Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II - Strona 130 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-11-04, 11:31   #3871
nataliaaaaaa
Raczkowanie

Dot.: Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II

hej..juz wczesniej pisalam na tym forum ale przypomne jeszcze raz co sie dzieje.Od 12 wrzesnia biore tabletki Yasminelle.Okres ostatnio mialam 4 pazdziernika.(czyli 2 dni po osatniej tabletce).Potem poszlam do gin i zauwazyla ze mam rane mala na szyjce macicy i przypisaly Gynalgin.do tego bralam tez clotrominazolum w masci... Teraz w poniedzialek bolal mnie brzuch normalnie na okres....a mam tylko krew jak sie "podetrze" papierkiem........
Slyszalam ze takie dziwne okresy moga sie zdarzyc.. Co o tym myslicie?
Tabletki biore regularnie,...nie zapomnialam ani nie zwymiotowalam...Czy gynalgin mogl jakos wplynac na ten okres?
nataliaaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-04, 11:44   #3872
Neciak89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nataliaaaaaa Pokaż wiadomość
hej..juz wczesniej pisalam na tym forum ale przypomne jeszcze raz co sie dzieje.Od 12 wrzesnia biore tabletki Yasminelle.Okres ostatnio mialam 4 pazdziernika.(czyli 2 dni po osatniej tabletce).Potem poszlam do gin i zauwazyla ze mam rane mala na szyjce macicy i przypisaly Gynalgin.do tego bralam tez clotrominazolum w masci... Teraz w poniedzialek bolal mnie brzuch normalnie na okres....a mam tylko krew jak sie "podetrze" papierkiem........
Slyszalam ze takie dziwne okresy moga sie zdarzyc.. Co o tym myslicie?
Tabletki biore regularnie,...nie zapomnialam ani nie zwymiotowalam...Czy gynalgin mogl jakos wplynac na ten okres?
w ilu miejscach jeszcze bedziesz pisac? chyba wczoraj tez pisalas :|

ja Ci nie odpowiem, bo nie uzywalam nigdy tego leku. ale zamiast pisac w stu miejscach, to poczekaj na odpowiedz, bo nie wszyscy w dzien tu zagladaja

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-04, 12:25   #3873
Sabinaa
Przyczajenie

Dziewczyny proszę o wasze zdanie. Po 13 dniach zażywania tabletek Y współżyłam ze swoim facetem bez dodatkowego zabezpieczenia... teraz mam stracha. Oczywiście zaczęłam je brać od pierwszego dnia okresu. Czy słusznie? Co o tym sądzicie?

Kończę już pierwszy blister i martwi mnie to, że wczoraj od samego rana bolała mnie wątroba a do tego jeszcze od trzech dni czuję dziwne mrowienie w prawej nodze...nie wiem co robić. Zaprzestać brania bo powiedzmy są dla mnie niekorzystne czy to po pewnym czasie te dolegliwości miną?
Sabinaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-04, 12:35   #3874
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sabinaa Pokaż wiadomość
Dziewczyny proszę o wasze zdanie. Po 13 dniach zażywania tabletek Y współżyłam ze swoim facetem bez dodatkowego zabezpieczenia... teraz mam stracha. Oczywiście zaczęłam je brać od pierwszego dnia okresu. Czy słusznie? Co o tym sądzicie?

Kończę już pierwszy blister i martwi mnie to, że wczoraj od samego rana bolała mnie wątroba a do tego jeszcze od trzech dni czuję dziwne mrowienie w prawej nodze...nie wiem co robić. Zaprzestać brania bo powiedzmy są dla mnie niekorzystne czy to po pewnym czasie te dolegliwości miną?
nie ma co się martwić, wiele kobiet współżyje już przy pierwszym opakowaniu i w ciążę nie zachodzi - ulotka nie podawałaby błędnych danych co do zabezpieczenia
ja sama współżyłam już przy 6-7 tabletce i mamą nie zostałam

na mrowienie polecam magnez - tabletki go wypłukują i mogą być właśnie takie oto skutki
co do wątroby to ciężko powiedzieć - wybrałabym się na Twoim miejscu w najbliższym czasie na badania tj. próby wątrobowe i przy okazji - krzepliwość krwi

jeśli dolegliwości nie miną i będą się np nasilały- skonsultuj się z lekarzem

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-04, 12:43   #3875
Sabinaa
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez wdowa_po_leninie Pokaż wiadomość
nie ma co się martwić, wiele kobiet współżyje już przy pierwszym opakowaniu i w ciążę nie zachodzi - ulotka nie podawałaby błędnych danych co do zabezpieczenia
ja sama współżyłam już przy 6-7 tabletce i mamą nie zostałam

na mrowienie polecam magnez - tabletki go wypłukują i mogą być właśnie takie oto skutki
co do wątroby to ciężko powiedzieć - wybrałabym się na Twoim miejscu w najbliższym czasie na badania tj. próby wątrobowe i przy okazji - krzepliwość krwi

jeśli dolegliwości nie miną i będą się np nasilały- skonsultuj się z lekarzem

Chciałam dodać, że to mój pierwszy blister ... wcześniej nie zażywałam żadnych tabletek anty. Tzw. świeżynka stąd te wątpliwości

---------- Dopisano o 12:43 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ----------

Jak zapytałam swoją ginekolog czy jest mozliwośc zrobienia badań aby dobrać dla mnie jak najkorzystniejsze tabletki powiedziała, że nie ma takiej opcji... :/ zadziwiła mnie

Na koniec dodała, że mam pamiętać o tym, iż tabletki mają swoje działanie dopiero po zażyciu połowy opakowania a nie tak jak myśli większość kobiet po pierwszej tabletce... bądź tu mądry i pisz wiersze hihi
Stary 2009-11-04, 12:49   #3876
Hilda1988
Raczkowanie

GG do Hilda1988

Cytat:

Jak zapytałam swoją ginekolog czy jest mozliwośc zrobienia badań aby dobrać dla mnie jak najkorzystniejsze tabletki powiedziała, że nie ma takiej opcji... :/ zadziwiła mnie

Na koniec dodała, że mam pamiętać o tym, iż tabletki mają swoje działanie dopiero po zażyciu połowy opakowania a nie tak jak myśli większość kobiet po pierwszej tabletce... bądź tu mądry i pisz wiersze hihi

trzymaj sie przede wszystkim informacji zawartych w ulotce bo to co mowią czasami ci lekarze to przechodzi ludzkie pojęcie

Hilda1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-04, 12:50   #3877
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Chciałam dodać, że to mój pierwszy blister ... wcześniej nie zażywałam żadnych tabletek anty. Tzw. świeżynka stąd te wątpliwości

---------- Dopisano o 12:43 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ----------

trzymajmy się ulotki - bierzemy w pierwszy dzień - mamy natychmiastowe działanie
producent wie co pisze
a lekarze czasem zalecają się wstrzymać z seksem ponieważ na początku stosowania nie każda wie co zrobić np w przypadku pominięcia itp - czasami też może się okazać, że tabletki powodują silne skutki uboczne np omdlenia, duszności i trzeba je natychmiast odstawić - a w przypadku gdy współżyłyśmy może być zagrożenie ciąży

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-04, 13:24   #3878
Sabinaa
Przyczajenie

W ogóle mam wrażenie, że moja ginekolog ma jakieś bonusy za przepisywanie tych tabletek bo zauważyłam, że przepisuje je większości... nawet raz zapomniała, że mi je przepisała i znowu te same zaproponowała

Ogólnie z tego co zauważyłam obserwując siebie:

-mam mniejszy apetyt;
-mam większą ochotę na seks;
-powiększyły mi się trochę piersi z tego się również bardzo cieszę
-nie bolała mnie ani razu głowa- a z tego co zauważyłam wiele z Wam ma z tym problem;
-jestem trochę spokojniejsza- wcześniej miałam takie humorki, że mój chłopak się mną totalnie załamał i wygonił do lekarza bo powiedział, że to nie normalne

z tych negatywnych to tak jak wcześniej wspomniałam:

- coś pobolewała mnie wątroba i czułam mrowienie w prawej nodze ( magnez łykam codziennie z rana więc nie wydaje mi się aby to była wina jego braku)

---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:02 ----------

a czy według Was normalne jest, że nie miałam żadnych plamień? co prawda jest to dopiero moje pierwsze opakowanie, ale jak czytam o tym waszych plamieniach to zastanawiam się czy ze mna wszystko ok
Stary 2009-11-04, 14:24   #3879
trzaska
Raczkowanie

moze te plamienie wystopi w 2 opakowaniu, poki co nie masz co sie przejmowac... widocznie tabletki pasuja jak ulał! mrowienie w nodze tez mialam ale przeszlo w 2 opakowaniu
trzaska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-04, 14:55   #3880
Neciak89
Zakorzenienie

ja nie mialam plamien w ogole przy yasminelle, wiec moze dostaniesz po 1 opakowaniu, a moze nie

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-04, 15:00   #3881
Hilda1988
Raczkowanie

GG do Hilda1988

Cytat:

a czy według Was normalne jest, że nie miałam żadnych plamień? co prawda jest to dopiero moje pierwsze opakowanie, ale jak czytam o tym waszych plamieniach to zastanawiam się czy ze mna wszystko ok
normalne. ja na przykład nie miałam plamień yasminelle ogólnie mi służą nie miałam z nimi żadnych problemów a biorę je już rok

Hilda1988 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-11-04, 15:12   #3882
Marcia1984
Raczkowanie

Dziewczyny czy ktoras z Was zmienila Yasminelle n Yasmin?Jesli tak to jakie efekty zauwazylyscie?Bede wdzieczna za info
Marcia1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-04, 15:54   #3883
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez Marcia1984 Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy ktoras z Was zmienila Yasminelle n Yasmin?Jesli tak to jakie efekty zauwazylyscie?Bede wdzieczna za info
Tabletki dzialaja indywidualnie, wiec nic Ci to za bardzo nie da.
Jest cały wątek na temat Yasmin.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-04, 16:11   #3884
Sabinaa
Przyczajenie

[QUOTE=Sabinaa;15081210]Dziewczyny proszę o wasze zdanie. Po 13 dniach zażywania tabletek Y współżyłam ze swoim facetem bez dodatkowego zabezpieczenia... teraz mam stracha. Oczywiście zaczęłam je brać od pierwszego dnia okresu. Czy słusznie? Co o tym sądzicie?

Zastanawiam sie, czy nie korzystac z dodatkowych zabezpieczen...
Stary 2009-11-04, 16:13   #3885
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

[QUOTE=Sabinaa;15085827]
Cytat:

Zastanawiam sie, czy nie korzystac z dodatkowych zabezpieczen...
W ulotce jak byk jest odpowiedź na Twoje pytanie

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-11-04, 16:25   #3886
Sabinaa
Przyczajenie

Ogladacie rozmowy w toku
Kobieta opowiadala, ze uzywa 3 metody zabezpieczenia... tabletki, spirala i gumki... uwazacie, ze ona przesadza czy moje sposoby czyli tylko tabletki to za malo
Stary 2009-11-04, 16:30   #3887
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Ogladacie rozmowy w toku
Kobieta opowiadala, ze uzywa 3 metody zabezpieczenia... tabletki, spirala i gumki... uwazacie, ze ona przesadza czy moje sposoby czyli tylko tabletki to za malo
Nie oglądam i nie zamierzam, bo to sa bzdury...
A ta kobieta niech jeszcze dorzuci plastry...
To co ona robi to jest paranoja ciążowa, którą powinien leczyć psycholog...
Od ponad 2 lat stosuje same tabletki, biore regularnie i jakoś jeszcze mamusią nie zostałam

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-11-04, 16:34   #3888
niuja
Rozeznanie

Nie wyczujesz,czy to za mało.
Kwestia predyspozycji i 'szczęścia',przeznaczenia ,planu bożego czy czego tam jeszcze
I ze spiralą wpadali
Stary 2009-11-04, 16:57   #3889
Sabinaa
Przyczajenie

Dziwne jest to, ze nikt nie zareagowal na to jakby bylo to czyms dziwnym

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-11-04, 20:50   #3890
niuja
Rozeznanie

Może na widowni było więcej osób stosujących takie mega-emce zabezpieczenia taką dawką hormonów z jednej i drugiej strony to się końsko regulowała
Stary 2009-11-04, 20:55   #3891
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez niuja Pokaż wiadomość
Może na widowni było więcej osób stosujących takie mega-emce zabezpieczenia taką dawką hormonów z jednej i drugiej strony to się końsko regulowała
a za 5 lat bedzie ze przez tabletki i spirale albo ma zakrzepice albo nie może mieć dzieci albo coś w tym rodzaju

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-11-04, 21:42   #3892
JustynaZ
Raczkowanie

Cześć dziewczyny! Mam do was takie pytanie: zazywalam Yasminelle przez 3 lata, przestalam w sierpniu tego roku po rozstaniu z chlopakiem. W zeszly poniedzialek zaczelam brac Yasminelle od nowa. W zwiazku z tym mam pytanie: czy jestem juz w pelni zabezpieczona?Bo nie wiem jak orgaznim mogl zareagowac na to odstawienie tabletek i potem powrot. Bo minely niecale 3 miesiace...

Z gory dziekuje za odpowiedz
JustynaZ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-04, 21:46   #3893
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez JustynaZ Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny! Mam do was takie pytanie: zazywalam Yasminelle przez 3 lata, przestalam w sierpniu tego roku po rozstaniu z chlopakiem. W zeszly poniedzialek zaczelam brac Yasminelle od nowa. W zwiazku z tym mam pytanie: czy jestem juz w pelni zabezpieczona?Bo nie wiem jak orgaznim mogl zareagowac na to odstawienie tabletek i potem powrot. Bo minely niecale 3 miesiace...

Z gory dziekuje za odpowiedz
Rozumiem że wzielas w pierwszy dzien krwawienia?

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-11-04, 21:49   #3894
JustynaZ
Raczkowanie

Tak, w pierwszy
Stary 2009-11-04, 21:50   #3895
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Tak, w pierwszy
To jestes zabezpieczona

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-11-04, 22:09   #3896
JustynaZ
Raczkowanie

A to, ze odstawilam tabletki w sierpniu i teraz po takiej w sumie krotkiej bo 3 miesiecznej przerwie znowu je zaczelam brac nie ma wplywu na zabezpieczenie?
Stary 2009-11-04, 22:11   #3897
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
A to, ze odstawilam tabletki w sierpniu i teraz po takiej w sumie krotkiej bo 3 miesiecznej przerwie znowu je zaczelam brac nie ma wplywu na zabezpieczenie?
nie ma

[SIGPIC][/SIGPIC]

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-11-04, 22:28   #3898
nelyen
Zadomowienie

cóż, ja się rozstaję z yasminelle - główny powód - zanik libido, opętańcze migreny od czasu do czasu i kilka innych drobiazgów...

a było tak fajnie przez pierwszy rok (brałam 1,5 roku)
zobaczymy co będzie za miesiąc, dwa.

Więc nie za cnoty i charakter nagrodą jest miłość i nie za posłuszeństwo ani lojalność, ale za wdzięk i niepokorność, za życie samo w sobie w całej jego oczywistości. Wielka jest bowiem w nas potrzeba kochania.

Julia Hartwig, Kot Maurycy
nelyen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-04, 22:29   #3899
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez nelyen Pokaż wiadomość
cóż, ja się rozstaję z yasminelle - główny powód - zanik libido, opętańcze migreny od czasu do czasu i kilka innych drobiazgów...

a było tak fajnie przez pierwszy rok (brałam 1,5 roku)
zobaczymy co będzie za miesiąc, dwa.
Mi Yasminelle te przestaly sluzyc po roku... zrobilam przerwe, teraz biore Yaz i jest dobrze

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-11-04, 22:43   #3900
nelyen
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
Mi Yasminelle te przestaly sluzyc po roku... zrobilam przerwe, teraz biore Yaz i jest dobrze
o, to ciekawe

z przymusu robię teraz przerwę, bo jak poszłam do mojego gina, do którego chodziłam przez te półtora roku i poskarżyłam się na yasminellki to stwierdził, że przepisze mi trochę mocniejsze tabsy... diane
(efekty uboczne, na które narzekałam to poza wymienionymi piekielna suchość skóry - diane pani pomoże - jak, skoro jest to lek na trądzik i łojotok a ja mam coś dokładnie odwrotnegoO.o)

uciekłam czym prędzej, bo gość nie umiał odpowiedzieć mi na ani jedno pytanie, a przed wizytą postarałam się dowiedzieć maksymalnie dużo na temat tabsów...

cóż, za dwa tygodnie idę do innego lekarza, do tego absolutnie straciłam zaufanie

Więc nie za cnoty i charakter nagrodą jest miłość i nie za posłuszeństwo ani lojalność, ale za wdzięk i niepokorność, za życie samo w sobie w całej jego oczywistości. Wielka jest bowiem w nas potrzeba kochania.

Julia Hartwig, Kot Maurycy
nelyen jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości