| 
 | |||||||
| Notka |  | 
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. | 
|  | 
|  | Narzędzia | 
|  2009-08-10, 21:20 | #3271 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2007-06 
				 | 

Dot.: Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II

Cytat: 
 gdy zmieniłam na logest, piersi wróciły do swojego rozmiaru   | |
|     | 
|  2009-08-10, 21:28 | #3272 | |
| Rozeznanie | 

Cytat: 
  dziękuję Ci za odpowiedź. Po prostu głównie zastanawiało mnie to, na jakiej zasadzie działa ta pierwsza tabletka z nowego blistra i czy trzeba sie w tym dniu powstrzymać od stosunku czy też mimo, iż jest sie już po tygodniu przerwy, tabletkę pierwszą zażywam dopiero wieczorem, a rano przykładowo wystąpił stosunek, dlatego tylko mnie to zastanawiało. Ale dziękuję za odpowiedź   | |
|     | 
|  2009-08-10, 21:35 | #3273 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-09 
				 | 

tak jak mowie to nie ma znaczenia ze stosunek jest rano a tabletke bierzesz wieczorem. przeciez w ciagu 7 dniowej przerwy przez cale 7 dni nie bierzesz tabletek a mimo to spokojnie mozesz wspołżyc. 8 dnia koniecznie jednak nalezy rozpoczac nowe opakowanie i ta tabletka zaebzpieczy caly tydzien przerwy. nie ma za co dziekowac.

__________________ | 
|     | 
|  2009-08-10, 22:42 | #3274 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2008-03 
				 | 

dziś wzięłam moja pierwszą tabse  miałam wziąć pierwszego dnia miesiączki. Według kalendarza powinno wyjśc na jutro(cykle zawsze idealne). a tu dziś przez cały dzień chyba tylko 3 malutkie kropki krwi... (nigdy tak nie było..ale moze spowodowane jest to escapelle, ktore było wziete 1,5 msca temu) mam nadzieje, ze to jest faktycznie mój pierwszy dzień okresu...a nie jakieś dziwadło typu jakies plamienie  tak czy siak... tabletka zjedzona. | 
|     | 
|  2009-08-10, 22:53 | #3275 | 
				 | 

moglas zaczekac do jutra i zobaczyc czy okres sie rozwinie. przeciez organizm to nie dobra zegarowa. od pojawienia sie krwawienia masz 24h  a nie zegarowe hehe   
				__________________ | 
|     | 
|  2009-08-10, 23:49 | #3276 | |
| Ekspert od Dupy Strony Zarejestrowany: 2009-03 
				 | 

Cytat: 
  Wpływa to jakoś na skuteczność? Przez całe 1 opakowanie brałam tabletki o 20:30, ale to jakoś tak mi nie pasuje. Czy mogę pierwszą tabletkę z 2 opakowania wziąć koło 18? | |
|     | 
|  2009-08-11, 10:17 | #3277 | |
				 | 

Cytat: 
 tak, mozesz smialo wziac o 18 
				__________________ | |
|     | 
|  2009-08-11, 23:53 | #3278 | 
				 | 

O kurna, czyli wychodzi na to że przez ten cały miesiąc nie było zabezpieczenia, jeśli się pomyliłyśmy i wzięłyśmy dzień wcześniej? Choć to chyba nie możliwe, żeby to była pomyłka, jak już występuje plamienie nawet malutkie to jest okres.

| 
|     | 
|  2009-08-12, 10:07 | #3279 | 
				 | 

spokojnie plamienie na pewno bylo oznaką okresu    
				__________________ | 
|     | 
|  2009-08-12, 11:47 | #3280 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2008-03 
				 | 

Ciri a u Ciebie pojawił sie dzien pozniej okres? u mnie tak | 
|     | 
|  2009-08-12, 23:42 | #3281 | 
				 | 

To znaczy tego pierwszego dnia, który wzięłam za początek okresu plamienie było niewielkie, wystąpił ból brzucha, ale też nie za mocny. A drugiego to już na całego, i krew, i ból  Normalka. Wg mnie nie ma się czym martwić. Najwyżej będzie tak jakby się wzięło 20 tabletek i zaczęło przerwę, czyż nie? | 
|     | 
|  2009-08-13, 14:15 | #3282 | 
| Rozeznanie | 

Zaczełam wczoraj brać antybiotyk gdyż bardzo zachorowałam z dnia na dzien na angine ropna.  Dziś czuje sie na tyle dobrze by wstać o własnych siłach, więc pisze.  Mam ostatnie tabletki z opakowania , anybiotyk obniza ich działanie , wiem że tydzien po zakonczeniu kuracji nie moge sie kochac i to bedzie czas w ktorym bedzie tydzien przerwy. Czy w takim razie tabletki z nowego opakowania będą działały poprawnie?? Czy jeśli kochałam sie dzien przed antybiotykiem to mogłam zajść w ciąże?? opakowanie skończe za 3 dni a antybiotyk za 5. Będe wdzięczna za wszystkie odpowiedzi. Edytowane przez zuni Czas edycji: 2009-08-13 o 23:36 | 
|     | 
|  2009-08-13, 20:26 | #3283 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2009-04 
				 | 

A ja po zazyciu polowy pierwszego opakowania nadal plamie  nie chce juz...dlaczego to tak dlugo trwa? i z czego te plamienia wynikaja?? chyba wsparcia potrzebuje  I nikt nie odpowiedzial na mojego posta odnosnie bolow brzucha... poza tym nie zauwazylam u siebie wiekszych zmian.No, moze piersi mi troche urosly,ale na szczescie nie sa bolesne.Cera bez zmian,bole glowy jak byly tak sa.Generalnie najgorsze sa te plamienia.Wiem, ze moze to potrwac troche, jednak mam ogromna nadzieje, ze nie dluzej niz do konca tego pierwszego opakowania. | 
|     | 
|  2009-08-13, 20:41 | #3284 | |
| luckygirl Zarejestrowany: 2007-01 Lokalizacja: Warszawa 
				 | 

Cytat: 
  a co do Twoich bólów brzucha, to według mnie nie jest to spowodowane braniem tabletek, chociaż mogę się mylić. Może po prostu zjadłaś coś co Ci zaszkodziło i stąd te bóle? Edytowane przez Petit_Papillon Czas edycji: 2009-08-13 o 20:42 | |
|     | 
|  2009-08-13, 23:36 | #3285 | 
| Rozeznanie | 

Bylabym bardzo wdzieczna za szybka odpowiedz na mojego posta to nagla sprawa dla mnie

| 
|     | 
|  2009-08-13, 23:44 | #3286 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2007-03 
				 | 

Cytat: 
 | |
|     | 
|  2009-08-14, 04:00 | #3287 | 
| Rozeznanie | 

Zabezpieczanie sie wydaje mi sie logiczne gdybym nie robiła przerwy ponieważ byłby to tydzien po antybiotyku. Czy z przerwa to zabezpieczenie jest tylko na wszelki wypadek? Czy rzeczywiscie jest obnizona skuteczność, jeśli nie uzyskam odpowiedzi to oczywiscie sie zabezpiecze   bardzo dziękuje za odpowiedź . | 
|     | 
|  2009-08-15, 12:17 | #3288 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2009-04 
				 | 

Powiedzcie mi prosze jak dlugo u was trwaly te plamienia?? ja zaczynam sie juz troche martwic,bo moje zamiast minac to jeszcze sie nasilily.Wczesniej dalo sie to jeszcze jakos wytrzymac ale teraz to juz tak jak bym miala koncowke okresu. Do tego doszly jeszcze delikatne skurcze podbrzusza  Czy to moze oznaczac, ze yasminelle beda za slabe dla mnie? czy moze zbyt wczesnie na takie stwierdzenie? zazywam je od dwoch tygodni... 
				__________________ Kamyszka | 
|     | 
|  2009-08-15, 12:29 | #3289 | |
				 | 

Cytat: 
 takie plamienia do 3ech pierwszych opakowań mogą występować i niestety nie ma na to rady - sprawa indywidualna kiedy miną ja miałam przed 2tyg pierwszego opakowania, później spokój ale są osoby, które dopiero od 2-3ego opakowania nie miały tych plamień trzeba uzbroić się w cierpliwość | |
|     | 
Okazje i pomysĹy na prezent
|  2009-08-15, 12:46 | #3290 | 
| BAN stały Zarejestrowany: 2006-11 
				 | 

Ja po przyjęciu 4 opakowań Yasminelle mogę opisać swoje wrażenia. Póki co mam dosyć hormonów pewnie na parę lat. Wrażenia mam straszne    Zacznijmy od początku: pierwsze opakowanie - plamienia do ok. 16 tabletki. Później zaczęła się depresja. Na początku nie łączyłam tego z tabletkami, ale w czasie przerw między opakowaniami było lepiej z nastrojem, więc niestety to od tabletek. Następnie problemy z cerą. Przed tabletkami nie miałam żadnych wyprysków, a po drugim opakowaniu po prostu tragedia! Czoło, broda... Szkoda słów. Straszny spadek libido. Nie chciałam w ogóle, żeby mój TŻ mnie dotykał, bo mnie to drażniło. Dodatkowo problemy z nawilżeniem miejsc intymnych totalnie zraziły mnie do seksu. Żyłki na nogach, którym nie da się zapobiegać, a leczenie jest bardzo kosztowne. Bóle w czasie krwawienia z odstawienia bardzo silne, nie mogłam się ruszyć z łóżka. Chyba tyle. Czwarte opakowanie skończyłam miesiąc temu i do tej pory dochodzę do siebie. Nie jest to kwestia akurat Yasminelle, bo libido i żyłki na nogach byłyby takie same przy innych tabletkach. Prawdopodobnie po prostu hormony nie są dla mnie. Życzę wszystkim Yasminelkom, żeby nie miały podobnych problemów...   | 
|     | 
|  2009-08-15, 13:53 | #3291 | 
				 | 

a mnie minał pierwszy rok z Y   jesli chodzi o podsumowanie to... zadnych krwawien (podczas 1 opakowania krwawienie do dnia 10 ) przez pierwsze 3-4 opakowania uczucie oslabienia zmeczenia sennosci zwiekszona placzliwosc agresja nadwrazliwosc  .. wraz z kolejnymi opakowaniami to stopniowo mijało. obecnie czuje sie swietnie zadnych wiekszosych skutow ubocznych. wlosy mniej sie przetluszczaja ale tez zauwazylam ze lekko mi wypadaja  . libido bez zmian- czyli ogromne, nie wiem czy to sprawa temperametu ale nie bylo jak dotad dnia zeby mi sie nie chcialo  .cera bez zmian- czyli czysta i ładna.  piersi nabrzmiale ale nie bola. aha przez pierwsze 4 miesiace sporadycznie drętwiały mi nogi, obecnie dawno mi sie to nie powtorzylo. co do krwawien to pojawiaja sie zawsze 2 dnia przerwy i trwają ok 4 dni. sa bezbolesne i skąpe. smialo przez ostatnie krwawienie dzien w dzien plywalam na basenie. jestem z tycvh tabletek bardzo zadowolona. niestety troszke sa dla mnie za drogie. jesli po wakacjach ich cena nie spadnie bede musiala zmienic je na tansze   
				__________________ Edytowane przez kamila2006 Czas edycji: 2009-08-15 o 13:57 | 
|     | 
|  2009-08-15, 14:06 | #3292 | 
| Zakorzenienie | 

Kurde w innym wątku mi nikt nie odpisuje to napisze tu: Brałam yasminelle przez jakiś rok i teraz muszę odstawić na jakieś 2 lata. Przez ten rok mój cellulit się powiększył więć to chyba od tabletek. Czy jak znowu zacznę brać tabletki to dalej mi się powiększy? | 
|     | 
|  2009-08-15, 16:50 | #3293 | 
| Rozeznanie | 

Co do skorki pomaranczowej to mysle ze jesli sie ma do niej sklonnosc to moze sie znowu nasilic, aczkolwiek nie ma zasady . Ja bym zaczela znowu brac na Twoim miejscu a jesli celuit by sie powiekrzal to bym zmienila metode, moze plastry albo sprirala. | 
|     | 
|  2009-08-15, 18:09 | #3294 | 
| Zakorzenienie | 

ja pare dni temu zaczelam drugie opakowanie Y, plamienia mialam przez praktycznie cale pierwsze opakowanie, prawie nie zauwazylam ze zaczal mi sie okres   teraz jest lepiej, narazie plamien nie ma  za to zauwazylam okropne wahania nastroju i sennosc :/ oby minelo 
				__________________ What is popular is not always right. What is right is not always popular. | 
|     | 
|  2009-08-15, 19:38 | #3295 | |
| Zakorzenienie | 

Cytat: 
  a spirali nie mogę chyba jeszcze bo nie rodziłam jeszcze a to podobno można jak się już rodziło. No nic... zaryzykuje może z tymi plastrami kiedyś pokombinuje. Dzięki. | |
|     | 
|  2009-08-15, 21:01 | #3296 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2008-07 
				 | 

ja żadnych skutkow ubocznych w czasie brania yasminelle nawet na poczatku po odstawieniu ich dopiero 2 tydzien ale tez nie wystepuja zadne objawy ogolnie takie tabletki ktore nic nie wplywaly na moj wyglad, ani na moje samopoczucie. teraz mam przerwe, chcialabym do nich wrocic, ale licealistki nie stac na 45zl miesiecznie;/ a wiadomo te są najnowszej generacji, boje sie brac innych, zreszta wiem że te mi podpasoaly ;/ eh zobaczymy za 2-3 miesiace jak tam bedzie a mam pytanie: Wy fundujecie sobie pigułki, czy jakoś na spółkę z TŻ? Pytanie kieruje raczej do licealistek... 
				__________________ Dziewczyny, bardzo proszę o wypełnienie krótkiej ankiety, która jest badaniem rynku usług dietetycznych. Tutaj link: profitest.pl/s/12254/Tu4ydm2K3ha4YKAM W ramach podziękowania dla dwóch z Was oferuję bezpłatne konsultacje dietetyczne   | 
|     | 
|  2009-08-15, 21:23 | #3297 | |
| Zakorzenienie | 

Cytat: 
  Tabletki na spółke z TŻ. Albo np. tak, że ja płaciłam za wizyte (chodze prywatnie) a on za tabletki. Moje kosztują około 40zł więc zbliżona cena. Na szczęscie robie przerwe narazie więc kieszeń odpocznie troche   | |
|     | 
|  2009-08-16, 03:37 | #3298 | 
| Rozeznanie | 

Też jestem w liceum , płace za tabletki na spółkę z TŻ  czyli ok 20zł , to nie tragedia   wydaje mi sie ze to było by troche egoistyczne gdybym musiała sie szprycować i jeszcze do tego płacić za to . TŻ powinien płacić całość albo chociaz połowe . Chyba że nie ma TŻ   | 
|     | 
|  2009-08-16, 12:43 | #3299 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2006-08 Lokalizacja: Katowice 
				 | 

Mam takie pytanie wczoraj wzięłam tabletkę o 22 cala noc źle się czułam ,brzuch mnie bolała chyba jakaś grypa żołądkowa i przed chwilą wymiotowałam. Czy to ma jaki wpływ na działanie tabletek ? Wydaje mi się że nie ale chciałam się upewnic

__________________  18.06.08r. Zdany egzamin na prawo jazdy  -podejście nr1  Nasz ślub 27.06.2015r <3   | 
|     | 
|  2009-08-16, 13:00 | #3300 | |
				 | 

Cytat: 
 wymioty mają wpływ tylko wtedy gdy wystąpią w ciągu 4ech godzin od wzięcia tabsa (ulotka) | |
|     | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Ginekologia | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:51.