasie robicie przerwę w braniu tabletek?? I jak długa ta przerwa jest? Bo już nie wiem co mam zrobić i chyba pójdę do jakiegoś gin prywatnie. | 
|     | 
|  2009-06-23, 12:16 | #3006 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-01 Lokalizacja: Wrocław 
				 | 

Dziewczyny i mnie dotknęły wątpliwości.  Biore tabletki od 11 czerwca - oczywiscie zadnej nie pominęłam i biorę z dokladnościa do 5 min   Od dwóch dni bolą mnie piersi tak jak przed okresem. Czy to normalny objaw?? I tak dziwnie się czuje:P Może sama to sobie wyolbrzymiam, ale zaczynam sie denerwować ze na mnie nie działają. Kochamy się narazie z prezerwatywą bo jeszcze nie jestem w stanie zaufać tak do konca tabletkom. 
				__________________ | 
|     | 
|  2009-06-23, 12:19 | #3007 | ||
				 | 

Cytat: 
  2 miesiące tu nic nie dadzą, a mogą zaszkodzić - organizm znów będzie musiał przyzwyczajać się do dostarczanych hormonów (które niedawno były, później ich nie było, zaczął dochodzić do siebie a tu bum...) - i może ich już tak dobrze nie tolerować przerwy są wskazane tylko wtedy gdy chcemy starać się o dzidzię, albo gdy wyniki badań nie są dobre ale taka przerwa powinna wynosić zdecydowanie dłużej, są różne opinie - niektórzy mówią 3 naturalne cykle (a po odstawieniu są one zazwyczaj długie, rozregulowane, mogą trwać nawet z 5 miesięcy) a inni radzą po prostu : pół roku ja co prawda tak długo jak Ty tabletek nie biorę, bo we wrześniu będzie dopiero 2 lata ale nie mam zamiaru robić 2 miesięcznych przerw przy dobrych wynikach badań Cytat: 
 skutek uboczny ;p Edytowane przez wdowa_po_leninie Czas edycji: 2009-06-23 o 12:20 Powód: dopisek | ||
|     | 
|  2009-06-23, 12:22 | #3008 | |
				 | 

Cytat: 
 Czyli moge byc spokojna ze nie mam zadnej owulacji czy cos w tym stylu wskazujacym ze tabsy nie dzialaja ??   Mam nadzieje że jednak to się zmieni - szczegolnie jesli chodi o te pryszcze ktore mi wyskoczyły:P 
				__________________ | |
|     | 
|  2009-06-23, 12:25 | #3009 | |
				 | 

Cytat: 
  z tego co czytam to wiele dziewczyn skarży się na bóle piersi przy tabletkach (zazwyczaj w połowie bądź przy końcu opakowania)   | |
|     | 
|  2009-06-23, 12:30 | #3010 | |
				 | 

Cytat: 
   Tak jestem mniej wiecej w połowie więc może to od tego. Dzięki. 
				__________________ | |
|     | 
|  2009-06-23, 12:56 | #3011 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2008-10 
				 | 

wdowa_po_leninie   właśnie myślę tak jak Ty, że mi 2 miesiące nic nie dadzą tylko wszystko rozregulują. Dla pewności wybiorę się chyba jeszcze do jakiegoś innego gin   | 
|     | 
|  2009-06-24, 13:33 | #3012 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2005-07 
				 | 

Byłam wczoraj u ginekologa. Opisałam mu moją niepewną sytuację - dzień z brązowawą wydzieliną przed okresem - i czy dobrze zrobiłam, że zażyłam pierwszą tabletkę pierwszego dnia właściwego krwawienia. Na co usłyszałam - 'a dlaczego nie w dniu plamienia?'  Zdębiałam... Następnie 'jeśli zażyła ją pani w ciągu 12 godzin to może zadziałała' (przecież są 24 godziny na zażycie pierwszej tabletki! (?) i na koniec: 'niech się Pani nie martwi, dzień stosunku był 4tym dniem cyklu, więc i tak plemniki do owulacji nie powinny dotrwać, a jeśli by Pani nie dostała okresu to coś zaradzimy (pytam: co zaradzimy?) W głowie mi huczy od natłoku myśli... Tabletki biorę nadal, dzień w dzień o 23ej. 
				__________________ Edytowane przez Astoria Czas edycji: 2009-06-24 o 13:35 | 
|     | 
|  2009-06-24, 13:39 | #3013 | |
				 | 

Cytat: 
 yyy dziwny lekarz troszkę moim zdaniem zażyłaś wszystko prawidłowo, zresztą ja zrobiłam tak samo, kochałam się przy 5ej tabletce i było ok na przyjęcie tabletki mamy 24godziny od pojawienia się krwawienia więc też nie wiem skąd te 12ście godzin.. będzie dobrze!!   | |
|     | 
|  2009-06-24, 14:12 | #3014 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2007-02 Lokalizacja: Łódź. 
				 | 

Cytat: 
   | |
|     | 
|  2009-06-24, 15:00 | #3015 | 
				 | 

Wasze słowa zdecydowanie dodają mi otuchy   Nawet jeśli okres dostałam załóżmy o 2ej w nocy to i tak do 23ej dnia następnego się zmieściłam w 24h. Nigdy bym nie przypuszczała, że mogę się tak nad tym zastanawiać, ale wystarczyło jedno pytanie chłopaka: czy te tabletki na pewno tak szybko działają? i zaczęłam wertować internet i robić sobie mętlik w głowie. Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia - w przypadku zażycia yasminelle w dniach 2-5 cyklu stosować dodatkowe zabezpiecznie - spotkałam się w internecie z opinią, że tabletki brane pierwszego dnia cyklu zatrzymują pracę jajników i tak dopiero po 7 dniach, ale zakładając, że w tym czasie nie dojdzie do owulacji producent uznaję okres od 1ej tabletki wziętej 1ego dnia za bezpieczny. Sądze, że nawet gdyby tabletka została wzięta drugiego dnia to ryzyko zapłodnienia również byłoby niewielkie. Co innego 4ego czy 5ego. Nie wiem jednak czy dobrze myślę - może po prostu tabletki wzięte innego niż pierwszego dnia przez tydzień nie wykazują żadnego działania? Chyba zmienię lekarza   
				__________________ | 
|     | 
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|  2009-06-24, 15:11 | #3016 | |
				 | 

Cytat: 
  Tabletka wzieta w 2-5 dniu cyklu zabezpiecza po 7 dniach co sama wiesz. A wzieta 1 dnia dziala od razu. I tego się trzymajmy  A i nie czytaj w tym necie Boj wie czego bo ludzie piszą rożne rzeczy. Trzymajmy się ulotki. Edytowane przez _Emi_ Czas edycji: 2009-06-24 o 15:12 | |
|     | 
|  2009-06-24, 15:36 | #3017 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2008-08 
				 | 

a ja odstawiłam właśnie Y  zbyt dużo efektów ubocznych przede wszystkim utyłam 7kg przez 6 cykli tabletkowych - a dodam,że w międzyczasie stosowałam dietę i starałam się ćwiczyć po drugie - mam po nich paskudną cerę - jak po żółtaczce  no i po trzecie - wcale nie najmniej ważne- zero ochoty na seks teraz mam zamiar udać się do gina po jakieś inne, ale boję się,że znów skończy się odstawieniem kiedyś brałam Regulon - było wszystko w porządku, oprócz tarczycy - a lekarz mówił,że to nie możliwe, żeby mi się powiększyła od R. odstawiłam i wszystko wróciło do normy. 
				__________________ kant  Time runs backwards As long as you are heading that way | 
|     | 
|  2009-06-24, 16:04 | #3018 | |
				 | 

Cytat: 
 Masz rację, należy trzymać się ulotki. A ja jej się trzymałam więc bedzie dobrze - muszę przestać panikować   
				__________________ | |
|     | 
|  2009-06-26, 15:44 | #3019 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2008-12 
				 | 

Dziewczyny mam do Was pytanie    Wiem,że powinnam pójść do ginekologa,ale wizyte mam dopiero w przyszłym tygodniu. Czytałam ulotke,ale i tak zrobiłam chyba inaczej...Chodzi o to,że skończyłam tabletki dzień wcześniej ponieważ w drugim tygodniu wymiotowałam po wzięciu pigułki i musiałam wziąć drugą, a nie miałam zapasowej. Zaczne teraz nowe opakowanie w środe, a nie jak zwykle w czwartek. Myślicie,że nic mi nie grozi? Tabletki dalej działają jak należy czy jeden dzień mniej robi jakąś różnice?? Z ulotki nic sie nie dowiedziałam,poza tym,że jak sie chce skrócić okres to trzeba skrócić tydzień przerwy,ale nigdzie nie było napisane nic nie wzieciu ostatniej pigułki. W sumie tam gdzie jest rozpisane co trzeba zrobić w przypadku pominieci tabletki w 3cim tygodniu zrozumiałam,że moge nie wziac tej ostatniej ponieważ mozna od razu zaczac tydzien przerwy... Co o tym myslicie? Dobrze zrobiłam? 
				__________________ There is something more eternal than our love... | 
|     | 
Okazje i pomysĹy na prezent
|  2009-06-26, 15:49 | #3020 | |
				 | 

Cytat: 
 o, właśnie. czyli jest napisane  możesz opakowanie skończyć nawet po 18stu tabletkach - postępujesz tak jakbyś zapomniała tabletki -czyli przechodzisz od razu do przerwy nie tracąc na skuteczności (też jest to napisane w ulotce)  organizm nie wie przecież czy naprawdę zapomniałaś czy świadomie skróciłaś blister - grunt to by nie wydłużyć przez przypadek przerwy  zrobiłaś dobrze | |
|     | 
|  2009-06-26, 15:51 | #3021 | 
| Zakorzenienie | 

umowilam sie do ginka na 1 lipca... chce zmienic yasminelle.. ostatnio zauwazylam u siebie zerowe libido no i jakies dziwne humory  ciekawe na jakie mi zmieni? 
				__________________ | 
|     | 
|  2009-06-26, 19:12 | #3022 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2007-04 
				 | 

tez  z tym libido widze masz problem;/ ble.. ja wezme to i jeszcze jedno opakowanie i chyba tez zmienie bo do niczego;/ jeszcze kurde wczoraj zapomnialam wziac tabletke, nie wiem jak to sie stalo, nigdy takiej sytuacji niemialam, i wzielam dzisiejsza i wczorajsza na raz i zaczyna mnie niezle mulic;/ 
				__________________ 38/40  Szymuś- mój skarbek <3  | 
|     | 
|  2009-06-26, 19:49 | #3023 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-09 
				 | 

a czy mozna jakos zmniejszyc libido?   tak wiem nie myslec itp. ale ostatnio nawet ciezko mi sie skupic na meczu czy filmie jak tż lezy obok... 
				__________________ | 
|     | 
|  2009-06-26, 19:52 | #3024 | |
| Zakorzenienie | 

Cytat: 
 | |
|     | 
|  2009-06-26, 20:32 | #3025 | |
				 | 

Cytat: 

__________________ 38/40  Szymuś- mój skarbek <3  | |
|     | 
|  2009-06-26, 23:19 | #3026 | |
| luckygirl Zarejestrowany: 2007-01 Lokalizacja: Warszawa 
				 | 

Cytat: 
   | |
|     | 
|  2009-06-27, 15:43 | #3027 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2007-08 
				 | 

Witam. Czy to możliwe żebym przez Yasminelle nie miała problem z orgazmami? Jeżeli już mi się uda to jest to bardzo rzadko. Czy któraś z Was miała podobnie? | 
|     | 
|  2009-06-27, 17:24 | #3028 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2007-04 Lokalizacja: Wrocław 
				 | 

Hm, orgazmy? To bardzo indywidualne, ale chyba nie ma wplywu na orgazmy, na libido bardziej.

__________________ Co to jest miłość ? To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu. Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się, że przemókł do głębi serca http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png 15.12.2010 - prawo jazdy zdane   | 
|     | 
|  2009-06-28, 08:37 | #3029 | 
				 | 

kochane mam pytanie.  jakims nieszczesnym cudem zapomnialam tabletke w 3 tyg z blistra, zgodnie z instrukcja musze: 1. albo nie robic przerwy 7 dniowej 2. zrobic przerwe krotsza niz 7 dni- tzn ile krotsza? np 5 dni? 3. co jesli zrobie normalna przerwe 7 dniowa bo o tym juz nie piszą w mini podreczniku Yasminków. Biore tabl od chyba 3 lat z przerwami niestety zdrowotnymi, ale jestem w kropce;] ehhe  Nie wiem jak dzialac. Prosze o odpowoiedz   
				__________________ 38/40  Szymuś- mój skarbek <3  | 
|     | 
|  2009-06-28, 13:00 | #3030 | |
				 | 

Cytat: 
 | |
|     | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Ginekologia | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:38.