Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II - Strona 103 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-07-02, 13:46   #3061
N4TI
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to N4TI
Dot.: Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II

a jak z cellulitem? mialas przy yasminelle? masz nadal? ja juz nie chce brac tabletek, wrocimy do prezerwatyw...
Stary 2009-07-02, 13:50   #3062
kamila2006
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez N4TI Pokaż wiadomość
a jak z cellulitem? mialas przy yasminelle? masz nadal? ja juz nie chce brac tabletek, wrocimy do prezerwatyw...
wspolczuje jezeli to koniecznosc nie wyobrazam sobie powrotu do gumek ja tez mam cellulit ( a ktora z nas go w ogole nie ma? ) szczegolnie widac jak napnę posladki ale raczej nie jest to problem

Biegam tydz: 2/10
Motywacja 100%

http://s7.suwaczek.com/200804173235.png

kamila2006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-02, 13:54   #3063
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez N4TI Pokaż wiadomość
nie miałam i nadal nie mam (tzn jakby ktoś się uparł, bardzo mocno ścisnął udo to by coś mooooże dojrzał gdzieniegdzie ale nie miałam nigdy z tym większych problemów - coby nie było że mam jakieś super idealne ciało ) - po prostu jest wszystko ok, w normie - po tabletkach nic się nie zmieniło

Cytat:
Napisane przez kamila2006 Pokaż wiadomość
wspolczuje jezeli to koniecznosc nie wyobrazam sobie powrotu do gumek ja tez mam cellulit ( a ktora z nas go w ogole nie ma? ) szczegolnie widac jak napnę posladki ale raczej nie jest to problem
otóż to

Edytowane przez wdowa_po_leninie
Czas edycji: 2009-07-02 o 13:55 Powód: dopisek
wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-02, 14:09   #3064
N4TI
Zakorzenienie

no ja tez cellulit mialam ale taki widoczny po scisnieciu przy Y zrobił mi sie okropny widoczny na całych udach az do kolan...
Stary 2009-07-02, 21:28   #3065
kamila2006
Zakorzenienie

hehe przy scisnieciu to ja tez mam ;P to nie sciskac cellulit jest problemem gdy bez sciskania go mocno widac bo wtedy w krotkich spodenkach czy spodniczce przypał wyjść.

Motywacja 100%

Stary 2009-07-03, 08:51   #3066
neTy
Raczkowanie

Ja mam inny problem Mam cellulit na rękach dokładnie na ramionach juz próbwałam różnych sposobó i nie wiem co mam zrobić
neTy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-03, 14:04   #3067
słonik
Zakorzenienie

Hej Dziewczyny Biorę Y od roku i za jakieś 2 opakowania mam zamiar zrobić sobie przerwę Boje się, jak mój organizm na to zareaguje. Nie mówiąc już o powrocie do gumek Ale tak mi spadło libido podczas brania tabletek, że zaczynałam się zastanawiać, czy jest w ogóle sens Coś strasznego. Poza tym przytyłam 5 kg, czuje się senna, zmęczona, jestem strasznie kłótliwa i płaczliwa (a myślałam, że bardziej już nie można) no i przede wszystkim skłonności do żylaków. Mam to po Mamie. Boje się, że zator wyskoczy znikąd i bum. Mama miała straszne kłopoty po tabsach, także wolę być przezorna. Nie wiem, czy w ogóle wrócę do tabletek, zobaczymy jak to wszystko się potoczy Najbardziej dokucza mi spadek libido

Zaobserwowałyście wzrost libido po odstawieniu tabletek?
słonik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-03, 19:07   #3068
aako
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez słonik Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny Biorę Y od roku i za jakieś 2 opakowania mam zamiar zrobić sobie przerwę Boje się, jak mój organizm na to zareaguje. Nie mówiąc już o powrocie do gumek Ale tak mi spadło libido podczas brania tabletek, że zaczynałam się zastanawiać, czy jest w ogóle sens Coś strasznego. Poza tym przytyłam 5 kg, czuje się senna, zmęczona, jestem strasznie kłótliwa i płaczliwa (a myślałam, że bardziej już nie można) no i przede wszystkim skłonności do żylaków. Mam to po Mamie. Boje się, że zator wyskoczy znikąd i bum. Mama miała straszne kłopoty po tabsach, także wolę być przezorna. Nie wiem, czy w ogóle wrócę do tabletek, zobaczymy jak to wszystko się potoczy Najbardziej dokucza mi spadek libido

Zaobserwowałyście wzrost libido po odstawieniu tabletek?
Mi wzrosło odkąd biorę tabletki:P - przynajmniej na razie

Edytowane przez aako
Czas edycji: 2009-07-03 o 19:14
aako jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-04, 20:55   #3069
aako
Zakorzenienie

Znów mam problem i strasznie panikuje.
Powinnam dostać okres/plamienie jak zwal tak zwal od czwartku a dziś dalej nie ma
Ciąże wykluczam gdyż zabezpieczaliśmy sie dodatkowo gumką/nie mialam biegunki wymiotów/nie bralam antybiotyków ani nic.
Co bedzie jesli krawwienie sie nie pojawi do czwartku przyszłego?? Ciąza??
Boże...

Stary 2009-07-04, 23:20   #3070
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aako Pokaż wiadomość
Powinnam dostać okres/plamienie jak zwal tak zwal od czwartku a dziś dalej nie ma
Ciąże wykluczam gdyż zabezpieczaliśmy sie dodatkowo gumką/nie mialam biegunki wymiotów/nie bralam antybiotyków ani nic.
Boże...

ulotka

Cytat:
Co należy zrobić, jeżeli nie wystąpi krwawienie w tygodniu przerwy

Jeżeli przyjmowano wszystkie tabletki zgodnie z harmonogramem, nie wystąpiły wymioty ani ciężka biegunka i nie przyjmowano żadnych innych leków, jest bardzo mało prawdopodobne aby wystąpiła ciąża.
Jeżeli oczekiwane krwawienie nie wystąpi dwa razy pod rząd, może to oznaczać, że jest się w ciąży. Należy natychmiast skontaktować się ze swoim lekarzem. Nie należy rozpoczynać następnego blistra dopóki nie uzyska się pewności, że nie jest się w ciąży.

Stary 2009-07-05, 08:40   #3071
aako
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wdowa_po_leninie Pokaż wiadomość
ulotka
no tak to to ja wiem-chciałam wiedzieć co wy o tym myślicie i czy byłyście w takiej sytuacji.

Stary 2009-07-05, 09:43   #3072
kamila2006
Zakorzenienie

Cytat:
Boże...

i po co ta panika? skoro stosujesz takie jeszcze dodatkowe zabezpieczenia. krwawienie mysle ze sie pojawi. a nawet jakby w tym miechu sie nie pojawilo to bym sie niestresowala. jak sytuacja bedzie sie powtarzac zglos sie do lekarza.

Motywacja 100%

Stary 2009-07-05, 10:28   #3073
aako
Zakorzenienie

Cytat:
i po co ta panika? skoro stosujesz takie jeszcze dodatkowe zabezpieczenia. krwawienie mysle ze sie pojawi. a nawet jakby w tym miechu sie nie pojawilo to bym sie niestresowala. jak sytuacja bedzie sie powtarzac zglos sie do lekarza.
to moje pierwsze opakowanie i zdecydowaliśmy że w pierwszym miesiącu będziemy się dodatkowo zabezpieczać.
Wiem, panikuje - może to ze stresu się nie pojawia, ale nie umiem wyluzować

Stary 2009-07-05, 13:21   #3074
kamila2006
Zakorzenienie

Cytat:
to moje pierwsze opakowanie i zdecydowaliśmy że w pierwszym miesiącu będziemy się dodatkowo zabezpieczać.
Wiem, panikuje - może to ze stresu się nie pojawia, ale nie umiem wyluzować

skoro to 1 opakowanie to tym bardziej nie widze problemu do stresu. ulotka str. 20

Motywacja 100%

Stary 2009-07-05, 21:42   #3075
naily
Raczkowanie

Cytat:
Boże...
Spokojnie, ja przez pierwsze 3 cykle NR nie mialam krwawienia wcale (znaczy z odstawienia, bo inne miewalam ), i wiem dobrze co czujesz - ja bylam spanikowana i kazda babka z wozkiem byla mi postrachem. Jezeli to Twoje poczatki, to czekaj cierpliwie. O ciazy raczej nie ma mowy, skoro jeszcze sie dodatkowo zabezpieczacie.
naily jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-06, 13:57   #3076
adusiadu
Wtajemniczenie

GG do adusiadu

zawsze mialam popękane naczynka na udach i lydkach, biorę Yasminelle trochę ponad pół roku i w sumie nie wiem czy problem sie nasilil, nie zauwazylam znacznej roznicy, ale mam zamiar brac Venescin (wzmacnia naczynia itp.). Oczywiscie przeczytalam ulotke i nie ma nic wspomniane n/t przeszkod zazywania Venescinu razem z tabletkami, ale postanowilam sie jeszcze Was zapytac, co myslicie?
adusiadu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-06, 14:04   #3077
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez adusiadu Pokaż wiadomość

zawsze mialam popękane naczynka na udach i lydkach, biorę Yasminelle trochę ponad pół roku i w sumie nie wiem czy problem sie nasilil, nie zauwazylam znacznej roznicy, ale mam zamiar brac Venescin (wzmacnia naczynia itp.). Oczywiscie przeczytalam ulotke i nie ma nic wspomniane n/t przeszkod zazywania Venescinu razem z tabletkami, ale postanowilam sie jeszcze Was zapytac, co myslicie?
nie ma przeszkód, możesz je łykać

Stary 2009-07-06, 14:16   #3078
N4TI
Zakorzenienie

ja dzis dostałam okres juz ostatni z przerw w yasminelle nie wracam do tabletek, ciekawe jak sie bede czuc i czy nie ktore skutki ubocznie znikna albo chociaz sie zmniejsza
Stary 2009-07-06, 14:37   #3079
adusiadu
Wtajemniczenie

GG do adusiadu

wdowa_po_leninie, dziękuję.

aako nie przejmuj się.
Ty tez mineraloholiczka?

Mnie na początku brania Y. bolały piersi i się powiększyły. Teraz bolą tylko przed krwawieniem. Wydaje mi się, ze dodatkowo przytyłam 3 kilo, ale nie mogę powiedziec czy to na pewno od tabletek, bo nie jest to duzy przybytek wagi jak na 9 miesięcy, zwlaszcza, ze ostatnio zrzucilam 1kg.

A co do libido to moze w nieznacznym stopniu spadlo, za to wzrosl komfort psychiczny
adusiadu jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-06, 21:06   #3080
aako
Zakorzenienie

dziekuje dziewczyny okres jednak sie pojawił-eh ta moja panika.

adusiadu - a i owszem odkąd je odkryłam uwielbiam minerały.

Stary 2009-07-06, 22:32   #3081
olalola24
Wtajemniczenie

jestem przy 2 blistrze, nigdy nie pominęłam żadnej tabletki, za tydzien powinnam odstawić tabletki na to 7 dni a juz dzis dostałam okres... o co kaman? mam przerwać czy brać do końca? To normalne?

ps. te tabletki sa cudowne, codzien intensywnie cwicze jestem na diecie redukcyjnej a piersi mi urosly o 2 rozmiary, libido wzroslo o 100% i w ogole czuje się super. Polecam

Edytowane przez olalola24
Czas edycji: 2009-07-06 o 22:35
olalola24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-06, 22:38   #3082
Devayani
Raczkowanie

Ja przez kilka pierwszych opakowań dostawałam okres przed końcem blistra. To się unormuje z czasem.
Stary 2009-07-07, 11:00   #3083
olalola24
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Devayani Pokaż wiadomość
Ja przez kilka pierwszych opakowań dostawałam okres przed końcem blistra. To się unormuje z czasem.
dziekii
olalola24 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-07-07, 11:43   #3084
Nusia87
Raczkowanie

hej Dziewczyny.
Jestem przy drugim opakowaniu przyjmowania tabletek. Pierwszy miesiąc brałam Novynette (ale koszmarnie się czułam- nastroje nie do zniesienia) gin zmienił mi na Y, biorę pierwsze opakowanie. Na początku źle się czułam (znów nastroje), ale już chyba się ustabilizowało. Natomiast jest drugi problem, mam niesamowite bóle głowy, gdzie dawniej występowały u mnie baaardzo sporadycznie a nawet znikomo. Codziennie musze brać dodatkowo jakieś tabletki przeciwbólowe. Problem w tym,że najchetniej bym rzuciła tabletki, ale 16 lipca wylatuję nad morze i miałam brać drugie opakowanie Y bez robienia przerwy, żeby nie wystąpił okres. Teraz nie wiem czy czasem nie zrobić przerwy przy 15 tabletce(na co mój gin nie pójdzie) , przy czym prawdopodobne jest ,że będę miała przez cały pobyt nad morzem plamienia

Pierwszy dzień przerwy przypadnie mi na 18 lipca.
Przy końcu zażywania blistra Novynette ok 20 dnia już miałam plamienia, więc tu też tak może być ;/.

Sama nie wiem co teraz zrobić - te bóle głowy nie dają mi normalnie funkcjonować.
Proszę o Wasze rady.

kierowca od 18.02.2010
Nusia87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-07, 12:27   #3085
metamorfoza
Rozeznanie

Ja brałam Yasminelle i plastry Evra, póki co jadę na globułkach, ponieważ mój ginekolog chce sprawdzić czy wszystko jest ok. Robimy takie przerwy w "braniu" co jakiś rok na 3-4 miesiące. Z plastrów byłabym zadowolona najbardziej, gdyby nie fakt, że przy kąpieli się odklejały i musiałam na nie strasznie uważać, tak samo na basenie, na plaży wszędzie-masakra... Ale poza tym rewelka- raz na tydzien zmiana i wsio. Później zmęczona tym dbaniem o to żeby się nie odklejały zdecydowałam się na tabletki. Lekarz przepisał Yasminelle i w sumie bardzo fajne. Nie przytyłam po nich, nie miałam jakiegoś wysypu na twarzy (tyle pryszczyków co zwykle czasem wpadało), cellulit miałam chyba odkąd pamięcią sięgam więc nie wypowiem się co do tego. Myśle, że w przypadku większego grona użytkowniczek powoduje zatrzymanie wody w organizmie przez co jakby "puchniemy". Tzn ja tego nie miałam, ale lekarz uprzedzał że mogę przybrać na wadze. Jedyny minus to że tabletki ale to każde trzeba brać codziennie a ja jestem straszną zapominalską i często spóźniałam się z wzięciem tab. a należałoby je brać o tej samej godzinie. Teraz mam przerwę i stosuje globułki, ale te to już w ogóle porażka...
metamorfoza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-07, 12:45   #3086
kamila2006
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez metamorfoza Pokaż wiadomość
Ja brałam Yasminelle i plastry Evra, póki co jadę na globułkach, ponieważ mój ginekolog chce sprawdzić czy wszystko jest ok. Robimy takie przerwy w "braniu" co jakiś rok na 3-4 miesiące. Z plastrów byłabym zadowolona najbardziej, gdyby nie fakt, że przy kąpieli się odklejały i musiałam na nie strasznie uważać, tak samo na basenie, na plaży wszędzie-masakra... Ale poza tym rewelka- raz na tydzien zmiana i wsio. Później zmęczona tym dbaniem o to żeby się nie odklejały zdecydowałam się na tabletki. Lekarz przepisał Yasminelle i w sumie bardzo fajne. Nie przytyłam po nich, nie miałam jakiegoś wysypu na twarzy (tyle pryszczyków co zwykle czasem wpadało), cellulit miałam chyba odkąd pamięcią sięgam więc nie wypowiem się co do tego. Myśle, że w przypadku większego grona użytkowniczek powoduje zatrzymanie wody w organizmie przez co jakby "puchniemy". Tzn ja tego nie miałam, ale lekarz uprzedzał że mogę przybrać na wadze. Jedyny minus to że tabletki ale to każde trzeba brać codziennie a ja jestem straszną zapominalską i często spóźniałam się z wzięciem tab. a należałoby je brać o tej samej godzinie. Teraz mam przerwę i stosuje globułki, ale te to już w ogóle porażka...

a czemu mają służyc 3-4 miesieczne przerwy w braniu?

Motywacja 100%

Stary 2009-07-07, 13:39   #3087
P-o-n-y
Zakorzenienie

ja polecam wszystkim dziewczynom bioracym tabletki, nie tylko yasminelle, zrobic badania typu morfologia, krzepniecie krwi, proby watrobowe. ja robilam wczoraj, po prawie 2 latach przyjmowania Y no i poki co mam dosyc wysoka nadplytkowosc, moze to byc spowodowane wyplukanym żelazem, co tabletki wlasnie powoduja. bede musiala sie przejsc do lekarza z wynikami i pewnie zaopatrzyc w jakies suplementy witaminowe.
ale mimo wszystko uwazam, ze warto te badania co jakis czas robic i kontrolowac sytuacje...
P-o-n-y jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-07, 14:05   #3088
lm77
Raczkowanie

GG do lm77

Cytat:
Napisane przez P-o-n-y Pokaż wiadomość
ja polecam wszystkim dziewczynom bioracym tabletki, nie tylko yasminelle, zrobic badania typu morfologia, krzepniecie krwi, proby watrobowe. ja robilam wczoraj, po prawie 2 latach przyjmowania Y no i poki co mam dosyc wysoka nadplytkowosc, moze to byc spowodowane wyplukanym żelazem, co tabletki wlasnie powoduja. bede musiala sie przejsc do lekarza z wynikami i pewnie zaopatrzyc w jakies suplementy witaminowe.
ale mimo wszystko uwazam, ze warto te badania co jakis czas robic i kontrolowac sytuacje...
Ja właśnie ostatnio robiłam morfologie ze względu na małe problemy ze zdrowiem. Wszystkie wskaźniki dotyczące czerwonych krwinek mam zaniżone i mało żelaza, więc to pewnie wina tabletek. Lekarka poleciła mi Vita buerlecithin, śmiałam się, że już pewnie ze mną słabo, bo przepisuje mi suplementy, które się reklamuje jako idealne na preent z okazji dnia babci, dziadka
lm77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-07, 21:07   #3089
zzzielona
Wtajemniczenie

Ja po pierwszym blistrze Yasminelle trochę narzekałam, ale to chyba dlatego, że dokładnie przeczytałam ulotkę i widziałam u siebie wszystkie efekty niepożądane. Teraz trochę inaczej do tego podchodzę i stwierdzam, że te tabletki nie są do końca takie złe. Najbardziej cieszy mnie to, że nie przytyłam! Wręcz schudłam jeden kilogram .

Jedyne co mnie denerwuje to opuchnięte i lekko obolałe piersi (co mój chłopak uważa za atut bo zaczęły ładnie sterczeć :P) i dziwny śluz, który równie dziwnie pachnie, ale z tego co mi wiadomo to normalne, w końcu nasz cykl się trochę zmienia przez pigułki...
zzzielona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-07, 21:28   #3090
metamorfoza
Rozeznanie

Cytat:
a czemu mają służyc 3-4 miesieczne przerwy w braniu?
Otóż mój ginekolog jest bardzo troskliwy o swoje pacjentki i mówi, że jeśli nie chce to nie muszę robić przerw, ale jeśli chce mieć w przyszłości dzieci i wiedzieć że teraz jest ze mną wszystko ok i że nic mi nie jest i nic mi nie dolega to takie przerwy są jak najbardziej wskazane. Takie przerwy służą temu aby się przekonać czy okres będzie w tych samych odstępach, czy miesiączka jest taka jak być powinna. Głownie tu chodzi o Twoje zdrowie o Ciebie sama no i o dziecko które w przyszłości chciałabyś mieć. On mnie do takich przerw nie zmusza ale tak potrafi wytłumaczyć potrzebę takich przerw że w ogóle się nad tym nie zastanawiam tylko odkładam na jakiś czas tabletki i już. Pierwszy okres po odłożeniu tabletek to ten "sztuczny" drugi już nie ale on i tak nic nam nie powie, bo organizm jeszcze odczuwa tabletki. Dopiero 3 i 4 okres mówią nam o stanie naszego organizmu i daje nam pewność że wszystko jest ok. tabletki to jest dobra rzecz na ochronę przed ciążą jednak dla naszego organizmu to niesamowita katorga i burza hormonów. Zachęcam więc Was do robienia takich przerw. W sumie dziwię się że nie każdy lekarz tłumaczy kobiecie że przerwy są wskazane. Moja pierwsza ginekolog (którą zmieniłam) najchętniej robiłaby mi badania co najwyżej raz w roku i przepisywała wszystko o co ją by się poprosiło. A ja potrzebuje kogoś u kogo jestem pewna że przepisze mi tylko to co naprawdę mi pomoże i nie spowoduje żadnych niepożądanych efektów. Tabletki antykoncepcyjne przyczyniają się w dużym stopniu do powstawania zakrzepów krwi, które wiadomo do czego mogą prowadzić.
metamorfoza jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości