Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II - Strona 110 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-08-10, 21:20   #3271
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Dot.: Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
A i jeszcze pytanie do dziewczyn, którym powiększyły się piersi. Czy ten efekt długo się utrzymuje? Mi bardzo odpowiada i bym nie chciała żeby się zmieniło, ale podejrzewam, ze to zbyt odważne marzenia
mnie się utrzymywał przez cały czas brania yasminelle
gdy zmieniłam na logest, piersi wróciły do swojego rozmiaru

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-10, 21:28   #3272
Eska88
Rozeznanie

GG do Eska88

Cytat:
Napisane przez kamila2006 Pokaż wiadomość
wszystko sie zgadza. producent (ulotka) mowi o pominieciu tabletki ze ryzyko ciazy wzrasta a ty w swoim poprzednim poscie zadalas pytanie ale nie ma tam nic o pominieciu tabletki. dlatego moja odpowiedz tyczyla sie twojego pytania.
Wiem, wiem dziękuję Ci za odpowiedź. Po prostu głównie zastanawiało mnie to, na jakiej zasadzie działa ta pierwsza tabletka z nowego blistra i czy trzeba sie w tym dniu powstrzymać od stosunku czy też mimo, iż jest sie już po tygodniu przerwy, tabletkę pierwszą zażywam dopiero wieczorem, a rano przykładowo wystąpił stosunek, dlatego tylko mnie to zastanawiało. Ale dziękuję za odpowiedź
Eska88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-10, 21:35   #3273
kamila2006
Zakorzenienie

tak jak mowie to nie ma znaczenia ze stosunek jest rano a tabletke bierzesz wieczorem. przeciez w ciagu 7 dniowej przerwy przez cale 7 dni nie bierzesz tabletek a mimo to spokojnie mozesz wspołżyc. 8 dnia koniecznie jednak nalezy rozpoczac nowe opakowanie i ta tabletka zaebzpieczy caly tydzien przerwy. nie ma za co dziekowac.

Biegam tydz: 2/10
Motywacja 100%

http://s7.suwaczek.com/200804173235.png

kamila2006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-10, 22:42   #3274
brzozka88
Zadomowienie

dziś wzięłam moja pierwszą tabse
miałam wziąć pierwszego dnia miesiączki. Według kalendarza powinno wyjśc na jutro(cykle zawsze idealne).
a tu dziś przez cały dzień chyba tylko 3 malutkie kropki krwi...
(nigdy tak nie było..ale moze spowodowane jest to escapelle, ktore było wziete 1,5 msca temu)
mam nadzieje, ze to jest faktycznie mój pierwszy dzień okresu...a nie jakieś dziwadło typu jakies plamienie
tak czy siak... tabletka zjedzona.
brzozka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-10, 22:53   #3275
kamila2006
Zakorzenienie

moglas zaczekac do jutra i zobaczyc czy okres sie rozwinie. przeciez organizm to nie dobra zegarowa. od pojawienia sie krwawienia masz 24h a nie zegarowe hehe

Motywacja 100%

Stary 2009-08-10, 23:49   #3276
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez kamila2006 Pokaż wiadomość
moglas zaczekac do jutra i zobaczyc czy okres sie rozwinie. przeciez organizm to nie dobra zegarowa. od pojawienia sie krwawienia masz 24h a nie zegarowe hehe
a jeśli nie był to okres? Bo ja miałam podobnie jak koleżanka, ale od tego czasu to już całe opakowanie zjadłam Wpływa to jakoś na skuteczność?
Przez całe 1 opakowanie brałam tabletki o 20:30, ale to jakoś tak mi nie pasuje. Czy mogę pierwszą tabletkę z 2 opakowania wziąć koło 18?
ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-11, 10:17   #3277
kamila2006
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
a jeśli nie był to okres? Bo ja miałam podobnie jak koleżanka, ale od tego czasu to już całe opakowanie zjadłam Wpływa to jakoś na skuteczność?
Przez całe 1 opakowanie brałam tabletki o 20:30, ale to jakoś tak mi nie pasuje. Czy mogę pierwszą tabletkę z 2 opakowania wziąć koło 18?
oczywiscie ze wplywa na skutecznosc. tabletki aby zabezpieczały powinny byc wziete 1 dnia (od razu antykoncepcja) lub w 2-5 dniach okresu (7 dni zabezpieczenia) wziecie w kazdy inny dzien nie skutkuje antykoncepcją.

tak, mozesz smialo wziac o 18

Motywacja 100%

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-08-11, 23:53   #3278
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

O kurna, czyli wychodzi na to że przez ten cały miesiąc nie było zabezpieczenia, jeśli się pomyliłyśmy i wzięłyśmy dzień wcześniej? Choć to chyba nie możliwe, żeby to była pomyłka, jak już występuje plamienie nawet malutkie to jest okres.
Stary 2009-08-12, 10:07   #3279
kamila2006
Zakorzenienie

spokojnie plamienie na pewno bylo oznaką okresu

Motywacja 100%

Stary 2009-08-12, 11:47   #3280
brzozka88
Zadomowienie

Ciri a u Ciebie pojawił sie dzien pozniej okres?
u mnie tak
brzozka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-12, 23:42   #3281
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

To znaczy tego pierwszego dnia, który wzięłam za początek okresu plamienie było niewielkie, wystąpił ból brzucha, ale też nie za mocny. A drugiego to już na całego, i krew, i ból Normalka. Wg mnie nie ma się czym martwić. Najwyżej będzie tak jakby się wzięło 20 tabletek i zaczęło przerwę, czyż nie?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-08-13, 14:15   #3282
zuni
Rozeznanie

GG do zuni Send a message via Skype™ to zuni

Zaczełam wczoraj brać antybiotyk gdyż bardzo zachorowałam z dnia na dzien na angine ropna. Dziś czuje sie na tyle dobrze by wstać o własnych siłach, więc pisze.
Mam ostatnie tabletki z opakowania , anybiotyk obniza ich działanie , wiem że tydzien po zakonczeniu kuracji nie moge sie kochac i to bedzie czas w ktorym bedzie tydzien przerwy. Czy w takim razie tabletki z nowego opakowania będą działały poprawnie?? Czy jeśli kochałam sie dzien przed antybiotykiem to mogłam zajść w ciąże??
opakowanie skończe za 3 dni a antybiotyk za 5. Będe wdzięczna za wszystkie odpowiedzi.

Edytowane przez zuni
Czas edycji: 2009-08-13 o 23:36
zuni jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-13, 20:26   #3283
anni1
Przyczajenie

A ja po zazyciu polowy pierwszego opakowania nadal plamie nie chce juz...dlaczego to tak dlugo trwa? i z czego te plamienia wynikaja??
chyba wsparcia potrzebuje
I nikt nie odpowiedzial na mojego posta odnosnie bolow brzucha...

poza tym nie zauwazylam u siebie wiekszych zmian.No, moze piersi mi troche urosly,ale na szczescie nie sa bolesne.Cera bez zmian,bole glowy jak byly tak sa.Generalnie najgorsze sa te plamienia.Wiem, ze moze to potrwac troche, jednak mam ogromna nadzieje, ze nie dluzej niz do konca tego pierwszego opakowania.
anni1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-13, 20:41   #3284
Petit_Papillon
luckygirl

Cytat:
Napisane przez anni1 Pokaż wiadomość
A ja po zazyciu polowy pierwszego opakowania nadal plamie nie chce juz...dlaczego to tak dlugo trwa? i z czego te plamienia wynikaja??
chyba wsparcia potrzebuje
I nikt nie odpowiedzial na mojego posta odnosnie bolow brzucha...

poza tym nie zauwazylam u siebie wiekszych zmian.No, moze piersi mi troche urosly,ale na szczescie nie sa bolesne.Cera bez zmian,bole glowy jak byly tak sa.Generalnie najgorsze sa te plamienia.Wiem, ze moze to potrwac troche, jednak mam ogromna nadzieje, ze nie dluzej niz do konca tego pierwszego opakowania.
Plamienie zalezy od organizmu. Może potrwać nawet do trzeciego opakowania, ale to się raczej żadko zdarza. Także nie martw sie, to są normalne objawy po "zaaplikowaniu" organizmowi hormonów, których wcześniej nie miał. U każdej z nas to jest indywidualna sprawa, także bądź dobrej myśli, że wraz z zakończeniem pierwszego opakoania sie skończą

a co do Twoich bólów brzucha, to według mnie nie jest to spowodowane braniem tabletek, chociaż mogę się mylić. Może po prostu zjadłaś coś co Ci zaszkodziło i stąd te bóle?

14.07.2014
16.07.2016

Edytowane przez Petit_Papillon
Czas edycji: 2009-08-13 o 20:42
Petit_Papillon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-13, 23:36   #3285
zuni
Rozeznanie

Bylabym bardzo wdzieczna za szybka odpowiedz na mojego posta to nagla sprawa dla mnie
Stary 2009-08-13, 23:44   #3286
P-o-n-y
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zuni Pokaż wiadomość
Zaczełam wczoraj brać antybiotyk gdyż bardzo zachorowałam z dnia na dzien na angine ropna. Dziś czuje sie na tyle dobrze by wstać o własnych siłach, więc pisze.
Mam ostatnie tabletki z opakowania , anybiotyk obniza ich działanie , wiem że tydzien po zakonczeniu kuracji nie moge sie kochac i to bedzie czas w ktorym bedzie tydzien przerwy. Czy w takim razie tabletki z nowego opakowania będą działały poprawnie?? Czy jeśli kochałam sie dzien przed antybiotykiem to mogłam zajść w ciąże??
opakowanie skończe za 3 dni a antybiotyk za 5. Będe wdzięczna za wszystkie odpowiedzi.
antybiotyk nie dziala wstecz. albo rob przerwe i dodatkowo sie zabezpiecz w pierwszym tygodniu tabsow, zeby byc spokojniesza, albo przerwy nie rob, ale takze sie zabezpieczaj przez tydzien po antybiotyku.
P-o-n-y jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-14, 04:00   #3287
zuni
Rozeznanie

Zabezpieczanie sie wydaje mi sie logiczne gdybym nie robiła przerwy ponieważ byłby to tydzien po antybiotyku. Czy z przerwa to zabezpieczenie jest tylko na wszelki wypadek? Czy rzeczywiscie jest obnizona skuteczność, jeśli nie uzyskam odpowiedzi to oczywiscie sie zabezpiecze bardzo dziękuje za odpowiedź .
Stary 2009-08-15, 12:17   #3288
anni1
Przyczajenie

Powiedzcie mi prosze jak dlugo u was trwaly te plamienia?? ja zaczynam sie juz troche martwic,bo moje zamiast minac to jeszcze sie nasilily.Wczesniej dalo sie to jeszcze jakos wytrzymac ale teraz to juz tak jak bym miala koncowke okresu. Do tego doszly jeszcze delikatne skurcze podbrzusza
Czy to moze oznaczac, ze yasminelle beda za slabe dla mnie? czy moze zbyt wczesnie na takie stwierdzenie? zazywam je od dwoch tygodni...
Stary 2009-08-15, 12:29   #3289
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anni1 Pokaż wiadomość
Powiedzcie mi prosze jak dlugo u was trwaly te plamienia?? ja zaczynam sie juz troche martwic,bo moje zamiast minac to jeszcze sie nasilily.Wczesniej dalo sie to jeszcze jakos wytrzymac ale teraz to juz tak jak bym miala koncowke okresu. Do tego doszly jeszcze delikatne skurcze podbrzusza
Czy to moze oznaczac, ze yasminelle beda za slabe dla mnie? czy moze zbyt wczesnie na takie stwierdzenie? zazywam je od dwoch tygodni...
jeszcze za wcześnie by to stwierdzić
takie plamienia do 3ech pierwszych opakowań mogą występować i niestety nie ma na to rady - sprawa indywidualna kiedy miną
ja miałam przed 2tyg pierwszego opakowania, później spokój
ale są osoby, które dopiero od 2-3ego opakowania nie miały tych plamień
trzeba uzbroić się w cierpliwość

Stary 2009-08-15, 12:46   #3290
.:MaLwInKa:.
BAN stały

Ja po przyjęciu 4 opakowań Yasminelle mogę opisać swoje wrażenia.
Póki co mam dosyć hormonów pewnie na parę lat. Wrażenia mam straszne
Zacznijmy od początku: pierwsze opakowanie - plamienia do ok. 16 tabletki. Później zaczęła się depresja. Na początku nie łączyłam tego z tabletkami, ale w czasie przerw między opakowaniami było lepiej z nastrojem, więc niestety to od tabletek. Następnie problemy z cerą. Przed tabletkami nie miałam żadnych wyprysków, a po drugim opakowaniu po prostu tragedia! Czoło, broda... Szkoda słów. Straszny spadek libido. Nie chciałam w ogóle, żeby mój TŻ mnie dotykał, bo mnie to drażniło. Dodatkowo problemy z nawilżeniem miejsc intymnych totalnie zraziły mnie do seksu. Żyłki na nogach, którym nie da się zapobiegać, a leczenie jest bardzo kosztowne. Bóle w czasie krwawienia z odstawienia bardzo silne, nie mogłam się ruszyć z łóżka.
Chyba tyle. Czwarte opakowanie skończyłam miesiąc temu i do tej pory dochodzę do siebie. Nie jest to kwestia akurat Yasminelle, bo libido i żyłki na nogach byłyby takie same przy innych tabletkach. Prawdopodobnie po prostu hormony nie są dla mnie.
Życzę wszystkim Yasminelkom, żeby nie miały podobnych problemów...
.:MaLwInKa:. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-15, 13:53   #3291
kamila2006
Zakorzenienie

a mnie minał pierwszy rok z Y jesli chodzi o podsumowanie to... zadnych krwawien (podczas 1 opakowania krwawienie do dnia 10 ) przez pierwsze 3-4 opakowania uczucie oslabienia zmeczenia sennosci zwiekszona placzliwosc agresja nadwrazliwosc.. wraz z kolejnymi opakowaniami to stopniowo mijało. obecnie czuje sie swietnie zadnych wiekszosych skutow ubocznych. wlosy mniej sie przetluszczaja ale tez zauwazylam ze lekko mi wypadaja.
libido bez zmian- czyli ogromne, nie wiem czy to sprawa temperametu ale nie bylo jak dotad dnia zeby mi sie nie chcialo .cera bez zmian- czyli czysta i ładna. piersi nabrzmiale ale nie bola. aha przez pierwsze 4 miesiace sporadycznie drętwiały mi nogi, obecnie dawno mi sie to nie powtorzylo.
co do krwawien to pojawiaja sie zawsze 2 dnia przerwy i trwają ok 4 dni. sa bezbolesne i skąpe. smialo przez ostatnie krwawienie dzien w dzien plywalam na basenie. jestem z tycvh tabletek bardzo zadowolona. niestety troszke sa dla mnie za drogie. jesli po wakacjach ich cena nie spadnie bede musiala zmienic je na tansze

Motywacja 100%

Edytowane przez kamila2006
Czas edycji: 2009-08-15 o 13:57
Stary 2009-08-15, 14:06   #3292
gsk
Zakorzenienie

GG do gsk

Kurde w innym wątku mi nikt nie odpisuje to napisze tu:
Brałam yasminelle przez jakiś rok i teraz muszę odstawić na jakieś 2 lata. Przez ten rok mój cellulit się powiększył więć to chyba od tabletek. Czy jak znowu zacznę brać tabletki to dalej mi się powiększy?
gsk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-15, 16:50   #3293
zuni
Rozeznanie

Co do skorki pomaranczowej to mysle ze jesli sie ma do niej sklonnosc to moze sie znowu nasilic, aczkolwiek nie ma zasady .
Ja bym zaczela znowu brac na Twoim miejscu a jesli celuit by sie powiekrzal to bym zmienila metode, moze plastry albo sprirala.
Stary 2009-08-15, 18:09   #3294
meesha
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to meesha

ja pare dni temu zaczelam drugie opakowanie Y, plamienia mialam przez praktycznie cale pierwsze opakowanie, prawie nie zauwazylam ze zaczal mi sie okres teraz jest lepiej, narazie plamien nie ma za to zauwazylam okropne wahania nastroju i sennosc :/ oby minelo
Stary 2009-08-15, 19:38   #3295
gsk
Zakorzenienie

GG do gsk

Cytat:
Napisane przez zuni Pokaż wiadomość
Co do skorki pomaranczowej to mysle ze jesli sie ma do niej sklonnosc to moze sie znowu nasilic, aczkolwiek nie ma zasady .
Ja bym zaczela znowu brac na Twoim miejscu a jesli celuit by sie powiekrzal to bym zmienila metode, moze plastry albo sprirala.
Chciałabym brać żeby też mi się cera nie pogorszyła ale troche nie opłaca mi się 40zł na miesiąc a i tak nie korzystałabym z ich prawdziwego przeznaczenia a spirali nie mogę chyba jeszcze bo nie rodziłam jeszcze a to podobno można jak się już rodziło. No nic... zaryzykuje może z tymi plastrami kiedyś pokombinuje.
Dzięki.
Stary 2009-08-15, 21:01   #3296
inc0rrect
Zakorzenienie

ja żadnych skutkow ubocznych w czasie brania yasminelle nawet na poczatku

po odstawieniu ich dopiero 2 tydzien ale tez nie wystepuja zadne objawy

ogolnie takie tabletki ktore nic nie wplywaly na moj wyglad, ani na moje samopoczucie.

teraz mam przerwe, chcialabym do nich wrocic, ale licealistki nie stac na 45zl miesiecznie;/
a wiadomo te są najnowszej generacji, boje sie brac innych, zreszta wiem że te mi podpasoaly ;/ eh zobaczymy za 2-3 miesiace jak tam bedzie

a mam pytanie: Wy fundujecie sobie pigułki, czy jakoś na spółkę z TŻ? Pytanie kieruje raczej do licealistek...

Tutaj link: profitest.pl/s/12254/Tu4ydm2K3ha4YKAM

W ramach podziękowania dla dwóch z Was oferuję bezpłatne konsultacje dietetyczne
inc0rrect jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-15, 21:23   #3297
gsk
Zakorzenienie

GG do gsk

Cytat:
Napisane przez inc0rrect Pokaż wiadomość
ja żadnych skutkow ubocznych w czasie brania yasminelle nawet na poczatku

po odstawieniu ich dopiero 2 tydzien ale tez nie wystepuja zadne objawy

ogolnie takie tabletki ktore nic nie wplywaly na moj wyglad, ani na moje samopoczucie.

teraz mam przerwe, chcialabym do nich wrocic, ale licealistki nie stac na 45zl miesiecznie;/
a wiadomo te są najnowszej generacji, boje sie brac innych, zreszta wiem że te mi podpasoaly ;/ eh zobaczymy za 2-3 miesiace jak tam bedzie

a mam pytanie: Wy fundujecie sobie pigułki, czy jakoś na spółkę z TŻ? Pytanie kieruje raczej do licealistek...
Jestem studentką ale co do funduszy to jak licealistka Tabletki na spółke z TŻ. Albo np. tak, że ja płaciłam za wizyte (chodze prywatnie) a on za tabletki. Moje kosztują około 40zł więc zbliżona cena. Na szczęscie robie przerwe narazie więc kieszeń odpocznie troche
Stary 2009-08-16, 03:37   #3298
zuni
Rozeznanie

Też jestem w liceum , płace za tabletki na spółkę z TŻ czyli ok 20zł , to nie tragedia
wydaje mi sie ze to było by troche egoistyczne gdybym musiała sie szprycować i jeszcze do tego płacić za to . TŻ powinien płacić całość albo chociaz połowe . Chyba że nie ma TŻ
Stary 2009-08-16, 12:43   #3299
nyna1604
Raczkowanie

Mam takie pytanie wczoraj wzięłam tabletkę o 22 cala noc źle się czułam ,brzuch mnie bolała chyba jakaś grypa żołądkowa i przed chwilą wymiotowałam. Czy to ma jaki wpływ na działanie tabletek ? Wydaje mi się że nie ale chciałam się upewnic

18.06.08r. Zdany egzamin na prawo jazdy-podejście nr1

Nasz ślub 27.06.2015r <3
nyna1604 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-16, 13:00   #3300
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nyna1604 Pokaż wiadomość
Mam takie pytanie wczoraj wzięłam tabletkę o 22 cala noc źle się czułam ,brzuch mnie bolała chyba jakaś grypa żołądkowa i przed chwilą wymiotowałam. Czy to ma jaki wpływ na działanie tabletek ? Wydaje mi się że nie ale chciałam się upewnic
nie, nie ma
wymioty mają wpływ tylko wtedy gdy wystąpią w ciągu 4ech godzin od wzięcia tabsa (ulotka)

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości