Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II - Strona 126 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-10-23, 10:58   #3751
nyna1604
Raczkowanie

Dot.: Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II

Cytat:
Napisane przez kamila2006 Pokaż wiadomość
a jakie to maja byc badania? rok czasu to nie jest tak dlugo aby byla konieczna przerwa ( przyjmuje sie ze przerwe robi sie po 3-4 lata brania, inne teorie ginekologow mowia ze jesli wszystko jest ok nalezy brac bez przerw).

a zabezpieczac nalezy sie od odstawienia. nie ma jakiegos jeszcze bezpiecznego okresu czasu. czyli po skonczonym opakowaniu tab od razu sie zabezpieczac.
Badania wątroby i inne o których wspominał mój ginekolog.
Chodzi o to żeby sprawdzić jaki wpływ wywarły tabletki na mój organizm ..
Właśnie dlatego pytam bo nie jestem za tym aby zrobić przerwę, boję się że rozreguluje mi się cały cykl i skutkach odstawienia już nie wspomnę.

18.06.08r. Zdany egzamin na prawo jazdy-podejście nr1

Nasz ślub 27.06.2015r <3
nyna1604 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-23, 19:20   #3752
57c4259f21315203964a8ed20878b337431f4de9_625f3ef28e370
Konto usunięte

witam jestem tu nowa i chciałabym zapytac czy tabletki Y... zabezpieczają w 100% przed ciążą i po jakim czasie od stosowania
57c4259f21315203964a8ed20878b337431f4de9_625f3ef28e370 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-23, 20:07   #3753
201701251209
Konto usunięte

[1=57c4259f21315203964a8ed 20878b337431f4de9_625f3ef 28e370;14885118]witam jestem tu nowa i chciałabym zapytac czy tabletki Y... zabezpieczają w 100% przed ciążą i po jakim czasie od stosowania[/QUOTE]
Żadna metoda antykoncepcji nie zabezpiecza w 100%, tabsy również, ale możliwość zajścia przy prawidłowym braniu jest bardzo mała.

Zabezpieczają od pierwszej tabletki, jeżeli weźmiesz ją w pierwszy dzień miesiączki.
201701251209 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-23, 20:16   #3754
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

[1=57c4259f21315203964a8ed 20878b337431f4de9_625f3ef 28e370;14885118]witam jestem tu nowa i chciałabym zapytac czy tabletki Y... zabezpieczają w 100% przed ciążą i po jakim czasie od stosowania[/QUOTE]

zacznij od dokładnego przestudiowania ulotki...
i jak napisane powyzej, 100% zabezpieczenia daje tylko abstynencja...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-23, 22:07   #3755
Neciak89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niuja Pokaż wiadomość
no Ty,że niby mi to przeszkadza -_-'
nic nie dodaje. nie musisz nic pisac, wystarczy spojrzec na twoje wypowiedzi zeby stwierdzic ze cos ci nie pasuje.

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-23, 22:28   #3756
rapifen
Zakorzenienie

Różne źródła podają różnie. Podręcznik od biologi pokazuje 99,9% wikipedia 97%. Ale generalnie przyjęte jest że ponad 99% pewności, tak 99,7%
Na ulotce pisze że zabezpieczają od pierwszej tabletki. Mi natomiast lekarz poradził żeby przy pierwszym opakowaniu stosować prezerwatywy bo to że działają przy pierwszym nie jest pewne. Nie wiem czy miał racje, czy racji nie miał - są różne szkoły. Ja bym się trrzymała ulotki.

rapifen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-24, 11:35   #3757
_Emi_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość
Różne źródła podają różnie. Podręcznik od biologi pokazuje 99,9% wikipedia 97%. Ale generalnie przyjęte jest że ponad 99% pewności, tak 99,7%
Na ulotce pisze że zabezpieczają od pierwszej tabletki. Mi natomiast lekarz poradził żeby przy pierwszym opakowaniu stosować prezerwatywy bo to że działają przy pierwszym nie jest pewne. Nie wiem czy miał racje, czy racji nie miał - są różne szkoły. Ja bym się trrzymała ulotki.
Trzymajmy się ulotki- zabezpoieczają od pierwszej tabletki zażytej 1.dnia cyklu
_Emi_ jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-10-24, 12:39   #3758
niuja
Rozeznanie

Ani razu nie usłyszałam żadnej ogólnej pozytywnej opinii nt. Yasminelle,a po raz trzeci dostałam jakąś nieciekawą informację(min. to co wyczytałam tutaj o sprawie w USA, wczoraj koleżanka doniosła od ginekologa,że Yasminelle ma sporą liczbę wpadek i że świetnie się sprawdza jedynie w regulacji.
Zamierzam więc wybrać się do lekarza i pogadać o zmianie tabsów,mam do Was pytanie czy może wiecie jak to jest z zamianą?Jestem po drugim opakowaniu i nie wiem,czy to będzie takie hop-siup,mozna tak szybko zmienić tabletki i czy po takim krótkim sosowaniu trzeba robic przerwe w stosowaniu antykoncepcji?
Stary 2009-10-24, 14:21   #3759
_Emi_
Zakorzenienie

Cytat:
Ani razu nie usłyszałam żadnej ogólnej pozytywnej opinii nt. Yasminelle,a po raz trzeci dostałam jakąś nieciekawą informację(min. to co wyczytałam tutaj o sprawie w USA, wczoraj koleżanka doniosła od ginekologa,że Yasminelle ma sporą liczbę wpadek i że świetnie się sprawdza jedynie w regulacji.
Zamierzam więc wybrać się do lekarza i pogadać o zmianie tabsów,mam do Was pytanie czy może wiecie jak to jest z zamianą?Jestem po drugim opakowaniu i nie wiem,czy to będzie takie hop-siup,mozna tak szybko zmienić tabletki i czy po takim krótkim sosowaniu trzeba robic przerwe w stosowaniu antykoncepcji?
Jak chcesz, ale jeśli te tabletki Ci odpowiadają to po co zmieniac?

Ja bym wstrzymała się jeszcze jednoopakowanie i dopiero wtedy zmieniła. Zalezy jakie dostaniesz, jeśli z większą dawką hormonów to robisz normalnie 7 dni przerwy i zaczynasz nowe tabletki.
Stary 2009-10-24, 14:27   #3760
Olusiaa_
Zakorzenienie

Nie wiem skąd bierzecie takie chore informacje
WSZYSTKIE tabletki zabezpieczają tak samo skutecznie (ale żadne na 100%). I nie ma tu znaczenia czy mają większą czy mniejszą ilość hormonów.
Skład jest inny, bo każda kobieta inaczej znosi poszczególne dawki.
Yasminelle są tak samo skuteczne, jaki i Cilest itp.

niuja, jeżeli dobrze się czujesz, nie kombinuj ze zmianą.
Olusiaa_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-24, 17:31   #3761
niuja
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez _Emi_ Pokaż wiadomość
Jak chcesz, ale jeśli te tabletki Ci odpowiadają to po co zmieniac?

Ja bym wstrzymała się jeszcze jednoopakowanie i dopiero wtedy zmieniła. Zalezy jakie dostaniesz, jeśli z większą dawką hormonów to robisz normalnie 7 dni przerwy i zaczynasz nowe tabletki.
Emi,a czemu jeszcze jedno opakowanie?Też tak myslałam,żeby jeszcze jedno skończyć,ale szukam narazie argumentów za i przeciw.
Anyway 2.11 wizyta u endo
Cytat:
Napisane przez Olusiaa_ Pokaż wiadomość
Nie wiem skąd bierzecie takie chore informacje
WSZYSTKIE tabletki zabezpieczają tak samo skutecznie (ale żadne na 100%). I nie ma tu znaczenia czy mają większą czy mniejszą ilość hormonów.
Skład jest inny, bo każda kobieta inaczej znosi poszczególne dawki.
Yasminelle są tak samo skuteczne, jaki i Cilest itp.

niuja, jeżeli dobrze się czujesz, nie kombinuj ze zmianą.
Ze względu na to,że jeżeli zacznę współżycie nie chcę mieć większych obaw niż muszę no i nie chcę także żadnych przyszłych komplikacji. Dla spokoju duszy

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-24, 17:49   #3762
_Emi_
Zakorzenienie

Cytat:
Emi,a czemu jeszcze jedno opakowanie?Też tak myslałam,żeby jeszcze jedno skończyć,ale szukam narazie argumentów za i przeciw.
Anyway 2.11 wizyta u endo

Poniewaz dopiero co zaczęłaś brac Y a już byś zmieniła na coś innego, organizm może zwariowac.
Ze względu na to,że jeżeli zacznę współżycie nie chcę mieć większych obaw niż muszę no i nie chcę także żadnych przyszłych komplikacji. Dla spokoju duszy
Obawy przy Y jak przy innych tabletkach, wszystkie działają tak samo. Powtórze - jeśli nie masz skutków ubocznych to nie zmieniaj.
Stary 2009-10-24, 17:57   #3763
niuja
Rozeznanie

Nie wiem,czy czytałaś gdzieś tu dziewczyna zamieściła info o sprawie którą Bayer ma w USA przez to,że Y prowadzi do powikłań w przyszłości. Nie w 100%,ale niestety po wizycie w wakacje w USA moja przyjaciółka mówiła,że o tym się tam mówi,że sprawa niby miała być 'za zamkniętymi drzwiami',ale informacje dostały się do info publicznej.Ok,może ot być nieprawda,ale nie chce mi się nad tym zastanawiać tym bardziej skoro jest inny wybór.
Stary 2009-10-24, 19:03   #3764
_Emi_
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem,czy czytałaś gdzieś tu dziewczyna zamieściła info o sprawie którą Bayer ma w USA przez to,że Y prowadzi do powikłań w przyszłości. Nie w 100%,ale niestety po wizycie w wakacje w USA moja przyjaciółka mówiła,że o tym się tam mówi,że sprawa niby miała być 'za zamkniętymi drzwiami',ale informacje dostały się do info publicznej.Ok,może ot być nieprawda,ale nie chce mi się nad tym zastanawiać tym bardziej skoro jest inny wybór.
Tak, czytałam i nie będę Cię namawiała do stosowania dalej Y ale przy każdych tabletkach mogą wystąpic skutki uboczne ( teraz lub później). Mnie Y nie służyły dlatego nie mam tego dylematu co Ty Powodzenia.
Stary 2009-10-24, 21:22   #3765
Neciak89
Zakorzenienie

No tak. Kolejna przeczytala i wierzy. Ja biore Yasminelle ponad 2 lata i jakos w ciazy nie jestem

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-10-24, 21:46   #3766
niuja
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez _Emi_ Pokaż wiadomość
Tak, czytałam i nie będę Cię namawiała do stosowania dalej Y ale przy każdych tabletkach mogą wystąpic skutki uboczne ( teraz lub później). Mnie Y nie służyły dlatego nie mam tego dylematu co Ty Powodzenia.
Hmm...z tego co wiem to chodzi o grubszą sprawę niż tą,którą obarczone są wszystkie inne.I jak pamiętam,to to odkrycie zawdzięcza się Polakowi,który sobie tam grzebał na farmacjiw USA i coś nieciekawego wygrzebał.
Dodatkowo regularność nie jest moim atutem więc chcę podpytać o plastry i zastrzyki,w każdym razie na wizycie zapewne mi się wszystko rozjaśni.

Cytat:
Napisane przez Neciak89 Pokaż wiadomość
No tak. Kolejna przeczytala i wierzy. Ja biore Yasminelle ponad 2 lata i jakos w ciazy nie jestem
Okej!Skoro jest pare osób,które nie zaszły od dwóch lat w ciążę to jednak rezygnuję ze zmiany!
Stary 2009-10-24, 22:00   #3767
Neciak89
Zakorzenienie

Nie każe ci zmieniac, albo nie zmieniac, po to twoja sprawa. wpadają te, które zle biorą. a tych ktore nie wpadly na pewno nie jest kilka. a to co jest w tamtym watku jest bezsensu, co z reszta bylo w nim opisane

Kosmetycznie

Cytat:
Stary 2009-10-25, 19:59   #3768
arisa
Zadomowienie

Cytat:
Hmm...z tego co wiem to chodzi o grubszą sprawę niż tą,którą obarczone są wszystkie inne.I jak pamiętam,to to odkrycie zawdzięcza się Polakowi,który sobie tam grzebał na farmacjiw USA i coś nieciekawego wygrzebał.
Dodatkowo regularność nie jest moim atutem więc chcę podpytać o plastry i zastrzyki,w każdym razie na wizycie zapewne mi się wszystko rozjaśni.

Okej!Skoro jest pare osób,które nie zaszły od dwóch lat w ciążę to jednak rezygnuję ze zmiany!
W wątku na temat, o ktorym mówisz, dziewczyny, myśle, dość jasno wyjaśnily sprawę tej afery z tabsami. Poczytaj sobie

http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png

http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png

15.12.2010 - prawo jazdy zdane
arisa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-25, 20:04   #3769
Olusiaa_
Zakorzenienie

Ja też brałam i nie zaciążyłam musiałam jednak zmienić ze względu na plamienia.
Olusiaa_ jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-25, 20:19   #3770
niuja
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez arisa Pokaż wiadomość
W wątku na temat, o ktorym mówisz, dziewczyny, myśle, dość jasno wyjaśnily sprawę tej afery z tabsami. Poczytaj sobie
O nie,ledwo przebrnęłam przez parę stron W sumie przewija się to samo - wielka kłótnia,kto ma rację i nikt nie zwraca uwagi na to,że obie strony mają jej po trochu
Jak pisałam,moja decyzja nie opiera się tylko na wyczytanej na forum plocie czy prawdzie,ale na informacji z wiarygodniejszego źródła. Nie ważne,cyz to się okaże prawdą czy nie,jak nie mogę być pewna,to chociaż chcę być pewniejsza o jakość dbania o swoje zdrowie
Cytat:
Napisane przez Olusiaa_ Pokaż wiadomość
Ja też brałam i nie zaciążyłam musiałam jednak zmienić ze względu na plamienia.
Ale ja nie mówię,że każdy kto bierze Yasminelle zaciąży Tylko,że Yasminelle(i Yaz) mają większy odsetek wpadek niż inne tabletki.
Stary 2009-10-25, 20:21   #3771
_Emi_
Zakorzenienie

Cytat:

Ale ja nie mówię,że każdy kto bierze Yasminelle zaciąży Tylko,że Yasminelle(i Yaz) mają większy odsetek wpadek niż inne tabletki.
Skąd masz takie informacje?
Stary 2009-10-25, 20:36   #3772
niuja
Rozeznanie

Od ginekolożki z Braniewa dokładnie
Stary 2009-10-25, 20:54   #3773
Neciak89
Zakorzenienie

info od ginekologa z miejscowosci ktora ma niecale 18tys mieszkancow? baardzo wiarygodne

edit: jako ze zostalam zle zrozumiana to tlumacze: chodzi mi o to, ze ginekolog z malej miejscowosci ma raczej wglad na miejscowosc niz na swiat. juz nie mowiac o tym ze zaden ginekolog nie moze miec tak na prawde informacji na temat wszystkich wpadek na calym swiecie podczas brania ktorychkolwiek tabletek. poza tym duzo kobiet bierze tabletki baaaaaardzo nieregularnie i pozniej sie dziwia ze ciaza jest, "a przeciez tabletki bralam!"

Kosmetycznie

Cytat:

Edytowane przez Neciak89
Czas edycji: 2009-10-25 o 22:12
Stary 2009-10-26, 08:37   #3774
eskelel
Przyczajenie

Biorę yasminelle od kilku miesięcy i nigdy nie zdarzyło mi się pominąć tabletki aż tu... no właśnie. Wcześniej przez ponad rok brałam Yaz i też się bardzo pilnowałam. Oboje z moim TŻ nie mamy najmniejszego zamiaru mieć teraz dziecka. Zawsze biorę około 22/23 i jeszcze upewniam się codziennie rano czy wzięłam. Wstaję do pracy o 6 więc gdybym zapomniała to nie upływa 12 godzin i mogę jeszcze spokojnie zażyć taką tabletkę ale na szczęście jeszcze nigdy tak nie było. Aż do teraz.
W czwartek poszłam bardzo późno spać i jakimś cudem jednak zapomniałam. Pakowanie na uczelnie, ostatnie douczanie- wiadomo... rano musiałam wstać jeszcze niż zwykle i zapomniałam sprawdzić czy zażyłam yasminelle. Zawsze mam w torebce zapasowe opakowanie więc nie miałam możliwości po wyjeździe z domu sprawdzić czy zażyłam tabletkę.

Piątek uczelnie... później impreza- nie chciała brać tabletki wieczorem bo trochę wypiłam i zażyłam tę piątkową w sobotę o 6 rano.

Sobota wieczór- normalnie zażywam sobotnią o 22.

Niedziela- wracam do domu zaglądam do szafki wieczorem żeby wziąć tabletkę a tu.... CZWARTKOWA na miejscu.

Piątek i sobota noc z moim TŻ- kończył w środku...

I co teraz? Miałam owulację? Doszło do zapłodnienia? Idę dziś do ginekologa ale czy na tabletki PO nie jest już za późno?
eskelel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-26, 09:15   #3775
201701251209
Konto usunięte

Zapomniana tabletka, ta czwartkowa, to z którego tygodnia była? Nic o tym nie wspomniałaś, a to ma znaczenie.
Stary 2009-10-26, 09:32   #3776
eskelel
Przyczajenie

Od 13 miałam 7 dni przerwy. 20 czyli we wtorek zaczęłam nowe opakowanie.
Stary 2009-10-26, 12:12   #3777
201701251209
Konto usunięte

To był pierwszy tydzień, więc istnieje spore prawdopodobieństwo ciąży.
Ulotka mówi, żeby zgłosić się do gina w takim przypadku. Dobrze, że dziś jesteś z nim umówiona. Mam nadzieję, że doradzi Ci coś.

Co do tabletki "po" to myślę, że jest już na nią za późno, ale mogę się mylić.
Daj znać co Ci ginekolog powiedział.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-10-26, 12:32   #3778
eskelel
Przyczajenie

Jestem przerażona. Nie mogę mieć dziecka bo mój TŻ jest chory i stale zażywa leki które mogą ""okaleczyć płód. A poza tym nie jestem na to kompletnie przygotowana. 23 lata praca studia i dziecko... rany. Jak to się okaże nie tylko koszmarem to nie wiem co zrobię. Ale chyba pozostanie do wyboru podziemie...

Może znasz jakieś inne metody środki które mogę zapobiec najgorszemu? Coś o co mogłabym zapytać ginekologa..?

Dzwoniłam już do kilku innych gabinetów i wszędzie słyszałam że jest już za późno na tabletki po i mam wrażenie że każdy lekarz niechętnie chciałby przepisać cokolwiek bo żaden nie chciał właściwie ze mną rozmawiać. Musiałam wymuszać na nich jakiekolwiek informacje.
Stary 2009-10-26, 12:46   #3779
201701251209
Konto usunięte

Nie, nie znam żadnych innych specyfików niż tabletka "po".
Porozmawiaj na spokojnie z ginekologiem, może coś zaradzi.

Podziemie? Mówisz o skrobance? Jak tak to nie skomentuje tego i nie mam zamiaru Cię pouczać. Zrobisz jak zechcesz.

Zawsze pozostaje nadzieja, że jednak nie zaszłaś w ciążę. Nigdzie nie jest powiedziane, że na 100% przy zapomnieniu tabsa, tak musi się stać.

Uwierz mi ciąża to nie jest koniec świata. Nie jedna kobieta w Twoim wieku radziła sobie z tą sytuacją i teraz z miłością patrzy na swoją pociechę.
Stary 2009-10-26, 12:59   #3780
eskelel
Przyczajenie

Może tak...
nie jestem gotowa, nie mam stabilnej sytuacji zawodowej materialnej i rodzinnej, nie mam żadnego podejścia do dzieci, wręcz nie lubię dzieci. Mój TŻ ma o tym takie samo zdanie jak ja. Wiem że jeśli nie uda nam się z tym poradzić teraz (bo teraz mogę na niego liczyć) to później zostanę z tym sama.
Nie miałabym żadnych skrupułów jeśli musiałabym posunąć się do czegoś takiego.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości